Sabtu, 2 Januari 2010

Rakyat Diseksa, Raja Gula Baru Gembira

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat Lee Boon Chye mengatakan bahawa kenaikan harga runcit gula bagaikan "Hadiah Tahun Baru" yang dianugerahkan kepada rakyat oleh kerajaan Barisan Nasional.

Beliau berkata, impak daripada kenaikan harga runcit gula akan mencetuskan inflasi naik berlaku dalam negara. Rakyat terutamanya pekerja terpaksa menanggung semua kos kenaikkan tersebut tetapi bukannya pengeluar.

Beliau memberikan pandangan setelah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mengumumkan kenaikan harga gula sebanyak 20 sen kepada RM1.65 sekilogram di Semenanjung, serta RM1.75 sekilogram di Sabah dan Sarawak.

Beliau mengesyaki bahwa polisi ini dilaksanakan khususnya sebagai "Hadiah" kepada Raja Gula yang baru di negara kita.

Lee Boon Chye (gambar kiri), yang juga ahli Parlimen Gopeng berkata, pada tahun 2009 Menteri Perdangangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Ismail pernah berkata subsidi gula akan diperincikan, laporan penuh akan dibawakan untuk dibahas dan diluluskan di Parlimen. Akan tetapi, pengumuman yang tergesa-gesa tersebut ternyatanya kredibiliti kerajaan Barisan Nasional harus dipertikaikan.

"Slogan 'Satu Malaysia, Rakyat didahulukan' menjadi janji kosong yang mengabaikan nasib rakyat Malaysia sahaja, kini rakyat semakin diseksakan," kata beliau.

Beliau menegaskan bahawa kini kerajaan telah menaikkan salah satu harga runcit barang kawalan, dan roti putih juga dikeluarkan daripada skim barangan kawalan harga. Tambahan pula mekanisme baru subsidi petrol juga akan dikemukakan pada Mei yang akan datang. Dijangkakan bahawa tahun ini akan menambahkan beban rakyat kerana mencetusnya cabaran inflasi semakin melambung naik.

~MerdekaReview

Jumaat, 1 Januari 2010

Gajah Duduk Raih Superbrands Award


Sasaran produksi sarung "Gajah Duduk" adalah untuk semua lapisan masyarakat. Sebab itu soal kualitas dan harga merupakan masalah yang sangat diperhatikan. Di samping itu, hubungan dengan jaringan pemasaran yang menggunakan sistem keagenan, kepuasan konsumen juga menjadi sasaran utama. Atas prestasinya mempertahankan kualitas produk, PT Pismatex melalui produk sarung "Gajah Duduk" berhasil meraih penghargaan Internasional Superbrands Award.

"Pada dasarnya semua itu dilakukan untuk mengantisipasi tantangan persaingan pasar bebas dengan sarung-sarung produksi perusahaan lainnya," kata Widodo Vice President Director Pisma Group yang mewakili Jamal Ghozi kepada Suara Merdeka usai menerima penghargaan di menara BNI Jakarta, belum lama ini.

Anugerah status Superbrands tahun ini diberikan kepada 21 perusahaan di Indonesia. Selain sarung merek "Gajah Duduk" juga diberikan antara lain kepada sejumlah perbankan, Asuransi, perhotelan, dan industri.

Superbrands merupakan suatu lembaga penilai independen dunia yang berkedudukan di London, didirikan 12 tahun lalu. Jumlah perusahaan yang ingin mendapatkan penghargaan dari lembaga dunia itu cukup besar. Namun karena tim penilai yang terdiri atas 10 orang cukup ketat, maka banyak perusahaan yang gagal meraih anugerah merek terkenal ini.

Khamis, 31 Disember 2009

Cukai Kad Kredit RM50 - 1Malaysia, Kena Main

edyesdotcom:
Sebelum saya meneruskan artikel ini dengan panjang lebar, saya ingin mengingatkan kepada semua bahawa kerajaan Najib menipu dan memerangkap rakyat Malaysia dengan cukai perkhidmatan kad kredit yang bakal dilaksanakan mulai esok. Kita harus bangkit menentang segala bentuk penindasan termasuklah cukai RM50 setiap satu kad kredit yang dimiliki.

Gerbang 2010 dibuka dengan satu bebanan yang khas ditujukan kepada rakyat yang terbeban. Cukai perkhidmatan sebanyak RM50 untuk setiap kad kredit dan kad debit adalah sangat membebankan. Ini ditambah pula dengan RM25 untuk kad-kad tambahan walaupun mempunyai kredit limit yang sama.

Bukankah sebenarnya kad kredit itu adalah kad hutang atau e-hutang? Berlainan dengan kad debit atau kad MEPS ATM, kad kredit membenarkan hutang secara terus dan memudahkan pengguna dari aspek mendahulukan duit sebenar. Namun kepenggunaan kad kredit oleh rakyat kebanyakkan lebih kepada membuat hutang dalam menghadapi keadaan ekonomi yang tidak menentu, dengan kebanyakkan harga barang keperluan melonjak sejak 2-3 tahun ini.

Mengapa kad kredit menjadi pilihan Rakyat Malaysia atau lebih tepat pilihan orang melayu? Kerana kad kredit memberi nafas kepada mereka yang memerlukan. Trend kad kredit digunakan oleh bangsa kita kerana ia memberi pendahuluan untuk segala jenis keperluan seperti membeli barang2 dapur, membeli keperluan anak kecil seperti susu dan lampin, menjadi kad minyak dan tidak kurang juga menggunakan kad kredit untuk servis dan baikpulih kenderaan.

Cukai RM50 untuk setiap kad kredit yang dimiliki adalah sesuatu yang wajib ditentang oleh setiap masyarakat. Ia tidak langsung mentafsirkan slogan 1Malaysia buatan Najib. Inikah konsep rakyat didahulukan? atau memang benar-benar rakyat didahulukan untuk membayar cukai tambahan kepada kerajaan.

Kerajaan harus sedar bahawa kebanyakkan pengguna kad kredit bukan hanya dari golongan yang elit dan senang. Golongan pertengahan dan bawahan juga ada yang menggunakan kad kredit sebagai talian hayat dalam kehidupan seharian mereka.

Dengan cukai tambahan ini juga, kerajaan seumpama bertindak zalim kerana menambahkan lagi bebanan 'interest charge' yang dikenakan setiap bulan. Walaupun ia hanya RM50, tetapi ia berlaku setiap tahun dan ia termasuklah tambahan RM25 untuk setiap kad tambahan yang kredit limitnya hanya satu.

Pengguna-pengguna kad kredit se-Malaysia seharusnya timbul rasa tersentak dengan cukai baru ini. Sedar atau tidak, ini adalah satu perangkap terhadap rakyat Malaysia secara keseluruhanya. Cukai RM50 ini tidak sepatutnya dikenakan terhadap pengguna sedia ada. Kalau benar kerajaan ingin mengenakan cukai ini, adalah wajar untuk hanya dikenakan kepada pemohon-pemohon baru kad kredit.

Pengguna tegar kad kredit pastinya punya masalah untuk membatalkan penggunaan kad kredit kerana baki outstanding yang masih banyak itu perlu diselesaikan sebelum kad tersebut dibatalkan. Adalah tidak adil ia dikenakan terhadap pengguna sedia ada.

Saya percaya, ketegasan kerajaan menjalankan cukai perkhidmatan kad kredit ini mencerminkan betapa zalimnya sebuah kerajaan yang memerintah dengan mengenakan cukai dengan sesuka hati. Ketirisan dan kebocoran dalam pemerintahan tidak dititik berat malah rakyat menjadi mangsa kerakusan Barisan Nasional merompak hasil titik peluh rakyat Malaysia.

Dugaan 2009: Institusi teruji, teka teki belum terurai

MalaysianInsider
Oleh G. Manimaran

PETALING JAYA, Dis 31 — Kesan tsunami politik tidak berakhir pada tahun 2008. Dilihat seimbas lalu tahun 2009 turut merasai tempiasnya dengan siri dugaan dan ujian yang mencabar kredibiliti pelbagai institusi.

Satu demi satu dugaan dilalui. Satu demi satu ujian turut dirasai.

Hampir setiap bulan negara menyaksikan peristiwa yang telah menguji sama ada ia membabitkan institusi diraja, kerajaan, pertahanan, keselamatan dan awam pada umumnya.

Malah ujian dan dugaan ini juga memberi pengajaran dan pengalaman bermakna kepada negara untuk menghadapi perjalanan masa depan. Tidak keterlaluan ia juga menyentuh soal kredibiliti dan integriti organisasi dan agensi terbabit.

Di sepanjang 364 hari yang lalu sebahagian cabaran dan ujian telah memperlihatkan penyelesaian. Pun begitu banyak yang masih menunggu jawapan, secara tidak langsung akan membawa tempiasnya ke tahun 2010.

INSTITUSI DIRAJA

Istana Perak menjadi perhatian di sebalik pergolakan politik negeri itu yang menjadikan tiga ADUN Pakatan Rakyat, dua dari PKR (Behrang dan Changkat Jering) dan seorang dari DAP (Jelapang) bertindak sebagai wakil rakyat Bebas dan menyokong BN. Peristiwa yang bermula akhir bulan Jan dengan tindakan ADUN Bota Datuk Nasarudin Hashim keluar dari BN untuk memasuki PKR dan kemudian menyertai semula BN.

Pengerusi DAP Kebangsaan Karpal Singh dikenakan tuduhan di bawah Akta Hasutan atas dakwaan menghina Sultan Perak. Ahli Parlimen Bukit Gelugor ini didakwa kerana mengancam untuk mendakwa Sultan Azlan Shah yang dikatakan bertindak di luar bidang kuasanya serta membenarkan pelantikan Menteri Besar Perak yang baru dengan menitahkan Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin meletak jawatan sebagai Menteri Besar.

BN kembali memerintah Perak pada awal Feb dengan pelantikan Zamry sebagai Menteri Besar selepas tiga wakil Pakatan Rakyat mengisytiharkan mereka keluar parti dan menjadi anggota Bebas menyokong BN. Kemelut politik itu turut diheret ke mahkamah. Siri kes difailkan di mahkamah.

Bertolak dari itu, awal Mei lalu enam orang dihadapkan di mahkamah atas tuduhan menghina Sultan Perak dengan menghantar komen jelik dalam blog. Ini kes pertama dalam sejarah perundangan negara melibatkan Seksyen 233 (1)(a) Akta Komunikasi Multimedia 1998.

Pergolakan politik negeri itu juga menyaksikan DUN mencipta sejarah dengan diadakan persidangan bawah pokok berhampiran bangunan SUK Negeri.

Pada 13 Dis, Mahkamah Tinggi Syariah Kota Baru memerintahkan bekas model Manohara Odelio Pinot supaya kembali taat dan membayar semula hutang berjumlah RM1,112,250 kepada suaminya Tengku Temenggong Kelantan Tengku Muhammad Fakhry Sultan Ismail Petra. Manohara yang berasal dari Indonesia telah melarikan diri ke negara asalnya.

Beberapa minggu selepas keputusan itu, Tengku Fakhry mencabar kesahan tindakan kekandanya Tengku Muhammad Faris Petra melucutkannya dari Majlis Perajaan Kelantan September lalu.

Di sebalik krisis menyentuh istana, Negri Sembilan menyaksikan pertabalan Yang Dipertuan Besar Negri Sembilan ke-11 Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir pada 26 Okt. Istiadat pertabalan berlangsung di Bandar Diraja Seri Menanti dari 22 hingga 28 Okt.

IMEJ PERTAHANAN TERCABAR DAN TERCALAR

Pada 3 Sept Malaysia dengan megah menyambut kepulangan kapal selam pertama negara iaitu KD Tunku Abdul Rahman bersama 35 anak kapal perintis yang berlayar dari Perancis ke pangkalannya di Teluk Sepanggar di Sabah.

Tiga bulan kemudian negara tenggelam dalam kejutan apabila terdedahnya laporan kehilangan dua enjin jet pejuang F5E milik Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM). Kejadian ini berlaku dua tahun lalu tetapi baru diumumkan. Menurut Menteri Pertahanan Datuk Seri

KD Seri Inderapura, kapal pendarat terbesar Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) terbakar semasa berlabuh di jeti Pangkalan TLDM di Lumut pada 8 Okt.

RAJA PETRA BOLOS, SATU TAMPARAN

Pada November lalu, penulis blog Raja Petra Raja Kamarudin Rabu dilepas tanpa dibebaskan oleh Mahkamah Sesyen daripada tuduhan menerbitkan kata-kata hasutan di laman web kerana polis masih gagal mengesan beliau. Pendakwa Raya memberitahu mahkamah pihak polis masih gagal mengesan penulis blog itu. Akhir bulan Dis polis mengesahkan Raja Petra yang menjadi buruan polis sejak hampir lapan bulan lalu, kini berada di London.

KEMATIAN TAHANAN DAN SAKSI

A. Kugan yang ditahan kerana disyaki terlibat dalam kes curi kereta mewah di Sungai Chua, Kajang, ditemui mati ketika ditahan dalam lokap di Balai Polis Taipan, Subang Jaya, Selangor pada 20 Jan. Awal Oktober, anggota polis V. Navindran didakwa di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya berhubung kematian Kugan.

Satu lagi kematian mengejutkan banyak pihak ialah setiausaha politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock pada 16 Julai di tingkat lima Plaza Masalam di Shah Alam, selepas memberi keterangan sebagai saksi siasatan penyalahgunaan wang kerajaan negeri Selangor kepada SPRM yang berpejabat di plaza itu. Prosiding inkues bagi menyiasat kematian Teoh ditangguhkan sekali lagi ke 7 Jan depan.

Ia dilihat sebagai tamparan dan ujian selepas SPRM memulakan peranannya sebagai sebuah agensi bertarah suruhanjaya bermula 1 Jan lalu.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Ahmad Said Hamdan memutuskan untuk bersara awal, berkuat kuasa 31 Dis. Perkhidmatannya sepatutnya tamat pada 25 Mei depan. Beliau menafikan persaraan awal beliau disebabkan oleh tekanan dan desakan orang luar atau parti politik.

SOAL AGAMA

Pada 28 Ogos, sekumpulan kira-kira 50 orang mengarak kepala lembu dan meletakkannya di pintu pagar SUK Selangor berhubung isu pemindahan sebuah kuil Hindu ke kawasan perumahan mereka di Shah Alam. Pelbagai pihak membantah tindakan mereka kerana mencetuskan sentiviti kaum. Ekoran bantahan itu seramai 12 peserta demontrasi telah didakwa di bawah Akta Hasutan dan tuduhan mengadakan perhimpunan haram.

Awal Julai, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz mengumumkan tiga rang undang-undang bagi menangani isu-isu berkaitan tukar agama tidak dapat dibahaskan di Parlimen sesi Jun-Julai lalu sebagaimana telah dirancang kerana kerajaan memenuhi permintaan Majlis Raja-raja Melayu yang mahukan lebih banyak masa untuk menghalusi pindaan berkaitan. Pindaan membabitkan Akta Memperbaharui Undang-undang (Perkahwinan dan Penceraian) 1976, Akta Pentadbiran Undang-undang Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1993 dan Akta Undang-undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984. Pengumuman pindaan dibuat pada 22 April lalu oleh Kabinet yang berpendapat bahawa anak-anak kekal menganut agama asal ibu bapa masing-masing semasa berkahwin walaupun ibu atau bapa mereka kemudiannya memeluk agama lain.

Bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin menghadapi tuduhan mengajar agama Islam tanpa tauliah. Beliau dihadapkan di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur.

Penerbit Majalah Mingguan Katolik The Herald mencabar larangan Menteri Dalam Negeri mengenai penggunaan istilah Allah dalam penerbitannya. Keputusan dijangka 31 Dis.

DEMONSTRASI ANTI-ISA

Pada 1 Ogos, kira-kira 10,000 penyokong Gerakan Mansuh ISA mengadakan demonstrasi membantah ISA di ibu negara. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menjanjikan akan mengkaji semula ISA. Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein pula berkata kerajaan tidak berhasrat untuk memansuhkan ISA dan pindaan akan dibentangkan tahun depan.

GAMBAR BOGEL

Exco kerajaan Selangor Elizabeth Wong, wakil rakyat penggal pertama, mendapat perhatian ramai sejak gambar separa bogelnya disiarkan oleh media pada 15 Feb lepas. Berikutan kontroversi itu, Elizabeth telah menawarkan diri untuk melepaskan jawatannya dalam kerajaan negeri dan sebagai Adun Bukit Lanjan. Bagaimanapun selepas cuti lebih sebulan beliau kembali sebagai Exco dan kekal Adun. Polis menolak andaian rakaman gambar separuh bogelnya sebagai satu perangkap bagi menjatuhkan ahli politik itu. Sebaliknya siasatan polis setakat ini mendapati insiden itu dipercayai dirakamkan oleh individu yang dikenali mangsa sendiri.

HUKUMAN SEBAT

Model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarnor dijatuhi hukuman denda RM5,000 dan enam sebatan selepas mengaku salah meminum arak di sebuah hotel di Cherating, Pahang. Kartika yang reda dengan hukuman yang dikenakan mahu ia dilaksanakan secepat mungkin walaupun ada pihak yang membantah hukuman sedemikian. Hukuman dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan pada 20 Julai lalu. Pada 24 Ogos penangguhan hukuman sebat dikeluarkan bagi menghormati bulan Ramadan dan ia belum dilaksanakan.

PPSMI DIMANSUHKAN

Pemansuhan Dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matametik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI), yang diperkenalkan pada 2003 ketika era Tun Dr Mahathir Mohamad, diputuskan oleh Kabinet pada 8 Julai. Kedua-dua subjek ini akan kembali diajar dalam bahasa Malaysia di sekolah kebangsaan manakala bahasa ibunda di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Tamil mulai 2012.

Serentak itu, diumumkan strategi ntuk memartabatkan bahasa Malaysia dan memantapkan penguasaan bahasa Inggeris di semua peringkat persekolahan.

Pada 7 Mac, bekas ketua pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka Datuk Hassan Ahmad dan Sasterawan Negara Datuk A Samad Said mengetuai ribuan penunjuk perasaan membanjiri jalan raya untuk menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong berhubung PPSMI.

Isu baru timbul apabila kerajaan mengumumkan dasar 10 mata pelajaran untuk SPM. Namun calon diberi kelonggaran bagi dua mata pelajaran tambahan. Bagaimanapun keputusan peperiksaan hanya akan mengambil kira 10 subjek teras. Ia masih mencetuskan rasa tidak puas hati.

PILIHAN RAYA KECIL: YANG DITERIMA DAN DITOLAK

Lapan pilihan raya kecil telah diadakan sepanjang tahun ini selepas pilihan raya kecil yang pertama iaitu kerusi Parlimen Permatang Pauh pada Ogos 2008. Pakatan Rakyat memenangi kerusi mempertahankan Bukit Selambau, Bukit Gantang, Manek Urai, Penanti dan Permatang Pasir dan menambah kerusi Parlimen Kuala Terengganu. BN mengekalkan dua kerusi DUN iaitu Batang Ai, Sarawak dan Bagan Pinang, Negeri Sembilan. Bekas Negeri Sembilan dan bekas Naib Presiden yang pernah dihukum Lembaga Disiplin atas kesalahan politik wang, Tan Sri Isa Samad membuat kemunculan semula selepas lebih tiga tahun “sunyi”. BN tidak bertanding dalam pilihan raya kecil DUN Penanti atas alasan kerusi itu sengaja dikosongkan oleh PKR untuk menguji populariti.

Sepatutnya negara telah menyaksikan lebih banyak pilihan raya kecil. SPR telah memutuskan pilihan raya kecil tidak perlu diadakan bagi kerusi DUN iaitu Behrang dan Changkat Jering apabila ia mempertikaikan surat peletakan jawatan kedua-dua wakil rakyat dari PKR. Pada Sept lalu SPR juga memutuskan tidak perlu mengadakan pilihan raya kecil bagi kerusi DUN Kota Seputeh yang disandang oleh wakil Umno. Speaker kedua-dua DUN Perak dan Kedah mencabar keputusan SPR.

Dalam kes Kota Seputeh, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah mengarahkan SPR mengadakan pilihan raya kecil. Mahkamah bersetuju dengan keputusan Speaker DUN Kedah yang memutuskan kerusi itu kosong berikutan kegagalan Datuk Abu Hasan Sarif dari BN hadir dua kali berturut-turut pada sidangnya. Ia kini di peringkat rayuan.

Dua ADUN PKR iaitu Badrul Hisham Abdullah (Pelabuhan Klang) dan Mohd Radzhi Salleh (Lunas) memutuskan untuk meninggalkan PKR. PKR mendesak mereka mengosongkan kerusi masing-masing.

SKANDAL PKFZ

Jika tahun 1980-an negara dikejutkan dengan skandal BMF, kini negara mengharungi skandal projek Zon Bebas Pelabuhan Kelan (PKFZ) yang membabitkan RM12.5 bilion. Peguam Negara menjanjikan bahawa lebih ramai akan diseret ke mahkamah selepas tahun baru. Empat orang termasuk bekas pengurus besar Lembaga Pelabuhan Klang Datin Paduka O C Phang didakwa awal Disember.

CABARAN POLITIK, KRISIS KEPIMPINAN

Umno selaku komponen terbesar BN mengadakan dua kali perhimpunan tahunan. Yang pertama Mac lalu yang menyaksikan pemilihan pucuk kepimpinan termasuk peralihan kuasa daripada Tun Abdullah Ahmad Badawi kepada Datuk Seri Najib Razak. Tujuh bulan kemudian diadakan perhimpunan agung dan perhimpunan agung khas untuk meluluskan pindaan perlembagaan termasuk pemansuhan sistem kuota bagi pencalonan dan cadangan menambah jumlah anggota perwakilan yang layak mengundi bagi jawatan tertinggi parti yang membolehkan lebih 400,000 anggota layak memilih pemimpin mereka berbanding hanya 2,500 sebelum ini.

Pemilihan Umno juga menyaksikan Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ali Rustam digugurkan kelayakannya untuk bertanding jawatan timbalan presiden Umno. Pertama kali Umno menyaksikan pemilihan seorang wakil dari Sabah sebagai Naib Presiden iaitu Datuk Seri Shafie Apdal.

MCA, parti kedua terbesar dalam BN pula berhadapan dengan krisis. Presidennya Datuk Seri Ong Tee Keat tewas usul undi tidak percaya kepimpinannya ekoran pergeseran dengan timbalannya Datuk Seri Dr Chua Soi Lek. Pergeseran ini berubah menjadi baik sekelip mata, tetapi membawa kepada tekanan baru dengan kumpulan bertelagah yang diketuai naih presiden Datuk Seri Liow Tiong Lai yang mendesak pemilihan semula parti diadakan. Najib dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin campur tangan untuk menyelesaikan krisis tersebut. Penyelesaiannya dijangka diketahui awal tahun depan. Walaupun Chua berjaya memenangi jawatan timbalan presiden MCA, tetapi skandal video seks berterusan menghantuinya.

MIC mengadakan pemilihan juga fokus bertumpu sama ada presidennya Datuk Seri S. Samy Vellu akan meninggalkan kedudukannya. Satu lagi komponen BN, Parti Progresif Penduduk pula menyingkirkan wakilnya dalam Kabinet, Datuk T. Murugiah. Penyokong Murugiah pula mengadakan perhimpunan agung khas untuk memilihnya sebagai presiden baru.

PAS tidak ketinggalan daripada masalah dalaman. Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meminta diadakan muktamar agung khas bagi memilih barisan kepimpinan baru ekoran isu pembentukan kerajaan perpaduan dengan Umno-BN. Sebaliknya mengadakan seminar politik khas manakala dua pemimpin kanannya dari Selangor iaitu Pesuruhjaya PAS Datuk Dr Hasan Ali dan bekas timbalannya Khalid Samad kini disiasat oleh jawatankuasa disiplin.

PKR juga mengadakan pindaan perlembagaan bagi membolehkan akar umbi memilih barisan kepimpinan parti.

Pada 19 Dis Pakatan Rakyat mengadakan konvensyen pertama selepas dibentuk 20 bulan yang lalu. Gandingan DAP-PKR-PAS berusaha mencari titik pertemuan termasuk dalam soal toleransi agama yang sensitif.

AGENDA KEPIMPINAN NAJIB

Najib memperkenalkan gagasan "1Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" untuk memperkukuhkan hubungan dan kerjasama antara pelbagai kaum.

Tarikh 16 Sept ditetapkan sebagai Hari Malaysia dan cuti umum mulai tahun depan bagi memperingati penubuhan Persekutuan Malaysia.

Najib mahu memperkenalan model ekonomi baru yang sepatutnya diumumkan tahun ini tetapi ditangguhkan sehingga Februari depan.

Najib masih dianggap sebagai “dalang” di sebalik rampasan kuasa di Perak. Imej beliau juga terus tercemar dengan pendedahan rakaman temu bual baru detektif persendirian P. Balasubramaniam pada November lalu.

Bagi memperoleh keyakinan rakyat Najib telah membebaskan 13 tahanan ISA termasuk pemimpin Hindraf.

Menetapkan Indeks Pencapaian Utama (KPI) bagi jentera pentadbirannya selain menggariskan Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), antaranya bagi mengurangkan jenayah dan memerangi rasuah. Idea-idea bagi enam NKRA berdasarkan perbincangan makmal dipamerkan kepada umum manakala yang berkaitan 1 Malaysia ditangguhkan sehingga awal tahun depan.
LETAK JAWATAN DAN DILANTIK

Timbalan Menteri Pelancongan Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Abdul Taib telah melepaskan jawatannya. Sulaiman, 41, anak lelaki sulung kepada Abdul Taib telah dilantik ke jawatan timbalan menteri pada 19 Mac 2008 atas alasan masalah kesihatan.

Beliau meletakkan jawatan beberapa bulan selepas bekas pengarah urusan MAS Datuk Seri Idris Jala yang dilantik sebagai Menteri tanpa portfolio di Jabatan Perdana Menteri untuk turut menerajui pelaksanaan KPI.
KONTROVERSI BAJET 2010

Rang Undang-Undang Perbekalan (Bajet) 2010 yang dibahaskan di Dewan Rakyat selama kira-kira sebulan hanya diluluskan dengan majoriti tiga undi sahaja pada 14 Dis. Ini bukan sahaja bajet pertama bagi Najib selaku perdana menteri, malah kali pertama ia diluluskan dengan sokongan tipis. Jika gagal diluluskan ia bakal membawa implikasi buruk.

Kerajaan mengumumkan pakej rangsangan kedua bernilai RM60 bilion pada bulan Mac sebagai tambahan kepada pakej pertama bernilai RM7 bilion yang diperkenalkan pada November 2008 bagi mengimbangi kesan kelembapan ekonomi dunia.

TRAGEDI

Tragedi jambatan gantung runtuh di Kuala Dipang, Kampar telah mengorbankan tiga murid perempuan dalam Sungai Kampar pada bulan Okt dan keluarga mangsa menyaman kerajaan dan beberapa pihak lain untuk RM105 juta.

Pada 26 Dis, 10 maut dalam nahas bas ekspres dua tingkat yang terbabas dan melanggar pembahagi jalan di KM272.8 Lebuh Raya Utara-Selatan arah utara dekat Plaza Tol Ipoh Selatan. Pemandunya dihadapkan di mahkamah pada 29 Dis berhubung kesalahan memandu dengan cuai.
PANDEMIK

Malaysia mengambil langkah terperinci berikutan penularan pandemik influenza A (H1N1) melanda seluruh dunia. Angka kematian tempatan ialah 77 orang.

KESELAMATAN BANGUNAN

28 Mei, empat orang pekerja warga Indonesia maut apabila bangunan Jaya Supermarket di Seksyen 14, Petaling Jaya runtuh.

11 Ogos, enam lelaki, empat rakyat tempatan dan dua Bangladesh maut setelah terhidu gas, dipercayai ammonia yang bocor dari sistem penyejuk di sebuah kolah menyimpan ikan di perkampungan nelayan di Kampung Bagan Pasir, Tanjung Karang, Selangor.

AMK Selangor: Tolak UMNO/BN Dalam PRU-13

Merdekareview: Angkatan Muda Keadilan Selangor menggesa rakyat terus memberikan kepercayaan kepada Pakatan Rakyat di Selangor untuk terus menerajui dan membawa kesinambungan pembaharuan dan perubahan. Kenyataan terkini beberapa pemimpin UMNO/BN untuk merampas Selangor menggunakan apa cara jua taktik kotor dilihat sebagai usaha terdesak pihak desperado politik.

Kemampuan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor melaksanakan pembaharuan ekonomi dalam program "Merakyatkan Ekonomi Selangor" membuktikan bahawa kerajaan Pakatan Rakyat serius dalam memakmurkan ekonomi rakyat. AMK Selangor mencabar pihak pembangkang UMNO/BN Selangor untuk tampil membawa gagasan besar untuk memajukan Selangor dan bukan membawa politik pecah-belah, fitnah dan perkauman sempit.

Semenjak UMNO/BN menjadi pembangkang di Selangor belum pernah rakyat Selangor melihat kemampuan mereka menjadi pembangkang yang bertanggungjawab seperti yang mereka laung-laungkan kepada pihak pembangkang sebelum ini. Ini menunjukkan bahawa UMNO/BN Selangor tidak berkemampuan, lemah dan kaku akibat perpecahan dalaman yang teruk dan terus membusuk.

Realitinya rakyat Selangor kini mengetahui dan bertambah yakin bahawa Pakatan Rakyat sahaja yang berupaya tampil membawa gagasan besar untuk meraih kejayaan impian setiap rakyat Selangor. Semenjak 20 bulan Pakatan Rakyat mengambil alih, gelombang pembaharuan dalam pelbagai aspek yang dilaksanakan semakin mendapat sokongan rakyat.

Malahan generasi muda masa kini terus meletakkan keyakinan yang tinggi kepada kerajaan Pakatan Rakyat Selangor untuk terus tampil dengan gagasan dan pembaharuan khususnya dalam pembangunan insan, kemakmuran ekonomi dan tahap kehidupan yang berkualiti.

Mutakhir ini ada segelintir pemimpin UMNO/BN yang takbur dan mendabik dada ingin merampas Selangor daripada Pakatan Rakyat. AMK Selangor ingin mengingatkan bahawa jatuhnya sekali lagi Selangor ke tangan UMNO/BN maka akan kembalinya pelbagai bentuk korupsi, skandal dan penyelewengan wang rakyat yang menjadi budaya UMNO/BN. Apakah UMNO/BN bersedia untuk terus melaksanakan pemberian air percuma 20ml/3 kepada rakyat Selangor di mana sebelum ini pihak UMNO/BN bermati-matian menentang program air percuma ini yang dianggap pembaziran.

AMK Selangor ingin mencabar apakah UMNO/BN Selangor bersedia mengatakan skandal PKFZ yang mencapai berbillion Ringgit Malaysia adalah satu pembaziran besar wang rakyat ?

AMK Selangor juga ingin menjelaskan agar rakyat Selangor berhati-hati dengan propaganda murahan UMNO/BN yang semakin tertekan kini. Mereka akan membuat apa sahaja untuk terus memburuk-burukkan Pakatan Rakyat dengan pelbagai taktik kotor, sabotaj dan politik adu-domba dan perkauman sempit. AMK Selangor yakin dengan kebijaksanaan dan daya fikir rakyat Selangor yang mendapat pendedahan daripada pelbagai sumber maklumat yang tepat dan sahih.

Akhirnya, AMK Selangor menggesa supaya rakyat terus memberi dokongan dan sokongan yang kuat untuk Pakatan Rakyat Selangor mendepani perubahan dan pembaharuan di negara ini. Kita sudah tiada masa yang panjang untuk terus terjerumus dengan politik murahan UMNO/BN yang semakin hari menghitung saat dan ketikanya untuk padam daripada kamus politik negara ini.

*Kenyataan media oleh Mohd Ezli Mashut selaku Ketua Penerangan Angkatan Muda Keadilan Selangor.

Rabu, 30 Disember 2009

Search Engine Optimization (SEO)

Search Engine Optimization -- the process of making a site "search engine-friendly" — is probably the most important aspect of website design. Many, many commercial websites are designed and set up by people who know little or nothing about search engine optimization — how to give the search engines what they want to see when they index your site. This long page contains the information (or links to it) that they SHOULD know about optimizing a website for the search engines.

The most important thing to know about search engines is that SEARCH ENGINES ONLY INDEX TEXT. Make that your mantra while designing and optimizing your website. They don't index images, and they don't index Flash well. Although there are some exceptions to that rule, as search engines are becoming more intelligent and more able to index files such as PDFs and the captions of graphic files, and some of the text in a Flash file — for all practical purposes just remember that rule: Search engines only index text and you won't go too far wrong in search engine optimization. (To see what the search engines can index in your Flash file, go here: search engine indexing of flash files.) For a technical "how to" on optimizing Flash files, see this page from J E Hochman. (Note that we use these same techniques when optimizing Flash sites.)

There are a lot of small things you can do when designing or re-designing a site to get better treatment in the search engines — and every little bit helps in the end result. There is no one magic thing you can do to get top placement at a search engine for your website. But you can do a bunch of small things that will add up to excellent placement in the search engines for the key words you select.

You can and should optimize more than one page of your website for the search engines; it's not something you do on just one page and skip doing on the rest of the site. You can optimize your home page for your single most important keyword phrase and other pages for different key word phrases. If you sell different products on different pages, each page can be optimized for that particular product. That's a good way to organize it. We recommend search engine optimization on at least a dozen main pages of your site, for the best effect. Don't bother optimizing pages on which you do not have public content, or pages such as a "contact us" or "privacy policy" or "copyright info" pages. (No one will be searching for your copyright info.) The pages you want to optimize are the pages you want people to find — those pages with content about your service or product--whatever you are selling.

Note: If you have a database-driven website, there are special concerns. Click here for more info on how to optimize a database-driven site for the search engines.

Also Note: If you have a website that is designed using , there are special concerns. Click here for more info on optimizing a frames-built website for the search engines.

If you are designing a site from scratch, see also especially this page: SEO Techniques in Web Design.

Search Engine Optimization – Let's get started!

To get a good feel for what is required in optimizing a normal commercial website for the search engines, let's pretend we're creating a website which sells after-market accessories for the "Alfa Romeo Alfetta", a 70's 4-door sports car that provides a snap-your-head-back kind of driving experience. (It is a car with a small but fanatical base of fans.) Our site will sell floor mats, hood ornaments, key chains, steering wheels, and so on -- all for the Alfa Romeo Alfetta.

Alfa Romeo Alfetta.

Alfa Romeo Alfetta

Pick a Good Domain Name

This step is not very important - but every little bit helps. For the perfect domain name matchup in a search engine so that a page of our "Alfa Romeo Alfetta" website comes up #1 in the search results, the website itself would be best named:

http://www.alfa-romeo-alfetta.com

For more info on picking a good domain name for optimum search engine placement, and what you can do if you already have a domain name that isn't very good in this respect, click here. Don't sweat it if you haven't got a great domain name, you can skip this step. This aspect of search engine optimization doesn't count for much, just a little.

>More Search Engine Optimization Tutorial>>>


Related Posts with Thumbnails