Jumaat, 24 September 2010

Susulan kes Sosilawati: Dua lagi aduan orang hilang di Banting

Bernama | KUALA LUMPUR, 24 Sept: Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam mendakwa menerima dua aduan berhubung kehilangan anggota keluarga di Banting, Selangor yang dipercayai ada kaitan dengan peguam yang merupakan suspek utama kes pembunuhan kejam Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain semalam.

Manikavasagam berkata aduan tersebut dibuat oleh keluarga mereka semalam dengan mendakwa mangsa hilang kira-kira lapan hingga sembilan bulan lepas setelah berurusan dengan suspek utama dalam urusan berkaitan penjualan tanah.

"Laporan polis juga telah dibuat oleh mereka," katanya kepada pemberita di luar Ibu Pejabat Polis Bukit Aman di sini hari ini.

Manikavasagam mendakwa satu daripada laporan itu dibuat di balai polis Rawang, Selangor bagaimanapun Ketua Polis Daerah Gombak ACP Abdul Rahim Abdullah menafikan menerima laporan seumpama itu.

Anggota Parlimen yang tidak pasti di mana satu laporan dibuat juga enggan mendedahkan identiti mangsa dan berjanji akan mendedahkannya esok.

Beliau hadir bersama S.Usharani, isteri kepada usahawan dari India, Allal Kanthan Muthuraja yang dilaporkan hilang bagi menyerahkan bukti penting iaitu sebuah telefon bimbit yang merakam perbualan telefon antara Usharani dengan seorang peguam yang dipercayai terlibat dalam kes pembunuhan jutawan kosmetik itu, kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar.

Turut dirakam ialah perbualan telefon antara Usharani dengan seorang lelaki yang mendakwa beliau adalah pegawai polis dari Bukit Aman bernama ASP Suresh.

Mereka bagaimanapun tidak dapat menyerahkan bukti tersebut berikutan Ismail tidak ada di pejabatnya dan hanya dapat berjumpa dan menyerahkan bukti tersebut pada minggu depan.

Bagaimanapun, Usharani hanya dapat menyerahkan memorandum yang mengandungi salinan laporan polis yang dibuat tentang kehilangan suami beliau, salinan pasport, salinan surat beranak anak-anaknya dan salinan surat beliau kepada Pesuruhjaya India kepada unit perhubungan awam Bukit Aman hari ini.

Manikasavagam berkata ia bagi membantu polis menyiasat kehilangan suami Usharani.

Semalam Usharani mendedahkan menyimpan dua rakaman percakapan dalam bahasa tamil melalui telefon bimbitnya yang boleh dijadikan bahan bukti.

Rakaman perbualan pertama pada 28 Januari membabitkan beliau dengan peguam yang merupakan suspek utama pembunuhan Sosilawati.

Dalam perbualan itu, lelaki berkenaan menafikan bersama suaminya dan menyatakan beliau sedang berada di luar negara manakala rakaman kedua pula ialah perbualannya dengan seorang lelaki yang mengaku pegawai polis berpangkat ASP dari Bukit Aman yang meminta wang 10 lakhs (RM1 juta) bagi membebaskan suaminya yang ditahan polis kerana kesalahan dadah.

Usharani yang menetap di Ramapuram, Chennai, India mendakwa suaminya, Muthuraja tiba di Malaysia pada 18 Januari lepas untuk bertemu dua sahabat karibnya, iaitu dua beradik yang juga peguam yang dipercayai terlibat dalam kes pembunuhan Sosilawati.

Selepas lapan bulan tidak mendapat berita mengenai suaminya, Usharani dating ke Malaysia dan membuat laporan polis pada 8 September lepas di Banting.


Tuah gelang: AC Bakal Dianugerah Gelaran Datuk
AC Mizal atau nama sebenarnya, Mizal Zani, 39 tahun, dianugerahi gelaran Datuk. Itu bukan mimpi, tapi realiti. Ramadan lalu, kata bekas anggota 4U2C yang kemudian meraih sukses dalam bidang lakonan dan pengacaraan sebelum membina sebuah empayar perniagaan itu, dia menerima panggilan untuk mendapat status tersebut daripada negeri Pahang Darul Makmur.

Terkesima dengan 'hidangan mewah' di depan mata, dia akui tidak menolak untuk menerima pingat kebesaran itu. Hanya hal yang membuat dia kaget adalah bagaimana berhadapan dengan masyarakat apabila gelaran Datuk kelak akan diguna pakai secara sah sebaik majlis penganugerahan diadakan sebelum hujung tahun ini.

Menurut AC yang cukup berhati-hati sewaktu bercakap tentang isu penganugerahan itu, dia terkejut dengan rezeki Tuhan itu. Ia semua adalah berkat kegigihannya membina dan meluaskan empayar perniagaan gelang bio-magnetik di bawah payung syarikat yang menyaksikan dia sendiri sebagai pengerusi kepada AC Konsortium Sdn. Bhd. yang baru menjangkau usia 10 bulan beroperasi.

"Benar, saya memang telah dimaklumkan tentang gelaran Datuk yang bakal diberikan oleh kerajaan negeri Pahang. Walau bagaimanapun, saya belum berani menggunakannya selagi tidak menerima penganugerahan tersebut secara rasmi.

"Apabila saya sudah sah menerima penganugerahan tersebut sekitar akhir tahun ini, barulah saya akan menggunakan gelaran Datuk AC Mizal secara rasmi," katanya yang kelihatan sedikit gelisah saat ditemu bual.

Umpama meleraikan kegelisahannya, AC menyambung: "Sewaktu mendapat panggilan telefon yang menyatakan saya bakal dianugerahkan pingat tersebut, saya takut. Saya takut kerana saya tidak tahu dugaan yang akan datang di sebalik rezeki yang Tuhan berikan ini. Tapi saya berharap agar semuanya berjalan lancar."


AC dan isteri, Emylea berpeluang menunaikan umrah baru-baru ini hasil keuntungan bisnes mereka.


Bakal berstatus Datuk pada usia muda, sementelah tidak banyak selebriti lelaki yang berpeluang diangkat kepada status ini, kata AC, dia tidak menganggap penganugerahan tersebut terlalu awal diberikan kepadanya.

Malah, status tersebut juga diperoleh berkat bisnes yang dijalankan, bukan sebagai selebriti. Selebriti bagaimanapun telah menjadi platform terbaik untuk dia mencapai ke tahap yang lebih baik dalam kehidupannya.

AC juga mempunyai perspektif tersendiri tentang status yang bakal diperoleh. Katanya, sebagai seorang selebriti yang akan membawa status Datuk, dia berbangga kerana sekurang-kurangnya dunia hiburan dan artis tidak terus dikaitkan dengan hanya gejala negatif.

Sebaliknya dengan pencapaian yang diperoleh bukan sahaja dirinya, tetapi ramai artis lain juga, ia memberi sudut positif yang dunia hiburan juga mampu memberi satu impak yang baik jika ia dikerjakan dengan serius.

"Sementara untuk posisi seorang ahli perniagaan, status ini baik untuk saya meyakinkan orang," katanya tanpa berselindung.

Bentley dan Porsche

Berkat jualan langsung gelang yang menjadi sumber kewangan utamanya berbanding dunia seni, suami kepada Emylea Rosnaida itu kini sudah mampu bergelar jutawan.

Walau cuba menyembunyikan realiti tersebut, namun soalan tentang dia kini jutawan yang 'ditembak' kepadanya disambut dengan jawapan - Alhamdulillah.


AC bersama antara 'pengikutnya' termasuk Khai dan Rosma (sebelah AC) bergambar di hadapan kereta mewah jenama Bentley milik AC.


Jawapan ringkas tersebut telah membuktikan betapa bisnes yang diceburinya itu memang menguntungkan. Malah kehidupannya juga kini mula berubah. Kemewahan mula menyaluti kehidupan AC.

Buktinya, dia kini mula mampu memiliki banyak keinginan lalu yang hanya dianggap sebagai mimpi satu ketika dahulu. Salah satu adalah dengan memilik sebuah kereta Bentley yang berharga lebih RM1 juta dan sebuah kereta mewah jenama Porsche.

Hanya tersenyum saat diajukan tentang soalan kemewahan, AC memberitahu dia sebenarnya bertahan dengan sebuah kehidupan yang sederhana bersama keluarganya.

Tetapi diakui AC bahawa kini dia sudah mula memiliki keinginan-keinginan yang pernah bertandang dalam hidupnya dulu.

Jelas AC: "Saya tidak nafikan, kehidupan saya kini sedikit berubah berkat bisnes yang dijalankan dan semakin berkembang baik. Tapi saya berusaha untuk hidup seperti biasa. Dan saya akui, saya kini mula memakai apa yang pernah saya hajatkan dulu kerana keadaan ekonomi sekarang mengizinkan saya berbuat demikian.

"Salah satunya adalah dengan memiliki kereta mewah. Ini kerana saya adalah seorang penggila kereta, jadi apabila berkemampuan untuk memilikinya sekarang, jadi saya pakai."


AC MIZAL belum sah bergelar Datuk sehingga menerima anugerah tersebut sekitar akhir tahun ini.


Disogok pula dengan persoalan dirinya semakin bongkak selepas menjalankan bisnes, AC mempertahankan diri. Katanya apa yang dilakukan sekarang (bisnes) harus dibuktikan dengan baik dan setakat ini, ternyata ia berjaya.

Justeru dia akan selalu bercakap tegas tentang bisnes yang dijalankan, sehingga menimbulkan reaksi kurang senang segelintir pihak yang menuduhnya sudah semakin bongkak.

"Khalayak perlu faham. Dunia hiburan dan bisnes adalah dua perkara berbeza. Bekerja dalam industri hiburan, saya adalah pekerja yang harus mengikut arahan. Tetapi apabila masuk dalam lapangan bisnes, saya adalah ketua kepada kerja saya. Maka saya harus tegas dalam bisnes untuk memperoleh keyakinan orang," katanya serius.

Khamis, 23 September 2010

Wartawan, editor tak etika patut tinggalkan Utusan

Regina Lee

Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Hata Wahari terus diasak pelbagai pihak berhubung kenyataannya di Utusan Malaysia yang membabitkan pergeseran antara kumpulan pendesak Melayu, Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) dan seorang menteri Umno.

Walaupun dibidas, Hata mempertahankan bahawa kenyataannya itu dan berkata ia dikeluarkannya sebagai seorang wartawan profesional.

"Saya bukan memburukkan imej Utusan Malaysia. Saya sentiasa mempertahankan bahawa akhbar itu tidak patut dipersalahkan.

"Sebaliknya, kesalahan di tangan editor kanan. Bukannya di akhbar yang mempunyai lebih 1,000 kakitangan bekerja untuknya,” kata Hata yang juga adalah wartawan di Utusan Malaysia.

Beliau mengulas laporan Utusan hari ini yang metik presiden kelab veteran akhbar berkenaan Raja Ahmad Niza Raja Ismail yang menemplaknya dan menasihatkannya tidak perlu 'cari makan' di syarikat akhbar tersebut jika mahu 'menggigit' organisasi yang telah banyak berjasa itu.

"Kalau tidak selari dengan Utusan Malaysia, beliau patut berhenti. Jangan kita 'gigit' tangan yang menyuap makanan ke mulut kita hanya kerana kepentingan peribadi yang berbaur politik.

Pengalaman 15 tahun

"Jika tidak setuju dengan akhbar ini, beliau pergilah 'cari makan' di tempat yang dia sanjung, berkhidmat dengan syarikat yang kononnya mengamalkan 'kebebasan media' seperti Malaysiakini dan The Malaysian Insider," kata Raja Ahmad.

Mengulas sindiran itu,Hata berkata tidak ada sebab bagi beliau mengundurkan diri.

"Mengapa saya patut tinggalkan Utusan? Saya berharap wartawan akan menjadikan Utusan akhbar yang melaporkan berita dengan adil, saksama dan terus menjadi suara rakyat.

“Saya pertahankan prinsip akhbar Malaysia. Mengapa saya mesti letak jawatan?”

Hata yang telah 15 tahun berkhidmat sebagai wartawan di Utusan berkata Raja Ahmad adalah wartawan yang mempunyai kepentingan diri sendiri.

“NUJ gembira dia tidak ada (lagi) bersama Utusan kerana dia adalah wartawan kelas ketiga. Ini kerana dia hanya pentingkan politk dan diri sendiri.

"Malah, mana-mana wartawan atau editor di Utusan yang tidak memegang etika kewartawanan dan berpihak (kepada parti politik) sepatutnya tinggalkan Utusan,” kata Hata.

Hata juga menafikan dakwaan bahawa beliau adalah berpendirian pro-pembangkang seperti yang didakwa oleh pihak-pihak yang membidasnya.

Wartawan profesional

“Saya wartawan profesional. Saya tidak memihak dan tidak berat sebelah. Tak ada hubungan dengan mana-mana parti politik. Saya pegang kepada etika kewartawanan,” katanya.

Jumaat lalu, dalam kenyataan sulungnya selepas dipilih sebagai presiden baru NUJ, Hata menimbulkan perdebatan apabila berkata agenda ketua dan pengarang kanan Utusan Malaysia tidak ada kena mengena dengan kebebasan media, sebaliknya hanya memenuhi keperluan "tuan politik" masing-masing.

Isu itu tercetus apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Nazri Aziz pada 20 September lalu mempertikaikan kolumnis kontroversi Utusan Malaysia, Awang Selamat sama ada beliau mempunyai ketua selain Datuk Seri Najib Razak kerana didakwa cuba menggagalkan usaha perpaduan negara.

Isu itu semakin kusut apabila ahli Majlis Tertinggi Pertubuhan PERKASA Mohd Zahid Md Arip campurtangan dan mendakwa Hata dilihat cenderung kepada pembangkang.

Polis perlu bersikap profesional - Shamsul Iskandar

KUALA LUMPUR, 23 Sept — Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) berkata adalah tidak adil dan tersasar dari lunas undang-undang jika polis Selangor mendakwa beliau gagal dihubungi berhubung dakwaannya yang mengaitkan pihak berkuasa ini dengan kes Datuk Sosilawati Lawiya.

Sambil mendakwa tidak ada sebarang percubaan menurut kaedah undang-undang untuk menghubunginya dilakukan, Shamsul Iskandar menggesa Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar bersikap profesional dalam hal ini.

“Sekiranya saya mahu dipanggil, sewajarnya prosedur yang betul dipatuhi, bukannya siasatan melalui media.

“Sebagai rakyat Malaysia, apatah lagi sebagai pengamal undang-undang saya tertakluk kepada undang-undang, bukannya hebahan media seseorang pegawai kanan polis,” kata Shamsul Iskandar dalam kenyataan dikeluarkan hari ini.

Shamsul Iskandar memberitahu, beliau juga akan menghantar sesalinan respons rasminya ke laman sosial Facebook Khalid memandangkan “kaedah Facebook” ini merupakan kegemaran beliau.

“Saya telah mengarahkan peguam saya, Mohd Yusmadi Mohd Yusoff yang juga merupakan Ahli Parlimen Balik Pulau untuk bertindak bagi pihak saya di dalam isu ini dan berurusan dengan pihak polis,” katanya lagi.

Shamsul Iskandar juga berkata beliau akan memperincikan pendirian dan kenyataannya kepada umum bersabit kes ini di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) petang esok.

Semalam, Khalid memberi amaran kepada Shamsul Iskandar bahawa waran tangkap akan dikeluarkan terhadapnya jika terus mengelakkan diri daripada memberi keterangan berhubung dakwaannya ke atas polis.

Khalid berkata Shamsul Iskandar sepatutnya hadir di balai polis jika benar mempunyai bukti-bukti kukuh yang menyokong dakwaannya itu.

“Shamsul sendiri tahu keterangannya diperlukan polis bagi membantu siasatan kes ini, namun dia masih tidak muncul dan telefon bimbitnya pula ditutup sekarang.

“Kalau ada bukti, datang kepada polis dan sahkan dakwaannya itu ... kita beri peluang.

“Polis akan keluarkan perintah mengikut Seksyen 111 Kanun Acara Jenayah jika enggan untuk hadir membantu siasatan polis. Bagaimanapun, tindakan mengeluarkan waran tangkap terhadap Shamsul Iskandar adalah sebagai langkah terakhir jika polis masih gagal hubungi beliau,” kata Khalid.

Shamsul Iskandar berkata beliau memandang serius akan dakwaan Khalid yang mendakwanya gagal dihubungi bersabit kenyataan mengenai spekulasi kes pembunuhan Sosilawati.

“Ini sehingga membawa kepada kemungkinan waran tangkap dikeluarkan kepada saya berikutan kegagalan saya, kononnya, untuk bekerjasama dengan pihak polis.

“Suka saya menegaskan beberapa perkara untuk diambil maklum oleh pihak polis khususnya Datuk Khalid sendiri,” kata beliau.

“Pertama, saya tidak pernah membuat sebarang tuduhan, sebaliknya saya melontarkan pertanyaan apakah mungkin wujud sebarang bentuk salah guna kuasa dan penyelewengan di peringkat Ibu Pejabat Polis Daerah Banting yang gagal bertindak untuk beberapa kes bunuh terdahulu yang melibatkan suspek, yang telah diklasifikasikan sebagai kes orang hilang. Kes-kes ini, hanya dibuka semula selepas kes pembunuhan Datuk Sosilawati meletus yang nyata mendapat perhatian luar biasa daripada media.

“Kedua, ingin saya tegaskan, sehingga hari ini saya tidak pernah dimaklumkan menurut kaedah-kaedah dan amalan undang-undang seperti yang diperincikan di dalam Kanun Acara Jenayah di dalam hal yang bersabit dengan prosedur memberikan sebarang kenyataan untuk membantu siasatan polis,” kata beliau lagi.

Shamsul Iskandar menerusi siaran berita portal TV Selangor pada 13 September lepas mengaitkan kepimpinan tertinggi pasukan polis sebagai yang didakwa terbabit dalam pembunuhan kejam Sosilawati bersama tiga lagi rakannya.

Sosilawati, 47, bersama pemandu, Kamarudin Shamsuddin, 44, pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Kuala Lumpur, Noorhisham Mohamad, 38, dan peguam peribadi, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dilaporkan hilang 30 Ogos lepas sebelum ditemui mati dibunuh di Ladang Gadong, Tanjung Sepat, Banting.

Pembunuhan kejam Sosilawati: Semua suspek disaman RM20jKeluarga mangsa mahu tuntut pampasan ekoran kesan, trauma dihadapi

KUALA LUMPUR: Waris jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga rakannya yang dibunuh secara kejam di Banting, 30 Ogos lalu akan memfailkan saman RM20 juta terhadap semua suspek kes itu.

Peguam Kamaruddin Ahmad daripada Tetuan Kamaruddin & Partners berkata, tuntutan itu mengambil kira kesan dan trauma dihadapi semua waris, termasuk anak-anak yang masih kecil serta hilang tempat bergantung. Tragedi ini menyebabkan suami kehilangan isteri, isteri kehilangan suami, anak-anak kehilangan ibu dan bapa yang boleh mendatangkan kesan jangka panjang yang teruk. Justeru, jumlah tuntutan ini dirasakan wajar, setimpal kesan dialami mereka yang disifatkan sebagai amat dahsyat, termasuk dari segi emosi untuk satu tempoh yang lama, katanya kepada Berita Harian.

Sosilawati, 47, yang juga pengasas produk kecantikan, Nouvelle Visages, dilaporkan hilang sebelum dibunuh secara kejam di Tanjung Sepat, Banting selepas menemui seorang peguam yang juga rakan kongsinya.

Turut dibunuh pemandunya, Kamaruddin Shansuddin, 44; peguamnya, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32 dan perunding kewangannya, Noorhisham Mohammad, 38.

Bukit Aman mengesahkan semua mangsa dilaporkan dipukul hingga mati, kemudian diikat dan ditikam berkali-kali sebelum mayat dibakar dan abu mereka dibuang ke dalam sungai.

Kamaruddin berkata, tuntutan saman itu akan difailkan plaintif termasuk ibu bapa, dua isteri serta 12 anak semua mangsa, termasuk yang masih kecil dan belum bersekolah.

Tuntutan ini boleh dibuat mengikut peruntukan yang terkandung di bawah Undang-Undang Sivil 1956, katanya.

Kamaruddin berkata, pihaknya sudah berbincang secara tidak rasmi dengan ahli keluarga semua mangsa termasuk rakan kongsinya yang juga Pengurus Kamaruddin & Partners cawangan Putrajaya, Ahmad Kamil Abd Karim dan perbincangan selanjutnya akan diadakan di pejabatnya hari ini.

Kita berharap pihak berkuasa termasuk polis akan mengambil langkah sewajarnya bagi menghalang suspek utama menyorok atau memindahkan harta seperti kereta mewah milik mereka yang dilaporkan media, katanya.

Kelmarin, Kamaruddin berkata, firma guamannya menawarkan khidmat guaman percuma kepada ahli keluarga empat mangsa bagi memfailkan tuntutan ganti rugi terhadap suspek kes itu bagi menuntut hak mereka yang kehilangan tempat bergantung.

Beliau berkata, proses memfailkan saman itu akan dibuat selepas semua suspek didakwa di mahkamah.

Tuntutan ini boleh dibuat mengikut peruntukan yang terkandung di bawah Undang-Undang Sivil 1956.

Kita akan tunggu pendakwaan di mahkamah terlebih dulu, selepas itu baru kita tahu tuntutan itu dikemukakan kepada berapa suspek kerana ketika ini kita tidak tahu berapa ramai yang akan didakwa.

Jumlah keseluruhan tuntutan ganti rugi yang akan difailkan nanti juga bergantung kepada perbincangan selanjutnya dengan keluarga mangsa, katanya.

Datuk Sosilawati Berkemungkinan Dirogol?. 8 suspek Jalani Ujian Sperma


Lapan suspek lelaki yang disyaki terbabit dalam pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan kes kehilangan ahli perniagaan India, termasuk dua beradik peguam diambil sampel darah dan air mani bagi ujian Asid Deoksiribonukleik (DNA) di Hospital Kuala Lumpur (HKL), semalam.

Difahamkan, sampel air mani diambil bagi menyiasat maklumat baru kemungkinan salah seorang mangsa turut dirogol. Dalam pada itu, Peguam Negara mengembalikan semula kertas siasatan kes pembunuhan berkenaan kepada polis kerana berpendapat siasatan lanjut perlu dijalankan. Ketua Bahagian Pendakwaan Jabatan Peguam Negara, Datuk Tun Abd Majid Tun Hamzah, berkata Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail sudah memberi beberapa arahan baru untuk disiasat polis.

Peguam Negara juga meminta polis menyiasat lanjut kes-kes lain yang mempunyai kaitan dengan suspek yang ditangkap (berhubung pembunuhan Sosilawati dan tiga rakannya).

Polis menyerahkan kertas siasatan mereka kepada Jabatan Peguam Negara pada 21 September lalu, dan Peguam Negara mendapati ada banyak lagi perlu dibuat siasatan lanjut. Kertas siasatan itu dikembalikan kepada polis pada hari sama, katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di Putrajaya, semalam.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin mengesahkan sudah menerima kembali kertas siasatan awal itu daripada Jabatan Peguam Negara dan menyifatkannya sebagai prosedur biasa bagi memperkukuhkan siasatan kes.
Sementara itu, difahamkan pengambilan sampel semua suspek itu adalah yang kedua selepas kali pertama, minggu lalu berikutan ada penemuan beberapa petunjuk baru dalam siasatan kes berkenaan.

Sumber memberitahu Berita Harian, proses itu sebahagian daripada prosedur standard operasi Polis Diraja Malaysia (PDRM), khusus untuk memperlengkapkan kertas siasatan kes berkenaan bagi tujuan pendakwaan di mahkamah.

Polis menemui beberapa bukti dan maklumat baru sepanjang proses siasatan, di mana penemuan itu memerlukan pengambilan sampel darah dan air mani suspek. Ini bertujuan melengkapkan kertas siasatan seperti diarahkan Peguam Negara, katanya.

Kelapan-lapan suspek lelaki terbabit, iaitu enam berkaitan kes pembunuhan Sosilawati dan dua lagi berhubung kehilangan ahli perniagaan India, Muthuraja Allal Kanthan tiba di Jabatan Patologi HKL kira-kira jam 3 petang, menaiki empat kenderaan berasingan dengan kawalan ketat pasukan khas yang mengendalikan kes itu.

Proses ini berlangsung selama dua jam sebelum suspek dihantar semula ke Pusat Tahanan Sementara di Bukit Jalil kira-kira jam 5 petang, katanya.

Sosilawati, 47, yang juga pengasas produk kecantikan, Nouvelle Visages, dibunuh kejam bersama pemandunya, Kamaruddin Shansuddin, 44; peguamnya, Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan perunding kewangannya, Noorhisham Mohammad, 38, di sebuah ladang persendirian di Morib, Banting pada 30 Ogos lalu.

Semua mangsa dilaporkan diikat, dipukul dan ditikam sampai mati sebelum mayat dibakar serta abu mereka dibuang ke beberapa sungai berhampiran.

Berikutan itu, polis menahan lapan suspek berusia 19 hingga 41 tahun, termasuk dua wanita bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Turut ditahan dua suspek lelaki berusia 30 dan 34 tahun berhubung siasatan kes kehilangan saudagar batu permata, Muthuraja, 34, dari Chennai, India pada 18 Januari lalu, yang dipercayai turut mempunyai kaitan dengan kes Sosilawati.

-BH

Rabu, 22 September 2010

UMNO Mahu Bina Kasino Di Sabah - Anwar


SHAH ALAM 22 SEPT 10: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menjelaskan sama ada kerajaan Umno-BN akan membina sebuah kasino di Sabah sebagai sebahagian daripada ETP (Program Transformasi Ekonomi).

Kasino itu dikatakan sebahagian projek pelancongan hijau di Karambunai yang turut membabitkan pembinaan pusat rekreasi air atas tapak 500 ekar, menurut portal Malaysian Insider. Projek itu dicadangkan oleh Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu), sebuah unit di bawah Jabatan Perdana Menteri.

"Kami mahukan pentadbiran Najib untuk bersikap telus dan menyatakan samada ia memang bercadang atau telah pun memberikan kelulusan untuk membina sebuah kasino di Sabah," Anwar dipetik sebagai berkata.

"Ada tanda-tanda bahawa kelulusan untuk membina kasino akan diberikan atas alasan untuk memastikan projek hijau itu berwibawa dan menguntungkan. Perdana Menteri harus memberi pengesahan atau penafian yang tegas atas isu ini," tambah Anwar.

Cadangan pembinaan kasino itu didedahkan setelah kerajaan Umno-Barisan Nasional meluluskan lesen judi sukan kepada sebuah syarikat milik jutawan Vincent Tan. Namun setelah dikritik oleh Pakatan Rakyat dan orang ramai, termasuk masyarakat bukan Islam, Najib menarik balik kelulusan itu.

Tidak dapat dipastikan sama ada pembinaan kasino baru di Sabah, jika diluluskan, akan membabitkan syarikat milik Vincent Tan sebagai 'pampasan' kepada ahli perniagaan itu atas kehilangan lesen judi sukan berkenaan.

"Baru dua bulan isu lesen judi sukan reda, muncul pula berita mengatakan kerajaan mahu membina sebuah kasino. Bagaimanakah ia akan menguntungkan pembayar cukai?," kata Anwar.

"Rakyat berhak untuk mengetahui hala tuju negara ini di bawah pimpinan Najib. Nampaknya apa yang sedang dilakukan oleh pentadbiran Najib ialah untuk mempopularkan judi," kata Anwar. (tvS)

AC Mizal Sahkan Terima Gelaran Datuk


Pelakon dan pengacara AC Mizal mengesahkan menerima darjah kebesaran yang membawa gelaran Datuk daripada Sultan Pahang.

Bekas pengacara Akademi Fantasia itu mengakui telah menerima surat penganugerahan tersebut pada awal Ramadan lalu dan bakal menerima secara rasmi gelaran berkenaan mengikut adat istiadat istana pada akhir tahun ini.

"Saya sudah menerima surat dari pihak istana berhubung perkara ini namun belum lagi menghadiri majlis penganugerahan secara rasmi di istana.

"InsyaAllah ia mungkin diadakan pada hujung tahun ini, tapi pihak istana sudah memberi keizinan untuk saya terus mengunakan gelaran tersebut," ujarnya ketika ditemui pada Majlis Ulang Tahun ke10 Perkahwinan Vanida Imran dan Rashidi Ishak, Isnin.

Bagaimanapun, menurut AC dia masih belum mengunakan gelaran tersebut dan masih dalam proses mempersiapkan diri.

"Gelaran itu satu anugerah kepada saya. Ia bagus untuk bisnes yang sedang saya jalankan sekarang, namun begitu buat masa ini saya belum berani untuk mengunakannya kerana belum menghadari majlis penganugerahan.

"Saya masih dalam proses untuk berubah daripada seorang artis kepada ahli perniagaan selain mahu menerima gelaran tersebut," ujarnya.

Dalam pada itu, Pengerusi AC Konsortium Sdn Bhd ini juga memberitahu gelaran Datuk yang diterimanya merupakan rezeki selepas dia menceburkan diri dalam bidang perniagaan.

"Saya dapat gelaran ini disebabkan kejayaan saya sebagai artis yang berjaya dalam perniagaan. Walaupun belum setahun lagi perniagaan saya ini tapi Alhamdulilah rezeki perniagaan saya semakin baik.

"Secara tidak langsung saya boleh memberi contoh yang baik kepada artis-artis muda yang lain. Saya tidak mahu artis hanya dikaitkan dengan cerita-cerita negatif sahaja," katanya.

Selain itu, AC memberitahu dia tidak pernah meningalkan dunia seni sejak bergelar usahawan. Namun dia mengakui lebih memilih tawaran yang bersesuaian dengannya.

"Saya masih dalam industri seni. Saya ada kontrak dengan Astro selama dua tahun lagi. Insya-Allah lepas raya ini ada program yang akan saya kendalikan.

"Untuk tawaran berlakon memang sekarang saya kurangkan sedikit sebab saya ada tanggungjawab terhadap perniagaan yang saya usahakan ini. Namun begitu saya masih menerima tawaran yang bersesuaian dengan umur dan masa saya," kata AC.

- MSTAR

Selasa, 21 September 2010

Sumbang RM4 bilion kepada PAS Kelantan

MyMetro | KOTA BHARU: Majlis pelancaran projek dan makan malam dianjurkan syarikat pembinaan, I’DA World Group Sdn Bhd yang diadakan di sini, malam kelmarin, ‘gempar’ apabila Pengerusi Eksekutifnya membuat sumbangan peribadi sebanyak RM4 bilion kepada Pas Kelantan.

Abdul Rahim Abdul Wahab yang didakwa Bumiputera terkaya di dunia mengumumkan sumbangan peribadi itu disalurkan demi pembangunan termasuk memajukan pekan Rantau Panjang.


Sumbangan itu disampaikan menerusi penyampaian replika cek di hadapan lebih 100 tetamu termasuk kerabat diraja yang dijemput menghadiri majlis berkenaan.


Bagaimanapun, tiada Exco kerajaan negeri kelihatan bagi mewakili Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat ke majlis berkenaan sebaliknya replika cek terbabit hanya disampaikan seorang individu dikenali sebagai Nik Din yang mendakwa adik kepada Nik Abdul Aziz.


Terdahulu, Sultan Kelantan, Tuanku Muhammad Faris yang dimaklumkan akan menghadiri majlis berkenaan juga tidak kelihatan seperti dimaklumkan penganjur kepada pihak media.


Mengulas mengenai sumbangan itu, Abdul Rahim berkata wang itu boleh digunakan untuk membangunkan pekan Rantau Panjang dengan lebih teratur sebagai kawasan bebas cukai.


“Apa yang kita nampak, adakah pekan Rantau Panjang kawasan bebas cukai atau kampung pelarian? “Jadi apa kata duit ini digunakan secara baik dan saya cuba menghidupkan suasana meriah antara kampung di situ dalam sistem yang lebih terbina,” katanya.


Selain itu, beliau berkata syarikat terbabit merancang membangunkan tiga projek mega bernilai AS300 bilion (RM1.06 trilion) di lima negeri utara Semenanjung, turut menggunakan dana peribadi hasil daripada aktiviti perniagaannya di luar negara sebelum ini.


Katanya, projek S7 yang membabitkan pembinaan lebuh raya 10 lorong sepanjang 328 kilometer bermula dari daerah Tumpat dan menghubungkan Perak, Perlis, Kedah sehingga ke Sanglang, Thailand sudah mendapat kelulusan kerajaan negeri dan akan dimulakan 15 November ini.


“Projek ini baru diluluskan petang tadi (kelmarin) melalui surat daripada Menteri Besar Kelantan. Dianggarkan lebih kurang 2,000 kontraktor sudah boleh memulakan kerja mereka,” katanya.


Selain lebuh raya, beberapa syarikat gergasi dunia seperti pengeluar pesawat penerbangan komersil, Boeing dan pengeluar kereta mewah jenama Rolls Royce, Porsche dan Mercedez-Benz akan turut membuka kilang di Tumpat yang akan dibangunkan sebagai pusat pembangunan teknologi tinggi negara dikenali Pembandaran Pelabuhan Tumpat (PPT) melalui S7.

Sementara itu, Exco Kanan dan Timbalan Pesuruhjaya III Pas negeri, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah ketika dihubungi mengakui tahu mengenai projek terbabit tetapi tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat exco.


“Mereka ada berjumpa dengan Menteri Besar tetapi tidak ada dibincangkan dalam mesyuarat Exco. Difahamkan Unit Perancang Ekonomi Negeri tidak menyokong projek berkenaan,” katanya.


Mengulas mengenai sumbangan RM4 bilion itu, katanya, ia agak sukar untuk dipercayai.

Menghentam Kerajaan lepas pencen


Sejak beberapa minggu kebelakangan ini kita menyaksikan fenomena orang pencen dengan tiba-tiba menghentam institusi yang mereka pernah anggotai. Terbaru ialah Datuk Gopal Sri Ram yang baru bersara dari Mahkamah Persekutuan. Khamis lalu beliau mengkritik badan kehakiman yang didakwa gagal melindungi hak golongan minoriti.

Dua minggu sebelum itu bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan juga berbuat begitu. Musa mendakwa kerajaan, khususnya Kementerian Dalam Negeri, mengganggu tugas polis. Itu bukan kali pertama beliau berbuat demikian kerana Mac lalu Musa menyebut hal yang sama dalam satu wawancara.

Kita tinggalkan dulu Gopal Sri Ram yang juga bekas Peguam UMNO itu. Tidak seperti Musa bekas hakim itu bukan anggota perkhidmatan awam. Walaupun begitu ia tidak bermakna menghentam selepas pencen satu perbuatan yang bagus.

Walau apa pun insiden melibatkan kakitangan awam seperti Musa bukanlah sesuatu yang lumrah. Dan sebenarnya ia amat jarang berlaku. Meskipun begitu pada pertengahan 1990 bekas Panglima Tentera Udara, Lt Jen (U) Tan Sri Mohamed Ngah Said yang bersara awal mengkritik Menteri Pertahanan ketika itu, Tengku Ahmad Rithaudeen.

Kedua-dua mereka mendapat reaksi yang langsung daripada menteri masing-masing. Dalam kes Musa, Datuk Seri Hishamuddin Hussein membuat penafian pada 7 September. Sehari selepas itu kementerian membalas serangan Musa melalui KSU, Datuk Seri Mahmood Adam. Ia mendapat reaksi spontan daripada Musa yang mengingatkan polis supaya jangan jadi pak turut.

Apa relevan perlembagaan dalam isu ini? Pada saya tindakan Musa tadi membangkitkan isu hubungan antara kerajaan yang memerintah – yang dipimpin oleh orang politik – dengan kakitangan awam. Apa hubungan polis dengan kerajaan? Ia sama dengan agensi perkhidmatan awam yang lain termasuk angkatan tentera; yakni perkhidmatan awam adalah sebahagian daripada eksekutif atau kerajaan yang memerintah. Tetapi mereka tidak perlu setia kepada kerajaan berkenaan. Meskipun begitu ini tidak bermakna bahawa apa yang dilakukan oleh ketua polis di negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat seperti di Perak dan Selangor itu betul. Atau apa yang berlaku di Terengganu ketika ia ditadbir oleh Pas pada 1999-2004 dahulu.

Apa yang Musa lakukan ganjil. Saya terkejut kerana beliau amat tidak senang dengan prinsip di atas yang saya huraikan dalam satu ceramah yang saya sampaikan dalam satu seminar anjuran bersama anjuran ATM dan PDRM dua tahun lalu. Mungkin Musa sudah berubah sikap apabila kontraknya tidak disambung.

Saya perlu tekankan bahawa tiada beza antara polis dengan agensi lain. Dengan itu ia tertakluk kepada dasar dan keputusan kerajaan selagi itu semua selaras dengan undang-undang. Sebab itu adalah salah apabila polis menentang IPCMC yang dicadangkan Suruhanjaya, Dzaiddin Abdullah: suruhanjaya untuk memantau pasukan polis. Kita masih ingat bagaimana KPN ketika itu Tan Sri Bakri Omar mengugut kerajaan. PDRM juga tidak boleh menentang kerajaan dengan enggan menyertai agensi penguatkuasaan maritim. Secara kebetulan Pengarah KDNKA Bukit Aman yang menunjukkan penentangan itu adalah Timbalan KPN yang baru, Datuk Hussin Ismail.

Saya ingin menekankan bahawa pasukan polis adalah sebahagian daripada perkhidmatan awam. Ini disebut oleh perlembagaan. Ia tidak bebas.

Apa pun yang Musa kata kepada penggantinya, Tan Sri Ismail Omar masalah yang kita lihat selama ini ialah polis melaksanakan Akta Polis dengan cara yang tidak selaras dengan perlembagaan: berkumpul di premis sendiri pun tak boleh. Ada ketua polis negeri yang memandai-mandai membuat dasar bahawa sebuah parti yang tidak ada ahli di sesebuah kawasan tidak boleh berceramah di situ. Ini pelik dan karut.

Kita mengharapkan agar Datuk Seri Anwar Ibrahim atau Tengku Razaleigh, memberi perhatian yang serius. Perkhidmatan awam penting tetapi di sisi perlembagaan kerajaan adalah pihak yang memegang tanggungjawab.

Sebagaimana yang saya sebutkan sebelum ini PDRM perlu reformasi yang serius dan mendasar. Malangnya saya perhatikan pemimpin Pakatan Rakyat sendiri pun tidak jelas dalam soal ini. Apa yang dicadangkan oleh suruhanjaya tadi elok, tetapi masih banyak perkara pokok yang perlu dibuat. Ini boleh dibuat dengan membuat kajian bandingan di negara-negara maju seperti Amerika Syarikat, United Kingdom dan Eropah. Struktur organisasi PDRM yang ada sekarang adalah warisan peninggalan penjajah dan zaman memerangi pengganas komunis. Struktur sebegitu tidak lagi sesuai. Dalam tempoh dua dekad kebelakangan ini ia sudah terbukti mengancam kebebasan dan demokrasi.

Kes pembunuhan ngeri jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya jelas menunjukkan betapa membanteras jenayah adalah sesuatu yang rumit dan mahal. Inilah sebenarnya peranan dan tugas utama PDRM. Sebab itu ia tidak harus terlibat dalam hal-hal yang boleh menyeretnya ke kancah politik.

Profesor Dr Abdul Aziz Bari telah mengajar undang-undang hampir 21 tahun.

Isnin, 20 September 2010

Nota Misteri Teoh Beng Hock Dipertikai Peguam

“Minta maaf, saya sangat penat, Selamat Tinggal” antara kandungan nota yang dijumpai pegawai penyiasat dalam beg sandang milik Teoh Beng Hock, tiga bulan selepas kematiannya.

Jurubahasa mahkamah Ting Chin Kin ketika memberi keterangan dalam inkues kematian Teoh, berkata terjemahan daripada Bahasa Cina ke Bahasa Melayu itu turut mengandungi luahan perasaan serta permohonan maaf kerana tidak dapat membantu.

Ting kemudian diminta membaca terjemahan keseluruhan nota yang dipercayai ditulis oleh Teoh yang berbunyi seperti berikut: “Ou Yang.

“Dalam keadaan tidak menyalin fail dalam komputer saya, mereka telah mengambil semua komputer itu. Mereka asyik menyalahkan kamu. Minta maaf.

“Tidak mengerti tapi pura-pura mengerti, akhirnya menyusahkan kamu. Saya kata, ‘mendapat kelulusan YB’ mereka berdegil menaip jadi ‘mengikut arahan YB’.

“Saya tidak dapat membantu kamu, maaf. Minta maaf, saya sangat penat, Selamat Tinggal.”


Ting berkata beliau menterjemah nota yang ditulis pada kertas A4 itu pada 4 September selepas diarahkan Koroner Azmil Muntapha Abbas dan tidak pernah mendedahkan maklumat berkenaan kepada sesiapa.

Dalam pemeriksaan balas, peguam Gobind Singh Deo (gambar) yang mewakili keluarga Teoh mempertikaikan terjemahan Ting berhubung perkataan “selamat tinggal” dengan mengemukakan dua kamus terjemahan.

Walaupun mengakui perkataan sama boleh diterjemah sebagai “jumpa lagi”, Tin berkata menerusi cariannya di Google, perkataan yang tertera dalam nota itu sebenarnya membawa maksud “selamat tinggal”.

Terdahulu, pegawai penyiasat ASP Ahmad Nazri Zainal memberitahu mahkamah bahawa beliau mula mengesan nota berkenaan selepas tiga bulan kematian Teoh selepas dinasihatkan supaya berbuat demikian oleh pakar perunding forensik psikiatri Hospital Permai Dr Badi’ah Yahya.

“Pada 7 Oktober 2009, jam 3 petang ketika saya di pejabat saya ada hubungi Dr Badi’ah tentang perkara-perkara yang perlu diambil dari sudut psikologi.

“Beliau ada beritahu saya biasanya kes bunuh diri akan ada surat atau nota yang akan ditinggalkan dan minta saya periksa apa-apa nota yang ditinggalkan Teoh.”

Ahmad Nazri berkata, pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Zurinawati Zulkufli menunjukkan kepada dia beg sandang milik Teo yang dijumpai di (bekas) pejabat bekas SPRM Selangor di tingkat 14 Plaza Masalam.

“Ketika saya berada di tingkat 14 kira-kira pada pukul 5 petang 16 Julai 2009, Zurinawati menunjukkan beg Teo Beng Hock, yang ada di atas sofa,” kata Ahmad Nazri.

Dia kemudian membawa beg tersebut ke pejabatnya dan menyenaraikan barang-barang yang terdapat dalam beg itu pada pukul 12.20 tengah hari hari keesokan.

“Beg itu berjenama Vzvec dan dalam beg itu terdapat dompet jenama Kaufmane,” kata Ahmad Nazri.

Menurutnya, barang-barang yang ditemui dalam dompet hitam itu antara lain terdiri daripada kad pengenalan Teoh, kad ATM RHB, Bumiputra Commerce, Bank Simpanan Nasional dan Public Bank, kredit kad Visa dan Mastercard, kad ahli DAP, kad media dengan nama Teoh Beng Hock, kad Great Eastern dengan nama Teoh Beng Hock, kad Jusco, kad Bonuslink, kad Autopass, kad Mesra Petronas, kad Sushi King, kad tiket Plaza Masalah, 11 keping wang kertas RM50, lima keping wang kertas RM10, satu keping wang kertas RM5 dan tiga keping wang kertas RM1.

“Itu semua yang saya senaraikan dari dalam dompet. Sebenarnya ada lagi barang-barang lain tetapi saya tidak senaraikan kerana bukan barang penting,” kata Ahmad Nazri.

Katanya, dia hanya menyenaraikan barang-barang itu selepas tiga bulan iaitu pada 7 Oktober tahun lalu, yang mana terdapat duit syiling, pen, kad PVC, kalendar kecil 2009, slip bank CIMB bertarikh 13 Julai 2009, resit tol Mines bertarikh 4 Julai 2008, kenyataan baki akaun bank RHB, lesen kenderaan Teoh dan 13 gambar berukuran pasport milik Teoh.

Ahmad Nazri berkata barang-barang itu ditemui dalam beg hitam.

“Dalam beg Teoh terdapat lima keping DVD, CD perisian, CD dengan label ‘Perbelanjaan Persekutuan 2009, CDR, CD dengan tulisan Cina, kamera digital jenis Lumix, dua pembaca kad memori berwarna merah jambu dan kuning, ‘pendrive’, pemadan, peranti untuk mengecas bateri Lumix Panasonic, ‘adaptor bluetooth USB’, gelang, empat gambar berlainan saiz dan buku nota yang bertajuk Catatan Ringkas Dewan Undangan Negeri Selangor Darul Ehsan,” katanya.

Pegawai polis itu berkata, turut ditemui ialah kad Universiti Kebangsaan Malaysia milik Teoh Beng Hock, pas pejabat setiausaha Selangor, kunci, rantai kunci dengan tiga kunci, rantai kunci dengan lima kunci, rantai kunci dengan dua kunci, rantai kunci dengan 11 kunci dan kunci kereta Toyota yang mana ia kemudian diserahkan kepada ayah Teoh pada 24 Julai tahun lalu.

“Ini adalah semua barang yang saya senaraikan. Terdapat barang lain yang saya tidak senaraikan kerana tidak penting,” kata Ahmad Nazri.

Antara barang yang tidak disenaraikan pada malam itu adalah angpau dengan wang kertas RM50, kad nama, buku cek Public Bank, dua batang pen hitam Kilometrico yang kemudian dihantar ke Jabatan Kimia, sebatang lagi pen hitam Kilometrico juga dihantar ke Jabatan Kimia, sebatang pen Zebra juga dihantar ke Jabatan Kimia, tiub kaca, sepasang alat pendengar Motorola, sebatang pemutar skru kecil, dua cenderahati, gunting kecil, tiga keping kertas yang bertajuk ‘AGM Qualifying Member List’, voucher tunai, sekeping kertas bertajuk ‘Minit Mesyuarat DAP Serdang 12 Feb 2009’, dua keping kertas dengan tulisan Cina, dua keping bersaiz A4 yang mempunyai tulisan di depan dan belakang dan sekeping kertas putih bersaiz A4 dengan tulisan Cina dan Bahasa Malaysia dihantar ke Jabatan Kimia, yang mana kemudian Gobind mengesahkan ia adalah nota kontroversi itu.

Ahmad Nazri berkata, dia mengambil masa lebih satu jam setengah untuk menyenaraikan barang-barang yang terdapat dalam beg Teoh sambil menambah dia membuat laporan polis pada hari berikutnya iaitu 18 Julai.

“Pendakwa menyerahkan kepada kami terjemahan dari nota itu pagi tadi,” kata Gobind.

Peguam itu berkata akan menguji terjemahan itu jika beliau hadir di perbicaraan inkues itu yang akan bersambung tengah hari dan berharap beliau boleh bertanya kepada Ahmad Nazri dulu.

“Saya harap untuk menyelesaikan perkara ini hari ini,” kata Gobind.

“Jika beliau (jurubahasa mahkamah) tidak setuju dengan cadangan saya (kandungan nota itu), saya akan memanggail jurubahasa sendiri,” tambahnya.

Sebelum ini, Gobind dan peguam kerajaan Selangor Malik Imtiaz Sarwar mempersoalkan kesahihan bukti baru yang dikemukan Jabatan Peguam Negara selepas Dr Pornthip Rojanasunand berkata protokol ketat perlu untuk menjaga bukti.

Bulan lalu pakar forensik Thailand itu berkata institusinya mengamalkan protokol ketat dalam menguruskan bahan bukti seperti dokumen, termasuk menguruskan cap jari dan ujian DNA selepas kejadian.

Keluarga Teoh sebelum ini kecewa dengan Jabatan Peguam Negara yang cuba untuk mengatakan nota itu adalah bahan bukti dan ia dikatakan ditulis Teoh sebelum ditemui mati secara misteri tahun lalu.

P Kamalanathan Masuk Masjid, Mana fatwa 'hadas besar' KhusrinKUALA LUMPUR: Sultan Selangor diharap tidak membiarkan Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) terus bersikap double standard apabila Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang tidak beragama Islam masuk ke dalam masjid, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Mengulas pendedahan Ahli Jawatankuasa Politik PAS, Khalid Abdul Samad bahawa Ahli Parlimen Hulu Selangor, P Kamalanathan berada di dalam Masjid Sungai Tengi Selatan untuk menyampaikan cek, Mahfuz menempelak sikap membatu dan membisu Pengerusi Mais, Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa dan Pengarah Jais, Datuk Mohammed Khusrin Munawi.

"Sebelum ini Mais mengambil alih Surau Al-Huda di Kajang kononnya kerana Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching memberikan 'tazkirah' di surau itu manakala Khusrin pula memberikan 'fatwa' kononnya orang bukan Islam adalah 'dilarang memasuki ruang solat kerana mereka dalam berkeadaan hadas besar'.

"Mana fatwa 'hadas besar' Khusrin yang turut digunakan oleh (Menteri Dalam Negeri Datuk Seri) Hishammuddin (Tun Hussein) apabila Kamalanathan berada di dalam masjid?" kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Beliau menyifatkan apa yang berlaku itu memperlihatkan Pengerusi Mais dan Pengarah Jais ‘menggunakan neraca politik’ dalam tindakan mereka.

"Mereka jelas menampakkan bahawa mereka menggunakan neraca politik dan bukan neraca agama dalam tindakan mereka.

"Lebih dari itu, mereka juga memperlihatkan dengan amat jelas bahawa mereka adalah kakitangan Umno dan Barisan Nasional (BN)," kata Mahfuz.

Perbuatan mereka juga, katanya lagi, boleh menyebabkan diri mereka dianggap memberikan nasihat yang berbentuk hasutan kepada Sultan.

"Apabila mereka bersikap double standard dalam isu Teo dan Kamalanathan, amat jelas mereka melakukan tindakan-tindakan yang menjatuhkan maruah Sultan Selangor," kata beliau.

Sebab itulah, kata Mahfuz, beliau berharap Sultan Selangor tidak membiarkan kedua-duanya menjadikan hal-ehwal Islam sebagai mangsa kepentingan politik mereka.

Nota misteri Teoh ditulis dalam Bahasa Malaysia, Cina

Gobind (kiri) mengesahkan bahawa “nota misteri” tersebut ditemui oleh Ahmad Nazri. — file pic

SHAH ALAM, 20 Sept — Seorang anggota polis penyiasat memberitahu koroner inkues hari ini, beliau menemui “nota misteri” pada beg sandang Teoh Beng Hock yang mati ketika berada dalam siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), 17 Julai lalu. Nota itu ditemui sehari selepas Teoh didapati mati di Plaza Masalam, Shah Alam.

Peguam keluarga Teoh, Gobind Singh Deo juga mengesahkan bahawa pegawai penyiasat ASP Ahmad Nazri Zainal menemui nota kontroversi itu.

Dokumen itu dikhabarkan sebagai nota bunuh diri dikemukakan kepada mahkamah semasa Ahmad Nazri dipanggil untuk memberi keterangan hari ini.

“Hanya ada satu nota, yang dikemukakan sebagai bukti,” kata Gobind.

Kata Gobind, nota itu ditulis dalam Bahasa Malaysia dan Cina dengan ada kesan cakaran.
Pegawai penyiasat itu memberitahu mahkamah bahawa beliau menyenaraikan nota itu sebagai antara bahan yang ditemui dalam beg milik Teoh.

Teoh ditemui mati pada 16 Julai tahun lalu dan kematiannya sehingga kini masih menjadi misteri.
Kewujudan nota misteri itu hanya dimaklumkan di mahkamah koroner pada 10 Ogos lalu.

Pada hari yang sama, pejabat Peguam Negara mengeluarkan kenyataan yang antara lain menyebut bahawa pihaknya dimaklumkan mengenai penemuan nota itu oleh Ahmad Nazri pada 7 Oktober lalu iaitu lebih dua bulan selepas kematian Teoh.

Kehadiran bukti baru di saat akhir inkues kematian Teoh menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan peguam yang mewakili keluarga bekas setiausaha politik itu dan kerajaan Selangor.

Ketika itu, Gobind yang mewakili keluarga Teoh memberitahu pemberita keadaan yang berlaku menunjukkan seolah-olah sesuatu yang dirancang dan beliau amat kecewa atas apa yang berlaku kerana bukti itu sepatutnya dikemukakan sebelum bermulanya prosiding.

Gobind berkata berikutan keadaan ini, beliau memohon supaya inkues dibicarakan menerusi Suruhanjaya Diraja dan berharap Peguam Negara dapat memberi penjelasan berhubung bukti baru tersebut.

Teoh, 30, setiausaha politik kepada Exco kerajaan negeri Selangor, Ean Yong Hian Wah, ditemui mati di tingkat lima Plaza Masalam di sini selepas memberi keterangan di pejabat SPRM Selangor yang terletak di tingkat 14 bangunan itu.

Anwar Persoal Akaun 1 Malaysia Development Fund Berhad

Seperti yang diumumkan, 1Malaysia Development Fund Bhd (1MDB) diperuntukkan RM5 bilion pada tahun 2009 melalui penerbitan bon jaminan kerajaan. Baru-baru ini, 1MDB juga bercadang mendapatkan pinjaman tambahan sebanyak RM5 bilion.

Pinjaman RM5 bilion baru ini tidak akan dijamin oleh kerajaan Malaysia secara langsung, malah akan diselesaikan melalui penerbitan beberapa bon sejumlah RM10 bilion yang disokong oleh kerajaan (state-backed bonds). Ini bermaksud 1MDB akan menanggung liabiliti jangka panjang sebanyak RM15 bilion menjelang tahun 2013. Jumlah itu empat kali ganda besar jumlahnya berbanding dengan nilai bon yang dikeluarkan untuk projek Port Klang Free Zone (PKFZ), iaitu bernilai sekitar RM3.685 bilion.

Kini bertiup kencang berita bahawa audit akaun untuk tahun fiskal yang sepatutnya berakhir pada Mac 2010 belum dapat dimuktamadkan. Terdapat spekulasi bahawa juruaudit enggan menandatangani akaun tersebut kerana terdapat banyak percanggahan. Lazimnya, juruaudit enggan menandatangani akaun yang diauditnya apabila wujud masalah serius dalam akaun tersebut. Oleh kerana jumlah yang membabitkan dana awam sebegitu besar, adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk menjelaskan kepada khalayak samada berita mempunyai kebenaran atau tidak.

Difahamkan berdasarkan kunci kira-kira (balance sheet), kenapakah 1Malaysia Development Fund Bhd (1MDB) boleh mengaut keuntungan yang tidak diasingkan (unappropriated profit) sebanyak RM121.79 juta? Ianya menjadi satu tanda tanya apabila liabiliti bukan semasa (non-current liability) adalah sebanyak RM4.39 bilion sahaja dan bukan RM5 bilion seperti yang diumumkan oleh 1MDB. Ke mana hilangnya sejumlah RM610 juta?

Kita difahamkan juga berdasarkan kunci kira-kira tersebut, pinjaman sejumlah RM37 juta diperlukan sedangkan deposit kategori aset semasa (Deposits with licensed financial institutions) adalah sebanyak RM782.12 juta. Lazimnya, kategori aset semasa (current assets) merujuk kepada kategori di mana transaksi dapat dilakukan bila-bila masa dalam tempoh waktu kurang daripada 12 bulan. Sebaliknya, jika deposit kategori aset semasa tidak dapat digunakan untuk membuat pembayaran, bagaimana Other payables sebanyak RM99.43 juta dapat dibayar dengan Other receivables yang hanya berjumlah RM16.15 juta?

Manakala itu kita difahamkan menurut penyata pendapatan pula, dana tersebut mendapat keuntungan sebanyak RM439.83 juta tetapi tidak pasti bagaimana sesebuah dana sebegitu boleh mendapat keuntungan tersebut. Biasanya "keuntungan" diperoleh melalui pelaburan. Butiran hasil (Other income) diperlukan bagi menjawab persoalan-persoalan lain yang berkaitan.

Di samping itu, apakah status pengecualian cukai yang diberikan oleh kerajaan kepada 1MDB? Apakah kerajaan memberikan pengecualian sepenuh kepada 1MDB dan apakah rasional kerajaan dalam hal ini? Adakah item ini merujuk kepada status kewangan Terengganu Investment Authority Berhad sebelum bertukar nama kepada 1MDB? Pada 11 Jan 2010, kerajaan mengumumkan bahawa Yayasan 1MDB telah ditubuhkan bagi mengendalikan satu dana tanggungjawab sosial (CSR) yang bernilai RM100 juta. Adalah difahamkan juga, jumlah RM100 juta tersebut tidak muncul sama ada dalam penyata pendapatan atau kunci kira-kira.

Semenjak 1MDB yang sebelum ini bergelar Terengganu Investment Authority Berhad (TIA) diperkenalkan oleh pentadbiran Najib, pelbagai pertanyaan wujud berhubung peranan 1MDB, pelaburan 1MDB dan perkembangan-perkembangan berkaitan khususnya dalam peranan PetroSaudi dan jutawan bernama Jho Low. Apakah peranan Jho Low dalam 1MDB khususnya dalam projek pembangunan semula pangkalan Sungai Besi? PetroSaudi hanya dikenali ramai selepas penubuhan sebuah syarikat usaha sama bersama 1MDB dengan modal berjumlah AS$2.5 bilion (RM8.5 bilion).

Akibat dari pengurusan yang tidak telus, makanya begitu banyak persoalan yang muncul. Ini mengingatkan kita kepada dengan penubuhan ValueCap yang bernilai RM10 bilion pada 2002. ValueCap tidak membawa sebarang makna selain memangkin segelintir syarikat sahaja dalam pasaran saham, mengulangi bentuk salah guna kuasa dan salah agih dana awam yang berlaku pada tahun 1997. Operasi ValueCap penuh dengan misteri (rahsia) sehingga orang ramai tidak mengetahui transaksi apakah yang telah dilakukan.

Lebih-lebih lagi, ValueCap mendapatkan pinjaman daripada KWSP dengan kadar faedah rendah. Ini menimbulkan kebimbangan dana tersebut digunakan untuk menyelamatkan kroni besar dalam Bursa Malaysia. Kini kita khuatir dana awam yang disalurkan kepada 1MDB juga akan mengalami nasib yang sama sepertimana dengan beberapa usaha kononnya untuk memacu pertumbuhan ekonomi negara. Berselindung di sebalik hasrat yang dipamerkan sebagai satu langkah yang bermakna, akhirnya hanya menguntungkan segelintir sahaja dari kalangan mereka yang rapat dengan pemerintah.

*Kenyataan media oleh Anwar Ibrahim selaku Ketua Pembangkang Dewan Rakyat Malaysia.

Pekerja kesayangan Sosilawati menggelapkan wang syarikat mencecah jutaan ringgitPendedahan terbaru agak mengejutkan apabila jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya, 47, yang mati dibunuh kejam bukan hanya menjadi mangsa penipuan peguam di Banting, malah turut ‘ditikam dari belakang’ oleh bekas pekerja kepercayaannya yang menggelapkan wang syarikat mencecah jutaan ringgit sejak lebih lima tahun lalu.

Difahamkan, penipuan licik sekian lama dilakukan bekas pekerja yang selama ini mendapat kepercayaan Sosilawati hanya diketahui jutawan kosmetik itu pada pertengahan Ramadan lalu apabila usahawan berkenaan mula curiga terhadap keuntungan yang seharusnya diperoleh hasil jualan produk kosmetik syarikatnya.

Sumber terdekat keluarga Sosilawati memberitahu, sikap mangsa yang meletakkan sepenuh kepercayaan kepada pekerjanya dalam menguruskan operasi dan kewangan syarikat kosmetik Nouvelle Beauty Centre Sdn Bhd dipercayai menjadi punca ada antara kakitangannya mengambil kesempatan.

Menurutnya, Sosilawati yang jarang berada di pejabatnya di Jalan Raja Bot, Chow Kit, di sini, kerana urusan kerja luar menyerahkan bulat-bulat kepada kakitangannya untuk menguruskan penjualan dan penyerahan produk kepada stokis.

"Malah, pekerjanya itu turut diamanahkan untuk menerima cek pembelian produk daripada stokis di seluruh negara sebelum cek terbabit dimasukkan ke dalam akaun syarikat.

"Malangnya, kepercayaan Sosilawati itu dibalas sebaliknya apabila seorang daripada pekerja syarikat terbabit menggelapkan cek diserahkan stokis produk kosmetik terbabit tanpa disedari sesiapa," katanya.

Menurutnya, ada kemungkinan bekas pekerja Sosilawati terbabit sengaja mengubah nama penerima cek itu yang sepatutnya ditulis atas nama syarikat kosmetik berkenaan.

"Bagaimanapun, penipuan licik itu terbongkar selepas Sosilawati menyedari sesuatu tidak kena terhadap jumlah wang dalam akaun syarikatnya sebelum menyoal siasat pekerjanya itu.

"Difahamkan, Sosilawati cuba mendapatkan bukti dan buku kira-kira berhubung penyelewengan duit syarikatnya itu, namun gagal. Ada kemungkinan semua bukti terbabit sengaja dihilangkan bagi menyukarkan tindakan undang-undang diambil Sosilawati," katanya.

Berdasarkan keluhan Sosilawati kepada kenalan dan rakan perniagaannya, dia percaya pekerja berusia lewat 20-an terbabit melarikan wang syarikat berjumlah jutaan ringgit.

"Tidak dapat dipastikan sama ada Sosilawati memecat atau pekerja terbabit menghilangkan diri, namun pekerja wanita itu tidak lagi berkhidmat di syarikat berkenaan seminggu sebelum Sosilawati dilaporkan hilang.

"Apa yang saya tahu, selepas menyedari penyelewengan itu, Sosilawati sibuk mengemas kini buku kira-kira syarikat selain cuba mendapatkan kembali resit pembelian daripada stokis yang membuat pembelian produk daripadanya sebelum ini," katanya.

Menurutnya, Sosilawati bagaimanapun tidak membuat laporan polis berhubung penyelewengan berkenaan.

"Lebih mengejutkan apabila pihak keluarga mendapat tahu bekas pekerja Sosilawati terbabit turut cuba tampil dengan produk penjagaan wajah jenama terbaru bagi menyaingi perniagaan Sosilawati. Tidak pasti dari mana modal perniagaan itu diperoleh," katanya yang enggan namanya didedahkan berikutan bimbang ia boleh mengeruhkan hubungan keluarga.

Sementara itu, rakan baik Sosilawati yang juga pengasas produk De’ Wajah, Junaidah Kiting yang dihubungi turut memberitahu pernah menerima panggilan telefon daripada arwah sahabatnya itu yang mengeluh dan melahirkan rasa kecewa dengan tindakan pekerja terbabit.

Menurutnya, Sosilawati marah dan tidak menyangka pekerja kesayangannya itu sanggup menipu dan memperdayanya.

"Bagaimanapun, saya tak tahu butiran terperinci berikutan Sosilawati ketika itu sibuk mengira anggaran kerugian dialami melalui stokis yang membuat pembayaran sebelum ini," katanya.

Sementara itu, Junaidah sekali lagi menyatakan kesudiannya untuk membantu anak sulung Sosilawati, Erni Dekritawati Yuliana Buhari, 25, meneruskan perniagaan kosmetik ibunya itu dengan memberikan apa jua nasihat berhubung pengurusan perniagaan terbabit.

"Sebagai antara rakan karib Sosilawati yang sama-sama menceburi perniagaan ini sejak lebih 10 tahun lalu, saya turut berasa bertanggungjawab bagi membantu anak-anak Sosilawati sekiranya diperlukan," katanya. -hmetro

Adakah ianya ada kaitan?? baca juga Kenalan Datuk Sosilawati ditemui mati tergantung.

Ahad, 19 September 2010

Najib: Dasar, sistem adil perlu dalam jayakan 1 Malaysia

SERI KEMBANGAN 19 Sept — Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini menegaskan tentang perlunya mempunyai dasar-dasar dan sistem yang adil di bawah prinsip inklusif yang ditekankan dalam konsep 1 Malaysia diilhamkannya.
Penekanan Najib mengenai soal inklusif dan dasar-dasar adil muncul di sebalik tekanan kumpulan membela hak orang Melayu Perkasa, yang meminta beliau memberi penjelasan yang sejelas-jelasnya mengenai konsep 1 Malaysia.
“Mempunyai elemen inklusif dan prinsip keadilan adalah antara beberapa prinsip penting 1 Malaysia,” kata Najib (gambar) yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) dalam ucapannya pada program makan tengah hari etnik Malayali di sini hari ini.
“Menjadi inklusif bermaksud kita harus memastikan polisi kita akan memberikan faedah kepada semua rakyat Malaysia. Kita harus pastikan sistem kita adil dan setiap rakyat Malaysia akan tahu tentang nilai masing-masing,” kata beliau.
Najib, perdana menteri keenam juga menekankan bahawa sumbangan setiap rakyat Malaysia adalah penting dalam memajukan Malaysia sebagai negara maju dalam abad ke-21.
“Jik kita boleh menghimpunkan kekuatan setiap individu rakyat Malaysia, maka kita menggandingkan kekuatan dan bakat untuk menjadikan pembaharuan menyeluruh agar Malaysia akan menjadi sebuah negara yang berjaya pada abad ke-21,” kata beliau lagi.
Dalam komen kepada The Malaysian Insider yang disiarkan semalam, pemimpin Pakatan Rakyat dan penganalisis mengecam konsep 1 Malaysia sebagai amalan yang bergerak ke belakang ekoran meningkatnya kenyataan-kenyataan berbaur perkauman dan keengganan Najib mempertahankan konsep 1 Malaysia daripada tuntutan Perkasa.
Kelmarin, Najib berkata gagasan 1 Malaysia adalah “kerja dalam pelaksanaan”, yang akan mencapai objektifnya dengan sokongan dan komitmen padu daripada semua lapisan rakyat.
Beliau menegaskan gagasan 1 Malaysia serta langkah transformasi yang sedang dilaksanakan kerajaan ialah satu proses yang berterusan.
Gagasan 1 Malaysia yang diperkenalkan tahun lepas, katanya, tidak boleh direalisasikan sepenuhnya hari ini.
“Ingin saya jelaskan di sini, apa yang telah kerajaan lakukan setakat ini hanyalah merupakan permulaan daripada apa yang kita harap dapat dilaksanakan dengan jayanya dalam beberapa tahun yang akan datang.
“Saya tidak gemar dengan tanggapan bahawa apabila sesuatu perkara tidak berhasil, masyarakat akan mengatakan “oh... 1 Malaysia tidak berkesan”. Ini tidak betul. Saya ingin menyatakan bahawa ia (1 Malaysia) merupakan kerja dalam pelaksanaan, dan kami memerlukan komitmen penuh daripada semua rakyat Malaysia untuk mencapai matlamatnya,” katanya.
Ekoran komen Najib itu, semalam Perkasa meminta beliau menjelaskan konsep itu bagi mengelakkan tanggapan bukan Melayu bahawa ia sebenarnya merujuk kepada elemen kesamarataan.
Hari ini, Najib menekankan bahawa Malaysia perlu mempunyai kelebihan daya saing di peringkat global.
Dengan merujuk kepada negeri Kerala, wilayah etnik Malayali berasal, Najib berkata, ia muncul negeri yang berjaya dengan kadar celik huruf hampir 100 peratus.
Katanya, orang Melayu dan kaum-kaum lain di Malaysia harus belajar daripada semangat masyarakat Malayali untuk memperoleh ilmu dan pendidikan.
Najib juga meminta sokongan kesemua rakyat Malaysia terhadap program ekonomi seperti Program Pembaharuan Kerajaan, Model Baru Ekonomi untuk menjadikan Malaysia negara berpendapatan tinggi.
“Kita memerlukan sokongan setiap rakyat Malaysia untuk bekerja sebagai sebahagian daripada usaha membina negara,” katanya.
“Tetapi, kesemuanya tidak akan bermakna melainkan adanya sifat inklusif,” kata beliau.

Hasil Negeri 205 Peratus, Mahdzir Khalid Perlu Meneliti Laporan Audit Negara

Harakah | ALOR SETAR, 19 Sept: Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak meminta Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (Dun) Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid meneliti laporan audit negara bagi mendapatkan bukti peningkatan hasil negeri 205 peratus seperti yang dikehendakinya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan media ketika meraikan puluhan ribu pengunjung berbilang bangsa ke Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri PAS Kedah di Kompleks PAS Kedah, petang semalam.

Kelmarin, bekas Pengerusi Perhubungan Umno Kedah yang digugurkan itu meminta kerajaan negeri memberikan penjelasan mengenai dakwaan terdapat peningkatan mendadak hasil negeri 205 peratus tetapi tiada sebarang pembangunan yang dilaksanakan di negeri itu.

Menurut Azizan, laporan audit tersebut secara jelas menunjukkan peningkatan hasil negeri yang amat ketara selepas Pakatan Rakyat (PR) mengambil alih pentadbiran dari Barisan Nasional (BN) yang diterajui Mahdzir.

"Laporan audit negara dibentangkan di dalam parlimen, kalau dia nak pertikai, bermakna dia tak yakin dengan apa yang dibahaskan di parlimen.

"Pembalakan menyumbang kepada peningkatan hasil yang amat ketara, dari RM8 juta setahun menjadi RM38 juta setahun. Budak sekolah pun boleh beza yang mana lebih tinggi di antara kedua-dua angka itu," katanya sinis.

Menurutnya lagi, bidang pertanian masih menjadi penyumbang kepada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) Kedah seperti tahun-tahun sebelumnya walaupun tidak mengalami peningkatan yang ketara seperti bidang pembalakan.

Kenalan Datuk Sosilawati ditemui mati tergantung

Oleh ABDUL MUIN SAPIDIN
muin.sapidin@utusan.com.my

SARINA JAAFAR


BUKIT MERTAJAM 18 Sept 10 - Pengasas produk kecantikan Aveer, Sarina Jaafar yang juga kenalan rapat jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya ditemui mati di rumahnya di Taman Pauh Jaya di sini hari ini.

Pemilik syarikat SBJ Aveer Services Sdn. Bhd. berusia 45 tahun itu ditemui tergantung di biliknya kira-kira pukul 8.30 pagi oleh anak bongsunya yang berusia 16 tahun.

Polis setakat ini mengklasifikasikan kes tersebut sebagai mati mengejut.

Anak sulung Sarina, Mohd. Azrul Affendi Zakaria, 24, yang dihubungi memberitahu, berita kematian ibunya mengejutkan seluruh ahli keluarga kerana arwah tidak menunjukkan perubahan sikap kebelakangan ini.

Mohd. Azrul berkata, kejadian berlaku ketika dia berada di Kuala Lumpur dan kali terakhir dia menemui Sarina ialah pada petang semalam dan sempat menasihati ibunya supaya berhati-hati dalam perniagaan ekoran banyak berlaku kes pembunuhan kebelakangan ini.

"Ibu beberapa kali turut menyuarakan rasa terkilan dan sedih berhubung kejadian yang menimpa Datuk Sosilawati kerana ibu rapat dengannya," kata Mohd. Azrul.

Menurutnya, kejadian tersebut sangat menyedihkan keluarganya tambahan lagi ia berlaku ketika mereka sedang memulakan persiapan bagi majlis perkahwinannya yang dijadualkan Januari nanti.

"Saya telefon ibu pagi tadi tetapi tidak diangkat sehinggalah diberitahu mengenai kejadian ini," katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), Supritendan Mohan Singh Tara Sigh yang dihubungi mengesahkan kejadian itu dan kes tersebut setakat ini diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Katanya, mayat Sarina ditemui mati di rumahnya kira-kira pukul 8.30 pagi dan dihantar ke Hospital Seberang Jaya (HSJ) di sini untuk bedah siasat.

"Polis mengklasifikasikan kes ini sebagai mati mengejut dan kita harap semua pihak tidak membuat spekulasi walaupun mangsa dikatakan kenalan rapat Datuk Sosilawati," katanya

Khidmat Tan Sri Musa Hassan dihentikan dengan cara paling hina?

Tan Sri Musa Hassan barangkali termasuk di kalangan Ketua Polis Negara yang paling malang dalam sejarah perkhidmatan polis negara. Hari Ahad 12 September lepas diadakan majlis perpisahan tugas beliau.

Nasibnya malang kerana setelah berkhidmat lebih 40 tahun dalam pasukan polis, beliau dihentikan dengan cara yang amat hina.

Apa tidak hinanya, jika seorang yang menjawat kedudukan paling tinggi dalam institusi yang paling penting dalam menguruskan keselamatan negara, diberhentikan secara tiba-tiba.

Cara Musa diberhentikan memang hina, kerana beliau langsung tidak diberitahu oleh kerajaan. Kata Musa beliau hanya mengetahui kontraknya tidak disambung, hanya melalui pengumuman media.


Memang Musa patut bersedia untuk tidak disambung kontrak, namun tidak bolehkah pihak kerajaan membuatnya dengan prosedur yang lebih berhemah, iaitu dengan memaklumkan kepada beliau lebih awal, supaya beliau boleh keluar dari pejabat KPN dengan cara yang terhormat.

Kalau kita jadi Musa kita pun akan terkejut. Apa malangnya Musa? Mengapakah kerajaan Umno-Barisan Nasional melayannya dengan begitu hina?

Apakah kerana hubungan dingin Musa selaku KPN dengan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, mendorong beliau diperlakukan sebegitu hina?

Sebab itu Musa berhak mempertikaikan cara kerajaan memberhentikan beliau. Beliau berhak dilayan dengan sopan dan hemah.

Cara kerajaan Umno-BN memberhentikan Musa seolah-olah orang yang tidak mengenang budi. Sedangkan, Umno-BN patut berterima kasih terhadap Musa, kerana khidmatnya yang penuh “cemerlang”.

Jasa besar Musa membantu Umno

Musa patut dianggap cemerlang kerana 12 tahun yang lalu, selaku pengawai penyiasat polis (IO), beliau mengendalikan kes berprofil tinggi membabitkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Musa adalah pegawai polis yang “berjasa” menjayakan agenda konspirator Umno untuk menghapuskan karier politik Anwar.

Pada waktu itu (tahun 1998) beliau berpangkat SAC 1 (Senior Assistant Commissioner of Police 1). Belum dapat Datuk belum dapat Tan Sri.

Menurut keterangan yang dicatat di dalam buku “Anwar on Trial — In the Face on Injustice” karangan peguam terkemuka, Pawancheek Marican, Musa adalah pegawai yang menyiasat surat layang atau poison-pen letter yang melemparkankan pelbagai tuduhan terhadap Anwar.

Musa memainkan peranan utama untuk menyiasat dakwaan terhadap Anwar seperti yang terkandung dalam buku “50 Dalil Mengapa Anwar Tidak Boleh Jadi PM”, yang ditulis Khalid Jafri.

Orang-orang Musa (pegawai polis bawahannya), ditugaskan untuk mengeledah dua unit apartment di Tivoli Villa, Bangsar. Mereka menyita tilam yang didakwa terdapat kesan air mani (semen stains) dan helaian bulu (pubic hair) untuk dibuat perbandingan DNA dengan Anwar.

Kes yang dibawa Musa mencatatkan sejarah tersendiri dalam perundangan negara, tilam menjadi tersohor apabila diangkut ke dalam bilik mahkamah sebagai salah “seorang” saksi utama kes Anwar.

Keterangan Musa di mahkamah banyak dibantah peguam Anwar, khususnya Christopher Fernando, kerana dianggap mengemukakan “khabar-khabar angin” yang tidak berkaitan dengan kes.

Tetapi bantahan Fernando ditolak Hakim Augustine Paul, yang membuat ruling bahawa semua keterangan Musa adalah relevan dengan kes.

Jasa besar Musa tercatat, apabila mengemukakan afidavit jawapan terhadap Datuk S. Nallakaruppan, yang mencatatkan banyak tuduhan serius terhadap Anwar, walaupun ianya tiada kena mengenakan dengan kes secara spesifik.

Tindakan Musa dianggap peguambela Anwar, sebagai sebagai usaha untuk memburuk-burukkan serta menjatuhkan kredibiliti client mereka.

Hasil daripada afidavit dan keterangan bersumpah Musa, media arus perdana memaparkan semua tuduhan terhadap Anwar di muka hadapan.

Ianya merupakan pelanggaran etika dan prosedur undang-undang, kerana sepatutnya afidavit yang belum dikemukakan dalam mahkamah tidak boleh disiarkan. Tetapi di atas kuasa rakus para konspirator, semua peruntukan undang-undang diketepikan, asalkan Anwar berjaya dihukum.

Disebabkan peranan Musalah, Anwar telah dihukum media talibarut Umno sebagai pesalah yang paling jahat dan paling jijik dalam negara, walaupun tuduhan terhadap beliau belum lagi disebut dalam mahkamah.

Tatkala Musa dan media talibarut Umno-BN menyerang Anwar, TPM yang dipecat itu sudahpun menerima balasan sepak terajang dalam sel polis, yang dilakukan sendiri oleh KPN, Tan Sri Abdul Rahim Noor.

Banyak lagi peranan Musa sepanjang perkhidmatannya, menguntungkan Umno, tetapi tidak perlu dicatat dalam ruangan yang terhad ini.

Jasa besar Musa dalam perkhidmatannya ialah menjadi alat politik konspirator, untuk memusnahkan karier politik seteru mereka, iaitu Anwar.

Hasilnya gerakan politik Anwar tergendala selama enam tahun akibat disumbat dalam penjara. Anwar juga mengambil masa bertahun-tahun untuk memulihkan imej politik beliau.

Kes Anwar adalah merupakan suatu kes klasik yang menunjukkan secara “direct” bahawa wujudnya campurtangan politik dalam urusan polis.

Terpahat persepsi di kalangan rakyat sehingga kini, bahawa pihak polis berkhidmat di bawah telunjuk Umno-BN. Entah mengapa persepsi ini sukar untuk dihakis.

Apapun, hasil daripada sumbangan “besar” Musa, beliau telahpun mendapat anugerah besar sehingga dilantik menjadi KPN dan mendapat gelaran Tan Sri.

Malah Musa sepatutnya bersara beberapa tahun lepas, tetapi khidmatnya disambung beberapa tahun atas ihsan Umno-BN.

Reaksi pemberhentian Musa

Namun, nampaknya Umno-BN kini, kelihatannya tidak mahu “terikat” dengan jasa-jasa Musa.

Mungkin juga bagi Umno-BN, imej polis yang tercalar di bawah kepimpinan Musa sukar dipulihkan kerana, Musa dianggap sebahagian besar rakyat yang menyokong Pakatan Rakyat sebagai terlalu personal dengan Anwar.

Maka bagi Umno-BN, selagi Musa menduduki kerusi KPN, persepsi buruk rakyat terhadap integriti pasukan polis, sukar dihakis. Mungkin bagi mereka, hanya dengan “melepaskan” Musa, persepsi rakyat akan kembali pulih.

Selain daripada itu wujud khabar bahawa Musa “tidak berlaga” dengan Menteri. Malah ada rumours mengatakan ada beberapa kes membabitkan Musa yang menyebabkan kerajaan tidak berapa selesa dengannya.

Lalu Musa diberhentikan dengan cara yang begitu hina dan memalukan.

Lantas, sebagai reaksinya terhadap pemberhentian mengejut itu, Musa mendakwa ada campurtangan kerajaan terhadap pengurusan polis, dengan arahan yang bertindan, sehingga menyukarkan tugas KPN.

Kalau hendak diikutkan geram rakyat, kita patut bersorak gembira, biar dia “padan muka”.

Musa berhak bersuara. Beliau berhak “melepaskan geram” terhadap gangguan ahli politik Umno-BN terhadap tugas anggota polis. Namun Musa barangkali tidak sedar bahawa perlantikan beliau sebagai KPN dan sesiapa sahaja yang menduduki jawatan itu sebelumnya, adalah di atas lantikan politik.

Oleh kerana pelantikan KPN adalah diatas perogatif Perdana Menteri yang juga Presiden Umno, maka Umno sentiasa akan beranggapan bahawa KPN adalah “budak suruhan” mereka.

Pasukan polis adalah benteng pertahanan terakhir sebuah kerajaan, oleh sebab itu mereka dianggap terpaksa mengikut telunjuk “orang yang memberi mereka makan”, walhal pada hakikatnya mereka adalah pihak yang bertugas menjaga keselamatan negara.

Keikhlasan anggota polis menjalankan tugas menjaga keamanan, disalahgunakan Umno-BN untuk kepentingan politik mereka.

Dalam kes Musa secara spesifik, jelas menunjukkan bahawa Umno-BN sudah tidak lagi menghargai jasa beliau. Musa dan anggota polis di bawah kepimpinannya, tidak lagi dilihat boleh membantu menyelamatkan Umno. “Habis sepah madu dibuang.”

Pulihkan integriti pasukan polis

Bagi Pakatan Rakyat serta majoriti rakyat yang menyokongnya, jalan terbaik untuk memulihkan integriti polis, ialah dengan memisahkannya dari ditentukan penguasa elitis Umno-BN.

Bukan sahaja KPN, malah perlantikan Ketua Hakim Negara, Peguam Negara, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Pengerusi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah dan banyak lagi jawatan utama, harus dibuat oleh Parlimen.

Kerajaan boleh membentuk satu suruhanjaya khusus dan membuat cadangan kepada Parlimen. Nama-nama mereka, harus diperhalusi dan dinilai oleh wakil-wakil yang dipilih oleh rakyat.

Rakyat tidak mahu jawatan dan lain-lain dilantik dan ditentukan oleh PM dari Umno-BN. Mereka mesti dilantik rakyat dan bertanggungjawab terus kepada Parlimen dan Yang di-Pertuan Agong selaku kuasa yang tertinggi dalam negara.

Hanya dengan cara ini, integriti dan maruah polis yang tercalar akan dapat dipulihkan.

Akibat daripada kuatnya kuasa politik Umno-BN, banyak cadangan dalam Suruhanjaya Di Raja yang membentuk Independent Police Complaints and Misconduct Commission (IPCMC), “dibakul sampahkan”.

Dalam satu kenyataan, Anwar selaku Ketua Pembangkang mencatatkan dalam blog beliau:

“Saya ulangi kekecewaan ramai dari ahli parlimen kerana kegagalan kerajaan meneliti serta menuruti saranan IPCMC. Sungguhpun saya mengakui hasrat kerajaan untuk melebarkan peranan suruhanjaya ini kepada sejumlah 27 agensi lainnya. Latar asal dari rang undang-undang siap perlu diberi perhatian sewajarnya. Pokok pangkalnya adalah terhakisnya keyakinan rakyat terhadap institusi polis.

“Sekiranya asas ini diabaikan, permasalahan sebenar tidak akan selesai. Integriti agensi kerajaan terutamanya pasukan polis tercalar teruk akibat salah guna kuasa segelintir pucuk pimpinannya tatkala mereka di bawah tetap berdedikasi mencurah bakti kepada masyarakat. Ketiadaan fasal berkaitan bidangkuasa siasatan hanya menyebabkan kewujudan suruhanjaya tersebut seumpama ‘melepaskan batuk di tangga.’

“Yang lebih mengejutkan saranan IPCMC ditolak kononnya adalah untuk melindungi ramai anggota polis yang majoritinya orang Melayu. Membingungkan sekali alasan sebegini, sedangkan yang terlibat melanggar jalur hukum merupakan pucuk pimpinan polis. Berselindung di sebalik alasan kaum merupakan alasan dangkal yang cuba memperbodohkan rakyat.

“Oleh kerana itu saya menekankan tiadanya iltizam politik pada pihak pimpinan Umno-BN untuk benar-benar memastikan perubahan terlaksana. Tidak hairanlah usaha kerajaan ini seakan fatamorgana yang cuba mengelirukan mata rakyat. Insya Allah dengan usaha dan doa, pastinya yang hak akan mengatasi yang batil.”

Selamat bersara Tan Sri Musa Hassan!

(Harakah Daily)

Kes bunuh Sosilawati: ‘Kami ada bukti kukuh’


KUALA LUMPUR: "Kertas siasatan akan dikemukakan kepada Pejabat Peguam Negara berkemungkinan minggu depan. Polis yakin siasatan kami punya bukti kukuh," kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Zinin berhubung perkembangan terkini pembunuhan kejam jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi, di sini, semalam.

Menurutnya, bukti kukuh itu yang dikumpul berdasarkan penemuan tulang, beberapa senjata, barangan peribadi dan pengakuan suspek diyakini mampu mengaitkan dan mengheret suspek utama dan tujuh yang lain ke mahkamah bagi didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mandatori gantung sampai mati jika sabit kesalahan. Beliau berkata, sehingga kini polis menghentikan operasi mencari bahan bukti di Ladang Gadong dan Sungai Panchau, Banting, bermula semalam. Bagaimanapun, anggota polis masih berkawal di tempat itu dan ia masih ditutup kepada orang ramai.


"Polis percaya kes pembunuhan Sosilawati dan tiga rakannya dapat diselesaikan berdasarkan tindakan diambil dan bahan bukti yang diperoleh," katanya.


Mohd Bakri berkata, bagi ujian asid deoksiribonukleik (DNA) yang dibuat pada serpihan tulang yang dipercayai milik mangsa, keputusan mengenainya hanya akan diperoleh sekurang-kurangnya dalam empat hari lagi.


"Misi mencari bahan bukti dihentikan hari ini (semalam) dan jika selepas ini kami dapati ada keperluan atau masih ada lagi benda yang perlu dicari atau dilakukan, kami akan sambung operasi," katanya.


Mohd Bakri berkata, dua pasukan khas ditubuhkan bagi menjalankan siasatan menyeluruh berhubung tragedi pembunuhan keempat-empat mangsa dan kes kehilangan tiga lagi individu serta seorang wanita yang mati dibunuh sebelum ini. Beliau berkata, bagi kes Sosilawati dan tiga rakannya, pasukan khas diketuai Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah, manakala bagi pasukan menyiasat individu hilang ia diketuai Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Risikan dan Operasi, Datuk Hadi Ho Abdullah.


"Setakat ini, kami sudah kenal pasti suspek terbabit empat kes lain iaitu tiga kes individu hilang selepas mengadakan pertemuan dengan suspek utama. Kami tidak menolak kemungkinan mereka turut menjadi mangsa bunuh selain satu kes wanita mati ditikam di hadapan rumahnya tahun lalu," katanya.


Sosilawati, 47, bersama pemandu peribadinya, Kamaruddin Shansuddin, 44, pegawai bank CIMB cawangan Kampung Baru, Kuala Lumpur, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi, Ahmad Kamil Abd Karim, 32, dilapor hilang sejak 30 Ogos lalu selepas ke Banting untuk urusan pembelian tanah.


Keempat-empat mangsa disahkan dipukul sampai mati sebelum dibakar dan abunya dibuang ke dalam sungai berdekatan Ladang Gadong, Banting. Kes pembunuhan itu terbongkar selepas penahanan suspek utama yang juga seorang peguam berusia 41 tahun pada 11 September lalu diikuti beberapa tangkapan membabitkan tujuh individu lain. Semua suspek dipercayai pekerja suspek utama.


Sebelum itu, polis menemui kereta mewah milik Sosilawati ditinggalkan di sebuah pangsapuri di USJ1 dan kereta peguamnya di tempat letak kereta Hotel Dorset, Subang Jaya.


Peguam terbabit orang terakhir dilihat bersama semua mangsa. Setakat ini, motif pembunuhan masih dalam siasatan.

Sejak itu, kawasan Ladang Gadong dipercayai milik suspek utama menjadi tumpuan siasatan polis selain tiga sungai utama di kawasan berkenaan iaitu Sungai Kanchung Laut, Sungai Gelanggang Buaya dan Sungai Panchau yang dipercayai menjadi lokasi pembuangan tulang mangsa, senjata pembunuhan dan barangan peribadi mangsa termasuk jam tangan serta telefon bimbit. Semua sungai berkenaan terletak antara dua hingga lima kilometer dari ladang berkenaan. Wartawan Harian Metro yang 'berkampung' di lokasi kejadian sejak Ahad lalu juga mendapati orang ramai terutama penduduk sekitar keluar beramai-ramai untuk melihat lokasi kejadian tanpa menghiraukan kawasan berkenaan dikawal ketat.


Dalam tinjauan semalam selepas media dibenarkan mendekati kawasan pintu masuk ladang berkenaan mendapati kawasan ladang itu dipagar dengan tembok simen setinggi kira-kira dua meter manakala pintu masuk utama dikawal menggunakan pagar kawalan automatik serta terdapat satu lagi pagar kira-kira 100 meter dari pintu utama ladang. Pintu masuk utama ladang itu turut tertera dua tanda amaran iaitu 'Dilarang Masuk' dan 'Awas Anjing Ganas'. Turut kelihatan di dalam kawasan ladang berkenaan ialah beberapa bangunan menyerupai chalet, rumah pondok serta gazebo selain beberapa tapak semaian ditutupi jaring berwarna hitam dipercayai untuk tanaman sirih di sepanjang laluan pintu masuk hadapan.

myMetro
Related Posts with Thumbnails