Jumaat, 4 November 2011

PKFZ: Pak Lah Badawi Akan Dipanggil Ke Mahkamah?

Bekas menteri pengangkutan itu boleh dihukum penjara lima tahun atau denda atau kedua-duanya bagi setiap tiga pertuduhan mengikut Seksyen 417 Kanun Keseksaan, jika sabit kesalahan.


KUALA LUMPUR: Bekas perdana menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi akan dipanggil sebagai saksi pendakwa dalam perbicaraan kes tipu bekas Menteri Pengangkutan Tan Sri Chan Kong Choy berkaitan skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) yang akan bermula 2 April tahun depan di Mahkamah Tinggi di sini.

Hakim Datuk Zamani Abdul Rahim menetapkan tarikh berkenaan setelah Chan mengaku tidak bersalah kepada tiga pertuduhan pindaan yang dibacakan kepada beliau hari ini.

Timbalan Pendakwa Raya Datuk Nordin Hassan memaklumkan bahawa terdapat pindaan dalam ketiga-tiga pertuduhan iaitu dengan meminda perkataan “kerajaan Malaysia” kepada “sokongan kamu (Chan) sebagai menteri pengangkutan”.

Oleh itu mengikut pertuduhan pindaan itu Chan didakwa menipu bekas perdana menteri itu dengan memperdayakan beliau (Abdullah) bagi meluluskan Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) sebagai pemaju siap guna untuk menjalankan pembangunan projek hab penghantaran di Zon Bebas Pulau Indah dan kerja-kerja pengubahsuaian di tapak PKFZ antara 2004 dan 2006 bernilai RM1.9 bilion.

Menyembunyikan fakta kos

Chan, 55, didakwa dengan curangnya menyembunyikan fakta pembiayaan kos pembangunan akan dibiayai melalui bon oleh KDSB melalui Transshipment Megahub Berhad dengan sokongannya sebagai menteri pengangkutan.

Bekas menteri itu dituduh melakukan kesalahan itu di tingkat empat blok utama di pejabat Perdana Menteri di bangunan Perdana Putra, Putrajaya.

Chan boleh dihukum penjara lima tahun atau denda atau kedua-duanya bagi setiap tiga pertuduhan mengikut Seksyen 417 Kanun Keseksaan, jika sabit kesalahan.

Hakim Zamani menetapkan tarikh perbicaraan itu bermula dari 2 April sehingga bulan Ogos, sambil mengingatkan kedua-dua pihak untuk bersikap profesional bagi memastikan perbicaraan berjalan lancar.

“Ini adalah kes berprofil tinggi dan mendapat perhatian ramai jadi saya bercadang untuk memulakan perbicaraannya seawal Januari tetapi mahkamah membenarkan kes ini bermula April selepas mempertimbangkan permohonan pihak pembelaan yang memerlukan lebih masa untuk memperolehi semua dokumen berkaitan daripada pendakwaan,” katanya.

`Kertas kabinet’

Hakim Zamani merupakan salah seorang hakim di Mahkamah Tinggi Pulau Pinang dan ditugaskan mengendalikan perbicaraan ini.

Di awal prosiding hari ini, peguam Tan Hock Chuan yang mewakili Chan berkata walaupun pihaknya ada menerima dokumen-dokumen daripada pihak pendakwaan, tetapi memerlukan lebih banyak lagi dokumen berkaitan ‘kertas kabinet’ khususnya berkaitan isu bon.

“Kami memerlukan dokumen-dokumen berkenaan secepat mungkin dan berharap pihak pendakwaan akan memberikan kerjasama dan kami tidak berniat sama sekali untuk melengah-lengahkan perbicaraan,” kata Tan.

Nordin memberitahu mahkamah bahawa pihaknya telahpun menyerahkan ‘kertas kabinet’ dan bersedia menyerahkan dokumen-dokumen lain sekiranya pihak pembelaan menyatakan secara spesifik apakah dokumen-dokumen tambahan yang lain.

Selepas prosiding hari ini, Nordin memberitahu pemberita selain Abdullah, pihak pendakwaan akan memanggil 30 saksi untuk memberi keterangan dalam kes itu.Bernama

Malaysia lahir golongan ‘cendawan’ bukan cendekiawan - Prof Madya Zaharom

Ahli akademik Malaysia menyifatkan kebebasan akademik hanya mitos sedangkan realitinya para pensyarah dan pelajar dihimpit dengan pelbagai sekatan yang dikenakan terhadap mereka.Pensyarah di Universiti of Nottingham, Prof Madya Zaharom Naim berkata disebabkan sekatan itu juga mewujudkan perkembangan golongan ‘cendawan’ dan bukannya ‘cendikiawan’.

“Malah lebih malang, ia mewujudkan golongan akademik yang kurang sensitif terhadap isu terkini sehingga boleh diklasifikasikan sebagai minda kelas ketiga,” katanya selepas ditemui dalam Forum ’Kebebasan Akademik di Malaysia’ di Kuala Lumpur semalam.

Zaharom berkata, kebebasan akademik hanya mitos seperti kebebasan media. Ahli akademik tidak fikir tentang ini malah jauh sekali untuk pertahankan. Sekatan rasmi seperti akur janji di universiti oleh pensyarah dan pelajar hanya untuk menekan.

“Sistem penghargaan melalui kenaikan pangkat hanya mewujudkan golongan yang mementingkan diri dan tidak ambil tahu,” terang beliau. Golongan cendawan berkembang dan bukannya cendikiawan kerana melihat kerja mereka sebagai pekerjaan biasa dan bukannya satu profesion.

Ujar beliau, “peranan utama ahli akademik adalah untuk mengekalkan kuasa sedia ada dalam masyarakat tanpa mempersoalkannya.

Bagi mereka soal-mempersoal adalah kerja orang lain.

“Inilah minda tahap ketiga dan mungkin ia akan jadi lebih teruk,” katanya, merujuk kepada tindakan disiplin terhadap pensyarah undang-undang Profesor Dr Abdul Aziz Bari oleh Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) baru-baru ini.

Golongan intelektual jadi pak turut

Katanya, kejadian yang menimpa Aziz Bari akan mewujudkan kaki bodek dan penakut yang dihasilkan melalui sistem ahli politik dalam golongan tertentu. Peristiwa malang ini diwarisi dalam sistem pendidikan Malaysia dan implikasinya menghasilkan intelektual yang rendah daya inteleknya.

“Wujud hamba Allah Aziz Bari yang ditekan akan mewujudkan 10 kaki bodek dan 10 kaki penakut. Ini dihasilkan melalui sistem sosialisasi oleh ahli politik untuk golongan tertentu. Implikasinya nilai intelektual akademik rendah sehingga menghasilkan hujah bodoh yang tidak dicabar.

“Wujud pejuang hak asasi disifatkan seperti golongan komunis. Golongan intelektual enggan beri pendapat dan hanya tunggu arahan orang atas. Mereka tiada pendirian langsung dan hanya jadi pak turut,” katanya.

Sementara itu, Datuk Dr Denison Jayasooria dari Universiti Kebangsaan Malaysia berkata, kredibiliti ahli akademik akan dipertikaikan apabila menyuarakan pandangan mereka kepada umum.

“Apabila mereka (ahli akademik) bersuara atau mengkritik secara terbuka kepada umum mereka akan dikatakan sebagai pembangkang, NGO,” katanya.

Forum ‘Kebebasan Akademik di Malaysia’ dianjurkan Pergerakan Tenaga Akademik Malaysia dan Persatuan Kakitangan Akademik Universiti Malaya (PKAUM).

Ahli panel terdiri daripada Profesor Wan Manan Wan Muda dari Universiti Sains Malaysia, Dr Denison Jayasooria, Profesor Zaharom (Universiti of Nottingham) dan Timbalan Presiden Gabungan Mahasiswa Islam Malaysia (Gamis) Mohd Zaki Sukery. Turut hadir Aziz Bari dan kira-kira 30 ahli akademik lain.

Khamis, 3 November 2011

Apa Dia "Seksualiti Merdeka" ?

Marina Mahathir, antara perempuan yang menjadi pendokong kuat aktiviti songsang anjuran Seksualiti Merdeka.
 
Festival Seksualiti Merdeka merupakan acara tahunan yang diadakan pada 1 hingga 13 November 2011 bertempat di Annexe Gallery, KL. Tema pada thun ini adalah "Queer without fear" atau lebih kurang maksudnya  "Jangan takut menjadi janggal" atau "Kejanggalan tanpa rasa takut". Festival pada tahun ini dilancarkan oleh Datuk Ambiga Srineevasan.

Berikut kenyataan resmi mereka terhadap pergerakan tersebut di dalam portal rasmi mereka seksualitimerdeka.com:

Seksualiti Merdeka adalah suatu acara tahunan mengenai hak seksualiti yang diadakan di Kuala Lumpur, dengan kerjasama segabungan NGO Malaysia (di antaranya Malaysian Bar Council, SUARAM, Empower, PT Foundation, United Nations, Amnesty International) dan individu-individu. Kami mengadakan bengkel-bengkel, perbincangan, pemutaran filem, penulisan surat dan hal-hal yang lain berkaitan seksualiti. Kami menggunakan istilah 'Seksualiti Merdeka'untuk mengingatkan bahawa walaupun kita telah berpuluh tahun Merdeka, namun tidak semua rakyat Malaysia yang dapat melahirkan diri mereka yang sebenar.

Kami percaya bahawa setiap orang di Malaysia berhak untuk bebas dari diskriminasi, keganasan ataupun gangguan hanya kerana orientasi seksual dan identiti jantina mereka. Kami percaya bahawa kita semua berhak untuk bertanggungjawab terhadap tubuh kita sendiri. Kami percaya setiap orang berhak untuk menyayangi dan disayangi, sama ada dia gay, lesbian, biseksual, transgender, heteroseksual, aseksual, pansexual dan sebagainya.

Antara mereka yang mengecam pergerakan tersebut dengan lantang adalah PERKASA yang diketuai oleh Datuk Ibrahim Ali. Ramai lagi yang mengecam pergerakan tersebut yang mana ianya tidaklah menghairankan memandangkan persepsi masyarakat Melayu dan Islam terutamanya yang menolak budaya bebas menjamu selera seks mengikut kehendak nafsu.


Walaupun jurucakapnya yang juga merupakan salah seorang pengasas pergerakan tersebut menafikan tujuan mereka mahu menggalakkan budaya homoseks di Malaysia namun hakikatnya adalah sama sahaja iaitu mereka mahukan masyarakat kita menerima mereka yang mempunyai selera homoseks.

Mereka menegaskan bahawa mereka tidak bertujuan untuk membuatkan orang marah sebaliknya mereka hanya mahu hidup gembira dan menerima diri mereka seadanya.

Walau apapun alasannya, kita tetap perlu menolak budaya songsang seperti itu yang mahu masyarakat menerima sesuatu yang berpenyakit. Seperti sakit kencing manis, tidak ada sesiapa menolak bahawa ia tetap ada dan dihidapi oleh ramai orang di negara kita, tetapi kita sering membuat kempen agar orang ramai berusaha mengelakkan tabiat atau perkara-perkara yang menyebabkan kencing manis, kerana ia bukanlah sesuatu yang perlu disukai atau diraikan.

Tidak pernah berlaku dalam sejarah adanya perkumpulan manusia yang berhimpun untuk meraikan sakit kencing manis sekalipun ramai yang menghidap penyakit tersebut. Tidak pernah ada kumpulan yang menjadikan temasya yang mahu agar masyarakat menerima budaya kencing manis.

Walaupun begitu masyarakat tidak pernah menolak jika ada anggota keluarganya mengidap kencing manis. Kita tidak pernah memulau pengidap kencing manis. Malah mereka yang mengidapnya dibantu untuk menjalani kehidupan agar sihat dengan mengubah cara hidupnya agar menjadi normal seperti biasa.

Begitulah juga dengan masalah mereka yang menghidapi kecelaruan selera seks yang sonsang. Semua tahu ia wujud dan masyarakat berusaha agar kita mengelakkan diri kita daripada terjerumus ke dalam perangai atau tabiaat seperti itu.

Tidak perlu berpesta dan mendesak orang ramai agar menerima penyakit seperti itu dan mendesak masyarakat berhenti dari berkempen menolak dan mengelakkan diri kita dari masalah itu. Seperti mana kes kencing manis tadi, pengidapnya tidak pernah terlintas untuk mendesak masyarakat berhenti dari mengingatkan orang ramai agar menjauhi kencing manis.

Mohon Allah jauhkan akal fikiran fikiran yang bercelaru dari masyarakat kita...amin.

Ikan Kerapu Gergasi Berharga RM16,000SEORANG lelaki memegang ikan kerapu seberat 200 kilogram yang ditangkap di perairan Miri, Sarawak semalam.


IKAN GERGASI. Seorang nelayan tidak menyangka memperoleh wang sebanyak RM16,000 selepas kejayaan menangkap seekor kerapu gergasi semalam.
Ikan seberat 200 kilogram (kg) itu dipercayai ditangkap menggunakan pukat kira-kira tujuh batu nautika dari pantai Miri, Sarawak.
Kejayaan menangkap ikan itu menarik perhatian ramai termasuk seorang pemilik restoran yang membelinya pada harga RM16,000.
Spesies kerapu gergasi yang turut dipanggil sebagai kertang itu mampu membesar sehingga dua meter panjang dengan berat 400 kilogram dan mempunyai nilai pasaran mencecah RM70 sekilogram.

TalentCorp: Memang patut gaji PM dipotong

Abdul Aziz MustafaKUALA LUMPUR: Sekadar meyakinkan 450 orang untuk kembali dan bekerja di negara ini masih tidak sepadan peruntukan besar kepada Talent Corporation Malaysia Berhad (TalentCorp), kata Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub.

"Memang patut ada usul potong gaji Perdana Menteri di Dewan Rakyat. Dialah dahulu yang cakap berdegar-degar tentang TalentCorp," katanya merujuk kepada cadangan Ahli Parlimen Batu, Tian Chua untuk mengemukana usul untuk memotong gaji Perdana Menteri ekoran 'masalah dan kepincangan' yang berlaku sejak Datuk Seri Najib Tun Razak menjawat jawatan itu pada April 2009.

Malah, kata Salahuddin lagi, dalam Bajet 2011 yang dibentangkan tahun lalu, Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan memperuntukan sejumlah yang begitu besar kepada TalentCorp dan kemampuan meyakinkan 450 orang dalam tempoh setahun untuk kembali dan berkerja di negara ini amat tidak sepadan dengan peruntukan yang sangat besar itu.

"Malah, dakwaan itu pun masih boleh dipertikaikan. Adakah yang dibawa balik itu benar-benar diperlukan oleh negara ini atau adakah yang pulang itu terdiri dari golongan yang sudah tidak ada peluang lagi berkerja di luar negara?" kata Ahli Parlimen Kubang Kerian itu ketika mempertikaikan dakwaan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), Datuk Seri Idris Jala semalam mengenai apa yang disifatkan sebagai kejayaan TalentCorp.

Menurut Salahuddin, sudah menjadi pengetahuan umum bahawa ramai tenaga kerja professional termasuk para jurutera yang berkerja di negara-negara Eropah yang terpaksa pulang ke negara ini akibat kemelesetan ekonomi yang sedang melanda negara-negara itu kini.

"Sebab itulah kita tidak yakin bahawa yang bersetuju pulang untuk berkerja di Malaysia itu benar-benar pakar yang diperlukan kepakaran mereka oleh negara ini walaupun Idris mendakwa mereka akan pulang di bawah REP (Program Kepulangan Pakar)," kata beliau.

Lebih menghairankan, kata Salahuddin, mengapa perkara itu tidak dinyatakan oleh Timbalan Menteri di JPM, Datuk S K Devamany dalam jawapan kepada soalan beliau di Dewan Rakyat, Isnin lalu.

"Adakah Idris seorang sahaja yang tahu angka itu sehingga perkara itu tidak dinyatakan dalam jawapan Devamany kepada soalan saya? Hanya menteri sahaja yang tahu dan timbalan menteri tidak tahu walaupun sama-sama di JPM?

"Saya benar-benar berharap Idris tidak memetik angka itu dari langit!" kata beliau.

Dalam jawapannya itu, Devamany berkata, dianggarkan 800,000 hingga 1.4 juta rakyat Malaysia bekerja di luar negara sehingga April tahun ini berdasarkan angka yang dikeluarkan Bank Dunia berikutan kajian bersama dengan Unit Perancang Ekonomi, JPM.

"Jumlah tersebut amat besar dan TalentCorp yang ditubuhkan kononnya untuk memujuk mereka pulang juga terus dikecam, mendapat liputan buruk, dipersoalkan di mana blueprint yang siap untuk dilaksanakan malah ada taklimat TalentCorp di luar negara yang menjadi bahan ketawa dan diperlekehkan habis-habisan sehingga TalentCorp digelar Talent Corpse (corpse maknanya mayat).

"Malangnya, bila saya tanya mengenai TalentCorp, jawapan yang saya terima tidak memuaskan malah dianggap sambil lewa oleh penyokong kerajaan sendiri," kata Salahuddin.

Ahli Parlimen Kalabakan, Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh menyifatkan Devamany tidak menjawab soalan.

"Seronok kita dengar jawapan daripada Yang Berhormat Timbalan Menteri. Akan tetapi TalentCorp ini berupaya atau tidak sebab Yang Berhormat Timbalan Menteri tidak menjawab soalan," katanya.

Ahli Parlimen Barisan Nasional itu juga menuntut supaya diberitahu mengapa rakyat Malaysia yang berkerja di luar negara itu tidak mahu pulang dan berkerja di Malaysia sedangkan ada di antara mereka yang menerima biasiswa.

"Ini soalan yang kita mahu tahu kalau setakat sambil lewa memang kita tidak akan mendapat soalan yang betul. Jadi tambahan soalan ini daripada JPA, dibagi biasiswa JPA kemudian berapa banyak dan kenapa mereka tidak mahu balik?" kata Abdul Ghapur.

10 Adun Umno T’ganu digugurkan?

Mereka dari kumpulan bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh menentang kepimpinan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said.


PETALING JAYA: Nasib masa depan sekumpulan wakil rakyat Umno di Terengganu kini tidak menentu kerana mereka belum membuat keputusan sama ada akan mempertahankan kerusi masing-masing atau sebaliknya.

Umno Terengganu berpecah kepada dua kem. Mereka dari kumpulan bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh dikatakan semakin diketepikan oleh kumpulan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said.
“Sekurang-kurangnya 10 Adun Umno dari kumpulan Idris dijangka digugurkan,” kata sumber Umno negeri hari ini.

Antara wakil rakyat yang menjadi sebutan digugurkan ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Ajil, Datuk Rosol Wahid; Datuk Din Adam (Bukit Besi); Alias Abdullah (Alor Limbat); Zakaria Ariffin (Paka); Nawi Mohamad (Hulu Besut) dan Abdul Halim Jusoh (Permaisuri).

“Muka-muka baru dari kumpulan Ahmad akan menggantikan mereka, kita sedang memilih calon baru untuk kawasan-kawasan berkenaan. Ini membuka peluang kepada wakil rakyat penyokong Idris untuk bertanding semula dalam pilihan raya umum akan datang,” katanya.

‘Saya bersedia digugurkan’

Sementara itu, Nawi yang dihubungi hari ini berkata, beliau sedia digugurkan dari bertanding dalam pilihan raya umum akan datang.

Bagaimanapun katanya, wakil rakyat lama dan sudah bertahun-tahun menjadi Adun juga perlu digugurkan.

“Tidak boleh lagi Adun-Adun lama bertahan kerana kita perlu meletakkan wakil rakyat muda. Masa sudah berlalu…bukan waktu lagi untuk wakil rakyat yang sudah tua,” tambahnya.
Nawi yang juga naib ketua Umno bahagian Besut berkata, Umno negeri sudah kembali normal kerana kumpulan Idris dan Ahmad sudah berbaik semula.

Katanya, tidak ada lagi kumpulan Idris dan kumpulan Ahmad, semuanya sudah menjadi satu.
Pada 2008, selepas pilihan raya umum Umno Terengganu terbelah dua apabila sebahagian besar Adun menentang pelantikan Ahmad sebagai menteri besar.

Rabu, 2 November 2011

Gaji PM Najib RM22,826.65 Sebulan: Usul Potong Gaji Panas

KL 2 Nov 11: Pertikaman lidah berlaku di Dewan Rakyat hari ini ketika ahli parlimen berbahas berhubung usul untuk memotong sebulan gaji Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Malah Speaker Pandikar Tan Sri Amin Mulia juga hilang sabarnya, setelah diasak semasa perbahasan usul yang dibawa oleh Tian Chua (PKR-Batu), yang mendakwa "masalah dan kepincangan" berlaku sejak Najib menjawat jawatan itu pada April 2009.

Usul itu, bagaimanapun ditolak dengan undi majoriti. Apa yang memberangkan Pandikar adalah apabila ahli parlimen mencelah tanpa kebenarannya - satu pencabulan peraturan tetap dewan. Speaker itu juga membidas ahli Dewan Rakyat yang cuba ‘mengarahkannya’ mengenai cara melakukan tugasnya itu, di sebalik diri mereka yang gagal mematuhi peraturan dengan menggunakan perkataan seperti ‘bodoh’.

Bagi mengendurkan ketegangan, Pandikar membenarkan setiap wakil rakyat untuk berbahas selama sepuluh minit. Tian Chua dan seorang penyokong pembangkang dibenar memulakan debat dan diikuti oleh dua anggota dari Kelab Penyokong BN dan seorang Menteri di Jabatan Perdana Menteri memberikan jawapannya.

Usul itu adalah untuk mengurangkan gaji sebulan perdana menteri sebanyak RM22,826.65 dengan alasan, antaranya tindakan Najib yang didakwa tidak sensitif dengan kesusahan yang dihadapi rakyat apatah lagi dengan kadar inflasi yang tidak terkawal.

Pembangkang juga menempelak langkah kerajaan membayar jutaan ringgit kepada firma perundingan perhubungan awam seperti Apco Worlwide dan FBC Media untuk mempromosi negara yang dikatakan memburukkan lagi keadaan.

Jamil Khir Seleweng Wang Zakat Beli Buku Berbau Politik Untuk Diedarkan Kepada Imam

KUALA LUMPUR 2 Nov: Ahli parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar menuntut penjelasan segera Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom kerana menyeleweng wang zakat untuk tujuan politik.
Mahfuz menunjukkan surat arahan Jamil kepada Yayasan Taqwa untuk membayar sebuah syarikat yang membekal buku bertajuk ' Bukti Pas bukan parti Islam'
Berdasarkan satu surat, katanya, menteri itu didakwa mengarah Yayasan Taqwa membayar kepada sebuah syarikat yang membekal buku bertajuk ‘Bukti Pas bukan parti Islam’ kepada sekumpulan imam dan bilal.
Yayasan Taqwa ialah badan yang berada di bawah kementerian Jamil Khir yang menerima dan mengagih wang zakat.
Buku itu pula diberi kepada sekumpulan bilal dan imam masjid dalam sebuah program anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).
Beliau difahamkan, kandungan buku itu turut diulas dengan memburukkan Pas.
“Kita tiada masalah jika diserang, tetapi isunya ialah, mengapa serang Pas guna wang zakat?.
“Miskin sangatkah Umno sampai wang zakat pun diseleweng untuk tujuan politik umno,” katanya dalam sidang media di parlimen hari ni.
Petikan surat itu berbunyi ‘sukacita dimaklumkan bahawa YB Mejar Jeneral Datuk Seri Jamil Khir Bin Baharom, Menteri di JPM telah bersetuju untuk membeli buku itu sebanyak 250 unit,’
‘Mohon kerjasama tuan untuk membuat pembayaran ke syarikat itu,’ kenyataan surat itu dipetik dan ditandatangani oleh Setiausaha Sulit Jamil Khir, Leftenan Kolonel Ab Jabar Mohamad Aris.
Beliau difahamkan, kursus yang sudah tiga kali diadakan itu turut dihadiri pegawai tertinggi polis Bukit Aman dalam setiap siri.
Manakala ucapan penutup disampaikan oleh bekas perdana menteri dan bekas presiden Umno, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Kesemua bilal dan imam dari seluruh Kedah itu dibawa ke sebuah dewan di Bangi untuk mengikuti kursus berkenaan.
“Kursus itu kata peserta tidak lebih kepada brainwash untuk mereka dan mebmuruk-burukkan Pas atas nama program Jakim,” kata Mahfuz yang turut mengedar salinan surat itu kepada media.

Lebuhraya Jabor Kemaman: 2 Billion Lagi Wang Rakyat Diseleweng

Pembinaan Lebuhraya Jabor, Kemaman, Terengganu yang termasuk dalam sebahagian Lebuhraya Pantai Timur (LPT) menimbulkan persoalan, apabila dikesan menelan kos amat tinggi sehingga melebihi RM2 bilion dari harga asal.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menimbulkan persoalan itu berkata, kos asal pembinaan lebuhraya itu hanyalah RM3 bilion, tetapi kini telah menjadi RM5 bilion.

Menurut beliau, kejadian yang amat menyedihkan itu tidak sepatut berlaku kerana ia melibatkan wang rakyat yang sepatutnya digunakan dengan betul.

Katanya, projek tersebut telah dibina sejak tahun 2007 dan dijangka siap tahun lalu, tetapi masih juga tidak siap hingga sekarang.


"Siapakah yang bertanggungjawab dalam hal ini. Kenapa kejadian ini berlaku? Ini merupakan kelemahan JKR dan kementerian terbabit perlu bertanggungjawab dalam hal ini," katanya ketika berucap pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Kejadian itu, menurut beliau, belum lagi diambil kira dengan persoalan tol yang nantinya pasti akan mencetuskan pula beberapa tanda tanya lain.

"Sehingga sekarang, kita masih belum tahu siapakah yang akan mengendalikan tol dan siapakah yang akan memegang konsesinya," katanya.

Selain itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh turut mempersoalkan projek tidak cerdik Umno BN yang membina jambatan di atas daratan.

Katanya, projek tersebut dibina di daerah Kemaman, Terengganu dengan kos RM174 juta dan ternyata turut melibatkan kos amat tinggi sehingga melebihi RM70 juta dari harga sebenar.

"Ini merupakan satu projek pelik Umno BN yang membina jambatan di daratan dan dan kosnya pula amat tinggi serta melebihi kos sebenar," katanya yang juga Ketua Umum PKR.

Beliau turut membidas sikap para pemimpin Umno yang lebih mementingkan diri sendiri daripada memikirkan derita rakyat dengan membuat cadangan untuk menaikkan elaun wakil-wakil rakyat.

Sehingga kini, katanya, keniskinan tegar di kalangan rakyat masih belum diatasi, tetapi para pemimpin Umno sanggup membuat cadangan untuk menaikkan elaun wakil-wakil rakyat tanpa memikirkan derita rakyat.

"Nak naik gaji minima pun tak setuju. Peruntukan kepada ahli-ahli Parlimen atau wakil-wakil rakyat pun tak diberi dengan adil.

"Peruntukan kepada wakil-wakil rakyat atau ahli-ahli Parlimen pembangkang tak diberikan untuk membolehkan mereka mempergunakannya untuk kepentingan rakyat di kawasan masing-masing. Jadi susahlah saya nak sokong cadangan itu," katanya.

Beliau amat sedih kerana dalam keadaan nasib rakyat tidak terbela pun, masih terdapat para pemimpin Umno BN yang tergamak "songlap" wang rakyat dengan pelbagai cara termasuk menerusi projek-projek yang dibuat oleh kerajaan.

Usul potong sebulan gaji PM gagal tapi 'panas'

Pertikaman lidah berlaku di Dewan Rakyat hari ini ketika ahli parlimen berbahas berhubung usul untuk memotong sebulan gaji Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.

Malah Speaker Pandikar Tan Sri Amin Mulia juga hilang sabarnya, setelah diasak semasa perbahasan usul yang dibawa oleh Tian Chua (PKR-Batu), yang mendakwa "masalah dan kepincangan" berlaku sejak Najib menjawat jawatan itu pada April 2009.

Usul itu, bagaimanapun ditolak dengan undi majoriti.


Apa yang memberangkan Pandikar adalah apabila ahli parlimen mencelah tanpa kebenarannya - satu pencabulan peraturan tetap dewan.

Speaker itu juga membidas ahli Dewan Rakyat yang cuba ‘mengarahkannya’ mengenai cara melakukan tugasnya itu, di sebalik diri mereka yang gagal mematuhi peraturan dengan menggunakan perkataan seperti ‘bodoh’.

Bagi mengendurkan ketegangan, Pandikar membenarkan setiap wakil rakyat untuk berbahas selama sepuluh minit.

Tian Chua dan seorang penyokong pembangkang dibenar memulakan debat dan diikuti oleh dua anggota dari Kelab Penyokong BN dan seorang Menteri di Jabatan Perdana Menteri memberikan jawapannya.

Usul itu adalah untuk mengurangkan gaji sebulan perdana menteri sebanyak RM22,826.65 dengan alasan, antaranya tindakan Najib yang didakwa tidak sensitif dengan kesusahan yang dihadapi rakyat apatah lagi dengan kadar inflasi yang tidak terkawal.

Pembangkang juga menempelak langkah kerajaan membayar jutaan ringgit kepada firma perundingan perhubungan awam seperti Apco Worlwide dan FBC Media untuk mempromosi negara yang dikatakan memburukkan lagi keadaan.

Ketirisan wang rakyat begitu teruk di Kementerian Pertahanan

Bagaimana anda rasa sebagai pembayar cukai jika seseorang memberitahu anda bahawa Kementerian Pertahanan (Kementah) membayar sebanyak RM7.55 bilion untuk membeli kereta perisai yang harga sebenar hanya seperempat dari jumlah itu?

DEFTECH AV-8 8X8
Jika anda benar-benar tahu berapa nilai RM7.55 bilion (atau RM7,550 juta) itu, anda mungkin terperanjat dan sukar untuk mempercayai dan memekik: “Adakah kerajaan kita begitu teruk? Adakah mereka begitu berani?”

Jawapannya ialah ya; dan tirai drama mula dibuka di parlimen kita, tidak seperti di setengah-setengah laman web yang membuat dakwaan yang tidak berasas.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua menyoal Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kenapa Kementah membayar harga yang sangat mahal, sebanyak RM7.8 bilion untuk 257 buah kereta perisai.

Zahid menjawab bahawa kementeriannya tidak tahu bahawa harganya RM7.8 bilion seperti mana yang didakwa oleh Pua dan harga kontrak muktamad ialah RM7.55 bilion.

Beliau juga menyatakan bahawa beliau tidak tahu menahu tentang urusniaga yang membolehkan pembekal mendapatkan kenderaan- kenderaan tersebut dari Turki pada harga seperempat dari harga yang dibayar oleh Kementah.

Namun penafian Zahid itu akhirnya terbongkar apabila Pua mendedahkan bahawa Zahid sendiri menyaksikan majlis menandatangani perjanjian urusniaga itu di Ankara, Turki pada bulan Februari lalu.

Perjanjian itu ditandatangani di antara syarikat pembekal Malaysia, Deftech dan pengeluar kenderaan pertahanan Turki FNSS, syarikat usahasama di antara BAE Systems Inc. dari United Kingdom dan Nurol Holding dari Turki.

Perjanjian ini dilaporkan dalam satu kenyataan akhbar bertarikh 3 Jun 2011 di laman web BAE System Inc. melibatkan kontrak bernilai USD559 juta yang diberi kepada FNSS untuk “merekabentuk, membangun dan mengeluarkan” sebanyak 257 DEFTECH AV-8 8X8 kereta perisai beroda dan Sokongan Logistik Berintergrasi untuk Angkatan Tentera Malaysia.

Kenderaan-kenderaan tentera yang diberi nama ‘DEFTECH’, sebenarnya direkabentuk oleh FNSS PARS 8X8, kenderaan serbaguna, pelbagai misi, kenderaan beroda lengkap dengan peralatan senjata.

Harga melambong

Ini bermakna Kerajaan Malaysia membayar Deftech sebanyak RM7.55 bilion (RM29.4 juta untuk sebuah), yang kemudian membayar FNSS sebanyak RM1.7 bilion untuk 257 buah kereta perisai itu (RM6.6 bilion sebuah).

Jika anda seorang pembayar cukai yang marah dengan ‘rompakan di siang hari’ melibatkan RM6 bilion dari dana awam, tunggu dulu sehingga anda mendengar harganya di pasaran, yang jauh lebih rendah dari yang ditawarkan oleh FNSS.

Pua dalam satu kenyataannya bertarikh 9 Mac 2011, dalam blognya melaporkan bahawa harga-harga berikut untuk kereta perisai yang setanding yang ditawar dan diurusniagakan dalam pasaran.

0 Pasukan tentera Portugal membayar RM4.4 juta sebuah untuk kereta perisai Pandur II 8X8 (EUR364 juta untuk 353 buah)

0 Model terbaru Pirahan III 8X8 kereta perisai beroda yang dikeluarkanoleh Swiss MOWAG GmBH bernilai RM3.9 juta (USD1.2 juta) untuk tiap-tiap sebuah.

Dengan harga-harga ini sebagai rujukan, adalah wajar untuk kita mengharapkan supaya Kementah membuat tawaran tender terbuka dan mencapai keputusan muktamad.

Kita boleh mengurangkan harga tidak melebihi RM4.5 juta dari RM30 juta untuk sebuah kenderaan pada ketika ini dan mengurangkan nilai kontrak kepada RM1.15 bilion dari RM7.55 bilion.

Ini bermakna kerajaan Barisan Nasional telah melambongkan harganya sebanyak enam hingga tujuh kali ganda mengikut dasar pembelian peralatan pertahanan yang sama sekali tidak bersifat telus dan bertanggungjawab.

Jumlah yang sebegitu tinggi amat memeranjatkan yang mungkin tidak pernah kita dengar walaupun dalam sebuah negara yang paling korup di dunia sekali pun.

Perbelanjaan yang menggila

Urusniaga ini adalah salah satu dari kes bagaimana Kementah membelanjakan wang berbilion ringgit untuk membeli bot peronda dan helikopter dengan harga yang begitu tinggi.

Sebagai contoh, Kementah membeli enam buah kapal peronda luar pantaidari Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd pada harga sebuah RM1 bilion (jumlah RM6 bilion).

Harga yang dibayar ini adalah lima kali ganda dari apa yang dibayar oleh Royal New Zealand Navy untuk pembelian OPV, diperolehi pada harga hanya RM210 juta sebuah (NZ$90 juta) dari syarikat kedua terbesar di dunia, BAE Systems.

Begitu juga dengan pembelian helikopter jenis Eurocopter EC725 pada harga RM190 juta setiap sebuah (RM2.3 bilion untuk 12 buah) manakala Brazil membeli helikopter jenis yang sama pada harga hanya RM82 juta sebuah.

Melihat kepada tiga kontrak ini sahaja – kereta perisai, kapal peronda dan helikopter – menyaksikan ketirisan sebanyak RM12 bilion ekoran transaksi Kementah ini.

Dengan wang sebanyak ini, kita boleh membina rumah kos rendah untuk 250,000 keluarga, menyediakan kemudahan perumahan kepada sejuta rakyat yang tidak mampu.

Dasar pembelian pihak pertahanan melibatkan rasuah yang begitu bermaharajalela sememangnya diketahui ramai di kalangan para pegawai dan eksekutif pertahanan antarabangsa seperti mana yang didedahkan oleh Wikileaks.

Wikileaks mendedahkan kabel dari Kedutaan Amerika Syarikat tentang rakaman perbualan di antara saudara mara dan rakan-rakan ahli-ahli politik ketika pemerintahan Tun Abdullah Ahmad Badawi selaku perdana menteri dan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai timbalannya pada sekitar tahun 2004 hingga 2009.

Di samping mendedahkan jenis rasuah secara spesifik, kabel Amerika itu juga mendedahkan bahawa rasuah menjadi sumber pendapatan utama sebagai dana politik bagi mengekalkan kuasa pihak pemerintah.

Melihat dari perspektif yang lebih besar, ketirisan akibat tiga kontrak ini merupakan sebahagian kecil sahaha dari ketirisan-ketirisan yang berlaku dalam sistem pembelian kerajaan Barisan Nasional, sebagaimana didedahkan oleh Laporan Ketua Audit Negara 2010.

Laporan-laporan tahunan seperti ini, yang mendedahkan amalan rasuah dan salah guna pengurusan (hingga ada yang sukar dipercayai) sering menjadi peringatan bahawa kita terperangkap dengan sistem tadbir urus yang buruk dan akibatnya akan terus menerus mengeringkan sumber dana negara.

Tetapi jika kita menyedari bahawa Laporan Ketua Audit itu adalah sebahagian kecil dari ketirisan yang berlaku setiap tahun, kerana ianya meliputi laporan sebahagian kecil sahaja dari jumlah ratusan jabatan-jabatan kerajaan yang ada maka tentu kita amat bimbang dengan keadaan ini.

Dan adakah perubahan terhadap institusi-institusi telah dan akan berlaku di bawah pimpinan politik sekarang?

Sumber: Free Malaysia Today

Selasa, 1 November 2011

Bawa Masuk Peninju Israel, Kerajaan Selangor Tak Terlibat?


Kerajaan Selangor menafikan terlibat dalam penganjuran program realiti The Challenger Muay Thai membabitkan peninju Israel Ilya Grad yang diadakan di negara ini.

NONEExco pelancongan Elizabeth Wong berkata, walaupun berjaya menarik siri televisyen itu difilemkan di Selangor, kerajaan negeri langsung tidak terlibat dalam penganjurannya.

"Kami tidak menjemput mana-mana ahli sukan ataupun menandatangani sebarang dokumen sokongan untuk membolehkan warganegara Israel memasuki Malaysia," kata anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Lanjan.

Katanya, sekiranya kemasukan Grad dimaklumkan lebih awal, kerajaan negeri pasti memohon Kementerian Belia dan Sukan dan Jabatan Imigresen supaya menolak kemasukan warganegara Israel itu.

Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek semalam dilaporkan berkata Selangor memberi peruntukan RM5 juta untuk kejohanan itu; sementara kementeriannya hanya meluluskan penganjuran sebagai aktiviti kesukanan dan tidak terlibat dengan aspek lain.

Ilya Grad, Israeli Muay Thai boxing championBekas juara Muay Thai Israel itu dilaporkan memasuki Malaysia pada satu tarikh untuk menyertai kejohanan yang dirakamkan dalam kampus Universiti Putra Malaysia, Serdang untuk stesen TV AXN.

Menulis di blog tinju Muay Thai Authority pada 15 Oktober, Grad menceritakan beliau memasuki Malaysia melalui Thailand dan ditahan 25 jam di pintu masuk sebelum mendapatkan bantuan Persekutuan Muay Thai Malaysia, "dengan sokongan menteri sukan Malaysia."

Katanya, dengan begitu sahaja beliau melepasi sempadan dengan pas khas kerana pasport Israel miliknya tidak dicop.

Dalam kenyataannya hari ini, Wong berkata, insiden ini sudah dua kali berlaku dan menteri berkenaan hendaklah menghentikan pas masuk khas kepada warganegara Israel.

"Pendirian Pakatan Rakyat adalah jelas. Demi semangat setiakawan dengan rakyat Palestin, Malaysia tidak patut mewujudkan sebarang hubungan diplomatik, perdagangan, budaya ataupun sukan dengan rejim Zionis-Israel, katanya"

Ilya Grad, Israeli Muay Thai boxing championKatanya, hubungan dengan Israel hanya boleh dipertimbangkan sekiranya negara itu mengiktiraf hak rakyat Palestin dan menghentikan keganasan terhadap negara jirannya.

Mengulas kenyataan Shabery, Wong mendakwa menteri itu membuat kenyataan palsu dan berunsur fitnah dengan menunding jari pada pihak lain.

"Sebagai seorang menteri, beliau patut sedar hal imigresen berada di bawah bidangkuasa kerajaan persekutuan," katanya lagi.MalaysiaKini
Related Posts with Thumbnails