Rabu, 21 Mac 2012

Najib Dalang Pertukaran Saham MAS-AirAsia


Idea untuk pertukaran saham antara penerbangan kebangsaan Malaysia, MAS dan AirAsia datang dari Najib Tun Razak tetapi Perdana Menteri tidak mahu perjanjian tersebut menyebabkan berlaku pergeseran dengan para pekerja, dedah pemimpin kesatuan Malaysia Airlines (MASEU).

The Malaysian Insider difahamkan rancangan itu adalah untuk mempunyai dua jenis penerbangan kebangsaan apabila dasar langit terbuka Asean berkuat kuasa pada tahun 2015.

Tetapi Malaysia Airlines (MAS) kesatuan dan persatuan pekerja melobi untuk mempunyai perjanjian itu menguraikan apa yang mereka katakan telah dicadangkan pemotongan gaji dan faedah dan pemindahan kakitangan pukal kepada pembawa premium serantau yang baru.

Setiausaha Agung Kesatuan Pekerja MAS (MASEU), Abdul Malek Ariff memberitahu The Malaysian Insider bahawa semasa mesyuarat dengan Najib kesatuan itu bulan lalu, Perdana Menteri berkata bahawa itu idea untuk menghubungkan kedua-dua syarikat penerbangan adalah beliau tetapi beliau memberi jaminan kepada mereka bahawa dia tidak tidak berhasrat untuk hubungan perindustrian yang berikutnya kesulitan timbul.

"Najib berkata ia adalah idea beliau mempunyai pertukaran saham dan kerjasama tetapi dia tidak bertanya kepada mereka (pengurusan baru) untuk melakukan semua ini (tindakan yang menyebabkan rasa tidak puas hati)," kata Abdul Malek.

Pemimpin kesatuan berkata bahawa beberapa kakitangan telah diminta untuk meletakkan jawatan daripada MAS sebelum dipindahkan ke anak syarikat penerbangan yang baru lagi yang tidak dinamakan yang akan mengambil alih laluan serantau, cadangan beliau mendapati tidak boleh diterima.

Pertukaran saham dan rangka kerja kerjasama yang disertakan dengan AirAsia melancarkan Ogos lalu sepatutnya membantu meletakkan MAS, yang baru-baru ini mencatat kerugian terbesar tahunan, kembali pada kedudukan yang lebih kukuh di tengah-tengah persekitaran penerbangan yang semakin mencabar.

Idea ini adalah untuk mempunyai beberapa perniagaan yang bernas yang mengambil AirAsia dari pakaian dua pesawat kepada syarikat penerbangan tambang murah terbesar di Asia dalam masa sepuluh tahun, gosokkan pada syarikat penerbangan negara.

Berikutan pertukaran bahagian, pasukan pengurusan yang diketuai oleh Pengarah Urusan baru Ahmad Jauhari Yahya meletakkan satu pelan pemulihan perniagaan Disember lepas untuk membantu melonjakkan MAS kembali ke tahap keuntungan.

Walau bagaimanapun, usaha-usaha pengurusan untuk menyusun semula syarikat penerbangan itu dan meletakkan kedudukan yang lebih berdaya saing terbantut disebabkan pergeseran dengan kesatuan dan persatuan pekerja.

Yang Insider Malaysia yang dilaporkan pada Mac 16 bahawa Putrajaya adalah mengingati 1 entiti khas untuk mengambil MAS off tangan pemegang saham utama yang, Khazanah Nasional Berhad dan Tune Air Sdn Bhd, jika yang gua pentadbiran Najib kepada permintaan daripada kesatuan pekerja yang syarikat penerbangan kebangsaan itu, untuk membongkar helah di sebalik pertukaran saham yang kini telah berusia lapan bulan.

Ia adalah difahamkan bahawa pelan berpotensi untuk Khazanah untuk menjual kepentingan dalam MAS terlebih dahulu sebelum tawaran umum dibuat bagi baki saham daripada pemegang saham lain, termasuk Tune Air, syarikat induk AirAsia pengasas bersama Tony Fernandes, yang kini memiliki 20.5 peratus pegangan dalam syarikat penerbangan nasional, berikutan pertukaran saham Ogos lalu.

Pada hari yang sama, Pengerusi MAS, Tan Sri Md Nor Yusof mengeluarkan satu kenyataan yang menyokong Ahmad Jauhari dan pasukan pengurusan, mengatakan bahawa pakatan dengan AirAsia boleh digunakan tetapi yang memerlukan lebih banyak masa untuk menunjukkan hasil.

Md Nor berkata bahawa pertukaran saham tidak menyebabkan kerugian tahunan yang belum pernah dialami sehingga RM2.52 bilion bulan lalu tetapi sebaliknya ia adalah sebahagian daripada pelan pemulihan.

Beliau menambah bahawa dengan gangguan daripada pembangkang kepada rancangan perniagaan yang boleh mengancam pemulihan kewangan syarikat penerbangan itu, "Saya ingin supaya sangat jelas dalam menyatakan bahawa yang pertukaran saham tidak adalah sebahagian daripada itu masalah akut kewangan di Malaysia Airlines; adalah menjadi sebahagian daripada penyelesaian, "kata ketua korporat yang mempunyai pengalaman bertugas sama sebagai MAS pengarah urusan selepas kerajaan membeli kembali dari jutawan Tan Sri Tajudin Ramli.

Beliau juga adalah pengerusi CIMB Bhd, penasihat untuk pertukaran saham.

MAS telah menyifatkan kerugian tahunan tertinggi yang sentiasa bersih untuk menjana kenaikan harga barangan dan juga peruntukan one-off seperti redelivery rosotnilai pesawat fret dan keusangan stok.

Kerugian itu didakwa telah mendorong Ahmad Jauhari untuk mengatakan bahawa MAS kini dalam "krisis".

KERAJAAN DITIPU, DIPERBODOH AIRASIA?
Oleh : ABDUL AZIZ MUSTAFA

AHLI PARLIMEN Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin mendakwa kerajaan Barisan Nasional (BN) telah ditipu, diperbodoh dan dipermainkan dalam penggabungan MAS-AirAsia.

"Rupa-rupanya kolaborasi ini telah dimanipulasikan oleh AirAsia itu sendiri," dakwa beliau dalam ucapannya di Dewan Rakyat semalam.

Beliau menuduh AirAsia memanipulasi penggabungan itu apabila melantik salah seorang pengasas bersama serta ahli lembaga pengarah penerbangan harga rendah itu, Conor McCarthy, sebagai pengarah urusan MAS selepas berlakunya penggabungan itu.

Bung Moktar juga menuduh Pengarah Urusan Khazanah Nasional, Tan Sri Azman Mokhtar sebagai 'master mind'.

"Ini bermakna kerajaan telah ditipu oleh AirAsia; diperbodohkan, dipermainkan melalui Khazanah.

"Oleh sebab itu saya minta SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) siasat Ahli Lembaga Khazanah Nasional Bhd, Tan Sri Azman Mokhtar ini, dia master mind! Dia yang merugikan duit kerajaan, duit rakyat. Kenapa tidak disiasat?" dakwa Ahli Majlis Tertinggi Umno itu.

Selain Azman, Bung Moktar juga menuntut supaya disiasat Pengarah Komersil Interim MAS, Shane Nolan; Ketua Pegawai Kewangan (CFO) MAS, Rozman Omar; Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Kejuruteraan Aerospace MAS, Azhari Mohd Dahlan dan Ketua Komunikasi Strategik MAS, Nor Zalida Ahmad.

Rozman, Azhari dan Nor Zalida kesemuanya dari AirAsia. Nor Zalida pernah dilaporkan sebagai anak saudara kepada Timbalan CEO AirAsia, Datuk Kamarudin Meranun.

Sama seperti McCarthy, Nolan adalah dari PlaneConsult, iaitu konsultan AirAsia.

Bung Moktar juga mendakwa, MAS mengalami kerugian sebesar RM2 bilion berikutan penggabungan dengan AirAsia itu.

"Saya cukup sedih bagaimana kolaborasi ini apabila MAS rugi dekat RM2 bilion tetapi AirAsia pula untung RM500 juta!" dakwa beliau yang mendesak agar penggabungan itu dibatalkan serta-merta.

"Saya mahu mintalah kerajaan agar batalkan kolaborasi ini dengan serta-merta sebab MAS menanggung banyak kerugian daripada kesilapan demi kesilapan dan kesilapan inilah yang akan memusnahkan harapan rakyat," katanya.

Beliau juga menuntut Azman diundurkan dari Khazanah.

"Dia yang menjadi dalang yang menghancurkan. Khazanah membuat investment di sana sini dan bukan semua investment menguntungkan, banyak yang rugi. Rugi kerajaan yang tanggung.

"Untung dia kaya raya. Dia dapat bonus. Gaji tidak tahu berapa puluh juta, berapa puluh ribu, elaun dan sebagainya," dakwa Bung Moktar.

Tidak diketahui adakah Azman membuat keputusan bersendirian tanpa restu dan persetujuan Pengerusi Lembaga Pengarah Khazanah, iaitu Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Selasa, 20 Mac 2012

Konspirasi Anwar - Mat Zain Ibrahim dedah hubungan tiga Tan Sri


KUALA LUMPUR: Pegawai penyiasat polis dalam kes mata lebam Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mat Zain Ibrahim mendedahkan laporan salahguna kuasa yang dilakukan bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Abdul Rahim Tamby Chik yang cuba ditutupi dua Tan Sri, Ghani Patail dan bekas Ketua Polis Negara, Musa Hassan.

Menurut beliau, di antara 9 Julai hingga 20 Ogos 1999, Anwar telah membuat empat laporan polis mendedahkan perbuatan rasuah pemimpin politik dalam kerajaan. Laporan-laporan itu turut menamakan Tun Mahathir, peguam negara Allahyarham Mokhtar Abdullah dan Ghani Patail yang ketika itu merupakan Timbalan Pendakwa raya.

Mat Zain berkata, pertembungan antara Rahim dan Anwar dilihat jelas dalam laporan bertarikh 20 Ogos 1999 yang mendakwa ketiga individu itu menyalahguna kuasa, melindungi perbuatan rasuah, menutup siasatan dan tidak mengenakan sebarang pendakwaan terhadap rasuah membabitkan Rahim.

“Bersekali dengan report tersebut, Anwar telah menyertakan satu set salinan laporan siasatan Badan Pencegah Rasuah(BPR)terhadap Rahim yang disahkan oleh Bahagian Pendakwaan,Jabatan Peguam Negara dan ditanda tangani oleh Gani Patail yang mengkelaskan dokumen tersebut sebagai RAHSIA,” ujar beliau dalam satu surat yang dialamatkan kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

Mat Zain yang pada masa itu Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (KJSJ) berkata, beliau menangani ke empat laporan itu melibatkan rasuah berjumlah RM40 juta atau bersamaan RM39,782,772.60 yang disahkan Ghani.

Katanya, terdapat perbezaan antara KJSJ dengan Jabatan Peguam negara dalam menangani laporan itu-.

Peguam Negara mahu ia diklasifikasi di bawah Akta Rahsia Rasmi sementara KJSJ pula mahu ia disiasat di bawah Seksyen 2(1)Emergency(Essential Powers) Ordinance 2,1970 berkaitan kesalahan salahguna kuasa, di mana siasatan dijangka membabitkan rakaman keterangan daripada Mahathir, Allahyarham Mokhtar Abdullah dan Gani Patail sendiri serta lain-lain kenamaan.

Bagaimanapun katanya, pada 28 Ogos 1999, beliau menerima surat daripada Jabatan Peguam Negara memaklumkan laporan yang dibuat Anwar terhadap Rahim, akan disiasat oleh Musa Hassan setelah kononnya Gani Patail membuat laporan terhadap Anwar pula kerana kesalahan di-bawah Akta Rahsia Rasmi.

“Apa yang berlaku ialah, Gani Patail dengan kemudahan yang diberi oleh Musa Hassan telah menterbalikkan kedudukan laporan Anwar yang melibatkan Rahim untuk menyebabkan Anwar pula disiasat dibawah Akta Rahsia Rasmi.

“Lebih mudah untuk saya menyatakan laporan melibatkan Rahim itu telah di”hijacked” oleh Musa Hassan daripada tangan KJSJ Kuala Lumpur,” jelas Mat Zain dalam surat berkenaan.

“Perbandingan yang boleh dibuat disini ialah apabila menangani siasatan terhadap Anwar, Gani Patail dan Musa Hassan sanggup melakukan apa sahaja antaranya memaksa pakar Kerajaan membuat beberapa laporan palsu, mengujudkan keterangan DNA palsu,menipu dan melakukan tindakan-tindakan melampaui batasan undang-undang dan lojik untuk mensabitkan kesalahan terhadap Anwar.

“Sebaliknya apabila menangani siasatan berkaitan Rahim pula, Ghani Patail dan Musa Hassan, sanggup melakukan apa sahaja antaranya, menterbalikkan fakta dan memutarbelitkan keterangan untuk membersihkan Rahim daripada sebarang salah laku jenayah sambil meletakkan kesalahan terhadap pengadunya pula.

Walaupun Musa Hassan telah bersara namun Gani Patail masih berkuasa sebagai Peguam Negara.

“Apabila siasatan mengenai video lucah ini sampai ketangan Jabatan Peguam Negara kelak, kita boleh menjangka pendirian Gani Patail, lebih-lebih lagi apabila mengambil kira isu video lucah ini juga adalah pertembungan antara Rahim dan Anwar.

“Isu yang sering saya bawa sehingga ke peringkat YAB Perdana Menteri secara persendirian, ialah berkenaan dengan salahlaku jenayah Gani Patail dan Musa Hassan yang bukan sahaja telah menjejaskan maruah PDRM dan saya secara peribadi malahan mereka mengkucar-kacirkan Sistem Keadilan Jenayah kita.

“Saya tidak ralat mendedahkannya memandangkan saya telah menasihatkan mereka berdua tahun 1998 bahawa sebarang pemalsuan dan penganiayaan akan terbongkar suatu hari nanti,” jelas surat berkenaan. ~http://www.keadilandaily.com/?p=10014

'Blogger UMNO' Dapat Puluhan Ribu RM Untuk 'Menyerang Anwar', Memainkan Provokasi Isu Seks, Agama Serta Yang Berbaur Perkauman

Sungguh mengejutkan apabila PDO dilaporkan ada Blogger UMNO mendapat imbuhan lumayan mencecah puluhan ribu ringgit bagi tujuan menyerang Anwar Ibrahim, memainkan isu agama dan perkauman. Inilah hakikat yang berlaku mutakhir ini. Malah lebih mengejutkan blogger-blogger terbabit juga dapat "aksess" maklumat dari mana-mana agensi kerajaan termasuk juga pihak polis dengan mudah sekali. Justeru, tidak hairanlah dalam beberapa kes kita melihat kenapa mereka begitu cepat mendapat sesuatu berita, walhal ia belum lagi dihebahkan kepada umum oleh media arus perdana itu sendiri. Inilah yang berlaku dalam isu "kontroversi video seks" yang dikatakan melibatkan Anwar baru-baru ini. Video asal dipercayai telah diserahkan oleh "Trio Datuk T" kepada pihak polis, anehnya ada blogger UMNO yang boleh menaik turun video terbabit ke internet (Youtube). Begitu juga dalam kes Allahyarham Ahmad Sarbaini Mohamad yang mati meninggal dunia ketika Himpunan Bersih 2.0. Keluarga Allahyarham dikatakan terpaksa membuat laporan kepada SPRM kerana dakwaan beliau mempunyai seorang perempuan simpanan. Malah mengejutkan Blogger UMNO yang membuat kontroversi tersebut turut melibatkan bahan bukti yang didakwanya diambil daripada siasatan badan itu ke atas kes Allahyarham. Apa yang menimbulkan persoalan adalah bagaimana gambar berkenaan dapat terlepas ke blog berkenaan. Kenapa gambar dalam telefon bimbit arwah dapat kepada blogger terbabit (Papagomo)?. Semua ini menunjukkan mereka memang mempunyai akses dengan jabatan terbabit dan ini membimbangkan rakyat Malaysia sebenarnya. Terdapat bukti, pihak polis bekerja sama dengan blogger-blogger UMNO bagi tujuan menyerang Pakatan Rakyat. Senario ini cukup membimbangkan sebenarnya. Terdapat dakwaan dan bukti blogger berkenaan ditaja dan mendapat kerjasama daripada pihak yang sepatutnya berkecuali dalam menjaga keselamatan negara (Polis Di Raja Malaysia) itu sendiri.

UMNO Melabur Ratusan Ribu Ringgit Beli Blogger

Pelaburan yang dilakukan oleh UMNO melalui Unit Media Baru (UMB) yang dipimpin oleh Exco Pemudanya iaitu Tun Faisal Ismail Aziz (foto) didapati meningkat dengan berganda sejak dua tahun lalu. Pada awalnya penubuhan UMB ini disokong oleh otai-otai blogger UMNO tetapi disebabkan UMB ini dilihat sebagai kerja fisabilillah atau kurang ‘masyuk’ berbanding berkhidmat kepada tuan tertentu, ramai otai blogger yang telah meninggalkan UMB. Blogger otai UMNO pula terdiri daripada blogger berkhidmat dengan ikhlas da nada yang berkhidmat kerana kertas berkepala Agong (Ringgit Malaysia). Yang pasti majoriti blogger elitis ini menolak Khairy Jamaludin, Ketua Pemuda UMNO yang masih lagi kekal di persada politik UMNO walaupun blogger elitis ini telah mendakwa merekalah yang berjaya menyingkirkan Pak Lah dengan mengkritik keras pentadbiran Pak Lah, mengkritik tindak tanduk ‘budak tingkat empat’ dan berkempen untuk menjatuhkan KJ semasa pemilihan Agung UMNO sebelum ini tetapi gagal. Blogger elitis ini lebih mudah berkerja dengan Jabatan Perdana Menteri (JPM) atau secara terus dengan tokoh-tokoh politik tertentu. Sumber-sumber kewangan diperolehi blogger UMNO mengikut keutamaan berikut ini:-
1) Sumbangan Daripada Tokoh Individu UMNO
Antara tokoh UMNO paling terkenal kerana kemurahan hati adalah Datuk Ahmad Maslan yang mempunyai akses terhadap kewangan Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Rais Yatim menggunakan peruntukan Kementerian Komunikasi & Kebudayaan, Datuk Shafie Afdal, Dato Seri Nazri Aziz dan Datuk Saifuddin Abdullah. Selain tokoh UMNO, tokoh-tokoh korporat juga menggunakan perkhidmatan blogger bagi perkhidmatan ‘pengurusan persepsi’ demi menjatuhkan pihak lawan.
2) Peruntukan Jabatan Perdana Menteri (JPM)
Melalui peruntukan khas yang diuruskan oleh Datuk Ahmad Maslan yang juga Ketua Penerangan UMNO serta peranan Setiausaha Akhbar Perdana Menteri dan lain-lain pegawai. Peruntukan ini semakin bertambah setiap masa dan membimbangkan Datuk Seri Ahmad Farid Ridzuan (Bekas CEO TV3) yang mengetahui bahawa blogger-blogger meminta peruntukan ini makan kiri kanan atas bawah dan dari segi audit, sukar untuk mengira keberkesanan dan ‘value for money’ setiap artikel dan post dikeluarkan. Inilah yang ditakuti mereka.
3) Sumbangan Daripada GLC, Yayasan Dan NGO
Terdapat juga GLC di atas nasihat konsultan dan pengamal media melaburkan sejumlah wang yang amat besar untuk mengupah blogger. Tender ini kebiasaannya dilakukan secara tertutup. Sebagai contoh, pada bulan Januari Felda Global Ventures telah menjemput blogger-blogger untuk memberikan sebutharga dan profil masing-masing bagi tujuan memerangi persepsi bahawa penyenaraian Felda akan merugikan peneroka. Blogger Big Dog dan rakan-rakan di dalam gabungan The Mole dan MyKMU telah berjaya dipilih di dalam tender bernilai ratusan ribu ringgit tersebut. Pembayaran pula diuruskan melalui Yayasan Felda dan Komunikasi Korporat Felda Global Ventures.
4) Peruntukkan Daripada Unit Media Baru (UMB)
Kelemahan Tun Faisal sebagai Pengerusi UMB mendapatkan peruntukan daripada parti disebabkan nama Tun Faisal sendiri telah diburukkan di kalangan Blogger Elitis yang menganggap Tun Faisal sebagai exco pilihan Khairy Jamaluddin (KJ). Selain itu, blogger menyokong Tun Faisal dianggap blogger ‘nyamuk’ dan ‘tiada kelas’ dan turut dihentam oleh Blogger Elitis ini seperti dialami oleh blogger umno-reform dan pirates of putrajaya. Dijangkakan walaupun bertukar pengerusi, Unit Media Baru (UMB) UMNO akan terus lemah kerana Blogger Elitis lebih suka berurusan dengan individu dan masing-masing mempunyai blogger baru dibawahnya dan sedia berkhidmat untuk sekeping dua not RM50. Blogger-blogger UMB lebih dihormati lawan di dalam Pakatan Rakyat (PR) kerana cuba mengelak menggunakan kata-kata kesat dan Tun Faisal sendiri sanggup duduk semeja dengan Hishammudin Rais bagi membincangkan peranan dan etika blogger.
Dua Kumpulan Blogger Dapat Habuan Lumayan
Sepertimana tuan-tuannya di dalam UMNO, majoriti blogger UMNO gemar memainkan isu peribadi seperti seks, perkauman dan agama. Sebelum itu, kita kenali dahulu sedikit sebanyak blogger Elitis UMNO dan kecenderungan mereka. Bagi Blogger Elitis Penyerang Individu mereka biasanta berpendapatan melebihi RM25,000 sebulan dengan sekurang-kurangnya empat individu penaja dengan setiap individu memberikan tidak kurang RM2,000 sebulan. Mereka juga diminta berdaftar dengan Jabatan Perdana Menteri dan mempunyai akses sulit kepada laporan Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA), Special Branch (SB) dan perisikan tentera yang dipermudahkan oleh individu berprofil tinggi yang menaja. Berkecenderungan memilih subjek Anwar Ibrahim dan serangan peribadi menggunakan isu perkauman dan Islam. Mereka juga jarang mengambil assignment melibatkan korporat kecuali melalui rujukan rakan dan wang tersebut telah tersedia. Antara blogger terbabit ialah Papagomo, Parpukari dan Gelombang Wangsa Maju.

Dua Blogger Pencacai UMNO yang dipercayai turut mendapat tajaan yang
cukup lumayan iaitu seperti Si Papa Gomo (kiri) dan Si Parpukari (kanan)

Sementara itu bagi Blogger Elitis Penyerang Berkumpulan pula mereka juga berpendapatan melebihi RM25,000 sebulan secara individu dengan sekurang-kurangnya dua individu penaja menyumbang RM3,000 sebulan dan mengambil sekurang-kurangnya dua assignment korporat dan politik berkumpulan sebanyak RM250,000 setiap satu. Mereja juga berdaftar dengan Jabatan Perdana Menteri dan mempunyai akses kepada korporat dan pemain media utama seperti Utusan Malaysia, New Strait Times, TV3, Malay Mail dan sebagainya. Merekalebih gemar mengambil tugasan berkaitan korporat dan politik yang menguntungkan individu atau kumpulan tertentu dalam UMNO. Kumpulan ini juga demi keuntungan sanggup menghadap musuh untuk mengadakan kerjasama atau menjual software. Sebagai contoh, blogger big dog pernah bekerjasama dengan blogger Jeff Ooi dari DAP untuk menjual software kepada Kerajaan Pulau Pinang (Lim Guan Eng) dan blogger Rockybru atau Datuk Ahiruddin Atan bekerjasama dengan Malaysiakini untuk berkongsi maklumat. Antara kumpulan yang dikenalpasti adalah pakatan blogger BlogHouse Malaysia, pakatan The Mole, pakatan MyKMU, pakatan IsuPolitikSemasa dan pakatan Gelombang Wangsa Maju. Di antara pakatan ini, yang paling kaya adalah pakatan BlogHouse Malaysia dan The Mole yang berjaya mendapatkan jutaan ringgit assignment setiap bulan. Adakalanya Blogger Elitis Individu berasa bengang dengan kumpulan ini yang sanggup serang mana-mana individu UMNO atau tokoh korporat kerana upah yang lumayan. Selain itu, teknik mereka adalah untuk menyerang terlebih dahulu individu atau korporat tertentu dan kemudian datang kepada individu meminta wang jika tidak mahu dibongkarkan atau mahu perbetulkan persepsi orang ramai. Kumpulan ini juga anggap diri mereka terlalu otai, suka berada dikalangan individu berpengaruh sahaja, tidak turun padang dan tidak gemar bergaul dengan blogger-blogger nyamuk.


Blog suarapakatanrakyat dipercayai ciptaan blogger UMNO Elitis
untuk kelirukan rakyat kononnya mereka bebas dan berkecuali
[Begitulah sedikit sebanyak cerita tentang warna-warni blogger UMNO elitis yang siang malam bertungkus lumus menyembah Ringgit Malaysia. Sedikit peringatan kepada blog-blog PR, www.suarapakatanrakyat.com adalah ciptaan blogger UMNO Elitis yang diselenggarakan oleh anak-anak buahnya. Taktiknya mudah, menyiarkan berita ala portal news berkaitan Pakatan Rakyat dan akhirnya akan memberikan pandangan yang melaga-lagakan individu dalam PR khasnya PKR dan Anwar Ibrahim. Melihat gambar Anwar Ibrahim yang diberikan tulisan “Manusia Paling Suci” oleh blog ini sudah menggambarkan betapa antinya pemilik blog ini kepada Anwar Ibrahim. Selama ini blog terbabit cuma digunakan oleh blogger UMNO Elitis untuk menunjukkan blog PR juga membelasah PKR tetapi penulis terkejut apabila portal Tranungkite menyiarkan berita dipetik daripada blog itu berkenaan Rafizi Ramli kurang ajar dengan Anwar Ibrahim. Setahu penulis, portal Tranungkite dipunyai oleh Pas Kawasan Dungun dan turut mempunya ribuan link dengan blogger PR lain. Semoga blog-blog PR lebih berhati-hati dengan blog seperti ini dan mengambil iktibar daripada kejadian ini. Tahniah kepada Kickdefella yang telah bernaung dengan pakatan The Mole. Tidak adakah pemimpin Pakatan Rakyat (PR) nak kemukakan soalan berapa jumlah peruntukan Jabatan Perdana Menteri atau Felda Global Venture kepada blogger bagi menerangkan isu Felda dan lain-lain?. Nantikan pendedahan seterusnya]. ~PahangDaily

Ketua Umno Cheras bidas Kadir keluar parti

Ketua Umno Bahagian Cheras, Datuk Wira Syed Ali Alhabshee menegaskan bekas pemimpin veteran Umno, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir sepatutnya terus menyokong agenda perjuangan parti dan bukannya menggertak untuk meninggalkan parti tersebut. “Bagi saya, setiap ahli parti…hidup setia mereka tetap pada parti walaupun tidak lagi memegang sebarang jawatan termasuklah jawatan menteri.
 
“Jangan bila parti terima banyak tekanan, kita sebagai orang lama ambil kesempatan tunjuk kehebatan kita. Pemimpin seperti itu tidak layak jadi ahli Umno,” katanya hari ini Isnin.
 
Beliau berkata demikian bagi mengulas tindakan Kadir yang memutuskan untuk keluar sebagai anggota Umno berkuat kuasa, Isnin.
Menurut Syed Ali, tindakan tersebut menunjukkan sikap sebenar bekas Ahli Majlis Tertinggi Umno itu selepas tidak lagi memegang apa-apa jawatan.
 
“Mungkin dia ingat pakatan pembangkang boleh menang pada pilihan raya akan datang…jadi dia tinggalkan Umno setelah mendapat segala-galanya bersama Umno sebelum ini,” katanya.

Syed Ali berkata, Abdul Kadir sepatutnya bersyukur dan menghargai jasa baik parti terhadap beliau selama ini.
 
“Macam dulu, kita sentiasa beri sokongan kepada beliau. Sepatutnya pada waktu begini, dia pula yang patut bantu parti bukannya bersikap ego,” katanya.
 
Sementara itu, Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan turut memuji tindakan berani Abdul Kadir yang keluar daripada Umno selepas secara terang-terangan mengkritik parti tersebut.
 
“Dengan keputusan itu, segala teka-teki telah terjawab. Jadi saya berpendapat, tindakan keluar parti amat tepat,” katanya.
 
Abdul Rahman yang juga Setiausaha Barisan Nasional Sabah berkata, Abdul Kadir tidak perlu berselindung dan bersikap hipokrit selepas ini jika beliau ingin mengkritik Umno memandangkan dia bukan lagi ahli parti.
 
“Lepas ini senang dia nak kritik parti. Tindakannya itu memberikan kita gambaran sebenar siapa kawan dan siapa lawan,” katanya.

Baru-baru ini, Abdul Kadir dikritik ramai kerana enggan menyatakan pendiriannya sama ada menyokong BN atau pembangkang berikutan kenyataannya pada Januari lepas yang mendakwa BN memberi antara RM200 dan RM1,000 bagi membeli undi untuk memenangi pilihan raya umum lepas.
Pada Ahad, Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata Abdul Kadir tidak wajar mengeluarkan kenyataan yang boleh menjejaskan imej parti.
 
Beliau turut mempersoalkan mengapa Abdul Kadir tidak keluar parti sekiranya merasakan Umno tidak betul.
 
Dan hari ini (Isnin) Kadir telah bertindak keluar dari Umno.
 
Sepanjang kerjayanya bersama Umno, Kadir telah menyandang pelbagai jawatan – daripada setiausaha politik, setiausaha parlimen, timbalan menteri dan menteri penuh.

MEX: Kembalikan RM976.7 juta pelaburan rakyat


KUALA LUMPUR, 19 Mac: Mengapakah kerajaan sanggup menswastakan projek lebuhraya yang menelan bajet RM1.32 bilion selepas membiayainya dengan duit rakyat RM976.7 juta kepada sebuah syarikat yang kemudiannya mendapatkan pinjaman RM343 juta untuk menyiapkannya?

Lebih teruk lagi, apabila syarikat berkenaan ini dikatakan ingin menjual lebuhraya tersebut pada harga RM1.7 bilion, dan sekiranya berlaku ia bakal mendapat keuntungan RM1.09 bilion sekiranya wang rakyat RM976.7 juta tidak dikembalikan.

Inilah yang sedang berlaku kepada projek Lebuhraya Maju Expressway (MEX) yang panjangnya 26km menghubungkan Kuala Lumpur dengan Putrajaya, yang dimiliki 96.8% oleh Maju Holdings Sdn Bhd kepunyaan Tan Sri Sahid Mohamed yang dianugerahkan secara runding terus tanpa tender.

“MEX ialah satu kes yang terang-benderang duit rakyat dikebas untuk membiayai projek membina lebuhraya tersebut, yang kemudiannya mengebas rakyat apabila terpaksa membayar tol untul 33 tahun.

"Tiada contoh terbaik bagaimana kerajaan BN dan kroni mereka membina lebuhraya untuk merompak rakyat,” kata ahli parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua dalam satu kenyataan hari ini.

MEX menjadi fokus selepas Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli menyeru perdana menteri Datuk Seri Najib Razak untuk menjelaskan mengapa projek tersebut dijual kepada EP Manufacturing Berhad pada harga RM1.7 bilion seperti yang diumumkan syarikat tersebut ke Bursa Malaysia.

Semalam, Rafizi berkata suntikan dana yang dibuat oleh Maju Holdings Sdn Bhd hanyalah sekitar RM60 juta (iaitu 4.5% dari kos keseluruhan) kerana ia turut meminjam RM370 juta dari institusi kewangan.

Oleh yang demikian, katanya penjualan berjumlah RM1.7 bilion ini akan memberi durian runtuh kepada Maju Holdings Sdn Bhd sekiranya geran oleh kerajaan berjumlah RM976.6 juta tidak dikembalikan.

“Wang pembayar cukai Malaysia dikebas sebegitu rupa untuk menjadikan Tan Sri Sahid sebagai seorang bilionair adalah melampau dan tidak boleh diterima. Seperti yang dinyatakan, daripada jumlah keuntungan tersebut, RM967.7 juta adalah wang rakyat,” tegas Pua.

Pua berkata Najib perlu bertindak demi mempertahankan transformasi kerajaan yang diwar-warkan dengan menghapuskan sikap kronisme dan naungan politik.

“Jika beliau gagal bertindak, beliau boleh menanti serangan bertubi-tubi Pakatan Rakyat terhadap rompakan lebuhraya oleh BN dan kroninya sehingga PRU13,” kata beliau. ~HarakahDaily

PENJUALAN LEBUHRAYA KL-PUTRAJAYA (MAJU EXPRESSWAY)

GERAN KERAJAAN BERNILAI RM976.7 JUTA PERLU DIPULANGKAN KEPADA RAKYAT


Saya mengikuti dengan rapat penjualan konsesi Lebuhraya Kuala Lumpur-Putrajaya oleh Maju Holdings Sdn Bhd kepada EP Manufacturing Berhad dalam urusniaga yang dilaporkan bernilai RM1.7 bilion.

Ini menimbulkan keraguan serta merta memandangkan pembinaan lebuhraya tersebut menggunakan dana awam yang besar melalui geran kerajaan bernilai RM976.7 juta. Kos keseluruhan lebuhraya tersebut dianggarkan bernilai RM1.32 bilion dan sebahagian besarnya dibiayai oleh rakyat melalui geran RM976.7 juta yang diberikan kerajaan kepada Maju Holdings Sdn Bhd. Selain geran tersebut, saya menganggarkan suntikan dana yang dibuat oleh Maju Holdings Sdn Bhd hanyalah sekitar RM60 juta (iaitu 4.5% dari kos keseluruhan) kerana ia turut meminjam RM370 juta dari institusi kewangan.

Oleh yang demikian, penjualan berjumlah RM1.7 bilion ini akan memberi durian runtuh kepada Maju Holdings Sdn Bhd sekiranya geran oleh kerajaan berjumlah RM976.6 juta tidak dikembalikan. Jika ini berlaku, selepas membayar hutang institusi kewangan berjumlah RM370 juta, bermakna Maju Holdings Sdn Bhd bakal membuat keuntungan berjumlah sekitar RM1.33 bilion sedangkan modal pelaburannya dianggarkan RM60 juta sahaja.

Saya mendesak Perdana Menteri selaku Menteri Kewangan mengesahkan sama ada Maju Holdings Sdn Bhd akan mengembalikan dana rakyat sejumlah RM976.7 juta itu, kerana jika tidak ia menimbulkan lebih banyak persoalan yang akan terus menaikkan kemarahan rakyat.

Jika keuntungan RM1.33 bilion itu disimpan oleh Maju Holdings Sdn Bhd, apakah perjanjian di antara Perdana Menteri dengan pemilik Maju Holdings Sdn Bhd yang diketahui umum penyokong kuat UMNO? Adakah wujud persefahaman agar keuntungan atas angin yang merampas dana rakyat itu akan disalurkan kembali kepada UMNO sebagai dana pilihanraya?

Sejak akhir-akhir ini, keghairahan Perdana Menteri meluluskan urusniaga melibatkan kroni UMNO/Barisan Nasional bernilai berbilion ringgit menguatkan syak wasangka rakyat bahawa harga yang tinggi yang dikenakan kroni merugikan rakyat. Tambahan pula, urusniaga dalam serba kerahsiaan dan tiadanya ketelusan boleh menguatkan lagi wasangka rakyat itu.

Penjualan konsesi lebuhraya ini adalah urusniaga yang kedua dalam masa sebulan yang membelakangkan kepentingan rakyat, selepas pembelian aset dan perniagaan Ananda Krishnan oleh dana 1MDB yang dikawal sepenuhnya Perdana Menteri berjumlah RM8 bilion, walaupun 1MDB tidak pernah ada sebarang pengalaman di dalam industri penjanaan tenaga.

Jumlah dana rakyat yang terlibat sebanyak RM976.6 juta itu adalah empat kali ganda lebih tinggi dari dana yang membabitkan NFC. Perdana Menteri mungkin berfikiran beliau boleh mendiamkan diri mengenai NFC, tetapi sudah tentu jumlah dana rakyat sebesar RM976.6 juta ini memerlukan jawapan dari beliau memandangkan urusniaga tersebut tidak boleh berlaku tanpa kelulusan beliau sendiri sebagai Menteri Kewangan.

MOHD RAFIZI RAMLI
Pengarah Strategi KEADILAN
18 Mac 2012
Related Posts with Thumbnails