Sabtu, 10 Julai 2010

Umno Tidak Perjuangkan Ajaran Islam

ALOR SETAR, 10 Julai: Ahli Parlimen Baling, Taib Azamudden Md Taib (gambar) mengingatkan pemimpin Umno terutamanya di negeri Kedah supaya tidak membuat tuduhan dan dakwaan melulu tanpa sebarang fakta dan bukti yang konkrit.

Menurut beliau lagi tuduhan yang dilemparkan oleh Pengerusi Perhubungan Umno Kedah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang mendakwa PAS sesat adalah sesuatu yang melampau dan keterlaluan.

Beliau yang juga merupakan Timbalan Pesuruhjaya PAS III Kedah berkata, seandainya Umno menyifatkan PAS sesat, kemungkinan Umno itu lebih sesat kerana mereka bukannya memperjuangkan ajaran Islam sebenarnya sebaliknya memperjuangkan isu perkauman dan assabiyah.

"Pemimpin Umno sepatutnya tidak bercakap mengikut angin mereka sahaja. Setiap dakwaan dan tuduhan perlulah mempunyai fakta kebenaran sebelum membuat sebarang dakwaan.

"Oleh kerana itu kepimpinan Umno dinasihatkan supaya sentiasa berpandukan kepada kebenaran dalam isu yang mengaitkan PAS sebagai sebuah parti yang sesat.Dakwaan tersebut juga adalah suatu perkara yang tidak harus dipandang ringan kerana ia boleh mencelarukan pemikiran masyarakat,"katanya yang juga besar imam besar Masjid Negara.

Pemuda PAS Kedah cabar siasat
Sementra itu, Dewan Pemuda PAS Kedah mencabar Naib Presiden Umno yang juga Pengerusi Umno Kedah, Datuk Seri Shafei Apdal supaya menubuhkan jawatankuasa agama bagi menyiasat dakwaan kononnya PAS parti yang sesat.

Menurut Ketuanya, Ahmad Yahya, siasatan boleh dilakukan dalam apa jua aspek mengenai dakwaan tersebut.

Namun begitu beliau juga berkata seandainya dakwaan yang tidak disertakan dengan bukti yang tepat tidak harus dilayan kerana ia merupakan satu tuduhan liar yang tidak berasas.

"Sekiranya beliau (Shafie) seorang yang bermaruah, maka tunjukkan bukti dan jalankan siasatan dari aspek mana kebenaran dakwaan beliau itu. Siapakah yang sebenarnya sesat? Mungkin Umno atau mungkin PAS. Hanya siasatan saja yang mampu untuk menyatakan kebenarannya," kata Ahmad Yahya (gambar).

Menurutnya, Pemuda PAS Kedah amat kesal dengan dakwaan beliau ini kerana ia amat keterlaluan dan melampau.

Samada dengan sengaja atau pun tidak, tindakan beliau ini tidak boleh dimaafkan, katanya.

Menurut Ahmad, Shafie yang merupakan Pengerusi Umno Kedah juga sengaja mahu menimbulkan isu serta mencetuskan kekeruhan dalam PAS dan Umno.

"Ini adalah soal akidah. Ia boleh menimbulkan keresahan dikalangan masyarakat kerana dakwaan sesat adalah sesuatu yang serius,"katanya.

Ahmad juga menasihatkan Shafie supaya menerima hakikat bahawa PAS bukan hanya sebuah parti politik, namun ia juga merupakan kerajaan kepada negeri Kedah bersama Pakatan Rakyat (PR) yang menggabungkan PKR dan DAP di negeri Kedah.

"Beliau juga sepatutnya akur ketokohan yang ada pada pemimpin PAS yang memerintah negeri yang dikuasai oleh PR di negeri ini,"tambahnya.

KDN ambil tindakan ke atas 10 akhbar

Sepuluh penerbitan telah diberi teguran dan diambil tindakan oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) dari Januari hingga Jun tahun ini kerana melanggar syarat dan perutukan mengikut Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

Penerbitan berkenaan ialah Harian Metro, Metro Ahad, Kosmo, Oriental Daily, China Press, Nanyang Siang Pau, Harian Tamil Uthaya Surian, Suara Keadilan, Suara Perkasa dan Harakah.

Dalam satu kenyataan hari ini, Setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al-Quran KDN Datuk Zaitun Ab Samad berkata KDN akan mengambil sikap tegas ke atas mana-mana pemilik permit penerbitan dan lesen mesin cetak yang didapati melakukan pelanggaran syarat dan tidak mematuhi peruntukan-peruntukan mengikut akta tersebut.

Beliau berkata KDN juga akan mengkaji dan meneliti prosedur dan garis panduan untuk memantapkan dan meningkatkan keberkesanan serta keseragaman pengurusan media melalui Jawatankuasa Pengukuhan Strategi Komunikasi Kerajaan yang ditubuhkan.

Jawatankuasa itu dianggotai Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim dan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Analisa Kewangan & Operasi PETRONAS

PENDAHULUAN
 • PETRONAS mengumumkan keputusan kewangan dan operasinya bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2010 pada 1 Julai yang lepas.

 • Secara keseluruhannya, kita mengakui kesukaran PETRONAS untuk mengekalkan prestasi kewangannya seperti tahun-tahun yang lepas di dalam keadaan pasaran dunia yang terkesan kerana kemelesetan ekonomi di Amerika Syarikat dan benua Eropah pada tahun lepas.

 • Oleh itu, penurunan perolehan PETRONAS sebanyak 18.1% kepada RM216.4 bilion sudah pun dijangka. Begitu juga dengan penurunan keuntungan sebelum cukai sebanyak 23.2% kepada RM40.3 billion, berbanding tahun sebelumnya yang berjumlah RM52.5 bilion[1].

 • Mengambil kira cabaran yang dihadapi PETRONAS untuk bersaing di peringkat dunia dan perubahan pasaran yang dialami industri minyak dan gas, seluruh warga PETRONAS wajar menerima pujian atas usaha mereka mengekalkan prestasi yang membanggakan bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2010.

 • Pun begitu, terdapat beberapa perkara khusus yang perlu diberi perhatian berhubung keputusan kewangan dan hala tuju PETRONAS. Organisasi ini merupakan nadi kepada Perbendaharaan negara, maka banyak matlamat ekonomi negara berhubungkait dengan kedudukan kewangan dan strategi yang diambil PETRONAS.
KEBERGANTUNGAN KEPADA PETRONAS
 • PETRONAS merupakan penyumbang terbesar kepada sumber pendapatan kerajaan. Tanpa sumbangan dari PETRONAS dan industri minyak dan gas di Malaysia, defisit belanjawan negara sudah pun mencecah paras 15.1% pada tahun 2009.
2005 2006 2007 2008 2009
Nota 1[2]Dengan hasil minyak 3.6 3.3 3.2 4.8 7.4
Nota 2[3]Tanpa hasil minyak 6.8 8.6 8.8 11.7 15.1
Jadual 1: Defisit belanjawan negara
 • Akibat kegagalan Barisan Nasional menjana ekonomi, saban tahun PETRONAS dibebankan dengan tanggungjawab menanggung perbelanjaan boros kerajaan tatkala sumbangan industri-industri lain makin berkurangan.

 • Bagi tahun berakhir 31 Disember 2009, PETRONAS menyumbang RM70.9 bilion kepada kerajaan dalam pelbagai bentuk bayaran seperti royalti, dividen, cukai pendapatan, duti dan lain-lain. Ia menurun sedikit berbanding 2008 disebabkan cukai pendapatan PETRONAS yang lebih rendah akibat harga minyak yang jatuh.

 • Walau bagaimana pun, kebergantungan kepada PETRONAS semakin meruncing kerana tidak ada tanda-tanda Barisan Nasional berniat untuk mengurangkan tekanan kewangan terhadap PETRONAS.

 • Jadual 2 dan Jadual 3[4] menunjukkan darjah kebergantungan kerajaan kepada PETRONAS berasaskan dua penilaian, iaitu peratus sumbangan PETRONAS kepada pendapatan negara dan peratus sumbangan PETRONAS berbanding keuntungannya bagi tahun 2005 hingga 2010.
2005 2006 2007 2008 2009 2010
Bayaran PETRONAS kepada kerajaan(RM bilion) 31.2 41.7 52.3 67.6 74.0 57.6
Peratus sumbangan PETRONAS kepada pendapatan kerajaan[5] (%) 28.7 34.4 35.4 44.0 44.9 Tidak dinyatakan
Jadual 2: Peratus sumbangan PETRONAS kepada pendapatan negara, berasaskan tahun kewangan
2005 2006 2007 2008 2009 2010
Bayaran PETRONAS kepada kerajaan(RM bilion) 31.2 41.7 52.3 67.6 74.0 57.6
Keuntungan sebelum cukai (RM bilion) 58.0 70.2 76.3 95.5 89.1 67.3
Peratus sumbangan PETRONAS berbanding keuntungan (%) 53.4 59.4 68.5 70.8 83.1 85.6
Jadual 3: Peratus sumbangan PETRONAS berbanding keuntungannya, berasaskan tahun kewangan

 • Hakikatnya, kerajaan telah mencekik PETRONAS sehabis-habisnya sehinggakan pada tahun kewangan berakhir 31 Mac 2010, 85.6% dari keuntungannya diserahkan bulat-bulat kepada kerajaan.

 • Kerajaan tidak boleh menafikan bahawa kekuatan kewangan PETRONAS telah dan sedang disalahgunakan untuk membiayai projek-projek dan perbelanjaan yang tidak melonjakkan kedudukan ekonomi negara, kerana angka-angka kewangan PETRONAS secara jelas menunjukkan bahawa rompakan besar-besaran ke atas dana PETRONAS sedang berlaku.

 • Tindakan Perdana Menteri menuntut bayaran dividen sebanyak RM30 bilion, dalam keadaan pasaran minyak yang lemah berbanding sebelumnya dan keuntungan PETRONAS yang lebih rendah, membuktikan Barisan Nasional tidak ada iltizam politik untuk menghentikan ketagihan kebergantungan kepada dana PETRONAS.

 • Ini mempunyai dua kesan utama kepada ekonomi negara.

 • Pertama – sasaran untuk mengurangkan kebergantungan kepada PETRONAS seperti yang diumumkan di dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK10) adalah tidak lebih dari cakap-cakap kosong sahaja. Kalau paras kebergantungan itu kian memuncak saban tahun dan tiada langkah yang khusus yang diumumkan untuk menghentikan ketagihan itu, mana mungkin sasaran yang bercita-cita tinggi itu dicapai menjelang 2015?

 • Kesan kedua adalah lebih membimbangkan. Tekanan kewangan terhadap PETRONAS menyebabkan keupayaannya untuk bersaing di peringkat global, dengan melaburkan kembali sebahagian dari keuntungannya, akan terbantut.

 • Berdasarkan kepada pola pembayaran kepada kerajaan, PETRONAS akan berhadapan dengan keadaan yang mana ia perlu menggunakan rezab tunainya untuk membayar dividen kepada kerajaan pada masa hadapan.

 • Jika pasaran minyak antarabangsa kekal pada kedudukan ini dan struktur kos industri juga tidak berubah, pembayaran dividen yang tinggi seperti ini akan menyebabkan tuntutan bayaran oleh kerajaan melebihi keuntungan PETRONAS.

 • Keadaan ini tidak ubah seperti pepatah Melayu umpama jatuh ditimpa tangga. Kedudukan kewangan PETRONAS akan terus lemah dan ini menyekat kemampuannya untuk mendapatkan blok carigali yang baru, apatah lagi membuat pelaburan untuk mengeluarkan minyak baru.

 • Perdana Menteri dan Jemaah Menteri perlu mentelaah industri minyak dan gas untuk memahami betapa runcingnya kedudukan PETRONAS gara-gara kerakusan kerajaan.

 • Saya ingin memetik hujah-hujah yang dikemukakan oleh Jeroen van der Veer, Ketua Pegawai Eksekutif Shell di dalam satu pertemuan dengan pelabur-pelabur mengenai langkah-langkah yang diambil oleh Shell dalam mengekalkan keberdayasaingan syarikat itu menghadapi suasana ekonomi yang bergolak[6].

 • Beliau menggunakan satu penanda aras yang biasa digunakan di dalam industri minyak dan gas, iaitu nisbah pelaburan semula (reinvestment ratio). Nisbah ini mengukur setakat mana syarikat-syarikat minyak melaburkan semula dananya untuk menggantikan rezab minyak yang telah digunakan.

 • Menurut beliau, Shell meletakkan penekanan mencapai nisbah pelaburan semula yang tinggi untuk kekal berada di hadapan berbanding pesaingnya. Nisbah pelaburan semula Shell adalah antara yang tertinggi di dunia pada taham 75% (lihat Rajah 4).

Rajah 4: Perbandingan nisbah pelaburan semula 5 syarikat minyak terbesar di dunia

 • Berapa nisbah pelaburan semula PETRONAS? Paras tertinggi yang dicapai iaitu 35.7% adalah pada tahun kewangan berakhir 31 Mac 2009 pada kala harga minyak memuncak, kemudian turun semula. Sepanjang 5 tahun yang lepas, nisbah pelaburan semula PETRONAS adalah sangat rendah berbanding nisbah purata yang diamalkan oleh pesaing-pesaing globalnya.
2005 2006 2007 2008 2009 2010
Aliran tunai bebas/Free cash flow (USD billion) 19,800 25,279 28,747 34,509 35,841 37,785
Perbelajaan kapital/ Capital expenditure(USD billion) 4,566 4,920 5,992 8,550 12,808 10,719
Nisbah pelaburan semula/ Reinvestment ratio (%) 23.1% 19.5% 20.8% 24.8% 35.7% 28.4%
Jadual 5: Nisbah pelaburan semula PETRONAS bagi tahun kewangan 2005 hingga 2010[7]
 • Adalah jelas bahawa amalan memerah keringat PETRONAS untuk mengisi temolok kroni melalui projek dan perbelanjaan yang tidak memanfaatkan rakyat wajib dihentikan serta-merta.

 • Ketagihan dan kebergantungan kepada PETRONAS sudah pun diterima umum sebagai penyakit utama pentadbiran ekonomi di negara ini.

 • Ketagihan yang menggila sehinggakan 86% keuntungan PETRONAS diambil oleh kerajaan akan membunuh PETRONAS suatu hari nanti.

 • Dimanakah pertimbangan Perdana Menteri sehinggakan keadaan ini boleh terus berlaku? Sedangkan amanah yang dipikul meletakkan tanggungjawab kepada Perdana Menteri untuk memastikan PETRONAS diwariskan kepada generasi akan datang dalam kedudukan yang lebih baik dari sekarang.

PERTUKARAN MENDADAK STRATEGI
 • Saya mengambil pendekatan terbuka dengan perlantikan kepimpinan baru di PETRONAS, baik di peringkat eksekutif mahu pun Lembaga Pengarahnya.

 • Sudah tentu kita berkongsi keperitan Tan Sri Hassan sebagai tokoh yang umpama sudah habis madu sepah dibuang, walau pun beliau mengabdikan diri membina PETRONAS sekian lama.

 • Cara beliau digantikan banyak menimbulkan persoalan, seolah-olah tidak ada lagi kesantunan dan budi bahasa yang diamalkan mereka yang bergelar pemimpin negara.

 • Namun, yang lebih merisaukan adalah kenyataan dan tindakan yang dibuat oleh kepimpinan baru PETRONAS yang nyata, memperlekehkan keputusan-keputusan yang diambil oleh Tan Sri Hassan sebelum ini.

 • CEO baru PETRONAS, Datuk Shamsul Azhar Abbas pernah membuat kenyataan yang diertikan bahawa pengurusan lama di bawah Tan Sri Hassan Marican adalah “one man show”[8]. Itu adalah pendapat beliau dan kita menghormati pendapat beliau.

 • Tetapi, apabila PETRONAS mengumumkan perubahan besar dari segi strategi dan pendekatan operasinya untuk mengalihkan fokus pelaburan kembali ke dalam negara, ini membimbangkan banyak pihak[9].

 • Ada beberapa sebab yang perlu dihalusi kenapa pertukaran mendadak ini dikhuatiri akan menjejaskan lagi kedudukan PETRONAS dan memberi ruang kepada campur tangan politik untuk merompak dana PETRONAS.

 • Saban tahun kita berbangga dengan keupayaan PETRONAS menjayakan operasi luar negaranya, sehinggakan sumbangan operasi luar negara lebih besar dari hasil dalam negara sejak tahun 2008.

 • Strategi yang telah difikirkan semasak-masaknya dan dilaksanakan dengan teliti sejak tahun 1991 ini, telah membuahkan hasil yang dinikmati bersama oleh rakyat Malaysia.

 • Banyak tindakan-tindakan pelaburan dan strategik PETRONAS mengambil kira fokusnya untuk membina nama di persada antarabangsa – sebab itu PETRONAS memilih untuk bersama-sama pasukan Formula 1 Mercedes dan bukannya pasukan 1Malaysia! Mercedes ada nilai antarabangsa, 1Malaysia belum tentu laku di Malaysia pun.

 • Kita juga sedar bahawa rezab minyak dan gas di negara kita juga semakin berkurangan. Yang masih ada adalah rezab-rezab marginal (marginal fields) yang menelan belanja yang besar untuk dibangunkan, sedangkan pulangannya tidak seberapa.

 • Sebab itu, kebelakangan ini kita lihat portfolio rezab minyak dan gas di Malaysia semakin cenderong kepada rezab-rezab di perairan dalam (deepwater) dan rezab gas berkarbon dioksida tinggi (high cardon dioxide gas reserves).

 • Pada tahun 2010, 22.6%[10] dari rezab keseluruhan Malaysia adalah dari perairan dalam dan 14.5% dari rezab gas mempunyai kandungan karbon dioksida yang tinggi.

 • Apa makna semua ini?

 • Kualiti rezab yang kita ada adalah tidak sebaik rezab-rezab yang ada di tempat-tempat lain, kerana aktiviti carigali telah dijalankan buat sekian lama. Akibatnya, kos untuk mengeluarkan minyak dari rezab-rezab ini adalah berkali-kali ganda lebih mahal berbanding dengan kos mengeluarkan minyak di Iraq, Iran atau pun Sudan.

 • Perkiraan ekonominya mudah – jika kita ada RM1 bilion untuk dilaburkan, apakah kita akan memilih pelaburan yang kosnya tinggi dan pulangan tidak seberapa, atau kita meneruskan strategi antarabangsa yang telah dibuktikan kejayaan setakat ini?

 • Kalau pun kepimpinan baru PETRONAS memberi alasan bahawa pulangan dari operasi antarabangsa tidak memenuhi jangkaan, strategi meluaskan operasi di peringkat antarabangsa perlu dinilai melangkaui aspek kewangan semata-mata.

 • Hakikatnya rezab yang ada di Malaysia semakin berkurangan dan akan habis pada suatu ketika nanti. Di negara-negara lain masih ada rezab-rezab besar yang boleh diterokai dan seterusnya akan menjamin bekalan minyak negara pada masa akan datang.

 • Pada ketika syarikat-syarikat lain di seluruh negara berlumba-lumba mendapatkan rezab ini sehingga membelanjakan 75% dari keuntungan mereka untuk membeli rezab baru[11], PETRONAS adalah satu-satunya syarikat besar dunia yang mengambil pendekatan bertentangan – balik kampung tanam jagung.

 • Jika keadaan ini berterusan, kita berdepan dengan keadaan PETRONAS tidak mempunyai rezab luar negara yang mencukupi untuk menggantikan rezab dalam negara, kerana kebanyakan rezab-rezab itu telah dibeli pesaing-pesaingnya.

 • Sebab itu saya tidak yakin ini adalah strategi yang dinilai dengan semasak-masaknya oleh kepimpinan baru PETRONAS. Mereka yang faham dengan urus tadbir PETRONAS di bawah kepimpinan lama, faham bahawa proses menilai satu-satu strategi memakan masa yang lama, bukannya 3 bulan.

 • Pertukaran strategi ini berbaur campur tangan dari Putrajaya.

 • Pada tahun kewangan 2009, perbelanjaan kapital PETRONAS adalah sebanyak RM44 bilion dan menurun kepada RM37 bilion bagi tahun kewangan 2010.

 • Di samping itu, PETRONAS juga menanggung kos operasi. Anggaran perbelanjaan kapital dan kos operasi bagi perniagaan carigalinya dijangkakan berjumlah RM40 bilion setiap tahun dan dibahagikan secara saksama di antara projek luar negara dan projek dalam negara.

 • Oleh sebab itu, saya menuntut Perdana Menteri yang bertanggungjawab mengawal selia PETRONAS, agar berterus terang. Beliau perlu mengakui bahawa penukaran mendadak strategi PETRONAS ini ada kena mengena dengan cubaan mewujudkan kontrak yang tidak ada nilai ekonomi untuk diagihkan kepada kroni-kroni.

 • Saya telah terangkan bahawa rezab-rezab yang ada di negara kita adalah kurang bermutu dan kos pembangunannya adalah lebih tinggi.

 • Tetapi rezab-rezab ini juga dilihat sebagai lubuk emas oleh kroni-kroni kerana motif mereka bukanlah keuntungan kepada PETRONAS dan rakyat, tetapi untuk merompak dana PETRONAS secara besar-besaran.

 • Saya juga difahamkan bahawa sebahagian besar dari rezab-rezab kurang bermutu yang akan dibangunkan ini dimiliki sepenuhnya oleh PETRONAS. Sebelum ini, ia tidak dibangunkan atas dasar kurang faedah kewangannya.

 • Jadi, jika rezab-rezab ini dibangunkan, yang akan menanggung kerugian sepenuhnya adalah PETRONAS. Yang akan kaya raya adalah kroni-kroni yang diberikan kontrak-kontrak ini.

 • Putrajaya tidak boleh campur tangan dalam urusan pemberian kontrak bagi rezab-rezab luar negara kerana ada wakil kerajaan asing di dalam lembaga tender yang dikendalikan PETRONAS.

 • Tetapi bagi rezab-rezab dalam negara yang dimiliki sepenuhnya oleh PETRONAS, yang ada hanyalah wakil-wakil PETRONAS sahaja.

 • Saya telah pun timbulkan kebimbangan ini semasa membahaskan Rancangan Malaysia Kesepuluh agar dana PETRONAS tidak diselewengkan oleh syarikat-syarikat milik kroni seperti Scomi, Kenchana dan SapuraCrest.

 • Kali ini, kita minta sekali lagi Perdana Menteri untuk berterus terang dan berjanji dengan rakyat Malaysia, di Dewan Rakyat ini, bahawa pertukaran strategi secara mendadak ini tidak ada kena mengena dengan usaha mencekik PETRONAS dengan lebih teruk.

SUBSIDI GAS IPP YANG MEMBEBANKAN
 • Saya ingin menyentuh sedikit mengenai langkah kerajaan secara berterusan memberikan subsidi gas kepada penjana bebas (IPP), pada ketika keuntungan PETRONAS merosot dan kedudukan kewangan negara semakin parah.

 • Bagi tahun kewangan berakhir 2010, PETRONAS menanggung kos subsidi gas sebanyak RM18.9 bilion. Satu pertiga dari subsidi itu terus ke poket IPP.

 • Lebih mengejutkan, PETRONAS juga terpaksa menanggung kos mengimport gas pada harga yang lebih mahal dari blok Natuna dan JDA untuk memenuhi penggunaan gas di Semenanjung Malaysia.

 • Kesan buruknya berganda dan yang menjadi mangsa adalah rakyat Malaysia. Kos subsidi meningkat apabila kuantiti gas yang diimport meningkat. Pada masa yang sama, hasil jualan gas yang lebih tinggi oleh blok JDA di luar pesisir Kelantan tidak pula dinikmati oleh rakyat Kelantan kerana zalimnya Barisan Nasional menidakkan hak rakyat Kelantan.

 • Kebejatan ini perlu dihentikan. Sebab itu saya alu-alukan langkah untuk memperkenalkan liberalisasi harga ke pasaran gas supaya kita dapat mengurangkan kos subsidi yang ditanggung PETRONAS.

 • Namun, saya juga tidak terkejut bahawa langkah liberalisasi harga gas itu, hanya dihadkan kepada industri bukan penjana tenaga sahaja.

 • Sedangkan pihak yang paling banyak menikmati keuntungan dari subsidi ini adalah penjana bebas.

 • Liberalisasi harga gas yang hanya dihadkan kepada industri bukan tenaga boleh menaikkan kadar inflasi, kerana sebahagian besar industri ini terdiri dari industri kecil dan sederhana yang membekalkan barangan harian kepada rakyat.

 • Maka, saya mohon kerajaan menukar pendekatan dengan menarik subsidi dari penjana bebas terlebih dahulu, sebelum memperluaskan liberalisasi tersebut ke industri bukan tenaga.

 • Hanya dengan cara ini kita dapat menjamin sedikit keadilan kepada rakyat, walau pun kita tidak dapat mengembalikan berbilion ringgit wang rakyat dalam bentuk subsidi yang dicurahkan kepada penjana bebas sebelum ini.

PENUTUP
 • Perkara-perkara yang ditimbulkan tidak harus dipandang enteng dan diperlekehkan kerana ia melibatkan kepentingan negara.

 • Beberapa tindakan kerajaan dan kepimpinan baru PETRONAS secara jelas membelakangkan pendekatan berhemah dan bijaksana yang telah dilaksanakan oleh PETRONAS sejak sekian lama.

 • Strategi yang kukuh dan terbukti berhasil inilah, yang memungkinkan tabiat boros dan buruk pimpinan negara terpaksa ditanggung oleh dana PETRONAS sekian lama.

 • Kini, ada tanda-tanda bahawa kerakusan itu tidak mencukupi. Kaedah menekan PETRONAS membayar dividen yang terlampau tinggi sudah tidak memadai untuk menanggung ketamakan pihak yang berkepentingan, maka PETRONAS dipaksa mengubah strateginya agar kontrak-kontrak boleh dianugerahkan secara terus kepada kroni.

 • Campur tangan ini perlu diawasi dan ditentang dengan sehebatnya. Budaya urus tadbir yang baik dan berkesan, hasil peninggalan Tan Sri Hassan Marican perlu dipertahankan kerana PETRONAS adalah terlalu berharga untuk dikucar-kacirkan oleh Barisan Nasional.

YB DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang

[1] Keputusan Kewangan & Operasi PETRONAS bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2010, www.petronas.com.my [2] Nota 1: Defisit belanjawan keseluruhan (% KDNK pada harga semasa) [Sumber:Bank Pembangunan Asia]
[3] Nota 2: Defisit belanjawan keseluruhan tanpa hasil minyak (% KDNK pada harga semasa) [Sumber: Laporan IMF]
[4] Berdasarkan laporan kewangan dan prestasi PETRONAS bagi tahun 2005 hingga 2010
[5] Peratus sumbangan adalah berdasarkan tahun kalendar berakhir 31 Disember
[6] Jeroen van der Veer: Building New Heartlands, Managing Recession Challenges, 17 Mac 2009
[7] Untuk perbandingan, aset tunai dan pelaburan telah digunapakai sebagai aliran tunai bebas berdasarkan keputusan kewangan PETRONAS bagi tahun-tahun berakhir 31 Mac 2005 hingga 31 Mac 2010.
[8] “PETRONAS Appoints 4 New Executive VPs”, Business Times, 5 Jun 2010
[9] “PETRONAS To Cut Foreign Exploration”, Reuters, 5 Jun 2010
[10] Keputusan Kewangan & Operasi PETRONAS bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2010, www.petronas.com.my
[11] “Finding New Oil Gets Ever More Expensice”, Financial Times, 23 September 2009

Yahudi Zionis Rakan Umno

Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar menyelar sikap Barisan Nasional (BN) yang melemparkan tuduhan ke atas Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim ke Washington bagi menjernihkan hubungan dengan beberapa tokoh Yahudi, sebaliknya rakan Zionis sebenarnya ialah Umno dan BN yang dilangsungkan atas nama kerajaan Malaysia.

Jelasnya, BN dalam keadaan terdesak apabila mengeluarkan tanggapan sedemikian kerana berhadapan dengan serangan daripada Pakatan Rakyat bermula Mac lalu sedangkan BN sendiri yang melantik syarikat Yahudi, APCO Worlwide untuk manasihati kerajaan.

"Mereka sendiri yang berjumpa dengan Yahudi dan meminta nasihat Yahudi. Ia berbeza dengan pembangkang jika berjumpa dengan Yahudi, kita memberi kata tujuk kepada Yahudi. Ini menampakkan ketegasan kita kepada Yahudi.

"BN apabila berjumpa dengan Zionis menyatakan 'tolong nasihatkan kami' dan bersedia membayar kepada syarikat Zionis ini untuk merangka dan merangcang bagaimana untuk mengekalkan kuasa mereka," katanya sewaktu dihubungi. Jelasnya, apabila kerajaan menjalin hubungan perdagangan secara sulit seperti yang diakui Menteri Pengangkutan, Dato' Seri Kong Cho Ha apabila timbul isu kapal Israel yang berlabuh di Pelabuhan Klang.

"Ini membuktikan keputusan kabinet sejak zaman Tun Dr Mahathir menjadi Perdana Menteri, kerajaan membenarkan hubungan perdagangan secara sulit dengan Israel. Pada April dan Mei tahun ini Malaysia telah menghantar bahan kimia dan minyak sawit ke Israel. Ini membuktikan betapa 'akrab dan kasih sayangnya kerajaan Malaysia dengan Israel," katanya. Akhbar Washington Post bertarikh 28 Jun memetik Anwar sebagai berkata beliau 'kesal' dengan penggunaan perkataan pencerobohan Yahudi, dan beliau akan lebih 'berhati-hati' pada masa akan datang.

Artikel itu juga menyatakan Anwar memberitahu rakannya di Amerika Syarikat beliau menyesal menggunakan istilah zeperti 'pencerobohan Zionis'. Kenyataan daripada akhbar tersebut turut dijadikan propaganda murahan beberapa pemimpin Umno untuk menjatuhkan Anwar.

Melayu – Bangsa yang mudah ditipu

Bila Inggeris mula menjejak kaki di Tanah Melayu perkara yang pertama mereka tahu tentang Melayu ialah masalah alma mater, masalah sekolah, masalah buku dan masalah minda yang mundur menjadi selimut orang Melayu. Sejak dulu orang Melayu bukanlah satu bangsa yang suka membaca dan berfikir. Mereka juga tidak suka menulis dan mencatat justeru mereka tidak mengambil penting soal masa dan tarikh peristiwa tertentu. Mereka campur adukkan sastera dan sejarah dan namakannya Sejarah Melayu. Mereka lebih senang mewarisi sejarah yang ditulis oleh British. Yang anehnya mereka menganggap apa yang ditulis oleh orang asing tentang mereka adalah satu sejarah dan mereka mendewakannya.

Dari dulu hingga sekarang orang Melayu lebih suka mendengar ceramah dan ‘labun’ tentang apa saja termasuk ajaran agamanya. Dalam hal ini mereka juga tidak suka bertanya atau menyelidik. Jika banyak bertanya mereka boleh dianggap sebagai lemah iman oleh guru-guru agama mereka. Jika membaca tanpa berguru boleh dianggap pula sebagai..berguru dengan syaitan. Jadi guru-guru agama ini secara tidak langsung telah mendidik agar Melayu jangan membaca, jangan bertanya dan jangan terlalu menyelidik kerana ini boleh membawa mudharat. Orang Melayu tidak dipimpin supaya menjadi masyarakat yang suka membaca, menulis dan membuat penyelidikan sebaliknya mereka digalakkan menerima apa saja yang diceramahkan tanpa banyak soal..“Dunia ini milik orang kafir dan akhirat itu adalah tempat untuk kita”…inilah ajaran-ajaran yang telah membelenggu masyarakat Melayu-Islam beratus tahun sejak ia telah melalui fasa-fasa perkembangan sejarahnya.

Fasa yang pertama yang telah dan sedang dilalui ialah fasa ‘kediktatoran ulama’. Kediktatoran ulama’ adalah suatu keadaan di mana ulama’ telah menipu rakyat kerana kepentingan kedudukan mereka. Segala fatwa mereka tidak boleh dipersoal dan harus diterima bulat-bulat. Agama bukan sahaja telah menjadi candu masyarakat malah menjadikan orang Melayu pasif dan tidak berupaya berfikir untuk mengubah kehidupan mereka. Pandangan hidup atau world view menjadi begitu terbatas dan mindanya mudah dijajah. Fasa kediktatoran politik-ekonomi juga bukanlah terasing dari kediktatoran ulama. Ia saling lengkap melengkapi dalam membina kelangsungan minda yang pasif di kalangan rakyat Melayu. Kediktatoran ulama’ turut menghilangkan cahaya ajaran al-Quran lalu meninggalkan rakyat dalam kegelapan beratus tahun lamanya.

Kediktatoran politik-ekonomi (capitalism) pula adalah kediktatoran yang di bawa dan diwarisi daripada penjajah menerusi sistem kapitalis yang dipaksakan ke atas rakyat. Sistem ini mengambil segala lebihan (surplus) yang dihasilkan rakyat atas nama negara dan dieksploit oleh kelas penjajah/pemerintah.

Al-Quran telah memperkenalkan kisah-kisah Hamman sebagai contoh kediktatoran ulama’ sementara kediktatoran Politik Ekonomi atau liberal-capitalism pula diwakili oleh Firaun dan Qaroon yang zalim terhadap rakyat. Kedua-dua kediktatoran ini saling melengkapi untuk melemparkan masyarakat Melayu di jurang kemunduran. Sistem liberal-capitalism ini dibawa masuk oleh penjajah Inggeris tidak ditentang oleh ulama’ sendiri kecuali sedikit daripada mereka. Hingga hari ini mereka lebih bermati-matian menentang sosialism yang melawan penindasan.

Dalam perkembangan sejarah masyarakat Melayu sepanjang dijajah selama 446 tahun fikiran mereka telah dicanai oleh agen-agen munafik-musyrik global ini. Budaya membaca secara kritikal tidak digalakan oleh kelas bangsawan dalam sistem pendidikan. Ulama’ pula mengajar membaca al-Quran tanpa memahaminya. Membaca al-Quran boleh dapat pahala walaupun tidak faham maknanya. Raja-raja, pembesar-pembesar dan masyarakat Melayu sendiri menjadi sangat lemah hingga mereka tidak dapat menjadi pelindung kepada rakyat. Tiada cahaya dari Allah untuk mereka memimpin masyarakatnya. Begitulah dalam kegelapan ini Melayu telah dijajah dengan begitu lama.

Satu contoh tentang begitu mudah Melayu ditipu dapat diperhatikan dalam kisah Pulau Pinang sebuah pulau milik Sultan Kedah suatu ketika dulu. Inggeris masuk ke Tanah Melayu bukanlah dengan cara berperang. Mereka hanya menghadapi pemberontakan rakyat setelah terjalin hubungan di antara Inggeris – raja-raja yang telah diperdaya. Pulau Pinang jatuh ke tangan Inggeris pada tahun 1786 hanya melalui tipu daya Kapten Francis Light. Setelah mengetahui kelemahan akal dan diri Melayu, beliau menyusun strategi untuk memperbudakkan raja dan pembesar Melayu Kedah. Pada masa ini Kedah sedang tergugat oleh kekuatan Siam. Melihat peluang ini, Inggeris telah memaksa Sultan Kedah supaya bersetuju menerima bantuan senjata daripada Inggeris bagi mengurangkan ancaman Siam. Sebagai balasan, Pulau Pinang diminta agar dipajakkan kepada Inggeris dengan harga $30,000. Sebaik sahaja persetujuan ini ditandatangani pada 11 Ogos 1786 maka Francis Light telah mengisytiharkan bahawa Pulau Pinang sebagai Prince of Wales dan menjadi jajahan takluk Inggeris.

Tindakan ini telah menyebabkan Sultan Kedah menjadi gelabah kemudian mengesa rakyat melancarkan serangan terhadap angkatan laut Inggeris. Dengan kekuatan yang ada mudah sahaja rakyat ditumpaskan dan kapal perang Inggeris telah masuk hingga ke Sungai Perai. Kekalahan ini telah menyebabkan satu lagi rundingan pajakan dilakukan oleh Inggeris terhadap Kedah. Kerana bimbang, maka Sultan Kedah telah menurunkan harga pajakan Pulau Pinang daripada $30,000 kepada $6,000 dan pajakan baru Seberang Perai sebanyak $4,000. Tempoh kuat kuasa perjanjian ini pula tiada had iaitu selagi ada bulan dan bintang. Jumlah pajakan keseluruhan ialah $10,000 dan Seberang Perai telah diletakkan di bawah jajahan baru Inggeris dan diberi nama Province Wellesley.

Demikianlah kisah mula Inggeris masuk dengan akalnya menguasai Tanah Melayu. Pada ketika ini, selain dari sistem feudal yang hidup di bawah makna diri Melayu yang setia dan pantang durhaka itu maka bangsa Melayu telah terjajah. Sungguhpun bangsa ini telah dijajah, tetapi Inggeris yang licik ini tidak menjajah Istana. Kepada kaum feudal- istana, mereka telah dilimpahi dengan pelbagai kemewahan dan keistimewaan serta layanan dari Inggeris. Kita telah menyaksikan sejak sebelum Perang Dunia kedua lagi, anak-anak raja dan pembesar-pembesar Melayu feudal telah dihantar untuk belajar di universiti-universiti di London dan Eropah. Mereka diberi biasiswa dan layanan yang sangat istimewa. Segala adat istiadat dan cara pergaulan bagi sesetengah golongan feudal ini telah berubah menjadi budaya Inggeris malah ramai di antaranya tidak fasih berbahasa Melayu dan tidak lagi mengamalkan adat Melayu.

Kepada bangsawan Melayu ternakan Inggeris ini atau dipanggil United Malay National Organisation (UMNO) kemudian telah diwariskan pentadbiran pasca merdeka mempertahankan kelangsungan sistem serta status-quo yang dipanggil neo-liberal. Lebih 50 tahun rakyat mabuk dalam penderitaan. Pun begitu mereka terus tersenyum dan menyokong walaupun miskin dan hutang keliling pinggang. Dalam keadaan rakyat yang mabuk dalam penderitaan ini, era Melayu tipu Melayu pun terus berlangsung.

Dicopy dari : http://tongkatbahaman.comCut Tari Akui Melakukan Hubungan Seks Dalam Video Bersama Peterpan


CUT TARI


JAKARTA - Hotman Paris Hutapea yang merupakan peguam bela pengacara televisyen terkenal Indonesia, Cut Tari menyatakan anak guamnya sudah mengaku kepada penyiasat polis bahawa dia merupakan wanita yang melakukan hubungan seks dalam satu klip video lucah melibatkan lelaki mirip penyanyi Ariel Peterpan, lapor sebuah akhbar semalam.

"Semasa BAP (soal siasat polis), kami menerangkan bahawa dia (Cut Tari) dalam video itu, (Cut Tari) mengaku bahawa yang melakukan hubungan seks itu," kata Hotman ketika dihubungi beberapa wartawan.

Hotman menyatakan bahawa pengakuan itu baru dinyatakan kepada wartawan. Menurutnya, seperti diketahui bahawa Cut Tari telah disenaraikan polis sebagai suspek yang terlibat dalam kes video seks itu secara rasminya semalam.

"Sejak hari Isnin lalu (Cut Tari) sudah menjadi suspek. Kami tidak membuat pengumuman kepada orang awam kerana kami tidak mahu mendahului polis," katanya. Kelmarin, Cut Tari membuat pengumuman mengejut apabila dia menangis semasa membuat permohonan maaf kepada rakyat Indonesia termasuk kepada Presiden Susilo Bambang Yudhoyono kerana mencetuskan berita yang menggemparkan berhubung penglibatan seorang wanita miripnya dalam satu klip video seks melibatkan lelaki mirip Ariel Peterpan. Menurut Hotman, Cut Tari tidak mengetahui bahawa aksi seksnya bersama lelaki mirip Ariel Peterpan telah dirakamkan.

"Tetapi, dia (Cut Tari) tidak pernah mengetahui siapa yang merakamkan dan yang menyebarkan rakaman itu. Dia (Cut Tari) tidak pernah melihat rakaman itu. Dia tidak pernah menyimpan dan mengedarkan (rakaman tersebut)," kata Hotman.

~Agensi

Mengapa Malaysia tidak pernah layak ke Piala Dunia?


Oleh: Zaki Samsudin, CPI


Pertandingan Piala Dunia Bolasepak 2010 di Afrika Selatan sudah hampir ke penghujungnya. Sudah hampir sebulan peminat bolasepak di Malaysia bersorak menyaksikan pertarungan antara negara-negara selain daripada negara tanahair mereka sendiri. Dalam keghairahan bersorak pasti ramai yang tertanya, ‘Bilalah agaknya pasukan kebangsaan Malaysia akan beraksi di pusingan akhir Piala Dunia?’

Melihat pada prestasi pasukan kebangsaan sepanjang beberapa tahun yang lalu, agak mustahil Malaysia dapat beraksi di pentas Piala Dunia. Senarai ranking mutakhir Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (FIFA) meletakkan Malaysia di tangga 146, setaraf dengan ‘gergasi’ bolasepak yang lain seperti Turkmenistan, Burundi dan Madagascar.

Walhal, kurang 30 tahun yang lalu pasukan bolasepak kebangsaan duduk setaraf dengan Jepun dan Korea Selatan yang sudah berturut kali layak ke pusingan akhir Piala Dunia. Saya sempat menyaksikan pertarungan antara Malaysia dan Jepun sebanyak dua kali di Stadium Merdeka pada tahun 1980-an. Pertamanya di peringkat separuh akhir Pestabola Merdeka 1986: Malaysia menang 2-1 dalam masa tambahan. Perlawanan kedua ialah di pusingan kelayakan Piala Asia 1988: Malaysia tewas 0-1.

Sekarang, sekiranya Malaysia berjaya menewaskan Jepun ataupun tewas tipis di tangan mereka, pasti dianggap kejayaan yang sangat besar. Walaupun tewas 0-1 pada tahun 1988, hakikatnya Malaysia pada perlawanan tersebut menguasai pasukan Jepun sepanjang tempoh perlawanan. Kekalahan tipis ketika itu dianggap cukup mendukacitakan.

Kemerosotan pasukan bolasepak kebangsaan boleh dilihat daripada pelbagai sudut. Yang pasti, kemerosotan ini banyak mencerminkan beberapa perkara ‘pelik’ yang berlaku di dalam negara.

Pertama, jika dilihat pada barisan pemain kebangsaan sekarang, sudah tidak ada lagi pemain berbangsa Cina yang menyarung jersi kebangsaan. Malah, hanya S. Kunalan, pemain dari Negeri Sembilan yang merupakan pemain bukan Melayu tunggal yang sering turun dalam kesebelasan utama pasukan kebangsaan.

Sudah pasti kemerosotan prestasi pasukan bolasepak kebangsaan bukan kerana tiadanya pemain berbangsa Cina. Cuma, apa yang berlaku ialah menularnya polarasi kaum dalam arena sukan negara.

Bolasepak kini boleh dianggap sukan untuk kaum Melayu sahaja, manakala kaum Cina lebih tertumpu pada acara sukan lain seperti bola keranjang dan bola tampar . Dalam bersukan pun sudah kurang integrasi antara kaum! Bukankah ini sesuatu yang amat menyedihkan?

Saya percaya kepelbagaian kaum dalam sebuah pasukan bolasepak ada manfaatnya. Lihat saja pada pasukan Jerman dalam kejohanan Piala Dunia kali ini. Dalam kesebelasan utama pasukannya yang membenam England dan Argentina, ada permain yang berbangsa Turki, ada yang berasal dari Ghana dan Tunisia, dan di bangku simpanan ada pemain-pemain yang berasal dari Sepanyol dan Brazil.

Pemain-pemain ini membawa pembaharuan dalam corak permainan pasukan Jerman. Jika sebelum ini mereka dianggap hanya bergantung kepada disiplin dan organisasi permainan yang tinggi, pasukan Jerman kali ini dilihat mempamerkan aksi menyerang yang baik dan kreatif.

Jangan dipolitikkan sukan

Pasukan kebangsaan Malaysia dahulunya punya kelebihan ini.

Pemain-pemain Melayu dan India lebih exspresif mempamerkan skil permainan manakala pemain-pemain berbangsa Cina dan Sikh punya daya tumpuan dan disiplin yang tinggi. Maka, tidak hairan jika dilihat pada senarai pemain kebangsaan pada tahun 1970-an dan awal 1980-an, tembok pertahanan negara dibarisi pemain-pemain seperti Soh Chin Aun, Santokh Singh, Lee Kin Hong dan Serbegeth Singh; dan tonggak serangan digalas pemain seperti Mokhtar Dahari, Shukor Salleh, Hassan Sani dan Zainal Abidin Hassan.

Budaya yang berbeza membawa gaya permainan yang berbeza, dan ini membawa manfaat bila diadun dengan sempurna.

Seperkara lagi yang menyedihkan dalam bolasepak negara ialah penglibatan ahli-ahli politik. Memang benar, daripada sudut kewangan penglibatan ahli-ahli politik itu membawa manfaat. Mereka mampu menarik dana yang diperlukan untuk mengurus persatuan bolasepak tempatan. Selain daripada itu, penglibatan mereka sebenarnya tidak perlu.

Saya tidak faham misalnya mengapa jawatan presiden persatuan-persatuan bolasepak negeri sering dipegang menteri-menteri besar. Tidak cukupkah kerja di pejabat menteri besar sehingga perlu mencari kerja tambahan mengurus persatuan bolasepak? Mengapa tidak dibiarkan sahaja pentadbir profesional mentadbir dan membuat keputusan?

Saya percaya ramai menganggap penglibatan ahli-ahli politik ini tidak lebih daripada usaha mencari publisiti murahan.

Kita tidak mahu ahli-ahli politik masuk campur kerana tidak mahu ‘penyakit politik’ meresap dalam bolasepak. ‘Penyakit’ yang paling ketara ialah kurangnya fokus pada rancangan jangka panjang. Banyak dana dan tenaga lebih tertumpu pada kejayaan serta merta. Siapa di kalangan ahli-ahli politik yang mahu membuang masa merancang pelan jangka panjang seperti ‘Malaysia ke Piala Dunia 2018’? Tahun 2018 itu sangat jauh dan jangka hayat politik mereka mungkin tamat sebelum itu.

Sekiranya perancangan rapi dibuat, saya percaya pasukan bolasepak kebangsaan mampu bersaing di peringkat antarabangsa. Saiz dan tubuh pemain yang kecil tidak lagi boleh dijadikan alasan. Pemain-pemain Jepun dan Korea Selatan sudah membuktikan ia bukanlah penghalang untuk mengecap kejayaan. Kejayaan pasukan kebangsaan merangkul pingat emas Sukan SEA tahun lalu perlu dijadikan asas kejayaan yang lebih besar pada masa hadapan.

Bersorak untuk pasukan Brazil, Sepanyol dan Argentina dalam pertandingan Piala Dunia banyak membawa kepuasan. Namun, bagi setiap peminat bolasepak di tanahair, tidak ada yang lebih memuaskan dan membanggakan daripada bersorak untuk pasukan Malaysia dan mendengar lagu Negaraku berkumandang di stadium. Bilalah agaknya impian ini boleh menjadi kenyataan?

112,635 Peneroka Akan Dapat Duit Raya

Khabarnya peneroka akan diberi duit raya. PM akan mengumumkannya pada minggu pertama bulan puasa. Harap-harap PM itu masih bernafas sehingga ke saat itu untuk membolehkannya menunaikan janji.

Yakinlah, selepas pengumuman dibuat, orang ramai akan bertepuk sorak. Kalau semua 112,635 orang peneroka hadir ke majlis itu dan semuanya bertepuk dan bersorak, saya fikir gajah di hutan pun akan lari lintang-pukang. Gajah fikir dunia sudah kiamat.

Berapa setiap keluarga peneroka akan dapat? RM1,000 atau RM10,000? Kalau dapat RM2,000 sekeluarga, berapa lama wang sejumlah itu boleh tahan? Dua tahun atau dua dekad?

Tahun depan dapat lagi. Mungkin sebanyak itu juga atau lebih banyak. Orang ramai pun bertepuk tangan dan bersorak lagi. Gajah di hutan pun hairan lagi, mengapa dunia kiamat sampai dua kali?

Saya tidak berkata saya tidak bersetuju dengan pemberian itu. Sebenarnya lagi banyak lagi bagus. Itu meringankan beban peneroka untuk menampung keperluan keluarga. Sekurang-kurangnya dapat juga di kalangan mereka yang daif merasai nikmat menyambut lebaran.

Tetapi persoalannya ialah, sampai bila peneroka akan diperlekeh oleh pemimpin BN? Setelah berpuluh tahun keringat mereka diperah oleh Felda, keringat itu hanya dibayar dengan RM1,000 @ RM2,000 @ RM10,000 setahun? Adakah itu harga keringat mereka selama ini?

Wang hari raya tidak boleh mengeluarkan mereka dari belenggu kehidupan mereka kini. Terlalu ramai peneroka yang hidup di bawah paras kemiskinan. Anak-anak mereka menganggur. Kehidupan mereka terdesak.

Kekayaan Felda tidak boleh dilonggok di KL, tetapi perlu dilonggok untuk kepentingan peneroka. Jangan ada pemimpin negara yang mengambil kesempatan di atas keringat peneroka untuk kepentingan sendiri dan keluarga.

Bolehkah Najib berbangga dengan MRSM Felda di Trolak yang belum tentu boleh dimasuki oleh anak-anak peneroka? Sebenarnya membina generasi bukan bermula dari tingkatan satu, tetapi lebih awal daripada itu.

Sebenarnya kerajaan sudah terlambat. Hari ini kerajaan sudah kehilangan punca untuk menangani masalah yang dihadapi di Felda. Mereka mungkin boleh berbangga dengan bangunan pencakar langit yang dimiliki Felda dimana-mana, tetapi bolehkah mereka berbangga dengan kehidupan sebenar peneroka?

Mengapa kini baru dibina MRSM Felda? Mengapa tidak dua puluh tahun dulu? Mengapa hari ini baru kerajaan terhegeh-hegeh memberi duit raya kepada peneroka, sebelum ini bagaimana?

Inilah modal politik BN. Biarkan rakyat susah dan merempat, kemudian jadikan wang sebagai umpan mengail undi.

Tiga model kereta peringatan Proton dilancarNAJIB berdiri di samping kereta hibrid Proton Emas bersama Mahathir (dua dari kiri), Nadzmi (kiri)
dan Syed Zainal Abidin pada majlis makan malam gala sambutan ulang tahun ke-25 Proton di Kuala Lumpur semalam.

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melancarkan tiga model kereta peringatan sempena ulang tahun Proton yang ke-25 di sini semalam.

Ketiga-tiga model yang terdiri daripada Saga, Persona dan Exora dengan hanya 25 unit bagi setiap model akan disediakan.

Kereta berkenaan akan diperkasakan dengan tema harimau dan disertakan dengan reka bentuk rim aloi yang unik, melambangkan jalur harimau, tempat duduk kulit Napa serta logo ulang tahun ke-25 ditekap pada penyandar kepala.

Edisi ulang tahun itu ditetapkan berharga RM54,500 (Saga), RM69,500 (Persona) dan RM91,998 (Exora) di atas jalan, yang berserta insurans.

Perdana Menteri turut memperkenalkan buat kali pertama kereta model hibrid, Eco Mobility Advanced Solutions (Emas) yang dilancarkan di Geneva baru-baru ini.

Terdahulu dalam ucapannya, Najib mencadangkan syarikat-syarikat automotif dalam negara mempertimbangkan penggabungan sekiranya berlaku terlebih kapasiti dalam industri itu bagi terus berdaya maju dan selari dengan peredaran semasa.

Katanya, hanya syarikat yang berinovatif dan sanggup melakukan perubahan serta mempunyai model perniagaan mampan sahaja akan benar-benar berjaya dalam abad ke-21 ini.

"Kalau sekiranya terlebih kapasiti merupakan satu daripada hambatan atau kekangan kepada syarikat-syarikat, apakah patut dilakukan proses untuk menggabungkan syarikat-syarikat automotif dalam negara kita supaya akan wujud syarikat yang lebih kuat, lebih besar dan lebih mampu lagi?," katanya semasa berucap sempena makan malam gala sambutan ulang tahun ke-25 Proton di sini malam tadi.

Turut hadir pada majlis sambutan itu ialah Penasihat Proton Tun Dr. Mahathir Mohamad; Pengerusi Proton, Datuk Nadzmi Salleh dan Pengarah Urusan Kumpulan Proton, Datuk Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir.

~Kosmo

Artikel Altantuya: Pemimpin PKR ditahan polis

Seorang ahli majlis pimpinan pusat PKR Badrul Hisham Shaharin ditahan polis di Seremban antaranya ekoran tulisannya dalam blog mengenai Altantuya Shariibu.

Badrul yang juga dikenali sebagai Chegubard berkata, beliau ditahan di pejabat PKR Negeri Sembilan di Seremban ketika hendak mempengerusikan mesyuarat PKR cabang Rembau kira-kira jam 9 malam pada Jumaat.

“Baru nak pengerusikan mesyuarat cabang Rembau, sekumpulan 15 orang angggota polis serbu dan ambil Chegubard, ditahan dan dalam perjalanan ke ibu pejabat polis daerah (IPD) Seremban,” tulisnya dalam laman blog mikro Twitter.

Badrul yang juga pengarang buku Di Sebalik misteri pembunuhan Altantuya juga menulis bahawa rumahnya di Bukit Chedang, Seremban digeledah polis selepas beliau ditahan.

Beliau memberitahu dibawa sekali ketika operasi itu dijalankan.

Polis kemudian merakamkan kenyataannya di IPD berkenaan, tulisnya lagi.

Ketika dihubungi Malaysiakini selepas dibebaskan dengan jaminan polis hampir jam 12 tengah malam tadi, Badrul mengesahkan laporan-laporan di Twitter berkaitan penahanannya.

Katanya, pihak berkuasa memberitahunya, beliau disiasat bawah akta hasutan kerana terdapat beberapa laporan polis dibuat terhadapnya dan ekoran kenyataannya di blog dan pentas ceramah.

“Saya ditunjukkan dan disoal berkaitan artikel di blog, antaranya berkaitan Altantuya dan raja.

"Ya, saya mengaku saya yang tulis,” katanya.

Ditanya tentang penggeledahan rumahnya oleh pihak polis, Badrul yang juga jurucakap NGO Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) berkata:

“Saya juga tidak jelas apa yang mereka (polis) cari. Tiada apa-apa diambil. Cuma polis mengambil gambar ruang kerja saya di rumah.”

MK

Isu Felda: PM kecewa Suara Keadilan tidak mohon maaf

KUALA LUMPUR, 9 Julai — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini menggesa peneroka supaya tidak berasa tawar hati dengan laporan tidak tepat dalam media berhubung kedudukan kewangan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda).

“Saya dapati salah laporan ini adalah disengajakan dan satu penghinaan ke atas rakyat Malaysia ini yang telah bekerja keras dan cubaan terang-terangan untuk memperlekehkan usaha kerajaan meningkatkan taraf hidup mereka.

“Mereka mencemarkan bukan sahaja maruah Felda, tetapi juga semua individu yang telah bekerja keras yang merupakan sebahagian institusi ini,” katanya dalam blog beliau www.1malaysia.com.my .

Najib, yang menyifatkan Felda sebagai “amat istimewa bagi dirinya atas kepentingannya dalam sejarah negara ini dan kedudukannya yang begitu bermakna kepada beberapa generasi Malaysia yang melalui peluh, darah dan air mata mereka yang telah mentransformasikan Felda kepada kedudukannya sekarang”, turut melahirkan rasa kecewa beliau kerana sehingga hari ini, “tiada permohonan maaf

dibuat untuk membetulkan dan menebus penghinaan ini.”

“Dan Felda berhak untuk mengambil tindakan undang-undang untuk menjaga integriti organisasi,” katanya.

Najib mengulas laporan muka depan Suara Keadilan, lidah rasmi Parti Keadilan Rakyat (PKR), bertajuk “Felda Bangkrap” dalam isu 22-29 Jun.

Perdana Menteri berkata setakat ini, Felda mempunyai simpanan wang tunai sebanyak RM1.3 bilion dan RM4 bilion dalam bentuk saham dalam pelbagai syarikat senaraian awam, diperoleh dengan pelaburan permulaan hanya RM844 juta.

Ladang komersil milik Felda dianggarkan bernilai sekurang-kurangnya RM10 bilion, dan sebanyak RM2.4 bilion dibelanjakan untuk tanaman semula bagi meningkatkan hasil sawit dan getah Felda.

Beliau berkata tahun lepas sahaja, Felda membayar zakat sebanyak RM26 juta.

“Sekiranya bankrap, sesebuah organisasi tidak diwajibkan membayar zakat, lagi membuktikan tuduhan ini tidak berasas langsung,” katanya.

Najib juga berkata untuk berkembang maju sebagai sebuah organisasi, Felda perlu bersedia untuk meneroka dan menjalankan perniagaan baru dan membangunkan barisan hadapan.

“Sebab itu kenapa Memorandum Persefahaman telah dimeterai untuk menjalin kerjasama strategik bagi Felda untuk menjadi pengeluar daging lembu dan susu terbesar Malaysia. Sebanyak RM603 juta diperuntukkan oleh Felda yang ditawarkan sebagai pinjaman tanpa faedah kepada peneroka.

“Felda juga komited untuk meningkatkan peluang pendidikan, terbukti dengan perasmian MRSM Felda Trolak baru-baru ini, yang dibiayai sepenuhnya oleh Felda,” katanya.

Najib berkata pelaburan dan pembiayaan ini dibuat demi faedah peneroka dan rakyat Malaysia amnya, “tetapi tuduhan mengenai penyelewengan dana dan perbelanjaan tidak berhemah itu merupakan cubaan untuk memperlekehkan usaha berkenaan dan menghalang kerja kita.”

Kepada peneroka Felda, Perdana Menteri menasihatkan mereka supaya terus “ berusaha dengan gigih untuk keluarga, masyarakat dan negara anda”.

“Kami akan terus mencari jalan untuk meningkatkan taraf hidup golongan anda dan akan memastikan usaha anda mendapat pulangan sewajarnya,” katanya.

~Bernama

Jumaat, 9 Julai 2010

KDN tubuh jawatankuasa pantau berita palsu

Kementerian Dalam Negeri telah menubuhkan jawatankuasa untuk merangka strategi komunikasi kerajaan selain menangani berita palsu yang disebarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata jawatankuasa itu turut dianggotai Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz dan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Rais Yatim manakala Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang Jabatan Perdana Menteri adalah urusetianya.

"Selama ini kerajaan tidak mengambil tindakan undang-undang yang tegas tetapi kali ini kerajaan berpendapat, jika pembohongan dan berita palsu ini dibiarkan berterusan, pihak tidak bertanggungjawab ini akan menganggap tindakan mereka betul dan rakyat akan terus tertipu," katanya kepada pemberita di Putrajaya hari ini.

Hishammuddin berkata bahawa pada mesyuarat pertama jawatankuasa itu tiga hari lalu, dua ketetapan telah diambil iaitu mewujudkan satu pasukan bertindak tahap tinggi dan mengadakan mesyuarat jawatankuasa itu sekurang-kurangnya sekali dalam sebulan.

Mesyuarat pertama jawatankuasa itu, yang turut dihadiri Nazri dan Rais, membincangkan juga pindaan undang-undang, latihan untuk pegawai penyiasat, layanan terhadap saksi dan definisi "berita palsu".

Hi
shammuddin juga berkata Kementerian Dalam Negeri akan melaksanakan apa yang dinamakan "Liga Balai" untuk mengukur tahap prestasi dan perkhidmatan yang diberikan kepada masyarakat oleh setiap balai di seluruh negara.

"Balai-balai polis yang menunjukkan prestasi cemerlang akan diberikan penghargaan dan pengiktirafan manakala anggota serta pegawainya akan diberikan insentif.

"Insentif ini adalah sebagai rangsangan untuk memupuk budaya kerja cemerlang dan persaingan sihat di kalangan anggota dan pegawai," katanya.

~ Bernama

Motivasi anjuran ESQ Leadership Centre Sdn Bhd

KUALA LUMPUR, 9 Julai — Syarikat program motivasi ESQ Leadership Center hari ini secara terbuka mempertahankan kursus anjuran mereka sambil berkata, ia tidak pernah menyimpang daripada akidah Islam dan dakwaan pihak tetrentu adalah “satu fitnah semata-mata.”


Pengurus Besar ESQ Marhaini Yusoff berkata, dakwaan tersebut tidak benar kerana modul program pihaknya menjadikan al-Quran dan Sunah sebagai bahan rujukan utama.


“Dakwaan tersebut adalah fitnah dan memang menafikan dakwaan tersebut kerana program ini hanya untuk memupuk asas kepimpinan ahli dengan menjadikan al-Quran dan Sunah sebagai rujukan.
“Selain itu, kita dapati program ini telah menerima respons positif daripada ahli malah mufti juga,” katanya.


Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi Wan Teh yang mengeluarkan fatwa pada 10 Jun lepas bahawa ajaran, pegangan dan fahaman yang dibawa oleh syarikat berkenaan dan apa-apa ajaran yang seumpama dengannya adalah menyeleweng daripada ajaran Islam kerana mengandungi ajaran-ajaran yang boleh merosakkan akidah dan syariah Islam.


Syarikat berkenaan mengendalikan latihan modal insan, dengan menggunakan kaedah yang melibatkan intelektual, emosional dan spiritual.


Setelah 10 tahun beroperasi, sejak 16 Mei 2000, sehingga kini jumlah alumni ESQ telah mencapai lebih 850,000 termasuk di Malaysia.

.....................................................................................

Mufti Perak: ESQ tidak canggah ajaran Islam


IPOH, 9 Julai — Program motivasi anjuran ESQ Leadership Centre Sdn Bhd (ESQ) tidak bertentangan dengan akidah dan syariat Islam selain tidak mempunyai unsur-unsur yang membawa kesesatan, kata Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria.

Beliau berkata program itu juga tidak ada kena mengena dengan fahaman liberalisme dan pluralisme.

Menurutnya muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan pada 16 Jun lepas memutuskan bahawa ESQ tidak bertentangan dengan akidah dan fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah.

“Muzakarah (Jawatankuasa) Fatwa Kebangsaan oleh mufti-mufti seluruh Malaysia telah bersidang sebanyak tiga kali bagi membincang secara terperinci program ESQ,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Beliau mengulas tindakan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan mengharamkan modul program berkenaan kerana ajarannya didapati menyeleweng daripada akidah dan syariat Islam.

Harussani berkata pengasas ESQ, warga Indonesia Ary Ginanjar Agustin juga dipanggil menjelaskan beberapa perkara dan perkataan yang kurang jelas dan menimbulkan kekeliruan berikutan buku ESQ yang ditulis dalam Bahasa Indonesia dan Bahasa Malaysia.

“Kita (Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan) berpuas hati dengan penjelasan (beliau) bahawa (ESQ) tidak ada kena mengena langsung dengan fahaman liberalisme dan pluralisme,” katanya.

Beliau berkata jawatankuasa itu turut menasihati ESQ supaya membentuk panel syariah dan syarikat itu melantik beberapa bekas mufti sebagai anggota panel itu.

ESQ menubuhkan panel syariah dan akidah yang diketuai bekas Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Mustafa Abdul Rahman untuk memantau, menasihat dan menambah baik modul latihannya.

Harussani juga berkata beberapa mufti turut berjumpa dengan beberapa ulama Indonesia untuk mendapatkan penjelasan lanjut mengenai program itu selain Majlis Ulama indonesia sendiri memperakui program itu baik.

“Modul program (ESQ) baik dalam menyedarkan peserta kepada ketuhanan, Islam dan peradaban,” katanya.

Program itu telah disertai 65,000 orang termasuk orang kenamaan, korporat, pegawai kerajaan serta tokoh-tokoh agama termasuk beberapa orang Mufti.

~Bernama
.....................................................................................

Haram ESQ: Dr Asri ingatkan tentang Talibanisasi

Bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin (bawah) mengingatkan umat Islam di negara ini tidak terlalu melulu mengharamkan sesuatu tanpa mencari alternatif dan jalan penyelesaiannya terlebih dahulu.

"Jangan 'Talibanisasikan' (mengikut pendekatan Taliban) negara ini.

"Berhati-hatilah dengan pengharaman sesuatu perkara dan hak-hak rakyat," katanya ketika diminta mengulas isu pengharaman modul program motivasi anjuran ESQ Leadership Center Sdn Bhd (ESQ).

Berita Harian hari ini melaporkan Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi Wan Teh menandatangani warta yang mengharamkan program motivasi ESQ mengikut subseksyen 34(1) Akta Pentadbiran Undang-undang Islam (Wilayah-wilayah Persekutuan 1953), selepas perbincangan dengan Jawatankuasa Perundingan Hukum Syarak.

Mengikut warta yang dikeluarkan, ia diharamkan kerana mendukung fahaman liberalisme, iaitu memahami dan mentafsir nas agama dan fahaman pluralisme yang mengajar semua agama adalah sama.

Bagaimanapun, Ketua Panel Syariah ESQ Datuk Mustafa Abdul Rahman yang juga bekas ketua pengarah Jabatan Agama Islam Malaysia (Jakim) pula dilaporkan menyangkal dakwaan wujud unsur penyelewengan dan kesesatan dalam program syarikatnya.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, membandingkan tindakan terbaru mufti itu dengan pengharaman Yoga suatu ketika dahulu, Dr Asri mempersoalkan pengharaman sesuatu secara menyeluruh sedangkan "kadang-kadang terdapat ruang bagi memperbaikinya".

"Mungkin pejabat mufti Wilayah Persekutuan ada hujah-hujahnya sendiri. Tetapi kalau boleh dibaiki (ESQ), kita baikilah. Masalah-masalah teknikal ini boleh dibetulkan. Ada jalan." katanya.

Ulama muda Umno: Ikuti sendiri program ESQ

Beliau yang juga penyarah kanan di Universiti Sains Malaysia (USM) berkata, tindakan sebegitu boleh menyebabkan perasaan fobia terhadap agama Islam dalam masyarakat.

"(Akibatnya) orang beranggapan (dalam) agama ini semua tidak boleh. Sebenarnya banyak yang boleh, yang tidak boleh itu sikit sahaja.

"Kalau banyak tidak boleh, macam mana kita hendak hidup," katanya.

Sementara itu, ulama muda Umno Fathul Bari Mat Jahaya - yang baru memohon menjadi ahli dalam sebuah majlis penyerahan borang kepada presidennya Datuk Seri Najib Razak baru-baru ini - berkata selain meneliti kandungan ESQ, pihak berkuasa perlu melihat pada method penyampaiannya.

"Kedua-dua (kandungan dan method penyampaiannya) kena benar. Sekiranya ESQ bertepatan, kami dokong. Sekiranya salah satu dari menyimpang kami bantah," katanya.

"Hendak mengatakan ESQ benar atau salah secara pasti, wallahu'alam. Tetapi yang diwartakan itu (berdasarkan) kandungannya, bagaimana dengan method?"

Sehubungan itu, Fathul mencadangkan, untuk berlaku adil kepada semua pihak, pengharaman itu hendaklah dibawa berbincang semula bagi menilai semula hujah-hujah yang telah dikemukakan.

"Perkara sebegini sepatutnya ada perbincangan dengan semua pihak. Wakil daripada ESQ sendiri patut dijemput dan membentangkan (tentang program mereka).

"Kalau boleh, anjurkan program pada ilmuan Islam sendiri untuk menilainya (sama ada menyimpang atau tidak)," katanya kepada Malaysiakini.


Hirup Sup Uri Untuk Kelihatan Jelita


JOHOR BAHRU: Hanya untuk kelihatan jelita dan nama disebut seluruh kampung serta disayangi suami, ramai wanita tempatan dipercayai terjerat dengan menjadikan amalan menghirup sup uri dan lebih mengejutkan, ia menjadi rahsia pusaka turun-temurun diamalkan sesetengah individu sejak sekian lama.

Malah, pengambilan sup uri sebagai bahan untuk kelihatan jelita juga satu amalan alternatif ditawarkan segelintir ‘bomoh kecantikan’ jika wanita berkenaan enggan memakai susuk berikutan pelbagai pantang larang perlu dipatuhi atau bakal ditimpa bencana.

Bukan hanya diproses untuk dihirup bersama sup, bagi menambahkan lagi kemujaraban, uri terbabit juga dikatakan dipuja menggunakan mantera tertentu sebelum dinikmati wanita yang mahu kelihatan cantik.

Mendedahkan perkara itu, Pengerusi Persatuan Kebajikan Sahabat Insan dan Iman Malaysia (Sidim), Hanafi Abd Malek berkata, beliau pernah didatangi wanita berusia lewat 50-an mengaku memakan uri semata-mata untuk kelihatan cantik.

“Memang benar khasiat uri dimakan memang mujarab, walaupun sudah berusia, dia kelihatan seperti anak dara, malah kulit kelopak matanya juga masih tegang, tidak seperti wanita lain yang sebaya.

“Bagaimanapun, wanita itu sudah bertaubat dan kini sering dibelenggu perasaan bersalah kerana sanggup memakan benda kotor semata-mata untuk mencapai hajatnya.

“Bukan itu saja, dia kini mendakwa loya dan geli setiap kali melihat sup kerana terbayangkan uri dijamah satu ketika dulu,” katanya.

Katanya, bukan hanya seorang, malah beliau pernah dikunjungi 10 wanita yang mengaku pernah menghirup sup uri dan semuanya diminta bertaubat dan kembali ke pangkal jalan. Dalam konteks agama, beliau berkata, hukum memakan uri adalah haram dan dianggap sebagai memakan daging manusia, sama sekali ditegah walaupun terbukti berkesan untuk menjadikan seseorang wanita itu kekal jelita sepanjang masa.

“Amalan memakan uri bukan rahsia bagi kalangan wanita khasnya di Jepun, Taiwan, Thailand dan Indonesia kerana khasiatnya begitu tinggi, bagi mereka ia tidak dibuang, bahkan diproses sebagai ramuan dalam industri pembuatan kosmetik.

“Sepatutnya uri yang bertujuan melindungi dan membekalkan bayi dengan sumber zat sepanjang dalam kandungan ibu perlu ditanam, bukan digunakan bagi perkara yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada diri sendiri,” katanya.

Harian Metro semalam melaporkan segelintir wanita sanggup menghirup sup dicampur uri untuk kelihatan cantik, malah mereka sanggup berusaha mendapatkan uri dari pembekal tertentu sebelum menjadikan ‘tembuni’ bayi itu sebagai hidangan kesihatan.

Amalan menjijikkan itu didedahkan seorang tabib Cina dan lebih mengejutkan apabila sebahagian besar penggemar uri itu, wanita Melayu.

Selain dimakan segar dan dijadikan hidangan istimewa dalam sup, ada segelintir wanita mengeringkan uri berkenaan sebelum dijadikan bahan ramuan masakan kerana kepercayaan mampu mengimbangi hormon selain dapat mengeratkan hubungan ibu dan anak.

Kematangan Zahid Jawab Isu Scorpene Jadi Tandatanya

Menurut Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi isu pembelian kapal selam Scorpene tidak perlu di bawa kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana pembelian kapal selam itu dibuat mengikut prosedur yang sepatutnya.

Malah kos pembelian kapal selam buatan Perancis bernilai kira-kira Euro1 bilion pada tahun 2002 itu mendapat kelulusan Kementerian Kewangan.

Sepertimana dilaporkan Bernama, ketika mengulas mengenai pembelian kapal selam itu yang dilaporkan oleh sesetengah media membabitkan pembayaran komisen bernilai kira-kira Euro114 juta kepada sebuah syarikat di Malaysia.

"Pembelian dibuat mengikut apa yang ditetapkan prosedur, semua langkah diikuti sebaik-baiknya," kata Ahmad Zahid baru-baru ini.

Jawapan Ahmad Zahid menggambarkan sikap tidak matang sebagai seorang Menteri yang sepatutnya peka dengan kegelisahan dan suara rakyat yang prihatin dengan isu rasuah membabitkan wang rakyat.

Kita mengharapkan kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak yang mengaku ‘mendahulukan rakyat dan mengutamakan prestasi’ supaya ‘buat serupa cakap’ dan bukan ‘cakap tak serupa bikin’.

Adakah Ahmad Zahid mengharapkan rakyat akan menarik nafas lega mendengar kenyataan beliau mengenai kes kapal selam tak menyelam itu?

Kita ingin melihat sikap yang lebih telus, matang dan profesional daripada Menteri Pertahanan jika benar segalanya mengikut prosedur dan tiada ‘hanky panky’ dalam pembelian luar biasa yang menarik perhatian satu dunia itu.

Apa yang ditakutkan beliau jika tiada apa yang ingin disorokkan daripada SPRM dan rakyat 1Malaysia?

Ulasan GB

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, begitulah sebutan namanya sekarang. Oh, dah ada Ph D, kurniaan UPM walaupun ada di kalangan akademis amat meragui kurniaan tersebut.

Namun yang terserlah mentaliti, sikap dan pertuturannya tidak melambang beliau seorang yang mempunyai Ph D.

GB masih ingat di suatu masa seorang Datuk Bandar bernama Datuk Elyas Omar yang menggunakan "Dr." dipangkal namanya sedangkan beliau bukan seorang pemegang Ph D ataupun seorang bekas pelajar perubatan.

Akhirnya terbongkar, memang sahih beliau tidak ada ijazah berkenaan, maka diarahkan beliau menanggalkan gelaran itu daripada namanya. Mujur ada pangkat Datuk, jadi ramai tak perasan mengenai ketiadaan sebutan Dr lagi pada namanya.

Begitulah, Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan cuma ada diploma dan bukan ijazah Sarjana Muda Undang-undang. Musa Hassan didakwa memberikan pengakuan palsu berhubung kelayakannya pada perbicaraan kes rasuah Anwar Ibrahim pada tahun 1998.

Menurut laporan polis yang dibuat oleh peguam Anwar, R Sivarasa, Musa, pegawai penyiasat dalam kes itu memberitahu mahkamah ketika itu bahawa dia mempunyai ijazah sarjana muda dalam undang-undang.

Bagaimanapun, dalam satu lagi perbicaraan yang membabitkan kes rasuah bekas Pengarah Sisatan Jenayah Perdagangan, Bukit Aman, Ramli Yusuff pada tahun 2009, Musa memberitahu mahkamah dia memiliki “diploma dalam undang-undang dan pengajian pengurusan”.

“KPN telah memberikan kenyataan palsu dengan mengatakan dia memiliki ijazah undang-undang ketika disoal balas dalam kes Anwar, sedangkan hakikatnya dia hanya mempunyai diploma dalam undang-undang,” kata Sivarasa.

Itu sebab kita lihat mentaliti, tindakan dan pertuturannya tak sampai ke darjat yang didakwanya.

~GB

Saman RM480j kontraktor pertahanan ditolak

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak saman Langkawi Academy Sdn Bhd (Lardac) terhadap Menteri Pertahanan dan dua yang lain bagi menuntut ganti rugi RM480juta kerana didakwa melanggar kontrak berhubung kerja-kerja menaik taraf pesawat pejuang F5.

Hakim, Datuk Abdul Wahab Patail berkata permohonan pihak plaintif (Lardac) ditolak dengan kos.

Tiada alasan diberikan apabila Abdul Wahab memberikan penghakimannya dan berkata penghujahan akan diberikan pada Jumaat depan.

Beliau juga mengarahkan Lardac supaya membayar kos RM20,000.

Keputusan hari ini dibuat selepas lebih lima tahun Lardac memfailkan saman menuntut pampasan kerana pembatalan kontrak yang tidak sah dan pencabulan syarat kontrak.

Ini berikutan bantahan Lardac yang kementerian melalui cara pintu belakang membenarkan bekas rakannya, Caledonian Airborne Systems Ltd (CAS Ltd), yang berpangkalan di Britain mengambil-alih kerja-kerja menaik taraf, meskipun kontrak telah diserahkan kepada Lardac pada 11 Oktober 2001.

Firma itu juga mendakwa CAS Ltdtidak mempunyai kontrak khusus untuk beroperasi dengan kerajaan Malaysia. Lardac berkata pihaknya juga tidak menerima sebarang surat tunjuk sebab sebelum kontrak mereka ditamatkan.

Keputusan hari ini dibuat tanpa mendengar keterangan saksi meskipun bekas ketua setiausaha kementeri pertanan, Hashim Meon, bersedia tampil sebagai saksi Lardac pada April lalu.

Lardac diwakili oleh peguam M Manogaran yang juga ahli parlimen Teluk Intan manakala pendakwaraya kanan persekutuan Noramilia Mohd Saad bertindak bagi pihak defendan.

Debat: Ahmad enggan sahut cabaran Mazlan

Oleh: Wan Nordin Wan Yaacob

KUALA LUMPUR, 8 Julai: Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan 'enggan' berdebat dengan Pengerusi Pertubuhan Anak-anak Peneroka Felda (Anak), Mazlan Aliman meskipun jemputan itu telah diserahkan sendiri oleh Mazlan kepada beliau ketika sidang media bersama di Parlimen hari ini.

Sebaliknya ketika bertemu pada jam 11.00 pagi di Lobi Parlimen hari ini Ahmad yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri pula menyerahkan surat jemputan dialog kepada Mazlan, walaupun pada awalnya pertemuan hari ini berkisarkan jemputan debat oleh Pengerusi Anak itu.

Mengeluas keenganan Ahmad berdebat, Mazlan yang juga AJK PAS Pusat menegaskan Ketua Penerangan Umno itu sebenarnya takut untuk berdepan dengan rakyat.

Beliau menjelaskan, pemilihan debat dicadangkan ekoran beberapa siri dialog sebelum ini dilihat gagal menyelesaikan isu peneroka dan tidak mendatangkan hasil yang positif.

"Saya bukan nak cari publisiti kerana memilih debat, tetapi saya mahu rakyat sendiri tahu apa isu sebenar yang membabitkan Felda, isu penyelewengan, isu mengapa susutnya rizab tunai Felda, dan banyak lagi yang saya akan dedahkan.

"Saya mahu rakyat menjadi hakim. Kita mahu rakyat nilai mana yang betul mana yang salah. Dia (Ahmad Maslan) tak mahu debat tetapi memilih dialog. Ini tak selesaikan masalah, malah dialog ini dibuat biasanya tertutup, kemudian apa yang akan digambarkan dalam media akhirnya hanya suara sebelah pihak.

"Jalan terbaik adalah debat, dibuat secara langsung melalui stesen televisyen samada kerajaan mahupun swasta, kemudian khalayak Felda sebagai tetamu.Nak buat dimana sahaja saya tak kisah asalkan rakyat dapat tahu apa yang berlaku sebenarnya," kata Mazlan ketika ditemui selepas sidang media.

Sementara itu Mazlan juga yakin 'ada benda yang disembunyikan' yang menyebabkan Ahmad Maslan 'enggan' berdebat secara terbuka, sebaliknya hanya mahu berdialog.

"Kalau dia tak takut, marilah berdebat, kenapa tak mahu debat?" katanya lagi.

Mazlan sebelum ini banyak mendedahkan isu membabitkan pentadbiran dan pengurusan Felda.

Beliau yang juga generasi kedua Felda memiliki pengalaman berhubung isu-isu Felda dan bersedia mendedahkan banyak lagi isu membabitkan agensi itu dalam masa terdekat.

~Harakahdaily

Bermula Dengan Felda, Petronas Pula Kini Hadapi Gawat Kewangan


Selepas Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) mengalami kemerosotan rizab tunai yang menjunam sebanyak RM2.37 bilion dalam tempoh lima tahun, kini syarikat petroliam negara, Petronas pula dirundung nasib yang sama akibat penurunan perolehan yang mendadak.

Keadaan ini menjadi lebih gawat berikutan Petronas yang menjadi penyumbang terbesar kepada pendapatan negara, tidak lagi berupaya bersaing dengan syarikat pengeluar minyak dunia.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau telah mengemukakan usul mengenai perolehan Petronas di Dewan Rakyat tetapi telah ditolak oleh Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia atas alasan usul itu tidak perlu disegerakan.

"Laporan ini membimbangkan, prestasi kewangan dan operasi Petronas memperlihatkan penurunan perolehan 18.1 peratus kepada RM216.4 bilion. Keuntungan pun merosot 23.2 peratus kepada RM40.3 bilion. Keuntungan RM40.3 bilion, tetapi jumlah yang patut diberi kepada kerajaan ialah RM70.9 bilion. Maknanya RM30 bilion sebagai dividen," jelas beliau pada sidang media di parlimen tengahari tadi yang disertai ahli-ahli parlimen KEADILAN.

"Saya bangkitkan ini kerana saya lihat ia bertujuan untuk menampung defisit. Defisit (negara) tanpa sumbangan Petronas mencecah lebih 11 peratus, tanpa sumber minyak. Ia memberikan satu ruang sikap yang tidak bertanggungjawab dari sudut pengurusan ekonomi negara.

"Kedua di negara lain atau syarikat antarabangsa lain, termasuk Shell, BP dan Exxon Mobil semuanya membelanjakan 50 hingga 80 peratus untuk pelaburan carigali baru sedangkan Petronas dengan keadaan kegawatan yang berlaku sekarang hanya mampu membelanjakan 20 hingga 30 peratus sahaja," kata Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

Menurut Anwar dasar Petronas kini telah berubah berikutan campurtangan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak secara langsung dalam pengurusan Petronas sehingga menyebabkan tahap profesionalisme serta kewibawaan syarikat itu terjejas dan dipertikaikan.

"Kebimbangan kita selain masalah defisit ini ialah Kedudukan dan keupayaan Petronas dalam jangka masa sederhana dan panjang pasti akan terjejas. Saya sediakan analisa menyeluruh berdasarkan kewangan dan prestasi Petronas yang diperjelaskan dengan angka.

"Kebergantungan untuk menangani masalah defisit, dengan hasil minyak 2009 telah mencecah 7.4 peratus defisit, telah masuk paras bahaya. Tanpa hasil minyak defisit ialah 11.7 peratus pada 2008, dan 15.1 peratus untuk 2009.

"Kemudian bayaran Petronas kepada kerajaan kita lihat memang berdasarkan keuntungan Petronas pada 2008 ialah RM67.6 bilion, 2009 RM74 bilion dan 2010 RM57.6 bilion.

"Tetapi yang kita bangkitkan ini juga ialah peratus sumbangan Petronas kepada pendapatan negara. Kita tengok pendapatan bayaran kepada kerajaan maknanya ketergantungan kepada Petronas itu sangat tinggi.

"Untuk 2010 tahun kewangan berakhir 31 Mac, keuntungan 85.6 peratus Petronas diserah semuanya kepada kerajaan. Angka ini mempertikai dalam RMK-10 dan kita melihat angka dan sumbangan Petronas ini sudah lari dari unjuran dan perkiraan yang diumumkan oleh Perdana Menteri, baru baru ini.

"Penekanan utama saya ialah hilangnya kekuatan Petronas apabila keupayaan Petronas melabur untuk carigali minyak gali baru terbantut. Petronas berbanding syarikat minyak besar menjadi terlalu kecil. Jadi belum selesai isu Felda, timbul krisis Petronas pula," kata beliau lagi.

~GB

Khamis, 8 Julai 2010

Exco Pahang Dirompak Wang Tunai RM300,000

KUALA LUMPUR 8 Julai - Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail hari ini mempersoalkan aset tunai berjumlah RM300,000 yang dimiliki seorang Exco Pahang, Datuk Wan Adnan Wan Mamat yang dirompak beberapa hari lalu di rumahnya.

Azan merujuk kepada laporan akhbar The Star pada 6 Julai lalu mengenai tindakan pantas polis menembak mati empat penjenayah dalam kejadian pecah rumah Exco tersebut di Pantai Selamat, Kuantan.

"Dalam berita ini perompak telah melarikan RM300,000 wang tunai dari kediaman beliau dan perkara ini telah menimbulkan banyak persoalan bagaimana seorang Exco kerajaan negeri menyimpan begitu banyak tunai di dalam simpanan kediaman sendiri.

"Hari ini begitu banyak berita berkenaan simpanan tunai yang berkaitan kerajaan beberapa isu kita dengar di Pulau Pinang dan sebagainya yang melibatkan kakitangan kerajaan dan orang yang diberi amanah oleh kerajaan sebagai pentadbir termasuk Exco.

"Kita minta pihak berkuasa menyiasat laporan akhbar ini bagaimana seorang Exco boleh menyimpan begitu banyak tunai di dalam kediamannya yang menjadikan kes ini kes rompakan dengan kesudahan empat orang ditembak mati oleh pihak polis yang juga menimbulkan banyak isu yang mana lima tahun kebelakangan ini banyak kes-kes tembakan yang menyebabkan berlaku kematian kepada suspek atau juga orang-orang yang di anggap penjenayah," ujarnya dalam sidang media di lobi parlimen tengahari tadi.

Katanya, Pakatan Rakyat mendesak satu laporan terperinci berkenaan kejadian itu termasuk tindakan polis melepaskan tembakan kepada suspek terbabit.

"Kita ada statistik yang agak membimbangkan," tambah beliau.

Sementara itu, menurut Ahli Parlimen Batu, Tian Chua, polis tidak menjelaskan bagaimana penjenayah tersebut ditembak mati.

"Siapakah mereka, apakah perlu desakan dan satu keperluan, untuk membunuh ke empat orang. Saya percaya tidak ada orang yang melarikan diri, tidak ada survivor dalam kejadian ini, ke empat-empatnya semua ditembak mati dan kenapa perlunya membunuh semua," soal beliau.

Tian Chua berkata, selain itu timbul keraguan mengenai empat butir peluru yang telah dicuri dari rumah exco berkenaan.

"Kita rasa pelik, kenapa perlunya perompak curi peluru dan akhirnya dapat dikembalikan. Ini satu cerita yang sangat pelik sekali," ujarnya.

Beliau turut memetik statitik yang telah dijawab secara rasmi oleh Kementerian dalam negeri dewan berhubung kes tembak mati oleh pihak polis, iaitu sembilan kes pada 2005, 16 kes pada 2006, 13 kes pada 2007, 82 kes pada 2008 dan 88 kes pada 2009.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kapar, S Manikavasagam mendesak polis supaya memberikan penjelasan berhubung isu tersebut memandangkan trend yang serupa berlaku dalam kejadian tembak oleh polis.

"Trend polis dari awal, bila tembak ada parang. Ini cara biasa, lepas tembak ada parang. Saya minta pihak polis beri gambaran jelas trend ini berlaku sudah lama.

Beliau turut menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat dakwaan exco berkenaan yang memiliki wang tunai sehingga RM300,000.

"Mana wang ini datang, sepatutnya SPRM siasat wang ini. Bagaimana Exco ada RM300,000. Bukan siasat isu pasir sahaja," tegas beliau.


Suara Keadilan

Pelajar Sekolah Melacur di hotel-hotel bajet

MELAKA 7 Julai – Polis menyiasat kemungkinan terdapat lebih ramai pelajar sekolah menengah telah menjadi mangsa kepada sindiket pelacuran yang beroperasi di hotel-hotel bajet di negeri ini.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Mohd. Adnan Abdullah berkata, ia sebahagian daripada siasatan pihaknya terhadap sindiket pelacuran ditumpaskan polis kelmarin.

“Masih terlalu awal untuk kita membuat tanggapan sama ada pelajar lain terlibat dalam kegiatan itu. Kita perlukan sedikit masa lagi untuk soal siasat,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Utusan Malaysia hari ini melaporkan kejayaan polis menumpaskan satu sindiket pelacuran melibatkan tiga pelajar sekolah menengah di sini yang dipercayai beroperasi sejak Mei lalu.

Kegiatan sindiket didalangi seorang ibu ayam berusia 20-an bersama dua pembantunya itu terbongkar apabila salah seorang mangsa menghubungi polis.

Berikutan itu, sepasukan polis dari Bahagian Siasatan Seksual (D11) negeri membuat serbuan di sebuah rumah di Duyung dipercayai disewa oleh sindiket berkenaan.

Hasil maklumat, polis menyerbu dua hotel bajet di sini dan berjaya menahan empat lelaki dipercayai sedang melanggan pelacur di hotel bajet terbabit.

~Utusan Malaysia

Judi sukan dibenarkan semula?

Aidila Razak

Adakah judi sukan akan dibenarkan di negara ini? Persoalan itu timbul lagi apabila jawapan daripada perdana menteri yang juga menteri kewangan Datuk Seri Najib Razak menimbulkan pelbagai andaian.

Menjawap soalan Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena), Najib berkata kerajaan masih belum memberikan sebarang lesen bagi perkhidmatan pertaruhan yang berkaitan dengan Piala Dunia Fifa 2010.

'Kerajaan akan menawarkan lesen kepada Ascot Sports Sdn Bhd untuk perkhidmatan pertaruhan (tidak termasuk Piala dunia 2010) kerana syarikat ini telah diberikan kelulusan sebelum ini untuk menjalankan aktiviti itu,” kata Najib.

"Oleh demikian, kerajaan berpendapat jika lesen pertaruhan sukan dipertimbangkan, Ascot Sports akan mempunyai kelebihan berdasarkan pengalaman mereka.”

Syarat dan peraturan pemberian lesen itu juga dinyatakan dalam jawapan itu berserta dengan justifikasinya - bagi mengawal dan membanteras kegiatan judi haram di negara ini.

Bulan lalu, Najib mengumumkan bahawa kerajaan tidak akan membenarkan judi sukan diteruskan berikutan bantahan meluas daripada pelbagai kalangan rakyat. Ia diumumkan selepas beliau mempengerusikan mesyuarat tertinggi Umno.

Mahfuz yang keliru dengan jawapan yang diberikan kemudian menyoal “jadi, akhirnya, kerajaan akan membenarkan judi sukan untuk kejohanan atau liga lain seperti Liga Perdana Inggeris?”

“Jawapan itu bercanggah dengan apa (Najib) umumkan sebelum ini. Sekarang, beliau perlu memberikan penjelasan lanjut.”

Menurut Mahfuz keputusan itu juga meletakan status judi sukan kini tergantung kerana sepatutnya kabinet yang bertanggungjawab membuat keputusan berkenaan.

Beliau yang juga naib presiden PAS berkata Najib perlu mengaku jika beliau membuat kesilapan dan tidak mempersalahkan orang lain seperti yang dilakukan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Nazri Abdul Aziz, baru-baru ini.

Nazri menyalahkan seorang pegawainya berhubung sumber tidak tepat mengenai rancangan memindahkan bangunan Parlimen ke Putrajaya.

“Kita tidak sepatutnya menyalahkan kepada pegawai kerajaan semata-mata kerana jawapan bertulis sepatutnya diperiksa terlebih dahulu oleh menteri berkenaan,” kata Mahfuz di lobi parlimen.
Related Posts with Thumbnails