Sabtu, 6 Mac 2010

Seminar Royalti Dedah Banyak Kezaliman UMNO

Pagi tadi aku sempat lepak santai dekat Balai Islam, Lundang, Kota Bharu, Kelantan layan Seminar Royalti Petroleum: Dari Perspektif Undang-Undang .

Antara yang hadir sebagai Ahli Panel ialah Dr Shamrahayu (Pensyarah Undang-Undang UIAM), Dato' Wan Abd Muttalib Embong (Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu) dan Tuan Haji Hassan Ahmad (Bekas Bendahari Petronas) dan juga Puan Fahda Nor Ahmada Kamal(isteri kepada YB Yusmadi Ahli Parlimen Balik Pulau).

Program pagi tadi juga turut dihadiri oleh beberapa ADUN-ADUN dan Ahli-Ahli Parlimen PAS Kelantan nak sebut 1-1 tak dapat sebab ramai sangat. aku pulak tak berapa ingat. yang aku ingat Ahli Parlimen Pasir Putih YB Muhammad Hussin, Ahli Parlimen Rantau Panjang YB Siti Zailah Muhd.Yussof, ADUN Salor YB Dato'Haji Husam Musa, ADUN Manek Urai YB Haji Mohd.Fauzi Abdullah...

Banyak perkara-perkara yang selama ni tersembunyi dari pengetahuan umum didedahkan oleh Ahli-Ahli Panel Seminar lebih-lebih lagi 2 daripada mereka pernah berada didalam Petronas sendiri dan juga pengamal Undang-Undang.

Tuan Haji Hassan dalam penerangannya menjelaskan dengan penuh detail sejarah berkaitan dengan penggubalan Akta PDA sehingga kepada termeterainya Perjanjian Penyerahan antara Negeri-Negeri dengan Petronas.

"Najib tu dulu-dulu kerja dia cuma PA kepada Tengku Razaleigh Hamzah, patutnya dia tahu dan paham apa yang Ku Li tegaskan sekarang tu betul atau tidak sebab sebagai PA, apa sahaja yang pergi kepada Ku Li, dia yang dapat dulu. tapi sekarang dia (Najib) dah jadi bodoh... yang betul ditidakkan, yang tak betul diiyakan"

"Semua tu atas dasar Politik dan bukannya atas dasar kebenaran".

"Hassan Merican pulak masa dalam flight (Jet Peribadi milik Petronas) dari Semenanjung ke Sarawak/Sabah pernah cerita pada saya masalah dia. katanya dia dapat arahan direct dari Kerajaan Pusat supaya hentikan pembayaran Royalti Minyak kepada Kerajaan Negeri Terengganu pada tahun 2000 selepas Parti PAS berjaya ambil alih Kerajaan Terengganu".

"Kata Hassan Merican pada saya (Haji Hassan), saya (Hassan Merican) serba salah... kita (Petronas) ada Perjanjian dengan Negeri-Negeri dan itu adalah Amanah dan Tanggungjawab yang mesti saya pikul dan tunaikan dengan jujur dan adil".

"Kalau saya langgar arahan pihak atasan (Kerajaan Pusat), hari ini kita (Petronas) bayar, esok saya kena hantar surat letak jawatan atau terima perlucutan jawatan saya serta-merta. kalau saya ikut arahan atasan (Kerajaan Pusat), saya tidak amanah pada tanggungjawab saya".

"Tapi saya ada banyak kerja yang perlu saya teruskan untuk perkembangan industri Minyak di Malaysia dalam Petronas".
"Itu yang Hassan Merican luahkan pada saya dalam penerbangan tersebut. seterusnya Hassan Merican terpaksa mengikut arahan Kerajaan Pusat demi meneruskan perkembangan industri Minyak Petronas yang telah banyak dirancang dan dalam masa yang sama, banyak juga arahan-arahan atau keputusan-keputusan lain yang dibuat oleh Hassan Merican mula tidak sehaluan dengan kehendak Kerajaan Pusat".

Itu antara yang didedahkan oleh Tuan Haji Hassan selaku Bekas Bendahari Petronas.

Lain-lain Ahli Panel pula mengupas isu Royalti Minyak dari sudut Perundangan dan secara jelas dinyatakan bahawa tidak ada cara untuk Petronas tidak membayar Royalti Minyak kepada Kerajaan Negeri Kelantan dan Kerajaan Pusat pula tidak ada hak untuk menghalang pembayaran tersebut kerana semuanya telah jelas didalam Perjanjian yang ditandatangani oleh ke 2-2 pihak (Petronas dan Kerajaan Negeri).

Secara kasar pemerhatian aku dan jugak pertimbangan aku dalam hal Royalti Minyak Kelantan ni (campur dengan sentimen aku anak jati Kelantan... hahaha), kot mana-manapun KERAjaan Pusat atau Petronas WAJIB bayar Royalti Minyak pada Kerajaan Kelantan.

Setakat ni hampir semua individu yang terlibat dalam penubuhan Petronas, penggubalan Akta PDA dan juga Perjanjian Petroleum termasuk pakar Undang-Undang yang terlibat secara langsung dalam urusan Petroleum ni setuju dan bersama dengan Kerajaan Kelantan dalam hal ni.

Tun Salleh Abbas, Tuan Haji Hassan Ahmad, Tengku Razaleigh Hamzah, Nik Syaghir Nik Mohammad semua individu-individu ni adalah mereka-mereka yang berada on-board masa Petronas ditubuhkan dan masa Akta 1974 dan juga Perjanjian 1975 dimeterai.

Nak cakap apa lagi..? yang dok bising-bising cakap Kelantan tak layak pulak paling tinggi pun setakat PA kepada Tengku Razaleigh Hamzah. tu pun tak reti nak cakap sendiri. setakat passing-passing "baton" dekat pencacai bawahan.

Pencacai bawahan pulak semuanya geng-geng "Penderhaka" rakyat kepada Negeri Kelantan. semua gila nak jadi MB Kelantan "kununnya". Brahim Ali, Stopa Muhamed, Awang Adek (Bekas Bakal Menteri Besar Kelantan).

Elok sangat. PRU-13 nanti semua kambing-kambing ni akan di korbankan melalui undi rakyat. rakyat pilih kau jadi wakil kepada rakyat, kau pulak meroyan jadi wakil kepada parti.tunggu je rakyat humban korang dalam parit dengan parti-parti kau sekali.
18hb. March, 2010 ni GEGAR akan gegarkan Terengganu pulak. insya-Allah Ku Li akan bersama diatas pentas Ceramah Perdana Isu Royalti Minyak di Kuala Terengganu nanti. Tun Salleh Abbas jugak dengar khabar akan hadir kalau dia sihat Insya-Allah.

Menteri Besar Terengganu Mat Said..? tunggu je kalau-kalau ada kejutan. yang pasti, Mat Said pun sedang menuntut pembayaran Royalti yang ditarik balik. ni kalau tak kena gaya, Sabah dan Sarawak akan bersama dengan Kerajaan Negeri Kelantan.

Kalau Perjanjian dengan Terengganu dan Kelantan senang-senang je KERAjaan Pusat tarik balik tanpa alasan yang kukuh, tak mustahil Sabah dan Sarawak akan terima nasib yang sama kalau KERAjaan Pusat dah tersepit.

Ingat... anjing kalau dah tersepit...

Pentadbiran Khir Toyo Banyak Rugikan Rakyat Selangor

Oleh Rusnizam Mahat

Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata beliau terpaksa mengambil alih pengurusan tidak bertanggungjawab yang diwariskan bekas Menteri Besar Barisan Nasional Datuk Seri Dr Khir Toyo yang menyaksikan banyak keputusan yang merugikan kerajaan negeri dan rakyat.

Kata Khalid, Dr Khir Toyo meletakkan keputusan berisiko tinggi terhadap beberapa projek kerajaan negeri semasa mentadbir Selangor dengan memberi cadangan projek kepada kontraktor tertentu yang akhirnya gagal dilaksanakan.

"Jika saya menjadi beliau, saya akan menggunakan peluang ini untuk belajar mengenai pengurusan, di Universiti Malaya ada sekolah pentadbiran awam. Disebabkan pengalaman saya menyelesaikan banyak keputusan silap yang dia buat, saya fikir dia tidak mempunyai cukup kecekapan untuk mentadbir negeri.

"Banyak keputusan yang diambil beliau tidak menepati ujian korporat dan ujian kebolehsanaan," katanya pada sidang media di pejabat beliau semalam.

Tambah Menteri Besar akibatnya kerajaan Pakatan Rakyat Selangor terpaksa mengambil alih semua projek yang gagal dan perlu membetulkan semula pengurusan dana awam yang kucar kacir di bawah pentadbiran Dr Khir Toyo.

"Risiko kegagalan projek yang beliau cadangkan adalah tinggi. Selain itu sudah tentu beliau datang dari budaya Umno dan saya fikir beliau dipupuk dari tabiat buruk dalam parti itu," katanya

Khalid memberi dua contoh projek yang gagal dikawalselia dengan telus dan baik oleh Dr Khir Toyo antaranya pembangunan projek tebatan banjir (Canal City) di mana kerajaan Selangor terpaksa membelanjakan hampir RM5 juta dan kehilangan 2,000 hektar tanah dengan kerugian berjumlah kira-kira RM30 juta.

Contoh kedu kata Khalid ialah isu penempatan semula penduduk setinggan di Bukit Botak di mana kontraktor terbabit, Delpuri Corporation Sdn Bhd (DCSB) gagal menyiapkan sepenuhnya projek berkenaan menyebabkan kerajaan negeri BN meminta Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) untuk mengambil alih projek berkenaan.

"Macam mana PKNS tak rugi, agensi itu diminta membina perumahan pada kos RM90,000 seunit dan menjual pada harga RM50,000," jelas Khalid lagi.


Jumaat, 5 Mac 2010

Perhimpunan besar-besaran bantah GST

Sekumpulan pertubuhan hak asasi manusia dan parti-parti pembangkang akan berhimpun secara besar-besaran bagi membantah pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) apabila Dewan Rakyat bersidang 15 Mac ini.

Kumpulan yang menamakan diri mereka sebagai Protes, berharap berjaya menarik perhatian f Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin, yang dijadualkan tiba di bangunan Parlimen pada jam 9 pagi.

Rang undang-undang cukai barangan dan perkhidmatan itu akan dibentangkan untuk bacaan kedua pada sidang Dewan Rakyat akan datang.
Menurut penyelaras Protest, Dr Hatta Ramli (atas, dua dari kiri), kumpulan berkenaan membantah pelaksanaan GST kerana ia membebankan golongan miskin.
"Kami mahu Yang di-Pertuan Agong memahami dan melihat sendiri bahawa rakyat menentang GST," jelasnya pada sidang media di markas PAS, hari ini.

Perhimpunan itu, katanya akan dijalankan secara aman dan tidak akan menganggu kelancaran lalu lintas.
"Kami jangkakan ia adalah bantahan yang paling aman dalam sejarah Malaysia kerana kami tidak mahu sidang Parlimen terganggu," sambungnya.
Justeru, menurut ahli parlimen Kuala Krai itu, kumpulannya tidak bercadang memohon permit.
"Menurut bancian yang dijalankan oleh badan bebas, sebahagian besar rakyat Malaysia menolak GST," katanya.

Rabu, 3 Mac 2010

Zainal Sakom Gadaikan Tanah YBK Kepada BankK
erajaan Negeri Selangor mendedahkan Permodalan Yayasan Basmi Kemiskinan (PYBK) telah menggadaikan tanah pemberian kerajaan negeri bernilai RM100 juta kepada sebuah bank.

Antara pengarah PYBK yang meluluskan cagaran itu ialah Datuk Zainal Abidin Sakom, bekas Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor (ADUN) Batang Kali dan juga pengerusi YBK.

Lebih mengejutkan ialah ketika menerajui YBK, Zainal turut menjadi pemegang saham utama dalam sebuah syarikat swasta yang dilantik untuk memajukan tanah-tanah yang diberikan kerajaan negeri.

Semua butir-butir itu terkan-dung dalam laporan mengenai YBK yang selama ini disimpan daripada pengetahuan awam atas alasan ia disimpan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri menggunakan kuasa-kuasanya untuk mendedahkan semua maklumat mengenai YBK kepada orang ramai.

Beliau berkata, mesyuarat exco terkejut apabila dimaklumkan PYBK bukan dimiliki sepenuhnya olehYBK tetapi juga oleh sekurang-kurangnya dimiliki dua syarikat lain.

“YBK hanya memiliki 12,500 unit saham dalam PYBK,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri Selangor pada 24 Februari lalu.

Menurut beliau, pemegang saham lain, Prihatin Ehsan Holding Sdn Bhd memiliki 6,200 unit saham manakala Fajar Synergy Sdn Bhd memiliki 6,250 unit saham.

Ketika menjadi pengerusi YBK dan pengarah PYBK, Datuk Zainal Abidin turut menjadi pengarah syarikat Prihatin Ehsan Holding Sdn Bhd yang memajukan tanah-tanah kerajaan negeri yang diberikan kepada yayasan itu.

Dua pemaju dilantik oleh kerajaan Umno-BN pada 8 Mac 1995 untuk memajukan 2165 ekar tanah berkenaan iaitu syarikat Tenaga Ehsan Sdn Bhd dan Shah Alam Properties Berhad.

“Pengerusi YBK Zainal Sakom didapati memiliki majoriti saham dalam sebuah syarikat yang dilantik sebagai pemaju tanah iaitu syarikat Tenaga Ehsan. Maklumat ini antara maklumat penting yang akan didedahkan secara berperingkat menerusi kertas putih yang telah kita janjikan,” katanya.

Khalid juga berkata, kerajaan negeri mahu mendapatkan penjelasan mengenai urusniaga tertentu yang dikendalikan bersabit tanah yang disumbangkan oleh kerajaan negeri.

“Mesyuarat exco berpendapat, penemuan-penemuan mengenai milikan saham dan pelantikan pengurus projek pembangunan tanah perlu diperjelaskan kepada kerajaan negeri untuk mengetahui jika PYBK diuruskan dengan baik oleh YBK,” tegas Menteri Besar lagi.

Khalid yang juga Ahli Parlimen Bandar Tun Razak ini turut menegaskan maklumat mengenai urustadbir dan YBK akan terus didedahkan secara berperingkat.

“Semua maklumat mengenai pengurusan YBK ini sangat penting kerana ia melibatkan harta kerajaan negeri yang telah diserahkan kepada YBK dan sekutunya untuk program basmi kemiskinan. Kerajaan negeri menegaskan pengurusan harta milik YBK perlu dibuat secara telus dan bertanggungjawab,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan Yaakob Sapari menyifatkan tindakan tegar Zainal menggadai tanah milik kerajaan negeri kepada bank bagi memenuhi keinginan peribadi beliau bersama teman segandingnya sebagai perbuatan khianat kerana melanggar syarat yang ditetapkan kerajaan negeri sebelum ini.

Beliau juga menyifatkan keengganan yayasan itu mendedahkan laporan audit kewangannya membuktikan sikap tidak bertanggungjawab beliau terhadap amanah yang digalas.

Justeru, Yaakob menggesa YBK bersifat profesional dalam isu ini dan tidak berfikiran politik sempit yang mana hanya akan merugikan rakyat. -SK

Selasa, 2 Mac 2010

FITNAH LIWAT 2 - APA DI SEBALIKNYA?

Persoalan dan Ulasan Fitnah liwat II

Oleh: anak_muar

"Sudah hampir 2 tahun isu fitnah liwat terhadap Dato Seri Anwar Ibrahim berkumandang diseluruh negara mahupun dunia.Dari laporan polis yang dibuat Saifool hinggalah kepada pengakuan sumpah laknat bagi meyakinkan semua bahawa Saiful memang benar-benar diliwat oleh DSAI dan kejadian liwat itu benar-benar berlaku.

Walaupun sumpah yang dilakukan oleh saiful dianggap satu sikap paling berani demi menyatakan kebenaran dakwaannya namun majoriti masyakat Malaysia mahupun antarabangsa masih meragui dan menolak dakwaan saiful itu.

Masyarakat menganggap isu liwat terhadap DSAI lebih bermotifkan politik kerana kebangkitan dan kepulangan Anwar ke arena politik negara amat ditakuti oleh musuh politik beliau.Oleh itu satu usaha perlu dilakukan bagi mengekang kemaraan Anwar.Ulama-ulama Islam juga terperangkap dalam sumpah laknat yang dilakukan oleh saiful kerana mereka bercanggah pendapat dalam isu sumpah tersebut.Hebat sungguh orang muda seperti saiful yang mampu menggemparkan dunia akibat pengakuan bahawa beliau diliwat oleh tokoh politik yang hebat lagi berpengaruh iaitu DSAI.Nampaknya isu liwat II ini agak hebat tamparannya terhadap DSAI.

Persoalan di pihak Anwar

Kembali kepada persoalan yang ingin diajukan ialah DSAI dilihat kurang menjawab serta menjelaskan secara menyeluruh fitnah liwat yang dilemparkan terhadap diri beliau.DSAI juga tidak menyentuh langsung mengenai bagaimana beliau mengenali saiful dan peranan saiful selaku pembantu peribadi beliau.Cuma dalam satu ceramah Saifuddin Nasution ada menjelaskan tentang latar belakang saiful ini namun ia tidak sampai kepada matlamat penjelasan mengenai siapakah saiful.Persoalan lain pula mengapa DSAI tidak menjelaskan dimanakah beliau berada semasa waktu dakwaan fitnah liwat itu berlaku kerana ia adalah alibi yang paling kuat untuk meyakinkan semua pihak bahawa dakwaan liwat terhadap dirinya sememangnya satu fitnah serta tidak masuk akal dan perlu digugurkan kerana tiada layak untuk dijadikan kes.

Saifuddin Nasution juga dalam satu ceramah ada menyatakan bahawa memang Anwar berada di kondominum tersebut mengadakan perjumpaan dengan tokoh-tokoh tertentu.Tempat yang sama didakwa oleh saiful yang beliau diliwat Anwar.Jika beliau menyatakan di mana beliau berada dan bersama siapa beliau ketika itu mungkin beliau sudah memperolehi kemenagan dari segi bukti umum walaupun ia masih dibicarakan oleh makamah.Mungkin adakah sesuatu yang lebih penting terpaksa dirahsiakan oleh Anwar kepada umum apakah sebenarnya yang berlaku pada 28 Jun 2008 di Kondominium tempat dakwaan bahawa saiful menyatakan beliau diliwat oleh DSAI.Persoalan-persoalan tersebut yang membuatkan rakyat seperti sudah mula percaya akan dakwaan pertuduhan liwat terhadap DSAI.

Ulasan Persoalan

Mungkin kali ini Anwar perlu berhati-hati dalam menghadapi fitnah liwat kali ke-2 terhadap dirinya kerana pengalaman 1998 membuatkan beliau lebih cermat menghadapi keadaan.Tindak tanjuk pihak pemerintah pada kes 1998 terhadap beliau membuatkan beliau tidak mahu terperangkap dengan maianan media setiap kali Anwar membuat jawapan balas berkenaan fitnah terhadap dirinya.Selain itu juga kali ini penguam Anwar tidak membenarkan beliau membuat sebarang penjelasan yang berlebihan kerana bimbang akan setiapa kenyataan Anwar akan dimanipulasi oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.Ia adalah adalah sebagai langkah yang lebih berhati-hati dalam menghadapi badai fitnah hebat kali ke-2 ini.Mungkin Anwar mahu melindungi keselamatan saksi yang bakal ditampilkan ke makamah kerana tidak mahu sebarang ancaman berlaku terhadap saksi-saksi pihak pembelaan.

Ulasan seterusnya mengapa DSAI tidak menjelaskan secara sahih dimanakah beliau berada dan apakah yang terjadi pada tarikh dakwaan kejadian liwat tersebut memungkinkan ada sesuatu yang lebih sulit terpaksa dirahsiakan oleh Anwar kepada umum kerana ketika itu begitu heboh diwar-warkan oleh beliau tentang penubuhan kerajaan 16 September pada 2008 dengan penghijrahan ahli-ahli parlimen BN ke parti pembangkang untuk membentuk kerajaan pusat bagi menumbangkan kerajaan UMNO-BN.Anwar ketika itu dikatakan sibuk membuat rundingan dengan beberapa ahli parlimen BN yang akan menyertai beliau.Oleh sebab itu kita mungkin boleh kaitkan kes liwat ini dengan isu 16 September kerana mungkin jika kes liwat ini berjalan secara tidak langsung akan isu lompat parti akan diheret sama dalam perbicaraan liwat dan beberapa dokumen-dokumen penting yang ada kaitan dengan dengan isu 16 September akan terdedah dan Anwar tentu tidak mahu mengambil risiko besar jika ada kaitannya dengan dokumen 16 September yang diwar-warkan oleh beliau.

Apapun hanya Anwar dan Saiful yang lebih mengetahui apakah sebenarnya yang berlaku pada 28 Jun 2008 dan sesungguhnya Allah SWT Maha mengetahui apa yang berlaku.Jika benar semua dakwaan liwat ini sememangnya fitnah yang menimpa DSAI ingatlah bahawa Allah sedang menguji dan mengangkat darjatnya sebagai hamba yang bakal menjadi pemimpin yang membawa kesejahteraan dan kebaikan kepada umat di bumi Malaysia ini. InsyaAllah./T

Isnin, 1 Mac 2010

Bekas peguam Petronas kecewa royalti Kelantan dinafi

KOTA BHARU, 28 Feb: Bekas Ketua Jabatan Undang-Undang Petronas, Nik Syaghir Nik Mohd Nor melahirkan rasa dukacita apabila ada pemimpin menafikan hak Kelantan ke atas royalti minyak.

Beliau berkata, pemimpin terbabit dianggap menafsir undang-undang tanpa melihat kepada maksud dan tafsiran sebenar Akta Kemajuan Petroleum 1974 (PDA).

Katanya, akta tersebut menyebut dengan jelas perkataan onshore (daratan sehingga tiga batu nautika) dan offshore (perairan negeri).

“Saya hairan mengapa mereka termasuk juga yang bergelar profesor di universiti tidak merujuk kepada perkataan tersebut.

“Saya cukup sedih dengan tindak tanduk mereka yang cuba mengelirukan rakyat.

“Sedangkan pada 1975 Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohamad Nasir memberi hak kepada Petronas mencarigali minyak yang di kawasan onshore dan offshore,” katanya pada taklimat mengenai tuntutan royalti petroleum kepada wakil-wakil rakyat di Bilik Gerakan Negeri di sini, petang tadi.

Hadir sama bekas peguam kanan di Jabatan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman dan peguam kes tuntutan royalti minyak Terengganu, Thommy Thomas.

Selain itu, Pengerusi Jawatankuasa Tuntuan Royalti Minyak Kelantan, Datuk Husam Musa, dua Adun BN iaitu Datuk Norzula Mat Diah (Paloh) dan Mohd Yusoff Abdul Ghani (Nenggiri) serta wakil-wakil rakyat lain.

Turut hadir pegawai-pegawai kerajaan negeri, pusat serta wartawan tempatan.

Nik Syaghir berkata, kesanggupannya menjelaskan perkara sebenar di sebalik tuntutan royalti minyak Kelantan semata-mata bagi menegak kebenaran setelah ada pihak yang mengelirukan rakyat dalam isu berkenaan.

Beliau yang juga pernah berkhidmat sebagai pegawai undang-undang Perbendaharaan Negara dan Jabatan Peguam Negara memberitahu sebelum ada PDA kerajaan Sabah dan Sarawak sudah menandatangani perjanjian dengan Shell.

Katanya, ketika itu Shell dikehendaki membayar royalti kepada Sabah dan Sarawak sebanyak 8 hingga 12 peratus mengikut jarak lokasi carigali dengan pantai.

“Mengambil kira perkara tersebut saya ketika itu dipertanggungjawab merangka draf mengenai PDA telah mengambil jalan tengah dengan memutuskan Petronas perlu membayar royalti 10 peratus iaitu 5 peratus kepada pusat dan 5 peratus lagi kepada negeri.

“Lagi pun Tun Razak tidak mahu ada keistimewaan tertentu dalam PDA. Kesemua negeri mempunyai hak yang sama di bawah PDA dan jelas tidak ada keistimewaan seperti digambarkan pihak tertentu,” ujarnya.

Abdul Aziz juga menegaskan pembayaran royalti kepada negeri tidak menggunakan kaedah 3 batu nautika seperti yang diuar-uarkan pemimpin kerajaan pusat sekarang.

Katanya, pembayaran yang dibuat berdasar kepada istilah onshore dan offshore serta tidak berbangkit sama sekali kaedah 3 batu nautika.

“Kalau ada pendapat menyebut royalti hanya dibayar apabila carigali dijalankan kurang 3 batu nautika, itu pendapat yang salah.

“Kerajaan pusat, negeri, Sabah dan Sarawak semua mendapat 5 peratus. Tidak benar sama sekali ada perbezaan royalti di antara Sabah dan Sarawak dengan negeri di semenanjung dalam soal ini,” ujarnya.

Thomas pula menjelaskan biar pun isu royalti diketengahkan ke mahkamah bagi mendapat keadilan, kerajaan negeri atau mana-mana pihak masih boleh untuk memperkatakan isu berkenaan.

Katanya, tidak ada subjudis kepada mahkamah dalam isu berkenaan biar pun hakim belum membuat apa-apa keputusan.

“Ini sama seperti berlaku di Perak baru-baru ini. Isu berkenaan diperkatakan secara meluas dalam ceramah, forum dan seminar,” ujarnya.

Sementara itu Husam berkata, Kelantan akan menggunakan rundingan bagi menuntut royalti dan tindakan mahkamah merupakan jalan terakhir.

Bagaimanapun katanya, kerajaan akan mendapat pandangan dari semua Adun terlebih dahulu sebelum kes berkenaan dibawa ke mahkamah.

Ditanya kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Wang Ihsan, Datuk Dr Awang Adek Hussin yang tetap mahu menghantar surat jemputan pelantikan wakil kerajaan negeri dalam jawatankuasa berkenaan kata Husam surat tersebut tidak ada dilayan.

“Kita berpendapat jawatankuasa itu haram dan tiada dalam undang-undang, bahkan bayaran 5 peratus yang mereka ambil itu juga haram,” katanya selepas mesyuarat Exco sebelum itu.

Ahad, 28 Februari 2010

Konspirasi Liwat 1 Anwar Ibrahim

Rintihan Dari Bukit Aman


KEPADA SEMUA RAKYAT MALAYSIA


RINTIHAN DARI BUKIT AMANAssalamualaikum.....

Saya adalah seorang Pegawai Kanan Polis yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman. Tujuan saya menyebarkan maklumat ini adalah kerana saya berasa amat tertekan dan jijik dengan arahan yang saya terima dari pihak atasan dan saya tidak dapat lagi membendung perasaan marah.

Walaupun saya berpangkat kanan di dalam pasukan, saya juga seorang manusia, berbangsa Melayu dan berugama Islam. Saya adalah manusia biasa yang mempunyai perasaan marah, sedih dan peri kemanusiaan terhadap manusia lain walau apa pun bangsa dan ugama seseorang itu.

Di dalam pasukan, kami dilatih untuk memenuhi setiap arahan ketua. Tak kira penat, siang ataupun malam. Dan di dalam situasi saya ini, saya menerima arahan dari ketua saya iaitu Tan Sri Rahim. Selaku Ketua Polis Negara, segala arahan beliau tidak pernah dapat kami pertikaikan walau di dalam mesyuarat (samalah kelakuannya seperti Dr. Mahathir) kerana di dalam Pasukan Polis keadaannya sama seperti di dalam kabinet yang sudah banyak kaki ampu, bodek dan dungu.

Di dalam kes Anwar dan Mahathir, sebenarnya KPN juga terbabit secara langsung. Ketakutan KPN kepada Anwar jelas tersebut di dalam mesyuarat kami di Bukit Aman baru-baru ini. Segala rahsia KPN berada di dalam pengetahuan saya. Semua projek-projek yang bernilai berjuta-juta ringgit yang menjadi milik KPN dan juga wang yang berjumlah RM 3.5 juta yang telah Daim Zainuddin berikan kepada KPN atas arahan Dr. Mahathir juga telah kami ketahui. KPN cuba menutup mulut kami dengan wang sebagaimana yang telah berjaya Dr.Mahathir lakukan pada dirinya. Tetapi bukan kesemua kami berkelakuan seperti binatang yang sentiasa membuka mulut jika disuap.


Ketegasan Anwar Ibrahim terhadap rasuah, penyalahgunaan kuasa, mencuri wang rakyat amat menakutkan KPN. Dr Mahathir telah memanggil KPN bertemu dengannya dan mengugut untuk membocorkan tembelang KPN supaya diambil tindakan oleh Anwar di mahkamah atau berkompromi dengannya untuk menjatuhkan Anwar.

TETAPI saya amat terkejut apabila mendapat arahan dari KPN baru-baru ini. KPN mengarahkan kami membuat huru-hara semasa Anwar berucap atas sebab untuk menuduh Anwar dan kumpulannya ganas dan membahayakan kemakmuran. Kami telah berjaya melakukan sabotaj dan hasilnya Anwar dan rakan-rakannya serta 125 orang penyokongnya telahpun kami tahan.

KPN juga mengarahkan kami untuk mengambil darah dari penagih dadah yang telah dikenalpasti membawa kuman AIDS dan HIV positif. Kami terpaksa melakukan arahan tersebut dengan menyerbu Lorong Haji Taib dan mengambil darah kebanyakan penagih dadah yang kelihatan teruk dan hampir mati.

Pada mulanya saya tidak tahu untuk apa kuman itu diambil. Tapi setelah terdengar katanya dari Dr Mahathir dan KPN " Rahim, have you done your job? Or should I ask somebody else to do it?". Tan Sri Rahim menjawab, " Do not worry Dato’ Seri, I’ll ask.............................(nama saya telah disebut sambil KPN menepuk bahu saya) to finish him". Dr Mahathir berkata lagi, "Can we trust him ?". KPN menjawab "Then we kill him like that goat". (Mereka menggelarkan Anwar sebagai kambing).

Tahukah tuan-tuan semua, apakah tugas Dr Mahathir perintah KPN lakukan dan KPN telah menyerahkan tugas itu kepada saya......?

SAYA TELAH DIARAHKAN SUPAYA MENYUNTIK TUBUH ATAU MENYALURKAN KUMAN AIDS DAN HIV MELALUI MAKANAN KEPADA DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM.

KEJI ! Sungguh keji. Apabila Anwar ditahan dan dibawa ke Bukit Aman, saya berterus terang kepada KPN bahawa saya tidak boleh melakukan perkara tersebut. Saya diugut untuk tidak membocorkan rahsia ini dan akan menerima nasib seperti Dato’ Nalla. Saya faham ugutan ini kerana kami memang kadang kala akan meletakkan sesuatu (dadah atau senjata) ke dalam kereta atau rumah seseorang musuh dengan tidak disedari lalu kami akan mendakwa orang itu.

SEBENARNYA PELURU, PISTOL DAN DOKUMEN KERAJAAN YANG BERADA DI RUMAH DATO’ NALLA ADALAH KEPUNYAAN PIHAK POLIS. ANWAR SENGAJA DIPERANGKAP !!

Saya berani bersumpah kerana orang bawahan saya mengaku telah diberi tugas oleh KPN untuk melakukannya bagi menuduh Anwar Ibrahim belot kepada negara.

2 orang yang mengaku mempunyai hubungan liwat juga sebenarnya telah kami paksa untuk mengaku mempunyai hubungan liwat dengan Anwar. KPN telah memberi dua pilihan kepada mereka sama ada menghadapi ISA atau hukuman gantung sampai mati atau menerima RM 520,000 dan 6 bulan penjara. Kalaulah perkara ini terjadi kepada diri saya, sudah tentu saya tidak memilih hukuman gantung. Bagaimana pulak tuan ?

Tuan-tuan semua, jangan berasa hairan jika media melaporkan bahawa Dato’ Seri Anwar Ibrahim mati membunuh diri. Salah satu dari agenda kami di Bukit Aman ialah untuk memasukkan kuman HIV ke tubuh Anwar, membunuhnya dan mengatakan Anwar mati membunuh diri kerana malu.

Oleh kerana saya adalah orang Islam dan orang Melayu dan saya tidak boleh bersekongkol dengan rancangan KPN dan Dr Mahathir yang kejam ini ..... maka bersama surat ini saya dengan rasminya meletakkan jawatan saya sebagai anggota polis.

Pasukan Polis di Bukit Aman juga telah berpecah kepada 2. Iaitu yang bersetuju kuman AIDS disuntik ke tubuh Anwar dan yang satu golongan lagi masih berugama.

Saya merayu kepada semua anggota polis, pasukan tentera dan rakyat Malaysia supaya segera menyelamatkan Anwar Ibrahim dari mangsa jarum suntikan AIDS......... Saya bersumpah bahawa Dr Mahathir dan KPN akan membunuh Anwar. Jangan jadi Tentera atau Polis yang bodoh seperti "Algeria dan Turki".

sumber
Related Posts with Thumbnails