Jumaat, 25 November 2011

Selepas Kelantan Muhyiddin ke Kedah membawa lagu yang sama

Muhyiddin mengingatkan rakyat Kedah pula supaya jangan mengulangi kesilapan dahulu dengan memberikan kuasa pentadbiran Kedah kepada PAS. Katanya kerajaan persekutuan akan terus membantu rakyat Kedah tetapi jangan ulangi kesilapan dahulu dengan mengenepikan BN.

Saya ingin bertanya kepada TS Muhyiddin, apa kah kesilapan yang dilakukan oleh rakyat Kedah? Apa silapnya rakyat Kedah memberikan mandate kepada PAS? Apa kah untungnya rakyat Kedah jika kali ini memberikan mandat kepada BN khususnya UMNO?

Bukankah UMNO sudah memerintah negeri itu sejak merdeka tetapi keadaan negeri Kedah serupa juga. UMNO selalu memperkecilkan kebolehan PAS dengan mengatakan Kedah terlalu miskin dan rakyatnya miskin sejak PAS memerintah. Bagai mana rakyat Kedah boleh miskin kerana pemeritahan PAS kerana PAS baru memerintah negeri itu belum pun sampai 4 tahun.

Tidak kah Muhyiddin sedar yang kebanyakan mereka telah miskin dari dahulu lagi. Jadi selama 50 tahun BN memerintah kenapa mereka masih miskin (kalau benar mereka miskin)? Adakah BN bermaksud sejak 4 tahun dahulu rakyat Kedah menjadi miskin kerana PAS yang memerintah? Kenapa cepat sangat rakyat Kedah jadi miskin?

Memang benar Kedah merupakan negeri yang tidak sekaya Selangor tetapi kita perlu ingat dan bertanya kenapa tidak jadikan rakyat Kedah kaya raya selama 50 tahun BN memerintah? Kenapa?

Apa yang saya tahu Kedah di bawah pentadbiran Uztaz Azizan adalah dalam keadaan baik dan pemimpin UMNO sendiri mengandu dan menganda dengan pemimpin PAS itu. Menteri Besar PAS itu tidak menilai seseorang itu berdasarkan kepada fahaman politik mereka dan MB itu merupakan seorang yang magnanimous.

Pemimpin dan ahli PAS tidak diberikan peluang untuk mendapat kemudahan semasa BN memeritah dahulu, tetapi Azizan tidak berdendam dengan pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli UMNO.

Kalaulah rakyat berfikir untuk memberikan mandat kepada UMNO siapa yang akan menjadi Menteri Besarnya? Bashah? Mahadir Khalid? Atau siapa? Adakah Jamil Khir Baharom pula yang hendak ditonjolkan? Atau Mukhriz Mahathir? Sebutkan sahaja satu di antara nama-nama ini, adakah berbaloi untuk menyebutnya.

Nama-nama yang saya sebutkan tadi semuanya bertanding dalam pilihanraya dahulu tetapi nama-nama ini tidak membantu BN untuk mengekalkan kerajaan Kedah di tangan BN. Mukhriz belum terbukti kepimpinannya kerana buat masa sekarang beliau ini bersandar kepada nama Dr Mahathir.

Jika Dr Mahathir sudah tiada saya percaya Mukhriz tidak akan mampu untuk menunjukan kepimpinan yang sepatutnya. Ramai orang Kedah memberikan pandangan ini kepada saya sejak akhir-akhir ini. Dulu ada DR Affifuddin, tetapi maklum sajalah UMNO, kalau ada orang berkalibar sedikit orang itu akan diketepikan kerana mereka berebut sesama sendiri. Itu sebabnya pemimpin lekeh-lekeh macam Bashah boleh menjadi Pengerusi Perhubungan…macam tidak ada orang lain.

Jadi peringatan TS Muhyiddin itu tidak membawa apa-apa 'consequence' dan tindakan rakyat Kedah memberikan mandat kepada PAS dalam pilihanraya dulu bukannya satu kesilapan. Sebaliknya memberikan kepercayaan kepada UMNO dan pemimpin-pemimpin mereka di Kedah itulah merupakan kesilapan.

Sesungguhnya peringatan Muhyiddin itu sendiri adalah satu kesilapan. Ramai rakan-rakan di Kedah menalipon saya yang mereka hanya mentertawakan kata-kata Muhyiddin semalam. "Kalau benarlah UMNO itu betul-betul mampu membawa pembangunan kepada Kedah kenapa Kedah miskin sedangkan negeri itu telah diperuintah oleh BN selama 50 tahun?" kata seorang guru besar yang telah bersara Jerlun?

"UMNO sekarang sedang membawa tempurung menadah simpati dari rakyat Kedah sambil memperlekehkan kerajaan Kedah pimpinan Uztaz Azizan. UMNO sekarang turun padang menjanjikan perkara yang sama sejak 50 tahun dahulu. Pembangunan…pembangunan…hanya UMNO boleh menentukan masa depan yang baik. Lima puluh tahun dahulu pun menjanjikan masa depan yang baik tetapi apa yang di tinggalkan kepada rakyat hanyalah kesusahan dan menyalahkan PAS yang baru 4 tahun memerintah Kedah.

Sebenarnya rakyat Kedah tidak melakukan apa-apa kesilapan dalam pilihanraya yang lepas. Yang melakukan kesilapan ialah UMNO, kalau tidak masakan UMNO ditinggalkan oleh rakyat jelapang padi itu.

Kalau pun UMNO hendak mencuba nasib untuk mendapatkan kembali pemerintahan Kedah, siapa yang hendak memimpinnya dan siapa pula barisan yang hendak mengambil alih itu?

Pertanyaan ini acapkali ditanya oleh ramai yang saya kenali di Kedah itu kerana yang hendak melakukan pengmbil alihan itu adalah di kalangan mereka yang sudah sah di tolak oleh rakyat di Kedah.

Eloklah Kedah kekal dalam tangan PAS itu. Aspan Alias

Terkini!! Royalti Minyak Sah Milik Kelantan..!!

KUALA LUMPUR: Ahli parlimen PAS menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membuat satu perisytiharan bahawa Kelantan berhak mendapat bayaran royalti petroleum.

Salahudin Ayub (PAS-Kubang Kerian) ketika membahaskan usul pembatalan Ordinan Darurat di Dewan Rakyat berkata, dengan pembatalan Ordinan Darurat 1969, bermakna sekatan royalti kepada Kelantan juga perlu dihentikan.

Seksyen 4(2) Ordinan (Kuasa-Kuasa Perlu) Darurat 1969 menyebut negeri di dalam Malaysia mempunyai perairan wilayah hanya setakat tiga batu nautika (5.5 kilometer) diukur dari paras air surut.

"Inilah hujah yang digunakan Datuk Seri Nazri Aziz sewaktu menggulung perbahasan kami dalam isu royalti bahawa Kelantan tak berhak mendapat royalti.

"Jadi dengan pembatalan ordinan ini pada pagi tadi, jelas PM mesti kembali isytiharkan bahawa Kelantan berhak mendapat royalti," katanya pada sidang media selepas itu.

Turut serta pada sidang media itu, Datuk Mahfuz Omar (Pokok Sena) dan Dr. Dzulkefly Ahmad (Kuala Selangor).

Membuat desakan lanjut, Salahudin yang juga Naib Presiden PAS berkata, tidak ada guna pembatalan tersebut jika perkara-perkara yang diwartakan dibawahnya masih kekal dikuatkuasa.

Pagi tadi Najib membentangkan usul membatalkan Proklamasi Darurat yang masih berkuat kuasa selepas lebih daripada 40 tahun ia digubal.

Ianya adalah Perisytiharan Darurat 1966 di Sarawak, Perisytiharan Darurat 1969 di Persekutuan dan Perisytiharan darurat 1977 di Kelantan.

Suruhanjaya siasatan

Sementara itu, Dr. Dzulkefly menggesa satu suruhanjaya siasatan ditubuhkan bagi mengkaji semula kesan penggubalan ordinan darurat itu sejak 40 tahun lalu terhadap hak asasi manusia.
Selain itu, beliau turut meminta kerajaan khususnya menteri di jabatan perdana menteri menyenaraikan ordinan yang digubal sepanjang tempoh darurat itu dikuatkuasakan.-HD

PKR ikrar Anwar akan jadi PM ketujuh

29 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

Timbalan presiden PKR, Azmin Ali menyatakan ikrar untuk terus mempertahankan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang kini berdepan dengan hukuman penjara berhubung tuduhan liwat yang dihadapi ketua umum parti itu.

Azmin juga memberi peringatan keras kepada Umno bahawa PKR akan terus mara walau apa pun konspirasi dijalankan untuk memenjarakan Anwar.

NONE"Kami anak muda dan wanita berikrar akan bangkit meruntuhkan tembok kezaliman penjara untuk membebaskan Anwar Ibrahim.

"Pakatan Rakyat telah sepakat bahawa Anwar Ibrahim adalah perdana menteri Malaysia yang ketujuh," katanya disambut tepukan kira-kira 1,500 orang perwakilan ketika menyampaikan dalam ucapan dasarnya di kongres PKR kelapan di Johor Bahru hari ini.

Membuka tirai kongres yang kali pertama diadakan di kubu kuat Umno itu, Azmin turut menyerang Umno sebagai parti yang "anti-Melayu" dan hanya berjuang untuk "membela tembolok kerabat dan bukannya rakyat."

"Layakkah perjuangan Umno yang sehingga kini tidak dapat menjelaskan ke mana lesapnya saham milik Melayu-bumiputera berniali RM52 bilion dijulang sebagai perjuangan mempertahan ketuanan Melayu?

"Lihat sahaja dalam isu National Feedlot Corporation. RM250 juta yang diperuntukkan untuk mengurangkan kebergantungan import bahan makanan telah disalahguna untuk membeli kondominium mewah.

"Sehingga hari ini menteri yang berkenaan masih lagi berkuasa, malah mendapat kekebalan dari timbalan presiden Umno.

"Di mana 'ketuanan Melayu' yang dilaungkan jika hak rakyat dirampas dan diagihkan kepada menteri untuk keluarga dan kerabat?" soalnya lagi.

malaysiakini/-

MB Johor arah pihak berkuasa halang ceramah PKR?


SKUDAI 25 NOV : Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Azmin Ali mendakwa terdapat cubaan untuk menggagalkan semua program ceramah penerangan isu semasa di Johor sepanjang Kongres PKR ke-8 berlangsung.


Azmin berkata sumber parti mendapat tahu yang Menteri Besar Tan Sri Abdul Ghani Othman mengarahkan semua pegawai kerajaan, pihak berkuasa tempatan dan polis di Johor untuk mengambil tindakan tegas termasuk merampas peralatan ceramah dan menafikan semua permohonan permit.

Menurut Azmin, PKR merancang mengadakan 20 ceramah sepanjang tiga hari Kongres PKR yang bermula hari ini.

"Saya mendapat maklum-balas bahawa semua ceramah PKR yang diatur di 14 cabang seluruh negeri Johor telahpun diganggu oleh pihak berkuasa.

"Saya mendapat maklum-balas bahawa Menteri Besar sendiri telah memanggil semua pegawai dari pihak berkuasa tempatan untuk tidak membenarkan sebarang ruang kepada PKR untuk menganjurkan ceramah pada malam ini," kata Azmin di satu sidang akhbar seusai ucapan perasmian Kongres.

Sebelum ini, TV Selangor melaporkan satu tinjauan yang menunjukkan sokongan terhadap Pakatan Rakyat berleluasa di kalangan pengundi muda dan golongan berpendapatan sederhana.

Dua kategori ini membentuk undi penentu di semua bandar-bandar utama seluruh negara, khususnya di bandaraya majmuk seperti Johor Bahru.

Azmin menegaskan kegelisahan Tan Sri Abdul Ghani Othman ini membuktikan Johor bakal menyaksikan pertembungan sengit antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional dalam pilihanraya umum akan datang.

"Ini membuktikan bahawa mereka dalam keadaan ketakutan. Mereka tidak mahu rakyat mendapat maklumat daripada PKR melalui ceramah-ceramah ini. Bagi saya ini satu perkembangan yang baik," kata Azmin.

"Kita perlu mempelbagaikan pendekatan kita, tidak semestinya melalui ceramah, tetapi bergerak dari rumah ke rumah, kita edar risalah di tempat awam dan bertemu rakyat dengan pelbagai cara," tambahnya.

Mengulas lanjut, Azmin berkata gangguan dan halangan yang diletakkan menyerupai simtom-simton akhir rejim Barisan Nasional Selangor sebelum ia tumbang dalam Pilihanraya Umum 2008.

"Negeri Selangor pernah menjadi kubu-kuat Umno suatu ketika dahulu. Tetapi apabila kefahaman diberikan, Selangor jatuh ke tangan Pakatan Rakyat dan ini juga boleh berlaku di negeri Johor dalam pilihanraya akan datang," kata beliau.

Ditanya mengenai pembahagian kerusi di Johor, Azmin melahirkan keyakinan perkara itu akan dapat disepakati sebelum hujung tahun ini.

"Perbincangan ketiga (berkenaan pembahagian kerusi) akan berlangsung pada minggu depan pada hari Rabu (30 November). Setakat ini kemajuan perbincangan cukup positif. Kerusi-kerusi yang bertindih cukup kecil di kalangan Pakatan Rakyat,"

Khamis, 24 November 2011

Air: Utusan cuba perbodoh rakyat Kelantan

KOTA BHARU, 24 Nov: Biar pun lima siri laporan khas dimuat Utusan Malaysia bagi memburukkan Kelantan berkaitan isu bekalan air bersih, namun ia dianggap belum mampu mengocak jiwa rakyat.

Ini kerana setiap hari mereka boleh minum, mandi, membasuh dan apa-apa sahaja kegiatan menggunakan air bersih dibekalkan Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB).

Malah, pelabur tetap memilih Kelantan sebagai destinasi pelaburan mereka. Seandainya bekalan air di sini kritikal mengapa mereka memilih mengembangkan operasi perniagaan di Kelantan.


Apakah agenda setting Utusan peringkat tertinggi itu mampu memperbodohkan rakyat Kelantan. Jawapannya tidak.

Begitu juga dakwaan isu air dicemari bakteria E.coli, mangan dan arsenik, sedangkan kadarnya lebih rendah berbanding negeri-negeri lain.

Misalnya kadar kandungan E.coli di Kelantan hanya sekitar 0.88 peratus berbanding Pahang (1.12 peratus), Perak (0.90 peratus), Perlis (1.21 peratus) dan Wilayah Persekutuan Labuan (1.01 peratus).

Pengurus Besar AKSB, Ir Mohamad Hanafi Mahmud berkata, kadar kandungan bakteria E.coli hanya dalam peratusan kecil, dan diatasi segera setelah dikesan kandungannya.

Lagi pun katanya setiap minggu sampel air di semua loji rawatan air AKSB dihantar ke Pejabat Kesihatan untuk dianalisis.

”Setakat ini tiada pun teguran dibuat jabatan terbabit berkaitan isu yang ditimbulkan sebuah akhbar arus perdana sekarang,” katanya.

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerjaraya, Utiliti dan Alam Sekitar, Datuk Mejar (B) Md Anizam Abdul Rahman (kiri) berkata, sebanyak 3531 sampel air dianalisis Jabatan Kesihatan dan hanya 31 kes sahaja dikesan ada kandungan E.coli.

”Persoalannya sekarang mengapa Kelantan sahaja yang digegerkan dalam media sehingga setiap hari disiarkan kenyataan negetif.

”Ini seolah-olah menggambarkan negeri lain tidak ada E.coli. Tidak selamanya rakyat mudah ditipu dengan maklumat berat sebelah seperti yang menjadi mainan Utusan Malaysia sekarang,” katanya di sini.

Malah kata beliau akhbar terbabit juga lupa tanggungjawab menyediakan perkhidmatan bekalan air adalah di bawah kerajaan pusat, dan kerajaan negeri cuma menyalurkan sumber air.

”Mengapa mereka tidak cuba rujuk kepada perlembagaan yang secara jelas menerangkan perkara itu. Jangan cuba hendak kelirukan rakyat.

”Memandangkan tugas tersebut tidak dilaksanakan kerajaan pusat, kerajaan negeri terpaksa mengambil alihnya bagi memastikan kesejahteraan kehidupan rakyat.

”Cuba bayangkan pula usaha kerajaan negeri mahu meningkatkan bekalan air tidak mendapat kerjasama kerajaan pusat dalam tempoh begitu lama.

”Selama 13 tahun Kelantan diketepikan mendapat sebarang peruntukan. Usahkan peruntukan, pinjaman pun tidak diberi pada awalnya,” ujarnya.

Beliau berkata, sepanjang tempoh itu prasarana bekalan air tetap juga dipertingkat termasuk mendapat pinjaman daripada institusi kewangan.

Hanya pada 2003 barulah pinjaman mudah diluluskan sebanyak RM600 juta, itu pun diberi bukan sekaligus, sebaliknya sedikit demi sedikit.

Menurutnya Md Anizam hasil kesungguhan kerajaan negeri sehingga sekarang hampir 70 peratus rakyat Kelantan mendapat bekalan air bersih disediakan AKSB.

HARAKAHDAILY/-

Isu Royalty minyak : Muhyiddin cuba memulas tangan rakyat Kelantan


TS Muhyiddin Yassin berkata isu royalty minyak akan mudah di selesaikan jika PAS dan UMNO berada dalam satu pasukan. Moral politiknya ialah Muhyiddin sedang cuba mengumpan PAS untuk bersama UMNO dan bersatu bagi penyelesaian isu royalty minyak yang sedang di tuntut oleh kerajaan negeri Kelantan. Dengan ungkapan Muhyiddin ini ianya menjelaskan satu dua perkara kepada kita.

Pertamanya UMNO dan kerajaan persekutuan mengakui yang kerajaan negeri Kelantan ada hak ke atas royalty minyak seperti yang termaktub di dalam perjanjian yang ditanda tangani di antara pertronas dan rakyat negeri Kelantan pada bulan mei 1975 dahulu.

Keduanya sekarang kerajaan persekutuan mengakui yang hak itu boleh di perolehi jika PAS bersatu dengan UMNO dan isu itu diselesaikan setelah PAS bersama UMNO. Masalahnya perjanjian dalam perjanjian pada 27 hb Mei 1975 itu adalah di antara kerajaan dan rakyat Kelantan yang diwakili oleh Menteri Besar PAS semasa itu iaitu Dato Mohamad Nasir.

Saya telah menulis secara detail dalam posting saya dua tahun yang lepas dan saudara masih boleh membacanya jika saudara mengambil sedikit usaha untuk mencarinya di dalam archive blog ini. Jika kita kaji dalam, kita akan mendapat pelajaran perbezaan pemimpin dahulu dan sekarang. Muhyiddin nampaknya hendak menggunakan royalty minyak untuk mendapatkan sokongan PAS untuk membantu UMNO dalam parti itu (UMNO) sedang terdesak yang amat sangat.

Muhyiddin seorang Timbalan Perdana Menteri tidak faham atau saja-saja tidak mahu faham yang perjanjian itu adalah di antara petronas dan rakyat Kelantan, bukannya di antara UMNO dengan PAS. Semasa perjanjian itu ditanda tangani kerajaan Kelantan semasa itu adalah kerajaan pimpinan PAS yang di ketuai oleh Dato Mohamad bin Nasir sebagai MBnya.

Minyak yang di keluarkan di persisiran pantai Kelantan itu adalah kepunyaan rakyat Kelantan, tidak kira mereka ahli PAS, UMNO, MCA atau parti mana-mana sekali pun. Jelas dalam perjanjian itu yang Kelantan berhak menerima 5 peratus dari harga FOB minyak tersebut dan di bayar secara tunai dua kali setahun.; iaitu pada bulan Mac dan bulan September setiap tahun. Ini sudah ditanda tangani.

Kenyataan Muhyiddin itu membayangkan yang beliau tidak menghormati semangat persekutuan seperti yang termaktub di dalam perjanjian persekutuan pada tahun 1948 dahulu.

Walaupun Muhyiddin seorang Timbalan Perdana Menteri elok kita ingatkan bahawa Persekutuan Tanah Melayu itu wujud hanya pada tahun 1948 setelah negeri-negeri yang berdaulat termasuk Kelantan bersatu dengan negeri-negeri lain dalam satu persekutuan yang di namakan Persekutuan Tanah Melayu dan selepas itu menjadi Persekutan Malaysia setelah Sabah dan Sarawak menjadi ahli-ahli baru kepada persekutuan itu.

Setiap negeri yang ada di dalam persekutuan ini adalah negeri-negeri yang berdaulat dan mempunyai Lagislatifnya sendiri. Kedaulatan negara Persekutuan Malaysia itu datangnya dari kedaulatan negeri-negeri yang berada di dalam persekutuan itu.

Di Putrajaya itu bukannya kerajaan pusat seperti negara-negara unitary, sebaliknya di Putrajaya itu adalah kerajaan Persekutuan. Takkanlah perkara yang begitu asas ini pun tidak di fahami oleh seorang Timbalan Perdana Menteri yang sedang berusaha hendak menjadi PM dalam masa yang singkat ini.

Oleh kerana itu kerajaan persekutuan mesti menghormati rakyat negeri Kelantan yang berdaulat itu dan menghormati perjanjian pada Mei 1975 itu sebagai satu perjanjian dengan sebuah negeri dan rakyat yang berdaulat.

Kerajaan persekutuan tidak payah bersatu dengan PAS untuk memberikan royalty itu kerana perjanjian itu tidak kena mengena dengan PAS atau UMNO. Ianya perjanjian di antara petronas dengan rakyat Kelantan. Parti mana pun yang memerintah di Kelatan itu berhak untuk mendapatkan royalty seperti yang telah di tanda tangani itu.

Kalau party KITA yang memerintah negeri Kelantan rakyat Kelantan tetap berhak ke atas royalty minyak itu. Begitu juga kalau party UMNO, MCA, MIC atau parti Cinta Malaysia yang mentadbir negeri Kelantan rakyat Kelantan tetap berhak ke atas royalty minyak itu seperti yang termaktub di dalam perjanjian bulan Mei 1975 itu.

Tindakan Muhyiddin berkata-kata seperti ini menunjukan sifat UMNO itu sendiri. Muhyiddin seolah olah memberi tahu rakyat Kelantan, “Kamu ada duit royalty minyak. Kalau kamu mahukan wang royalty itu kamu mesti sokong UMNO atau bekerja sama dengan UMNO. Kalau tidak aku takkan bagi duit kau yang ada pada ku” Lain-lain perkataan Muhyidin sedang cuba untuk memulas tangan rakyat Kelantan untuk menyokong UMNO.

Tetapi rakyat Kelantan mempunyai maruah. Mereka tidak termakan dengan ugutan seperti itu. Mereka tahu hak mereka sedang di rampas oleh kerajaan persekutuan. Mereka juga tahu kerajaan persekutuan tidak menghormati kedaulatan rakyat Kelantan.

Mereka tahu kerajaan persekutuan telah merampas hak mereka. Untuk mendapatkan hak mereka itu mereka tahu caranya; iaitu menolak UMNO sebagai pemerintah kerajaan persekutuan. Waktu untuk melakukannya ialah semasa pilihanraya umum yang akan datang. Rakyat Kelantan tahu yang kerajaan persekutuan sedang memeras mereka dan mereka juga tahu yang usaha mereka itu akan berjaya jika di izin Tuhan.

Rakyat Kelantan juga tahu yang kerajaan persekutuan bersikap seperti sikap Malayan Union terhadap negeri-negeri Melayu dahulu. Kalau Malayan Union dulu adalah ciptaan Inggeris sikap ala Malayan Union terhadap Kelantan itu di lakukan oleh bangsanya sendiri. Itu sahaja perbezaannya.

Penarikan balek wang royalty minyak ini dimulakan oleh Dr Mahathir pada tahun 1999 dahulu apabila Terengganu jatuh ketangan PAS dan menggantikannya dengan wang ehsan yang dikendalikan oleh pemimpin-pemimpin UMNO.

Etika dan undang-undang tidak lagi dihormati dan sekarang ianya menjadi ikutan kepada pemimpin-pemimpin selepas beliau. Saya tidak nampak undang-undang boleh menyelesaikan isu ini kerana badan kehakiman sendiri boleh dibicarakan oleh UMNO sejak 1988 dahulu.

Hanya satu cara sahaja yang membolehkan isu ini dapat di selesaikan; iaitu dengan memberikan mandat untuk memerintah kepada pihak yang lain, dan waktunya sudah hampir tiba.

Rabu, 23 November 2011

Dawaan Pembangkang Benar, Kementerian Kesihatan arah sos tiram 1M'sia ditarik


MALAYSIA KINIKementerian Kesihatan hari ini mengarahkan semua sos tiram jenama Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) ditarik balik kerana didapati melanggar Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985.

"Kami telah maklumkan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, yang mempunyai kuasa untuk mengeluarkan produk itu dari pasaran.

liow tiong lai pc on kr1m products 231111 01“Produk itu mesti ditarik balik segera,” kata menterinya Datuk Seri Liow Tiong Lai kepada wartawan pada sidang akhbar di lobi parlimen hari ini.

Jelasnya, ujian makmal oleh Jabatan Kesihatan, kementerian itu mendapati sos tiram 1Malaysia yang dijual di kedai-kedai KR1M di seluruh negara, mencatatkan kandungan protein yang rendah daripada keperluan yang disyaratkan oleh undang-undang.

Sos tiram itu adalah satu daripada tujuh barangan yang didakwa oleh ahli parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua, mencabuli Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985.

Pua sebelum ini berkata pada label sos tiram keluaran Lee Kum Kee dan Tesco menyatakan bahan bahan yang digunakan adalah dari ekstrak tiram. Bagaiamapun, katanya, sos jenama 1Malaysia pula menyatakan ia diperbuat daripada perisa tiram.

Surau wakaf '100 tahun' Di Kedah, UMNO dah roboh tahun 2007

Oleh: Mat Kering Bakaq Bata

Dah lama MK tak menulis di ruangan ini. Bila ADUN Bakaq Bata pi Mekah MK pun relax banyak sebab tak nampak dia. Bila Haji Mat Bashah tu balik, baru MK nampak UMNO sebab pemimpin UMNO yang banyak buat spoil terhadap UMNO di Kedah ni ialah beliau sendiri.

Baru-baru ni tanpa usul periksa dan tanpa mengetahui apa yang sebenar berlaku Mat Bashah hentam tindakan (kononnya) kerajaan negeri mahu roboh surau Salihiah Kancut.

Tiga hari berlangsung Sidang DUN Kedah baru-baru ini tidak ada seorang pun ADUN BN yang bangkitkan isu tersebut sama ada dalam soalan mahupun dalam perbahasan sedangkan semua ADUN diberi peluang berucap.
Begitu jugak sewaktu Exco dan MB menjelaskan secara terperinci isu surau tersebut, tidak ada sekerat pun ADUN BN yang bangun meminta penjelasan walhal MB TIDAK PERNAH tidak memberi laluan kepada ADUN pembangkang yang mahu penjelasan sewaktu beliau tengah berucap.

Sebab mereka semua faham bahawa surau itu di bawah MAIK sebagai pemegang amanah. Majlis fatwa yang dipengerusikan oleh Dato' Mufti telah bermuzakarah sampai la-ik (bahasa Kedah tua bermaksud, halus atau terperinci). MAIK dam majlis fatwa 100 kali lebih alim (berilmu) dari Mat Bashah. Mereka yang buat keputusan membenarkan istibdal yakni pindah wakaf yang tidak mengurangkan manfaat.

Mereka juga tahu bahawa MAIK dan Majlis Fatwa terletak di bawah Tuanku Sultan, kalau masih tak puas hati mereka kena pi mengadap komplen dekat tuanku bukan boleh bahas kat kali lima.

Ada beberapa fakta tak betul yang dimainkan oleh pihak tertentu yang kononnya memperjuangkan surau, walhal surau pun depa jarang pijak. Pijak masjid pun mungkin setahun dua kali, raja posa dan raya haji.

1. Kononnya surau kat shopping complex tu adalah 'ganti wakaf'. Sebenarnya ia bukan ganti harta wakaf. Ganti wakaf diserahkan kepada MAIK RM1.48 juta, pi cari tanah wakaf baru dan buat binaan baru untuk manfaat orang Islam.

2. Kononnya surau dibuat pemaju dalam shopping complex, tak bebas jemaah nak buat aktiviti. Itupun tak betul, surau terletak tingkat bawah cuma attach dengan shopping complex. Ada syiar surau, ada kubah, boleh masuk dari luar. 24 jam boleh guna walaupun shopping complex tu tutup. Puak hak buat demo hari tu boleh buat aktiviti masa mana pun.. jangan dok lepak kat kedai kopi, karaoke atau kedai ekog saja.

3. Kononnya surau tu ada nilai sejarah berusia 100 tahun. Ni lagi bohong besar. Surau yang bernilai 100 tahun di atas tapak tu sudah diroboh tahun 2007 masa zaman BN. Masa depa roboh tu awat puak yang hari ni dok bantah senyap sepi tak kata apa pun? Bangunan yang ada tu baru dibina 2007.

4. Kononnya seluruh bangunan yang berusia 4 tahun itu adalah surau. Tak betul jugak, hanya satu ruang diguna untuk surau macam surau yang terdapat di mana-mana bangunan lain jugak. Tidak ada kampung orang Islam di keliling kelalang surau tu. Hanya ada beberapa rumah dan mereka lebih selesa berjemaah di Masjid Zahir. Jemaah hanya beberapa orang di surau waktu Zohor dan Asar. Waktu lain, pagar pun berkunci sebab bangunan tu disewa oleh Takaful Ikhlas. Bangunan tu lebih berfungsi sebagai pejabat Takaful Ikhlas dari sebuah madrasah.

Gadis Melaka Rosak: Kondom, Tisu Basah Bersepah di Tepi Pantai

Saya petik:
[SH] MELAKA - Benteng yang dibina di sepanjang Pantai Sungai Tuang hingga ke Pantai Tanjung Dahan, di sini, sebagai penahan ombak, malah turut menjadi lokasi remaja melakukan maksiat.

Lebih mengejutkan, perbuatan tidak bermoral itu dilakukan tanpa mengira waktu dan semakin ‘panas’ menjelang malam.


Pihak berkuasa beberapa kali melakukan serbuan dan tangkapan terhadap beberapa pasangan yang asyik memadu asmara, malah lebih mengejutkan terdapat juga pasangan merakam video aksi berahi mereka untuk dijadikan koleksi peribadi.


Lebih menjijikkan, kondom dan tisu basah turut mengotori kawasan benteng berkenaan.


Menyedari aktiviti tidak bermoral semakin menjadi-jadi, penduduk tempatan mengambil inisiatif memantau keadaan pantai dan menegur pasangan yang menunjukkan aksi mencurigakan.


Penduduk, Md Zamri Bashir, 39, berkata, aktiviti maksiat lebih ketara pada waktu malam berikutan kemudahan lampu yang tidak mencukupi dan sebahagiannya tidak berfungsi.


“Kami bimbang dengan aktiviti tidak bermoral ini, lebih-lebih lagi ia membabitkan penuntut institusi pengajian tinggi dan pelajar,” katanya kepada Sinar harian, semalam.


Sementara itu, Setiausaha Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Telok Gong, Mohd Ali Hanafiah Jamat berkata, dia juga kesal dengan penemuan kondom yang bersepah di kawasan berkenaan, membuktikan adanya aktiviti maksiat.


“Pihak berkenaan perlu memantau kawasan riadah di pantai ini, begitu juga masyarakat dan pengunjung diharap dapat memberi kerjasama menangani gejala ini.


Ahli Majlis Perbandaran Alor Gajah (MPAG), Hasni Yang Ghazali pula berkata, masalah membabitkan pasangan memadu kasih di benteng berkenaan perlu diberi tumpuan.


“Kami akan panjangkan isu ini dalam mesyuarat Ahli Majlis MPAG yang akan di adakan,” katanya.

1% levy for electricity users from next month

About one out of four Tenaga Nasional Berhad's (TNB) customers in peninsular Malaysia will have to pay a levy of 1% out of their total electricity bills starting Dec 1.

This follows the launch of the Government's Feed-in Tariff (FiT) system for the development of renewable energy next month.

Energy, Green Technology and Water Minister Datuk Seri Peter Chin said electricity consumers, would contribute 1% of their total electricity bills to the Renewable Energy fund if they used more than 300kWh of electricity per month. The move will affect domestic users who run up bills of more than RM77.

This contribution is on top of the consumers' monthly electricity bills.

“However, 75% of TNB's customers who use less than 300kWh per month will be exempted,” said Chin after launching the Sustainable Energy Development Authority (SEDA) Malaysia office here.

The FiT system is a funding mechanism under the Renewable Energy Act, designed to encourage the development of renewable energy via cost-sharing among electricity consumers.

Under the FiT system, electricity distribution licensees like TNB are obliged to buy electricity produced from certain renewable energy producers. 

Ibrahim Ali mahu kem tentera dibina di Pasir Mas

Ahli parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali hari ini mahu kem tentera dibina di kawasan Pasir Mas, dengan membayangkan bahawa ia akan meningkatkan bilangan pengundi 'mesra BN' di situ.

"Jika satu batalion pun, itu ramai pengundi tu. Serampang dua mata.
Binalah sekarang untuk menjamin keselamatan negara. Sediakan payung sebelum hujan," katanya ketika membahaskan peruntukan Kementerian Pertahanan di peringkat jawatankuasa Rang Undang-undang Bajet 2011 di Dewan Rakyat.

Ibrahim berhujah bahawa Kem Briged Kelapan di Desa Pahlawan, dekat Pasir Mas di Kelantan, tidak terletak di tempat yang betul.


"Ancaman sebenarnya di sempadan dengan Thailand. Di mana Pasir Mas bertemu Rantau Panjang. Di situlah berlakunya penyeludupan, dengan dadahnya," katanya.

Beliau bertanya sama ada kementerian berkenaan mempunyai rancangan untuk memindahkan kem tersebut atau membina satu lagi di kawasan pilihan rayanya, dengan peringatan tersirat kepada kerajaan persekutuan bahawa satu batalion tentera akan bermakna sejumlah besar pengundi dari kalangan anggota tentera untuk BN .

Pakatan Rakyat telah menyuarakan kebimbangan mengenai penyalahgunaan undi pos oleh pengundi di kalangan anggota tentera dan pasangan mereka untuk meningkatkan sokongan kepada BN.

Ini merupakan salah satu kebimbangan yang dibangkitkan kepada Jawatankuasa Pilihan Parlimen mengenai reformasi pilihan raya.

'Serban pun boleh terbang'

Ibrahim juga menggesa supaya pangkalan kecil Tentera Laut Diraja Malaysia di tempatkan di Kelantan, yang berdepan dengan Laut
China Selatan, dan antara lain, berdepan dengan masalah pelarian Vietnam.

"Bila Jepun takluk kita dulu, mereka datang dari Kelantan, naik kat pantai di Kota Bharu...Tapi hari ini di Kelantan tak ada pertanahan."

Sehubungan itu, Ibrahim menggesa Kementerian Pertahanan menggunakan kapal selam Scorpene bagi meredakan modal politik PAS, yang konsisten mengkritik pembeliannya.

"Hantar satu kapal selam Scorpene ke Kelantan. Saya jamin yang beribu orang akan keluar tengok. Dan jika boleh biar saya bagi syarahan dari atas kapal Scorpene. Untuk bagi penerangan umum."


"Mereka telah selalu dengar PAS berceramah, yang Scorpene ini harganya berbillion dan tak boleh nak selam pun.

"Menteri Besar pun boleh tengok... kemungkinan seban pun boleh terbang bila tengok scorpene ni."

Selasa, 22 November 2011

Dari Mana Datang Wangnya Wahai Najib Altantuya..!!


Angkatan Muda KEADILAN (AMK) mempersoal sumber kewangan yang diguna Umno-Barisan Nasional untuk membayar pejuang upahan siber (cyber Trooper) bagi memenangkan mereka dalam pilihan raya umum akan datang.

Naib Ketua AMK, Azmizam Zaman Huri berkata, terdapat kebimbangan sumber kewangan itu diperoleh hasil wang pembayar cukai.

“Kita menuntut Datuk Seri Najib Razak memberi penjelasan mengenainya. Datuk Najib jangan bersembunyi di sebalik Cyber Trooper. Beliau perlu menjawab skandal NFC (National Feedlot Corporation) dan bukan mengupah Cyber Trooper untuk mengalihkan isu,” katanya.

Beliau mengulas kenyataan Najib semalam yang menyuarakan sokongan terbuka terhadap Cyber Trooper Umno BN untuk berdepan Pakatan Rakyat menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

Najib dalam kenyataannya berkata, beliau mengiktiraf pejuang siber sebagai ‘pengamal media sosial’ dan menganggap mereka sebagai askar baru kepada gabungan parti itu.

Presiden Umno itu turut mengingatkan bahawa Umno-BN bakal tumbang dalam pilihan raya jika gagal memanipulasi media baru.

Justeru itu AMK menyeru rakyat agar menolak fitnah yang dilemparkan Cyber Trooper yang ditaja Umno-BN dengan mendapatkan maklumat dari media alternatif dan Pakatan Rakyat.

“Maklumat ini boleh diperoleh dengan melayari laman sesawang Keadilandaily, Harakahdaily dan Roket selain menghadiri penerangan dan ceramah Pakatan Rakyat,” kata Azmizam.

Walaupun tiada angka rasmi menyatakan jumlah sebenar yang dibayar kepada Cyber Trooper itu, namun difahamkan ia mencecah ribuan ringgit bagi seorang blogger upahan.

Antara taktik Cyber Trooper Umno ialah memanipulasi gambar dan Video lucah terhadap pimpinan Pakatan Rakyat, dan pada masa sama ‘kebal’ dari tindakan undang-undang.

Noh Omar Khianat Petani


SEKINCHAN, 22 NOV : Hampir 100 petani dan pesawah di sekitar Sekinchan, Sungai Burung dan Sungai Panjang menuntut Menteri Pertanian, Industri Dan Asas Tani Datuk Seri Noh Omar untuk segera meletak jawatan sebagai menteri.

Tuntutan itu ekoran kegagalan beliau membela nasib kaum petani dan pesawah di daerah tersebut serta tidak mengendahkan nasib para pesawah untuk menambah subsidi padi.

Hari ini bertempat di Site B Sekinchan hampir 100 petani berkumpul sambil memegang kain rentang melaungkan slogan "hidup petani" , " naik subsidi RM50 seratus Kilo" dan " Noh Omar letak jawatan".

ADUN Sekinchan, Ng Suee Lim yang turut sama menyertai perhimpunan aman itu berkata kerjaan pusat tidak mengamalkan unsur monopoli dalam urusan penjualan padi yang mengakibatkan kerugiaan kepada pendapatan pesawah.

" Kita minta supaya harga padi diapungkan untuk penjualan secara bebas,kita tidak mahu Beras Nasional (BERNAS) memonopoli pasaran,kita mahu harga padi dibeli kepada sesiapa yang menawarkan pada harga yang tinggi,harga itu perlu diapungkan supaya pasaran dijual pada harga bebas.

Menurut Ng, nasib para pesawah perlukan perhatian dan pembelaan kerana golongan ini hanya menuai dua kali setahun sebagai sumber pendapatan tahunan mereka.

Katanya tekanan ini semakin mendesak disebabkan kebanyakan para petani hidup dalam keadaan tersepit dan kesusahan angkara kos saraan hidup yang semakin tinggi.

Sehubungan itu beliau meminta agar kerajaan pusat menyemak harga subsidi padi yang tidak pernah dinaikkan sejak 20 tahun lepas.

"Harga di paras RM24.81 untuk seratus kilogram sejak 20 tahun yang lalu,kita minta yang berhormat semak harga supaya dinaikkan kepada RM50.00.

Katanya dengan kenaikan harga subsidi ini akan membolehkan petani menikmati secara terus subsidi tersebut serta mengelak dari penglibatan 'orang tengah' yang cuba mengambil kesempatan sebagimana berlaku sekarang.

Dalam pada itu Ng juga menggesa agar Noh meletak jawatan ekoran laporan Ketua Audit Negara 2010 yang mendapati berlaku ketirisan wang RM110 juta oleh kementerian dibawah jagaan Noh.

Wang tersebut sepatutnya diberi kepada pesawah untuk skim peningkatan hasil padi.

"Dibawah skim ini, insentif akan diberikan kepada mereka berjaya peningkatan hasil, contohnya pada musim yang pertama 5 tan,musim kedua 7 tan , dan musim ketiga 7 tan, maknanya sudah ada peningkatan sebanyak 2 tan, dan 2 tan itu akan dibayar dengan insentif ini iaitu 1 tan sebanyak RM650 dan 2 tan sebanyak RM1,300.

"Maknanya bantuan kepada golongan petani hilang,oleh yang demikian petani hari ini berdiri di sini, menyatakan rasa tidak puas hati, ke mana duit ini pergi dan Noh Omar perlu menjawab ke mana lesapnya wang RM110 juta.Dan jika Noh Omar tidak boleh menjawab kita mendesak agar beliau meletak jawatan kerana gagal membela hak petani," tegas beliau.

Skandal NFC: PKR desak Najib buat kenyataan

KEADILAN mengalu-alukan siasatan yang akan dibuat oleh Jawatankuasa Kira-kira Negara (PAC) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) terhadap pelbagai urusniaga melibatkan National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFC) dan Projek Fidlot Kebangsaan, seperti yang diumumkan mutakhir ini.

Walau bagaimana pun, isu paling pokok adalah persoalan pertanggungjawaban awal yang bermula dari Kabinet dan menteri-menteri kanan Barisan Nasional yang terlibat menganugerahkan projek bernilai RM250 juta ini kepada sebuah syarikat yang tidak mempunyai kepakaran dan pengalaman langsung. Dana awam berjumlah RM250 juta pun disalurkan tanpa ada sebarang jadual pembayaran seperti mana kebiasaannya.

KEADILAN menyeru supaya Perdana Menteri, Najib Razak (gambar kanan )segera membuat kenyataan mengenai skandal ini, lebih-lebih lagi apabila Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Noh Omar mengejutkan negara apabila mengesahkan bahawa kelulusan projek ini tidak dibawa ke peringkat kabinet. Sebaliknya, projek berjumlah RM250 juta ini khabarnya diluluskan oleh sebuah jawatankuasa bukan kabinet yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri sendiri.

KEADILAN pada hari ini boleh mendedahkan bahawa unsur penyelewengan yang mungkin berlaku di dalam NFC dan syarikat-syarikat yang berkaitan melangkaui pendedahan yang mengejutkan rakyat Malaysia selama ini.

Contohnya, dalam tahun 2010 NFC membelanjakan RM31,580 untuk membiayai pakej umrah di atas nama Mohamad Salleh Ismail dan Wan Shahinur Izran Mohamad Salleh. KEADILAN mempunyai bukti jelas bagaimana arahan agar pembayaran bagi pakej umrah menggunakan dana awam ini datangnya dari pejabat Pengerusi Eksekutif NFC sendiri.

Selain perbelanjaan bersifat peribadi yang tidak sepatutnya dibiayai dana awam seperti itu, lebih membimbangkan adalah pelbagai urusniaga dan pemindahan wang yang melibatkan syarikat-syarikat milik keluarga Shahrizat Jalil di Singapura.

Justeru, KEADILAN menggesa supaya PAC dan PDRM menyiasat segala urusniaga di antara NFC, NMLC dan RFC dengan syarikat-syarikat berikut di Singapura:

Global Biofuture Pte Ltd (200822772H) – carian syarikat disertakan bersama
Meatworks Singapore Pte Ltd (200923276Z) – carian syarikat disertakan bersama

Global Biofuture Pte Ltd terlibat di dalam urusniaga makanan dan bahan api. Semakan awal menunjukkan syarikat ini dalam proses menubuhkan pasaraya di Singapura dan disyaki juga terlibat sebagai ejen untuk mengimport lembu dari luar negara melalui Singapura untuk dibekalkan kepada NFC. Semakan KEADILAN menunjukkan sehingga akhir Jun 2010, Global Biofuture Sdn Bhd berhutang dengan RFC sebanyak RM939,495.

KEADILAN percaya bahawa sejumlah wang disalurkan dari pinjaman asal RM250 juta kepada pelbagai syarikat-syarikat peribadi milik keluarga Shahrizat Jalil, termasuklah untuk menubuhkan dan membiayai Global Biofuture Pte Ltd di Singapura.

Meatworks Singapore Pte Ltd pula bertanggungjawab menguruskan beberapa restoran mewah milik keluarga Shahrizat Jalil di Singapura. Semakan penyata kewangan menunjukkan bahawa pada akhir Jun 2010, Meatworks Singapore Pte Ltd berhutang dengan RFC sebanyak RM2,416,815.

Bukti-bukti awal ini sudah cukup untuk membolehkan satu siasatan terperinci dibuat untuk menentukan sama ada penyelewengan berlaku, apabila wang rakyat yang disalurkan untuk projek nasional berimpak tinggi digunakan bagi tujuan peribadi termasuklah membuka pelbagai syarikat milik keluarga yang menyimpang dari tujuan asal pinjaman diberikan.

Skandal ini akan terus terbongkar dan Perdana Menteri perlu tampil memberi penjelasan memandangkan beliaulah yang bertanggungjawab mengkaji cadangan projek dan meluluskan dana awam sebanyak RM250 juta.

*Kenyataan media oleh Saifuddin Nasution Ismail (Setiausaha Agung PKR merangkap ahli parlimen Machang, Zuraida Kamaruddin (Ketua Wanita PKR merangkap ahli parlimen Ampang) dan Mohd Rafizi Ramli.

Noh Pandai Berpolitik Tapi Penuh Skandal

SHAH ALAM, 22 NOV: "Noh Omar memang seorang yang pandai berpolitik berbanding Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tetapi kementerian beliau penuh dengan skandal yang membabitkan penyelewengan dana untuk golongan petani.


"Tan Sri Khalid pula bukan seorang yang pandai berpolitik sebaliknya jujur dan pandai mentadbir negeri dengan memberikan khidmat terbaik kepada Rakyat Selangor," kata Setiausaha Politik, Menteri Besar Selangor, Faekah Husin.

Kenyataan Faekah tersebut ekoran kenyataan Menteri Pertanian dan Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar berhubung tindakan kerajaan negeri yang hanya akan membubarkan DUN Selangor sekiranya Pilihan Raya Umum dilakukan selepas Jun 2012.


Menurut Faekah,Noh gagal memahami prinsip utama pilihan raya dan amalan demokrasi."DUN Selangor mempunyai mandat sehingga Mac 2013 dan Kerajaan Pakatan mahu memaksimakan mandat yang diberikan rakyat agar Belanjawan 2012 dapat dimanfaatkan sekurang-kurangnya selama 6 bulan pada 2012. Justeru, YAB Dato Menteri Besar hanya mempertimbangkan pembubaran DUN selepas bun tahun depan." ujar beliau


Katanya jika Dewan Rakyat dibubarkan selepas Jun 2012, Selangor tiada masalah untuk menyertainya.


"Sukar sangatkah Noh memahami dua duduk perkara yang berbeza tersebut.
"Apa yang lebih penting ialah setidak-tidaknya Pakatan Rakyat Selangor mengamalkan prinsip keadilan dalam sistem demokrasi ketika menjadi pemerintah apabila dengan terbuka memaklumkan kepada rakyat dan semua parti politik akan kemungkinan tarikh pilihan raya negeri.


"Berbeza dengan Kerajaan Pusat yang masih mengamalkan demokrasi pengecut bilamana tarikh pilihan raya hanya berada didalam saku Perdana Menteri dan mungkin isteri serta peramal profesionalnya." jelas Faekah.Hari ini lebih 100 petani dan pesawah di Skinchan mengadakan demontrasi menggesa Noh meletak jawatan ekoran laporan Ketua Audit Negara 2010 yang mendapati berlaku ketirisan wang RM110 juta oleh kementerian dibawah jagaan Noh.


Wang tersebut sepatutnya diberi kepada pesawah untuk skim peningkatan hasil padi.


"Harga politik terlalu tinggi", Syed Husin bimbang nyawa Anwar terancam

"Harga politik kadang-kadang terlalu tinggi. Ada kalanya ia harus dibayar dengan nyawa. Oleh kerana itulah aku selalu menaruh bimbang akan keselamatan Anwar Ibrahim. Kedudukan dan pengaruh beliau jauh lebih besar. Beliau dianggap oleh sesetengah pihak sebagai mencabar dan mengancam kuasa mereka. Aku melihat segala fitnah ke atas dirinya yang bertalu-talu sebagai percubaan untuk menamatkan hayat politiknya."

"Apakah akan berlaku sekiranya semua percubaan ini gagal? Adakah akan timbul pula percubaan ke atas nyawanya sendiri? Aku sentiasa berdoa semoga Allah melindungi hambanya yang benar. Benarkanlah yang benar dan dustakanlah yang dusta."

Demikianlah catatan dalam Memoir Perjuangan Politik Syed Husin Ali, dalam bab penutupnya dengan tajuk "Menghadapi Cabaran Dan Ancaman", setelah mendedahkan percubaan pembunuhan terhadap dirinya yang berlaku ketika beliau menyandang jawatan Setiausaha Agung Parti Rakyat Malaysia (PRM) pada tahun 1960-an.

Syed Husin Ali mengisahkan pengalamannya bagaimana motorsikal yang diboncengnya disondol sebuah kereta dari belakang, ketika dalam perjalanan pulang ke rumah mertuanya di Kelantan. "Motor tidak tumbang. Entah macam mana aku sempat memegang dengan kuat 'bumper' kereta itu. Nik Aziz pula sempat menahan motornya daripada tumbang dengan kakinya. Akan tetapi motorsikal itu senget dan pedalnya terkena pada jalan. Kami ditolak oleh kereta itu lebih 50 ela."

Syed Husin (gambar kiri) mengalami kecederaan yang agak teruk dalam kejadian tersebut, begitu juga kawannya Nik Aziz, Pengerusi PRM Kelantan ketika itu. Ia berlaku pada tengah malam selepas Syed Husin Ali mengadakan perbincangan dengan pemimpin PRM di ibu pejabat Kelantan. Mereka sebenarnya diekori kereta. Namun, pemandu kereta sempat melarikan diri, dan Syed Husin diberitahu kemudian bahawa pembawa keretanya memang terkenal sebagai samseng ganas.

"Kalau perlu habiskan"

Syed Husin akhirnya menyedari bahawa ianya satu cubaan membunuh selepas seorang pelajar perempuannya mendapati apa yang menimpa Syed Husin, menepati perbualan Timbalan Menteri Dalam Negeri bersama kawannya. Pelajar perempuan itu sahabat rapat kepada isteri Timbalan Menteri Dalam Negeri, dan berada di rumahnya untuk membantu kawannya melayan tetamu yang dijemput makan pada satu malam. Semasa mereka berbual-bual, pelajar perempuan itu bersama isteri Timbalan Menteri dibiarkan duduk mendengar sama segala perbualan.

Menurut pelajar perempuan tersebut, mereka, termasuk seorang pemimpin UMNO Kelantan tidak suka dengan kegiatan Syed Husin Ali dan perkembangan PRM di Kelantan pada ketika itu. "Beliau mendengar seorang yang hadir menekankan pendapat bahawa aku perlu diajar. Lebih kurang katanya, akan tetapi dalam loghat Kelantan, 'Kita mesti ajar dia. Kalau perlu, habiskan.'"

Itu sebabnya pelajar perempuan itu menyeru nama Allah dan beristighfar lalu berkata, "Ya Allah, betullah!" ketika ternampak tangan Syed Husin Ali berbalut akibat kecederaan. Bagaimanapun, pelajar itu meminta agar Syed Husin tidak menceritakan hal ini selagi hidup. Syed Husin hanya mendedahkan hal ini selepas pelajar ini meninggal dunia.

"Pada masa itu aku bukan berpengaruh sangat. Cabaran aku terhadap UMNO Kelantan aku sendiri rasa tidak sebesar mana. Tiap-tiap kali aku terkenangkan peristiwa ini aku teringat kepada apa yang berlaku ke atas Abdul Samad Gul dan Zulkifli Muhammad..."

"Samad ditamatkan riwayatnya dengan kapak kecil yang dikatuk atas kepalanya. Zulkifli meninggal selepas kenderaan dinaikinya dikatakan berlanggar dengan atau dilanggar oleh kenderaan lain dari depan, khabarnya di lorong Zulkifli sendiri. Aku teringat juga akan rancangan terhadap Aziz Ishak, yang terselamat hanya kerana ia dibongkar oleh pengawalnya sendiri, yang telah ditugas untuk menamatkan ceritanya."

Syed Husin Ali bimbang dengan keadaan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim sekarang, yang mana Pakatan Rakyat dilihat sebagai gandingan politik yang paling berkemungkinan menjatuhkan kerajaan persekutuan Barisan Nasional dalam sejarah politik Malaysia.

Anwar Ibrahim pernah berselindung di Kedutaan Republik Turki pada Jun 2008, mendakwa nyawa dirinya dalam bahaya. Pada tahun ini, pemandunya Abdullah Sani Said membuat laporan polis bahawa terdapat usaha jahat untuk mensabotaj kereta yang lazim digunakan majikannya sehingga berlaku kemalangan pada 19 April 2011.

Dipetik dari Merdeka Review.

UMNO Rosak dan Teruk -Tun Mahathirhttp://3.bp.blogspot.com/-2lFTljLSpk4/TervGjFMsQI/AAAAAAAAABs/rlSwxY4ZvsU/s1600/Dr+Mahathir.jpgUMNO tidak membuat apa-apa kemajuan yang berkesan sejak Pilihanraya umum 2008 dan tidak dapat untuk mendapatkan sokongan daripada orang Melayu, kata Tun Mahathir melalui menjelang Perhimpunan Agung UMNO melalui temubual Utusan Malaysia."UMNO sudah menjadi rosak dengan teruk apabila Tun Abdullah Badawi mengambil alih. Ini kerana beliau mengutamakan keluarganya dan macam-macam lagi pertuduhan rasuah dan pelbagai lagi.

Lepas itu orang tahu tentang penglibatan menantunya. Sekarang ini UMNO yang rosak ini diwarisi oleh Datuk Seri Najib untuk beliau perbaiki. UMNO memerlukan banyak masa supaya ia boleh diperkuatkan. Tapi beliau pun sibuk dan tidak mempunyai masa yang cukup. Pemimpin-pemimpin UMNO yang lain pula belum ada kredibiliti dan masih baru", kata Tun Mahathir 'kondem' Pak Lah.

"Tidak nampak perubahan yang berkesan dan UMNO pun tidak boleh mempertahankan diri. Bila dituduh rasuah senyap, bila dituduh rasis pun hanya senyap. Malah nak sebut nama Melayu pun sudah tidak boleh lagi, kalau sebut sahaja sudah jadi rasis. Orang lain boleh sebut bangsa mereka tapi orang Melayu tidak boleh. Saya pun dituduh rasis kerana bercakap tentang Melayu", katanya lagi.

Nampaknya kenyataan Tun berlawanan dengan PM dan TPM. TPM begitu yakin dapat merampas semua negeri PR. Tentu ada muslihatnya tentang keyakinan TPM itu.-EkEle.Ne

BN cipta pelbagai hantu takutkan orang Melayu

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA
Jalan pintas untuk melarang anak kecil melakukan sesuatu yang dirasakan tidak baik oleh ibu bhttp://images.travelpod.com/tripwow/photos/ta-00d6-41a8-84bb/hantu-pocong-sesat-petaling-jaya-malaysia+1152_12962799539-tpfil02aw-24319.jpgapa ialah mengadakan cerita hantu.

Hari ini ramai merungut kerana lambakan cerita hantu dalam filem dan drama Melayu. Semua badan penyiaran di Malaysia, baik milik kerajaan mahupun swasta dikuasai sepenuhnya oleh pihak pemerintah BN. Logiknya lambakan cerita hantu di pasaran bukan berlaku secara kebetulan, melainkan perancangan pemerintah. Di belakang kerajaan BN Pusat tercegat penasihat Yahudi yang dibayar. Mereka bekerja sepenuh masa untuk mempertahankan kuasa kerajaan BN.

Akal kanak-kanak yang belum berkembang macam orang dewasa akan menelan bulat-bulat ancaman hantu oleh ibu bapa mereka. Mereka takutkan sesuatu yang mereka sendiri tidak pernah melihatnya.

Adakah lambakan cerita hantu di pasaran Malaysia adalah perancangan oleh penasihat Yahudi tersebut? Mungkin buktinya tidak ada, tetapi logik dan rasionalnya ada. Dengan memomokkan rakyat Malaysia akan cerita-cerita seram, jiwa rakyat Malaysia yang ‘terdidik’ dengannya akan terkongkong dengan rasa ketakutan yang tidak menentu. Jiwa yang takut akan terus menjadi hamba, maka mudahlah golongan seperti ini diperbodoh-bodohkan oleh kerajaan yang memerintah. 

Jika kanak-kanak takut lantaran akalnya belum berkembang dengan sempurna, golongan dewasa pun tidak semesti kesemuanya cerdik belaka. Golongan ini masih wujud dalam masyarakat alaf kedua ini. BN boleh mengekalkan kuasa selagi ada golongan seperti ini.

Baru-baru ini lidah rasmi UMNO, Utusan Malaysia membangkitkan isu bahawa DAP akan mengurangkan saiz perkhidmatan awam yang didominasi oleh orang Melayu. ‘Keputusan rasmi DAP’ yang dilaporkan akhbar Utusan itu sebenarnya hanyalah pandangan peribadi Setiausaha Agong DAP Tony Chua yang menjawab soalan yang diajukan wartawan. Lim Kit Siang dan Karpal Singh tidak tahu menahu kerana ia bukan keputusan rasmi DAP. PAS dan KeADILan lebih-lebih lagi tidak tahu apa-apa mengenainya kerana ia tidak pernah dibincang di peringkat kepimpinan majlis Pakatan Rakyat. Tidak tercatat dalam Buku Jingga pun.

Maka juara-juara perkauman Melayu seperti Zulkifli Nordin, Ezam Mohd Noor dan Ibrahim Ali pun diminta memberi komen oleh Utusan Melayu. Apa lagi, isu tersebut pun terus dijuruskan mengikut perspektif perkauman, kononnya DAP berhasrat mahu menindas orang Melayu yang menjadi golongan majoriti bekerja di sektor awam. Seluruh rakyat Malaysia cuba ditakut-takutkan oleh jentera propaganda BN bahawa jika PR memerintah maka kakitangan kerajaan akan hilang pekerjaan.

Pakar perlembagaan negara Profesor Abdul Aziz Bari yang menjadi hero rakyat baru-baru ini, lalu muncul menidakkan kenyataan oleh juara-juara perkauman tersebut. Katanya, cubaan mengurangkan kakitangan awam adalah tidak berasas kerana kedudukan mereka dilindungi undang-undang. 

"Dalam mana-mana kes, kedudukan anggota perkhidmatan awam dilindungi oleh perlembagaan. Maka ketakutan yang cuba disemai oleh Utusan adalah karut semata-mata. 

"Anggota perkhidmatan awam tidak boleh dipecat dengan senang. Begitu juga dengan kenaikan pangkat mereka dan perkara sebagainya," kata Abdul Aziz.

Dua dekad lalu, rakyat ditakutkan kononnya jika PAS menang kerajaan tidak ada lagi kerana dijatuhkan oleh PAS. Terdapat ibu bapa yang bimbang anak mereka yang bekerja kerajaan akan hilang pekerjaan kerana kerajaan tumbang. BN ketika itu mengeksploitasi isu di Somalia.

Mereka mengambil contoh apabila Mohamad Farah Aidid ditumbangkan oleh Amerika, negara jadi kacau bilau kerana tiada kerajaan yang berkuasa.

Presiden PAS, Dato’ Fadzil Noor terpaksa ke hulu ke hilir berceramah bahawa PAS akan pastikan tiada seorang pun kakitangan kerajaan yang akan dibuang jika PAS berkuasa. “Doktor gigi kita kekalkan sebagai doktor gigi, kita tak tukar jadi doktor telinga... nanti habis telinga orang dia cabut,” masih terngiang-ngiang lagi ceramah Ustaz Fadzil di taman Melewar menjelang pilihanraya umum.

Banyak lagi cerita hantu bikinan UMNO waktu itu, antaranya ialah jika PAS memerintah negara huru hara, pelabur takut nak masuk, perempuan tidak boleh kerja malam, wanita cantik dihalang bekerja dan pelbagai lagi. 

Sepatutnya kini, selepas maklumat boleh terlepas bebas tanpa batas sempadan, tindakan menakut-nakutkan rakyat dengan pelbagai perkara tidak berasas tidak lagi berlaku tetapi BN masih ghairah mencipta pelbagai hantu untuk menakutkan rakyat, terutama orang Melayu.

Jika Pakatan Rakyat berkuasa maka Kristian akan jadi agama rasmi, Lim Kit Siang jadi Perdana Menteri, hak istimewa Melayu akan terhapus, kedudukan raja-raja akan terancam; adalah antara perkara yang dimomokkan oleh UMNO dengan bantuan budak suruhan mereka Perkasa. Semua itu adalah isu ‘seram’ untuk takutkan orang Melayu. Bagaimana mungkin semua itu akan berlaku jika DAP hanya bertanding tidak lebih dari ¼ dari keseluruhan kerusi Parlimen. Pindaan Perlembagaan perlukan majoriti dua pertiga. Jika DAP menang semua kerusi pun, jangankan nak pinda perlembagaan, nak lantik Perdana Menteri pun masih belum cukup majoriti mudah. 

Peliknya antara individu yang menggembar-gemburkan cerita seram itu ialah orang seperti Zulkifli Nordin seorang peguam dan Ezam Mohd Noor yang sewaktu bersama pembangkang dulu cukup petah berhujah. Begitulah lumrahnya di Malaysia, sebijak mana pun seseorang itu, bila menyeberang ke pihak UMNO cara berfikir jadi macam budak tercicir sekolah.

Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz hari ini membentangkan Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman di Dewan Rakyat bagi menjamin kebebasan berhimpun.

Antara kandungan penting undang-undang yang dicadangkan itu:

(1) Notis awal 30 hari untuk berhimpun, kecuali mereka yang berada di kawasan yang dtetapkan oleh menteri dalam negeri.

(2) Selepas memaklumkan, perhimpunan boleh diteruskan, kecuali terdapat bantahan daripada polis.

(3) Tiada protes jalanan dibenarkan.

(4) Tiada protes dalam 50 meter daripada kawasan yang dilarang, termasuk hospital, sekolah dan rumah ibadat.

(5) Seksyen 9(5) membenarkan polis mendenda penganjur sehingga RM10,000 sekiranya tiada notis awal mengadakan perhimpunan diserahkan kepada polis.

(6) Seksyen 21(3) membenarkan polis mendenda pihak yang ditangkap sehingga RM20,000;

(7) Individu bawah umur 21 tidak dibenar menganjurkan perhimpunan; dan

(8) Kanak-kanak bawah 15 tahun tidak dibenarkan mengambil bahagian dalam perhimpunan, termasuk berkaitan kebudayaan dan acara keagamaan seperti perarakan kematian yang diluluskan oleh menteri dalam negeri.

30 kereta mewah 'misteri' dalam kem Seberang Takir

KUALA NERUS - Lebih tiga puluh buah kereta mewah berjenama 'BMW' diletakkan dalam kawasan kem tentera Seberang Takir di sini, menimbulkan pelbagai persoalan.

Menurut sumber, kereta-kereta yang bernilai jutaan ringgit tersebut akan digunakan sebagai kereta rasmi untuk acara sukan perahu layar Monsoon Cup yang bermula pada Selasa 22 November.

Namun, kesahihan maklumat tersebut diragui.

Kemunculan kereta-kereta tersebut mula dikesan oleh skuad Buletinonline (Skuad BO)pada malam Ahad 20 November.


Sekurang-kurang tiga buah kontena pembawa kereta yang membawa kereta-kereta terbabit, dilihat melencongkan laluannya dari jambatan Sultan Mahmud menuju ke Seberang Takir, pada kira-kira jam 10.30 malam itu.

Skuad BO yang sempat mengambil gambar kontena berkenaan mendapati logo yang terdapat pada badan kereta adalah logo Jambori Pengakap Antara Bangsa yang telah dirasmikan oleh Sultan Mizan Zainal Abidin ada 18 November.

Oleh itu, persoalan pertama yang timbul, sekiranya kereta-kerata mewah tersebut adalah kenderaan rasmi, mengapakah ia baru tiba semalam, setelah Sultan Mizan dilaporkan sampai di Antartika?

Seandainya, kereta-kereta yang berharga ratusan ribu ringgit setiap satu itu bakal digunakan sebagai kenderaan rasmi Monsoon Cup, mengapakah ia diletakkan dalam kawasan kem tentera?

Tinjauan skuad BO lewat petang Isnin 21 November, kereta-kereta itu masih tersadai di dalam kem Seberang Takir sedangkan Monsoon Cup akan bermula pada 22 November.

Menurut laman rasminya, sukan tersebut akan dirasmikan oleh SPB Yang di-Pertuan Agong Sultan Mizan pada jam 2.30 petang 22 November.

Pada masa yang sama, beberapa kenderaan rasmi pasukan yang bertanding telah dilihat berada di sebuah hotel di bandaraya ini, namun sebaliknya kereta-kereta misteri tersebut berada jauh dari lokasi.

Selain itu, kereta-kereta BMW terbabit didapati tidak mempunyai nombor pendaftaran.

Sekiranya ia akan digunakan sebagai kenderaan rasmi yang akan bergerak diatas jalanraya, bagaimana mungkin kenderaan tersbeut tidak mempunyai 'plet' pendaftaran.

Penternak mohon RM250j dana sama seperti NFC

26 Zulhijjah 1432H. [MOD] -

PUCHONG – Persatuan Penternak Ruminan Negeri Selangor (PPRNS) mendesak kerajaan menyediakan dana sebanyak RM250 juta kepada kira-kira 500 ahli persatuan itu seperti mana yang diberikan kepada Pusat Fidlot Nasional (NFC).

Pengerusinya, Samad Kassim berkata, kebanyakan ahli adalah penternak lembu tenusu, lembu fidlot, kerbau dan kambing mendakwa sukar mendapatkan kemudahan pinjaman daripada kerajaan atau institusi kewangan untuk memajukan ternakan masing-masing.

Menurutnya, ia berbeza dengan apa yang diberikan kerajaan kepada NFC, sedangkan penternak tidak diberikan kemudahan sama.

“Penternak yang juga ahli PPRNS memerlukan dana untuk memajukan lagi industri dan kita menjamin 30 peratus peningkatan pengeluaran produktiviti industri ternakan termasuk susu segar, daging, susu kerbau sapi, daging kambing dan baja organik selepas tiga tahun,” katanya kepada Sinar Harian.

Samad berkata, dengan kemudahan dana yang disedia­kan itu, mereka dapat membeli induk lembu, kambing dan kerbau, malah tidak mustahil pembangunan bidang ternakan menjadikan Malaysia antara negara pengeksport untuk produk berkenaan.

Menurutnya, kebanyakan penternak sudah menceburi bidang ternakan lebih daripada 10 tahun dan mengetahui selok-belok industri yang dijalankan.

“Kita mempersoalkan mengapa kerajaan memberi dana kepada syarikat baru seperti NFC sedangkan ia se­patutnya diberikan kepada penternak yang sudah ber­puluh tahun dalam industri ini.

“Persatuan memohon kerajaan Barisan Nasional (BN) memberi perhatian serius terhadap permintaan ahli bagi menjamin peningkatan industri ternakan di negeri ini,” katanya.

Sinar Harian

Kedai 1Malaysia mungkin diperluas di universiti


Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk membuka dan memperluaskan perkhidmatan Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) di universiti, kata Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

NONEBeliau berkata perkara tersebut telah dibincangkan antara pihaknya dan wakil pelajar universiti di dalam Mesyuarat Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK) di Putrajaya.

"Antara perkara yang dibincangkan oleh pihak pelajar dan kami dalam mesyuarat tersebut ialah program seperti Kedai Rakyat 1Malaysia dan menu 1Malaysia yang mana kita kemudian pertimbangkan untuk diperluaskan juga dalam universiti.

"Ia disambut baik dan kebetulan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob turut berada dalam mesyuarat tersebut.

"Beliau akan cuba melihat bagaimana ia akan dapat dijayakan," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat tersebut yang turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mohamed Khaled berkata KR1M adalah salah satu inisiatif kerajaan untuk membantu meringankan beban rakyat dalam mengharungi kos sara hidup yang tinggi dan ia wajar dilaksanakan di dalam universiti.

"Kedai Rakyat 1Malaysia diperkenalkan kerajan untuk membantu masyarakat mengharungi kos sara hidup yang tinggi. Ia adalah satu usaha mencerminkan kekuatan kerajaan menghasikan idea meringankan beban rakyat.

NONE"Dan mengapa pula universiti perlu dikecualikan daripada mendapat manfaat ini. Saya tidak lihat mengapa kita tidak boleh perluaskannya" katanya.

Sementara itu beliau berkata pihaknya kini sedang memantau keadaan pelajar Malaysia di Mesir menjelang pilihan raya negara itu yang dijangka berlangsung  28 Nov ini.

Beliau berkata pihaknya telah menghubungi Jabatan Penuntut Malaysia di Mesir untuk meminta mereka menasihatkan pelajar Malaysia supaya berhati-hati semasa berhadapan keadaan semasa di sana.

"Kita tak tahu apa yang akan terjadi di sana. Keadaan di sana tidak menentu. Mesir akan melalui pilihan raya kali pertama setelah kejatuhan bekas presiden Hosni Mubarak. Kesannya juga kita tak tahu," katanya.

Media melaporkan sudah berlaku pertempuran antara pihak berkuasa Mesir dengan para penunjuk perasaan di beberapa bandar semalam.

Anak Najib berundur sebagai pengarah Harvest Court

Malaysia Kini | Anak kedua perdana menteri, Nazifuddin Najib telah meletak jawatan sebagai pengarah Harvest Court Industries Bhd.

Dalam pengumuman yang disiarkan laman web Bursa Malaysia, Nazifuddin dilaporkan melepaskan jawatannya sebagai pengarah bukan eksekutif Harvest Court.

Namun, pengumuman itu juga berkata, Nazifuddin, 28, masih memiliki 3982000 saham biasa dalam syarikat itu, atau kira-kira 1.7 peratus daripada jumlah saham syarikat berkenaan.


Pagi semalam, saham-saham Harvest Court terus melonjak kepada RM1.56, dengan 1.1 juta saham diniagakan, menjadikannya antara kaunter saham paling untung selepas kerugian dua hari lalu.

Nazifuddin dan Harvest Court menjadi tumpuan selepas dilaporkan harga saham syarikat itu melonjak kepada paras tertingginya dalam 11 tahun selepas pelantikan anak perdana menteri itu sebagai lembaga pengarah syarikat bulan lalu.

Harga sahamnya mencecah RM2.14 minggu lalu, iaitu 2,575 peratus lebih tinggi daripada harga 8 sen yang dicactatkan pada bulan Oktober.

Menurut laporan The Edge Financial Daily, pada 8 November lalu, Nazifuddin dan rakan niaganya, Raymond Chan beliau dilantik sebagai pengarah Harvest Court Industries pada 28 Oktober lalu.

Chan dilaporkan mengambil alih kepentingan 13.83 peratus.

Nazifuddin, 28, merupakan anak lelaki Datuk Seri Najib Razak, hasil perkongsian hidupnya dengan Tengku Puteri Zainah Tengku Eskandar.

Pasangan itu bercerai pada tahun 1987. Najib kemudiannya berkahwin dengan Datin Seri Rosmah Mansor.

Manakala Chan pula, seorang ahli perniagaan yang aktif di Sabah. Beliau memiliki sebahagian besar saham dalam Sagajuta (Sabah) Sdn Bhd, yang membangunkan pusat membeli-belah 1Borneo di Kota Kinabalu. Nazifuddin juga adalah pengerusi Sagajuta.

Kerana Umno Melayu mengemis di negara sendiri?

IPOH – Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria melahirkan rasa sedih mengenangkan nasib bangsa sendiri yang mengemis dalam segala hal kepada bangsa asing tanah air sendiri.

Menurut beliau, dalam politik, orang Melayu berpecah dan dalam masa yang sama menyerang sesama sendiri untuk menegakkan kebenaran masing-masing yang belum tentu kesahihannya.

“Begitu juga dalam konteks budaya serta hak istimewa orang Melayu, entah apa yang tinggal lagi manakala ekonomi pula, orang Melayu jauh ketinggalan, berada pada takuk lama dek kerana kerakusan.

“Sepatutnya orang Melayu mempunyai harta dan pelbagai keistimewaan bersesuaian dengan status sebagai negara sendiri tetapi malangnya mereka menjadi pengemis dalam segala hal.,” katanya pada Forum Titah Raja Muda Perak di Kongres Majlis Agama Islam Negeri-negeri Seluruh Malaysia 2011, di Dewan Bankuet, Bangunan SUK, semalam.

Tegas Harussani, undang-undang pentadbiran Islam di negara ini juga seolah-olah meletakkan orang Melayu sebagai warganegara kelas kedua kerana orang bukan Islam tidak boleh didakwa walaupun melakukan kesalahan di bawah enakmen tersebut.

“Kita perlu perbetulkan perkara ini. Saya telah membuat teguran mengenai perkara ini sejak 1978 lagi tetapi tiada apa pun yang dibuat untuk memperbetulkannya.

“Orang Melayu terutamanya wakil rakyat di Parlimen dan Dun boleh memainkan peranan untuk memperbetulkan keadaan dengan memperkasakan tujuh wasiat raja-raja Melayu di dalam Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Isnin, 21 November 2011

Air Kelantan: Nik Aziz Jawab Utusan

KL, 21 Nov 11: Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata akhbar milik Umno, Mingguan Malaysia membuat satu lagi pembohongan - mengenai isu air semalam - untuk memburuk-burukkan kerajaan negeri Kelantan.

“Hakikatnya apa yang disebut oleh Utusan Malaysia (Mingguan Malaysia) ini hanyalah satu lagi pembohongan yang jelas untuk memburuk-burukkan kerajaan negeri Kelantan.

“Jelas sekali, laporan ini tidak lain hanyalah merupakan satu usaha untuk menggunakan air Kelantan membersihkan najis lembu yang bernilai RM250 juta,” kata beliau dalam komen yang disiarkan menerusi laman sosial Facebook sebentar tadi.

Sehubungan itu Nik Aziz (gambar) yang juga Mursyidul Am PAS berkata, “nasihat saya, bertaqwalah kepada Allah SWT kerana apa yang ditulis akan disoal oleh-Nya di akhirat kelak.”

“Janganlah sampai fitnah yang ditabur ini menggerakkan tangan orang-orang yang dizalimi untuk melafazkan doa ke atas penabur-penabur fitnah.

“Ini kerana, doa orang yang dizalimi tidak akan ditolak oleh Allah SWT,” kata beliau lagi mengulas laporan muka depan Mingguan Malaysia, akhbar edisi keluaran Kumpulan Utusan semalam.

Nik Aziz menulis, “saya telah ditanya pagi tadi selepas mesyuarat Koridor Ekonomi Wilayah Timur (ECER) pagi tadi berkenaan laporan muka hadapan Mingguan Malaysia pada 20 November 2011 (semalam) yang membawa tajuk ‘Air Kelantan Terkotor?’.

“Saya pada mulanya beranggapan tidak perlu untuk memberikan respons terhadap laporan akhbar Mingguan Malaysia yang sudah diketahui umum sebagai akhbar yang tidak bertanggungjawab terhadap fakta dan seringkali melanggar etika kewartawanan,” katanya.

Nik Aziz berkata beliau menganggap masih ramai yang belum lupa bagaimana Utusan Malaysia pernah memainkan isu ‘Kristian Agama Rasmi Negara’ satu ketika dahulu yang terbukti kemudiannya sebagai satu pembohongan semata-mata.

Namun, tegas Nik Aziz, dibimbangi isu yang dimainkan ini menimbulkan polemik yang berpanjangan, beliau telah mengarahkan Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerja Raya, Utiliti dan Alam Sekitar Negeri Kelantan Datuk Mejar (B) Md Anizam Abd Rahman untuk memberikan kenyataan menjelaskan perkara yang sebenar.

Sambil berkata akhbar tersebut telah menyorok beberapa fakta sebenar, Nik Aziz menambah,
“pertamanya, sukalah saya merujuk kepada surat yang dihantar oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) kepada Pengurus Besar Air Kelantan Sdn. Bhd (AKSB) yang bertarikh 30 Oktober 2011 yang memaklumkan prestasi kurang memuaskan beberapa buah negeri seperti yang termaktub di dalam Laporan Pencapaian Pematuhan Kualiti Air Terawat Bagi Parameter QAP Seluruh Negara bagi tempoh Januari hingga Julai dan Januari hingga Ogos 2011 yang disediakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia Putrajaya.”

“Negeri-negeri yang menunjukkan prestasi kurang memuaskan itu ialah Kelantan, Pahang, Wilayah Persekutuan Labuan, Perak dan Perlis.

“Berdasarkan lampiran yang diberikan, kandungan e-coli yang terdapat dalam air terawat yang dibekalkan oleh AKSB dinilai sebanyak 0.88 peratus. Ia lebih rendah jika dibandingkan dengan negeri Pahang (1.12 peratus), Perak (0.90 peratus), Perlis (1.21 peratus) dan Wilayah Persekutuan Labuan (1.01 peratus),” katanya lagi.

Selain itu kata Nik Aziz, beliau sedia maklum bahawa tahap yang dianggap tidak memuaskan ialah jika melebihi empat peratus, namun untuk dikatakan kandungan air terawat di Kelantan sebagai yang tertinggi e-coli ialah satu tuduhan rambang yang berniat jahat.

“Saya juga ingin melahirkan rasa hairan terhadap data yang dikemuakan oleh Utusan Malaysia yang dikatakan dirujuk kepada Panduan Industri Air Malaysia 2011 sedangkan data rasmi Panduan Industri Air Malaysia 2011 masih belum dikeluarkan dan hanya akan dikeluarkan kebiasaannya pada pertengahan tahun berikutnya iaitu sekitar bulan Jun 2011.

“Dari manakah Utusan Malaysia memperolehi maklumat yang masih belum dikeluarkan ini?” kata beliau lagi. (IH/MI)

Ibrahim Ali selar Nik Aziz tetapi berdiam diri tentang Shahrizat

Ibrahim Ali selar Nik Aziz tetapi berdiam diri tentang Shahrizat
Tuduhan terbaru Ketua Perkasa Ibrahim Ali bahawa penasihat PAS Nik Aziz Nik Mat takut kepada DAP hanya menunjukkan betapa terdesaknya beliau dalam mengalih perhatian orang ramai terhadap skandal NFC yang melibatkan pemimpin atasan Umno.
Ibrahim Ali tidak menyebut satu pun tentang orang Melayu yang setiap hari terpaksa berhadapan dengan harga makanan yang semakin meningkat dan sekarang jelas terbeban lagi oleh skandal lain yang telah pun terbongkar. Ini menunjukkan Ibrahim Ali tetap tunduk kepada golongan elit Umno, kata pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat.
"Ramai yang merasa jijik dan tertipu apabila mereka mendapat tahu tentang skandal NFC. Pertama sekali, adakah anak lelaki Shahrizat akan mendapat yang projek bernilai RM250 juta itu tanpa beliau? Seorang menteri sepatutnya menjaga kepentingan awam. Beliau menduduki pejabat awam, justeru, seorang menteri bukan sahaja harus bersih tetapi mesti kelihatan bersih. Malangnya, Ibrahim Ali yang sepatutnya menegakkan kepentingan rakyat, sibuk pula menyerang Nik Aziz. " ujar Ahli Parlimen DAP Taiping, Nga Kor Ming kepada Malaysia Chronicle.
Jaguh palsu
Ibrahim Ali telah berusaha untuk menjadi jaguh 'palsu' Orang Melayu. Cuba mempertahanan hak-hak masyarakat seraya menegaskan bahawa Perkasa tidak mempunyai kecenderungan politik tetapi akan berdiri untuk orang Melayu tanpa rasa takut.
"Rakyat ingin tahu mengapa Nik Aziz tidak mengatakan bahawa Abdul Hadi Awang akan menjadi Perdana Menteri jika Pakatan menang pilihan raya akan datang," katanya kepada Utusan pada hari Khamis.
"Dan jika Hadi menjadi PM, maka PAS boleh mewujudkan sebuah negara Islam dan undang-undang hudud. Oleh itu, tidak ada sesiapapun yang boleh berkata bahawa kita tidak mampu untuk melaksanakan hukum hudud."
Penganalisis politik berkata, walaupun Hadi menjadi PM, untuk sebuah negara Islam melaksanakan undang-undang hudud, pindaan perlu dibuat kepada Perlembagaan Persekutuan yang hanya boleh diluluskan dengan majoriti dua pertiga di Parlimen. Walaubagaimanapun, Ibrahim, Ahli Parlimen Pasir Mas, gagal menyebut fakta ini.
Rasuah yang nyata tetapi isu tidak diperbesarkan
Menurut pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat, apabila ada isu yang melibatkan rasuah golongan elit Umno, Ibrahim tidak akan kelihatan. Beliau akan sama ada secara senyap mengalih perhatian kepada isu lain. Itu tidak akan membantu masyarakat Melayu, kata pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat.
Mereka menegaskan bahawa dalam kes NFC, yang merupakan satu projek kebangsaan untuk memastikan harga munasabah bagi bekalan daging lembu melalui projek RM250 juta menggunakan dana awam; mereka yang menanggung kerugian terbesar adalah orang Melayu. Mereka membentuk kira-kira 60% daripada penduduk manakala daging lembu adalah sumber protein alternatif utama bagi mereka selain daripada ayam dan ikan. Daging babi adalah haram disisi Islam.
Seperti semua rakyat Malaysia yang telah merasai kesan daripada harga makanan yang sering naik, orang Melayu pula malangnya membentuk majoriti dariapa pekerja-pekerja berpendapatan rendah di negara. Alangkahkah peritnya berita yang mereka harus telan mengenai Ketua Wanita Umno, Shahrizat Jalil yang didakwa menyalahgunakan kedudukannya untuk projek NFC. Walaubagaimanapun, seperti dalam laporan Ketua Audit Negara, projek tersebut adalah dalam "keadaan kucar-kacir" dan jauh daripada sasaran.
Pemimpin PKR telah menuduh keluarga Shahrizat menyalahgunakan RM83 juta daripada projek itu, dan membelanjakan RM10 juta untuk membeli kondo mewah di Bangsar dan RM800, 000 untuk membiayai perjalanan keluarga. Namun, Ibrahim Ali dan lain-lain 'pembela' hak Melayu terus senyap dan memekakkan telinga.
"Sekurang-kurangnya, kita harapkan mereka untuk menuntut siasatan penuh oleh SPRM. Sahlah bahawa Perkasa hanya berfungsi untuk mempertahankan golongan elit Umno dan mereka yang berada di akar umbi Umno tidak akan terkesan oleh kegagalan projek ini. Setiap kali satu projek nasional gagal, kita semua menjadi semakin miskin, kecuali mereka yang melakukan rompakan tersebut. Mereka akan menjadi lebih kaya, " tegas Ahli Parlimen Batu PKR Tian Chua kepada Malaysia Chronicle.
Malaysia Chronicle
Related Posts with Thumbnails