Rabu, 1 Februari 2012

Pua: Jangan salah guna dana KWSP pekerja

Meskipun menyokong inisiatif kerajaan menyediakan skim perumahan kos rendah dan mampu dimiliki untuk rakyat, DAP memberi amaran berhubung penggunaan dana daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi projek berkenaan.

dap graftbuster pc 230409 tony pua"Program tersebut tidak perlu dibiayai oleh KWSP. Ini kerana misi KWSP adalah untuk menjamin 11 juta warga kerja Malaysia mempunyai wang hasil titik peluh mereka selepas bersara. Tugas KWSP memaksimumkan pulangan dengan pelaburan yang paling rendah risikonya," kata setiausaha publisiti DAP Tony Pua dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Pua, peranan utama KWSP adalah memastikan jaminan kewangan kepada pekerja selepas mereka bersara.

"Kami menyeru kerajaan untuk mencari sumber dana sendiri untuk program perumahan dan tidak menyalurkan dana KWSP ke skim kebajikan masyarakat," katanya.

Isnin lalu, akhbar The Sun melaporkan bahawa dana KWSP sebanyak RM1.5 bilion akan disalurkan untuk "skim pembiayaan mudah" bagi penjualan rumah-rumah di bawah Program Perumahan Rakyat (PPR) Majlis  Tindakan Ekonomi Negara dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Isnin, 30 Januari 2012

Kes Bunuh Altantuya dibuka semula - keraguan tentang sistem keadilan Malaysia


Rayuan dua pengawal peribadi polis elit Malaysia yang dijatuhi hukuman mati pada dua tahun sembilan bulan yang lalu kerana mengambil upah membunuh penterjemah Mongolia dan gadis parti, Altantuya Shaariibuu pada 2006 dijangka pada 10 Februari di Mahkamah Rayuan Malaysia.

Perbicaraan Mahkamah Tinggi, di mana segala-galanya kelihatan telah dilakukan, telah mengabaikan soalan ”siapa yang mengupah dua pembunuh tersebut”, jelas berbeza dibandingkan kes rayuan yang difailkan oleh pendakwa raya pada 19 JAN dalam kes Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim, di mana semua usaha telah dilakukan supaya bukti diputar belit untuk usaha meletakkan Anwar yang berusia 64 tahun ke dalam penjara. Sebagai Hakim, Mohd Zabidin Mohd Diah berkata dalam keputusan beliau tidak bersalah, "mahkamah tidak boleh 100 peratus pasti bahawa bukti DNA terhadap Anwar tidak tercemar."

Sirul dan Azilah dibawa ke mahkamah

Kedua-dua pengawal peribadi, Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar Umar, dijanjikan untuk dibayar RM50, 000 hingga RM00, 000 untuk membunuh Altantuya, mengikut pengakuan Sirul yang tidak pernah dikemukakan di mahkamah.

Walaupun mahkamah dengan tiga hakim dijangka mendengar hujah-hujah, tidak pasti jika keputusan atas rayuan oleh kedua-dua akan berakhir pada tarikh tersebut. Walau bagaimanapun, mengikut peguam bela Manjeet Singh Dhillon, ia tidak mungkin menjadi kes terakhir. Jika kedua-duanya didapati bersalah sekali lagi, mereka mempunyai hak untuk merayu kepada Mahkamah Persekutuan, tribunal tertinggi di Malaysia. Ini boleh mengambil masa lama 2-1/2 tahun lagi, Dhillon berkata dalam satu temu bual.

Kes pembunuhan itu dikaitkan dengan nasib Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak. Azilah dan Sirul berkhidmat sebagai pengawal peribadi dalam unit polis elit yang diselia oleh Najib, timbalan Perdana menteri negara ketika itu. Ia jadi gangguan kepada beliau kerana blogger dan wartawan-wartawan dari Perancis dan negara-negara lain terus mempersoalkan penglibatan beliau. Juga bersama dalam perbicaraan kedua-dua mereka, tetapi dibebaskan tanpa perlu memakai pembelaan, bekas kekasih Altantuya dan salah seorang daripada rakan-rakan Najib iaitu penganalisis politik, Abdul Razak Baginda.

Dari permulaan perbicaraan selama setahun, di mana pihak pendakwa dan hakim telah tergesa-gesa bertukar tanpa sebarang amaran, akhirnya, keputusan itu ditangguhkan sejak Februari 2008 sehingga selepas konvensyen Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu yang melantik Najib sebagai presiden parti dan dengan itu menjadi Perdana Menteri, kes tersebut dilihat lebih kepada untuk menutup bukti daripada menentukan bersalah atau tidak bersalah tertuduh.

Ditanya mengenai kegagalan agensi-agensi penyiasatan untuk cuba mencari mengapa tiada usaha dibuat bagi menentukan yang telah diupah kedua-duanya untuk membunuh wanita itu, Dhillon menjawab: "Terus terang, yang tidak masuk akal. Ia jelas menunjukkan niat agensi penyiasatan. Jika anda seorang pembunuh yang diupah, seseorang telah mengupah anda, dan pengupah itu adalah satu penjenayah yang jauh lebih besar, Siapa dia?. Jika saya ketua agensi penyiasatan, saya mahu tahu siapa dalang itu. Semua orang mahu menyapu hal ini ke bawah karpet "

Pembunuhan itu adalah salah satu yang paling mengerikan dalam memori terbaru Malaysia. Ia adalah sebuah kisah yang perlu terus dikisahkan. Oleh beberapa laporan, wanita berusia 28 tahun ketika itu, dibunuh dengan dua peluru di kepala berhampiran belukar di pinggir bandar Shah Alam dan mayatnya diledakan dengan bahan letupan tentera, merupakan isu ‘terpenting’ berada ditengah-tengah skandal besar ke atas pembelian dua buah kapal selam Perancis oleh Malaysia dan perjanjian dengan pihak ketiga.

Penjualan kapal selam dan kapal-kapal lain oleh kontraktor tentera DCN kerajaan Perancis ke Malaysia, Pakistan, Taiwan. India dan negara-negara lain telah disiasat beberapa kali oleh pendakwa raya yang telah mendakwa ia melibatkan rentetan pembunuhan dan sogokan yang dibayar kepada beberapa tokoh-tokoh politik terkemuka di Perancis.


Altantuya, kekasih Razak Baginda mengikut testimoni Razak Baginda kepada polis, dilaporkan adalah sebagai penterjemah dalam pembelian tersebut , yang bernilai € 1 bilion (US$ 329,1 bilion dalam dolar semasa). Pembelian tersebut memberi keuntungan € 114 juta dalam "komisen," kepada sebuah syarikat yang dikawal oleh Razak Baginda menurut testimoni di parlimen Malaysia.

Dengan kenyataan beramaran Razak Baginda sendiri, beliau telah jemu terhadap Altantuya dan berpisah dengannya setelah menjalin hubungan selama setahun dimana dia telah ’menghadiahkan’ kepadanya beberapa ribu ringgit.Bagaimanapun, beliau telah datang ke Malaysia untuk menuntut US$500,000, menurut satu surat yang dijumpai selepas kematiannya. Lain-lain laporan mendakwa bayaran tersebut adalah kerana penglibatannya dalam pembelian dua kapal selam.

Sambil berdiri di hadapan rumah Razak Baginda, Altantuya telah menggesa dia keluar, dua anggota polis, yang diiringi oleh seorang polis, memberkas beliau, mencampakannya ke dalam belakang kereta, dan dia tidak pernah dilihat hidup kembali.

Dalam satu kenyataan beramaran yang tidak pernah dikeluarkan di mahkamah, Sirul memberi keterangan bahawa dalam saat-saat terakhir, Altantuya merayu untuk nyawanya, mengatakan dia mengandung. Sirul berkata dia dan Azilah telah melekatkan bahan letupan pada kaki wanita itu sehingga ke perut dan kepalanya, meningkatkan soalan mengapa mereka telah berusaha untuk memusnahkan perutnya, misalnya, daripada tangannya, yang boleh mengenal pasti badan. Kemunkinan besar bahan letupan itu telah memusnahkan apa-apa sampel DNA bayi yang di dalam dirinya, jika ada.

P. Balasubramaniam, detektif persendirian yang diupah oleh Razak Baginda untuk menjaga wanita itu daripadanya, bersumpah dalam akuan berkanun yang intensif terperinci bahawa dia telah diberitahu oleh Razak Baginda bahawa Altantuya juga pernah menjadi kekasih Najib , bahawa dia (Altantuya) suka anal seks, dan Altantuya telah diserahkan kepada penganalisis itu kerana Najib berhasrat untuk menjadi perdana menteri dan tidak mahu skandal seks menganggunya.

Dalam perisytiharan itu, Balasubramaniam berkata beliau telah melihat mesej teks dari Najib selepas Altantuya hilang, memberitahu beliau "cool" dan bahawa dia akan menjaga perkara itu. Selepas menyampaikan akuan berkanun, Balasubramaniam telah dipanggil ke balai polis Kuala Lumpur, di mana beliau telah dipaksa untuk menarik semula pengakuan tersebut. Dia dan semua keluarganya hilang. Nampaknya tidak pernah adalah satu usaha yang dibuat oleh mahkamah yang membicarakan tiga orang itu untuk mencari dan meminta beliau (Bala) untuk memberi keterangan mengenai ketepatan pernyataan itu.

Persoalan-persoalan lain kekal. Dalam kenyataan amaran Sirul, dia berkata Azhar memberitahu beliau bahawa ketua kakitangan Najib, Musa Safri, telah mengarahkan mereka untuk mengambil wanita muda tersebut. Azhar mula-mula mencadangkan pergi ke Hotel Malaya, di mana Altantuya dan dua rakan-rakan tinggal, untuk membunuh mereka semua, tetapi memutuskan untuk tidak kerana adanya kamera litar tertutup. Kedua-dua mereka tidak pernah ditanya di mahkamah tentang penglibatan Musa dalam perkara itu, mahupun mengenai hubungan mereka dengan Najib.

Burmaa Oyunchimeg, sepupu Altantuya yang menemaninya ke Kuala Lumpur dan salah satu daripada dua wanita yang Sirul dan Azhar pada mulanya akan dibunuh di hotel ini, memberi keterangan dalam perbicaraan itu bahawa dia pernah melihat gambar Najib bersama-sama dengan Razak Baginda dan Altantuya. Najib telah bersumpah mengangkat Al-Quran bahawa dia tidak pernah bertemu dengan wanita itu.

Kedua-dua pihak pendakwaan dan pihak pembelaan melompat dan meminta supaya keterangannya ditolak ini dan dia tidak pernah ditanya mengenai lagi. Beliau juga memberi keterangan bahawa ketika dia cuba meninggalkan negara ini, tiada sebarang petunjuk bahawa dia pernah tiba di negara ini, yang membawa kepada persoalan bagaimana rekod beliau telah hilang dari jabatan imigresen. Tiada soalan yang pernah ditanya tentang bagaimana ia boleh berlaku.

Apabila Razak Baginda yang pertama kali dibawa ke mahkamah pada bulan Jun 2007, isterinya, Mazlina, marah menjerit, bertanya mengapa beliau (suaminya, Razak Baginda) perlu dihadapkan ke mahkamah apabila dia tidak mempunyai cita-cita untuk menjadi perdana menteri, yang boleh ditafsirkan sebagai merujuk mengenai dakwaan hubungan Najib dengan Altantuya yang telah diterangkan oleh Balasubramaniam. Mazlina tidak pernah diminta untuk menjelaskan kenyataan beliau di sini

Demikian juga Najib, bersama-sama dengan Musa Safri, kedua-duanya tidak pernah diminta untuk hadir di mahkamah atau disoal siasat mengenai kes tersebut. Nampaknya tidak mungkin mereka akan diminta untuk membuat penjelasan. - asia sentinel.

Ahad, 29 Januari 2012

DAP tuntut penjelasan PM bagaimana lebuhraya RM7 bilion akan memberi rakyat manfaat

Oleh Mohd Farhan Darwis

KUALA LUMPUR — Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng hari ini menuntut pentadbiran Najib menjelaskan konsesi selama60 tahun berjumlah RM7.07 bilion yang dianugerahkan kepada Kumpulan Europlus Bhd (Europlus) untuk pembinaan lebuhraya.

Europlus mengumumkan telah menerima surat kelulusan untuk membina lebuhraya 316km daripada Unit Kerjasama Awam Swasta Jabatan Perdana Menteri.

Syarikat berkenaan mengumumkan mereka telah memperoleh pinjaman mudah RM2.24 bilion, bagi projek pembinaan Lebuhraya Banting-Taiping sepanjang 316km yang melibatkan subsidi faedah 3 peratus untuk 22 tahun dan geran sebanyak RM980 juta untuk pengambilan tanah adalah selaras dengan kepentingan awam.

Setiausaha Agung DAP itu menjelaskan, pihaknya berasa curiga, dan apakah rasionalnya kerana “kedua-dua subsidi ini berjumlah RM4 bilion jika prinsipal pinjaman adalah RM6 bilion.”

“Apakah keperluan kerajaan membayar RM980 untuk pengambilan tanah sedangkan ini projek swasta?” Soalnya.

“Bagaimanakah Kerajaan boleh memberi tempoh konsesi selama 60 tahun, iaitu yang terpanjang dalam sejarah Malaysia dan kedua hanya kepada perjanjian pembekalan air selama 100 tahun kepada Singapura yang telah dimeterai pada tahun 1960an?” Soal Lim (gambar) lagi.

Lim juga menuntut kerajaan memberi penjelasan, mengapa Europlus dipilih, sedangkan mereka tidak mempunyai rekod prestasi yang terbukti dalam bina-kendali-pindah (BOT) sektor lebuhraya, dan pemilik utamanya mempunyai sejarah permasalahan dalam projek perumahan.

Lim turut mempersoalkan kos lebuhraya 316km ini yang berjumlah RM7.07 bilion atau RM22.3 juta setiap km adalah “dua kali ganda kos pembinaan lebuhraya yang sama di India dengan kos RM10 juta setiap km.”

“Konsesi 60 tahun yang dianugerahkan oleh Jabatan Perdana Menteri ini bermakna bahawa beberapa generasi rakyat Malaysia akan terpaksa membayar tol dari generasi saya hingga ke cucu-cicit saya,”

“Ini langsung tidak boleh diterima kerana tempoh konsesi yang begitu lama ini hanya menguntungkan segelintir kroni syarikat pengendali tol yang akan mengaut keuntungan maha-Firaun manakala yang ruginya 28 juta rakyat Malaysia.”

Menurut Lim, rakyat Malaysia tidak boleh menerima lagi satu skandal umpama Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS), di mana pengendali tol diberi tempoh konsesi 50 tahun sehingga 2038 walaupun mereka sudah mengaut keuntungan berkali-kali ganda lebih daripada pelaburan asal.

Kos pembinaan NSE adalah RM6 bilion dan setakat 31 Disember 2010, pengendali tol itu sudah pun menerima RM24.3 bilion, iaitu keuntungan sebanyak RM18.3 bilion.

“Kenapa pengendali PLUS dibenarkan mengutip tol sehingga 2038 serta menaikkan kadar tol apabila mereka sudah mengaut keuntungan yang maha-Firaun, iaitu RM18.3 bilion ataupun 3 kali ganda kos pembinaan?”

“Cukup-cukuplah! Kerana itulah PR menekankan pemansuhan tol NSE,” katanya.
“Adakah konsesi lebuhraya RM7.07 kepada Europlus ini permulaan lagi satu skandal? Rakyat Malaysia tidak mahu pengulangan skandal PLUS,” tegas Lim.

Menurut Lim, jika konsesi tol terbaru ini adalah alternatif kepada Lebuhraya Utara-Selatan yang sesak, kenapa berhenti di Taiping? Kenapa konsesi Europlus tidak dilanjutkan kepada Pulau Pinang yang mengalami kesesakan yang lebih teruk?

“Ini tidak adil untuk rakyat Pulau Pinang dan juga Kedah,” katanya lagi.

Surat Terbuka Buat Datin Seri Rosmah Mansor (BikMama)


Assalamualaikum Datin Seri.


Saya Muhammad Muizzudin bin Zaini
Julai 2011 lalu, genaplah usia saya 19 tahun.

Saya perkenalkan diri, sebagai remaja yang ingin tahu. Apa jua medium yang termampu saya pergunakan, saya usahakan sebaiknya agar saya dapat mengikuti perkembangan semasa, khususnya berkenaan negara Malaysia yang tercinta ini.

Iya, Datin Seri. Umur saya, sangat muda. Kedudukan saya, jauh benarlah kiranya dibandingkan dengan Datin Seri. Namun, saya yakin dan percaya, andai umurlah yang menjadi penentu kelayakan seseorang untuk bersuara, tidaklah layak sama sekali untuk suami Datin Seri memegang amanah pentadbiran negara sekarang, kerana di luar sana terdapat ramai yang lebih tua usianya!

Tegas saya, saya adalah remaja yang memerhati. Saya tidak mahu, sekadar menjadi manusia yang kerjanya memuaskan tembolok sendiri. Tidak juga hanya terpaku di bilik darjah, ‘menelan’ buku teks sekolah. Saya percaya, erti hidup pada memberi!

Datin Seri Rosmah Mansor yang saya hormati,
Saya pohon jutaan kemaafan, andai surat kecil ini menyinggung Datin Seri. Saya tidak berniat untuk menyakiti hati Datin Seri, jauh sekali memburuk-burukkan. Surat kecil ini, hanyalah usaha kerdil saya, menyampaikan isi hati. Ia hanyalah suara hati dan pandangan seorang anak muda.
KASIH SAYANG KEPADA RAKYAT

Datin Seri,
Pernah suatu pagi, saya dibawa ibu untuk menziarahi jenazah anak tunggal seorang jiran kami. Kanak-kanak kecil itu, baru berusia 6 tahun. Khairani namanya. Runtun rasa di hati, sebaik melihat keadaan rumah tempat tinggalnya kanak-kanak itu bersama ibunya. Saya cuba membayangkan, bagaimanalah andainya hujan lebat menimpa bumbung rumah itu. Atapnya berlubang-lubang, hinggakan saya fikir memadai dengan cahaya matahari yang ‘mencuri’ masuk melaluinya untuk menyinari ruang dalam rumah daif itu. Saya terpaksa melangkah berhati-hati, kerana lantainya berkeriut dan goyah sekali.

Hadir insaf dan syukur di dalam hati saya, bahawa betapa saya memiliki hidup yang jauh lebih baik dan selesa berbanding ramai lagi rakyat kebanyakan.

Di sekolah, saya punyai rakan-rakan yang sulit sekali melangsaikan yuran bulanan asrama. Bukan culas, bukan malas, tetapi kesempitan hidup menyukarkan mereka. Adik-beradik ramai yang masih bersekolah, ditambah taraf hidup dan kos keperluan yang kian meningkat dari sehari ke sehari, semuanya membebankan!

Datin Seri,
Sungguh saya tidak mampu mengelakkan rasa kecewa, apabila mengetahui yang Datin Seri bermalam di sebuah hotel di Dubai dengan kos melebihi RM100, 000 semalaman. Sehingga ke hari ini, saya masih teringatkan rumah daif adik Khairani, juga nasib ramai lagi yang saya temui sepanjang umur ini. Saya tahu, betapa besarnya urusan Datin Seri, juga kedudukan Datin Seri. Mungkin memang Datin Seri berhak, tetapi, apakah Datin Seri langsung tidak teringatkan kami, rakyat yang kesusahan? Apakah Datin Seri langsung tidak terfikirkan nasib ratusan, ribuan lagi rakyat yang tidak bernasib baik?


Apakah tiada langsung rasa bersalah di hati Datin Seri? Rasa bersalah kerana tinggal hanya untuk semalaman tetapi dengan kos yang boleh menyamai lebih kurang pendapatan selama 66 bulan bagi 40 peratus rakyat Malaysia! 40 peratus inilah rakyat yang pendapatan bulanan bagi setiap keluarga adalah lebih rendah daripada RM1500 sebulan. Bahkan setiap 3 daripada 4 keluarga ini, adalah sebangsa dengan Datin Seri, bangsa MELAYU!

Atau apakah Datin Seri tidur dengan lena malam itu?

Hingga hari ini, sudah bertahun saya tidak ke restoran Pizza Hut, McDonald dan seumpamanya. Kerana cukup dengan hanya melihat dari jauh, hadir rasa pilu mengenangkan saudara-saudara seagama, anak-anak muda seusia saya atau kanak-kanak, wanita dan orang tua yang dibunuh kejam di Palestin oleh rejim zalim Israel hasil sumbangan restoran-restoran ini.

Ia dipanggil, kasih sayang Datin Seri. Maafkan saya, tetapi saya terpaksa bertanya, apakah tiada langsung walau secebis pun rasa kasihan kepada rakyat Malaysia yang hidup serba kesusahan? Rakyat yang terpaksa melupakan impian dan keinginan kerana kesempitan hidup, namun terpaksa pula menanggung kos penginapan Datin Seri dan rombongan di luar negara untuk hanya semalaman!? Bayangkan pula kos penerbangan untuk keseluruhan rombongan selain daripada penginapan!

Peningkatan kos sara hidup waktu ini, sangatlah membebankan. Suami Datin Seri berterusan meminta seluruh rakyat berjimat, sedangkan isterinya? Hasil tindakan kerajaan pimpinan suami Datin Seri, mengurangkan subsidi untuk rakyat terbanyak sedangkan untuk para taukeh-taukeh besar dikekalkan, juga ‘penyelarasan-penyelarasan’ harga, teramatlah menyulitkan kami semua.

Sungguh Datin Seri, kami sangat terbeban meskipun harga petrol dinaikkan walau beberapa sen. Ia akan mempengaruhi seluruh kehidupan kami. Harga makanan, pakaian, kos pengangkutan dan semuanya akan semakin menyulitkan kami. Saban hari, saya melihat ibu mengeluh kerana gajinya sukar sekali untuk disimpan, ia sekadar mencukupi untuk setiap bulan.

Kami rakyat tidak meminta Datin Seri turut menaiki kereta biasa atau tinggal di rumah biasa seperti kami. Hanya yang kami rakyat pinta, supaya Datin Seri dan suami menyelami hakikat kesukaran yang terpaksa kami tempuhi.

Malangnya, tindakan Datin Seri berbelanja mewah begini adalah sama sekali tidak menggambarkan Datin Seri dan suami bersama-sama kami. Sungguh, ini amat mengecewakan saya. Sukar sekali untuk saya mewajarkannya. Maafkan saya Datin Seri, sungguh ia tidak dapat saya terima.


Datin Seri yang saya hormati,
Tiadalah yang lebih mengecewakan dan membangkitkan kemarahan, melainkan ketika melihat Datin Seri dan suami di Festival Fesyen Islam Monaco. Bagaimana tidak, pakaian yang diperagakan langsung tidak menggambarkan Islam! Langsung tidak menutup aurat, menampakkan bahagian-bahagian yang sepatutnya sulit dan yang paling dahsyatnya, nama RasuluLlah SAW yang mulia tertera pada pakaian yang tidak menutup aurat!

Tulisan nama nabi Muhammad SAW terbalik!

Apakah Datin Seri tidak menyedari, bagaimana kemarahan yang telah Datin Seri cetuskan? Nama RasuluLlah SAW yang mulia dihina sebegitu rupa! Namanya cukup mulia, hinggakan apabila disebut namanya, dikira manusia yang paling kikir sekiranya tidak dipanjangkan nama itu dengan selawat ke atasnya. Tiba-tiba, nama itu dihina sebegitu rupa! Bahkan, Datin Seri yang menghadapi teguran, kritikan, kecaman dan tunjuk rasa langsung tidak memohon maaf. Langsung tidak!

Sedangkan para Ulama’ masih berbahas, bagaimana cara paling baik untuk mengagungkan Manusia Mulia ini, tiba-tiba Datin Seri kelihatan meredhai perbuatan yang jelas MENGHINA Baginda Nabi SAW!

Sebenarnya, Datin Seri sudah dari awal menunjukkan kecekalan Datin Seri melanggar syariat Allah. Datin Seri tidak menutup aurat, bersentuhan, berlaga pipi dan berpelukan dengan lelaki bukan mahram yang disepakati sekalian Ulama’ sebagai perbuatan yang HARAM!

Menyentuh anjing atau khinzir, hukumnya juga Haram. Namun, hilang kotornya dengan perbuatan menyamak. Malangnya, tiada apa yang mampu ‘membersihkan’ haram dan kotornya nya menyentuh lelaki ajnabi kecuali 
API NERAKA!

Lalu, dengan semua perlakuan Datin Seri, apakah mungkin Datin Seri fikir kami rakyat akan menerima dakwaan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri bahawa kerajaan pimpinannya berusaha keras berjuang demi Islam dan bangsa. Sedangkan isterinya sendiri, tidak memelihara Akhlak dan Syariat Islam, juga adab-adab kesantunan Melayu malahan!

RAKYAT MENGIKUTI PEMIMPIN MEREKA
Kata ahli hikmah, “Agama manusia itu, di atas Pemimpin mereka”. Tinggi sahsiahnya, baik akhlaknya, ikhlas hatinya, patuh dan taat kepada Allah, maka begitulah jua rakyatnya. Rakyat akan terpengaruh dengan ketua mereka.

Malaysia hari ini, dalam keadaan yang benar-benar dahsyat bagi saya. Setiap masa perlu di dalam keadaan berjaga-jaga, kerana penjenayah menunggu kita alpa. Gerun saya melihatkan kanak-kanak yang bermain sendirian di halaman rumah, bimbang kalau-kalau ada manusia busuk hati yang berniat jahat kerana jenayah hari ini langsung tidak mengenal beza usia!

Budaya Hedonisme melampau. Nafsu ‘disembah’ sebagai Tuhan. Remaja Melayu Muslim tidak segan silu memakai pakaian yang jauh menyimpang daripada Islam dan adab Melayu. Tidak kekok mengogok arak di pesta-pesta jamuan nafsu. Saban hari ada sahaja kes bunuh bayi lewat pergaulan tanpa batas! Hari ini, remaja mati dengan sia-sia. Samada mati dalam ketagihan najis dadah, atau kemalangan dalam perlumbaan haram!

Gadis Melayu meminum arak

Bahkan seribu satu lagi, penyakit-penyakit sosial yang sedang membarah, membusuk di dalam negara tercinta!
Bukanlah saya menuding jari kepada Datin Seri dan suami, saya akui malahan, bahawa Datin Seri kelihatan cuba berusaha sedikit sebanyak bagi menangani masalah-masalah ini. Namun, hakikatnya, keadaan rakyat sesuai dengan keadaan pemimpinnya!

Manusia yang jelas disabitkan kesalahan rasuah, diangkat menjadi pemimpin! Manakala pemimpin lain yang mengkritik tindakan ini, di arah supaya tutup mulut dan diambil tindakan! Apa sudah jadi pada negara!? Sedangkan Nabi SAW bersabda, “Apabila amanah diberikan kepada BUKAN ahlinya, maka tunggulah KEHANCURAN!”

Pemimpin negara tidak memelihara adab pergaulan Islam, tidak memelihara batas aurat, berbelanja boros tanpa timbang rasa kepada rakyat, justeru, bagaimana mungkin kita mengharapkan yang baik-baik daripada rakyat?

Saya gerun melihat perkembangan ini, Datin Seri. Hari ini, kita mengeluh kerana ramainya anak-anak luar nikah yang didaftarkan. Bayangkanlah, apa yang mungkin kita keluhkan 5 atau 10 tahun akan datang!

Antara sifat agama kita, INQILABIYYAH Datin Seri. Ertinya, adil dan zalim mustahil begerak seiring. Kebenaran dan kebatilan sama sekali tidak akan bercampur. Syariat Islam dan yang bercanggah dengannya, pasti tidak akan ditemui titik temu antara keduanya. Justeru, Datin Seri berusahalah sehebat manapun untuk memperbaiki masalah sosial, gejala buang bayi dan sebagainya, selagi suami dan kerajaan Datin Seri terus mengesampingkan hukum Allah, dasar Allah, syariat Allah, maka Datin Seri tidak akan BERJAYA! Berani saya kata!

Bagaimana tidak? Datin Seri berusaha mengelakkan masalah bunuh bayi yang kita semua maklum ia bermula daripada pergaulan bebas, sedangkan hub hiburan malam, lesen judi dan konsert-konsert mega sebenarnya adalah penyumbang besar kepada masalah ini! Kerajaan pimpinan suami Datin Seri, umpama membina dan meruntuhkannya semula. Bina dan runtuh, kemudian bina dan runtuhkan lagi. Itulah kitarannya.

KUASADatin Seri ke luar negara untuk bertemu pemimpin negara luar, pernah juga Datin Seri menyambut kehadiran Perdana Menteri luar negara ke Malaysia, dana RM111 juta untuk PERMATA, pertemuan First Lady dan liputan-liputan meluas setiap aktiviti Datin Seri di media dalam dan luar negara, itu bagi saya menunjukkan yang Datin Seri seolah-olah punya kuasa di dalam pentadbiran negara.

Justeru, sebagai anak muda yang penuh persoalan di minda, saya bertanya dengan baik, bagaimana ini semua berlaku? Sedangkan, kami rakyat tidak pernah melantik Datin Seri sebagai pemimpin negara. Suami Datin Seri yang memimpin kerajaan yang telah dipilih rakyat melalui proses Pilihan Raya! Atau apakah dengan hanya menjadi isteri kepadanya, menjadikan Datin Seri turut berkuasa?


Datin Seri pasti tahu, berkenaan kebangkitan rakyat yang menyemarak di Timur Tengah. Kerajaan yang tidak bertimbang rasa diterjah dan dihalau rakyat! Antara isunya ialah bagaimana berkuasa dan kaya rayanya isteri kepada pemimpin-pemimpin yang telah tumbang itu.

Saya cintakan negara saya. Tidak sanggup saya melihat negara porak peranda, namun, kiranya Datin Seri berterusan mengikut jejak langkah isteri-isteri pemimpin yang tumbang itu, maka mungkin Datin Seri dan suami boleh menerima nasib yang sama. Kami rakyat semakin tidak tertanggung lagi dengan tekanan-tekanan kewangan dan keperluan hidup sekarang!

Datin Seri,
Surat ini bukanlah ancaman, bukan juga ugutan. Ia sekadar luahan rasa, nasihat dan pandangan yang cuba seorang anak muda sampaikan. Ingin benar saya ingatkan, kedudukan yang Datin Seri nikmati hari ini, adalah kerana rakyat memilih suami Datin Seri. Kuasa di tangan kami, untuk menentukan jatuh dan bangunnya Datin Seri dan suami. Dan sebenarnya, kami rakyat hanyalah ‘jalan’ bagi Allah untuk mengatur ketentuan ini, Allah jualah yang meletakkan kekuasaan kepada sesiapa yang dikehendakinya.


Justeru, berbaiklah dengan kami. Patuhilah suruhan Allah. Kami tidak pinta lebih, sekadar bertimbang-rasa untuk kami.

Datin Seri yang dihormati,
Surat ini mungkin sampai ke tangan Datin Seri. Mungkin sampai sendiri, atau terhenti di tangan pembantu-pembantu Datin Seri atau tidak mampu hampir sama sekali. Kiranya ia selamat sampai ke tangan Datin Seri, saya pohon maaf, kalaulah surat kecil saya ini mengguris rasa Datin Seri. Maafkan saya, kalau ia kerana kesilapan-kesilapan bahasa dan cara penulisan. Namun, andainya Datin Seri terasa hati kerana menerima teguran, tidak akan saya pohon maaf untuk itu! Teguran ini adalah benar, justeru tiada apa yang perlu saya risaukan dengan kebenaran. Ia pasti menang dan tertegak! 


(edisi Weblog M@RHAEN)
Inilah PENCAK kami! PENCAK ANAK MUDA!
Oleh: Muhammad Muizzuddin - Suara Fata
Related Posts with Thumbnails