Sabtu, 12 Februari 2011

PAS mengucapkan tahniah kepada rakyat Mesir

PAS mengucapkan tahniah kepada rakyat Mesir yang tidak berganjak mengadakan bantahan selama 18 hari yang memaksa Presiden Hosni Mubarak melepaskan jawatan.
PAS mengucapkan tahniah kepada rakyat Mesir yang tidak berganjak mengadakan bantahan selama 18 hari yang memaksa Presiden Hosni Mubarak melepaskan jawatan.
“Tahniah rakyat Mesir, 18 hari tak berganjak akhirnya Hosni Mubarak meletakkan jawatan, berakhirnya rejim Umno Mesir,” ulas Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar di laman Twitter.
Bagi Ketua Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan at-Tantawi pula, anak muda melahirkan rasa syukur dengan kejatuhan regim Mubarak itu.
Beliau mengharapkan kebangkitan rakyat menentang kezaliman menular ke seluruh dunia.
“Tahniah Rakyat Mesir. Tahrir Square menjadi saksi kejatuhan Hosni pemimpin yang korup dan menindas. Di Malaysia juga ada, Merdeka Square,” ujar Ketua AMK, Shamsul Iskandar Md Akin.
Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad pula berharap tentera yang mengambil alih kuasa tidak mengkhianati amanat rakyat dan membebaskan rakyat Mesir daripada dibelenggu pemerintahan yang zalim
Namun, menurutnya pengaruh Amerika ke atas tentera Mesir masih kuat.
Beliau mempersoalkan adakah pihak tentera akan membebaskan rakyat Mesir dan dibenar memilih pemimpin mereka atau terus dibelenggu demi Israel.
“Takbir! Mubarak dijatuhkan kuasa rakyat,” ujarnya.
Naib Presiden, Omar Sulaimen dalam pengumuman menerusi televisyen malam tadi memberitahu Mubarak, 82, mengambil keputusan meletakkan jawatan dan Majlis Tertinggi Tentera mengambilalih pentadbiran negara.
Ekoran pengumuman tersebut, jutaan rakyat negara Afrika Utara itu yang membanjiri Dataran Tahrir melaungkan 'Allahu Akbar' dan bersorak gembira.
Dilaporkan, Mubarak yang memerintah selama 30 tahun telah meninggalkan Kaherah bersama anggota keluarganya ke pusat percutian di Sharm el-Sheikh di Laut Merah.

Rakyat Mesir Berjaya Gulingkan Hosni Mubarak

KAHERAH - Jutaan rakyat Mesir larut dalam kegembiraan merayakan kemenangan mereka atas Presiden Hosni Mubarak yang pada hari kelapan-belas akhirnya menyatakan perletakan jawatannya setelah berkuasa selama 30 tahun.

Rakyat anti Mubarak yang berkumpul di jalan-jalan Tahrir di pusat kota Kaherah saling berpelukan, berteriak-teriak, melambai-lambaikan bendera Mesir dan melaunglaungkan kemenangan sebaik saja Wakil Presiden Omar Suleiman mengumumkan tentang perletakan jawatan Mubarak tersebut.


"Kita telah menggulingkan rejim, kita telah menggulingkan rejim. Allahu Akbar... Allahu Akbar," demikian laungan-laungan yang diteriakkan demonstran di jalan-jalan Tahrir seperti dilaporkan Reuters, Jumaat (11/2/2011) waktu tempatan.

Para penunjuk perasaan, sebahagian besarnya mendirikan solat syukur di atas pemergian Mubarak.

Suasana bertambah meriah dan bising ketika ribuan orang yang lain membunyikan hon kendaraan sementara para pejalan kaki berteriak histeria meluapkan kegembiraan.


"Saya adalah salah seorang yang menolong menggulingkan dia. Saya sudah di sini selama 17 hari. Masa depan Mesir sekarang berada di tangan rakyat," kata penyanyi Hani Sobhy, dalam perayaan di Tahrir.

Demonstran lainnya, Mohammed Abu Bakar mengaku tak percaya dengan yang didengarnya. "Ini adalah kesudahannya dari ketidakadilan," ujarnya.

Di luar stesyen TV nasional Mesir, demonstran berjabat tangan dengan para tentara yang ditugaskan menjaga stesyen tersebut. Beberapa dari mereka bahkan melompat ke atas tank.

"Saya tak percaya, saya akan melihat presiden yang lain dalam masa hidup saya," kata Sherif el-Husseiny, seorang pengacara. "Tak ada lagi yang bisa menghentikan rakyat Mesir. Ini adalah era baru bagi Mesir," tambahnya.
Popout

Hosni Mubarak letak jawatan Presiden
KAHERAH - CAIRO (AP) - Presiden Mesir, Hosni Mubarak meletakkan jawatan semalam selepas beliau meninggalkan Istana Presiden di sini.

Pengumuman beliau meletakkan jawatan diumumkan oleh Naib Presiden, Omar Suleiman menerusi televisyen semalam.

"Dalam situasi yang sukar ini, Presiden Hosni Mubarak memutuskan untuk meninggalkan kedudukannya sebagai presiden," kata Omar.

Omar turut mengumumkan bahawa satu majlis ketenteraan akan mengendalikan hal ehwal negara tersebut.


Hosni telah memerintah Mesir hampir 30 tahun. Sebelum ini, stesen televisyen Al-Arabiya semalam melaporkan Hosni Mubarak, 82, dan semua ahli keluarganya telah meninggalkan Istana Presiden di sini ketika beliau masih memegang jawatan sebagai Presiden.

Hosni dan keluarganya itu menuju ke pusat peranginan Sharm el-Sheikh di Laut Merah.

Menurut saksi-saksi, sekurang-kurangnya dua buah helikopter dilihat berlepas dari istana tersebut.

Stesen televisyen Al-Arabiya mengesahkan ketibaan keluarga tersebut di Sharm el-Sheikh.

Berita itu timbul ketika penunjuk perasaan bergerak ke istana tersebut yang terletak di kawasan pinggir bandar Kaherah, Heliopolis.

Pergerakan penunjuk perasaan itu dibuat pertama kali sejak tunjuk perasaan berlangsung pada 25 Januari lalu.


Penunjuk perasaan berkumpul di tepi kawat duri yang mengelilingi istana.

Penunjuk perasaan bersorak sebaik sahaja mengetahui Hosni Mubarak meletak jawatan sebagai Presiden Mesir di Kaherah semalam.

Sementara itu, kereta-kereta kebal dan tentera elit yang bertanggungjawab ke atas keselamatan presiden berkawal di sekeliling istana.

"Tentera Penjaga Republik mengawal Istana Presiden," jelas satu sumber pasukan bersenjata.


Hosni sering menghabiskan masa di Sharm el-Sheikh yang merupakan destinasi pelancongan terkenal di Laut Merah dan bertemu dengan tetamu-tetamunya di sana.

Kelmarin, para penunjuk perasaan di Dataran Tahrir kecewa dan marah terhadap Hosni kerana beliau masih enggan meletakkan jawatan. - Agensi

Jumaat, 11 Februari 2011

Gambar Lim Guan Eng Pakai Kopiah: Propaganda Jahat Umno Jatuhkan Kerajaan P.Pinang


Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menyifatkan gambar beliau memakai kopiah sebagai satu lagi propanganda jahat untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat negeri itu.

Ditemui dalam sidang media beliau mahu masyarakat umum tidak terpedaya akan risalah ini dan sebarang tindakan akan dipertimbangkan kemudian.

Risalah ’warta berita dari anak pendatang’ yang mengandungi gambar palsu itu memperlihatkan Lim Guan Eng bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim dan juga Datuk Abdul Halim memakai kopiah dalam satu acara.

”Apa yang tersurat dan tersirat sudah terserlah” kata Guan Eng.


Ulas beliau lagi, isu ini sama seperti saat gambar beliau yang ditukar kepalanya dengan Datuk Seri Nizar Jamaluddin ketika majlis penyembelihan lembu di mana asalnya ia adalah Nizar yang melakukan penyembelihan tersebut.

SOT :
”Saya tak pernah pakai kopiah. Topi lain ada iaitu ’sikh’ ada dan yang lain-lain pun ada tapi yang ini untuk orang Islam kita tak buat kerana hormat orang Islam.

”Kopiah ialah untuk orang Islam saja. Songkok boleh tapi kopiah saya tak pernah pakai. Jadi ini adalah satu fitnah lagi. Kalau terima risalah ini jangan percaya. Ini semua bohong.

”Yang sebenarnya saya teman Dato Seri Anwar atas satu acara. Baju yang dilihat juga adalah serupa tapi tak pakai kopiah. Yang buat gambar ini betul-betul profesional,” ujarnya.

Gambar asalnya adalah mereka bertiga tidak memakai kopiah dalam satu majlis pembukaan rasmi bagi surau Kerajaan Negeri Pulau Pinang pada 6 Jun tahun lalu dan kini digunakan dalam teknik ’super impose’ bagi memfitnah beliau. - tvs

Ops Lalang : Najiblah orang pertama yang sepatut ditahan - Datuk Johari

KUALA LUMPUR: Jika benar polis bertanggungjawab terhadap Operasi Lalang 1987, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sepatutnya turut sama ditangkap dan disumbat ke dalam penjara di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) ketika itu.

Ini kerana Najib yang merupakan Ketua Pemuda Umno pada masa tersebut merupakan orang pertama yang membuat hasutan mengapi-apikan kebencian sesama kaum.
 

“Najib adalah orang pertama yang harus kena (ditahan). Dia orang pertama yang mengapi-apikan kebencian sesama kaum sewaktu berucap di perhimpunan di Stadium TPCA Kampung Baru,” kata Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul.

Beliau mengulas kenyataan mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir Muhamad bahawa polis bertindak tanpa arahan beliau semasa Operasi Lalang 1987.

Mahathir berkata demikian di dalam buku tulisan Tom Plate, ‘Doctor M: Operation Malaysia – Conversations with Mahathir Mohamad’.

Johari juga berpendapat kenyataan Mahathir bahawa beliau tidak mengarahkan penahanan tersebut merupakan sandiwara dan lawak terbaik Mahathir pada tahun ini.

“Mahathir ini cuba buat lawak. Ketua Polis Negara tidak akan bertindak tanpa arahan daripada Menteri Dalam Negeri pada masa itu yang dijawat oleh beliau sendiri. Lebih-lebih lagi dalam hal politik yang memerlukan kebenaran daripada Menteri Dalam Negeri sendiri,” katanya.

Beliau turut meminta agar Mahathir berhenti mencemar nama baik serta menjadikan polis sebagai kambing hitam bagi menulis semula sejarah lampaunya sendiri.

“Mahathir tak boleh cemar nama polis dan Mahathir perlu bertanggungjawab terhadap tindakannya sendiri pada masa itu,” kata Johari - Keadilan Daily

Khamis, 10 Februari 2011

Pembantu Nor Mohamed Yokcop didakwa hari ini


MKini | Setiausaha politik kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yokcop hari ini didakwa dengan penggubahan wang haram, setahun selepas beliau didapti memiliki RM2 juta di pangsapurinya di Teluk Air Tawar, Pulau Pinang.

Hasbie Satar didakwa di Mahkamah Sesyen Butterworth petang tadi tetapi dibebaskan dengan jaminan RM60,000.


Beliau dituduh mengikut Seksyen 4(1), Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan 2001.

Empat hari selepas ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung penemuan wang tunai yang diikat mengikut nilai RM5, RM10, RM50 dan RM100 berjumlah kira-kira RM2 juta di pangsapurinya itu, pejabat Nor Mohamed mengeluarkan kenyataan yang Hasbi telah meletakkan jawatan.

Setiausaha politik berusia dalam lingkungan 30an itu disiasat oleh SPRM berhubung pemilikan beberapa juta ringgit dalam hartanah, termasuk empat kereta mewah dan empat rumah di Lembah Klang.

Hasbie, seorang rakyat Sarawak dilantik sebagai setiausaha politik pada tahun 2008 ketika Nor Mohamed adalah menteri kewangan kedua.

Nor Mohamed, yang berasal dari Pulau Pinang adalah juga ahli parlimen Tasek Gelugor. Beliau dilantik sebagai menteri kewangan kedua dari 2004 hingga 2009.

Sebagai menteri di jabatan perdana menteri, Nor Mohamed kini bertanggungjawab terhadap Unit Perancangan Ekonomi (EPU) yang berkuasa menentukan projek-projek kerajaan.

Ops Lalang: Mustahil Mamak Mahathir ikut telunjuk polis

Fadli

KUALA LUMPUR: Bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri, Dr Nasir Hashim menyatakan adalah mustahil bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengikut telunjuk polis sewaktu Operasi Lalang 1987.

Dr Nasir, yang turut ditahan selama 15 bulan di bawah ISA dalam operasi itu menambah, jika Mahathir tidak setuju dengan penahanan itu beliau pasti tidak akan menandatangani arahan penahanan lanjutan selama dua tahun terhadap mereka yang ditangkap.

“Isu tersebut juga mendapat perhatian ramai di peringkat nasional pada masa itu. Jadi, mustahil untuk Mahathir langsung tidak terlibat dalam operasi tersebut,” tambahnya lagi yang juga Presiden Parti Sosialis Malaysia.

Beliau mengulas kenyataan bekas Ketua Polis Negara, Tun Hanif Omar yang mempertahankan Mahathir dan mendakwa bekas Perdana menteri itu tidak bertanggungjawab ke atas operasi tersebut.

Dalam Operasi Lalang yang berlaku pada 27 Oktober 1987 itu, seramai 106 ahli politik terutama parti pembangkang ditahan di bawah ISA dan menyaksikan pembatalan dua akhabar harian dan dua akhbar mingguan.

Selain Dr Nasir, turut ditahan ialah Lim Kit Siang, Karpal Singh, Suhaimi Said, Kua Kia Soong, Chandra Muzaffar, Ibrahim Ali dan Mohamed Fahmi Ibrahim.

Menurut Dr Nasir, bukti paling jelas Mahathir sebenarnya merestui penahanan di bawah ISA dalam Ops Lalang adalah kewujudan satu badan penilai yang perlu mendapat kelulusan Mahathir untuk membebaskan tahanan.

Badan ini menurutnya, membuat pemeriksaan samada mereka yang ditahan sudah ‘insaf’, atau ‘pulih’ dan ‘selamat’ untuk dibebaskan

Mengulas lanjut, Dr Nasir berkata operasi itu dilakukan ketika Umno berdepan krisis yang parah akibat pertembungan dua kumpulan dalam Umno antara Mahathir dan Tengku Razaleigh Hamzah.

Justeru itu, katanya, Mahathir menggunakan strategi politik licik untuk memangsakan ahli politik pembangkang demi mencapai matlamat politiknya.

“Mahathir diktator yang menguasai segala-galanya. Kalau kacau bilau politik berlaku, mustahil dia tidak terlibat sama untuk menenangkan suasana,” katanya.

Dr Nasir menganggap Mahathir mengalami gangguan psikologi kerana berterusan menafikan kesalahan lampau yang pernah dilakukannya.

“Dia ada gangguan psikologi. Dia berada dalam keadaan total denial dengan masa lampaunya,” kata Dr Nasir.

Sementara itu, Penasihat Dap, Lim Kit Siang berkata Dr Mahatahir sepatutnya tidak mempersalahkan polis sebagai pihak bertanggungjawab dalam Operasi Lalang memandangkan beliau pada masa itu merupakan Menteri Dalam Negeri.

Menurut Lim, Mahathir bukan sahaja tidak menghalang penahanan seramai 106 orang terbabit, malah mengguna kuasanya di bawah seksyen 8 Akta ISA mengeluarkan perintah tahanan selama dua tahun membabitkan 49 individu.

Lim juga berkata, Dr Mahathir sentiasa membuat dakwaan palsu dan tidak berasas dengan menyatakan mereka yang ditahan cuba untuk mencetuskan rusuhan kaum.

Sebagai contoh katanya, Dr Mahathir memberitahu majalah Asiaweek keluaran 11 November 1988 bahawa beberapa orang masih ditahan kerana enggan memberi jaminan tidak akan mencetuskan perkauman lagi.

Sikap Utusan Diselar Cuba Buruk Pimpinan PR

TVS NEWS


SHAH ALAM : Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub menyelar tindakan Utusan Malaysia yang terus-terusan menggunakan taktik licik untuk mengaburi mata rakyat.

Kali ini editorial akhbar itu cuba mengaitkan Presiden Mesir Hosni Mubarak dengan kepimpinan lama dalam Pakatan Rakyat seperti Menteri Besar Kelantan, Datuk Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat, Karpal Singh, Lim Kit Siang dan beberapa lagi pimpinan dalam Pakatan Rakyat yang disifatkan sebagai lama dalam pentadbiran.

" Dia (Utusan) cuba untuk mencari sesuatu yang yang dia boleh kaitkan dengan faktor lama Hosni Mubarak memegang tampuk pemerintahan sedangkan apa yang berlaku bukan masalah lama atau pun singkat. Pemimpin lama memerintah pun kalau dia adil, itu akan terus diberikan mandat dan kepercayaan oleh rakyat," katanya.
Bahkan bingkisan editorial Utusan itu yang ditulis oleh Zaini Hassan itu turut disanggah oleh pimpinan baru dalam Pakatan Rakyat.

Ketua Angkatan Muda Keadilan, Shamsul Iskandar Md Akin menyifatkan tonggak kepimpinan dalam Pakatan Rakyat sebagai tokoh yang dikenang kerana karismatik dalam pentadbirannya malah disanjung tinggi oleh masyarakat.

Oleh yang demikian katanya, nama-nama seperti Lim Kit Siang, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Karpal Singh,hatta Anwar Ibrahim masih relevan sehingga ke hari ini.

Mengambil contoh kepimpinan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mentadbir negeri itu lebih 20 tahun, ada sesuatu yang ada pada Nik Aziz, namun tidak dimiliki oleh pemimpin yang disifatkan berjaya seperti Tun Dr Mahathir Mohamad.

" Isunya ialah kekejaman pemerintahan di bawah Tun Dr Mahathir, kalau hendak dibandingkan dengan pentadbiran Tok Guru Nik Aziz, umpama langit dengan bumi," kata Shamsul.

" Isu keadilan sosial, isu memberikan pulangan yang sama rata kepada seluruh rakyat, memberikan ruang kepada rakyat pelbagai kaum untuk mengamalkan agama mereka, mengamalkan fahaman politik secara terbuka, itu tidak berlaku ketika di zaman Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri," katanya.

Laman editorial Utusan hari ini cuba mengaitkan apa yang berlaku di Mesir dengan senario politik di Malaysia dan melabelkan pemimpin ulong seperti Nik Aziz sebagai tidak waras sekiranya terus bertanding pada PRU ke 13.

Malah penulis dengan sinis berkata, Nik Aziz masih "berakar" di kerusinya walaupun setelah lebih 20 tahun masa berlalu.

" Walaupun 20 tahun itu ramai yang mempertikaikan tetapi pendekatan yang lebih jujur itu melihat dan menilai keberkesanan mereka sebagai pemimpin di dalam sesebuah negara.

" Ini perkara yang harus dinilai oleh rakyat. Pendekatan kepimpinan yang bercorak lebih adil dan lebih wajar, memberikan keterbukaan kepada rakyat, sudah tentu itulah yang diterima oleh rakyat Malaysia," katanya.

Rabu, 9 Februari 2011

Kadar Faedah Dan Percukaian Perlu Dikaji Untuk Kurangkan Beban RakyatSHAH ALAM 9 Feb.: Kadar faedah dan percukaian di negara ini harus dikaji semula jika mahu mengurangkan beban yang ditanggung oleh rakyat. 

Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang akan mengemukakan dasar alternatif menyelesaikan masalah hutang isi rumah pada Konvensyen Ekonomi Pakatan Rakyat bulan depan. 

Menurut Mahfuz, beliau bersetuju bahawa perlu ada dasar yang jelas dalam mengurangkan beban hutang rakyat yang terlalu tinggi. 

" Kita tidak boleh mengurangkan hutang tetapi dasar yang hendak dibawa itu nanti ialah dasar untuk mengurangkan, contohnya, kadar faedah dan cukai yang terlalu tinggi yang dikenakan ke atas rakyat dalam pembelian-pembelian rumah, kereta milik peribadi dan sebagainya, ini yang menyebabkan kita terpaksa menanggung hutang yang terlalu tinggi," jelas Mahfuz ketika dihubungi Tv Selangor. 

Semalam, Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dalam satu sidang media berkata, hutang isu rumah di negara ini mencecah RM577 bilion. 

Malah katanya, perangkaan menunjukkan jumlah itu berada pada kedudukan 74 peratus dari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada November 2010. 

Menurut Azmin, pada konvensyen itu nanti,Pakatan Rakyat akan merumuskan pendekatan ekonomi yang sesuai untuk meningkatkan pendapatan rakyat sekaligus menurunkan kadar hutang keluarga. 

Mengulas hal sama, Mahfuz berkata, antara langkah yang boleh dilakukan ialah dengan mengurangkan kadar cukai seperti cukai import kenderaan. 

" Apabila cukai dikurangkan, saya percaya kita hanya berhutang dengan jumlah yang kecil. Jadi ini yang harus disemak semula iaitu dasar percukaian yang ada dalam negara sama ada cukai eksport eksport ini, cukai eksais perlu dikurangkan khususnya kepada kenderaan dan juga perumahan-perumahan," jelas Mahfuz. 

" Ini menyebabkan kos hidup kita meningkat. Seperti kenderaan misalnya, ia kini menjadi satu keperluan. Yang keduanya kerajaan pula gagal menyediakan sistem pengangkutan awam yang baik, murah dan sebagainya," tambahnya lagi.

Malah ujarnya, kerajaan tidak perlu tertumpu dengan dasar rumah mampu milik namun tidak berjaya mengurangkan kadar faedah pinjaman perumahan yang melambung tinggi. 

Menurut statistik Bank Negara Malaysia, hutang isi rumah yang dicatat berjumlah RM577 bilion. Ia merangkumi beban pinjaman kereta (RM118 bilion), pinjaman perumahan (RM225 bilion) dan pinjaman peribadi (RM22 bilion) selain anggaran hutang kad kredit (RM200 bilion).

Fourth Horseman. Egyptian Riots

Bot Peronda RM 1 bilion Sebuah. Sedangkan boleh dapat Lagi Murah


Kerajaan Malaysia telah mengumumkan perbelanjaan sebanyak RM6 bilion untuk membeli 6 buah bot peronda (patrol boat). Harga Rm1 bilion untuk sebuah bot adalah sangat tinggi. Amerika Syarikat dan England boleh membekalkan bot yang sama dengan harga di antara RM 100 juta hingga RM 150 juta ringgit sahaja. 6 buah bot tidak sampai pun harga RM 1 bilion. Bagaimana kerajaan boleh memperuntukkan RM 6 bilion untuk 6 buah bot, apabila Amerika dan England hanya memerlukan RM 1 bilion sahaja untuk 6 buah bot?.

Dan sekiranya kita tidak mahukan bot yang begitu canggih, bot yang berharga RM 100 juta sebuah pun memadai. Ini bermakna dengan harga RM 1 bilion kerajaan Malaysia sudah boleh dapat 10 buah bot peronda.

Ini mengingatkan saya kepada tahun 70an dimana budget untuk tentera disalah guna. Selepas siasatan dibuat didapati yang harga untuk sebungkus Mee Maggi adalah 10 kali ganda sehingga 20 kali ganda berbanding daripada harga di pasaraya biasa. Dalam erti kata lain, jika tentera pergi ke pasaraya untuk beli Mee Maggi adalah lebih murah daripada harga di dalam kontrak. Dan harga di pasaraya kebiasaannya adalah lebih tinggi dari harga kontrak, sepatutnya!.

Kita lihat krisis di Mesir. Mubarak dikatakan telah mengumpul hartanya sebanyak RM 70 bilion. Dan RM 70 bilion ini diperolehi melalui kontrak-kontrak. Terutama sekali kontrak pertahanan. Di mana-mana sahaja diktator-diktator seluruh dunia sekiranya kita kaji kekayaan mereka semuanya berbilion-bilion, atau berpuluh-puluh bilion dan kesemuanya kerana kontrak pertahanan. Melalui kontrak pertahanan inilah menteri-menteri, perdana menteri dan presiden mencari kekayaan. Olah kerana banyak dari kontrak ini tidak di tender, dan hanya melalui rundingan terus maka harganya tidak terkawal.

Negara-negara jiran kita seperti Filipina dan Brunei juga ada membeli bot peronda. Mereka membeli bot peronda dengan harga RM 100 juta sehingga RM 150 juta sahaja. Dan mereka mengeluarkan satu tender terbuka, sesiapa sahaja boleh memasuki tender tersebut. Mereka akan memilih mengikut harga yang termurah dan memenuhi spesifikasi tender tersebut. Jika spesifikasi yang ditetapkan dipatuhi, dan harganya lebih berpatutan, mereka boleh dapat tender tersebut.

Kenapa Malaysia tiada tender terbuka untuk membeli peralatan tentera?. Apa sebab Malaysia hanya memberikan tender pertahanan kepada seusatu syarikat?. Dimana syarikat tersebut pada masa yang lepas juga telah diberi kontrak tetapi gagal untuk membekalkannya selepas bayaran dibuat. Mereka dibayar duit tetapi gagal untuk membekalkan peralatan tentera. Syarikat-syarikat ini mempunyai track record yang buruk, dan kerajaan Malaysia bagi lagi tender-tender yang besar. Adakah ini cara kita untuk menyelamatkan syarikat tersebut yang mempunyai masalah?. Ini menjadi satu persoalan.


Sumber : malaysia-today

Rekod Rasuah Mohd Isa Samad Bakal Meranapkan FeldaPelantikan bekas menteri besar Negeri Sembilan, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad sebagai pengerusi Felda menyebabkan pasaran saham menjadi tidak menentu, kata ketua pegawai eksekutif, Maybank Investment, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz.

“Terdapat banyak GLC yang mempunyai bekas ahli politik dilantik sebagai pengerusi tetapi bagi Felda, adalah kes yang jarang berlaku di mana pasaran bimbang dengan pelantikan itu. Ia memberi isyarat yang salah,” katanya.

Bercakap di forum anjuran badan pemikir, Ideas, Tengku Zafrul bagaimanpun berkata pelantikan berkenaan mungkin disebabkan kekurangan calon di mana jawatan utama di syarikat-syarikat berkepentingan kerajaan mesti diisi oleh calon bumiputera.

Meskipun Tengku Zafrul agak berdiplomasi ketika memberika alasannya, rakan panel Anggota Majlis Penasihat Ekonomi Negara (NEAC), Zainal Aznam Mohd Yusof berkata rekod Mohd Isa yang terpalit dengan gejala rasuah adalah punca kebimbangan pasaran.

Mohd Isa didapati bersalah kerana terbabit dengan politik wang ketika pemilihan parti itu dan digantung jawatannya oleh lembaga disipin Umno pada 2005.

“Adalah hari yang sedih apabila Isa dilantik sebagai pengerusi Felda,” kata Zainal Aznam.
Menurutnya, pembaharuan sebenar hanya boleh dicapai jika ada pengharaman menyeluruh pelantikan ahli politik mengetuai GLC.

“Kenapa tidak katakan sahaja ahli politik tidak boleh dilantik, tidak kira parti mana yang diwakili, atau sama ada awak adalah korup?

“Rasuah berkait dengan kuasa, jadi andaian asas adalah (ahli politik) dilabel sebagai korup,” katanya sambil menambah pelantikan Isa satu tamparan kepada reputasi baik Felda di kalangan negara-negara membangun.

Selasa, 8 Februari 2011

Terpaksa Nikahkan Anak Tebus Hutang Mat Karpet

ALOR SETAR: “Disebabkan ibu tak mampu membayar hutang karpet kira-kira RM3,000, saya terpaksa berkahwin dengan lelaki Pakistan yang menjual permaidani itu untuk melangsaikan hutang.

“Namun, selepas berkahwin pada Mac lalu, baru saya tahu dia tidak jujur kerana selepas enam bulan, suami meninggalkan saya tanpa khabar berita,” kata seorang wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Hashimah, 29.

Dia yang kesal berkahwin dengan Mat Karpet itu berkata, semuanya bermula selepas ibunya membeli empat helai karpet daripada lelaki asing itu, tiga tahun lalu.

“Ibu saya beli secara bayaran ansuran RM30 sebulan, itu pun jika ada duit. Malangnya, ibu gagal membayar ansuran selama dua tahun sehingga bunga semakin meningkat.

“Lelaki terbabit meminta ibu menjelaskan hutangnya. Apabila ibu memberitahu dia tak ada duit, lelaki itu minta dikahwinkan dengan saya sebagai syarat untuk melangsaikan semua hutang,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Jalan Kuala Kedah, di sini, semalam

Hashimah berkata, kerana tiada pilihan selain bimbang nasib keluarganya terancam dia hanya mengikut kata-kata lelaki itu dan keluarganya.

Menurutnya, majlis pernikahannya diadakan secara kecil-kecilan dengan dihadiri saudara-maranya serta beberapa rakan lelaki itu.

“Majlis kenduri termasuk akad nikah diadakan di rumah saya dan ia dibuat secara kecil-kecilan,” katanya.

Menurutnya, pada awal perkahwinan tiada apa berlaku, tetapi selepas enam bulan, baru dia tahu yang suaminya mengaut keuntungan berlipat kali ganda hasil perniagaan karpet.

“Dia beli sehelai karpet daripada rakannya RM65, tetapi menjualnya kepada orang kampung sehingga RM400 dengan mendakwa ia berkualiti selain sukar didapati di negeri ini. “Saya anggap ibu dan ramai penduduk kampung yang membeli karpet daripada suami saya tertipu,” katanya.

Hashimah yang bekerja di sebuah pasar mini, dekat sini, berkata sejak itu dia mula meragui suaminya, malah mendakwa penjual karpet dari Pakistan datang ke negara ini hanya untuk berkahwin dengan gadis tempatan sebelum meninggalkan mereka.

“Apa yang berlaku ke atas saya mengaibkan, namun saya sedia mendedahkan untuk memberi pengajaran kepada orang lain supaya tidak mengalami nasib sama,” katanya.
Sementara itu, Harian Metro turut menemubual seorang Mat Karpet warga Pakistan di Jitra yang ketika itu rancak menjual permaidani kepada penduduk di Kampung Padang Sera, di sini.

Mat Karpet yang dikenali sebagai Bakti, 47, itu berkata, dia sudah lama menjual karpet di bandar ini, Jitra dan Perlis dengan menunggang motosikal sendirian sejak 20 tahun lalu sehingga mendapat taraf kerakyatan negara ini.

Katanya, karpet yang dijualnya itu buatan China yang dijual RM300 hingga RM500 sehelai dan pelanggan akan membayar ansuran RM30 hingga RM40 sebulan kerana tidak berkemampuan.

“Ada juga pelanggan tidak membayar ansuran bulanan, tetapi saya kasihan kerana ramai antara mereka orang susah.

“Ramai juga rakan saya yang menjual karpet berkahwin dengan gadis tempatan kerana ibu bapa mereka tidak mampu membayar hutang dan itu cara untuk melangsaikan hutang,” katanya yang mengakui lebih 10 rakannya menjalankan kegiatan menjual karpet di negeri itu.

Bakti mengakui harga sebenar karpet dijualnya jauh lebih murah, tetapi disebabkan mahu mengambil untung dan kos pengangkutan dia menjualnya pada harga tinggi.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pengguna Kedah (Cake), Datuk Yusoff Ismail mengesahkan menerima lebih 20 aduan penduduk tempatan yang tidak puas hati dengan peniaga karpet, kebanyakannya rakyat Bangladesh, Pakistan dan Indonesia.

“Bagaimanapun, kes membabitkan peniaga karpet dari Pakistan yang dikesan bernikah dengan gadis tempatan hanya dua iaitu di Kulim dan Kuala Kedah,” katanya.

Yusoff berkata, lelaki warga asing terbabit kebiasaannya menjual karpet pada harga dua kali ganda lebih mahal berbanding harga pasaran walaupun tidak bermutu tinggi.

“Biasanya, mereka akan memujuk pelanggan supaya membeli karpet dan boleh membuat bayaran secara ansuran serendah RM20 setiap bulan.

“Kes ini kebanyakannya dikesan di luar bandar membabitkan pembeli yang tidak mampu membeli secara tunai. Apabila mereka gagal melunaskan hutang, Mat Karpet memberi pilihan supaya dikahwinkan dengan anak gadis mereka dan semua hutang termasuk bunga yang tinggi dikira selesai,” katanya. - hmetro

Safee Mohd Sali Pilih Pelita


SAFEE (kanan) berazam bantu Pelita Jaya keluar daripada zon penyingkiran Liga Indonesia.TEKA-TEKI mengenai hasrat penyerang skuad Liga Super Selangor, Mohd. Safee Mohd. Sali untuk beraksi di luar negara akhirnya terjawab. Penyerang berusia 27 tahun itu sah akan beraksi bersama kelab Indonesia, Pelita Jaya bermula pada 14 Februari ini.

Pengumuman berhubung perkara itu dibuat oleh Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS), Datuk Mokhtar Ahmad pada satu sidang media di Wisma FAS, Kelana Jaya semalam.

Menurut Mokhtar, selain Pelita Jaya, pihak FAS telah menerima tiga lagi tawaran daripada kelab Indone- sia yang turut menyatakan hasrat mereka mendapatkan khidmat Safee.

Bagaimanapun, pihak FAS telah memutuskan untuk menerima tawaran yang dibuat oleh Pelita Jaya kerana menganggap ia adalah yang terbaik.

“Kami (FAS) tidak menggunakan mana-mana ejen. FAS sendiri bertindak sebagai ejen kepada Safee.
“Disebabkan Datuk Hamidin Mohd. Amin (Setiausaha Agung FAS) mempunyai hubungan yang erat dengan pegawai bola sepak di Indonesia, segala rundingan berjalan dengan lancar tanpa ada sebarang masalah.

“Kontrak telah disediakan dan majlis menandatanganinya akan diadakan pada Isnin depan (14 Februari) di Indonesia,” kata Mokhtar.

Sidang media itu turut dihadiri oleh Safee sendiri, Hamidin dan pengurus merangkap ketua juru- latih Selangor, K. Devan.

Bagaimanapun, FAS tidak mendedahkan jumlah bayaran yang dikenakan ke atas Pelita Jaya bagi menebus kontrak Safee bersama Selangor yang hanya akan tamat pada November depan.

Jelas Hamidin, pihak FAS dan Pelita Jaya telah bersetuju untuk tidak mendedahkan nilai perpindahan dan jumlah gaji yang bakal diterima oleh Safee.

“Apa yang saya boleh katakan adalah Safee akan mengikat kontrak selama setahun bersama Pelita Jaya iaitu sehingga 31 Januari 2012.

“Namun, mengikut syarat yang telah ditetapkan, Safee perlu kembali beraksi bersama Selangor sebaik sahaja kontraknya tamat kelak.

“Jadi perlawanan antara Selangor dengan Kuala Lumpur yang dijadual berlangsung di Stadium Shah Alam Sabtu ini akan menjadi perlawanan terakhir buat Safee dengan Selangor,” jelas Hamidin.
Related Posts with Thumbnails