Jumaat, 27 Mei 2011

Pelaku Mirip Anwar Dalam Video Seks Sudah Disiasat

Polis semalam mengesahkan pihaknya menyiasat pelaku di dalam rakaman video seks yang didakwa membabitkan seorang lelaki mirip seorang pemimpin pembangkang dengan seorang pelacur di sebuah apartmen di ibu negara yang didedahkan kepada sekumpulan wartawan pada 21 Mac lalu.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai skop siasatan pelaku dalam video seks tersebut termasuk identiti pelakunya itu.

“Memang kita siasat (pelaku) sebab kita sudah kenal pasti dia,” kata beliau pada sidang akhbar di Bukit Aman di sini semalam.

Menurut beliau, kertas siasatan yang lengkap berhubung kes rakaman video seks telah diserahkan kepada pihak Peguam Negara pada minggu lalu dan menunggu maklum balas daripada jabatan itu untuk tindakan selanjutnya.

Difahamkan, kertas siasatan di bawah Seksyen 292 Kanun Keseksaan iaitu memiliki dan mengedar bahan lucah itu sebelum ini pernah dipulangkan semula oleh Peguam Negara sebanyak dua kali kepada polis untuk siasatan semula.

Pada 1 April lalu, Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar mengesahkan rakaman video seks berdurasi selama 22 minit bermula pukul 10.23 malam, 21 Februari lalu adalah rakaman tulen selepas disahkan oleh pakar.

Ahad, 22 Mei 2011

Anwar:Tarik Pelabur Asing : Najib Hidup Dalam "Khayalan"

TVSelangor | Usaha Perdana Menteri Najib Razak mencanang Malaysia sebagai destinasi utama pelaburan kepada masyarakat koperat di Amerika Syarikat baru-baru ini adalah berasaskan "khayalan" pemimpin itu semata-mata, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Hakikat adalah Malaysia jauh ketinggalan berbanding jiran seperti Filipina, Indonesia dan Thailand dari segi menarik pelaburan asing langsung (FDI), akibat dasar-dasar Umno-BN mementingkan juak-juak tertentu, kata Anwar kepada TvSelangor.

"(Perbuatan Najib melobi di AS) seolah-olah hidup dalam khayalan. Dia terpenjara dengan kerana juak-juak memuji  demi keuntungan mereka," jelas Ketua Pembangkang itu.

"Pelaburan asing kurang. Kalau dibandingkan dengan Filipina, Indonesia dan Thailand kita semakin teruk. Ini tidak dibahaskan," ujar Anwar.

Anwar berkata Najib tersasar merungkai sentimen pelabur, yang menurutnya, menilai kejayaan sesebuah negara berasaskan keprihatinan kerajaan dalam membela rakyatnya.

"Politik, pentadbiran (negara) akhirnya diukur dari keupayaan untuk meringankan beban rakyat. Atau dalam istilah lain kepedulian terhadap permasalahan rakyat. Apa yang berlaku sekarang...harga barang meningkat, subsidi diturunkan... itu mengelirukan kerana untuk kelompok kaya, subsidi diteruskan tapi untuk rakyat miskin dikurangkan," kata beliau.

Ekonomi Malaysia hanya berkembang sekitar 4.6 peratus pada suku pertama tahun ini berbanding lebih 10 peratus tempoh sama tahun lalu.

Laporan terbaru Institut Pengurusan Pembangunan Antarabangsa (IMD) menunjukkan tahap saingan ekonomi Malaysia jatuh ke tangga 16 berbanding dengan 10 sebelum ini. 

Pada masa sama harga barangan keperluan rakyat naik dengan kadar yang jauh lebih tinggi daripada paras kenaikan gaji, dan memburukan lagi tahap inflasi di negara ini.

Anwar sebelum ini memberi amaran harga barangan seperti gula dan petrol akan naik sehingga 30 peratus akhir tahun ini, berbanding kadar harga lima tahun lalu, jika Umno-BN terus memotong subsidi sebagai cara pantas mengekang defisit belanjawan.

Di sebalik keadaan suram ini di tanah air, Najib berlepas ke Washington awal minggu ini untuk menarik pelabur Amerika Syarikat dengan mencanang slogan 1Malaysia dan kepelbagaian kaum yang kononnya menjadikan Kuala Lumpur pilihan utama pelabur.

Anwar berkata cubaan Najib untuk memberi gambaran bahawa Malaysia bebas daripada pertikaian aspek agama dan perkauman tidak menggambarkan senario sebenar.

Dalam temuramah khas Tv Selangor bersama bekas Menteri Kewangan itu, beliau terus mempersoal kewibawaan kerajaan Umno-BN untuk menjawab persoalan rakyat berhubung saham ekuiti bumiputera yang lesap berjumlah RM52 bilion.

Katanya, akibat usaha memenuhi kehendak segelintir elit-elit Melayu, kaum Melayu amnya dipinggirkan dari aspek sosio ekonomi.

Oleh yang demikian, Anwar berpendapat pendedahan ini perlu diberi perhatian oleh setiap genap lapisan masyarakat kerana jelas kerajaan pimpinan Najib yang tidak berorientasikan rakyat
Related Posts with Thumbnails