Sabtu, 24 April 2010

15 Tahun Penantian: Bekas Peneroka Felda Sg Buaya Terima RM50,000

Seratus bekas peneroka Felda Sungai Buaya, termasuk waris mereka menerima wang pendahuluan RM50,000 bagi pampasan tanah daripada kerajaan Persekutuan, hari ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata bayaran pendahuluan itu yang melibatkan peruntukan keseluruhan RM5 juta akan menamatkan penantian 15 tahun bekas peneroka Sungai Buaya dan waris mereka berhubung isu pampasan tanah tertunggak.

Najib berkata bayaran itu diberi dalam bentuk RM1,000 tunai dan bakinya dalam bentuk bank draf.

Beliau berkata demikian di majlis penyampaian pembayaran tanah Felda kepada bekas peneroka, penyerahan cek pembinaan jalan susur keluar masuk Sungai Buaya dan penyampaian sumbangan kepada masjid dan surau di Hulu Selangor di padang Sekolah Kebangsaan Sungai Buaya di Hulu Selangor.
Kupasan dari Othman Inayatullah :

Setelah mengharap lebih 15 tahun KERAjaan Persekutuan atau KERAjaan BN hanya mampu membayar sebanyak RM50 ribu tunai untuk setiap keluarga. Namun begitu kemusykilannya kenapa tidak dibayar tunai secara total sebanyak RM50 ribu bukan tunai RM 1 ribu dan bank draf RM 49 ribu.

Bila agaknya bank draf tersebut hendak diserahkan kepada mereka ini atau mungkinkah bank draf tersebut pun "dummy" sepertimana yang pernah Najib lakukan terhadap Kerajaan Negeri Terengganu dalam pembayaran Royalti Minyak.

Wahai bekas peneroka Sungai Buaya jangan seronok sangat, belum tentu tuan/puan akan dapat baki RM49 ribu itu nanti. Ini adalah berasaskan beberapa kes yang membuktikan rakyat dihambakan dan dibodohkan tahap maksimum.

Kes pertama merupakan kes Felda Labu Sendayan yang sehingga ke hari ini, bekas peneroka tidak mendapat bayaran tanah mereka yang dijanjikan oleh KERAjaan Negeri Sembilan (KERAjaan BN). Apa dah jadi dengan mereka?

Kes yang kedua, dalam Pilihanraya Permatang Pauh, BN (UMNO) telah mengeluarkan cek untuk pembangunan masjid di sana tetapi cek yang diberi merupakan cek tendang. Cek tak laku.

Kes yang ketiga, mana rumah untuk warga Bagan Pinang yang dijanjikan semasa PRK di sana..?

Sebenarnya banyak lagi kes yang menunjukkan bahawa BN adalah parti penipu. Jika hendak diceritakan di sini, sebulan tak habis. Terus terang saya katakan bahawa tuan/puan hanya menerima RM1 ribu sahaja bukan RM50 ribu.

Tuan/Puan hanya mendapat RM5.56 sebulan manakala warga emas di Pulau Pinang menerima RM8.33 sebulan. Oleh itu saya ingin ucapkan "takziah" kepada tuan/puan terlebih dahulu.

Jangan bersedih kerana harga tuan/puan lebih rendah daripada warga emas Pulau Pinang. Untuk pengetahuan tuan/puan, KERAjaan BN sebenarnya tidak mempunyai cukup duit untuk diagihkan kepada kaum kerabatnya.

Bukti menunjukkan KERAjaan BN tidak mempunyai duit apabila Peruntukan Perubatan Kementerian Kesihatan Malaysia dikurangkan sebanyak 50% daripada tahun 2009. Arahan mengamal penjimatan semaksimum telah diterima semua farmasi dan klinik kesihatan.

Jangan terperanjat tuan/puan terima paracetamol sebanyak 9 biji iaitu untuk 3 hari (tbs). Jika peruntukan perubatan dipotong, adakah tuan/puan bakal diberi keutamaan untuk dibayar RM50 ribu?

Cuba tuan/puan bayangkan kenapa Najib kata nak beri baki RM49 ribu pakai bank draf. Kerana beliau tak punya keyakinan tentang kekuatan kewangan negara. Mana Najib nak cari duit sebanyak RM4.9 juta..?

Maka untuk mendapatkan undi tuan/puan beliau korbankan RM100 ribu. Kesian tuan/puan yang akan ditipu dan terus ditipu oleh anak Razak. Fikirkan ya.

Jumaat, 23 April 2010

Said Zahari: Anwar Musuh Utama UMNO dan Perdana Menteri

Kerajaan UMNO-BN pimpinan Najib Tun Razak akan menggunakan apa jua ruang yang ada untuk “menyerang" keperibadian Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana beliau adalah musuh politik utama UMNO dan Perdana menteri .

Bekas Ketua Pengarang Utusan Melayu Said Zahari berkata, Umno tidak akan melepaskan peluang menggunakan seluruh kekuatan media dan institusi kawalannya untuk memburukan Anwar.

Malah UMNO menggunakan pilihanraya Hulu Selangor bukan untuk menangani isu-isu setempat tetapi untuk mencantas Anwar dalam apa cara sekali pun.

Anwar menjadi sasaran poster-poster dan risalah yang mengaibkan di pilihanraya kecil Hulu Selangor.

Hari ini Utusan Malaysia milik Umno melabelkan Anwar sebagai boneka Israel pula selepas beliau mendedahkan kerajaan UMNO-BN mengupah syarikat Zionis Apco serta polis menggunakan khidmat pakar-pakar Zionis untuk merombak sistem keselamatannya.

Akibat pendedahan itu yang dibuat lemgkap dengan dokumen, Umno membawa usul supaya Parlimen mengenakan tindakan displin terhadap Anwar.

Beliau boleh digantung dari Dewan Rakyat susulan daripada usul yang di bawa oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Nazri Aziz.

“Musuh politik yang pertama kepada pemerintahan Najib sekarang ini ialah Anwar. Biapun PKR sekarang ini menghadap macam-macam isu, dia punya MP cabut, letak jawatan, lompat dan sebagainya, tapi Anwar merupakan ahli politik nombor satu kepada pentadbiran Najib sekarang" kata Said.

"Pada pandangan saya, Barisan Nasional sekarang mencari apa juga alasan untuk memburu Anwar dan ini masanya untuk mereka kerana sekarang sedang berjalan kempen pilihanraya kecil" tambah beliau lagi.

Said, berkata usaha berterusan UMNO dan Najib membunuh kredibiliti Anwar berpaksi kepada keinginan UMNO untuk terus berpaut kepada kuasa.

“Apa yang saya lihatlah, memang mereka punya target ialah Anwar sebab kerajaan sekarang, Najib melihat musuh politik yang besar kepada pemerintah kepada pentadbiran Najib ialah Anwar. Jadi apa-apa juga isu yang boleh mencemarkan Anwar sekarang ini, apa lagi kalau boleh menjatuhkan Anwar, mereka akan gunakan” tambahnya lagi.

Said berkata pengundi di Hulu Selangor tidak harus terperangkap dengan taktik umno menyerang anwar bagi menutup kegagalan parti itu untuk menunaikan janji-janji membangunkan kawasan itu

“Isu-isu setempat mereka tidak besar-besarkan, pembangunan di kawasan setempat, di konstitusi itu mereka tidak timbulkan. Tetapi timbulkan isu yang seperti ini, apa ertinya?

"Mereka menggunakan tempoh berkempen ini untuk kepentingan politik mereka, parti besar menentang Anwar. Sebab isu-isu dan pada masa-masa lain, susah hendak digunakan untuk menentang Anwar” ulas beliau lagi.
-tvselangor-

Melayu UMNO Bukannya Penduduk Asal Negara Ini..Jadi Jangalah Zalimi Orang Asli..

Hari ini, di Hulu Selangor, Orang Asal Kg Pertak mencadangkan agar Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) dibubarkan kerana jadi kuda lumba UMNO. JHEOA bertindak seolah-olah menjadi parti komponen UMNO Barisan Nasional apabila menghalang jentera pilihan raya PKR daripada berkempen di perkampungan Orang Asal di Hulu Selangor.

“Selama 50 tahun mereka sudah memburukkan kaum ini. Mereka tekan, mereka tidak bagi bebas ni kaum ini merdeka,” kata Antares@Kit Leee, Orang Asal Kg Pertak.

“Saya duduk sini dekat 18 tahun. Tak pernah aku tengok benda betul. JHEOA ditubuh masa darurat. Ia jadi penghubung antara komunis dan Orang Asal. Sekarang mana ada darurat lagi,” katanya.

“Bagi JHEOA, wang sudah masuk apa dia buat? Masuk hutan tengok balak. Ambil begitu saja.”

Antares juga menyatakan JHEOA yang tidak membekalkan pengetahuan kepada Orang Asal yang masuk Islam hingga mereka akhirnya kembali ke corak penghidupan asal.

“Tidak faham. Ada yang masih makan babi. Minum arak. Nama sajalah,” katanya yang menganggap JHEOA tidak berfungsi langsung dan mencadangkan ia dibubar.

Itulah UMNO dan BN..semua orang hendak ditipunya..termasuk masyarakat orang asal atau orang asli..melayu umno perlu sedar, mereka bukannya penduduk asal negara ini..ada sejarah kata orang melayu datang dari Mindanao dan China..yang penting adalah orang asli penduduk asal tanah ini..bukannya melayu..

Bahkan Pertubuhan Pribumi Bangsa (PERKASA), tak layak guna nama pribumi kerana ia adalah hak orang asli..memang tak sedar diri betul diorang ni..Dahlah rampas hak pribumi orang asli..menipu dan menindas pula kerja mereka..

Secara angkanya, terdapat 4 juta Orang Asli atau 15% daripada jumlah penduduk Malaysia dan merupakan kumpulan termiskin di Malaysia. Ini semuanya kerja-kerja kotor UMNO..Buat pengundi orang asli di Hulu Selangor yang berjumlah 721 orang, mereka perlu tolak UMNO yang perkudakan MIC itu..

Inilah dosa-dosa UMNO terhadap orang asli di negara ini

1. Tiada Kebebasan untuk menentukan status politik dan bebas meneruskan pembangunan ekonomi, sosial dan adat.

Kerana kejahatan BN, tiada satu pun undang-undang atau polisi yang menyatakan tentang hak kebebasan untuk Orang Asli, lebih-lebih lagi mengiktirafkan hak tersebut. Di sebaliknya, terdapat pelbagai undang-undang, tindakan dan rancangan kerajaan BN yang telah mencabuli hak asasi Orang Asli. Antara kejahatan BN terhadap Orang Asli ialah tidak mengiktirafkan tanah adat dan hak mengamalkan adat malah melaksanakan penempatan secara paksa, polisi asimilasi dan integrasi dan langsung tidak menghiraukan keputusan-keputusan kehakiman.

2. BN Tiada Pengiktirafan Tanah Adat

Banyak kes yang melibatkan Kerajaan BN melawan orang asli dalam isu-isu tanah adat. Antaranya kes Adong Kuwau, Nor Nyawai, Sagong Tasi, Rambilin Ambit dan Madeli Salleh. Di dalam kes Sagong Tasi yang dirayu ke Mahkamah Persekutuan, kerajaan BN telah menolak konsep tanah adat. Ini jelas sekali menunjukkan kerajaan BN menolak hak Orang Asal ke atas tanah, wilayah dan sumber-sumber tradisi mereka.

3. BN Ambil Tanah Secara Paksa dan tak aplikasikan konsep makluman awal, bebas dan telus (Izin-MABT)

BN gunakan pendekatan secara paksaan, mengambil dan merampas tanah, wilayah dan

juga sumber Orang Asli tanpa Izin-MABT dan juga tidak memberikan pengiktirafan ke atas

tanah adat Orang Asli dan ini adalah satu perbuatan khianat dan zalim terhadap Orang Asli

Di negeri Selangor ketika anak Toyo memerintah, seluas 7,000 hektar tanah rizab Orang Asli telah dibatalkan wartanya tanpa pengetahuan Orang Asli sendiri menyebabkan mereka kehilangan kawasan tersebut.

Di Sabah dan Sarawak pula, semakin ramai komuniti yang mengalami kesulitan akibat daripada pengambilan tanah adat mereka oleh syarikat perladangan kelapa sawit dan

kayu industri atau kepada syarikat pembalakan – sekali lagi tanpa izin Orang Asli, apatah lagi izin-MABT, selalunya tanpa pembayaran pampasan yang wajar. Memang jahat diorang-diorang ni

Kebanyakkan kes-kes pengambilan tanah adat dan pengusiran Orang Asli dilakukan secara paksa dan tidak berperikemanusiaan. Dilaporkan bahawa terdapat rancangan untuk membina 12 lagi empangan di Sarawak di atas tanah dan wilayah Orang Asli. Keputusan ini dibuat tanpa pengetahuan dan persetujuan Orang Asli

Hak Orang Asli ke atas tanah turut terjejas akibat daripada pengwujudan koridor-koridor pembangunan yang kononnya diperkenalkan untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara.

4. Penempatan semula secara paksa

Orang Asli sering menjadi mangsa penempatan semula secara paksa. Ini dilakukan kerana kerajaan tidak mengiktiraf tanah adat Orang Asal dan tidak menggunakan pendekatan izin-MABT.

Satu contoh penempatan semula secara paksa ialah masyarakat Chewong – Orang Asli, di mana mereka telah diarah berpindah untuk memberi laluan kepada pembinaan Empangan Kelau di Pahang. Masyarakat Chewong telah dengan sengaja diperdayakan oleh agensi kerajaan bagi memudahkan kerja penempatan semula secara paksa sedangkan komuniti tersebut sebenarnya tidak perlu dipindahkan kerana kawasan kampong mereka tidak terlibat dengan projek tersebut.

5. Pencabulan terhadap Hak Pentadbiran Sendiri

Kerajaan BN banyak campurtangan dalam sistem tradisi Orang Asli terutamanya dalam proses pemilihan, penentuan dan pengiktirafan pemimpin-pemimpin adat.

Contohnya, Garis Panduan Prosedur untuk menentukan Tok Batin/Penghulu Orang Asli menyatakan kerajaan mempunyai kuasa mutlak untuk menentukan siapa yang layak menjawat jawatan tersebut dan untuk menentukan prosedur pemilihan tersebut. Memang jahat kan UMNO, kalau JKKK boleh la nak lantik orang dia..ni tok batin pun dikuda lumbakannya…

6. Orang Asli Masih Ramai Tiada Dokumen Pengenalan Diri

Masih ramai Orang Asli tidak memiliki dokumen pengenalan diri. Ini disebabkan antara lain ialah tiada akses kepada infrastruktur kerajaan yang bertanggungjawab untuk mendokumentasi kewarganegaraan dan juga prosedur yang merumitkan Orang Asli.

Agensi yang dipertanggungjawabkan oleh perundangan untuk melaksanakan fungsinya seringkali menyalahkan Orang Asal kerana gagal mendapatkan dokumen pengenalan diri.

Inilah dosa-dosa UMNO. Buat orang Asli, lakukan reformasi dan biarkan BN terkasima dengan tindakan anda dengan mengundi PR pada kali ini..JHEOA ini memang kuda lumba UMNO..setia pada UMNO dan tidak setia pada orang Asli itu sendiri. Jadi apalagi yang hendak ditunggu..undi PKR agar nasib generasi anda akan datang terjamin..dan juga buatkan menteri UMNO Sabah yang celupar kata anda berjalan-jalan di Putrajaya, terduduk pening lihat undi anda kalahkan BN..

Saje je letak gambar ni..dia ni pun bukannya penduduk asal negara ini (bukan orang asli lah bik ni)

Nik Aziz dilarang berceramah di masjid Hulu S’gor

Selangor Kini

SHAH ALAM, 23 Apr – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilarang menyampaikan ceramah atau kuliah Maghrib di mana-mana masjid dan surau di Hulu Selangor.

Peng arah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS),Datuk Muhammed Khusrin Munawi berkata, arahan itu bukan ditujukan kepada Menteri Besar Kelantan sahaja tetapi mencakupi semua pihak.

Katanya, larangan itu sebagai menjunjung titah Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang melarang pengunaan masjid oleh individu-individu berkepentingan politik menggunakan institusi umat Islam itu untuk tujuan berkenaan.

Utusan Malaysia dalam laporannya hari ini memetik Sultan Sharafuddin menitahkan polis supaya bertindak tegas terhadap mana-mana pihak yang menggunakan masjid untuk berkempen dalam pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor yang sedang berlangsung sekarang.

Ketua Polis Negeri Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, larangan itu termasuk ceramah politik, penganjuran sebarang perhimpunan atau demonstrasi.

Katanya, pihak polis akan meningkatkan kawalan di semua masjid bagi membendung perkara tersebut daripada berlaku.

Sehubungan dengan larangan itu juga beberapa jadual Mursidul Am Pas hari ini di beberapa masjid di Hulu Selangor terpaksa disusun semula.

Antaranya, Nik Aziz akan berkempen di Assam Kumbang sebelum ke Rasa (9.30 malam) dan Batang Kali (10.30 malam).

Umno Dan Judi

Berikut adalah senarai pembabitan pemimpin Umno dulu dan sekarang yang didakwa mempunyai kepentingan dalam syarikat judi di negara ini:

Saham dalam Magnum Corporation Sdn Bhd:

Bekas Exco Pemuda Umno, Datuk Mohamed Al-Amin Al-Haj memiliki 1,900,000.

Bekas Menteri Pelajaran dan bekas Pengarah Magnum Corporation Sdn Bhd, Tan Sri Khir Johari memiliki saham sebanyak 40,843 dan 6,666 saham dalam Magnum 4D.

Bekas Peguam Negara dan Pengerusi Suhakam, Tan Sri Abu Talib Othman memiliki 1,666,666 saham.

Anak perempuan Tan Sri Abu Talib, Nor Anita Abu Talib memiliki 680,334 saham.

Saham dalam Genting Berhad

Bekas Spekaer Dewan Rakyat, bekas Pengerusi Genting Bhd serta datuk kepada Datuk Seri Najib Razak dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein, Tan Sri Noah Omar memiliki 602,318,000 saham dalam Resort World Berhad.

Yayasan Noah memegang saham sebanyak 3,334,600 dalam Genting Berhad. Yayasan Noah kini diwarisi oleh Najib dan Hishammuddin.

Bekas Ketua Polis Negara, Tun Hanif Omar, bekas Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Amin Othman dan bekas Pegawai Bank, Dato’ Paduka Nik Hashim Yusof menjadi Pengarah Genting Berhad.

Bekas Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Wan Sidek Wan Abdul Rahman dan bekas Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam, Tan Sri Alwi Jantan merupakan Pengarah Resort World.

Saham dalam Sports Toto

Sports Toto yang diasaskan pada tahun 1969 dimiliki Tan Sri Vincent Tan, kroni Tun Dr Mahathir Mohamad

Pengerusi Perhubungan Umno Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Setiausaha Kerja Umno Malaysia, Datuk Seri Tengku Adnan Mansor memegang 3.5 juta saham dalam Sports Toto melalui syarikat nominee iaitu Simsec Nominees.

Dua orang bekas pegawai kanan polis, Tan Sri Jaafar Abdul dan Mohamad Salleh Gomu, adalah Pengarah Sport Toto.

Datuk Anuar Zaini dan Datuk Sulaiman Mohd Noor adalah Pengarah Berjaya Land Berhad yang memiliki saham sebanyak 292,336,584 dalam Sports Toto.

Dua lagi pengarah Melayu yang beragama Islam dalam Berjaya Land Berhad yang memiliki 284,644,046 ialah Datuk Adnan Shuib dan Arsam Damis.

Ahli PKR keluar parti: UMNO kena tipu dan penipu

Sejak kebelakangan ini seiring dengan kehangatan kempen PRK Hulu Selangor, BN dan UMNO terus berkempen dengan cara kotor dengan menipu dan sekali gus dia juga kena tipu apabila Media Arus Perdana yang dikuasai oleh UMNO mengumumkan kononnya pemimpin PKR teluar parti dan masuk UMNO.

Sedangkan hakikatnya setakat ini dua penafian dilakukan bagi menafikan dan membuktikan bahawa individu berkenaan bukan seperti yang laporkan malah jelas satu pembohongan,. Setakat ini melibatkan PKR Bagan Serai perak dan AMK PKR Kelantan.

Kelmarin dilaporkan secara meluas kononnya setiausaha AMK Kelantan keluar parti sedangkan sekarang ia tidak memegang jawatan itu. Benar ia bekas Setiausaha AMK Kelantan, Muhammad Ezri Zainal Abidin yang telah lama dipecat diumumkan keluar bersama Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Kelantan, Wan Khairul Ihsan Wan Ahmad yang sebenarnya kecewa selepas hasratnya untuk dilantik sebagai Penyelia Dun Kuala Balah tidak tercapai menyebabkan dia kecewa.

“Sedangkan Ezri tidak lagi memegang jawatan berkenaan, Setiausaha AMK Kelantan sekarang Tarmizi Mohd Yusof dari Kuala Krai,” demikian penafian olah Timbalan Pengerusi Perhubungan PKR Kelantan, Abdul Aziz Kadir.

Beberapa hari lepas juga seorang wanita bernama Roshanita Mohd Basir yang mendakwa dia adalah Timbalan Ketua Wanita PKR Cabang Bagan Serai dilaporkan media keluar dari PKR.

Namun wanita itu berbohong dan UMNO berbohong seperti yang dinyatakan oleh kenyataan, "sebenarnya dia tidak memegang apa- apa jawatan dalam organisasi Wanita PKR Cabang Bagan Serai." Demikian satu penafian yang dikeluarkan oleh Ketua PKR Cabang Bagan Serai, Sdr. Md. Nasib bin Rahim.

Kenyataan PKR Bagan Serai itu menjelaskan bahawa pada satu masa memang betul Roshanita pernah datang dan menawarkan diri untuk memangku jawatan Timbalan Ketua Wanita PKR Cabang Bagan Serai tetapi kami sebagai Pimpinan Cabang sudah tahu bahawa perempuan ini merupakan proksi UMNO dan Pimpinan Cabang tidak pernah memberikan apa-apa jawatan dalam parti atau organisai wanita cabang.

Inilah cara kempen UMNO yang sudah dilihat sangat terdesak dan melakukan apa saja cara untuk memburukkan dan menggambarkan parti lawan lemah walaupun dengan mengggunakan kaedah penipuan.

Sehari dua ini kalaulah sesiapa yang mahu dapat habuah bolehlah pergi berjumpa dengan pemimpin UMNO dan mengaku pemimpin PKR mana-mana bahagian dan saudara maklumkan akan mengumumkan keluar parti sekaligus masuk UMNO. Pasti mereka akan menerami saudara sebagai pelakun tambahan seterusnya.

Buka itu sahaja, rasanya ada bayaran yang agak lumayan dengan kerja jahat itu. selain itu adalah peluang didamping oleh orang seperti Zahrin, Salahuddin dan yang seronoknya kalau untuk Bagan Serai Mohsin Tempirai boleh duduk disebelah untuk episod berikutnya kalau ada, itupun kalau dia berani !


DRS. KHALIL IDHAM LIM

Khamis, 22 April 2010

GAMIS BANTAH KEHADIRAN BLAIR DI MALAYSIA


Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia (GAMIS) membantah sekeras-kerasnya kehadiran penjenayah perang, Tony Blair ke Malaysia.Menurut sumber, sebuah syarikat Success Resources berpengkalan di Singapore dan juga beroperasi di Malaysia akan menjemput bekas Perdana Menteri Britain , Tony Blair untuk menyampaikan ceramah di National Achieves Congress 2010 Pada 24 hb April 2010 . GAMIS memandang serius jemputan penjenayah perang tersebut kerana ianya seolah-olah penghiaan kepada pencinta keamanan di seluruh dunia.

Menurut Presiden GAMIS, saudara Mohd Idris Bin Mohd Yussoff, penghormatan terhadap Blair sebagai penceramah dalam kongres tersebut seolah-olah menunjukkan betapa pihak penganjur tidak sensitif terhadap penderitaan berjuta rakyat Iraq, mangsa yang tidak bersalah akibat tindakan jenayahnya dan perasaan rakyat Malaysia yang menyokong mereka sepenuhnya. Bantahan ini dibuat atas dasar Blair adalah penjenayah dan pembunuh besar kerana bersekongkol dengan bekas Presiden Amerikat Syarikat , George Bush yang bertanggungjawab merencana dan melaksanakan pencerobohan ke atas Iraq .

"Dalam keadaan hati rakyat Malaysia yang masih luka dengan penglibatan syarikat Yahudi APCO Worldwide dan Asiasoft dalam pentadbiran negara serta pendirian Perdana Menteri selepas bertemu Barack Obama berkaitan Afghanistan dan Iran, isu ini seola-olah menambah luka di hati kita. Pihak Success Resources seolah-olah tidak memandang kepada sensitiviti rakyat ini serta pejuang keamanan seluruh dunia. Tony Blair sepatutnya berdepan dengan perbicaraan di Mahkamah Jenayah Antarabangsa di atas jenayah kejam yang dilakukan olehnya, bukan mendapat penghormatan sebegini," kata Mohd Idris.

Justeru, GAMIS, NGO mahasiswa Islam yang turut berpendirian dengan NGO-NGO yang bersama Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) menggesa agar pihak penganjur membatalkan syarahan itu bagi menghormati permintaan dan perasaan rakyat Malaysia dan menyeru orang ramai supaya mengadakan demonstrasi terhadap kunjungan Blair.Kepada mereka yang mampu untuk mendekati Blair diseru untuk menguatkuasakan tangkapan ke atas beliau kerana tindakan beliau melakukan jenayah kemanusiaan. GAMIS turut menggesa pihak kerajaan Malaysia agar mengharamkan penjenayah perang seperti Blair dan Bush daripada memasuki Malaysia.

Blair dikecam di seluruh dunia semenjak pencerobohan Amerika Syarikat-Britain terhadap Iraq pada tahun 2003 yang telah mengakibatkan kekejaman terhadap rakyat Iraq dan kemusnahan sepenuhnya tanah air mereka. Lebih daripada 1 juta orang mati akibat daripada perang itu. Hampir 5 juta orang kehilangan tempat tinggal, 2.7 juta di dalam negara dan 2.3 juta lagi menjadi pelarian di negara jiran. Ekonomi Iraq, hospital, sekolah, dan infrastruktur untuk kemudahan asas sosial turut musnah.

sumber: mohd idris

Meskipun diserang tubi, pengundi lihat Zaid wibawa

Oleh Syed Mu’az Syed Putra

HULU SELANGOR, 22 April — “Jangan risau, kita boleh lakukan (menang di Hulu Selangor).” Demikian kata-kata ringkas tapi yakin keluar daripada Datuk Zaid Ibrahim ketika menyambut seorang peminatnya yang datang dari luar kawasan Hulu Selangor, di pusat media PKR di Kuala Kubu Baru di sini, petang semalam.

Zaid melahirkan keyakinan itu di sebalik serangan bahawa beliau ‘kaki sosial’ termasuk minum dan menggadai bangunan Umno Kota Baru yang dianggarkan bernilai kira-kira RM9 juta.

“Itu semua cerita-cerita lama,” kata Zaid yang mewakili Parti Keadilan Rakyat di Hulu Selangor untuk mempertahankan kerusi ini.

[Zaid Ibrahim bersalam dengan pengundi kawasan Kampung Hassan, Hulu Bernam. - Gambar oleh Choo Choy May] Di sebalik keyakinan itu pengundi-pengundi Hulu Selangor dilihat semakin menerima kehadiran Zaid, calon Pakatan Rakyat, dengan melihatnya sebagai seorang wakil yang mampu membawa sinar baru untuk perubahan besar di Hulu Selangor.

Pengundi-pengundi mengakui kempen yang dijalankan Zaid membuktikan bahawa beliau seorang pemimpin yang berkebolehan dan berwibawa selain mampu memikul tanggungjawab untuk berkhidmat untuk rakyat.

Ketika ditanya mengenai lawatan beliau menemui pengundi, Zaid, 59, berkata, “saya pasti sudah mengunjungi lebih ramai daripada kunjungan mereka (jentara BN).”

Salah satu risalah yang diedarkan PKR tertera mesej “Datuk Zaid Ibrahim, Bersama Selamatkan Malaysia”.

Dalam Gagasan Buat Hulu Selangor, Zaid berkata, “anda (pengundi Hulu Selangor) memerlukan prasarana yang mudah, lebih ramai pasukan polis, lebih banyak klinik untuk memelihara kesihatan anda dan anak-anak anda.”

“Prasarana, keselamatan dan kesihatan adalah hak asas untuk kesemua rakyat Malaysia. Hulu Selangor memerlukan pemimpin untuk menjuarai keperluan anda. Jika rakyat Hulu Selangor memberikan saya peluang, Insya-Allah, saya percaya saya boleh menjadi pemimpin yang diharapkan itu,” kata Zaid dalam gagasan itu.

Tinjauan The Malaysian Insider mendapati selain berkempen rumah ke rumah, beliau turut meluangkan masa melawat kedai-kedai dan kawasan komersial untuk beramah mesra dengan pengundi. Kempen Zaid juga turut disertai isteri beliau.

“Kempen rumah ke rumah yang dilakukan beliau (Zaid) memang bagus kerana selain berjumpa dengan pengundi, kami juga dapat melihat calon yang akan bertanding secara berdepan.

“Saya melihat beliau seorang yang berkebolehan dan mampu membawa perubahan kepada penduduk Hulu Selangor.

“Selain itu, saya pasti beliau juga mengetahui semua masalah yang dialami rakyat lagipun beliau juga merupakan seorang peguam, mustahil beliau tidak tahu,” kata penduduk Kampung Sungai Choh, Rostam Omar, 55.

CALON TERBAIK

Senada dengan Rostam, seorang pesara, Kapli Kundan, 75, berkata, sebagai pengundi dia hanya mahukan calon terbaik yang dapat menjalankan tanggungjawab untuk rakyat.

“Sejak dari kecil saya sudah duduk di sini dan saya dah melihat ramai wakil rakyat tetapi saya rasa Datuk Zaid adalah seorang individu yang baik dan berwibawa.” katanya.

[Kemunculan Zaid Ibrahim pada peringkat awal kempen pilihan raya kecil Hulu Selangor. - Gambar oleh Choo Choy May] Kapli memberitahu, semua pengundi mahukan yang terbaik jadi dan berharap Zaid akan berpegang kepada janji dan membantu rakyat sekiranya menang Ahad ini.

“Kalau beliau menang perkara pertama yang saya mahu minta adalah supaya beliau dapat membaik pulih rumah saya yang sudah uzur,” kata Kapli.

Seorang lagi pesara, Ibrahim Sidek, 74, juga berpendapat Zaid boleh membawa perubahan besar kepada rakyat Hulu Selangor.

“Tadi beliau jumpa saya dan bersalaman dengan saya. Soal menang atau kalah saya tidak boleh cakap kerana ia terpulang kepada pengundi tetapi sebagai rakyat, saya pasti mahukan calon yang terbaik,” katanya.

Peluang menemui secara bersemuka telah membolehkan seorang suri rumah Shamsiah Abdul Samad, 45, melihat sifat sebenar Zaid.

“Hari ini, baru dapat jumpa beliau semasa menjalankan kempen rumah ke rumah,” katanya.

Kawasan Parlimen Hulu Selangor itu mempunyai 64,500 pengundi di tiga Dewan Undangan Negeri iaitu Hulu Bernam, Kuala Kubu Baru dan Batang Kali.

Daripada jumlah itu, DUN Batang Kali mencatatkan jumlah pengundi tertinggi iaitu 29,026 pengundi diikuti Kuala Kubu Baru (18,040) dan Hulu Bernam (17,434). Orang Melayu merupakan majoriti dengan 53 peratus manakala kaum Cina dan India masing-masing mencatatkan 26 peratus dan 19 peratus.

Selain itu, majoriti pengundi berpendapat bahawa kempen rumah ke rumah yang dijalankan memberikan kesan kepada pemilihan calon yang bertanding semasa hari pengundian nanti.

Pemandu lori, K. Marimuthu, 43, berkata, kebanyakan isu yang dibawa dalam kempen rumah ke rumah penting kepada pengundi-pengundi Hulu Selangor terutamanya tentang ekonomi, pembangunan dan juga isu nasional.

“Bukan sahaja isu ekonomi ataupun pembangunan rakyat penting tetapi isu nasional seperti MEB (Model Ekonomi Baru) dan juga APCO Worldwide. Bukan semua orang faham mengenai isu ini, saya sendiri pun kurang memahaminya.

“Bila mereka datang ke rumah dan menerangkan secara terperinci mengenai isu-isu tersebut baru saya faham apa yang berlaku sebenarnya begitu juga dengan isu ekonomi dan pembangunan di sini.

“Banyak maklumat yang saya dapat melalui kempen rumah ke rumah, saya sudah tidak perlu untuk ke ceramah-ceramah lagi kerana banyak yang saya sudah dapat,” kata anak kelahiran Serendah itu.

MAKLUMAT

Sementara itu, seorang peniaga Phang Kei Chan, 39, mengakui banyak masalah terpaksa dilalui di Hulu Selangor, namun disebabkan kekurangan sumber maklumat majoriti pengundi tidak mengetahuinya.

“Jadi bila ada pilihan raya kecil ini semua maklumat dapat disalurkan dengan mudah melalui kempen rumah ke rumah.

“Kesemua maklumat yang diberikan kepada pengundi memang penting kerana ia akan mempengaruhi mereka untuk mengundi siapa ketika hari pengundian nanti,” katanya.

Kakitangan awam, Mohd Zulkifli Muda, 31, berkata, isu-isu yang dibawa sama ada parti BN ataupun pembangkang dalam kempen rumah ke rumah amat penting kepada pengundi.

“Saya tidak kisah sekiranya yang datang itu dari BN atau pembangkang kerana isu yang dibawa mereka itu lebih penting.

“Isu seperti ekonomi, pembangaunan, masalah rakyat dan isu nasional seperti MEB dan APCO Worldwide sebenarnya penting kepada pengundi-pengundi.

“Apabila mereka sudah mengetahui apa yang berlaku maka mereka akan membuat keputusan untuk memilih siapa sebagai wakil rakyat mereka nanti,” katanya.

Suri rumah, J. Saraswathy, 42, berkata, banyak isu yang dibawa melalui kempen rumah ke rumah samada dari parti BN ataupun pembangkang.

“Mereka akang datang dan memberikan penerangan tentang isu-isu yang berkaitan dengan Hulu Selangor seperti pembangunan, pendidikan, isu semasa dan juga nasional termasuk MEB, APCO Worldwide.

“Selain itu, mereka turut memberikan penerangan tentang calon mereka. Apa keistimewaan calon, apa yang calon boleh buat dan apa janji calon kepada pengundi disini.

“Kempen sebegini bagus kerana saya tidak perlu keluar untuk mendapatkan maklumat sebaliknya mereka yang datang dan memberikan penerangan kepada saya,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Batang Kali dekat sini.

Kerusi parlimen Hulu Selangor kosong berikutan kematian penyandangnya, Datuk Dr. Zainal Abidin Ahmad pada 25 Mac lalu akibat barah otak. Allahyarham menewaskan calon BN, Datuk G. Palanivel dengan majoriti tipis 198 undi.

Pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor ini menyaksikan pertarungan satu lawan satu antara BN dan Pakatan Rakyat.

P094: UMNO BN Berkempen Songsang

Ada sesuatu yang tak kena dengan pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor. Cara berkempen sudah terbalik dan songsang.

Sejlama ini, para pemimpin Barisan Nasional sering menuduh pembangkang sering menggunakan serangan peribadi dan tuduhan emosi dalam kempen pilihan raya.

Kini ia sudah terbalik cara. Sejak sebelum hari penamaan calon pada 17 April lalu hingga sekarang, Umno dan konco-konconya tak henti-henti menyerang peribadi calon Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim dari Parti Keadilan Rakyat.

Bukan sahaja bekas tokoh Umno dan mantan Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu dicaci-maki sebagai “kaki minum”, malah gambar-gambar palsu di mana tampalan (superimposed) wajah dan botol terhadap Zaid telah disebarkan oleh para propagandis Umno di Hulu Selangor.

Mesej mereka mudah sahaja — Zaid kaki botol dan orang Melayu tak patut mengundi beliau. Soal sama ada tuduhan dan sebaran gambar-gambar palsu itu bertentangan dengan adab sopan manusia, akal budi Melayu dan amalan Islam tidak menjadi keutamaan kepada penyokong-penyokong Umno berkenaan.

Suasana penaburan fitnah ini yang berleluasa di Hulu Selangor akan menentukan sama ada pengundi di kawasan itu, khususnya orang Melayu, terdiri daripada mereka yang mudah dijerat pembohongan atau mereka yang tahu menilai mana yang intan, mana yang kaca.

Sejak penarikan diri dua calon bebas, hanya Zaid dan P. Kamalanathan dari MIC yang mewakili Barisan akan menjadi pilihan 64,500 pengundi di Hulu Selangor pada 25 April ini — tiga hari sahaja lagi untuk mereka membuat penentuan.

Ironi yang berlaku sekarang ini mendedahkan ketandusan isu-isu yang biasa dibawakan dalam mana-mana kempen pilihan raya; pembangunan setempat, kemajuan infrastruktur, janji-janji perubahan serta pembawaan nilai-nilai keadilan, demokrasi, hak asasi dan peluang-peluang saksama.

Jika dinilai dari laporan, rencana dan tuduhan liar media alternatif di medan maya dan media arus perdana, pengundi-pengundi di Hulu Selangor dilihat oleh Umno dan Barisan seperti sekumpulan manusia yang hanya mahu mendengar maki-hamun dan fitnah.

Tidak banyak janji-janji pembangunan dan kemajuan yang biasa kedengaran dari Umno dan Barisan sebagaimana amalan biasa mereka dalam pilihan raya kecil.

Yang menjadikan keadaaan terbalik ialah apabila Pakatan Rakyat, termasuk Zaid sendiri, memilih untuk tidak melakukan serangan balas terhadap fitnah-fitnah peribadi itu. Walau pun Zaid kenal dengan ramai pemimpin Umno yang kaki botol, kaki perempuan dan kaki judi, beliau enggan menyerang peribadi mereka. Yang ditumpukannya ialah merayu untuk membawa suara pengundi Hulu Selangor ke Parlimen di samping menambah baik kemudahan dan pembangunan yang sedia ada di kawasan itu.

Beliau juga mengulangi hasratnya untuk mereformasikan sistem Felda yang selama ini dikatakan tidak memerdekakan generasi kedua rancangan tanah itu kerana masih terperap sebagai “pekerja” Felda walau pun sekian lama dijanjikan hak milik tanah.

Malah Zaid juga membawakan isu hak Orang Asli yang dicadangkannya supaya diangkat taraf sama dengan Bumiputera, dan bukannya dilayan seperti warga kelas tiga. Begitu juga usahanya untuk mencari jalan menawarkan peluang pekerjaan yang sesuai untuk generasi muda.

Isu-isu ini dijangka tidak mati selepas pilihan raya kecil Hulu Selangor, sebaliknya akan dikumandangkan lagi dengan lebih meluas di peringkat kebangsaan untuk menjadi kempen nasional.

Di samping itu pula, tanpa mendapat banyak perhatian dan layanan media arus perdana, Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim telah “mencontohi” kempen cara lama Barisan Nasional dengan memasuki ceruk rantau kampung untuk berkempen bagi calon Pakatan.

Tanpa maki-hamun atau caci-cerca, beliau banyak bertemu pengundi Hulu Selangor untuk menawarkan penambahbaikan kawasan serta peningkatan taraf hidup.

“Kita tetap teruskan pembangunan di kawasan ini dan seluruh Selangor kerana ini merupakan negeri kita. Tak kisah menang atau kalah kali ini, kita akan teruskannya,” katanya kepada pemberita dalam kempennya baru-baru ini.

Apa yang diusahakanya bukan sekadar janji-janji pilihan raya tetapi juga usaha menaikkan nama Hulu Selangor di mata dunia, khususnya dalam rangka kerja kerajaan negeri untuk menjadikan Kuala Kubu Baru warisan dunia yang diiktiraf oleh Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco).

Sebagaimana yang sudah tersedia dalam pelan pembangunan negeri, kerajaan Selangor juga akan memastikan isu ketiadaan sijil layak menduduki bangunan (CF) di negeri itu termasuk kepada lebih 1,000 pemilik rumah di Bukit Beruntung dan Bukit Sentosa.

Begitu juga usaha kerajaan negeri uintuk menambah elaun melalui bonus kepada Ketua Kampung serta Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) di kawasan itu di mana setiap seorang menerima lebih RM1,000. Pemberian itu berhasrat untuk menambah usaha program kesejahteraan kampung termasuk gotong- royong dan pembersihan persekitaran.

Kempen berhemah seperti ini memang tidak mengghariahkan, malah membosankan kepada mereka yang suka mendengar umpat-mengumpat dan menjaga tepi kain orang. Tetapi cara inilah yang pernah menjadi tunjang kekuatan Umno dalam usaha berkempen sejak lebih 50 tahun dahulu.

Tanpa berkubang dalam lumpur fitnah, Khalid dan para exco kerajaan negeri yang diwakili PKR, PAS dan DAP lebih bertungkus-lumus menemui penduduk-penduduk kampung dan pekan di Hulu Selangor secara langsung daripada menghamburkan kata-kata benci meluap terhadap calon lawan.

Zaid sendiri memilih cara yang sopan dan halus dengan menawarkan diri untuk menjadi jambatan di antara Ahli Parlimen kawasan dan kerajaan negeri.

“Dengan pengalaman sebagai Ahli Parlimen Kota Bahru (2004 – 2008), pernah jadi menteri dan mudah berurusan dengan pimpinan kerajaan negeri, saya yakin dengan kemampuan saya untuk membantu pengundi Hulu Selangor,” katanya.

Namun, jika difikirkan semula, keadaan kempen yang terbalik ini tidaklah seganjil yang disangkakan. Ada benarnya juga kata-kata pemimpin Umno dahulu; di mana pembangkang didakwa lebih gemar memilih serangan peribadi daripada kempen berhemah.

Di Selangor sekarang, yang menjadi kerajaan adalah Pakatan Rakyat dan yang menjadi pembangkang adalah Umno dan MIC serta sekutu-sekutu mereka dalam Barisan Nasional. Agaknya itulah resmi “pembangkang”.


The Malaysian Insider

Petang Ini Ada Pengumuman Keluar PKR

from MSO

PETANG ini beberapa orang ahli Angkatan Muda Kadilan Kelantan akan mengistyharkan diri keluar dari parti dan menyokong Umno. Alasan digunakan ialah kerana tidak percaya kepada kepimnpinan Anwar Ibrahim. Masalah pemilihan Zaid Ibrahim sebagai calon juga akan dijadikan alasan.

Pengumuman ini bagi mengejutkan ahli dan penyokong PKR dalam menghadapi pilihan raya Hulu Selangor. Tetapi bila diteliti kepada wibawa dan keperibadian orang yang akan mengistyharkan diri ini ia tidak pun memberi bekas. Mereka adalah budak-budak yang tukang bag lapan tong kosong Ezam Mohd Noor.

Katanya, setiap mereka ditawarkan 'kemudahan' wang sebanyak RM20,000. Sekurang-kurang tiga orang akan berbuat demikian. Seorang ahli dari Gua Musang yang panggil untuk menjual diri dengan bayaran RM20,000 bagaimana pun tidak sedia menjual diri dan tidak hadir.

Mereka akan didampingi oleh beberapa orang yang bertindak keluar parti sebelum. Mudah-mudahan apa yang dijanjikan mereka itu dibayar dengan sepenuhnya dan tidak dibuat secara ansuran RM2,000 seorang sebagai pendahuluan dan selebihanya entah bila.

Desas desus ini sudah tersebar sejak kelmarin lagi. Ia sengaja disebarkan untuk mendapat perhatian pihak PKR. Mereka telah mengugut parti untuk mendapatkan wang dan jika tuntutan mereka tidak dipenuhi mereka akan umum keluar parti.

Mungkin PKR tidak melayan mereka kerana menyebabkan mereka menyerah diri kepada pihak BN untuk membeli mereka mengikut harga semasa, dan harganya RM20,000 dengan cengkeramnya antara RM1,000 hingga RM2,000.

Kepada ahli dan penyokong PKR jangan terkejut dan jika mahu mendapatkan wang mudah disaat ekonomi tidak berapa sihat ini bolehlah mengambil kesempatan sama.

1Malaysia-One Israel : Anwar dirujuk ke Jawatankuasa Parlimen Pagi ini

Oleh Era Pakatan

KUALA LUMPUR : Kebimbangan Barisan Nasional dengan hujah yang penuh dengan fakta dan angka oleh Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), yang mengaitkan dasar ‘1Malaysia-One Israel’ menyebebkan beliau akan dirujuk ke Jawatankuasa Parlimen pagi ini.

Barisan Nasional sendiri yang gagal menjawab isu itu termasuk bos utama mereka, Najib Razak akan akan membentangkan usul kepada jawatankuasa hak dan kebebasan parlimen berhubung isu itu dengan lapan Ahli Parlimen (AP) dari BN dan Pakatan Rakyat akan membahaskannya.

Apa yang melucukan ialah apabila perkara itu akan dibentangkan oleh dua pemimpin BN yang kredibiliti mereka amat diragui oleh rakyat iaitu Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz dan Ketua Pemuda Umno yang terpinggir dalam kabinet, Khairy Jamaluddin

Di internet sehingga kini wujud beberapa gambar yang mengaitkan Khairu dengan arak manakala Nazri turut didakwa ada kaitan dengan seorang pemuda bermoral rendah yang didakwa merupakan anaknya.

Nazri berkata, wakil BN itu berkemungkinan terdiri daripada Khairy, Datuk Abdul Rahman Dahlan (Umno-Kota Belud), Datuk Nur Jazlan Mohamad (Umno-Pulau) atau Chua Tee Yong (MCA-Labis).

Manakala wakil Pakatan pula dijangka Azmin Ali (PKR-Gombak), Lim Kit Siang (DAP-Ipoh Timur), Datuk Seri Abdul Hadi Awang (PAS-Marang) atau Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena).

BN akan membentangkan usul tersebut ekoran dakwaan Anwar yang mendakwa '1Malaysia' yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Najib Razak ditiru daripada konsep 'One Israel'.

Ia dibawa mengikut perintah tetap 36 (12) kerana didakwa mengelirukan Parlimen.

Ketua pembangkang itu boleh digantung daripada menghadiri sidang parlimen jika beliau didapati bersalah.

Anwar yang juga AP Permatang Pauh sebelum ini dipanggil untuk memberi penjelasan di Parlimen berhubung perkara itu, tetapi ianya ditolak oleh ahli parlimen kerajaan.

Anwar turut mendakwa bahawa perkhidmatan Apco Worldwide - firma perunding beribupejabat di Washington yang digunakan oleh pentadbiran Najib untuk 'komunikasi strategik' adalah di sebalik slogan '1Malaysia' dan 'One-Israel'.

Apco bagaimanapun, menafikan dakwaan Anwar itu, walaupun kerajaan mengesahkan telah membayar RM77 juta kepada firma berkenaan untuk kontrak perkhidmatan selama setahun.

PRK Hulu Selangor : BN puts ex-PKR members to use at ceramah to attack Anwar

The party's revered spiritual adviser and Kelantan Menteri Besar Datuk Seri Nik Abdul Aziz Nik Mat is expected to hit the trail tomorrow, as the campaign reaches a peak ahead of polling day on Sunday.


Written by Chua Sue-Ann, The Edge
As the Hulu Selangor by-election campaign goes full throttle, Barisan Nasional (BN) has taken to the ceramah circuit with its guns blazing, mostly taking aim at Opposition Leader Datuk Seri Anwar Ibrahim and PKR.

On Tuesday night, April 20, Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin was the top draw at a ceramah in the quiet housing area of Taman Seri Liam in Ulu Yam Bharu here.

In his hour-long speech, Muhyiddin lambasted the Pakatan Rakyat (PR) for threatening the nation’s stability and tarnishing the country's image overseas.

Muhyiddin warned that the opposition was attacking all institutions, even the Malay rulers, that had been in place even when Anwar was deputy prime minister in the 1990s.

"When Anwar was deputy prime minister and Umno deputy president, he too would stand here as I am standing here and shout 'Support Barisan'.

"Anwar harbours ambitions of being prime minister... He is obsessed. We all have ambitions but we cannot be greedy. We must use the right ways," Muhyiddin said, criticising Anwar's failed Sept 16, 2008 bid to take over the federal government by engineering defections.

"But you see, nothing has happened. BN is still strong," Muhyiddin said. As he spoke, the eager crowd prompted him, and he repeated their choice of words. "Many have been disgusted, nauseated, sickened," he said.

Muhyiddin denied that the BN government had ever been "cruel to a single human being" and nobody had missed out on the nation's development, even if some were richer than others.

At the BN ceramah, Muhyiddin shared the stage with BN candidate P Kamalanathan and former Hulu Selangor PKR treasurer Datuk Dr Halili Rahmat.

Halili, who was earlier shortlisted as PKR's potential candidate for the polls, quit the party on Monday, saying PKR had diverted from its original struggles and many of its leaders were merely concerned with "grabbing power".

When he arrived at the open field, Halili was greeted with applause and shouts of "welcome, welcome" by Muhyiddin before Halili took his seat with other BN leaders behind the podium.

Halili said that he was to have gone to Melbourne, Australia that night but asked his wife and daughter to leave as scheduled because he "needed" to explain to the people his reasons for leaving PKR and joining Umno instead.

"My father saw the news (of my resignation) and called me. I know he shed tears because it was like I had returned to him," Halili said, referring to his decision to join Umno.

Soon after, Halili's father, who is said to be an Umno man, appeared at the ceramah stage and embraced Halili, sending the 300-strong crowd into a frenzy of applause.

Although he vowed to "move forward" and not speak ill of his former party, Halili said that "PKR creates anxiety among the Malays".

"I'm Malay. But I'm proud to be Malaysian. I'm not anti-Chinese or anti-Indian. Eighty percent of my patients are Chinese, how can I be anti-Chinese?"

"I operate on brains. Our blood, our brains are all the same," said the neurosurgeon, who was once Anwar's physician.

Halili then praised Prime Minister Datuk Seri Najib Razak and Umno for fighting for Malay rights while still taking care of the interests of all.

Halili, who is from Ulu Yam, however, said he did not want to play an active role in politics but to concentrate on his medical career.

"I only want to put effort into what I do best; opening people's brains and nerves," Halili said, prompting laughter and applause.

Before handing his Umno membership application to Muhyiddin, Halili urged locals to vote for Kamalanathan "so residents can enjoy the benefits" brought by BN.

This was not the first time the former PKR local leader had campaigned for BN.

On Monday night, shortly after he announced his resignation from PKR, Halili had attended a wedding reception for Bagan Pinang assembly member Tan Sri Mohamad Isa Samad and his new wife, former Paroi assembly member Bibi Sharliza Mohd Khalid.

The dinner in Sungai Buaya here attracted a crowd of about 800 people who were enthralled by Isa, the former Negeri Sembilan menteri besar, who plied them with his trademark humour.

Halili received a warm welcome at the event and told the audience that he was in awe of Najib's administration and "needed to be on the right side".

Several other BN ceramahs have been borrowing their "punch" from people claiming to be former PKR members, who would speak out against Anwar and the party, purportedly "warning against believing the man named Anwar Ibrahim".

Many of them accuse Anwar of "twisting" the latter's ongoing sodomy trial as well as tarnishing the country's image overseas.

Former Penang deputy chief minister I Mohammad Fairus Khairuddin, who quit PKR and his position last year, joined in the Hulu Selangor by-election fanfare, speaking at a BN youth ceramah in Kuala Kubu Bharu town on Sunday night.

The new Umno member, lashed out at his former party, saying "they think only they are always right" and criticising PKR for allegedly "shaming" those who had left the party.

On the other side, PR's leaders have been keeping a whirlwind ceramah schedule with some speakers visiting multiple locations each night across the vast Hulu Selangor constituency.

These ceramahs often have a carnival-like atmosphere, with many stalls selling food, drinks, clothing and party paraphernalia.

The opposition personalities have been selling PKR's candidate Datuk Zaid Ibrahim as a "man of principle and integrity" by reminding local residents of how Zaid had quit his ministerial position in 2008 to protest the use of the Internal Security Act to detain people who did not threaten national security.

Commenting on Halili's resignation at a ceramah in Kalumpang on Monday night, Anwar quipped: "Good thing we didn't pick him (Halili). If we did and he jumps party, I'm dead!"

At his nightly ceramahs, Anwar has also been hitting out on the government's purchase of submarines and the case of the stolen jet engines, expressing incredulence on how the government could overlook such "important" points.

"I am not upset when called a traitor to the nation. But whoever becomes a minister and takes land, timber and shares belonging to the people, that is the traitor," Anwar hollered to the crowd of about 300 that night.

The former deputy prime minister also took swipes at his ongoing sodomy trial and recounted how he was assaulted when he was detained in 1998, during his first sodomy trial.

DAP leaders, including DAP parliamentary chief, Puchong member of parliament Gobind Singh Deo and Penang Chief Minister Lim Guan Eng, have also hit the campaign trail from last week.

From the PAS leadership, PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang and former Perak menteri besar Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin have been actively giving ceramahs.

Nizar has been a hit, especially with the Chinese community, given his popularity boost since the Perak political crisis and his command of the Chinese language.

The party's revered spiritual adviser and Kelantan Menteri Besar Datuk Seri Nik Abdul Aziz Nik Mat is expected to hit the trail tomorrow, as the campaign reaches a peak ahead of polling day on Sunday.

DAP stalwart Lim Kit Siang and other speakers have been telling the voters that the by-election is not only about Hulu Selangor or Selangor alone, but that this vote is "a vote for Malaysia".

Meanwhile, Zaid's speeches at ceramahs have seen an improvement from the earlier days of the campaign.

Zaid began his speech at Kalumpang that night by introducing himself with a simple greeting and saying: "My name is Zaid Ibrahim. I am 59 years old. I am PKR's candidate.

"I have a wife and three kids. That's enough lah. I only want to serve the people of Malaysia," Zaid said, to applause.

Zaid then spoke on local problems faced by the multi-ethnic communities, leaving the other PR speakers to take on the national issues. He reminded the audience that BN, which has been in power for decades before the 2008 general election, had failed to solve issues.

This, he said, included land titles, estate workers' wages, vernacular schools and abandoned development projects.

"We want an elected representative who dares to voice issues, especially the poor's problems. When people become elected representatives, they become elite and forget. I promise I won't. I came from a poor family and I remember," Zaid said.

Rabu, 21 April 2010

Kalung Selipar, Punca Che Det Boikot Kempen Di Hulu Selangor

from :: RUANG BICARA PRIA MALAYA

'Amaran' MIC kepada Mahathir/Umno: "Kalung selipar' pada gambar Dr. Mahathir" "Kami tidak berpuas hati dengan kenyataan bekas Perdana Menteri itu yang mendakwa Presiden MIC tidak pernah membuat apa-apa kepada masyarakat India di negara ini." "Kami tidak akan terima apa-apa kenyataan yang boleh mengancam maruah Presiden parti. Kami tahu apakah peranan beliau serta komitmen beliau terhadap parti,""MIC tidak perlukan nasihat atau tunjuk ajar daripada pihak lain. Kita ada seorang ketua (Samy Vellu) yang bijak untuk memimpin parti dengan cara yang baik." "Jangan mencampuri urusan MIC lagi. Kami tahu apa yang kami buat. MIC tidak boleh dipisahkan selagi Presiden kami memimpinnya," "Masyarakat India di negara ini akan menjadi 'yatim piatu' jika MIC dihapuskan,"

Sumber: Utusan Malaysia

Sementara poll yang dijalankan oleh Ntv7 berkaitan kalungan selipar oleh MIC pada gambar Mahathir menunjukkan:


Soalan (lebih kurang):"adakah kurang ajar kalau kalungkan selipar kat leher tun?" 49% kata kurang ajar 51% kata ok.. Fikir-fikirkan....Pengalaman bekerja dengan Datuk Zaid Ibrahim


Mohamed Nor bin Salim

Merujuk kepada perkara diatas, saya pernah bekerja dengan Datuk Zaid (Foto) di Yayasan Pemulihan Orang Cacat Kelantan (YPOCK) pada tahun 2000 - 2001.

Sekarang saya dengar nama Yayasan itu telah bertukar. Semasa itu saya adalah Ahli Fisioterapi yang di gajikan oleh Datuk Zaid untuk merawat kes-kes seperti 'Down Syndrome', 'Cerebral Palsy ', 'Hemiplegia', 'Poliomyelitis' dan lain-lain.

Antara tugasan saya ialah mendaftarkan semua orang cacat tidak kira cacat anggota, pekak dan bisu, buta dan membantu mereka untuk didaftarkan dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Untuk membantu mereka ini kami menyediakan khidmat pengangkutan dari rumah mereka (berserta dengan pembantu untuk mengangkat/memimpin/menyediakan kerusi roda) ke pejabat JKM dan seterusnya dari JKM pulang ke rumah mereka tanpa sebarang bayaran.

YPOCK juga mempunyai rekod semua klien dari segi butiran peribadi dan status kewangan mereka. Saya masih ingat menerima arahan dari Datin Suliana (isteri Datuk Zaid) untuk menyampaikan wang zakat dan derma untuk klien YPOCK yang tidak dapat hadir ke majlis penyampaian zakat dan derma yang di sempurnakan oleh Datuk Zaid Ibrahim.

Saya beserta warga kerja YPOCK yang lain seperti En Ishak, Kak Bibah, Hazizul (dan lain-lain yang saya tidak dapat ingat nama mereka) pergi kerumah klien YPOCK untuk menyampaikan derma dan zakat, bukan sahaja di Kota Bahru, adakalanya sampai ke jajahan Tumpat.

YPOCK semasa itu merupakan payung kepada semua persatuan orang cacat lain di Kelantan. Banyak aktiviti dilakukan di bangunan YPOCK. Antaranya kelas komputer untuk orang-orang cacat, latihan angkat berat dan jasmani untuk atlet OKU yang akan mewakili Kelantan di Sukan OKU Peringkat Kebangsaan di Kuala Lumpur.

Aktiviti teras YPOCK adalah untuk memberi rawatan fisioterapi kepada klien yang berdaftar dengan Yayasan. YPOCK mempunyai peralatan yang mencukupi untuk merawat klien. Ini termasuk 'horse riding therapy' untuk kanak-kanak 'Cerebral Palsy ' yang tiada keseimbangan badan. Rawatan ini diberikan di 'horse farm' di belakang bangunan YPOCK.

Sebenarnya rawatan jenis ini pun tiada di hospital kerajaan. Alangkah bertuahnya klien YPOCK kerana semua rawatan diberi secara percuma. Yang tiada kemudahan pengangkutan juga diberi kemudahan pengangkutan secara percuma.

Apa yang saya dedahkan diatas adalah benar belaka. Bangunan YPOCK di Jalan Padang Tembak, Pengkalan Chepa itu dirasmikan oleh Tun Abdullah Badawi sekitar tahun 1999. YPOCK pernah menerima Lawatan dari Tun Siti Hasmah (isteri Tun Dr Mahathir) dan Datuk Dr Siti Zaharah, mantan Menteri Kebajikan Masyarakat.

Apa yang saya nyatakan bukan untuk kempen Datuk Zaid tetapi menyatakan kebenaran apa yang Datuk Zaid pernah lakukan untuk masyarakat cacat yang mana lapisan masyarakat ini pada hakikatnya selalu dipinggirkan dan dipandang hina.

Lihat sahaja bagaimana P.Ramlee pernah menggambarkan penghinaan pada OKU dalam filem 'Sumpah Orang Minyak'. Tetapi Datuk Zaid telah mencurahkan bakti ini bukan kerana pilihanraya Hulu Selangor malah telah melakukanya lebih dari 10 tahun yang lalu.

Saya sedih dengan serangan peribadi yang memburukan Datuk Zaid. Tetapi lupakah kita bahawa Allah SWT itu Maha Pengasih, Maha Penyayang dan Maha Pengampun? Semuga Allah SWT mengampunkan kita semua.

Sekian. Terima kasih.

Mohamed Nor bin Salim

Perunding Fisioterapi YPOCK 2001

[Surat pembaca Harakahdaily]

Shocking!!! KWSP SCAM

Remember during Budget 2008 announcement last yr, our Finance Minister cum PM) announced that in order to assist KWSP members to reduce the burden in housing load repayment, KWSP will allow monthly withdrawal from members' A/C II for the purpose?
Sounds like a nice goodies!

When you apply for the monthly withdrawal, you only need to provide KWSP yr housing loan & installment details from yr bank and the bank a/c # you like KWSP to bank the monthly withdrawal into it. KWSP will approve yr application based on the available amt in yr A/C II and compute the withdrawal period by dividing the approved amt with the monthly installment amt.

Application process takes about a month and you will receive the monthly payout promptly into yr bank a/c!

Well everything appear to be nice and good. It was indeed a noble plan until you take to close look at yr KWSP Statement!

This is how the so-called KWSP SCAM works.......

Assuming you have RM100,000 in yr A/C II and yr housing loan's monthly installment is RM2000/mth.. .
KWSP will approve yr application of withdrawal from yr A/C II of RM100,000 and pay you Rm2000/mth for the next 50mths.

Everything appears to be in order BUT.......
What KWSP didn't highlight to you is that when the application was approved, the TOTAL AMT (RM100,000) is removed from A/C II! It appears to be transferred to an unknown a/c to effect the monthly payment from therein.

The impact to the member are as follows :-
1. You just lost RM100,000 from yr A/C II. Assuming the KWSP Dividend is 5%, you will lose RM4,000 in dividend during the 1st year. Based on the above example you will lose RM10,000 over the 50 mths period!

2. There is no statement to account for the amt approved vs... amt paid, hence you would need to keep the monthly payment voucher to reconcile against the approved amt over the 50mths period to ensure there is no missing amt!

Assuming there are 100,000 members who innocently fell prey to this SCAM, based on the above example, KWSP would have cheated the members of 100,000 X RM10,000 = RM1,000,000, 000 (that's RM1 BILLION) over the period!


Furthermore, if you discovered this SCAM early and intend to stop the plan, KWSP would not allow any cancellation of the plan until at least 1 year. That would mean, once the application is approved, based on the above example, you would have lost RM4,000.

100,000 members would have lost 100,000 X RM4,000 = RM400,000,000( RM400 MILLION) in One Year!!!

If you're a victim of this KWSP SCAM, would suggest you call yr MP to raise it up in Parliament!

For others who have not fallen into this SCAM, pls continue to watch out and alert yr family & friends about this.

HOW COULD THE GOVERNMENT ALLOW ITS AGENCY TASKED WITH SAFEGUARIDNG ITS CITIZEN'S HARD EARNED MONEY TO CHEAT ITS MEMBERS IN THIS MANNER???

Solidariti Mahasiswa Malaysia Bantah APCO

Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) menyelar kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri Dato Seri Najib kerana membuat perjanjian dengan APCO. Satu badan firma Israel yang dikatakan membantu kerajaan persekutuan dalam meningkatkan imej Malaysia.

Ia berdasarkan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang menyatakan, “Kerajaan ada melantik Syarikat APCO Worldwide Sdn. Bhd. untuk melaksanakn perkhidmatan berkaitan komunikasi kepada Kerajaan Persekutuan secara menyeluruh…APCO Worldwide juga disarankan menjayakan program untuk mempromosi dan meningkatkan imej Malaysia di luar negara.”

Sehingga kini, Perdana Menteri masih membisu dalam hal terpenting ini. Sejauh mana APCO terlibat dalam pentadiran kerajaan persekutuan.

Pengerusi Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), saudara Shazni Munir ketika memberi reaksi mengenai isu ini memberitahu tindakan kerajaan ini adalah satu penghinaan kepada anak tempatan.

“Perjanjian dengan APCO ialah satu penghinaan kerajaan kepada kebolehan anak tempatan untuk mengurus imej negara,” tegas beliau.

Beliau juga mempersoalkan kenapa Malaysia sebagai sebuah Negara Islam membuat perjanjian dengan APCO yang secara terang-terangan mempunyai kaitan dengan kerajaan haram Israel.

“Tambahan pula, APCO secara jelas mempunyai perkaitan dengan kerajaan haram Israel. Kita pun tidak tahu sejauh mana rahsia-rahsia sulit Negara telah terbongkar dalam proses perlaksanaan perjanjian tersebut” ujarnya lagi.

Justeru, mahasiswa menuntut agar Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Abd Razak membuat penjelasan mengenai isu APCO ini. Sejauh mana penglibatan APCO dalam pentadbiran kerajaan Malaysia.

Mahasiswa juga menuntut agar perjanjian APCO segera dihentikan demi keselamatan dan masa hadapan Negara sendiri. Mahasiswa tidak mahu Malaysia mempunyai kaitan sama sekali dengan kerajaan haram Israel.

Mahasiswakini

Mahasiswa Kecam Penglibatan APCO dalam Negara

Universiti Malaya, 16 Apr 2.30 pm - Bantah APCO! Pendirian mahasiswa Universiti Malaya (UM) berkenaan isu APCO adalah tetap dan tegas. Mahasiswa UM hari ini berkumpul dihadapan masjid Ar-Rahman dan mengadakan speaker corner bagi menyatakan pendirian mereka menolak sekeras-kerasnya tindakan kerajaan Malaysia menggunakan khidmat APCO.

“Perbelanjaan yang digunakan untuk membayar khidmat kepada APCO adalah sangat mahal, itu adalah satu pembaziran. Bukankah baik jika wang itu diberikan kepada mahasiswa,” ujar bendahari PMIUM, Saudara Mohd Khairul Nizam b. Md Isa.

Beliau juga mengatakan mahasiswa tetap dengan pendirian mereka membantah sekerasnya tindakan kerajaan menggunakan wang itu untuk dilaburkan kepada badan perundingan APCO dan wang itu akan digunakan untuk membunuh orang Islam Palestin.

“Kita mahasiswa tidak mahu hanya berpeluk tubuh dan berdiam diri apabila hal APCO ini berkait rapat dengan keselamatan negara” tegas wakil SMM saudara Zul Amirul.

Beliau mengatakan tindakan kerajaan menggunakan khidmat badan perundingan seperti APCO ini hanya akan membocorkan rahsia keselamatan negara kepada negara luar terutamanya negara laknat Israel.

Speaker corner itu disambut dengan laungan takbir dan laungan “hidup-hidup mahasiswa” dan diakhiri oleh bacaan doa memohon keberkatan daripada setiausaha agung PMIUM, Saudara Syafiq Bin Badrisyah.

Sumber: Um-today.com

Selasa, 20 April 2010

Menteri Umno Kaki Betina Dan Kaki Minum Arak

Kempen orang Umno - Apa gambaran yang kita boleh bentuk apabila sebuah parti orang Melayu yang gagah seperti UMNO memerlukan bantuan Ibrahim Ali untuk menang? Apa pula anggapan orang kepada UMNO kalau cara kita nak menang ialah dengan mengumpat Zaid sebagai kaki minum dan kaki betina?

Yang pertama menyatakan UMNO sudah berada dalam keadaan sangat genting. Kita ni dah bengkrap pemimpin ke? Dan besek?

Yang kedua, mendedahkan UMNO sebagai parti yang klas bawahan, tak ada isu yang hendak di jual kepada rakyat. Jika pihak PKR buat perkara ini, ia tidak menjustifikasikan tindakan kita.

Kedua dua cara bukan lah gaya sebuah parti yang hendak menang pilihanraya secara bermaruah.

Saya telah menulis beberapa artikel memberi pandangan saya mengenai PRK HS. Setakat ini ramalan saya mengenai pilihanraya kecil semua betul walaupun ada pihak special branch yang menyatakan sebaliknya.

Saya akan membuat ramalan saya dalam dua tiga hari lagi setelah saya meninjau sendiri dan secara lansung apa yang berlaku di barisan depan. Tapi saya tahu keadaan di KKB tidak memihak kepada BN. Keresahan peneroka Felda jika tidak di atasi, akan membawa padah kepada kita.

Saya telah menyenaraikan beberapa perkara yang boleh menyebabkan kekalahan UMNO dan BN. Saya juga telah menulis mengenai bagaimana kita mendekati PRK Hulu Selangor ini dengan kaedah yang salah.

Jika orang tidak keluar mengundi, itu pun satu lagi bencana kepada kita. Di kalangan orang Melayu, mereka mahukan calun yang boleh menyedekahkan fatihah bila mereka mati. UMNO sekarang berkerja keras untuk Kamalanathan supaya di terima oleh pengundi Melayu.

Antara kaedah yang salah ialah berkempen menyerang peribadi lawan. Rata rata nya pemidato UMNO mengatakan Zaid kaki minum dan kaki betina. Ini tuduhan yang melantun semula kepada orang UMNO. Hampir semua pemimpin UMNO minum. Ada menteri yang saban malam berkelana di kelab malam hotel Shangrila. Yang kaki judi, bukan kepalang ramai nya. Sebab duit yang mereka dapat duit yang amat mudah di perolehi.

Saya orang UMNO tapi yang tidak betul, kita mesti dedahkan. PM mahukan UMNO di susun semula- penyusunan semula bukan hanya melibatkan penstrukturan nya, tapi juga mesti melibatkan amalan, perbuatan dan nilai murni yang mesti di dukung oleh parti UMNO.

Kita mesti menuntut standard yang sama keatas parti kita seperti yang kita mahukan dari pihak lawan. Barulah rakyat akan yakin kepada kata dan ucap kita.

Saya amat gembira bila Dato Ishak dari Negeri Semilan kata- kita mesti tolak semua kaki minum. Tapi gesaan itu mesti lebih di perlakukan keatas UMNO sendiri agar dimasa hadapan, kita akan bersihkan UMNO dari kaki mimun, kaki judi dan kaki betina. Kalau boleh kita nak UMNO ini parti malaikat. Dato Ishak mesti menyatakan dengan lantang dan tegas mengenai syarat ini di dalam perhimpunan agung UMNO tahun ini.

Orang UMNO pun lupa bahawa walaupun ada sifat sifat ini, Zaid pernah di pilih sebagai calun UMNO untuk kawasan parlimen KB dan pernah di angkat jadi menteri. Bererti ketika itu, UMNO tidak memandangkan sifat Zaid ini sebagai amat penting untuk tidak di pilih. Zaid di lantik menteri pada zaman Pak lah, seorang PM yang mempunyai ilmu agama yang tinggi dan bukan setakat melafazkan selawat untuk mukadimah ucapan.

Kenapa boleh terjadi demikian?- yakni walaupun kita tahu Zaid kaki itu dan ini, dia masih di pilih sebagai calun dan jadi menteri pula? Sebab Zaid yang ada sifat sifat tersebut berada dalam kumpulan yang sama- kaki minum dan kaki betina dalam UMNO. Orang macam Zaid biasa dalam dunia orang UMNO- ia luar biasa jika Zaid berada dalam jemaaah PAS.

Bukan sedikit pak menteri kaki minum dan kaik joli dalam UMNO. Amat mudah kita tengok perangai matlaon UMNO ini- iaitu ketika perhimpunan agung UMNO. Seminggu sebelum PAU , semua GRO di kelab kelab dangdut di sekitar PWTC- Jalan Raja Laut dan Sentul habis di tempah. Siapakah yang 'booking' mereka? Tidak lain dan tidak bukan perwakilan UMNO dan kadang kadang yang menjadi kepala dang booking GRO ini ialah ketua bahagian dan menteri.

Maka nya, jika kita mendedahkan aib orang yang bersifat peribadi kepada khalayak umum, orang lain pun boleh mendedahkan aib pimpinan UMNO untuk pengadilan rakyat. Dan kita akan lihat bahawa kaedah yang kita bawa ini lebih banyak mendatangkan kerugian daripada keuntungan.

Kedua, UMNO silap besar jika membenarkan Ibrahim Ali berkempen untuk UMNO. Dia bukan UMNO dan Melayunya Ibrahim mustahil lebih dari Melayunya Zaid Ibrahim atau Melayu nya kita. Perkara yang bersangkut paut dengan orang melayu, kepentingan bangsa Melayu- tidak memerlukan Ibrahim Ali sebagai juara dan jurubicara orang Melayu. Itu kerja2 UMNO.

Jika pimpinan UMNO 'sub-contract' tugas mereka kepada Ibrahim Ali, ini bermakna, pimpinan yang melakukan demikian harus sama di singkirkan dari UMNO seperti kaki mabuk dan kaki betina.

Kenapa kita mesti jemput Ibrahim Ali yang memperjuangkan sesuatu yang bertentangan dengan fikiran dan wawasan PM Najib? Ibrahim Ali juara dan juricukap kelas penindas dan kumpulan Melayu yang terbilang sedangkan PM Najib mahu merungkai semua amalan pilitik dan ekonomi yang di wakili oleh Ibrahim Ali.

Agenda kepartian, ekonomi dan politik PM Najib yang mesti di terangkan kepada rakyat Hulu Selangor untuk meyakinkan mereka, mengapa UMNO adalah pilihan yang lebih baik dari parti Zaid Ibrahim....SAKMONGKOL AK47

ARAK: Hishammuddin masih belum bertaubatGambar bertindih (superimpose) Menteri dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein dan keluarganya yang tersebar di internet disifatkannya sebagai permainan kotor yang biasa berlaku dalam arena politik.

Hishammuddin berkata beliau menyedari gambar-gambar tersebut sudah berada di blog-blog lebih lapan tahun yang lalu namun sejak akhir-akhir ini, isu tersebut seakan-seakan sengaja dimainkan dan dibangkitkan semula.

"Ini semua fitnah, selama ini saya malas melayan perkara sebegini dalam internet, jika mereka mahu terus-terusan memfitnah, terserah, kerana sedikit pun tidak akan menggugat keselamatan negara.

"Tetapi yang menjadi persoalan sekarang, mengapa mereka menggelabah dan melatah dalam konteks tuduhan yang dibuat terhadap pemimpin dan calon mereka di Hulu Selangor serta mengapa baru sekarang gambar ini dibangkitkan selepas lapan tahun," katanya.

Beliau berkata antara gambar yang tersebar termasuklah gambar seorang wanita berbogel yang didakwa sebagai anak beliau sedangkan beliau langsung tidak mengenali wanita itu.

Tambah menyedihkan, katanya, apabila isterinya turut menjadi mangsa apabila gambarnya ditindih dengan tangan seakan-akan makhluk asing selain gambar yang mendakwa Hishammuddin kaki botol dan kaki perempuan.

Dalam pada itu, beliau berkata pihaknya akan memastikan anggota polis ditempatkan di kawasan Parlimen Hulu Selangor mencukupi bagi mengawal keadaan terutamanya pada hari pengundian 27 April depan.

Bagaimanapun, beliau menjangkakan keadaan di Hulu Selangor terkawal sepanjang tempoh pilihan raya dan tidak sepanas berbanding pilihan raya kecil tempat lain sebelum ini.

"Contohnya pada hari penamaan calon, kalau hendak bandingkan dengan Ijok dan yang lain, jauh berbeza dan terkawal malah insiden yang dilaporkan hingga sekarang, tidak serius," katanya.
- Bernama

Arak: Umno dedah tembelang sendiri

HISHAMUDDIN Husein menafikan Umno yang menimbulkan isu Zaid Ibrahim sebagai kaki bolol. Beliau meminta agar jangan dikaitkan dengan Umno. Perkara itu menurutnya didedahkan oleh blog.

Kata beliau Umno juga tidak akan layan permintaan Mohd Azmin Ali agar membuktikan tuduhan itu. Hishmuddin beralasan, untuk apa Umno membuktikannya, kerana yang timbul itu adalah blog.

Betulkah isu itu bukan dari Umno? Hishamuddin hendak mengelak dalam soal ini kenapa? Apakah beliau takut isu arak itu akan terpalit ke mukanya sendiri. Bimbang selepas ini akan keluar pula gambar para pemimpin Umno sedang menongok arah bersama perempuan?

Hishamuddin tidak boleh cuba membersihkan Umno dari memainkan isu itu. Kalau dibuka blog pro UBN berderek cerita Zaid minum arak. Ada setengah blog mempamerkan gambar Zaid sedang pegang gelas. (Gelas ini pun boleh dinafikan sama ada Zaid pegang gelas jus apel macam Dr Mahathir pegang suatu masa dulu atau memang gelas arak).

Sebuah akhbar dikenali sebagai akhbat penjilat buntut Umno secarareverst psiokologis turut memainkan isu itu bila mana membesarkan perminatan Azmin agar membuktikan yang Zaid minum arak.

Mereka yang mempelajari ilmu propanda dan psywar sangat faham apa yang diketengahkan akhabr berkenaan. Ia bertujuan memberi tahu dunia bahawa calon PKR itu seorang kaki arak.

Saya tidak mahu menafikan kalau Zaid minum arak. Cuma apa yang perlu diketahui bahawa Zaid adalah bekas ahli Umno. Dunia politik Zaid sebelum ini bukan dalam DAP atau Pas, tetapi Umno. Malahan Zaid pernah menjadi ahli parlimen Umno dan menjadi ketua bahagian Umno Kota Bharu. Kalau hendak dikira apa kisahnya dengan arak bukankah lesen penjualan arak dibenarkan oleh Umno? Bukan itu saja anak bekas Perdana Menteri itu ada melabur dalam syarikat arak.

Bila disebut Umno, di dalam parti itu semua ada. Semua bentuk maksiat dan jenayah ada di dalam parti kebangsaan itu. Bukan saja arak, rasuah, maksiat, jenayah pun ada. Banyak pemimpin Umno yang terlibat dengan perjudian dan melakukan rasuah. Orang politik yang banyak kena tangkap dalam kes rasuah adalah dari kalangan pemimpin Umno.

Pemimpin Umno bukan saja setakat minum arak, yang merogol anak murid sekolah, melarikan anak raja ataupun berkahwin dengan isteri orang sebelum edah cerai habis pun ada. Bahkan yang membunuh dan terbunuhpun adalah ahli dan pemimpin Umno. Begitu juga yang rasuah, alias politik wang, ianya berlaku dalam Umno. Ali Rutam, Tajuddin Rahman dan ramai lagi digantung jawatan atau ahli kerana rasuah. Malahan Khairy Jamaluddin yang menang ketua pemuda dan dibenci Mahathir sampai kini juga dikaitkan dengan rasuah dalam pemilihan.

Jadi apa nak dihairankan dengan dunia dan budaya Zaid sebelum ini yang dihalalkan oleh parti berkenaan. Zaid dikatakan minum arak bukan hari ini. Tetapi lama sebelum ini. Semasa dalam Umno Zaid sudah pun dikatakan minum arak. Dia sudah dituduh sebagai peminum tegar. Kenapa waktu itu Umno tidak mengambil apa-apa tindakan?

Jawabnya mudah saja, sebab Umno menghalalkan arak. Dan kalau Umno nak buang pemimpinnya yang minum arak mungkin yang tinggal hanya beberapa kerat saja. Di kalangan pemimpin tertinggi Umno hari ini yang dikira bersih dan agak berbau dengan air zam-zam dan setanggi Kaabah ialah Ahmad Zahid Hamid. Sementara yang lain menakutkan kalau hendak didedahkan. Ada setengah pemimpin ada tanda karat di pipi kanan, karat itu menurut ahli perubatan kerana beliau ada mengamalkan penggunaan benda haram. Sebab itu beberapa kali karat itu cuba dibuat melalui proses rawatan dan treatment tetapi tidak berhasil.

Jadi arak adalah isu yang paling kecil dalam juzuk-juzuk kejahatan di dalam Umno. Tetapi kenapa isu ini menjadi penting disebabkan Zaid tidak lagi bersama Umno. Mungkin kalau Zaid masih bersama Umno parti itu tidak mempedulikannya.

Tetapi apakah isu peribadi itu sesuatu yang penting untuk diperkatakan dalam kontkes pilihan raya di Hulu Selangor hari ini. Apakah ia menjadi isu ampuh dalam meraih undi. Kita tahu kenapa Umno menimbulkan itu kerana ingin meraih simpati undi Melayu. Ada unsur-unsur Islam dalam soal ini. Tetapi Umno terlupa bahawa calonnya bukan Melayu dan bukan beragama Islam. Jadi apakah relevannya isu Zaid minum arak itu ditimbulkan. Apakah dari segi sejarah kemanusiaan dan fitrah agamanya Kamalananthan lebih suci dari Zaid?

Dari sudut Melayu dan Islam pengundi akan dapat menilai siapa yang lebih hampir dengan masjid atau syurga berbanding Zaid dengan Kalamananthan. Hukum adat boleh menghukumkannya. Malahan kalau mengikut keharusan hukum Islam dalam memilih pemimpin ini ternyata Zaid perlu didahulu dan diutamakan dari yang lain malah beliau patut diistyharkan menang tidak bertanding.

Tetapi kita telah menerima dasar persatuan dan perpaduan kaum. Soal agama dan bangsa tidak menjadi masalah. Untuk diangkat sebagai pemimpin ialah tokoh yang berwibawa, berpengalaman dan ada iltizam untuk membela rakyat miskin. Itu yang penting. Bukannya berdasarkan merit kaum dan agama.

Ada orang mempertikaikan kenapa Pas sokong Zaid. Bukan saja orang luar tetapi ahli Pas ada juga yang sesat akal mempersoalkannya. Mungkin ahli Pas yang menerima sebatang dua rokom dari Umno semasa sembenag di kedai kopi yang mempertikikannya. Kalau ahli Pas yang faham masalahat politik dan akur kepada pemimpin mereka tidak akan mempersoalkan pencalonan Zaid.

Seperti mana kata Abdul Hadi Awang, Zaid sudah berubah dan Pas menerima perubahan itu. Islam bukan saja membuka pintu kepada peminum khamar, tetapi kepada pembunuh juga Islam sedia memaafinya. Sejerah menunjukkan bagaimana Islam menerima taubat Ymar Khattab dan ribuan kufar lain yang memusuhi Islam sebelum itu. Itulah kebesaran Allah dan kehebatan Islam. Apa lagi dalam kes Zaid ini beliau sendiri mengakui kesalahannya secara jujur dan beliau juga sudah bertaubat. Apakah kelebihan dan alasan Pas untuk tidak menerima Zaid?

Sebenarnya tidak hairan kalau Pas menerima Zaid dengan senang sebagai sahabat dan didokong sepenuhnya dalam pilihan raya ini. Itulah politik Pas dan itulah siasah syariah yang menjadi keutamaan Pas. Pas tidak bermusuh dengan sesiapa dan sedia menerima sesiapa saja yang berniat baik. Bukan saja Zaid, tetapi kalau Umno ingin berbaik dengannya dengan ikhlas dan tidak memasang jerat dalam poket Pas sedia menerimanya. Kenapa Pas liat untuk menerima Umno kerana parti itu tidak menunjukkan keikhlasan mereka untuk berkerjasama dengan Pas.

Tengok apa yang berlaku di Kelantan. Royalti minyak yang menjadi hak Pas terang-terang cuba diseleweng dan dinafikan.

Tidak lama dulu Pas menerima seorang ynag mengutuk dan menghemtam Pas siang dan malam. Malahan orang ini mencaci Tok Guru Nik Aziz sebagai kera dan beruk. Ulama kepala hotak dan sejuta maki hamun. Apabila orang ini dibuang oleh parti yang diagungnya, dia datang berlutut dan menyinding kepada Pas. Pas bukan saja sedia menerima taubat nasuha orang ini tetapi diberikan pelamin dan lambang untuk bertanding dalam pilihan raya. Pas menganggap orang ini sebagai jahil murakab maka Pas perlu memberi peluang untuk dia insaf.

Pas tidak mengenang dosa dan perbuatan jahat orang ini. Pas menerima dengan hati lapang dengan mendoakan Allah memberi taufik dan hidayah kepadanya. Namun kerana asal usul orang ini keturunan Abu Lahab dan Abu Jahal akhirnya dia mencelakakan dirinya dengan terus memusuhi Pas semula. Perangai orang ini lebih buruk daripada seekor anjing yang terjempit dan pernah diberikan bantuan!

Jadi kalau Zaid sudah taubat, tidak menjadi kesalahan untuk Pas dan seluruh orang Melayu menerima Zaid. Mudah-mudahan dengan menerima Zaid yang ikhlas dan jujur, Allah akan memberi pahala kepada setiap yang mendokongnya. Kemenangan bukan segala-galanya tetapi keinsafan dan kesedaran itu lebih bermakna dan bererti. Kepada saya Zaid menunjukkan kesedarannya untuk mencari keredhaan Allah dan kita harus merasa bahagia dengannya. [wm.kl. 9:00 am 19/04/10]
Related Posts with Thumbnails