Sabtu, 20 Mac 2010

Mengenali Apco dan kaitannya dengan Israel


Terjemahan dari sini

Apa yang tidak disangkal adalah bahawa Apco adalah syarikat yang dipilih oleh Najib untuk menggalakkan konsep 1Malaysia.

Fakta ini sahaja pasti akan menjadi bumerang (menikam diri sendiri), terutama keatas sebuah kerajaan Muslim yang begitu sukar untuk menggambarkan dirinya sebagai seorang sahabat pelarian Palestin.

Nama Apco Worldwide tiba-tiba meraih kemasyhuran (masyhur kerana kejahatan) di Malaysia selepas Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menarik perbandingan syarikat yang berkempen untuk membina-imej kliennya, Malaysia ; yang juga berkempen serupa oleh kerajaan Israel.

Anwar dalam ucapannya di Dewan Rakyat pada 17 Mac mengatakan bahawa Konsep 1Malaysia Perdana Menteri Najib Abdul Razak ,sebenarnya merupakan meniru konsep 'Satu Israel' regim Zionis, yang juga pelanggan Apco.

Pendedahan Anwar muncul setelah serangan bertubi-tubi yang begitu obses oleh beberapa ahli parlimen BN, terhadap Ketua Pembangkang sejak beliau kembali ke Parlimen .

Kepala di antara mereka adalah Khairy Jamaluddin dan Mukhriz Mahathir, yang kepada masa lalu terlibat dalam memberi gelaran nama dan menganggu ucapan mantan timbalan perdana menteri itu apabila berucap.

Sementara Mukhriz telah secara terbuka menuduh Anwar melakukan sodomi, serangan Khairy adalah untuk melibatkan Anwar kepada 'watak hawkish' (watak pendesak) dalam kerajaan AS juga menuduhnya sebagai agen Zionis.

Dengan demikian, pendedahan Anwar mengenai Apco, pantas telah menangkis tuduhan mereka yang telah menuduhnya sebagai agen Zionis.

Tapi tidak lama, kerana hanya sehari kemudian, Apco menafikan penglibatannya dalam konsep 'Satu Israel'.

Khairy tanpa membuang masa dengan mengacukan dalam parlimen kenyataan rasmi Apco , bersama dengan dengan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nazri Aziz, mengancam untuk merujuk Anwar kepada jawatankuasa hak-hak istimewa.

Apa yang tidak disangkal adalah bahawa Apco adalah syarikat yang dipilih oleh Najib untuk menggalakkan konsep 1Malaysia.

Fakta ini sahaja pasti akan menjadi bumerang( menikam diri sendiri), terutama keatas sebuah kerajaan Muslim yang begitu sukar untuk menggambarkan dirinya sebagai seorang sahabat pelarian Palestin.

Perniagaan Apco

Kenyataan Anwar dan penafian Apco telah mencetuskan minat mendalam untuk mengenali siapa itu Apco .

Pada laman webnya, Apco, yang berpangkalan di Washington, menggambarkan dirinya sebagai "salah satu perunding komunikasi yang terbesar yang dimiliki secara independen " dengan beberapa di seluruh dunia.

Margery Kraus, CEOnya, telah menubuhkan syarikat itu pada 1984.Di antara keistimewaan khususnya adalah untuk membantu para klien bagi "meninjau yang kompleks dan sering merumuskan dunia perniagaan, industri dan kewangan, media, pendapat pablik dan masyarakat, dan kerajaan dan dasar awam."

Selain Apco, Kraus juga membantu menubuhkan dan mengembangkan Close Up Foundation, sebuah yayasan pendidikan yang ditaja sebahagian oleh Kongres AS.

Tetapi Kraus juga aktif dalam pertubuhan-pertubuhan lain yang kurang bersifat pendidikan, seperti mengetuai dewan penasihat Kumpulan Menatep, sebuah syarikat holding Russia, dan terlibat dalam Teuza Fund, dana modal ventura yang diperdagangkan secara awam di bursa saham Tel Aviv,Israel.

Hubungan Zionis

Hubungan dengan Israel melalui Kraus, tidak berhenti di situ. Dalam Apco, terdapat 50individu yang sangat berpengaruh duduk dalam Majlis Penasihat Antarabangsa.Mereka terdiri daripada bekas ahli politik, para pemimpin perniagaan dan diplomat.

Setidaknya tiga di antara mereka, Itamar Rabinovich, Shimon Stein dan Doron Bergerbest-Eilon, adalah beberapa individu yang berkaitan secara terus dengan Israel dan institusi politik dan tenteranya yang dikenali sangat ganas.

Seorang mantan Presiden dari Tel Aviv University, Rabinovich adalah juga Pengerusi Dan David Foundation (diasaskan diIsrael) , yang diberi nama selepas kelahiran Romania dermawan Yahudi yang aktif dalam pergerakan pemuda Zionis tahun 1940-an.

Kemudiannya, ia bertugas sebagai penasihat kepada menteri-urusan politik bagi Kedutaan Israel di Washington.

Doron Bergerbest-Eilon adalah mantan kepala divisi perlindungan dan keselamatan dan pejabat keamanan kanan Israel Security Agency (ISA), satu kedudukan setara dengan pangkat major jeneral.

Pada bulan Mei 2005, Bergerbest-Eilon dianugerahkan dengan The Director's Recognition Award, pujian tertinggi Pengarah US Secret Service.

Di antara kemahiran yang dipaparkan adalah keselamatan dan pertahanan, dengan Singapura sebagai salah satu "daerah kepakaran".

Membangun Reputasi

Menjelaskan lebih lanjut Majlis Penasihat Antarabangsa, Strategi Apco menyatakan:

"Ahli terhormat ini dan kumpulan petugas dinamik , berkerja berganding bahu dengan para profesional APCO untuk memperkuat dan memperdalam kepakaran kami yang berada di berbagai sektor dan perkhidmatan.Para pelanggan mendapat manfaat daripada wawasan tahap tinggi bergantung harap keatas maklumat dan pendapat mereka yang berpengalaman luas. "

Najib memilih Apco boleh difahami, khususnya selepas BN yang berada di akhir wit dalam usaha untuk membina semula imejnya selepas kekalahan dalam pilihanraya umum Mac 2008.

Najib mungkin yakin dengan kemampuan Kraus untuk membantu kliennya membalikkan keadaan.

Lagi pula, dalam tahun 2008 wawancara dengan Public Affairs Asia, Kraus dengan yakin menyatakan:

"Beberapa persoalan yang telah kami bantu selesaikan meliputi: Apa langkah-langkah perlu diambil untuk membina reputasi? Bagaimanakah manusia mengembangkan hak sekutu untuk menyokong tindakan-tindakan yang diperlukan untuk sukses? Apakah yang dimaksudkan dengan masalah 'tersembunyi' atau peluang yang boleh membezakan antara satu kumpulan daripada lain? Mendapatkan perkara ini betul, adalah sering kali perbezaan antara kejayaan dan kegagalan. "

Ironisnya, jauh daripada menyelesaikan mana-mana persoalan, Najib mungkin menemukan dirinya dalam krisis kredibiliti yang lebih besar, berkat hubungan Apco dengan individu-individu yang telah berada di pusat kuasa Zionis.

Nazri sendiri telah mengakui kenyataan ini ketika mendesak supaya Anwar dihadapkan kepada jawatankuasa hak-hak istimewa, "Ini adalah masalah serius bilamana seorang pemimpin Muslim dikaitkan dengan Zionis," ia dilaporkan sebagai berkata.

Tetapi secara jujur dan benar terhadap pengakuan diri sendiri atas kemampuan untuk "membina reputasi", Najib tidak boleh mengeluh bahawa Apco Worldwide telah gagal untuk menyampaikan.

Saga terbaru menunjukkan hal itu memang ia telah menyampaikan janjinya membina reputasi untuk kliennya - kali ini untuk kedua Najib dan kerajaan BN. / end

sumber

Selasa, 16 Mac 2010

Akhbar Hantu Keluar Lagi ! Grand Design Musuh Terhadap Selangor

Ingatkah anda, sebelum pilihanraya ke 11 (2004), pihak musuh dari parti lawan yang memerintah negeri Selangor pada masa itu mengeluarkan Akhbar Hantu bagi meruntuhkan kredebiliti pemimpin-pemimpin PAS, khususnya pada peringkat negeri Selangor. Mereka mengeluarkan versi tiruan Harakah yang isinya menghentam dan memfitnah pemimpin PAS pada peringkat negeri dan juga pada peringkat Pusat. Selepas beberapa siri menggunakan nama Harakah palsu, mereka kemudian menggunakan judul ‘Marahkah’ yang formatnya semacam Harakah yang juga dikeluarkan secara bersiri. Setiap keluaran diposkan kepada pemimpin-pemimpin PAS dan lain-lain serta disebarkan kepada orang ramai melalui pelbagai cara. Antaranya dilonggokkan di tempat terbuka dan orang ramai mengambilnya sendiri atau terbiar di situ.

~Akhbar Selangor Kini~


Petanda pilihanraya semakin mendekati, kini Akhbar Hantu muncul kembali. Fokusnya menentang Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri di Selangor. Dinamakan Akhbar Hantu, kerana akhbar berkenaan tidak mempunyai nama penerbit dan tiada mempunyai sebarang alamat yang boleh dirujuk. Pendek kata tiada penanggungjawaban. Akhbar ini mengambil format akhbar ‘Selangor Kini’ Kerajaan Negeri Selangor. Akhbar Palsu ini diberi nama ‘Selangor Kita’. Fokusnya tentulah terhadap Negeri Selangor.

~Gambaran akhbar Selangor Kita~


Perlu diingat kepimpinan parti UMNO-BN di Selangor sekarang diambilalih oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Tun Razak yang juga Pengerusi BN dan Perdana Menteri. Sebagai sebuah negeri maju dan tulang belakang ekonomi dan pentadbiran bagi Malaysia, Selangor adalah menjadi fokus utama bagi Kerajaan UMNO-BN untuk merampas kembali dari Pakatan Rakyat dengan apa cara sekalipun. Jika pengeluaran Akhbar-Akhbar Hantu sebelum pilihanraya 2004 adalah dari tajaan musuh politik pada peringkat negeri, maka kali ini ianya adalah merupakan dari ‘Grand Design’ dari pihak musuh pada peringkat tinggi, bukan setakat pengeluaran Akhbar Hantu, tetapi juga berbagai-bagai tektik perang dan serang politik dan mereka mempunyai peruntukan yang tidak terhad. Khabarnya musuh ini bukan setakat menggunakan pasukan penyerang dan pemusnah dari kem sendiri, tetapi bekerjasama, bahkan turut menggunakan musuh-musuh pembelot yang keluar dari Pakatan Rakyat sebagai alat dan umpan di barisan hadapan mereka.

~Antara isu di muka surat akhir Selangor Kita~

Akhbar Hantu ‘Selangor Kita’ , Bil. 1 Tahun 1 Februari 2010 setebal 20 halaman pertama kali sampai ke Bangi beberapa hari lalu. Sudah tentulah Bangi yang merupakan kubu kuat PAS di Selangor dan Pengawal Kota Selatan menjadi fokus serangan musuh untuk melumpuhkan PAS. Khabarnya Selangor Kita dalam versi CD juga turut disebarkan. Selangor Kita membawa fitnah tentang isu arak, maksiat, Dato’ Seri Anwar, tentang MB dan Exco-Exco, Isu Khalid dan Zulkifli. Perang politik dan propaganda telah bermula, tentu ramai tertembak dan luka. Kita perlu bersedia dengan kelengkapan perang yang sempurna bagi mengalahkan musuh durjana.

Sekian.

http://drshafie.blogspot.com/

Anwar says graft causing FDI drop

By Shazwan Mustafa Kamal

KUALA LUMPUR, March 16 — Datuk Seri Anwar Ibrahim has claimed the Barisan Nasional government’s poor governance and “endemic corruption” are behind falling foreign direct investment (FDI) in Malaysia.

The parliamentary Opposition Leader made the accusation in Parliament when asking the international trade and industry minister to explain the reasons behind the FDI drop despite liberalisation in several service sectors.

“Some important considerations have to be taken into consideration. Based on an Unctad report on December last year, the ability of Malaysia to attract foreign investments has dropped from number 62 to 66,” Anwar (picture) said after the ministry’s reply.

He then cited reports which, he claimed, proved Malaysia’s drop in standing.

“Malaysia’s figure stands at RM22.1 billion, while Singapore RM75.5 billion. Thailand and Indonesia have recorded RM27 million each.

“Why is Malaysia now trailing behind countries which were once behind Malaysia in development?” asked Anwar.

The minister, Datuk Mustapa Mohamad, charged that Anwar’s claims were misguided and that Malaysia’s economy was steadily improving.

“The economy of the country is stabilising. The unemployment rate dropped 3.6 per cent last year,” he replied.

He maintained that what is happening in the country is an increase in competitive spirit.

“Things have become more competitive, but this does not mean the economy is declining,” said Mustapa.

The minister then pointed out that positive measures have been taken by the government to ensure foreign investors come and invest in the country.

“If there is no pull factor, why do so many Japanese companies want to invest here?” asked Mustapa.

The Malaysian Insider
Related Posts with Thumbnails