Sabtu, 7 Januari 2012

Himpunan Bebas Anwar 901, Umno Melaka Naik Angin?

Mkini | Kira-kira 100 orang yang mewakili beberapa NGO menyerahkan memorandum di Ibupejabat Polis Daerah (IPD) Melaka Tengah hari ini sebagai membantah tindakan membenarkan perhimpunan "Bebaskan Anwar 901" diadakan.

Selain Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) Melaka, turut menyertai penyerahan tersebut ialah Persatuan Ketua Kampung (Sidang-Sidang) Negeri Melaka, Perguruan Gerak Insan Seni Melaka dan Pertubuhan Kebajikan Sejati Melaka.

Memorandum itu diserah oleh yang dipertua Persatuan Sidang-Sidang Negeri Melaka, Ismail Othman, kepada Ketua Polis Daerah Melaka Tengah, Asisten Komisioner Salehhudin Abd Rahman pada kira-kira jam 10.30 pagi tadi.


Menurut Ismail, walaupun perhimpunan dibenarkan di kawasan berkenaan tetapi pihaknya bimbang sekiranya ia membabitkan kumpulan yang besar, kemungkinan akan menganggu ketenteraman awam di situ.

"Tujuan kita menghantar memorandum ini adalah untuk menyatakan pendirian bahawa perhimpunan "bebaskan Anwar 901" adalah suatu perhimpunan yang sia-sia kerana jelas mengganggu proses mahkmah.

Yang dipertua PERKASA Melaka, Abdul Rahim Osman turut menyarankan rakyat supaya membuat penilaian sewajarnya terhadap tujuan perhimpunan "Bebaskan Anwar 901" diadakan.

"Walaupun mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa iaitu polis namun kita merasakan keselamatan negara lebih penting daripada mempertahankan peribadi seseorang itu," katanya.

Sementara itu, Asisten Komisioner Salehhudin pihaknya menerima memorandum tersebut dan akan menyerahkan kepada pucuk pimpinan tertinggi polis di Ibu Pejabat Polis, Kuala Lumpur.

"Meskipun pihak polis telah membenarkan perhimpunan itu diadakan, namun saya harap mereka ini dapat patuh kepada peraturan dan syarat yang dibenarkan untuk menjamin ketenteraman awam dan keselamatan dapat dipelihara," katanya.

TERKINI!! Bebas Anwar 901: Solat Hajat Dihadiri Ribuan Jemaah!!


Bertempat di Yayasan An-Nahdoh, Permatang Pauh, Pulau Pinang, pagi tadi, telah diadakan solat hajat khusus mendoakan kesejahteraan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim yang dihadiri ribuan jemaah yang datang memenuhi perkarangan kompleks tersebut.

Seawal jam 7 pagi lagi, kesemua jemaah yang bersolat hajat datang bertali arus memenuhi setiap ruang hingga kesesakan hampir mencecah satu kilometer.

Yayasan tersebut yang terletak di kawasan parlimen Anwar juga menempatkan pelajar tahfiz yang dididik sejak kecil yang sedia dalam keadaan apa saja yang berlaku ke atas pemimpin kawasan mereka.

Hadirin yang memenuhi juga menyatakan syukur ke hadrat Allah SWT kerana program tersebut berjaya dilaksanakan dengan jayanya.

Saksikan video klip yang sempat dirakamkan untuk tatapan semua.

Semoga kita terus berdoa agar kebenaran dapat ditegakkan dan kebatilan dihancurkan, amin....

JALAN PULANG

Himpunan 901: Kelantan paling ramai 10, 000 orang

Sebahagian besar mereka sudah berada di Kuala Lumpur kerana menyaksikan final bola sepak piala Sumbangsih antara Kelantan melawan Negeri Sembilan di Stadium Nasional Bukit Jalil malam ini.


PETALING JAYA: Sebahagian penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah berada di Kuala Lumpur bagi menjayakan kempen bebaskan Anwar 901 Isnin ini.

Mereka akan berada di tempat letak kereta mahkamah Jalan Duta bagi memberikan sokongan kepada Anwar di mana hakim akan membuat keputusan kes liwat yang dihadapinya.

Kelantan dijangka menghantar penyokong paling ramai dengan anggaran 10, 000 orang, kata seorang ahli PKR hari ini.

“Sebahagian besar mereka sudah berada di Kuala Lumpur kerana menyaksikan final bola sepak piala Sumbangsih Kelatan melawan Negeri Sembilan di Stadium Nasional Bukit Jalil malam ini.

Melaka akan menghantar sekurang-kurangnya 500 orang, kata pengarah pilihan raya PKR negeri, Mohd Yusof Abdullah.

“Mungkin ramai lagi kerana saya mendapat tahu ada yang pergi secara senyap-senyap dengan kawan-kawan mereka,” katanya.

Terengganu 3, 000, Pahang 300
Pahang pula menjangkakan 300 orang akan ke Kuala Lumpur, kata ketua Temerloh, Ahmad Nizam Hamid.

Katanya, semua ketua cabang termasuk pengerusi PKR negeri Datuk Fauzi Abdul Rahman mengesahkan akan hadir.

“Mereka akan bertolak awal pagi esok selepas solat Subuh,” katanya.

PKR Terengganu pula akan menghantar 3, 000 orang, kata ketua Kuala Terengganu, Fariz Musa, ”Ini jaminan kita kepada pimpinan,” kata beliau.

BN anggap saya bahaya dibiar ‘di luar’ - Anwar

Mohd Sabri SaidPERMATANG PAUH: Ribuan orang ramai mendirikan solat hajat bersama Ketua Umum Parti PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim di dataran Kompleks An-Nahdhoh, Penanti, Bukit Mertajam pagi tadi menjelang keputusan hukuman liwat 2 oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, 9 Januari ini.

Solat hajat yang diimamkan oleh pengerusi kompleks tersebut, Ustaz Mutalib Maarof bermula jam 8.30 pagi turut dihadiri kepimpinan PKR negeri dan keluarganya.

Selesai solat hajat beliau diserbu oleh orang ramai untuk bertanya khabar, berpeluk, bersalaman dan tidak kurang ada yang menitiskan air mata apabila bertentangan muka sambil menasihatinya agar bersabar dengan dugaan yang bakal ditempuh.

Semasa berucap beliau menyifatkan apa yang terjadi mempunyai hasrat yang tersembunyi bukan kerana dirinya 'Anwar' tetapi kerana pembongkaran yang membolehkan rakyat lebih celik dan tahu siapa kepimpinan Barisan Nasional (BN) sebenarnya.

"BN anggap saya terlalu bahaya jika dibiarkan di luar, maka mereka mencari kaedah yang membolehkan saya dipenjarakan terus buat kali ke dua.

Mereka dah kena pada pilihanraya kecil Permatang Pauh di mana majoriti jauh lebih baik dari dulu sedangkan waktu itu saya baru dibebaskan," ujarnya ringkas.
Apa pun tambahnya, keluarga dan sanak saudara telah bersedia dengan segala kemungkinan.

Katanya, jika dipenjarakan perasaanya tidak lemah sebaliknya ‘lawan tetap lawan’ sementara perjuangan tetap akan diteruskan oleh rakan seperjuangan dalam Pakatan Rakyat.

Tegsnya, perjuangan untuk menjatuhkan BN merupakan satu kewajipan kerana kemimpinan yang ada semuanya rosak dan tenggelam.

"Sebenarnya penjara atau bebas semua tidak boleh menghalang kebangkitan rakyat yang terlalu resah dengan penekanan yang tidak disangka-sangka, lagi lama berada di bawa pemerintahan yang tidak adil selagi itulah rakyat terus menderita," jelasnya.

Polis tangkap suspek sembur 'grafiti 901 '

ttr901 graffitiPolis menahan beberapa individu di Kuala Lumpur kerana didakwa melakukan vandalisme yang dipercayai ada kaitan dengan perhimpunan 'Bebaskan Anwar 901'.

"Saya boleh mengesahkan tangkapan dibuat," kata Ketua Polis Daerah Brickfields, Wan Abdul Bari Wan Khalid.

Bagaimanapun, Wan Abdul Bari tidak dapat mengesahkan jumlah individu yang ditahan atau lokasi tempat kejadian.

"Saya masih mengumpul maklumat," katanya ketika dihubungi hari ini.

Dipercayai individu berkenaan ditahan kerana menyembur cat 'TTR901'.

Bagaimanapun, tidak jelas sama ada grafiti itu ada kaitan dengan perhimpunan menyokong ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim di mana keputusan perbicaraan kes liwat terhadapnya akan diumumkan pada 9 Januari ini.

901: PKR tak terikat dengan sekatan polis, kata Azmin

Timbalan Presiden PKR, Azmina Ali hari ini berkata bahawa pihak polis tidak mengenakan sebarang syarat ketika mereka bersetuju membenarkan perhimpunan diadakan Isnin ini.

Oleh itu, katanya, parti itu tidak terikat dengan sekatan yang dikenakan oleh pihak berkuasa selepas persetujuan tersebut dicapai.

"Saya ingin menegaskan bahawa KEADILAN menerimapakai persetujuan dengan Ketua Polis Kuala Lumpur, Dato' Mohamad Salleh yang dimuafakati dan diumumkan selepas mesyuarat bersama pada pagi Jumaat 6 Januari 2012.


"Persetujuan itu tidak menyentuh beberapa sekatan yang diumumkan kemudiannya oleh pihak PDRM," katanya dalam satu kenyataan.

"Oleh yang demikian, saya mengulangi seruan agar semua rakyat turun untuk menunjukkan solidariti dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam menuntut keadilan dan integriti sistem kehakiman di negara ini,
selaras dengan hak berkumpul dan amalan perhimpunan awam yang
termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan," tambah Azmin.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyiarkan di laman Facebooknya semalam 10 syarat bagi perhimpunan tersebut, termasuk larangan membawa sepanduk, pembesar suara atau ucapan awam.

Syarat-syarat tersebut dikenakanoleh polis daerah Sentul, Kuala Lumpur - tempat lokasi Mahkamah Kuala Lumpur.

Syarat-syarat tersebut ialah:

1. Penggunaan risalah/ banner dengan tagline ‘Bebaskan Anwar 901’ atau ‘Bebaskan Anwar’ adalah tidak dibenarkan sama sekali semasa perhimpunan berlangsung.

2. Penggunaan pembesar suara selain daripada ‘loud hailer’ tidak dibenarkan. Penggunaan (2) dua buah loud hailer dibenarkan bagi tujuan mengawal selia peserta perhimpunan.

3. Pengucapan awam tidak dibenarkan sama sekali.

4. Penganjur perlu memastikan peserta perhimpunan tidak boleh membuat apa-apa perbuatan, membuat bising, memberi apa-apa isyarat yang boleh mengganggu prosiding mahkamah.

5. Tempat perhimpunan yang dibenarkan adalah di pakir awam sebelah kiri jalan utama ke mahkamah. Kawasan ini akan diletakkan pita polis untuk menentukan batasan dan sempadannya. Peserta tidak dibenarkan berada di luar kawasan tersebut.

6. Sekiranya kawasan tersebut sudah dipenuhi dengan peserta perhimpunan maka peserta lain hendaklah bersurai dan beredar dari kawasan pakir mahkamah.

7. Penganjur hendaklah memastikan peserta perhimpunan tidak membawa sebarang senjata dan para peserta hendaklah memberi kerjasama kepada pihak berkuasa untuk membuat pemeriksaan sekira perlu.

8. Penganjur hendaklah memastikan semua peserta perhimpunan bersurai tidak lewat daripada tempoh satu jam selepas keputusan Mahkamah diumumkan.

9. Penganjur dan peserta perhimpunan hendaklah mematuhi semua arahan yang diberikan oleh pihak polis dari masa ke semasa demi untuk menentukan keamanan perhimpunan tersebut.

10. Peserta perhimpunan tidak dibenarkan melakukan khianat atau bencana kepada harta awam atau mana-mana harta di kawasan tersebut.

Khamis, 5 Januari 2012

Saya tidak akan lari ke negara lain, kata Anwar

PETALING JAYA - Datuk Seri Anwar Ibrahim yang akan mengetahui keputusan kes liwat keduanya Isnin ini menegaskan, beliau tidak akan lari ke luar negara seperti yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin negara jiran.

Sebaliknya Ketua Umum Pakatan Rakyat ini berkata, beliau akan terus kekal di negara ini dan melawan pihak-pihak yang menindas dan bertindak zalim ke atas rakyat, selain menjadi barisan hadapan menjana perubahan politik dan sosioekonomi negara.

“Ramai sahabat-sahabat saya mencadangkan saya supaya lari ke luar negara, tetapi tindakan ini tidak pernah terlintas di fikiran saya.

"Bagi saya dengan melarikan diri tidak akan menyelesaikan perkara ini.

“Saya tahu risiko jika saya terus tinggal, maka berkemungkinan saya akan dipenjara, tetapi apa yang saya mahu beritahu, risikonya bukan sahaja dipenjara, malah banyak perkara lain lagi yang mungkin menimpa diri saya,” katanya dalam temu bual bersama Sinar Harian Online semalam.

Selain itu, Anwar turut menegaskan, kempen PR yang cuba membawa seramai mungkin penyokong ke Kompleks Mahkamah Jalan Duta Isnin depan bukanlah mewujudkan revolusi ala ‘Arab spring’ ke Malaysia.

“Pada hari tersebut, pihak kerajaan dan polis harus membenarkan penyokong PR turun menandakan sokongan dan mendengar amanat saya, jika tiada provokasi maka perhimpunan ini pasti akan berjalan dengan lancar.

“Jika segalanya bergerak lancar, kami akan arahkan semua yang datang bersurai secara aman, balik ke kawasan masing-masing dan bekerja keras menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti,” katanya.

Ditanya kedudukan PR sekiranya masih gagal menawan Putrajaya pada PRU13, Anwar bertegas pilihan raya umum nanti milik PR dan yakin rakyat akan bangkit menentang kerajaan sedia ada yang didakwanya sebagai korup.

“Saya yakin PR mampu ke Putrajaya, PKR adalah parti perjuangan bukannya individu. PR juga pernah menghadapi keadaan yang paling lemah pada pilihan raya umum 2004 tetapi bangkit pada tahun 2008, dengan itu kami mampu ke Putrajaya pada PRU13.

“Sekiranya PR masih gagal menang, maka kami akan terus mempertahankan gabungan sedia ada seperti pada hari ini,” katanya.

Beliau yang juga Ketua Pembangkang menasihatkan penyokong dan pengikutnya agar segera meninggalkan kawasan mahkamah selepas keputusan diketahui pada Isnin ini.

“Selesai mendengar keputusan kes saya nanti, penyokong hendaklah bersurai serta-merta," kata beliau kepada penyokongnya yang ingin menyertai kempen Bebaskan Anwar 901 Isnin ini.

Sehubungan itu, beliau juga meminta pihak polis memberi kerjasama dengan hanya mengawal tanpa melakukan sebarang kekerasan terhadap penyokong demonstrasi yang ingin berhimpun secara aman.

Katanya, Malaysia negara yang berdemokrasi, kempen 901 hanya untuk mengekspresikan himpunan rasa rakyat dengan cara yang aman.

“Saya boleh beri jaminan tidak akan berlaku sebarang pergaduhan semasa penyokong saya berhimpun, justeru polis harus jaga kewibawaan, jangan terus menerus melakukan kekasaran terhadap mereka.

“Kepada penyokong yang menyertai demo juga saya nasihatkan bersurai terus selepas mendengar keputusan mahkamah dan terus bekerja kuat untuk kalahkan politik zalim,” katanya.

Sinar Harian

Salam Unik Geng Kongsi Gelap

KEPALA HARIMAU...jari membentuk seakan binatang.
KEPALA HARIMAU...jari membentuk seakan binatang. 
 
PELIK...satu lagi cara bersalam ahli kumpulan 77.
PELIK...satu lagi cara bersalam ahli kumpulan 77. 
 
HMetro | Awasi dan perhatikan cara anak remaja anda bersalam dengan rakan, rantai kunci digunakan serta pelekat yang ditampal pada beg sekolah atau motosikal kerana itu semua petanda penting untuk mengesan kemungkinan mereka menjadi ahli kumpulan kongsi gelap.

Itu mesej penting disampaikan Ketua Penolong Pengarah Bahagian Siasatan Jenayah Perjudian, Maksiat dan Kongsi Gelap (D7) Bukit Aman, Datuk Abd Jalil Hassan kepada ibu bapa selepas siasatan polis mendapati beberapa kumpulan kongsi gelap kini aktif merekrut ahli termasuk di kalangan pelajar sekolah.

Menurutnya, biarpun kegiatan itu masih dalam kawalan pihak berkuasa, kesedaran dan kerjasama ibu bapa serta pihak sekolah penting bagi menyekatnya daripada terus berleluasa.

“Pengetahuan ini penting kepada ibu bapa bagi membolehkan mereka mengesan pembabitan anak masing-masing dalam kegiatan kongsi gelap. Kalau ibu bapa tidak tahu, macam mana mereka hendak menghalang dan mengawal pergerakan anak,” katanya ketika ditemui Harian Metro di pejabatnya, di sini.


Menurutnya, antara kumpulan kongsi gelap yang dikesan cuba meluaskan pengaruhnya di kalangan remaja termasuk geng Double Seven (77), 36, 08, 04 dan 108.

P/S Apasal tak bongkar salam cangkok & salam naik ibu jari geng melayu 30. Rata-rata geng ni pun mengrekrut budak-budak sekolah dan remaja menganggur. Kalau yang mengrekrut tu abang long berperangai samseng dan kaki pukul, kaki judi, arak, kaki betina, kaki pub. Maka anak buah ini pun akan ikut rentak abang long jack ini.

Rabu, 4 Januari 2012

Dakwa Ketua NFC (Suami Sharizat) atas cubaan sogok polis, SPRM'

Pengerusi projek ternakan lembu, Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) Datuk Mohamad Salleh Ismail hari ini didakwa cuba merasuah pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

NONESehubungan itu, menurut Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli, Mohamad Salleh perlu diheret ke muka penngadilan.

Pada satu sidang akhbarnya di ibupejabat PKR di Petaling Jaya, hari ini Rafizi juga mendakwa sebanyak RM1.755 juta dibayar oleh Mohamad Salleh bagi tujuan merasuah pegawai SPRM dan PDRM bagi mempengaruhi siasatan ke atas NFC.
Rafizi berkata sogokan itu dibayar melalui cek oleh Mohamad Salleh.

Dakwanya lagi, wang berkenaan disampaikan kepada pegawai penyiasat SPRM dan polis melalui ahli peniagaan Datuk
Shamsulbahrin Ismail yang menjadi "orang tengah".
Pada 30 Disember lalu, Shamsulbahrin Ismail, 45, didakwa mengikut Seksyen 402 Kanun Keseksaan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas dua tuduhan menipu Mohamad Salleh.
NONE
Menurut Rafizi, dakwaannya itu dibuat berdasarkan wujudnya laporan polis oleh seorang anggota polis di Bukit Aman mengenai perkara tersebut.

Katanya, Akta SPRM 2009 bahagian IV Perkara 16 dan 17 menyatakan kesalahan rasuah berlaku apabila "mana-mana orang sendiri atau melalui atau bersama dengan lain" melakukan kesalahan tersebut.

"Undang-undang SPRM jelas menunjukkan dalam kes ini, Datuk Seri Salleh Ismail melalui Datuk Shamsubahrin Ismail cuba merasuah pegawai SPRM dan PDRM dalam kes NFC bagi perkara berikut:

"Pertama, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail yang membekalkan wang suapan malah menandatangani cek berjumlah RM1.755 juta.

"Kedua, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail memujuk pegawai SPRM dan PDRM dengan cara menyediakan wang suapan," dakwanya dalam sidang media hari ini.
Mengulas lanjut, Rafizi kesal kerana pihak berkuasa masih terus gagal bertindak.
NONE
Sebaliknya, dakwanya, mereka melindungi Mohamad Salleh yang juga suami kepada Menteri Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan keluarganya.
"Pihak berkuasa membuat keputusan untuk mendakwa Datuk Shamsubahrin Ismail atas cubaan menipu NFC sedangkan wang yang terlibat adalah dengan tujuan merasuah pegawai SPRM dan PDRM," katanya.

Rafizi juga menegaskan tindakan Mohamad Salleh melakukan cubaan rasuah, menggambarkan bahawa "prinsip tatakelola dan urustadbir yang diamalkan di NFC adalah lemah dan longgar".

"Ia menggambarkan seolah-olah kelakuan rasuah dan cubaan membeli pegawai-pegawai kerajaan adalah amalan ringan dan boleh dilakukan dengan sewenang-wenangnya," katanya.

Sehubungan itu, beliau mendesak SPRM segera melakukan siasatan ke atas Mohamad Salleh dan pengurusan NFC berhubung cubaan merasuah.

Selasa, 3 Januari 2012

Akibat Kena 'Ugut': Afdlin Shauki & Harun Salim Bachik Sertai Umno
Comedian Afdlin Shauki (Chief Kodok) pokes fun at Malaysia's self-styled "First Lady", Rosmah Mansor.

KUALA LUMPUR, 3 Jan – Pengarah, pelakon, penyanyi terkenal tanahair, Afdlin Shauki, hari ini menyerahkan borang keahlian untuk menyertai UMNO di Ibu pejabat UMNO di sini, petang tadi. Turut sama menyerahkan borang keahlian UMNO adalah pasangannya dalam program Maharaja Lawak 2011, Harun salim Bachik.

Borang keahlian mereka telah diterima oleh Setiausaha Kerja UMNO Malaysia, Datuk Ab Rauf Yusoh. Kedua-dua mereka akan menjadi ahli UMNO Cawangan Dataran Merdeka dalam Bahagian Bukit Bintang.

Ketika ditanya adakah beliau tidak takut kehilangan peminat apabila menyertai UMNO, Afdlin berkata, peminatnya tidak seharusnya mengamalkan ‘double standard’ kerana beliau masih seperti dahulu walaupun telah menyertai UMNO.

“Saya masih rakyat Malaysia walaupun telah jadi ahli UMNO secara rasmi. Sebelum ini juga saya tetap menyokong kerajaan, UMNO cuma kali ini saya memberitahu secara rasmi pendirian saya di dalam parti politik.

“Secara jujurnya, saya amat tertarik dengan cara kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak. Transformasi yang dibawa oleh Perdana Menteri benar-benar memikat hati saya. Oleh itu saya membuat keputusan mahu menyertai UMNO secara rasmi dan secara tidak langung ingin menyumbangkan tenaga dan buah fikiran demi pembangunan negara serta kemajuan industri hiburan,” ujarnya dalam wawancara khas bersama UMNO-Online selepas majlis penyerahan borang keahlian UMNO.

Pendapatnya itu disokong sepenuhnya oleh Presiden Seniman, Harun Salim Bacik.

Menurut Harun, penilaian seharusnya dibuat terhadap hasil karya mereka dan bukan kerana mereka telah menjadi ahli UMNO.

“Saya berharap perkara ini tidak akan dipolitikkan kerana kami ikhlas untuk menjadi ahli UMNO. Apa yang kami lakukan hari ini adalah atas kesedaran tanggungjawab kami sebagai rakyat Malaysia dan harapan kami agar kami akan dapat sama-sama membantu negara serta dapat memajukan lagi industri hiburan.

“Sekiranya ada yang mula berkata-kata bahawa kami masuk UMNO kerana mahu mencari rezeki lebih, itu salah sama sekali kerana rezeki adalah ketentuan Allah dan bukan kerana kami masuk UMNO,” terangnya. - MediaUMNO

Majlis Peguam: Himpunan 901 Dibenarkan Perlembagaan

SHAH ALAM, 3 JAN : Isu berhubung himpunan 901 sempena dengan pengumuman kes fitnah Liwat ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) sama sekali tidak bercanggah dengan undang-undang negara malah dibenarkan oleh Perlembagaan.

Ini kerana himpunan yang bakal diadakan itu sekadar perhimpunan untuk memberi sokongan kepada DSAI yang dibicarakan semenjak hampir 3 tahun lalu berhubung konspirasi untuk mengaibkan Anwar di mata rakyat oleh musuh-musuh politik beliau.

Menurut Presiden Majlis Peguam, Lim Chee Wee tidak tertulis di mana-mana perlembagaan pun bahawa kehadiran sebagai tanda sokongan kepada tertuduh di mahkamah adalah satu kesalahan.
"Mahkamah adalah tempat terbuka kepada orang ramai untuk hadir mendengar perbicaraan.
"Malah orang ramai mempunyai hak untuk hadir ke mahkamah apa lagi untuk memberi sokongan kepada tertuduh selain mendengar keputusan yang akan diberikan," ujar Lim memberi ketika dihubungi TV Selangor.

Lim turut memberitahu bahawa jumlah yang akan hadir ke perhimpunan itu nanti bukan satu isu untuk dijadikan alasan pihak berkuasa bahawa perkara tidak diingini akan berlaku.

"Sebaliknya jika pihak polis memberi kerjasama mengawal keadaan, saya tidak melihat sebarang masalah untuk rakyat yang prihatin berhimpun memberi sokongan kepada sesiapapun yang mereka ingini," tegas Lim yang dihubungi melalui panggilan telefon.

Berhubung dakwaan seorang menteri bahawa Majlis Peguam menjadi alat politik, Lim pantas menjelaskan itu bukan isu yang perlu dibangkitkan.


"Kami tidak menyebelahi mana-mana pihak atau individu. Sebagai pengamal dan penegak perundangan kami cuma berminat pada asas perundangan iaitu keadilan yang menjadi hak setiap manusia," katanya lagi.


Lim turut membangkitkan sikap 'Double Standard' pihak berkuasa dalam menangani isu-isu seperti ini bilamana perhimpunan yang membabitkan PKR seringkali diprovokasi dengan isu keselamatan.


"Sikap double standard ini sangat mendukacitakan malah menjatuhkan karisma, keupayaan dan professionalisme pihak berkuasa polis dalam menjalankan tugas mereka.

"Sambutan Tahun Baru dihadiri oleh puluhan ribu rakyat dibolehkan dan dapat berlaku dengan baik hasil kerjasama pihak berkuasa juga. Tapi mengapa pula kes seperti ini yang tidak pun melanggar mana-mana undang-undang dijadikan isu?," soal Lim kembali.


Lim dengan positif juga menyatakan bahawa mereka yang akan hadir 9 Januari ini pasti terdiri dari golongan yang cintakan perundangan yang adil dan tidak akan sesekali mencetuskan huru-hara walau apapun keputusan mahkamah seperti yang cuba digemburkan sesetengah pihak.

"Saya harap orang ramai akan hadir memberikan sokongan kepada DSAI. Himpunan ini penting bukan sekadar membela DSAI semata-mata sebaliknya penting kepada orang awam juga berkenaan sistem perundangan negara yang semakin parah.


"Hadirlah beramai-ramai untuk menunjukkan bahawa rakyat hari ini sudah bosan dan jemu dengan konspirasi dan fitnah seperti ini dan rakyat menolak sebarang ketidakadilan dan kezaliman yang berlaku," ujar Lim lagi./TVSNEWS

Madrasah Salihiah adalah isu emas bagi PAS, gunakan sebaiknya

Sejak PAS bersama rakan sekutu KeADILan dan DAP memerintah Kedah 9 Mac 2008, Madrasah Salihiah Kanchut adalah isu politik terbaik di Kedah yang mesti dimanfaat sepenuhnya. Orang yang tidak faham manipulasi isu politik akan melihat PAS diserang tetapi hakikatnya pihak lawan yang akan menerima padah yang teruk... dengan syarat, PAS mesti menghangatkan isu ini dan jangan biarkan ia terpadam. PAS berada di posisi selesa kerana UMNO, melalui kenyataan para pemimpin mereka serta sikap yang diambil oleh media utama pro BN; bersikap menentang bangunan tersebut dirobohkan (melalui kaedah istibdal) bagi dibangunkan Kompleks Aman Central. Jadi lakukan serangan bersepadu terhadap BN sehingga akhirnya mereka pula yang kelihatan defensif dan kalah terus.

Selepas membuat pengamatan dan analisis, isu Madrasah Salihiah Kanchut dapat mendedahkan 6 perkara. Jangan lupa dedahkan semua perkara tersebut.

1.UMNO kuat bohong

Antara pembohongan dalam isu madrasah ialah:
a)Madrasah ada nilai sejarah berusia 100 tahun, sebenarnya baru berusia 4 tahun
b)Tanah wakaf digadai pada pemaju Cina kapiaq, sebenarnya tanah itu dipindah wakaf (istibdal)
c)Di situ ada 200 ahli khariah, sebenarnya cuma ada 5 keluarga Melayu kat situ, tak mampu buat jemaah terutama waktu Maghrib, Isya dan Subuh
d)Semua bangunan itu adalah surau, sebenarnya hanya ruang atas untuk solat, sebahagian besarnya ialah pejabat syarikat insuran.

2.UMNO tolak ulamak

Majlis Fatwa Negeri Kedah yangi ketuai Mufti dan 9 ulamak besar Kedah selepas bermuzakarah, bersetuju madrasah itu diroboh ikut kaedah istibdal. UMNO menolak pendirian yang dibuat oleh para ulamak Kedah. Depa berlagak lebih pandai dari ulamak majlis fatwa.

3.UMNO sanggah Tuanku Sultan

Majlis Fatwa di bawah Tuanku Sultan. Tuanku sudah dimaklum mengenai isu tersebut oleh Majlis Fatwa. Membantah keputusan majlis fatwa mermakna menderhaka kepada Tuanku Sultan.

4.UMNO bersikap hipokrit

Kerajaan BN Kedah pernah roboh masjid Alor Malai untuk program penyusunan semula pembangunan Kompleks Al- Bukhary yang di situ juga terdapat pasaraya Giant. Depa buat halal, pihak lain buat haram. Itulah sikap hipokrit UMNO.

5. UMNO anti Cina?

Antara sebab penentangan projek Aman Central ialah kerana ia dimajukan oleh Sunny Ho, seorang Cina (usahasama dengan PKNK). Ia memberi impak ‘positif’ kepada masyarakat bukan Melayu, khususnya orang Cina di negeri ini bahawa UMNO dilihat anti Cina.

6.UMNO gagal bangunkan ekonomi Melayu

Pembantah mengatakan projek itu hanya menuntungkan orang Cina kerana Melayu tidak mampu beli lot kedai di situ. Sapa kata? Bukanlah orang Melayu sudah kaya raya hasil pembelaan dan penjanaan ekonomi yang dibuat oleh UMNO selama 60 tahun. UMNOlah satu-satunya parti yang memperjuangkan Melayu... habis tu kalau lot kedai pun Melayu tak boleh beli, apa kejayaan UMNO dalam mengangkat martabat orang Melayu???

Sokongan Kepada Anwar: 100,000 akan berkumpul di mahkamah

PETALING JAYA, 3 Jan — Pakatan Rakyat hari ini berkata akan mengumpulkan seramai 100,00 orang pada Isnin depan untuk memberikan sokongan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang akan mengumumkan keputusan salah laku liwat.

Timbalan Presiden PKR Azmin Ali berkata pakatan pembangkang bersetuju untuk menggerakkan dan berkumpul di Kompleks Mahkaham Jalan Duta walaupun polis telah mengeluarkan arahan keras untuk tidak mengadakan perhimpunan semasa keputusan diumumkan yang telah mengambil masa dua tahun.

“Sistem kita begitu rapuh, kita perlu menjangka senario terburuk. Bersama PAS dan DAP kami akan mengumpul 100,000 orang di mahkamah untuk memberikan sokongan kami kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim,” kata Ahli Parlimen Gombak ini.

Beliau juga mengingatkan perhimpunan awam akan diteruskan sehingga pilihan raya umum jika bekas timbalan perdana menteri itu didapati bersalah.

“Kami akan teruskan. Perhimpunan sama akan diadakan di Pulau Pinang pada sebelah malam. Jika beliau dibebaskan maka Anwar akan diraikan di negerinya. Jika tidak kami akan ke Pulau Pinang untuk menuntut tuntutan kami,” katanya.

Pesuruhjaya PAS Selangor Dr Rani Osman juga berkata parti Islam itu akan menyeru setiap kawasan untuk menggerakkan dan “walaupun mereka di Sabah dan Sarawak mahu menyertainya.”
Anwar dituduh melibat bekas pembantunya, dakwaan yang mana beliau telah menafikan sekeras-kerasnya, selain mengatakan ia adalah agenda untuk memusnahkan karier politiknya.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur telah mendengar hujah penutup dari 8 Disember hingga 15 Disember dan akan mengumumkan keputusan pada Isnin ini.

Harapan ketua pembangkang itu untuk bergelar perdana menteri mungkin akan musnah sekiranya mahkamah memutuskan beliau bersalah yang akan membawa hukumum penjara maksimum 20 tahun.
Azmin menyifatkan tuduhan liwat itu sebagai “konspirasi berbahaya” namun menegaskan hari ini “rancangan Pakatan Rakyat tidak akan tergelincir dan akan dipilih menerajui kerajaan pusat selepas ini.”

Anwar sebelum ini dijatuhkan hukuman penjara sembilan tahun pada 2000 tetapi Mahkamah Persekutuan mengubah keputusan pada 2004 dan membenarkan beliau mengetuai kempen pilihan raya 2008.

Pada pilihan raya itu pakatan pembangkang menafikan kemenangan dua pertiga Barisan Nasional (BN) di Parlimen dan menawan lima negeri.

PR Gerakkan 100,000 Orang Berhimpun Secara Aman

PETALING JAYA, 3 JAN: Pakatan Rakyat (Pakatan) akan menggerakan 100,000 orang penyokong untuk berhimpun secara aman sebagai tanda sokongan kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 9 Januari ini bagi mendengar keputusan berhubung kes liwat II.
Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali berkata, muslihat Umno-Barisan Nasional yang merekasaya tomahan ini tidak akan menggelincirkan Pakatan Rakyat untuk menubuhkan kerajaan persekutuan.

Tegas beliau, Pakatan akan bangkit meruntuh tembok kezaliman walau apa pun konspirasi untuk memenjarakan Anwar.

"Walau apapun keputusan pada 9 Januari ini, pimpinan Keadilan bersama Pakatan Rakyat dan rakyat Malaysia keseluruhannya telahpun bersedia menggalas amanah memimpin negara serta berusaha mengembalikannya ke landasan tepat.

"Justeru saya memberi jaminan bahawa kepimpinan Keadilan akan terus menerajui agenda rakyat. Persoalan kepimpinan sememangnya diputuskan melalui permuafakatan dalam parti. 

"Semenjak dari penubuhannya kepimpinan parti merupakan suatu "evolutionary process," dan bukannya suatu "revolutionary process.", katanya.


Mengenai pendirian dan sokongan DAP pula katanya, Ketua AMK, Shamsul Iskandar sudah berjumpa dengan pimpinan DAP dan ianya akan dibincangkan semula dalam Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Rakyat petang ini dan taklimat Pakatan Rakyat pada 5 Januari ini.

Ujar beliau lagi, Pakatan Rakyat akan meneruskan program himpunan besar-besaran di Pulau Pinang pada sebelah malam pada hari yang sama.

"Apa yang telah kita susun, kita teruskan sama ada beliau dibebaskan ataupun dijatuhkan hukuman with bill atau without bill kerana gerakan ini bukan bermusim.

"Gerakan rakyat akan berterusan sehingga PRU-13. Diharapkan beliau akan diberikan Keadilan.

"Kita akan teruskan sama ada dibebaskan atau dipenjarakan dengan segera pada hari tersebut kita akan Penang. Kita ada satu perhimpunan besar pada 9 Januari jam 8 malam di tapak ekspo.
"Kalau dibebaskan beliau akan balik ke kampung untuk meraikan kemenangan tersebut.

"Sekiranya beliau ditahan kita akan balik ke Pulau Pinang untuk menuntut beliau dibebaskan daripada kezaliman," katanya.

Sementara itu, Pesuruhjaya Pas Selangor, Dr Abdul Rani Othman memberikan jaminan, Pas akan menggerakkan rakyat turun berhimpun bersama pada 9 Januari ini.

"Saranan saya, jangan seorang pun membawa senjata. Bawa video atau kamera untuk rakam. Saya menyeru ahli Pas untuk turun pada 9 Jan," katanya.

Isnin, 2 Januari 2012

Siswi UPSI Dibuang Kolej, Terima Ugutan Universiti

Tanjong Malim, 2 Jan : Seorang siswi dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Siti Nurul Piteriah yang turut dikenalpasti antara 17 yang ditahan dalam himpunan semalam tampil membuat pengakuan yang mengejutkan.
Menurutnya yang juga lebih dikenali ‘Yuyu Luna’ di laman sosial facebook, beliau menyatakan dirinya masih kabur dengan tindakan pihak polis menahannya dalam himpunan itu.
“Tadi (petang semalam) dah dibebaskan atas jaminan polis, perbicaraan 20 Januari nanti tetapi saya masih kabur atas kesalahan apa saya ditangkap jam 3.30 pagi tadi (1 Januari 2012).
“Sebab ada berlaku penipuan dari pihak polis untuk membawa saya ke balai.
“Saya tidak ditangkap, tetapi diberitahu oleh dua orang pegawai wanita bahawa ada orang mahu jumpa di dalam balai, maka saya ikut dan sampai di balai dorang cakap saya bersalah, cuma bila tanya apa kesalahan mereka tak bagi tahu.”, ceritanya dalam satu kenyataan.
Beliau yang dilihat aktif berpencak di pentas gerakan mahasiswa nasional akhir-akhir ini turut diberi amaran keras oleh pihak universiti.

Buang kolej, diugut ‘bar exam’
Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar & Alumni UPSI, Datuk Paduka Junaidi Abu Bakar (DDJ) diberitakan telah mengugut siswi berkenaan dalam satu ugutan yang dilihat tidak kena pada tempatnya.
Menurut Siti Nurul Piteriah lagi, beliau menerima ugutan tidak dibenarkan menduduki peperiksaan di UPSI semester ini.
“Saya memang dah awal-awal lagi diugut oleh TNC HEPA, Datuk Paduka Dr Junaidi untuk di bar dari ambil ‘exam’..”
Dalam pada itu, beliau juga disahkan telah dibuang kolej berkuat kuasa malam ini atas arahan pihak atasan yang tidak bersetuju beliau terlibat aktif dengan gerakan mahasiswa.
Menurutnya lagi, beliau tetap optimis tindakan pihak universiti itu bakal mengundang padah dalam memastikan imej UPSI dipandang tinggi masyarakat.
“Tindakan so far, dihalau dari kolej serta merta berkuat kuasa malam ini atas arahan “orang atas” yang berkepentingan atau pun “membalas dendam atas kederhakaan.”
“Bagi saya, ianya satu pencabulan dan sebagai isyarat satu revolusi besat bakal berlaku.”
UPSI sekat youtube, facebook
Sementara itu, dalam isu berasingan, satu maklumat diperoleh menyatakan pihak pentadbiran UPSI telah menyekat laman sosial facebook dan youtube daripada diakses warga kampus berkenaan.
Kejadian yang dilaporkan berlaku sejak petang semalam itu dinyatakan Pengerusi Pro-Mahasiswa Nasional, Mohd Taufiq yang menerima beberapa aduan dan laporan daripada penuntut UPSI.
“Saya terima laporan mengatakan sejak petang semalam, warga UPSI tidak dapat buka facebook dan youtube.
“Saya yakin semua itu ada kaitan dengan kejadian yang berlaku di perkarangan pintu masuk UPSI pagi semalam.”
“Dan saya gesa pihak pentadbiran universiti memberi penjelasan terperinci atas tindakan yang dilakukan.”, ujarnya dalam satu kenyataan.

Ada yang label polis sebagai anjing suruhan?

Surat terbuka kepada Polis

Salam sejahtera buat pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM), yang terkenal dengan slogannya ‘Cepat, Mesra dan Betul’. Hamba ingin menarik perhatian pihak tuan kepada peristiwa berdarah 1 Januari 2012 ketika penyuraian Himpunan Kebebasan Akademik di hadapan UPSI yang rata-ratanya disertai mahasiswa dan belia.

Di beberapa Negara yang pernah hamba berkelana, polis dianggap sebagai perkakas rejim dan bukan sebagai penjaga keselamatan awam. Polis juga ditakuti dan dibenci bukan diharapkan dan dihormati sebagai penjaga undang-undang.

Polis menjadi simbol kezaliman dan bukan panji-panji keamanan. Sehingga ada yang sanggup melabel polis sebagai anjing-anjing suruhan, yang bertindak mengikut arahan tuan tanpa berperikemanusiaan. Hamba pohon PDRM untuk tidak menjadi sedemikian di Tanah Tumpah Darahku, Malaysia tercinta ini.


Bersempena dengan tahun baru 2012 suka hamba selusuri beberapa peristiwa menarik yang berlaku sepanjang tahun sebelumnya, yakni 2011. Pertama, suka hamba ceritakan tentang Revolusi Tunisia, nyalaan api pengingkaran sivil yang berakar umbi daripada peristiwa seorang beliawan bernama Boazizi.

Bertitik tolak daripada tindakan kasar polis merampas gerainya, beliau membakar dirinya sehingga tindakan tersebut menjadi inspirasi kebangkitan rakyat menjatuhkan Presiden Zainal Abidin Ali.

Kedua, suka hamba kisahkan berkenaan Revolusi Belia Mesir, ketikamana anak-anak muda menggunakan Facebook dan laman interaktif sosial untuk meletupkan public disobedience.

Kempen kebangkitan ini tidak lain tidak bukan meletup kerana tindakan kasar polis memukul dan membunuh seorang aktivis belia bernama Khaleed Said dan kemunculan Laman Facebook, Youtube “We are all Khaleed Said” yang membela kematiannya. Tuan tahu bukan apa akhirnya berlaku kepada Presiden Husni Mubarak?

Ketiga, revolusi dan pergolakan di Yaman yang masih berterusan sehingga kini. Paling mengejutkan hamba antara tokoh yang terjulang namanya membakar semangat kebangkitan hanyalah seorang aktivis beliawati bernama Tawakel Karman! Perhatikan juga, semakin keras, ganas dan zalim perkakas kerajaan menentang rakyat, sebegitu keras, ganas dan dahsyat juga tindakbalas yang diterima!

Tuan perhatikan sendiri bagaimana hakikat yang berlaku di Libya. Bagaimana pula di Syria? Mengapa polis dan angkatan tentera begitu payah sekali menghadapi anak-anak tempatan, rata-ratanya bersenjatakan suara dan kain rentang?

Mengambil iktibar daripada peristiwa-peristiwa berkenaan saya mohon dua perkara daripada PDRM. Mohon jangan bertindak keras, ganas dan zalim kepada mahasiswa mahupun belia yang bangkit melaungkan perjuangan. Hamba risau darah muda mereka menggelegak kepanasan untuk bertindak balas.

Kedua, mohon jangan bertindak keras, ganas dan zalim sehingga muncul Boazizi, Khaleed Said dan Tawakel Karman versi Malaysia. Kecederaan Safwan Anang sudah cukup membakar semangat juang para mahasiswa! Jangan katakana tidak diberi ingat!


Yang tulus benar,
Hanglekiu
Sekolah Konsultansi Panglima

Gambar Seksi Pelajar Pintar Nur Amalina Che Bakri Tersebar?


Sekitar 2009 lalu, timbul cerita Nur Amalina gagal dalam pengajiannya di UK. Cerita itu kemudiannya dinafikan oleh beberapa pihak termasuk rakannya yang berada di universiti yang sama.

Baru-baru ini timbul pula dakwaan bahawa budak genius yang pernah menggemparkan negara kerana berjaya memperoleh 17A1 dalam SPM menerima kejutan budaya di UK. Dakwaan itu disertakan beberapa keping gambar yang didakwa diperoleh daripada akaun FB milik Nur Amalina. 

Untuk bacaan lanjut sila klik di sini.

 che amalina bakri berubah 20A1

 che amalina bakri berubah 20A1
 che amalina bakri berubah 20A1
Sumber gambar di sini.

Syabas Adam Adli! Kerana Keberanian Menurunkan Bendera Najib Di PWTC

Oleh Dinsman

BILA diberitahu ada pelajar yang bertindak menurunkan bendera gambar Najib di PWTC, saya macam tak percaya, dan tak beri perhatian serius kepada berita itu kerana menganggap mungkin orang tersalah faham berita atau ada orang sengaja mereka-reka cerita. Saya sendiri memang tak ikuti berita, sama ada di televisyen mahupun akhbar harian.

Sehinggalah ada orang SMS kepada saya meminta carikan anak muda bernama Adam Adli, pelajar UPSI Tanjung Malim, untuk diajak ke program Paksi di Felda Sg Tengi pada 23 Disember, kerana pelajar ini seorang anak muda yang berani berkata benar.

“Paksi duk cari anak muda yang berani berkata benar, nah sekarang kita sudah ada orangnya. Adam Adli. Baca interbiu dengan dia dalam Sinar. Memang dia berani dan tak takut berkata benar. Dia yang turunkan bendera gambar Najib tu.:

Wah, rupa-rupanya memang betul ada anak muda kita yang berani bertindak senekad itu. Menurunkan bendera gambar Perdana Menteri, di laman PWTC pula tu!

Tabik Adam Adli! Kamu memang berani. Baca wawancara dengan kamu itu, memang jelas kamu berani dan tahu apa yang kamu buat.

Bukan setakat aksi nakal seorang anak muda, tetapi aksi yang lahir dari suatu kesedaran dan keyakinan diri.

Alhamdulillah, kita masih ada anak muda yang boleh kita harapkan untuk berjuang kerana kebenaran dan keadilan.

Di zaman yang bukan sahaja anak-anak mudanya sudah kehilangan semangat perjuangan tetapi orang-orang dewasa yang intelektual, ilmuan, ulama dan budayawan pun semuanya sudah menjadi manusia materialis yang tanpa kesedaran kebenaran kecuali segelintir sahaja, kita berasa sangat lega apabila muncul seorang yang seperti Adam Adli ini.

Ya betul, saya jadi macam tak percaya pada berita itu pada mulanya bukanlah kerana apa, kerana sudah terlalu lama melihat masyarakat kita yang semakin hari semakin hilang kesedaran terhadap harga diri, semakin hilang kesedaran terhadap kepentingan dan makna kebenaran dan keadilan, semakin tidak mempedulikan apapun yang terjadi di sekeliling, dan semakin mementingkan kesenangan hidup materialis.

Melihat kawan-kawan yang ramai di kalangan penulis, budayawan, ilmuan, intelektual dan agamawan pun semakin tidak mempedulikan kemungkaran yang dilakukan oleh tokoh-tokoh pimpinan dalam pelbagai bidang (bukan sahaja politik), menyebabkan kita seperti tidak mahu berharapan lagi.

Berjuang tetap berjuang, tetap meneruskan perjuangan, dan tetap positif dengan perjuangan.

Tetapi oleh kerana realiti yang dihadapi hari-hari nampaknya seperti tidak juga membawa perkembangan yang diharapkan, maka harapan pun jadi seperti sudah membeku.

Seniman Paksi Rakyat (Paksi) sebenarnya tidak pernah berhenti berusaha mencari sahabat-sahabat seniman dan budayawan yang masih punya kesedaran terhadap kebenaran, terutamanya di kalangan anak muda (dipelopori Rozan dan Benz). Maka itulah apabila tercetusnya peristiwa berani seorang pelajar menurunkan bendera gambar Perdana Menteri itu, kawan-kawan pun SMS mencadangkan supaya Paksi mencarinya untuk diajak bergabung dalam aktiviti-aktiviti seni-budaya Paksi.

Memang itu suatu peristiwa besar sebenarnya. Terima kasih Sinar kerana menangkap saat penting peristiwa itu dan memberi ruang untuk anak muda itu menyatakan gejolak rasa-fikir dan semangat “berani kerana benarnya” itu; walaupun ramai ‘orang dewasa’ dan pemimpin establishment yang marah dan menuduhnya tidak beradab dan sebagainya.

Saya mengambil kesempatan ini menyatakan sokongan dan hormat kepada tindakannya yang sebenarnya sangat diharapkan dan sangat diperlukan oleh masyarakat kita hari ini. Ramai orang yang suka nak buat perkara macam itu sebenarnya, tetapi hanya seorang yang ada keberanian melakukannya. Syabas!

Hormat dan terima kasih juga kepada ayah dan ibunya yang bukan sahaja memahami tindakan anaknya itu, malah menyokongnya.

Kebetulan pula peristiwa ini terjadi di saat PAS sedang menghadapi suatu masalah rumit yang ditimbulkan oleh seorang Dr Hasan Ali, yang pernah menjadi Naib Presiden PAS, Pesuruhjaya Negeri Selangor, dan masih menjadi seorang Exco kerajaan negeri Selangor.

Entah bagaimana, saya tibatiba berasa peristiwa Dr Hasan Ali itu tidaklah begitu penting lagi, dibandingkan dengan peristiwa Adam Adli ini. Yang itu merosakkan harapan, yang ini pula membawa harapan baru. Penting lagilah harapan baru ini. Tenggelamlah berita Dr Hasan Ali yang cuba menarik perhatian umum dengan tindakannya menghentam pimpinan PAS itu.

Ya betul, seperti SMS Cikgu Khairuddin Masjid Batu kepada saya, katanya: “Bagi saya isu Dr Hasan hanya isu kecil yang bersifat setempat. Tidak akan berlaku perpecahan dalam PAS. Apa saja tindakan beliau sama ada keluar atau tidak, tak menjadi kudis bagi PAS.”

Kata Pengerusi Masjid itu lagi: “Ahli-ahli PAS telah biasa kehilangan pemimpin yang lebih besar dan pengaruh yang lebih kuat, seperti Asri Muda dan Nakhaei. PAS tetap utuh dan bertambah kuat.”

Betul, kita boleh lupakan saja isu Hasan Ali itu dan beri perhatian kepada kemunculan semangat baru seperti yang dibawa oleh Adam Adli ini.

Harapan yang membeku pun jadi cair dan segar semula. Semoga ia adalah suatu permulaan bagi sesuatu yang lebih bermakna, di ambang pilihan raya umum yang semakin dekat ini, memberi kekuatan baru yang lebih berkualiti lagi kepada PAS. Atau seperti kata Adam Adli: Kita mahu “merasakan kemenangan” yang kita inginkan itu! Insya- Allah.

Kerja kotor SPR masukkan pengundi hantu melalui sistem database dummy

Sebaran segera.

Pilihanraya umum sudah pasti tahun ini cuma bulan berapa sahaja kita tidak tahu...kak ros sahajalah yang tahu bila pilihanraya...kak ros jumpa bomoh? che det sajalah yang tahu kak ros jumpa bomoh mana sebab hanya yang kaki bomoh saja tahu siapa kaki bomoh...

Namun begitu jentera Pakatan Rakyat wajib tumpukan isu pengundi hantu...kita imbas kembali catatan Awas pengundi hantu melalui sistem database dummy SPR Oleh Songkok Putih
Sebelum ini, pihak TKO telah menyiarkan pandangan seorang pengunjung pakar IT bagaimana database dummy telah digunakan oleh pihak SPR untuk memangkan BN dengan cara yang kotor dan jijik semasa pilihanraya ke-11 2004 yang lalu.

Mereka mewujudkan 2 sistem database, iaitu satu database yang tulen yang disemak dan digunakan SPR sekarang sehingga hari mengundi. Yang kedua ialah database yang dikenali sebagai dummy bagi tujuan untuk menambah pengundi di sesuatu kawasan untuk memenangkan calon yang dikehendaki.
1. Wujud 2 database, satu tulen dan satu lagi dummy

2. Database tulen yang dikendalikan oleh pihak SPR

3. Data ini boleh diakses melalui internet
www.spr.org.my tanpa sebarang masalah melalinkan masalah teknikal kecil sahaja.

4. Data ini ini juga boleh diakses melalui SMS

5. Data ini juga dicetak dan diberikan kepada pihak yang bertanding dalam sola semakan daftar pemilih sebelum diwartakan pada 5 Februari 2008

6. Satu lagi database palsu dikenali sebagai dummy diwujudkan untuk tujuan menambah pengundi bagi sesuatu tujuan untuk memenangkan calon-calon BN. Pertugas khas BN boleh mengakses database ini, untuk tujuan penambahan dan pengurang melihat reaksi setempat bergantung kepada kawasalan kesungguhan pembangkang di kawasan berkenaan.

Mana-mana nama hantu yang terdedah akan dipadamkan dan diubahsuai supaya kerja jahat tidak dapat dikesan.

7. Database yang cetak disini akan diubah mengikut database dummy ini dan melihatkan pertanbahan pengundi yang begitu ketara di Kelantan dan Terengganu. Wujud mana-mana individu yang tidak mendaftar telah mendaftar dengan SPR.

Mana-mana bantahan yang dibuat sebelum ini sepatutnya nama mereka digugurkan telah diadakan semula pada lokasi yang berlainan untuk mengelirukan pembangkang.

Memindah dan mehilangkan nama-nama pengundi yang tidak membuat semakan akibatnya mereka tidak boleh mengundi pada hari pengundian.

Mengubahsuai maklumat pengundi untuk membenarkan hantu mengundi.

Untuk memudahkan anda melihat tatacara operasinya lihat carta alir di bawah:-

Klik pada gambar ini untuk besarkannya.


DATABASE INILAH SELAMA INI YANG MEMBERIKAN KEMENANGAN KEPADA BN DAN PEMINPIN MEREKA CAKAP BESAR SEBELUM PENGUNDIAN BAHAWA MEREKA AKAN MENANG!!

Politik Islam: Kaedah dan Pendekatan PAS Selangor

Oleh Khalid Samad
Saya ingin menjelaskan pandangan saya berhubung kaedah dakwah yang perlu diguna-pakai oleh PAS Selangor dalam keadaan PAS Selangor berada dalam kerajaan bersama PR. Bagi sebahhttp://2.bp.blogspot.com/-m3z4-uQ-RIc/TpivezGoS1I/AAAAAAAAH2Q/5aC2u6SNAkU/s400/khalid%2Bsamad%2B01.jpgagian orang yang tidak memahami proses dakwah, mereka menganggap kedudukan PAS Selangor sebagai ‘minor’ partner adalah tidak bermakna dan tidak mendatangkan apa-apa manfaat kepada perjuangan dakwah Islam yang dibawanya. Kekeliruan ini akan terus menghantui mereka sehingga persoalan ini dijelaskan.


Pada mulanya saya ingin mengatakan bahawa walaupun kerusi PAS adalah agak kurang, namun, kerajaan PR tidak boleh terus berkuasa tanpa adanya PAS bersamanya. Maka kedudukan PAS adalah sepenting parti komponen lain dalam PR. Oleh itu, tanggapan bahawa ‘minor’ partner adalah tidak berpengaruh atau tidak berkuasa adalah amat meleset sekali.

Kedua, dan ini adalah lebih penting, banyak kekeliruan boleh diperbetulkan oleh PAS sambil berkongsi kuasa dan di sini, saya ingin menjelaskan apa yang boleh diusahakan. Mungkin selama ini wawasan sebegini tidak diperjelaskan dan oleh itu ada yang menganggap tiada yang bermakna boleh dicapai melalui PR. Oleh kerana adanya tanggapan yang negatif yang sebegini, persoalan ini amat penting diperjelaskan sebelum PRU ke 13 ini. Di sini saya jelaskan matlamat yang perlu dicapai oleh PAS walaupun PAS hanya sebahagian dari kerajaan yang memerintah.

1. Membuktikan politik Islam adalah bersih dan PAS mampu menggantikan UMNO
Apabila PAS memerintah Selangor bersama PR, PAS menengahkan barisan pemimpin yang mampu membuktikan bahawa politik tidak semestinya kotor. Sering kita diberitahu “kalau PAS memerintah, sama sahaja. Orang PAS pun akan makan rasuah kerana politik itu kotor”. Selama 4 tahun memerintah PAS telah memberi suntikan ubat yang hebat kepada ummat Islam yang telah lama dijangkiti virus belaan UMNO ini. Mereka dapat melihat betapa bersihnya pemimpin PAS dan PR dan dengan itu terbukti bahawa politik tidak semestinya kotor.

Begitu juga pegangan khurafat bahawa hanya UMNO mampu memerintah. Pegangan ini dapat dilenyapkan dari pemikiran ummat Islam apabila terbukti kemampuan pemimpin PAS dan PR memerintah Negeri Selangor dengan baik dan cemerlangnya.

Walaupun ini dilihat sebagai persoalan remeh oleh sebahagian masyarakat Islam, ianya persoalan kefahaman dan aqeedah. Ia perlu diperbetulkan sebelum kita boleh harapkan sesuatu yang lebih dari ummat Islam dan rakyat jelata.

2. Membuktikan keadilan Islam terhadap seluruh manusia
Satu lagi kekeliruan besar yang telah lama disebar-luas oleh UMNO ialah kepercayaan bahawa Islam itu adalah Melayu dan Melayu adalah Islam. Berdasarkan fahaman sebegini, perjuangan untuk menjadikan Melayu sebagai ‘tuan’ adalah sebahagian dari perjuangan Islam. Berdasarkan fahaman ini juga, maka apa jua penyelewengan dan kezaliman yang dilakukan, sekiranya yang mendapat manfaat adalah beberapa orang kroni Melayu, maka ianya diharuskan oleh Islam. Terbayang jelas seorang yang walaupun terbukti telah songlap RM 250 Juta, bertempik dengan beraninya, “Allah bersama kita. Allah bersama kita”.

PAS, dalam kedudukan memerintah melalui PR boleh menggunakan kedudukan yang ada untuk membuktikan keadilan Islam dan hakikat bahawa Islam itu didatangkan untuk manfaat manusia. Melalui tingkah laku para pemimpin PAS dan sikap serta pendirian mereka maka keadilan Islam boleh dizahirkan. Apabila PAS, di atas nama Islam menzahirkan keadilan Islam, maka ketakutan bukan Islam terhadap Islam akan turut dikurangkan. Pada masa yang sama, orang Islam juga akan semakin memahami bahawa Islam itu adalah rahmat untuk seluruh manusia, bukan untuk orang Islam atau orang Melayu sahaja.

3. Meningkatkan kefahaman ummat Islam dan bukan Islam terhadap ajaran Islam
Melalui perkongsian kuasa, PAS boleh berusaha untuk membuka seluasnya saluran dakwah dan pendidikan Islam yang formal dan tidak formal. Kejahilan ummat Islam terhadap Islam perlu ditangani dan begitu juga kekeliruan bukan Islam terhadap Islam. Kejahilan dan kekeliruan ini diusahakan UMNO selama ini supaya mereka kekal berkuasa. Apabila PAS berkongsi-kuasa, maka perlu tangani masalah ini secara berkesan lagi berhemah.

Sekolah agama perlu dibantu. Gaji para guru agama perlu dinaikkan dan segala usaha ke arah pembinaan kefahaman Islam yang mantap perlu dipertingkatkan. Masjid dan Surau perlu dijadikan medan ilmu untuk memuaskan ummat Islam yang sentiasa dahagakan ilmu. Jawatan-jawatan ketua-kampung, ahli JKK, ahli majlis, Nazir Masjid, Imam dan Bilal serta AJK Masjid dan Surau perlu dimanfaatkan untuk mengarahkan ummat Islam dan masyarakat kearah pemahaman dan penghayatan Islam secara menyeluruh. Sebelum ini, di bawah pemerintahan UMNO, kesemua saluran ini ditutup rapat.

4. Perubahan secara paksaan
Berdasarkan apa yang disebut di atas, pasti ada yang tidak berpuas-hati dsan mungkin akan berkata, “Soal membenteras rasuah, keadilan, kefahaman, aqeedah dan ilmu boleh perbetulkan oleh orang lain. Itu kerja dakwah, kita parti politik. Kita ada kuasa, kita guna kuasa dan paksa.”

Bagi mereka, selagi jualan arak di Seven-11 tidak dihentikan, kedai-kedai nombor ekor tidak ditutup, adanya manusia muslim yang tidak bersembahyang, tangan pencuri tidak dipotong dan penzina tidak direjam, maka Islam itu tidak berkuasa dan tiada manfaat segala yang lain. Membenteras rasuah, keadilan, kefahaman, aqeedah dan ilmu adalah perkara yang boleh diusahakan oleh golongan ‘pendakwah’ bukan golongan ‘ahli politik Islamik’!

Maka inilah juga sebenarnya sebahagian dari kecetekan ilmu yang ada di kalangan mereka yang menggelar diri sebagai ahli politik Islamik. Mereka menganggap bahawa cara hidup Islam itu perlu dipaksa ke atas masyarakat dan ahli politik Islamik adalah manusia pilihan Allah untuk memaksanya! Sedangkan perjuangan ahli politik Islamik tidak dapat dipisahkan dengan dakwah Islam dan setiap ahli politik Islamik adalah pendakwah.

Ahli politik Islamik boleh diumpamakan sebagai seorang doktor. Masyarakat pula sebagai pesakit. Pesakit sedang mengidap berbagai jenis penyakit sehingga tidak boleh berjalan dan berlari seperti orang yang sihat. Oleh kerana penyakitnya begitu kronik, pesakit terlentang atas katil. Seorang doktor yang bijak akan merawatnya sedikit demi sedikit sehingga pesakit semakin sihat, boleh duduk, bangun berdiri, berjalan dan akhirnya berlari. Sekiranya doktor memaksa pesakit itu untuk terus bangun dan berlari, tanpa terlebih dahulu merawat penyakitnya, pesakit itu akan pitam dan mungkin bertambah parah keadaannya atau lebih teruk lagi akan terus mati.

Kalau tidak mati sekalipun, apa yang dikhuatiri pesakit itu akan menggantikan doktor itu dengan doktor lamanya. Sedangkan semua sedia maklum bahawa doktor lama itulah yang selama ini meracuninya sehingga dia jatuh sakit pada asalnya!

PAS sebagai doktor baru mesti merawat penyakit-penyakit khurafat, kekeliruan dan kejahilan yang ditimpakan ke atas masyarakat oleh doktor asal masyarakat iaitu UMNO. Terapinya panjang kerana penyakitnya kronik. Namun PAS perlu bersabar kerana tidak mahu pesakit itu menggantikannya dengan doktor yang asal yang akan menjadikan penyakitnya semakin kronik.

Inilah kaedah yang perlu diguna-pakai oleh PAS Selangor. Jangan terburu-buru dan jangan memaksa. Tetapi tentukan risalah Islam itu dari segi keadilannya dan rahmatnya sentiasa kedengaran dan kelihatan jelas.

WaLlahu 'Alam
KHALID SAMAD

Ahad, 1 Januari 2012

Isu Madrasah Salihiah - Penjelasan 10 Dakwaan Umno

ALOR SETAR - Setelah dikritik hebat pihak tertentu berikutan Kerajaan Negeri bertegas mahu merobohkan Madrasah Salihiah untuk dibangunkan Kompleks beli belah Aman Central, Kerajaan Negeri tampil mengemukakan penjelasan terhadap 10 dakwaan yang dilemparkan.

Exco Penerangan, Abd Ghani Ahmad berkata, penjelasan dibuat supaya rakyat dapat membuat penilaian sendiri, dan tidak terpedaya dengan dakwaan yang dilemparkan atas tindakan Kerajaan Negeri.

Merujuk dakwaan yang mengatakan Kerajaan Negeri bertindak zalim kerana mahu merobohkan madrasah, Abd Ghani berkata, keputusan dibuat bukan sewenang-wenangnya, sebaliknya dirujuk kepada Majlis Fatwa Negeri Kedah, diketuai Mufti Kedah, Datuk Sheikh Badaruddin Ahmad.


“Majlis Fatwa bermuzakarah dan putuskan surau itu boleh dirobohkan berdasarkan kaedah istibdal, iaitu pindah wakaf kepada manfaat yang lebih baik. Pampasan RM1.48 juta diberi kepada Majlis Agama Islam Kedah (Maik) selaku pemegang amanah surau untuk dapatkan wakaf yang baru,” katanya.

Menurutnya, di lokasi yang dirobohkan pula dibina surau baru yang mampu menempatkan 400 jemaah, berbanding 200 jemaah di madrasah itu.

“Surau baru dibina dan pampasan untuk adakan wakaf yang baru diberi. Makna, roboh satu dapat dua madrasah, bukankah lebih manfaatnya,” katanya.

Dakwaan kedua kononnya Mufti Kedah dipaksa turut kehendak Kerajaan Negeri turut disangkal Abd Ghani.

“Mufti Kedah dan Majlis Fatwa berada bawah kuasa Tuanku Sultan, yang kini Yang di-Pertuan Agong, bukannya lantikan Menteri Besar. Justeru, tuduhan itu tidak berasas. Mufti juga tidak buat keputusan berseorangan tetapi secara muzakarah,” katanya.

Menurutnya, kesemua anggota Majlis Fatwa terdiri dari kalangan ulama dan ilmuan agama dan ketokohan mereka tidak wajar dipertikai.

Abd Ghani berkata, menjawab tuduhan ketiga, iaitu surau baru dalam kompleks sukar diakses, katanya, surau itu dibina di aras bawah dan boleh diakses dari luar pada bila-bila masa.

“Jika kompleks itu ditutup, orang ramai masih boleh masuk surau dari laluan lain yang disediakan. Ia juga akan menampakkan syiar sebuah surau seperti kubah dan melaungkan azan setiap kali masuk waktu solat,” katanya.

Menurutnya, berbanding Madrasah Salihiah, hanya dibuka pada waktu Zuhur dan Asar, manakala pada waktu lain surau dikunci dari luar dan tidak diimarahkan sepanjang lima waktu.

Dakwaan keempat yang mengatakan madrasah itu bernilai 100 tahun dan mempunyai nilai sejarah, Abd Ghani berkata, bangunan asal madrasah sudah diroboh pada 2007, dan bangunan sedia ada adalah bangunan baru sebagai ganti.

“Sebahagian besar bangunan adalah ruang pejabat yang disewa kepada syarikat insurans, hanya satu ruang untuk bersolat. Dianggarkan bangunan baru itu berusia empat tahun dan pampasan yang diberi dengan menilai keseluruhan tanah dan bangunan,” katanya.

Tiada anak kariah solat Subuh berjemaah di madrasah

Mengulas dakwaan kelima, mengaitkan seluruh bangunan madrasah sebagai rumah Allah, Abd Ghani menyangkal dan menegaskan, rumah Allah hanya untuk surau atau masjid yang menepati syarat, antaranya, tandas mesti terpisah dari bangunan utama musala, seperti
mana kesemua masjid di dunia ini.

“Madrasah Salihiah tidak boleh dipanggil rumah Allah kerana tandas, pejabat perniagaan dan surau berada dalam satu bangunan. Hanya satu ruang untuk surau, seperti mana status surau di bangunan lain,” katanya.

Abd Ghani turut menafikan dakwaan keenam, iaitu lebih 200 jemaah memakmurkan madrasah itu setiap waktu solat kerana didapati hanya ada beberapa rumah orang Islam berdekatan.

“Ramai yang memilih Masjid Zahir untuk tunai solat. Jika benar surau itu ada 200 anak kariah, mengapa tiada seorang pun datang solat Subuh di situ? Mereka yang demonstrasi mengaku anak kariah, tetapi mereka sebenarnya penduduk Taman Wira Mergong,” katanya.

Menurutnya, bangunan itu lebih berfungsi sebagai pejabat syarikat insurans berbanding sebuah madrasah.

Tuduhan ketujuh yang mahu ganti wakaf (surau) dibuat sekitar lokasi berkenaan, Abd Ghani berkata, cadangan itu mungkin baik tetapi persoalannya, bagaimana mahu memenuhi surau ganti wakaf itu kelak, sedangkan kawasan itu bukan perkampungan orang Islam.

“Bukankah lebih baik fikirkan untuk penuhkan surau baru di kompleks perniagaan yang akan dibina, lebih manfaat juga kita guna pampasan bina surau baru di kawasan ramai penduduk,” katanya.

Mengulas dakwaan kelapan yang mengaitkan sebuah gereja berdekatan tidak dirobohkan, Abd Ghani berkata, gereja itu tidak termasuk dalam lokasi strategik yang mahu dimajukan.

“Jika gereja sengaja mahu dimasukkan, maka perlu buat ganti gereja dalam kompleks itu juga. Adakah rakyat negeri ini bersedia melihat sebuah gereja dalam kompleks yang sama dengan surau?” katanya.

Dakwaan kesembilan pula menyebut, mengapa beri peluang kepada pemaju Aman Central yang bukan Islam majukan ekonomi negeri?

Abdul Ghani berkata, Aman Central adalah usaha sama antara Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) dan pemaju, Bellview Group, bukannya projek milik pemaju semata-mata.

“PKNK milik Kerajaan Negeri, projek ini akan beri manfaat kepada rakyat Kedah, seperti peluang pekerjaan. Realiti dunia kini, akibat kelemahan orang Islam, tidak ada satu aspek yang umat Islam dapat bangunkan iktisad tanpa bantuan bukan Islam. Tidak boleh ada sikap
‘biar orang Islam mundur asal bukan Islam jangan kaya’,” katanya.

Menurutnya, jika begitu, orang Islam tidak boleh menunaikan haji untuk elak bukan Islam yang mengusahakan kapal terbang mendapat untung.

Mengulas dakwaan terakhir, tidak pernah berlaku dalam sejarah negeri Kedah, rumah Allah (masjid/surau) dirobohkan untuk bina kompleks beli belah, Abd Ghani berkata, ianya tidak benar.

“Masjid Alor Malai pernah dirobohkan untuk bangunkan kompleks Al-Bukhari, yang menempatkan kompleks perniagaan. Sebuah masjid baru dibina bukan atas tapak lama, tetapi di lokasi lain dengan kaedah istibdal, sama seperti kaedah Madrasah Salihiah,” katanya.

Menurutnya, ianya tidak dijadikan isu kerana ketika itu Kerajaan Barisan Nasional (BN) memerintah, dan Pas selaku pembangkang tahu hukum hakam dan tidak membantah.

“Sekarang isu Madrasah Salihiah jadi panas sebab pembangkang (BN) kini berasa lebih arif daripada ulama dalam Majlis Fatwa, dan buat pelbagai kenyataan dan dakwaan,” katanya.

Calon boleh menang adalah calon pilihan Najib

http://topnews.in/law/files/Najib-Tun-Razak.jpgTerdapat ramai yang sangat tidak berpuas hati dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak atas sebab-sebab yang begitu banyak.

Ada yang tidak gembira kerana Najib bukanlah Perdana Menteri yang dipilih dan merasakan dia tidak boleh menjalankan tugas sebagai pembuat keputusan tertinggi bagi Malaysia, dan Malaysia tidak berada dalam keadaan yang lebih baik sejak beliau mengambil alih jawatan.


Mungkin pada masa ini, orang-orang UMNOlah yang paling membimbangkannya kerana mereka adalah orang dalaman. Mereka benar-benar tidak berpuas hati dengan prestasi buruk Najib dalam sektor ekonomi kerana ini melibatkan periuk nasi mereka.

Bahagian kek yang besar bagi orang UMNO telah menjadi kecil. Ahli-ahli UMNO juga tidak berpuas hati kerana Najib hanya mahu orang-orangnya dalam senarai 'calon boleh menang'.


Wajah talam dua muka UMNO

Dalam perhimpunan agung November lalu, Najib menyangka bahawa dia telah berjaya memujuk perwakilan untuk membuat resolusi bagi membenarkan dia menjadi presiden sekali lagi.

Tetapi anehnya dia tidak Nampak bahawa mereka hanya berpura-pura sama seperti pentadbiranya yang penuh dengan sifat kepura-puraan.

Contohnya Idris Jusoh, yang merupakan orang pertama menyokong resolusi Najibmemberi jaminan bahawa dia dengan senang hati akan melepaskan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) jika ia akan membantu UMNO menang PRU ke-13 nanti.


Kini dengan hanya tempoh sebulan, Idris mendendangkan lagu lain pula. Idris, hanya beberapa hari yang lalu telah memberi amaran bahawa jika lawannya Ahmad Said dibenarkan untuk bertanding, UMNO akan kehilangan kerajaan negeri Terengganu.

Masihkah ada sesiapa yang percaya perbalahan dalaman masih tidak wujud di Terengganu seperti yang didakwa UMNO? Lebih-lebih lagi, adakah mana-mana ahli UMNO yang benar-benar mempercayai Najib untuk berlaku adil dalam memperuntukkan kerusi bagi kerusi-kerusi panas bagi membuktikan parti itu masih hidup dalam sebuah keluarga bahagia yang besar!


Mungkin, lebih-lebih lagi Shahrizat yang masih lagi ahli UMNO yang mempunyai potensi untuk menghancurkan Najib. Seperti Idris Jusoh, yang nekad tidak membenarkan mana-mana pemimpin UMNO yang lain menjadi Menteri Besar Terengganu yang seterusnya, Shahrizat pula bersiap untuk berperang.

Dia sibuk mengumpul sumber untuk memastikan bahawa Najib dan penasihatnya tidak tidak akan menjatuhkan dirinya dengan menggunakan skandal NFC yang bernilai RM250mil sebagai alat. Ini termasuk kem-kem yang diketuai oleh Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan bekas Perdana Menteri, Abdullah Badawi.


NFC mengambil rupa bentuk lain di dalam UMNO

Sejak skandal NFC didedahkan oleh pihak PKR, pimpinan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim, ia telah wujud dalam bentuk lain pula dalam UMNO itu sendiri.

Ia telah menjadi suatu alat bagi tawar-menawar boleh digunakan oleh Najib untuk meraih sokongan rakan-rakan dalam parti dan mencantas putik cabaran dari Muhyiddin untuk jawatan presiden pada tahun 2012.

Untuk rakyat Malaysia yang lain, NFC adalah lambing kemerosotan negara ini selepas beberapa dekad rasuah berleluasa namun, kepada orang-orang UMNO, ia hanya satu lagi pertempuran dalamanbakal menjadi ibu kepada perang sivil UMNO.


'Pelan B' yang merupakan perangkap yang bodoh Najib melibatkan seorang saudara keluarga Shahrizat yang dikatakan telah disogok untuk berpaling terhadapnya.

Ini tidak mungkin akan berjaya kerana ianya tidak lagi mudah untuk meyakinkan rakyat Malaysia sudah semakin kritis dan benar-benar jijik dengan DVD seks Datuk T terhadap Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim pada awal tahun ini.


Satu lagi sebab kerana, Pilihan Raya Umum ke-13 yang sudah terlalu hampir.

Perang saudara telah bermula

Sementara itu, apabila Najib sedang bersedia untuk berhadapan dengan Muhyiddin, penyokong-penyokong mereka telah mula melepaskan tembakan peluru di antara satu sama lain.

Pembantu rapat Najib yang juga Timbalan Menteri, Awang Adek telah didedahkan sebagai menerima 'sumbangan' yang beliau tegaskan adalah dana yang bertujuan untuk membiayai bahagian UMNOnya, tetapi ia boleh jadi hanyalah sebahagian daripada politik wang.


Maklumat yang sama telah didedahkan melibatkan setiausaha kanan peribadi Muhyiddin, yang juga menerima wang, yang memaksa Muhyiddin untuk menjalankan siasatan.

Walau bagaimanapun, semua tahu bahawa dana yang dikumpul oleh pembantu kanan ini akhirnya akan digunak oleh pihak pemimpin-pemimpin tertinggi, mendorong ramai untuk mencemuh Muhyiddin atas "jaminan palsu" itu.


Bagaimanpun, dalam kes Shahrizat, ia akan menjadi lebih rumit kerana jika dia dikompromi, begitu juga nasib UMNO. Pertama, dengan Shahrizat masih dalam UMNO kes NFC akan dikaitkan dengan UMNO dan ini akan mendatangkan kesan yang buruk.

Tetapi, jika Shahrizat diketepikan, dipaksa berhenti atau dipecat, Penyokong Shahrizat akan bersimpati dan merasakan bahawa Najib tidak berlaku adil dan gagal untuk menjalankan tugas-tugas presiden dengan baik.


Sahrizat dan pilihannya

Shahrizat mempunyai beberapa pilihan. Sebagai orang dalam, dia tahu banyak perkara dan dengan mudah boleh meniupkan wisel sama ada dalam penulisan blog atau dengan fakta dan bukti terhadap sesiapa yang menentangnya pada masa ini.

Trend ini telah dikesan didalam UMNO untuk menggerunkan kebanyakkan pemimpin UMNO. Shahrizat hanya boleh tunggu dan lihat tetapi dia juga mungkin membuat satu langkah berjaga-jaga kerana dia tidak lagi ada i apa-apa untuk disembunyikan dan hanya mahu menyelamatkan keluarganya.

Perang blogger telah terikat di sisi undang-undang untuk mewujudkan rasa tidak puas hati orang dalaman UMNO terhadap Najib, keranan baru-baru ini dia telah melancarkan satu ruang siber jutaan ringgit lengkap dengan askar siber dan penulis blog yang dibayar menggunakan dana kerajaan untuk menyerang pembangkang.

Pesaingnya dalam UMNO boleh mengagak bahawa mereka juga akan menerima tempias ini dan akan tertanya-tanya mengapa wang rakyat digunakan untuk kepentingan Najib.


Jelas sekali, untuk memburukkan Najib, mereka yang tidak berpuas hati dengan Najib akan memulakan kerjasama dengan Shahrizat. Orang dalaman parti berkata, Muhyiddin telah cuba menyelesaikan sebagai isu ini. TPM, yang juga Timbalan Presiden UMNO, telah memberitahu pemberita bahawa tiada keputusan telah dibuat ke atas nasib Shahrizat.

Bagi bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad, walaupun telah menggesa Shahrizat untuk berhenti sebelum dia dihalau keluar, mungkin juga akan membantu Shahrizat - bukan semata-mata untuk Sahrizat tetapi kerana sifat kuku besinya yang ingin meletakkan lebih banyak tekanan kepada Najib untuk memastikan bahawa orang-orangnya termasuk Mukhriz berada dalam senarai calon-calon boleh menang.

Semua pertaruhan dihentikan, pelaung terbuka buat semua

Kesannya, Ketua-ketua UMNO yang licik dengan satu tamparan skandal NFC telah menjadikan senarai calon-calon 'boleh menang' Najib tidak bermakna. Semua pertaruhan tidak berguna.

Tiada seorang pun calon pilihan Perdana Menteri boleh yakin untuk bertanding bagi kerusi. Sekarang musim bebas untuk semua merebut kuasa telah diisytiharkan untuk UMNO, lanun tertua Malaysia!


Oleh itu, rakyat Malaysia boleh mengharapkan beberapa pembongkaran mengejutkan. Khir Toyo, Altantuya, Scorpenes, alatan perang yang berlipat ganda mahal, rasuah di wilayah Iskandar yang melibatkan kelaurga Badawi dan mungkin cincin berlian bernilai AS $ 24 juta Wanita Pertama kita Rosmah Mansor akan muncul semula dalam tajuk utama media semasa dalam beberapa bulan sebelum pilihan raya yang umumnya dijangka pada bulan Mac 2012.

Malaysia Chronicle

80,000 sertai Countdown 2012 kerajaan Selangor

Harakahdaily
KUALA LUMPUR, 1 Jan: Gandingan dua selebriti hebat dari latar belakang berbeza, penceramah bebas Ustaz Azhar Idrus bersama pelakon, pelawak dan pengacara, Zizan Raja Lawak berjaya menarik kehadiran kira-kira 80, 000 orang ke Program Countdown 2012 di Dataran Kemerdekaan, Shah Alam, malam tadi.

Difahamkan, jumlah ini jauh lebih memberangsangkan berbanding jumlah kehadiran ke program "Karnival Sayangi Selangor" dan sambutan malam tahun baru anjuran kerajaan BN di I-City yang dianggarkan sekitar 5,000 sahaja, meskipun dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri sendiri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Tinjauan rawak ke laman-laman blog bukan politik hari ini juga mendapati rata-rata penulis mengulas mengenai kemeriahan program malam tadi serta memuat naik gambar-gambar dan video sekitar program.

Antara yang diulas adalah mengenai keserasian Ustaz Azhar dan Zizan sewaktu forum soal jawab agama berlangsung dan petikan gitar oleh Ustaz Azhar sendiri.

Kemeriahan program turut diserikan dengan kehadiran bekas gitaris kumpulan Kamikaze, Shamril Salleh atau Sham Kamikaze yang sudah melakukan penghijrahan, pendakwah bebas, Ustaz Syed Nor Hisham Tuan Padang, juara program realiti tv pencarian imam muda, Imam Muda Ashraff serta selebriti Astro Oasis, Akhil Haiyy.

Rata-rata mereka juga mengharapkan program seperti ini yang menampilkan hiburan mendidik jiwa diteruskan oleh Kerajaan Negeri Selangor dan juga negeri-negeri lain.

Ini membuktikan rakyat malaysia khususnya anak muda mula meminati program-program mendidik apatah lagi jika ianya ditampilkan "kena dengan caranya".

Antara pimpinan Pakatan Rakyat Selangor yang hadir malam tadi ialah Exco Kerajaan Negeri, Dr. Halimah Ali, Haniza Talha dan Yaakob Safari serta Pesuruhjaya PAS Shah Alam, Khalid Samad.

Roboh Surau: Surat habaq pencacai kata lebih 1000 oranghakikatnya tak sampai 100 orang


Oleh: Mat Kering Bakaq Bata

MK ingatka puak penganjur tu boleh himpunkan ribuan manusia sampai jem bandaraya Alor Setaq, rupanya yang hadir cuma sekitar 100 orang. Itupun setelah berlaku kerahan tenaga dan umpan jamuan nasi. Kesimpulannya depa pulun tara mana pun, rakyat Kedah khususnya orang Melayu buat tak peduli dengan seruan tak ketahawan hala tu.
Begitu jugak waktu buat solat hajat, ingatka habih semua ulamak, tok guru pondok, tok iman turun.. Tak dak pun!!! Yang hadir antaraya mat rempit, budak2 tak tahawan keluloi serta penagih ayaq ketum. Nama pun 'solat hajat politik' mana nak mai 'roh' keikhlasannya. MK tak nafi ada yang ikhlas, tapi mereka adalah mangsa manipulasi UMNO yang cuba menipu umat Islam.

MK nasihatkan puak2 yang jadi alat tunggangan UMNO tu, cukuplah tuu.. behentilah keja takdak paedah hangpa tu. Berdosa hukumnya dok pemain solat hajat untuk tujuan politik sempit UMNO. Pi buat keja lain yang banyak manfaat untuk umat Islam.

Tahun 2012: Lelaki bertopeng kejutkan sambutan 2012
MALAYSIA KINIKeceriaan pengunjung selepas menyaksikan pengiraan detik 12 malam sempena Tahun Baru 2012 di Dataran Merdeka sedikit terganggu apabila sekumpulan lelaki bertopeng dikesan berhampiran lokasi sambutan.
Kumpulan yang disertai kira-kira 100 orang itu dilihat melakukan beberapa aktiviti, dipercayai bagi memperjuangkan kebebasan berkumpul di negara ini.
v for merdeka 010112 09Mereka bagaimanapun dilihat tidak mengganggu kira-kira 50,000 pengunjung yang hadir bagi menyaksikan konsert Ambang 2012 anjuran Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, bermula seawal 8 malam.
Anggota kumpulan itu ada yang memakai kemeja-T tertera tulisan 'Occupy Dataran' dan topeng yang beraspirasikan filem terkenal 'V For Vendetta' manakala sebahagian lagi berpakaian putih, yang dipercayai bermotifkan perjuangan agama.
Polis dilihat dapat mengawal keadaan sehingga semua pengunjung termasuk kumpulan terbabit bergerak meninggalkan Dataran Merdeka. Bernama

2012 Tahun Baru Di Dataran Shah Alam

Dataran Kemerdekaan Shah Alam dipenuhi ribuan anak muda macam Dataran Tahrir

Malam tadi saya ke Dataran Kemerdekaan Shah Alam untuk melihat suasana sambutan Tahun Baru 2012 anjuran kerajaan negeri Selangor di bawah Exco Pendidikan Dr Hajah Halimah Ali.Pada fikiran saya tidak akan berjaya menarik orangramai untuk hadir sebab ini anjuran kerajaan negeri.Maklumlah media Umno kata rakyat Selangor khususnya orang Melayu bukan minat pun apa-apa agenda kerajaan negeri.Klik gambar untuk besarkan.

Tapi segala tanggapan saya salah.Ribuan anak muda hadir yang pada fikiran saya tak kurang daripada 10,000 orang membayangkan bahawa kalau macam nilah sambutan anak muda Melayu khususnya terhadap kerajaan negeri Selangor tak berjayalah Umno Selangor nak tawan Selangor!

Dataran Kemerdekaan Shah Alam yang terletak di sebelah bangunan Umno Selangor malam tadi bergema dengan laungan takbir bukan takbur.Acara dimulakan dengan solat Isya berjamaah di padang yang luas yang julung-julung kali diadakan.Kempen anti zina , anti maksiat turut jadi agenda utama dalam sambutan tahun baru 2012 kerajaan negeri Selangor.

Penceramah terkenal masa kini yang jadi idola anak muda iaitu Ustaz Azhar Idrus berbicara secara santai dalam soal-jawab agama bersama Zizan Rajalawak .Turut tampil menghiburkan orangramai dengan lagu-lagu berunsur ketuhanan ialah Syam Kamikaze, Shahir AF

Umno Selangor yang kini berkampung di I-City Shah Alam , Seksyen 7  dengan meratib-ratib 'Selamatkan Selangor' tentu terkejut beruk dengan sambutan anak muda Melayu kepada PR di Selangor.PR di Selangor telah berjaya Selamatkan Selangor' daripada terus dijadikan lubuk duit oleh Umno Selangor.Wahai anak muda pada anda semualah harapan untuk jadi penyelamat supaya Umno terus kalah di Selangor.

Dataran Kemerdekaan Shah Alam malam tadi macam Dataran Tahrir di Mesir.

Tahun baru 2012 dah bermula maka bermulalah perang pilihanraya yang semakin hampir.Marilah kita ramai-ramai tua muda , miskin kaya bersatu tenaga untuk jadikan Umno patah segala sayap dan berjaya dikuburkan daripada terus berkuasa di Putrajaya.Selamatkan anak cucu kita daripada terus bertuhankan Umno yang bongkak, sombong dan zalim tidak mahu dengar tuntutan rakyat yang mahukan perubahan dalam sistem pilihanraya yang adil dan telus.

Selamat tahun baru 2012 buat semua pengunjung blog ini tak kira apa saja parti yang anda pilih.
Related Posts with Thumbnails