Sabtu, 19 Mac 2011

Celaka Hishamuddin Hussein. Pendaftaran Pakatan : ROS dah lulus, Menteri tak nak lulus

http://www.klpos.com/news/2009/05/23/1_1.jpgKUALA LUMPUR, 19 Mac — Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR) Saifuddin Nasution Ismail mendakwa permohonan pendaftaran Pakatan Rakyat masih belum menjadi kenyataan kerana berhadapan dengan halangan di peringkat Kementerian Dalam Negeri, bukannya Pendaftar Pertubuhan (RoS).

Beliau berkata sebenarnya Pakatan Rakyat sudah mendapat kelulusan peringkat RoS tetapi dipercayai terhalang kerana Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein (gambar) belum memberikan lampu hijau.

“RoS telah meluluskan permohonan Pakatan Rakyat, malah pegawai RoS juga telah memaklumkan kepada saya mengenai kelulusan itu.

“Tapi apa yang menjadi halangan adalah apabila menteri (Hishammuddin) tidak mahu tandangan permohonan kita... RoS dah luluskan tapi menteri tidak,” katanya kepada The Malaysian Insider.

Tambah Saifuddin, kelulusan khas Menteri Dalam Negeri bagi mana-mana permohonan pertubuhan termasuk Pakatan Rakyat.

“Di peringkat RoS kelulusan memang sudah dibuat, tapi perlu mendapatkan kelulusan khas menteri. “Kita memang sudah membuat (permohonan) pendaftaran tetapi terperangkap dengan kerenah birokrasi,” katanya.

Permohonan mendaftarkan Pakatan Rakyat, yang menjadi satu badan yang formal selepas pilihan raya umum ke-12 Mac 2008, dikemukakan kepada RoS awal tahun lalu.

Ditanya mengenai syarat tujuh anggota yang digariskan RoS, Saifuddin yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, ia bukan halangan bagi Pakatan Rakyat.

Selain itu, jelas Saifuddin, pihaknya tidak pernah dimaklumkan mengenai syarat tujuh anggota itu namun beliau percaya ia bukan syarat utama yang ditetapkan.

“RoS kata (dalam media) pendaftaran tak boleh sebab tak cukup (anggota) tapi kita tidak pernah dimaklumkan secara rasmi mengenai halangan itu, sebaliknya hanya tahu melalui media.

“Saya percaya tujuh anggota itu bukan syarat utama, ia bukan halangan dan saya percaya ia boleh dibawa berbincang sebab itu saya tak fikir ia halangan utama,” katanya.

Pakatan Rakyat kini mempunyai empat anggota iaitu PAS, PKR, DAP dan Parti Nasional Sarawak.

Sebelum ini, RoS dalam kenyataan menjelaskan Pakatan Rakyat boleh mendaftar sebagai sebuah parti gabungan kerana syarat tujuh anggota yang digariskan tidak terpakai bagi parti politik.

Syarat itu hanya terpakai untuk pertubuhan tidak berstatus kebangsaan yang ingin menjadi pertubuhan kebangsaan sedangkan parti politik sudah berstatus nasional.

Kali terakhir Pakatan Rakyat membuat kenyataan berhubung gabungan secara rasmi itu adalah pada tahun lepas oleh sekretariat yang ditubuhkan khusus untuk merangka dan meneliti soal penggabungan itu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) turut menasihati PAS, PKR dan DAP supaya mendaftarkan Pakatan Rakyat bagi membolehkan ketiga-tiga parti itu menggunakan logo yang sama pada pilihan raya. - TMI

Jumaat, 18 Mac 2011

Laporan Audit Yayasan Selangor Sahkan Berlaku Pembaziran


SHAH ALAM 18 MAC : Laporan Audit Yayasan Selangor yang akan dibentangkan Kerajaan Negeri bulan ini mengesahkan berlakunya perbelanjaan berlebihan oleh yayasan itu menerusi dua individu penting dalam organisasi tersebut.

Sinar Harian yang memetik sumber melaporkan, setakat November 2010, Yayasan Selangor telah mengalami defisit RM7.41 juta dan pasukan audit telah menyarankan kepada Lembaga Amanah Yayasan Selangor supaya membuat pertimbangan untuk menamatkan kontrak bagi dua individu terbabit.

Menurutnya, laporan audit tersebut, berlaku perbelanjaan secara 'bidan terjun' dilakukan oleh seorang individu yang disokong oleh individu yang lain (dua individu penting Yayasan Selangor) telah memberikan impak negatif kepada aliran tunai Yayasan Selangor.

Sementara itu, pasukan audit yayasan yang enggan didedahkan identitinya mengesahkan dakwaan sumber Sinar Harian berhubung isi kandungan Laporan Audit Yayasan
Selangor adalah benar dan tepat.

" Benar, itulah yang terkandung dalam laporan audit tersebut,"katanya ketika dihubungi semalam.

Sumber sama memberitahu, cadangan untuk menamatkan kontrak kedua-dua individu terbabit adalah disebabkan mereka tidak dapat menjaga kepentingan Yayasan Selangor dan membuat keputusan tertentu untuk kepentingan diri sendiri.

Sementara itu, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dijangka akan membentangkan laporan audit Yayasan Selangor sebelum berlangsungnya Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) bulan ini.

Sebelum ini, Bahagian Audit Dalam Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri telah melaksanakan audit terhadap Yayasan Selangor pada 29 November 2010 sehingga 1 Disember 2010.

Laporan audit kemudiannya diserahkan kepada Abdul Khalid, selaku Pemegang Amanah Yayasan Selangor pada 17 Disember 2010. - TVS

Radiasi Nuklear Fukushima Capai tahap Bahaya


FUKUSHIMA: Keadaan di negeri yang paling teruk dilanda gempa bumi dan dibadai tsunami, di sini, Jumaat lalu tenang dan langsung tiada kelihatan warga tempatan berada di luar rumah.
Ini berkemungkinan akibat cuaca sejuk iaitu satu darjah Celsius di bawah tahap beku atau mereka memang tidak berada di rumah masing-masing sejak bencana itu.

Rombongan wartawan Media Prima yang baru tiba dari Tokyo untuk membuat liputan bencana berkenaan dikejutkan dengan berita buruk yang menyatakan berlaku kebocoran serius loji nuklear di Dai-ichi iaitu kira-kira 100 kilometer dari tempat semua wartawan menginap iaitu di Inawashiro, sebuah hotel di kawasan peranginan musim sejuk.

Laporan itu mengatakan tahap radiasi 400 peratus daripada kadar biasa dan semua penduduk diingatkan agar tidak keluar dari rumah.

Radiasi itu juga dikatakan sedang bergerak ke bandar raya Tokyo.

Bagaimanapun, laporan televisyen tempatan tidak memaklumkan mengenai kebocoran serius itu. Pegawai Kedutaan Besar Malaysia yang dihubungi juga tidak mendapat maklumat mengenai laporan terbaru itu setakat ini.

Perjalanan mengambil masa kira-kira lapan jam melalui Lebuhraya Tohoku sejauh kira-kira 330 kilometer itu agak lengang kerana lebuh raya itu hanya boleh dilalui kenderaan yang sudah mendapat kebenaran bertulis dari Polis Metropolitan Tokyo.

Jika tidak, perlu mengambil jalan lama yang mungkin mengambil masa lebih 20 jam berikutan kesesakan lalu lintas.

Lebuh raya juga ditutup untuk kenderaan awam dan hanya boleh dilalui kenderaan pasukan mencari dan menyelamat, lori menghantar bantuan makanan dan pekerja kontraktor yang dihantar ke kawasan bencana.

Malah, dimaklumkan sejak bencana berlaku, bekalan makanan juga semakin berkurangan dan rak menjual makanan di pasar raya dan kedai serbaneka di kawasan ini dibiarkan kosong manakala tiada restoran dibuka.

Dimaklumkan, bekalan akan pulih dalam tempoh beberapa hari lagi.

Tinjauan di kawasan ini juga mendapati kerja-kerja membaiki kerosakan akibat gempa sedang dijalankan terutama membabitkan kemudahan awal seperti jalan raya.

Berikutan keadaan pembebasan bahan radioaktif semakin buruk, mungkin esok (hari ini), kami perlu segera meninggalkan bandar ini untuk ke Tokyo sebelum pulang ke tanah air secepat mungkin.

Segala usaha kini sedang dibuat untuk membolehkan semua kami keluar segera.
Mymetro

Khamis, 17 Mac 2011

Pesta Maksiat Di Terengganu Yang Di Perintah Oleh Umno BN


Besut - Lapan individu termasuk tiga remaja perempuan dicekup penguat kuasa Pejabat Agama Daerah dan polis kerana disyaki berkhalwat dalam sebuah rumah di taman perumahan dekat Kampung Gertak Seratus, Kuala Besut, di sini.

Dalam serbuan kira-kira jam 1.06 pagi itu, lima lelaki berusia antara 17 dan 22 tahun dan tiga pelajar perempuan sebuah kolej swasta di Bachok, Kelantan, masing-masing berusia 19 tahun ditahan.

Pegawai Agama Daerah, Nik Zulhaiza Ismail berkata, bertindak atas maklumat sepasukan anggota penguatkuasa agama dibantu pegawai dan anggota polis menyerbu sebuah rumah milik saudara seorang lelaki yang ditahan itu.

Menurutnya, ketika serbuan seorang lelaki membuka pintu dan mendapati ada tiga lelaki lain berada di ruang tamu rumah itu.

“Pemeriksaan lanjut mendapati dua remaja wanita berada dalam satu bilik manakala seorang lelaki dan remaja perempuan berdua-duanya dalam bilik lain,” katanya.

Nik Zulhaiza berkata, sudah empat kali rumah itu diserbu sebelum ini.

Kata Nik Zulhaiza lagi, pihaknya sudah kerap menerima aduan orang ramai mendakwa berlaku perbuatan tidak bermoral di rumah itu termasuk menemui botol minuman keras.

Dua daripada lelaki itu bekerja pemandu bot dan masing-masing seorang nelayan, penternak ikan serta seorang pengganggur.

Semua mereka dibawa ke Pejabat Agama Daerah untuk diambil keterangan dan dibebas dengan jaminan.

Dalam kes berasingan sepasang kekasih warga Indonesia berusia 20-an merayu kepada anggota penguatkuasa agar menikahkan mereka serta merta di sebuah bilik hotel di Jertih tempat mereka ditahan dalam operasi bersepadu membabitkan polis, penguat kuasa Pejabat Agama Daerah dan Majlis Daerah Besut (MDB).

Lelaki bekerja buruh binaan sebuah sekolah di daerah ini memberitahu mereka merancang berkahwin tetapi belum berkemampuan. -SH

BN diberi amaran tidak guna taktik kotor dalam pilihan raya

KUALA LUMPUR: Kerajaan Barisan Nasional diberi amaran keras untuk tidak menggunakan kekerasan termasuk memperkuda institusi polis dan tentera serta menggunakan taktik kotor menjelang pilihan raya negeri Sarawak dan pilihan raya umum yang dijangka tidak lama lagi, kata Ahli Parlimen Batu, Tian Chua.

Beliau menyifatkan Malaysia tidak ubah seperti Mesir yang ditadbir diktator Hosni Mubarak melalui tindakan menyekat kebebasan bermaklumat, termasuk antaranya ialah dengan tidak mengeluarkan permit kepada akhbar-akhbar seperti Suara Keadilan.

“Revolusi Tunisia. Mesir dan Timur Tengah tercetus akibat daripada isu sosial seperti pengangguran yang tinggi, inflasi, rasuah, kongkongan terhadap media serta kemiskinan yang teruk.

“Apa yang berlaku di Malaysia ini tidak jauh bezanya dengan apa yang terjadi di Timur Tengah,” kata Tian pada ucapan perbahasan menjunjung titah Diraja, di Dewan Rakyat hari ini.

Justeru, beliau mengingatkan kepada kerajaan Barisan Nasional untuk tidak memperbodohkan rakyat Malaysia termasuk melalui percubaan menambah pengundi pos di kawasan yang dimenangi Pakatan Rakyat.
Ahli Parlimen Batu, Tian Chua mendesak kerajaan melaksanakan Akta Gaji Minima

Dalam pada itu, Tian menuntut kerajaan untuk melaksanakan Akta Gaji Minima segera, dengan implementasinya merangkumi pekerja tempatan dan juga pekerja asing.

“Sekiranya gaji minima hanya diberikan kepada pekerja tempatan, bermakna pekerja asing tiada gaji minima.
“Ini akan menyebabkan para majikan hanya mengambil orang asing sebagai pekerja kerana kos buruh yang rendah kerana mereka tidak diliputi di bawah Akta Gaji Minima.

“Justeru, Akta yang dicadangkan tidak harus membezakan hak pekerja di negara ini. Mereka akan terbela di bawah satu undang-undang yang adil mengikut prinsip pasaran.

“Namun ia hanya menjadi janji kosong oleh Barisan Nasional, sekiranya kerajaan tidak menyediakan ‘blue print’ bagi persediaan pelaksanaan Akta Gaji Minima yang diuar-uarkan sebelum ini,” kata Tian. 

KeadilanDaily

Kebimbangan Meningkat, Warga Asing Mula Keluar Jepun


12 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TOKYO17 MAC : Negara asing menasihatkan rakyatnya agar meninggalkan Jepun, yang dilanda bencana berganda, ketika pihak berkuasa negara sebelah timur itu bertungkus-lumus untuk mengelakkan krisis nuklear yang dilihat semakin meruncing.

Ketua Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear Amerika Syarikat berkata salah satu reaktor, yang terjejas teruk, kelihatan merisaukan kerana tiada bekalan air untuk menghentikan rod bahan api daripada terus panas dan kemudian cair kelak.

Semalam, pekerja-pekerja menjauhi loji Fukushima Daiichi buat sementara kerana bimbang peningkatan radiasi tetapi kembali selepas keadaan dilaporkan selamat.

Rasa bimbang dan khuatir muncul kembali selepas pegawai-pegawai berkata reaktor kedua di kompleks itu, yang menempatkan enam reaktor, kemungkinan sudah rosak dan mengeluarkan stim radioaktif.

Laporan msnbc melaporkan, ketua tenaga Kesatuan Eropah Guenther Oettinger memberitahu Parlimen Eropah bahawa loji itu “secara efektif sudah tidak terkawal lagi” selepas kerosakan pada kemudahan sistem pendinginan.

“Dalam beberapa jam akan datang, akan ada malapetaka lebih buruk lagi, yang akan mendedahkan orang ramai kepada bahaya,” katanya.

“Belum kelihatan panik lagi, tetapi Tokyo dengan penduduk seramai 35 juta orang, adalah metropolis paling besar di dunia,” katanya.

Bagaimanapun ketua pemantau nuklear PBB melihat pandangan itu dari sudut isu yang lain.

“Bukan masa untuk mengatakan keadaan sudah tidak terkawal,” kata Yukiya Amano, Ketua Pengarah Agensi Tenaga Nuklear Antarabangsa pada sidang media semalam.

“Operator-operator melakukan yang terbaik untuk memulihkan keselamatan reaktor,” katanya.

Beliau bercadang untuk terbang ke Jepun hari ini, lapor Reuters lewat semalam.

Beliau menggambarkan keadaan “sangat serius” dan telah meminta kerajaan Jepun menyediakan maklumat lebih baik kepada agensi itu.

Tv Selangor/-

Kerajaan Diminta Batal Bina Loji Nuklear


KUALA LUMPUR: Kerajaan disaran membatalkan cadangan membina loji nuklear bagi mengelak kesan buruk kebocoran loji nuklear seperti yang berlaku di Jepun.

Anggota Parlimen Klang daripada DAP, Charles Santiago berkata ancaman kebocoran tenaga nuklear boleh berlaku kepada mana-mana negara tidak terkecuali Jepun, sungguhpun negara itu mempunyai teknologi canggih serta berpengalaman dalam teknologi tenaga nuklear lebih 60 tahun.

Justeru katanya kerajaan perlu mengambil iktibar daripada kejadian tersebut memandangkan risiko bahaya kebocoran tenaga nuklear kepada negara ini adalah lebih besar jika pembinaan tersebut terus dilaksanakan.

"Kejadian yang berlaku terhadap loji nuklear Fukushima yang terletak 150 kilometer dari Tokyo memperlihatkan loji nuklear membawa risiko yang amat buruk kepada orang ramai dan alam sekitar.

"Walaupun ia mempunyai protokol keselamatan dan pakar pengurusan khusus bagi menghadapi kejadian tersebut tetapi tetap tidak terlepas daripada ancaman nuklear," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini Isnin.

Santiago mengulas kenyataan Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui semalam bahawa kerajaan akan mengambil kira semua aspek termasuk keselamatan dan penerimaan rakyat bagi menjayakan rancangan pembinaan loji nuklear pertama Malaysia.

Sabtu lepas, loji nuklear kepunyaan Tokyo Electric Power Company (Tepco), Fukushima Daiichi meletup dan melebur ekoran gempa bumi pada 8.9 skala Richter yang melanda wilayah Miyagi, Jepun pada 1.46 petang (waktu tempatan) Jumaat lepas.

Berikutan letupan itu, amaran kebocoran nuklear terhadap kawasan tersebut dikeluarkan kerajaan Jepun dan kira-kira 200,000 penduduk terpaksa berpindah ke lingkungan lebih 10 kilometer jauh dari kawasan loji tersebut bagi mengelak bahaya radiasi yang mungkin terbabas keluar dari letupan berkenaan.

-BERNAMA

Rabu, 16 Mac 2011

Jepun arah pekerja abai loji, keadaan dipercayai tak terkawal

TOKYO, 16 Mac — Jepun hari ini mengarahkan kesemua pekerjanya bertindak keluar dari kawasan loji tenaga nuklearnya di sebelah timur laut yang rosak teruk akibat bencana berganda Jumaat lalu.


This handout picture shows the damaged third (L) and fourth reactors of the TEPCO Fukushima No.1 power plant in Fukushima, north of Tokyo, March 16, 2011

Arahan itu dikeluarkan ekoran peningkatan paras radiasi yang terbocor ekoran siri kebakaran dan letupan di kompleks tenaga nuklear Fujishima hari ini, lapor agensi berita Kyodo.


Perkembangan itu sekali gus mencetuskan kebimbangan bahawa Jepun sudah tidak mampu untuk mengawal krisis nuklear ekoran tragedi gempa bumi dan tsunami Jumaat lalu.

Ketua Setiausaha Kabinet Yukio Edano berkata kerja-kerja merenjis air ke atas reaktor-reaktor yang terlampau panas terganggu disebabkan arahan mengabaikan loji berkenaan.

“Kesemua pekerja terpaksa menggantung operasi mereka. Kami telah menggesa mereka agar mengosongkannya dan mereka telah melakukannya,” kata beliau.

Pekerja-pekerja terbabit telah dibenarkan kembali setengah jam kemudian selepas kadar radiasi jatuh.

Peningkatan kadar radiasi adalah ekoran kebakaran di Unit 4 kompleks tenaga nuklear terbabit, kata pegawai agensi keselamatan nuklear Jepun.

Kejadian itu dipercayai telah merosakkan ruang tekanan reaktor, paip berisi air di luar teras nuklear yang merupakan sebahagian daripada sistem pendinginan kecemasan.

Krisis nuklear ini mencetuskan kebimbangan antarabangsa dan membayangi sebahagian kerja-kerja mencari dan menyelamat ekoran tragedi Jumaat lalu.

Bencana berganda ini, yang paling buruk dalam sejarah 140 tahun Jepun dikhuatiri telah menyebabkan kematian lebih 10,000 orang.

Pihak berkuasa bekerja keras untuk mengelakkan malapetaka alam sekitar lebih b

Pemilik Kg Baru: Gugur akta baru, jika tidak akan serah Istana memorandum


KUALA LUMPUR, 16 Mac — Ahli Parlimen Tititwangsa berkata pemilik dan pewaris tanah Kampung Baru memberi kata dua - tidak akan teragak-agak untuk menyerahkan memorandum bantahan kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal dan Sultan Selangor jika Putrajaya masih berhasrat membawa Rang Undang-undang Perbadanan Pembangunan Kampong Baru 2010 ke Parlimen.

Dr Lo’ Lo’ Ghazali berkata, dalam Majlis Deklarasi Pemilik dan Pewaris Tanah Kampung Baru kelmarin, majoriti mereka membantah keras cadangan Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar untuk menggubal rang undang-undang bagi membangunkan kawasan yang sudah berusia 111 tahun itu.

“Pemilik dan pewaris tanah Kampung Baru mendesak kerajaan melalui Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar menarik balik pembentangan Rang Undang-undang Perbadanan Pembangunan Kampong Baru 2010 di Parlimen dengan segera, bukan hanya menangguhkannya.


“Jika tindakan ini tidak diambil, pemilik dan pewaris tanah Kampung Baru akan menyerahkan memorandum bantahan mereka ke kepada Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dan kemudian Yang di-Pertuan Agong, mereka juga tidak teragak-agak untuk turun ke Parlimen bersama ahli-ahli Parlimen yang bersama mempertahankan hak mereka,” kata wakil rakyat ini dalam satu kenyataan hari ini.

Semenjak Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin mengumumkan cadangan untuk mewujudkan rang undang-undang itu, ia mendapat tentangan hebat pemilik dan pewaris tanah kawasan tersebut.

Malah ada pemilik dan pewaris tanah Kampung Baru berkata mereka tidak pernah sama sekali memberi persetujuan agar rang undang-undang itu digubal seperti mana dikatakan oleh Raja Nong Chik bahawa hampir 90 peratus telah bersetuju.

Terdapat lebih 4,000 pemilik tanah Kampung Baru melibatkan tujuh kampung dengan kawasan seluas 90.2 hektar.

Rang Undang-undang Perbadanan Pembangunan Kampong Baru 2010 akan dibentangkan kali kedua di Dewan Rakyat Jun ini.

Banner di sebuah rumah di Kampung Baru.
Sepatutnya ia dibentang pada bulan ini namun ditangguhkan sehingga Jun bagi memperhalusi semula draf undang-undang itu.

Sebelum ini Raja Nong Chik berkata kerajaan komited dalam membangunkan Kampung Baru demi manfaat kira-kira 5,000 pemilik tanah di kampung tertua di ibu negara itu.

Menurut Lo’ Lo’, dalam pertemuan kelmarin, pemilik dan pewaris tanah mendesak kerajaan sebarang pindaan atau penyediaan rang undang-undang baru perlu membuat perbincangan terlebih dahulu dengan mereka.

“Pemilik dan pewaris tanah mendesak sebarang pindaan dan juga penyediaan suatu rang undang-undang baru hendaklah dibuat setelah mengadakan perbincangan dengan pemilik dan pewaris tanah dan juga wakil-wakil yang dipilih serta dilantik sendiri oleh mereka.

“Mereka mahukan draf terakhir yang telah dipersetujui dibentangkan kepada mereka terlebih dahulu sebelum dibentangkan di Parlimen,” katanya.

Jelas beliau, pemilik dan pewaris tanah tidak menentang pembangunan tetapi dengan syarat ia perlu mengekalkan ciri-ciri orang Melayu yang sudah lama mendiami kawasan itu.

“Pemilik dan pewaris juga menyatakan pendirian mereka bahawa mereka tidak menentang pembangunan sebaliknya mahukan sebarang pembangunan perlu mengambil kira kepentingan mereka dan terus mengekalkan ciri-ciri Melayu Islam dan bukannya pembangunan moden komersial 100 peratus.

“Mereka juga mendesak kerajaan agar memberikan mereka satu dana khas untuk mereka membangunkan sendiri tanah mereka seperti mana yang telah dilaksanakan oleh PKNS lebih 20 yang lalu, jika benar kerajaan ikhlas ingin membantu mereka membangun.

“Bagi pemilik dan pewaris tanah Kampung Baru isu yang paling penting ialah sebarang bentuk pembangunan atau rancangan yang melibatkan mereka hendaklah dipersetujui oleh mereka terlebih dahulu dan mengambil kira kepentingan mereka bukannya kepentingan pihak-pihak lain,” katanya. - Malaysia Insider

Krisis Nuklear Kini Bermula, Tahap Radiasi Pencemaran Meningkat


11 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TOKYO - Dunia dijangka bakal menyaksikan krisis nuklear terburuk dalam tempoh puluhan tahun apabila sebuah lagi loji nuklear di Jepun meletup, pagi semalam.

Insiden terbaru itu meningkatkan lagi kemungkinan tragedi lebih buruk berlaku di negara maju itu selepas dua letupan berlaku di loji nuklear sejurus Jepun dilanda gempa bumi kuat yang mencetuskan tsunami, Jumaat lalu.

Perdana Menteri Jepun, Naoto Kan dalam ucapan di televisyen berkata, radiasi telah merebak daripada empat reaktor nuklear di Fukushima, iaitu wilayah paling teruk terjejas selepas dilanda gempa sekuat 9.0 pada skala Richter.

"Tahap radiasi di udara adalah tinggi dan terdapat risiko berlakunya lebih banyak kebocoran radiasi," katanya, semalam.

Krisis nuklear terbaru itu adalah yang terburuk pernah dialami Jepun sejak bom atom digugurkan Amerika Syarikat (AS) di bandar Hiroshima dan Nagasaki semasa Perang Dunia Kedua, 65 tahun lalu.

Kan turut mengarahkan penduduk yang tinggal dalam lingkungan jarak 30 kilometer dari loji itu supaya berlindung di dalam rumah bagi mengelakkan pencemaran radiasi.

Selain letupan ketiga, reaktor nuklear keempat di loji sama sedang terbakar dan turut membebaskan lebih banyak sinaran radiasi, menurut Ketua Setiausaha Kabinet, Yukio Edano.

"Tahap radiasi di udara berhampiran loji itu sudah mencecah tahap yang boleh membahayakan kesihatan manusia. Kami nasihatkan semua penduduk supaya tidak keluar dari rumah," katanya.

Tahap radiasi berhampiran salah sebuah reaktor itu dilaporkan empat kali ganda lebih tinggi berbanding tahap selamat.

Seramai 50 pekerja di loji itu sedang berusaha mengalirkan air ke dalam reaktor tersebut sebagai proses penyejukan.

Jumlah korban akibat gempa dan tsunami minggu lalu disahkan mencecah 2,400 sehingga semalam dan 10,000 lagi dikhuatiri terkorban selepas sebuah bandar ditenggelami air.

Sementara itu, Jabatan Geologi AS menaik taraf kekuatan gempa bumi itu daripada 8.9 kepada 9.0 pada skala Richter, bermakna gempa tersebut adalah 1.5 kali ganda lebih kuat daripada jangkaan awal.

Sinar Harian/-

Seks Ummi Hafilda Dan Baginda

"Saya Pernah Melakukan Seks Dengan Ummi"- Baginda

Saksi pembela dalam perbicaraan fitnah salah laku seks dan tuduhan liwat DSAI memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam bahawa beliau telah mengadakan hubungan seks dengan saksi utama pendakwa iaitu Ummi Hafilda Ali.

Norazman Abdullah @ Baginda anak Minda memberitahu bahawa hubungan seks antara beliau dan Ummi berlaku semasa mereka tinggal bersama di London.

Baginda, 40, juga memberitahu bahawa beliau sudah mengenali Ummi sejak 1992 tetapi hubungan itu menjadi akrab semasa mereka berada di London dalam bulan Jun 1998, bersama-sama ahli perniagaan yang dikenali sebagai MP S'ng Chee Hua dan seorang kawan yang lain.

Menurut Baginda lagi, Ummi memberitahunya, apabila kembali ke Malaysia bahawa dia akan membayar wang berjumlah RM200,000 kepada isteri Baginda supaya mereka boleh berkahwin secara sulit di London.

Ummi juga berjanji akan memberikan saham sebanyak 25 peratus dalam projek iklan yang bernilai RM10 juta.

Ummi pernah membuat kejutan beberapa ketika lalu dengan mengistiharkan dirinya masih 'dara'.

Beliau juga bersama-sama Azizan Abu Bakar menulis surat kepada PM Mahathir bahawa beliau mengetahui rekod salah laku seks bekas TPM, DSAI.

Baginda juga memberitahu mahkamah semalam, bahawa pada mulanya Ummi memberitahunya kes salah laku yang melibatkan bekas TPM DSAI itu adalah benar belaka.

Tetapi selepas hubungan mereka (Ummi dan Baginda) akrab, Ummi mengakui bahawa 'kes salah laku DSAI' itu hanyalah diada-adakan (rekaan).

Baginda juga memberitahu mahkamah bahawa Ummi memberitahunya bahawa dia telah memaksa Azizan mengaku telah mengadakan hubungan seks (liwat) dengan DSAI.

Ummi bagaimana pun tidak menjelaskan kepadanya bagaimana dia memaksa Azizan supaya mengaku diliwat, kata Baginda lagi.

Ini semua dilakukan kerana dia (Ummi) bencikan DSAI dan abangnya Azmin Ali kerana tidak mahu membantunya dalam pemberian projek-projek perniagaan.

Ummi juga telah memberitahu Baginda bahawa apabila DSAI disingkirkan kelak beliau akan mendapat projek iklan bernilai RM10 juta di KLIA dari Tun Daim.

Semasa beliau dan Ummi berada di London, Ummi ada memberitahunya bahawa Mahathir adalah 'dalang' di sebalik Buku 50 Dalil: Mengapa Anwar Tidak Boleh Jadi Perdana Menteri".


Selain Mahathir nama-nama yang disebut Ummi terlibat dalam penyediaan buku fitnah itu ialah Tun Daim, Rahim Thamby Chik (bekas Ketua Menteri Melaka) dan Setiausaha Eksekutif UMNO Tengku Adnan Tengku Mansor.

Menurut Baginda, beliau diberitahu oleh Ummi bahawa penulis buku itu ialah Khalid Jeffri sementara ianya dibiayai oleh Tengku Razaliegh Hamzah, Tun Daim dan Tengku Adnan.

Baginda (kanan) menambah, Ummi memberitahunya pada suatu malam dalam bulan Ogos 1998 bahawa bapanya Haji Ali tidak mengakuinya sebagai anak kerana membantu menyediakan kandungan dan maklumat yang tidak benar dalam penulisan buku fitnah tersebut.

Ummi menjelaskan kepada Baginda bahawa beliau tidak dapat tidur kerana bapanya (bapa Ummi) telah menghalaunya dari rumah.

Azmin Ali sebelum ini pernah memberikan keterangannya bahawa Ummi bukanlah seseorang sebagaimana yang didakwanya dan beliau telah tidak diakui anak oleh bapa mereka lewat 1998 kerana melarikan diri bersama lelaki yang sudah bernikah ke luar negara.

Baginda memberitahu mahkamah semalam, bahawa Ummi Hafilda telah memberitahunya dia sudah menulis surat kepada Mahathir tentang salah laku seks DSAI tetapi kandungan surat itu akan ditapis dan dipinda oleh Aziz Shamsuddin, Setiausaha Politik Mahathir.

Catatan Khas:

Selepas lebih SEPULUH TAHUN, pada tahun 2011 barulah Ummi menjawab: Saya tak pernah bersetubuh dengan Beginda!

Mengapa ketika isu hubungan seks ini ditimbulkan oleh Baginda dalam perbicaraan di Mahkamah, Ummi tidak membantah?

Ummi: Saya tak pernah bersetubuh dengan Beginda!

”Kalau betul dia pernah mengadakan hubungan seks dengan saya, tolong beritahu di mana terletaknya ‘birth mark’ yang ada di tubuh ini!”

Itu reaksi awal yang dinyatakan oleh Ummi Hafilda Ali ketika ditanya Mynewshub.my berhubung dakwaan seorang ahli perniagaan yang mengancam untuk menjelajah ke seluruh negara bagi mendedahkan apa yang dikatakan “skandal” wanita itu di masa lalu.

Beginda Minda, yang mendakwa rakan niaga untuk projek berkaitan pembinaan Lapangan Terbang Antarangsa Kuala Lumpur (KLIA), berkata beliau tidak dapat menahan lagi dakwaan Ummi terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beginda mendakwa, ketika Ummi membuat pelbagai dakwaan, termasuk tentang moral ketua pembangkang itu, wanita itu sendiri mempunyai skandal dengannya di London.

” Saya tak nafikan yang saya memang mengenali Beginda, ini kerana dia sering hadir dengan bekas rakan perniagaan saya ketika itu, Datuk Sng Chee Hwa (kiri) bila mana kami berbincang mengenai soal perniagaan yang kami usahakan.

” Sebenarnya ini bukan kali pertama dia membuat tuduhan itu, saya sendiri pernah membuat laporan polis sebelum ini mengenai fitnah yang dia taburkan.

” Sekarang ini dia muncul semula setelah sekian lama menghilang, dengan nama Allah saya hendak katakan di sini, saya tidak pernah melakukan hubungan seks dengan beliau dan saya bersedia untuk melakukan mubahalah (sumpah laknat) mengenainya,” tegas Ummi Hafilda

Kira-kira 10 tahun lalu, Beginda pernah menuduh Ummi Hafilda membuat perjanjian dengan bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin supaya membuat pengakuan yang menentang ketua pembangkang.

Beginda mendakwa perjanjian itu memerlukan Ummi berbohong di kandang saksi bagi membolehkan diberikan bahagian kecil dalam projek KLIA yang bernilai berbilion ringgit.

Justeru, Beginda mendakwa Ummi telah ditipu Daim yang menyebabkan dia tidak mendapat apa-apa dan terpaksa “menjaja” isu Mohd Saiful Bukhari Azlan bagi mendapatkan wang.

Mengulas lanjut, Ummi Hafilda berkata, beliau sekali lagi akan membuat laporan polis di atas segala fitnah dan nista yang Beginda nyatakan itu.

” Dia (Beginda) dengan bangganya menyatakan pernah membuat hubungan seks dengan saya tapi jangan kata bukti, gambar saya dengannya, dokumen perniagaan saya dengannya pun tak dapat dia kemukakan.

” Saya harap dia boleh berbangga bercerita satu dunia termasuk keluarganya kerana membuat pengakuan terbuka telah bersetubuh dengan Ummi Hafilda, namun percayalah, saya tidak akan sama sekali gentar untuk terus berjuang melawan segala taktik licik ini.

” Dengan nama Allah, saya ingin menyatakan yang segala tuduhan tersebut palsu, dan saya sedikit pun tidak akan menyerah kalah terhadap mana-mana pihak yang cuba untuk menjatuhkan saya melalui kaedah yang menjijikkan ini,” tegasnya.

Oleh SYAHRIL A. KADIR

Selasa, 15 Mac 2011

TPM: Malaysia akan teruskan cita-cita nuklear

Regina Lee

Di sebalik kebocoran radioaktif di Jepun berikutan gempa bumi kuat yang mengegarkan negara itu, Malaysia tetap dengan cita-citanya membina loji tenaga nuklear, kata timbalan perdana menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

NONEKatanya agensi tempatan akan melakukan yang terbaik bagi menjamin keselamatan di dua loji tenaga yang dijadual dibina di negara ini.

"Semua negara di dunia memantau dan meneliti perkembangan di Jepun.Yang penting ialah soal keselamatan negara dan rakyat. Jadi dalam soal ini kita ada agensi yang bertanggungjawab. Mereka tahu apa yang mereka lakukan dan kita yakin mereka melaksanakan yang terbaik," katanya.

Muhyiddin bercakap kepada pemberita selepas majlis Perasmian Penutupan Program Keluarga 1Malaysia, anjuran Kementerian Pelajaran, di Putrajaya hari ini.

Berikutan magnitud 8.9 pada skala Richter yang menggoncang Jepun, tiga daripada reaktor nuklearnya di Fukushima, yang hanya kira-kira 250 km dari Tokyo menghadapi kemungkinan musnah.

NONEPuluhan ribu masyarakat yang tinggal berhampiran pusat itu juga terpaksa dipindahkan kerana kebimbangan kebocoran radiasi.

Sebelum ini, Menteri Teknologi Hijau, Tenaga dan Air, Datuk Seri Peter Chin pada Disember lalu mengumumkan Malyasia akan membina dua loji tenaga nuklear yang mampu menjana 1,000 megawatts setiap satu. Loji pertama dijadual beroperasi pada 2021 manakala yang kedua setahun kemudian.
'Tidak pasti'

Chin juga dilaporkan berkata semalam bahawa Agensi Nuklear Malaysia akan memberi penjelasan dalam tempoh terdekat mengenai impak letupan dan kebocoran radiasi di loji di Jepun itu.
NONEDitanya mengenai kelulusan loji pemprosesan tanah jarang di Gebeng dekat Kuantan yang dikatakan telah diberikan kepada sebuah syarikat di Australia, dan mencetuskan kebimbangan ramai, Muhyiddin berkata beliau tidak pasti.
“Kami faham penduduk bimbang tetapi beberapa syarat mesti dipatuhi seperti soal keselamatan dan alam sekitar.

“Jadi agensi-agensi yang relevan mesti kaji sebelum satu keputusan dibuat. Sama ada ia sudah dibuat keputusan atau tidak, saya tidak pasti,” katanya.

Minggu lalu, akhbar harian Amerika, the New York Times (NYT) melaporkan pekan industri Gebeng berhampiran Kuantan bakal menyaksikan pusat pemprosesan tanah jarang (rare earth) yang paling besar di dunia.

NONEPusat penapiasan bernilai RM700 juta itu sedang dibina oleh syarikat Australia, Lynas Corp. Mereka akan menghantar tanah jarang yang dilombong di barat negara itu di Mount Weld dengan kapal.

Ini adalah percubaan kedua Malaysia dalam penapisan tanah jarang, kali pertama menimbulkan kontroversi dan bantahan apabila ia cuba didirikan di Bukit Merah, Perak pada sekitar 1980an.
'Jangan percaya SMS'

Muhyiddin juga menasihatkan orang ramai supaya tidak mempercayai khidmat pesanan ringkas (SMS) kononnya Malaysia juga terdedah kepada bahaya kesan radiasi akibat kebocoran loji janakuasa nuklear Fakushima Daiichi di Jepun.

NONEMenyifatkan penyebaran sms itu sebagai tidak bertanggungjawab, Muhyiddin berkata Malaysia selamat daripada sebarang ancaman dengan agensi terbabit sentiasa memantau perkembangan di Jepun dan di negara ini.

Justeru beliau meminta orang ramai supaya tidak terpedaya atau panik sebelum meneliti kesahihan maklumat tersebut.

"SMS itu dikeluarkan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab. Jangan kita mudah menerima apa sahaja yang dilaporkan itu dengan tidak menyemak.

"Jangan kita timbulkan kebimbangan yang agak luar biasa, walaupun berlaku di Jepun tetapi sehingga orang ramai rasa takut untuk mengurus atau buat kerja seperti biasa," katanya.

PM Jepun Sahkan Radioaktif Bocor, Paras 'Sangat Tinggi'

10 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

TOKYO 15 MAC : Perdana Menteri Jepun Naoto Kan mengesahkan radiasi keluar daripada loji tenaga nuklear di timur laut negara itu selepas awal pagi tadi letupan kali ketiga dalam tempoh empat hari dan satu lagi kebakaran baru dilaporkan.

"Nampaknya kadarnya sangat tinggi, dan masih ada tahap risiko yang tinggi bagi lebih banyak radiasi keluar (dari loji)," kata Kan dalam kenyataan dikeluarkan menerusi televisyen.

Kan memberitahu radiasi terbocor daripada tiga reaktor loji tenaga nuklear Fukushima Dai-ichi, salah satu wilayah yang paling teruk dilanda gempa bumi pada skala 9 dan tsunami 10 meter.

Sementara itu zon tiada penerbangan (no fly zone) diumumkan pada radius 30 km persegi sekitar loji nuklear Fukushima Daiichi.

Perdana Menteri itu berkata, mereka yang tinggal dalam kawasan lingkungan 30 kilometer diminta hanya berada di rumah masing-masing.

Operator reaktor telah meminta bantuan Amerika Syarikat manakala agensi berita Kyodo pula berkata kadar radiasi sembilan kali lebih tinggi daripada kedudukan yang dikesan di Kanagawa dekat Tokyo.

"Kami mengambil segala usaha yang terdaya untuk mengelakkan kebocoran daripada merebak," Kan.

"Saya tahu bahawa orang ramai bimbang tetapi saya minta anda bertindak dengan tenang," katanya lagi.

"Berlaku kebakaran di reaktor No 4 dan paras radiasi di kawasan sekitar telah meningkat dengan signifikan. Kemungkinna kebocoran radioaktif semakin meningkat," kata Kan yang kelihatan suram.

Terdahulu Kedutaan Perancis mengeluaran amaran bahawa radiasi dari kawasan itu akan bergerak ke Tokyo dalam tempoh 10 jam.

Jarak antara Tokyo dan kawasan loji iti adalah kira-kira 240 kilometer.

Di sebalik kebimbangan mengenai impak bencana berganda ini, pasaran saham Jepun pula jatuh tujuh peratus, ke paras paling rendah dalam dua tahun, selepas merosot 7.6 peratus semalam.

Sebelum ini Kan memberitahu Jepun berhadapan dengan krisis paling buruk sejak Perang Dunia Kedua dengan kos kewangan bencana ini dianggarkan AS180 bilion, yang menurut penganalisis akan membawa negara ketiga terkaya itu kembali ke era kemelesetan.

Tv Selangor/-

Isnin, 14 Mac 2011

80 Peratus Manifesto PRU12 Berjaya Mencapai Matlamatnya - Azizan MB KedahMB Kedah - DS Ustaz Azizan
BUKIT KAYU HITAM, 14 Mac — Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak bersedia menjawab sebarang soalan berhubung kejayaan melaksanakan manifesto pilihan raya umum yang lalu pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN bulan depan.

Katanya beliau akan menjawab semua soalan yang bakal diajukan oleh pemimpin Umno dan Barisan Nasional (BN) mengenai kejayaan kerajaan negeri melaksanakan 80 peratus manifesto yang telah dibuat PAS.

“Tak perlu nak senaraikan kepada mereka (wakil rakyat BN) kerana kita sebelum ini sudah senaraikan kejayaan yang dibuat kerajaan...Saya akan jawab kalau mereka tanya,” katanya ketika ditemui pemberita selepas melakukan lawatan kerja ke Ladang Nanas milik Kedah Agro Holding Berhad di Laka Temin di sini hari ini.

Azizan mengulas desakan pemimpin BN yang mahu beliau menyenaraikan dan mengemukakan bukti mengenai kejayaan menifesto pada PRU yang lalu.

Beliau berkata kejayaan itu tidak perlu disenaraikan semula memandangkan kerajaan negeri sebelum ini telah menyenaraikan kejayaan itu dalam akhbar rasmi (Warta Darul Aman).

“Mereka cakap nak tengok ekonomi, mai tegoklah sendiri, kalau nak bukti pi tengok dekat Audit Negara, kita dapat RM53 juta tahun ni hasil balak,” katanya.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah, Datuk Mukhriz Mahathir berkata kerajaan negeri perlu mengemukakan bukti yang sahih kepada rakyat mengenai kejayaannya menyelesaikan serta melaksanakan 80 peratus janji-janji dalam manifesto pilihan raya umum (PRU) ke-12.

Mukhriz berkata kenyataan yang dikeluarkan kerajaan PAS itu tidak berasaskan kepada fakta yang lengkap dan membuatkan rakyat keliru mengenai kejayaan yang telah dilaksanakan.

“Kita mahu kerajaan PAS mengambil peluang mengemukakan bukti yang benar dalam sidang Dewan Undangan Negeri April depan bagi menjelaskan secara terperinci kepada rakyat secara keseluruhan apa yang mereka maksudkan kejayaan 80 peratus itu.

“Ia tidak cukup dengan sekadar cakap-cakap sahaja kerana rakyat jauh lebih bijak,” katanya kepada pemberita ketika diminta mengulas kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Penerangan dan Pembangunan Usahawan Negeri, Abdul Ghani Ahmad.

Dalam kenyataan baru-baru ini, Abdul Ghani berkata sehingga Julai tahun lepas, sebanyak 80.7 peratus daripada manifesto yang mempunyai 57 perkara yang disenaraikan dalam manifesto PRU12 berjaya mencapai matlamatnya.

Daripada 57 perkara tersebut, beliau berkata 46 daripadanya telah dilaksanakan dan 11 perkara lagi atau 19.3 peratus masih dalam peringkat kajian merangkumi bidang pentadbiran, pertanian, pembangunan Insan, hal ehwal Islam, hal ehwal wanita, sukan dan rekreasi serta pihak berkuasa tempatan.

Mukhriz yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata rakyat negeri ini tidak nampak sebarang perubahan selepas Kedah diambil alih oleh PAS sejak 2008.

Ahli Sains: Bukti DNA Boleh Dipalsukan Dan Diletakkan Di Lokasi Jenayah

Ahli-ahli sains telah membuktikan wujud kebarangkalian pemalsuan bukti DNA, sekaligus berpotensi memusnahkan kredibiliti teknik utama forensik.

Dengan menggunakan peralatan yang boleh dijumpai di makmal-makmal di seluruh negara, mereka melenyapkan semua kesan DNA dari sampel darah dan menambah bahan genetik individu lain pada sampel tersebut.
 
Pemalsuan ini sangat berjaya sehingga mampu memperdaya ahli-ahli sains yang menjalankan ujian DNA cap jari di mahkamah-mahkamah di Amerika Syarikat.
 
Perkembangan ini menimbulkan kemungkinan sampel darah atau air liur diletakkan di lokasi di mana jenayah berlaku, sehingga mengakibatkan mereka yang tidak bersalah dihukum manakala mereka yang bersalah terlepas bebas.
 
Menurut Dan Frumkin, penyelidik yang menghasilkan DNA palsu menyatakan: 'Jika anda boleh memalsukan darah, air liur atau mana-mana tisu, anda boleh mencipta lokasi jenayah. Mana-mana pelajar jurusan biologi pun mampu melakukannya.
 
Dr. Frumkin - yang mendakwa bahawa syarikatnya telah berjaya mencipta kit untuk membezakan sampel DNA sebenar dengan yang palsu - menggunakan dua teknik untuk memalsukan bukti.
 
Pada peringkat awal, mereka akan akan mengasingkan sampel minit bahan genetik dari helaian rambut dan menggandakannya beberapa kali.
 
Kemudian mereka akan memasukkan DNA ini ke dalam sel darah yang telah diasingkan dari segala klu genetik pemilik asal.
 
Kini sel darah ini mengandungi cap jari genetik milik individu pertama, demikian menurut laporan Journal Forensic Science International: Genetics.
 
Secara teori, ianya boleh diletakkan di tempat kejadian jenayah. Rambut, gula getah, puntung rokok, cawan dan gelas boleh membekalkan sampel awal DNA.
 
Syarikat ini juga telah membangunkan satu teknik yang rumit, yang mana bergantung kepada pengetahuan mengenai cap jari DNA - satu 'kod bar' genetik daripada 20 set kedudukan-kedudukan pada satu rantaian DNA seseorang individu.
 
Ahli sains ini telah membina 'perpustakaan' yang mengandungi ratusan cebisan DNA yang merangkumi semua kod genetik yang muncul di tempat-tempat yang telah diperiksa oleh polis. Untuk membuat padanan satu-satu cap jari, mereka hanya perlu mencari dari 'perpustakaan' untuk gabungan yang betul dan dicampurkan di dalam tabung uji.
 
Para pengkaji percaya, lambat laun teknologi ini bakal digunakan oleh penjenayah.
 
Mereka memberi amaran: 'Bukti DNA adalah kunci kepada sabitan atau pembebasan suspek daripada pelbagai bentuk jenayah, waima dari rogol hinggalah bunuh. Namun begitu, kita telah terlepas perhatian akan kemungkinan yang menggusarkan bahawa bukti DNA boleh dipalsukan.
 
'DNA dengan profil genetik yang diinginkan dengan mudah disintesis (baca: dihasilkan melalui makmal) dengan hanya menggunakan teknik biologikal biasa dan yang baru dibangunkan, diintegrasi ke dalam tisu manusia atau dibubuh pada permukaan-permukaan objek, dan kemudiannya diletakkan di tempat kejadian jenayah.'
 
Namun pakar British berpendapat adalah suatu yang hampir mustahil bagi mana-mana penjenayah untuk melakukan sesuatu seperti itu. Dr. Gill Tully dari Perkhidmatan Sains Forensik Kerajaan menyatakan:
 
'Anda memerlukan satu makmal biologi molekul yang lengkap, peralatan yang bernilai ribuan pound dan seorang ahli sains biologi molekul yang cekap atau juruteknik makmal.'
 
'Dan majoriti daripada mereka yang terlibat dengan jenayah tidak akan mempunyai akses kepada bahan-bahan ini.'
 
Dr. John Manlove, seorang ahli sains forensik dan saksi pakar di dalam kes-kes mahkamah, berkata: 'Ya, ianya satu kemungkinan dari segi sains, tetapi ia adalah untuk seseorang yang benar-benar terdesak.
 
'DNA adalah sangat penting di dalam sesuatu kes, tetapi penyiasatan tidak harus berasaskan kepada bukti DNA semata-mata.'
 
Diterjemahkan oleh Dr. Afif Bahardin dan Najwan Halimi dari artikel berjudul "DNA evidence can be fabricated and planted at crime scenes, scientists warn" tulisan Fiona Macrae yang diterbitkan di laman The Daily Mail UK pada 19 Ogos 2009.

Wanita Pertama: Nazri putar belit fakta Perlembagaan


08 Rabiulakhir 1432H. [MOD] -

KUALA LUMPUR, 14 Mac: Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz sebenarnya dangkal dan cuba menghina Perlembagaan negara berhubung Wanita Pertama Malaysia.

Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin berkata, ini kerana jelas diperuntukkan dalam Perkara 32 (2) Perlembagaan Persekutuan dalam Bab 1 berkaitan jelas menyatakan hak gelaran Wanita Pertama Malaysia adalah kepunyaan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah.

Beliau yang juga Ketua Wanita PKR menyatakan demikian sebagai respons kepada jawapan Mohamed Nazri Abdul Aziz di Dewan Rakyat hari ini berkenaan soalan ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul berkaitan takrifan wanita pertama dan penyediaan peruntukan berkaitan boleh disifatkan sebagai sekadar play-safe statement, penuh niat putar belit dan berunsur manipulasi terhadap Perlembagaan Persekutuan.

Katanya, jawapan Nazri yang mendakwa bahawa penggunaan gelaran Wanita Pertama hanyalah sebagai kod amalan menunjukkan bahawa beliau sebenarnya dangkal dan cuba menghina Perlembagaan negara.

Menurutnya, Perkara 32 (2) berbunyi, "Ketua Utama Negara bagi Persekutuan, dan Isteri Yang di-Pertuan Agong (digelar Raja Permaisuri Agong) hendaklah diberi keutamaan daripada segala orang lain di dalam Persekutuan selepas Yang di-Pertuan Agong".

“Jika benar penggunaan gelaran Wanita Pertama hanyalah sebuah kod amalan seperti yang didakwa, maka saya pasti bahawa isteri Perdana Menteri juga tertakluk dibawah Kod Protokol yang ditetapkan Jabatan Perdana Menteri, dengan mengambil kira beliau hanya sebagai seorang pegawai kakitangan buat Perdana Menteri,” katanya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

Namun, jika demikian, soalnya bagaimanakah sejumlah peruntukan sebanyak RM4.5 juta boleh diluluskan buat seorang ‘'kakitangan' untuk menganjurkan Sidang Kemuncak Wanita Pertama.

Beliau juga mempersoalkan bagaimanakah seorang ‘'kakitangan' biasa boleh diberikan peruntukan untuk melancong ke seluruh dunia.

“Apakah seorang ‘kakitangan’ juga dibenarkan berkempen dan membuat pelbagai janji secara melampau dengan menggunakan wang kerajaan sewaktu pilihan raya, yang sehingga kini satu pun tidak tertunai?

“Adakah wujud pula Kod Protokol istimewa dan khas, yang hanya terpakai untuk Isteri Perdana Menteri?” soalnya.

Maka, beliau menggesa agar Mohamed Nazri agar berani untuk segera menjawab dengan jujur, berpaksikan fakta dan realiti yang tepat bagi membuktikan bahawa beliau benar-benar bebas daripada tekanan mana-mana pihak dalam menjalankan tugasnya.Harakahdaily/-

Loji tenaga nuklear Fukushima letup lagi, cetus kebimbangan baru

TOKYO, 14 Mac — Loji tenaga nuklear Fukushima Daiichi menyaksikan letupan baru hari ini — yang kedua dalam tiga hari — mencetuskan kebimbangan baru di kalangan rakyat Jepun yang masih belum keluar daripada kesan tragedi gempa bumi dan tsunami Jumaat lalu. Bagaimanapun agensi keselamatan nuklear Jepun tidak dapat mengesahkan sama ada letupan hidrogen di reaktor Unit 3 loji itu menyebabkan kebocoran radiasi.

Loji itu ada tiga reaktor.

Laporan Reuters menyebut, agensi berita Kyodo melaporkan sebanyak 2,000 mayat ditemui di dua kawasan pantai di Miyagi.

Angka kematian dijangka akan terus meningkat selepas pihak berkuasa mengesahkan 1,597 orang terbunuh dan 1,481 orang masih hilang di kawasan-kawasan sebelah timur laut dan timur yang dilanda gempa bumi dan tsunami Jumaat lalu.

Sebanyak 1,000 mayat ditemui dibawa ombak ke pantai-pantai di Semenanjung Ojika yang teruk dilanda gempa bumi dan 1,000 lagi dikesan di bandar Minamisanriku di mana kerajaan tempatan tidak dapat berhubung dengan 10,000 orang atau separuh daripada penduduk kawasan itu.

Angka kematian rasmi tidak termasuk 200 hingga 300 mayat yang ditemui di Sendai, ibu kota Miyagi, yang belum boleh diakses oleh polis atau pekerja-pekerja lain.

Kira-kira 450,000 orang telah dipindahkan dari kawasan Miyagi dan lima kawasan setakat semalam.


MP Klang: Putrajaya perlu belajar pengalaman Jepun, gugur idea nuklear

Charles Santiago
KUALA LUMPUR, 14 Mac — Wakil rakyat DAP hari ini menggesa kerajaan agar menggugurkan rancangan untuk membina loji tenaga nuklear dengan mengambil kira nasib yang dialami Jepun selepas dilanda gempa bumi terburuk dan tsunami Jumaat lalu. Loji-loji tenaga nuklear di timur laut Jepun berhadapan dengan masalah kegagalan reaktor berfungsi dan letupan juga disaksikan kelmarin dan hari ini.

Lebih 180,000 dipindahkan dari kawasan lingkungan loji melibatkan 20 kilometer manakala sekitar 160 orang terdedah kepada radiasi.

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Klang Charles Santiago berkata,
Malaysia harus menggunakan kebijaksanaan untuk mengelak daripada menggunakan loji tenaga nuklear, sebaliknya menggunakan sumber tenaga lain yang lebih bersih dan selamat.

“Oleh itu, saya menggesa Menteri  Peter Chin agar membatalkan kesemua idea mahu menerokai tenaga nuklear,” katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Japan After Tsunami March 2011

Smoke billows from fires raging at the port in Tagajo, Miyagi prefecture on March 13, 2011 following a massive earthquake and tsunami on March 11. Japan battled a feared meltdown of two reactors at a quake-hit nuclear plant, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast where more than 10,000 were feared dead. An explosion at the ageing Fukushima No. 1 atomic plant blew apart the building housing one of its reactors on March 12, a day after the biggest quake ever recorded in Japan unleashed a monster 10-metre (33-foot) tsunami.
Smoke billows from fires raging at the port in Tagajo, Miyagi prefecture on March 13, 2011 following a massive earthquake and tsunami on March 11. Japan battled a feared meltdown of two reactors at a quake-hit nuclear plant, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast where more than 10,000 were feared dead. An explosion at the ageing Fukushima No. 1 atomic plant blew apart the building housing one of its reactors on March 12, a day after the biggest quake ever recorded in Japan unleashed a monster 10-metre (33-foot) tsunami.
Smoke billows from fires raging at the port in Tagajo, Miyagi prefecture on March 13, 2011 following a massive earthquake and tsunami on March 11. The colossal 8.9-magnitude tremor sent waves of mud and debris racing over towns and farming land in Japan's northeast, destroying all before it and leaving the coast a swampy wasteland. Authorities battled a feared meltdown of two nuclear reactors, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast with thousands feared dead.
Smoke billows from fires raging at the port in Tagajo, Miyagi prefecture on March 13, 2011 following a massive earthquake and tsunami on March 11. The colossal 8.9-magnitude tremor sent waves of mud and debris racing over towns and farming land in Japan’s northeast, destroying all before it and leaving the coast a swampy wasteland. Authorities battled a feared meltdown of two nuclear reactors, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast with thousands feared dead.
Smoke billows from fires raging at the port in Tagajo, Miyagi prefecture on March 13, 2011 following a massive earthquake and tsunami on March 11. Japan battled a feared meltdown of two reactors at a quake-hit nuclear plant, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast where more than 10,000 were feared dead. An explosion at the ageing Fukushima No. 1 atomic plant blew apart the building housing one of its reactors on March 12, a day after the biggest quake ever recorded in Japan unleashed a monster 10-metre (33-foot) tsunami.
A large tank sits on a debris covered field in the city of Iwanuma in Miyagi prefecture on March 13, 2011 two days after a massive 8.9 magnitude quake and tsunami hit the region. Japan desperately tried to bring an overheating nuclear reactor under control on March 13, as the full horror of its quake-tsunami disaster emerged on the ravaged northeast coast with thousands feared dead.
A large tank sits on a debris covered field in the city of Iwanuma in Miyagi prefecture on March 13, 2011 two days after a massive 8.9 magnitude quake and tsunami hit the region. Japan desperately tried to bring an overheating nuclear reactor under control on March 13, as the full horror of its quake-tsunami disaster emerged on the ravaged northeast coast with thousands feared dead.
CORRECTION-CLARIFYING PLANT AND LOCATIONAn aerial photo shows the quake-damaged Fukushima Dai-Ni nuclear power plant in the town of Naraha and Tomioka in the Futaba district of Fukushima prefecture on March 12, 2011. Japan scrambled to prevent nuclear accidents at two atomic plants where reactor cooling systems failed after a massive earthquake, as it evacuated tens of thousands of residents. Tokyo Electric Power, which runs the plants, said it had released some radioactive vapour into the atmosphere on March 12 at one plant - Fukushima Dai-Ichi nuclear plant (11 kms to the north of Dai-Ni) - to relieve building reactor pressure, but said the move posed no health risks.
CORRECTION-CLARIFYING PLANT AND LOCATIONAn aerial photo shows the quake-damaged Fukushima Dai-Ni nuclear power plant in the town of Naraha and Tomioka in the Futaba district of Fukushima prefecture on March 12, 2011. Japan scrambled to prevent nuclear accidents at two atomic plants where reactor cooling systems failed after a massive earthquake, as it evacuated tens of thousands of residents. Tokyo Electric Power, which runs the plants, said it had released some radioactive vapour into the atmosphere on March 12 at one plant – Fukushima Dai-Ichi nuclear plant (11 kms to the north of Dai-Ni) – to relieve building reactor pressure, but said the move posed no health risks.
A cyclist rides past a giant banner 'Nuclear kills the future' during a nearby demonstration on March 13, 2011 on the Parvis des droits de l'homme (Human rights Esplanade at the Trocadero) in Paris, called by French 'Sortir du nucleaire' (Get out of nuclear) association demanding an end to nuclear policy in the wake of the nuclear emergency in Japan. Japan battled a nuclear emergency today in which the government said two partial meltdowns may have taken place and radiation had escaped from reactors at a quake-damaged atomic power plant. The 8.9-magnitude earthquake and tsunami left more than 1,000 dead, at least 10,000 missing and seriously damaged a nuclear power plant.
A cyclist rides past a giant banner ‘Nuclear kills the future’ during a nearby demonstration on March 13, 2011 on the Parvis des droits de l’homme (Human rights Esplanade at the Trocadero) in Paris, called by French ‘Sortir du nucleaire’ (Get out of nuclear) association demanding an end to nuclear policy in the wake of the nuclear emergency in Japan. Japan battled a nuclear emergency today in which the government said two partial meltdowns may have taken place and radiation had escaped from reactors at a quake-damaged atomic power plant. The 8.9-magnitude earthquake and tsunami left more than 1,000 dead, at least 10,000 missing and seriously damaged a nuclear power plant.
Two people wear masks during a demonstration on March 13, 2011 in Paris, on the Parvis des droits de l'homme (Human rights Esplanade at the Trocadero) called by French 'Sortir du nucleaire' (Get out of nuclear) association demanding an end to nuclear policy in the wake of the nuclear emergency in Japan. Japan battled a nuclear emergency today in which the government said two partial meltdowns may have taken place and radiation had escaped from reactors at a quake-damaged atomic power plant. The 8.9-magnitude earthquake and tsunami left more than 1,000 dead, at least 10,000 missing and seriously damaged a nuclear power plant. Background is the Eiffel tower.
Two people wear masks during a demonstration on March 13, 2011 in Paris, on the Parvis des droits de l’homme (Human rights Esplanade at the Trocadero) called by French ‘Sortir du nucleaire’ (Get out of nuclear) association demanding an end to nuclear policy in the wake of the nuclear emergency in Japan. Japan battled a nuclear emergency today in which the government said two partial meltdowns may have taken place and radiation had escaped from reactors at a quake-damaged atomic power plant.
This April 4, 2010 image released by GeoEye shows an area of Natori, Japan. An 8.9-magnitude earthquake struck Japan on March 11, 2011, causing a tsunami that devastated the region.
This April 4, 2010 image released by GeoEye shows an area of Natori, Japan. An 8.9-magnitude earthquake struck Japan on March 11, 2011, causing a tsunami that devastated the region.
This March 12, 2010 image released by GeoEye shows an area of Natori, Japan. An 8.9-magnitude earthquake struck Japan on March 11, 2011, causing a tsunami that devastated the region.
This March 12, 2010 image released by GeoEye shows an area of Natori, Japan. An 8.9-magnitude earthquake struck Japan on March 11, 2011, causing a tsunami that devastated the region.

Kalau lihat kedua gambar yang dikeluarkan oleh GeoEye di atas maknanya bukan puluhan ribu yang terkorban,tetapi ianya mencecah ratusan ribu..

Smoke billows from fires raging at the port in Tagajo, Miyagi prefecture on March 13, 2011 following a massive earthquake and tsunami on March 11. Japan battled a feared meltdown of two reactors at a quake-hit nuclear plant, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast where more than 10,000 were feared dead. An explosion at the ageing Fukushima No. 1 atomic plant blew apart the building housing one of its reactors on March 12, a day after the biggest quake ever recorded in Japan unleashed a monster 10-metre (33-foot) tsunami.
Smoke billows from fires raging at the port in Tagajo, Miyagi prefecture on March 13, 2011 following a massive earthquake and tsunami on March 11. Japan battled a feared meltdown of two reactors at a quake-hit nuclear plant, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast where more than 10,000 were feared dead. An explosion at the ageing Fukushima No. 1 atomic plant blew apart the building housing one of its reactors on March 12, a day after the biggest quake ever recorded in Japan unleashed a monster 10-metre (33-foot) tsunami.
A man climbs out the window of his heavily damaged home Monday, March 14, 2011, in Yotsukura, Japan, three days after a giant quake and tsunami struck the country's northeastern coast.
A man climbs out the window of his heavily damaged home Monday, March 14, 2011, in Yotsukura, Japan, three days after a giant quake and tsunami struck the country’s northeastern coast.
A man, with his face covered to protect against dust, looks out at the damage Monday, March 14, 2011, in Yotsukura, Japan, three days after a giant quake and tsunami struck the country's northeastern coast.
A man, with his face covered to protect against dust, looks out at the damage Monday, March 14, 2011, in Yotsukura, Japan, three days after a giant quake and tsunami struck the country’s northeastern coast.
A woman walks past a damaged car Moday, March 14, 2011, in Yotsukura, Japan, three days after a giant quake and tsunami struck the country's northeastern coast.
A woman walks past a damaged car Moday, March 14, 2011, in Yotsukura, Japan, three days after a giant quake and tsunami struck the country’s northeastern coast.
A burnt ship floats in the sea in Kesennuma, Miyagi prefecture, Sunday, March 13, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake hit its eastern coast Friday.
A burnt ship floats in the sea in Kesennuma, Miyagi prefecture, Sunday, March 13, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake hit its eastern coast Friday.
A ship washed away by tsunami sits amid debris in Kesennuma, Miyagi prefecture, Sunday, March 13, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake hit its eastern coast Friday.
Cars smashed by the tsunami sit piled together next to a power grid to the east of Sendai in Miyagi prefecture on March 13, 2011 two days after a massive 8.9 magnitude earthquake and tsunami hit the region. Japan battled a feared meltdown of two reactors at a quake-hit nuclear plant on March 13, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast with thousands feared dead.
Cars smashed by the tsunami sit piled together next to a power grid to the east of Sendai in Miyagi prefecture on March 13, 2011 two days after a massive 8.9 magnitude earthquake and tsunami hit the region. Japan battled a feared meltdown of two reactors at a quake-hit nuclear plant on March 13, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast with thousands feared dead.
CORRECTION CITYPeople queue for remaining supplies before they run out at a supermarket in Miyagi on March 13, 2011 two days after a massive 8.9 magnitude earthquake and tsunami hit the region. Japan battled a feared meltdown of two reactors at a quake-hit nuclear plant on March 13, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast with thousands feared dead.
CORRECTION CITYPeople queue for remaining supplies before they run out at a supermarket in Miyagi on March 13, 2011 two days after a massive 8.9 magnitude earthquake and tsunami hit the region. Japan battled a feared meltdown of two reactors at a quake-hit nuclear plant on March 13, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast with thousands feared dead.
People pump for fresh water outside a school east of Sendai in Miyagi prefecture on March 13, 2011 two days after a massive 8.9 magnitude earthquake and tsunami hit the region. Japan battled a feared meltdown of two reactors at a quake-hit nuclear plant on March 13, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast with thousands feared dead.
People pump for fresh water outside a school east of Sendai in Miyagi prefecture on March 13, 2011 two days after a massive 8.9 magnitude earthquake and tsunami hit the region. Japan battled a feared meltdown of two reactors at a quake-hit nuclear plant on March 13, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast with thousands feared dead.
This April 3, 2010 image released by GeoEye shows an area of Sendai, Japan. An 8.9-magnitude earthquake struck Japan on March 11, 2011, causing a tsunami that devastated the region.
This April 3, 2010 image released by GeoEye shows an area of Sendai, Japan. An 8.9-magnitude earthquake struck Japan on March 11, 2011, causing a tsunami that devastated the region.
This March 12, 2011 image released by GeoEye shows an area of Sendai, Japan. An 8.9-magnitude earthquake struck Japan on March 11, 2011, causing a tsunami that devastated the region.
This March 12, 2011 image released by GeoEye shows an area of Sendai, Japan. An 8.9-magnitude earthquake struck Japan on March 11, 2011, causing a tsunami that devastated the region.
In this Aug. 3, 2011 image released by GeoEye, the Sendai Airport in Sendai, Japan. An 8.9-magnitude earthquake struck Japan on March 11, 2011, causing a tsunami that devastated the region.
n this Aug. 3, 2011 image released by GeoEye, the Sendai Airport in Sendai, Japan. An 8.9-magnitude earthquake struck Japan on March 11, 2011, causing a tsunami that devastated the region.
In this March 12, 2011 image released by GeoEye, the Sendai Airport in Sendai, Japan. The estimated death toll from Japan's disasters climbed past 10,000 Sunday as authorities raced to combat the threat of multiple nuclear reactor meltdowns and hundreds of thousands of people struggled to find food and water. The prime minister said it was the nation's worst crisis since World War II. SEE NY130 FOR SIMILAR IMAGE AFTER EARTHQUAKE.
In this March 12, 2011 image released by GeoEye, the Sendai Airport in Sendai, Japan. The estimated death toll from Japan’s disasters climbed past 10,000 Sunday as authorities raced to combat the threat of multiple nuclear reactor meltdowns and hundreds of thousands of people struggled to find food and water. The prime minister said it was the nation’s worst crisis since World War II. SEE NY130 FOR SIMILAR IMAGE AFTER EARTHQUAKE.
Members of a local firefigher group carry the body of a tsunami victim in Rikuzentakata, Miyagi Prefecture, northern Japan, Sunday, March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country's east coast.
Members of a local firefigher group carry the body of a tsunami victim in Rikuzentakata, Miyagi Prefecture, northern Japan, Sunday, March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country’s east coast.
People walk on a tsunami-affected street in Ishinomaki, Miyagi Prefecture, northern Japan, Sunday March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country's east coast.
People walk on a tsunami-affected street in Ishinomaki, Miyagi Prefecture, northern Japan, Sunday March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country’s east coast.
A man walks through waterlogged debris that was deposited in Tagajo, Miyagi prefecture on March 13, 2011 following a massive earthquake and tsunami on March 11. Japan battled a feared meltdown of two reactors at a quake-hit nuclear plant, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast where more than 10,000 were feared dead. An explosion at the ageing Fukushima No. 1 atomic plant blew apart the building housing one of its reactors on March 12, a day after the biggest quake ever recorded in Japan unleashed a monster 10-metre (33-foot) tsunami.
A man walks through waterlogged debris that was deposited in Tagajo, Miyagi prefecture on March 13, 2011 following a massive earthquake and tsunami on March 11. Japan battled a feared meltdown of two reactors at a quake-hit nuclear plant, as the full horror of the disaster emerged on the ravaged northeast coast where more than 10,000 were feared dead. An explosion at the ageing Fukushima No. 1 atomic plant blew apart the building housing one of its reactors on March 12, a day after the biggest quake ever recorded in Japan unleashed a monster 10-metre (33-foot) tsunami.
Members of Japan's Self-Defense Forces patrol a steert covered with debris in Tagajo, Miyagi prefecture on March 13, 2011 two days after a massive 8.9 magnitude earthquake and tsunami hit the region. Japan on March 13 committed 100,000 troops to help earthquake and tsunami survivors as the world rallied behind the disaster-stricken nation and a US aircraft carrier arrived off the shattered coast.
Members of Japan’s Self-Defense Forces patrol a steert covered with debris in Tagajo, Miyagi prefecture on March 13, 2011 two days after a massive 8.9 magnitude earthquake and tsunami hit the region. Japan on March 13 committed 100,000 troops to help earthquake and tsunami survivors as the world rallied behind the disaster-stricken nation and a US aircraft carrier arrived off the shattered coast.
Gutted vehicles and the rubble is seen in Kesennuma, Miyagi prefecture, northern Japan, Sunday, March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country's east coast.
Gutted vehicles and the rubble is seen in Kesennuma, Miyagi prefecture, northern Japan, Sunday, March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country’s east coast.
A hospital, back, struck by a deadly tsunami stands in Minamisanriku, Miyagi prefecture, northern Japan, Sunday, March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country's east coast.
A hospital, back, struck by a deadly tsunami stands in Minamisanriku, Miyagi prefecture, northern Japan, Sunday, March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country’s east coast.
People walk near a fishing boat siting on a breakwater of a river in Kesennuma, Miyagi Prefecture, northern Japan, Sunday, March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country's east coast.
People walk near a fishing boat siting on a breakwater of a river in Kesennuma, Miyagi Prefecture, northern Japan, Sunday, March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country’s east coast.
Survivors catch up together in Kesennuma, Miyagi prefecture, northern Japan, Sunday, March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country's east coast.
Survivors catch up together in Kesennuma, Miyagi prefecture, northern Japan, Sunday, March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country’s east coast.
A couple run while looking at the wave on a river in Minamisanriku town, Miyagi prefecture, northern Japan, Sunday, March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country's east coast.
A couple run while looking at the wave on a river in Minamisanriku town, Miyagi prefecture, northern Japan, Sunday, March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country’s east coast.
An electric piano remains in the rubble in the tsunami-affected site of Kesennuma, Miyagi Prefecture, Sunday, March 13, 2011.
An electric piano remains in the rubble in the tsunami-affected site of Kesennuma, Miyagi Prefecture, Sunday, March 13, 2011.
Evacuees walk through a flooded street in Ishinomaki, Miyagi Prefecture, Sunday, March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country's east coast.
Evacuees walk through a flooded street in Ishinomaki, Miyagi Prefecture, Sunday, March 13, 2011, two days after a powerful earthquake-triggered tsunami hit the country’s east coast.
A man whose house was swept away by Friday's tsunami stands in the rubble in Minamisanriku town, Miyagi prefecture, northern Japan, Sunday, March 13, 2011, two days after the powerful earthquake-triggered tsunami hit the country's east coast.
A man whose house was swept away by Friday’s tsunami stands in the rubble in Minamisanriku town, Miyagi prefecture, northern Japan, Sunday, March 13, 2011, two days after the powerful earthquake-triggered tsunami hit the country’s east coast.
Related Posts with Thumbnails