Sabtu, 16 Oktober 2010

Anwar dikhianati Oleh Peguamnya Sendiri

BN/UMNO ambil kesempatan menekan secara fitnah berterusan terhadap DS Anwar melalui Rahimi pula. BN/UMNO hanya berani memanipulasi dengan tektik wang kasi dan memastikan Raja Petra Kamarudin tidak dapat kembali ke Malaysia.

PKR melalui DS Anwar perlu siasat sampai dapat siapakah peguam CELAKA yang simpan video Rahimi dan yang belot itu. Beliau perlu dicari sehingga lubang cacing.


Sepertimana yang saya telah beritahu Anwar minggu lalu apabila berlaku pertikaian antara kami apabila saya terlalu lantang bersuara: anda sepatutnya gembira kerana saya masih bersuara. Itu bererti saya masih mengambil berat. Bila saya berdiam diri kamu sepatutnya patut berasa bimbang. Itu bererti saya sudah tidak peduli lagi.

Raja Petra Kamarudin

Pada Jun 2008, apabila isu Liwat 2 ini meletus, saya telah pergi ke Quality Hotel di Shah Alam untuk bertemu Anwar Ibrahim dan peguam-peguamnya. Lobi hotel penuh dengan wartawan-wartawan yang dianggarkan lebih kurang 50 atau lebih, pemberita ini boleh mengesahkan pertemuan ini.

Wartawan-wartawan mula meluru ke arah saya apabila mereka melihat saya dan isteri masuk ke dalam hotel. Dengan silauan flash kamera-kamera, perakam video dan mikrofon telah ditolak dihadapan muka saya. Mereka semua mahu tahu apa tujuan saya berada di situ dan adakah ia ada kaitan dengan isu liwat ini.

Saya hanya tersenyum dan tidak menjawab banyak soalan. Saya kemudiannya naik ke tingkat atas bertemu Anwar dan peguam-peguamnya. Peguam-peguam mereka memberi saya sebuah fail tebal dengan pelbagai dokumen dan testimoni-testimoni.

Lebih kurang satu jam kemudian saya turun ke bawah dan kumpulan pemberita yang ramai itu masih di sana. Bila mereka melihat saya dan isteri keluar daripada lif, wartawan-wartawan sekali lagi tergesa-gesa ke arah saya dan mengerumuni saya. Mereka semua mahu tahu apa yang sedang berlaku di tingkat atas.


Beberapa wartawan telah perasan fail tebal berikat dengan pita merah yang saya bawa dan mereka bertanyakan apa yang ada di tangan saya. Saya pura-pura tidak faham dan mereka kata ketika saya tiba saya tidak membawa sebarang fail jadi fail ini pastinya telah diberikan kepada saya. Mereka mahu tahu apa kandungan di dalam fail itu.

Saya hanya tersenyum dan kata 'no komen'. Saya kemudian berjalan keluar, dan telah menghampakan ramai wartawan yang telah berkhemah di lobi hotel itu sejak malam semalam dan sedang kelaparan berita.

Malam itu saya kembali semula ke hotel dengan kamera video saya. Masih terdapat beberapa wartawan yang terhendap-hendap di sekitar tempat tetapi saya berjaya mengelakkan mereka dan naik ke tingkat atas di mana saya bertemu Rahimi. Saya membuat rakaman video kenyataan Rahimi dan dia telah mendedahkan apa yang telah terjadi -- dia dan Saiful bertemu Najib Tun Razak, apa yang berlaku semasa pertemuan itu, dan sebagainya.

Saya sebenarnya pernah menulis tentang perkara ini dengan perincian yang hebat.

Selepas sesi rakaman saya membuat satu salinan video dan memberikannya kepada para peguam Anwar. Saya menyimpan pita asli di rumah. Saya kemudiannya meminta kebenaran Anwar untuk menerbitkan video itu di dalam Malaysia Today tetapi Anwar tidak membenarkannya. Ia kelihatan seperti peguam-peguamnya telah menasihatkan dia tidak membenarkannya. Mereka merasakan pendedahan ini patut disimpan sebagai bukti untuk perbicaraan.

Saya memberitahu Anwar saya tidak bersetuju dengan strategi ini. Saya merasakan video ini patut dihebahkan segera. Perbicaraan tidak penting, saya memberitahu Anwar, kerana mereka akan memastikannya bersalah walau apa pun bukti yang Anwar ada.


Rahimi dan isterinya Febby

Saya dapat rasakan mereka akan sentiasa mencari pelbagai cara untuk membawanya ke penjara, dengan bukti yang dia ada sepatutnya digunakan untuk membersihkan namanya. Lantaran itu adalah lebih baik untuk menghalang setiap langkah yang mungkin mereka ambil dengan menghebahkan video itu ketika Rahimi masih lagi 'friendly party'. Wang boleh mengubah ramai orang dan jika orang-orang Najib berpeluang menghampiri Rahimi , dengan harga yang betul, dia boleh mengatakan bahawa video itu adalah tipu atau dia dipaksa untuk memberi keterangan palsu di dalam video, atau apa sahaja.

Rahimi bercakap dengan bebas dan terbuka. Saya atau isteri tidak menyeksanya atau memaksanya supaya membuat kenyataan seperti di dalam rakaman vidoe itu. Ia telah dibuat dengan relahati dan sukarela. Lagipun , saya seorang sahaja yang berada di dalam bilik itu dengannya dan tiada toughies atau pengawal-pengawal peribadi yang hadir. Dia mempunyai pilihan untuk tidak membuat sebarang kenyataan atau untuk membuat kenyataan yang berlawanan dengan apa yang dia perkatakan. Ia di atas persetujuannya sendiri untuk memberi keterangan bahawa dia dan Saiful telah pergi ke pejabat Najib untuk membincangkan bagaimana untuk mencipta dakwaan liwat ke atas Anwar.

Saya berpendapat kami memiliki sesuatu yang sangat mudah meletup dan ia seharusnya segera didedahkan kepada orang awam. Tetapi Anwar mendengar pendapat peguam-peguamnya dan saya gagal membuatnya mengubah fikiran. Saya malahan berkira-kira untuk melawan Anwar dengan meneruskan menghebahkan video itu. Lagipun , saya merasakan yang peguam-peguamnya telah salah bertindak dan keseluruhan episod ini akhirnya akan mengenai muka sendiri jika mereka tidak berhati-hati.

Bagaimanapun , saya mendengar kepada Anwar, walaupun dengan berat hati, dan tidak melakukannya. Tetapi saya ada berpesan kepada Anwar yang peguam-peguamnya harus melakukan apa arahannya dan bukan dia yang mengikut arahan peguam-peguamnya. Biar peguam-peguam fokus dalam persediaan untuk perbicaraan dan serahkan strategi-strategi politik kepada kami yang lebih arif, saya beritahu Anwar. Saya juga memberitahu perkara ini kepada Datuk Kamarul Bahrin Abbas, Ahli Parlimen TELUK KEMANG, yang turut serupa -- bersetuju dengan saya dan berfikir yang peguam-peguamnya telah bertindak salah.

Tiga bulan kemudian, pada September 2008, polis datang ke rumah saya untuk menahan saya di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri. Mereka menghabiskan masa berjam-jam menggeledah rumah saya untuk mencari 'bukti'. Mereka akhirnya menjumpai koleksi video-video, VCD dan dokumen-dokumen lain.

“Ini apa?” mereka bertanya sambil memegang video.

“Ia pastinya bukan porno atau rakaman saya dan isteri sedang mengadakan hubungan seks,” jawab saya. (Saya menyembunyikan semuanya di tempat lain Boom, Rodi, Vic, MsMo and Chris boleh mengesahkannya). Ia adalah rakaman-rakaman peristiwa, saya beritahu polis.

Polis itu memaklumkan saya bahawa mereka perlu merampas semuanya. Saya membantah tetapi tidak berguna dan semua video-video saya, VCD dan dokumen-dokumen diangkut oleh pihak polis.

Dua bulan kemudian, pada November 2008, Mahkamah Tinggi Shah Alam mengarahkan saya dibebaskan. Tetapi polis tidak mengembalikan semua barangan saya yang telah mereka ambil. Sehingga hari ini polis masih memiliki video-video saya, VCD dan dokumen-dokumen.

Bagaimanapun , salinan-salinan yang saya buat semasa pengakuan Rahimi / testimoni berada bersama kumpulan peguam Anwar. Jadi apa yang telah terjadi kepada mereka? Ini adalah sesuatu yang Anwar kena jawab.

Pada 1999, semasa perbicaraan Liwat 1, saya memberitahu Anwar yang saya mendapat makluman beberapa peguam-peguamnya telah dibayar oleh UMNO. Kerja mereka ialah untuk mengganggu perbicaraan supaya kerajaan boleh mensabitkan dakwaan terhadap Anwar.

Anwar, sudah tentu, tidak mempercayai saya. Dia berfikir yang semua peguam-peguamnya adalah jelmaan malaikat. Saya merasakan bahawa ada beberapa diantaranya adalah jelmaan syaitan.

Dan ianya benar, dua daripada para peguam Anwar telahpun keluar dan menyeberangi UMNO. Mungkin mereka tidak benar-benar menyeberang kepada UMNO. Mungkin mereka sebenarnya sudah lama bersama UMNO dan berjaya telah memasuki di dalam kumpulan peguam Anwar supaya mereka boleh menjejaskan pembelaannya.

Sekarang saya bertanyakan kepada Anwar: adakah dia amat yakin dia tidak mempunyai sebarang 'tahi lalat' UMNO di dalam kumpulan peguamnya yang sedang mengusahakan perbicaraan kes Liwat 2? Jika tidak, di mana perginya salinan-salinan rakaman video yang saya telah berikan kepada mereka? Adakah ia menghilang secara misteri? Kalau begitu , bagaimana boleh hilang?

Sekarang Rahimi mendakwa dia telah dipaksa supaya menandatangani Statutory Declaration (Akuan Bersumpah). Dan saya mempunyai satu rakaman video untuk membuktikan bahawa ia tidak begitu. Tetapi polis telah mengambil pita-pita induk dan ia kelihatannya seolah-olah para peguam Anwar juga telah kehilangan salinan-salinan rakaman itu. Tidakkah anda mengesyaki sesuatu?

Sebab tu lah! Bila saya mengkritik Anwar dia menjadi sangat marah dengan saya. Bila saya menuduh yang dia dikepung oleh 'tahi lalat', Trojan Horses, Judas dan Brutus, dia kata saya bersikap nakal dan berniat jahat dan ia adalah untuk kepentingan tertentu demi wujudkan perselisihan dalam PKR. Dia merasakan saya sebuah kilang yang bermotif untuk memusnahkan perpaduan parti.

Baiklah, jawab satu soalan ini: di mana rakaman video testimoni Rahimi, yang saya telah berikan kepada peguam-peguamnya?

Aiyah Datuk Kamarul! Cakap dengan Anwar lah! Saya dah bosan nak cakap. Dan saya tahu anda juga turut merasa perkara yang sama kerana anda sudah puas mengeluh terhadap perkara yang serupa. Tetapi nampaknya kita perlu untuk menyelamatkan Anwar dari dirinya -- atau sekurang-kurangnya dari orang di sekelilingnya.

Sepertimana yang saya telah beritahu Anwar minggu lalu apabila berlaku pertikaian antara kami apabila saya terlalu lantang bersuara: anda sepatutnya gembira kerana saya masih bersuara. Itu bererti saya masih mengambil berat. Bila saya berdiam diri kamu sepatutnya patut berasa bimbang. Itu bererti saya sudah tidak peduli lagi.

Nazri: Umno mampu atasi pengaruh PERKASA

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz percaya Umno akan dapat bertahan dalam menghadapi kemaraan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) yang didakwa semakin berpengaruh di kalangan anggota parti itu.

Katanya, Umno pernah menghadapi ujian yang lebih getir ketika menghadapi pengaruh gerakan Islam dalam Umno yang membentuk PAS, Semangat 46 yang dipimpin Tengku Razaleigh Hamzah, malah daripada penyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim yang membentuk PKR.

“(Umno) telah diserang dari kiri dan kanan tapi kami masih di sini. Anda fikir PERKASA akan dapat buat lebih baik daripada Semangat 46, PKR atau PAS?” katanya ketika bercakap dalam satu wawancara dengan Malaysiakini.

Nazri juga bertegas bahawa PERKASA merupakan satu gerakan ekstremis, namun tiada peruntukan undang-undang yang boleh digunakan untuk menghalangnya.

Dalam kewajaran itu juga, anggota Umno bebas untuk menganggotai PERKASA, kata Nazri.

“Sebab itulah saya katakan, saya mahu PERKASA didaftarkan sebagai satu parti politik, kemudian barulah kita tahu sama ada anggota Umno benar-benar menyokong mereka," tambahnya.

Jelasnya, apabila PERKASA menjadi parti politik, anggota Umno akan berada dalam kedudukan terpaksa untuk membuat pilihan.

"Biar saya bagi tahu, kalau mereka daftar (sebagai parti politik), itu akan menjadi petanda kemusnahan mereka," kata Nazri yang tidak begitu yakin dengan pengaruh PERKASA.

“Berapa ramai (presidennya Datuk Ibrahim Ali) dapat kumpul di Kelantan? Saya boleh kumpul lebih ramai lagi.” katanya lagi.

PERKASA yang mendapat sokongan daripada mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menimbulkan persepsi berbeza terhadap kewibawaan pentadbiran Datuk Seri Najib Razak sekarang.

Pandangan seolah-olah Dr Mahathir masih lagi berkuasa, dengan sokongan gerakan seperti PERKASA yang giat mengutarakan pandangan yang bertentangan dengan usaha liberalisasi Najib.

Ketika ditanya, Nazri sekadar menepis pandangan tersebut dengan berkata "ia satu persepsi semata-mata."
“Sebagai sebuah negara Timur, kita masih hormati bekas pemimpin yang telah berkorban untuk negara. Jadi saya rasa sokongan yang dilihat itu hanya disebabkan rasa hormat (terhadap Dr Mahathir),” katanya.

Dr Mahathir pada Mei 2008 lalu pernah mengambil keputusan untuk meninggalkan parti itu kerana tidak yakin dengan penggantinya Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Dr Mahathir turut mencadangkan ketua-ketua Umno cawangan dan bahagian keluar parti beramai-ramai sehinggalah memaksa Abdullah letak jawatan.

Bagaimanapun, Dr Mahathir mengubah keputusannya kira-kira setahun kemudian selepas Najib secara rasminya menjadi perdana menteri.

"Itu menunjukkan (Umno) kuat, itu saja. Beliau tidak akan kembali jika kita tidak kuat," kata Nazri./Malaysiakini

Jiran Sahkan Kedudukan Mayat Aminulrasyid Sama Dengan Saksi Semalam

SHAH ALAM 15 OKT: Saksi kepada pembunuhan Aminulrasyid Amzah yang juga jiran arwah, mengesahkan kepada mahkamah kedudukan mayat arwah serupa seperti yang dijelaskan saksi semalam, Pegawai Perubatan Muhammad Sahid Abdul Karim.

Dalam perbicaraan kes pembunuhan Aminulrasyid yang bersambung hari ini, Zafrullah Ahmad Zainal Abidin, 28, yang juga jiran arwah menyatakan apabila beliau sampai di tempat kejadian, beliau dapat melihat bahagian bawah badan mangsa di luar kereta manakala bahagian kepalanya menekap di tempat duduk pemandu kereta Iswara yang dipandu oleh arwah.

Beliau menjelaskan, beliau berada di rumahnya yang hanya 10 meter dari tempat kejadian semasa mendengar bunyi 'tap, tap-tap-tap' yang agak rambang berselang seli antara satu ke dua saat.

"Saya mendengar bunyi kuat seperti mercun yang menjadi semakin kuat dari arah Jalan Tarian 11/2A," jelas beliau di Mahkamah Shah Alam hari ini.

"Apabila saya melihat dari tingkap rumah saya, saya dapat melihat sebuah kereta yang berlanggar dengan dinding dan dua anggota polis sedang bergerak mengelilingi kereta tersebut.

"Saya pun bergegas ke hadapan rumah dan melihat seorang individu berlari ke arah bertentangan dengan arah kereta itu. Anggota polis tersebut menjerit kepada yang sedang berlari 'Jangan lari'," jelas Zafrullah lagi.

Beliau seterusnya menjelaskan, sudah ada beberapa orang semasa beliau sampai ke tempat kejadian dan dalam 30 minit, polis menutup kawasan kejadian.

Zafrullah menyatakan beliau menyimpulkan bunyi kuat 'tap-tap' tadi adalah bunyi tembakan senjata api apabila melihat kesan tembakan di cermin belakang kereta Iswara tersebut.

Seorang lagi saksi, Lans Korporal Shamsul Kamar Ismail pemandu kereta peronda ketiga yang mengejar kereta arwah pada malam itu memberitahu mahkamah bahawa Arwah Aminulrasyid melanggar lampu isyarat di Bulatan Kayangan, Shah Alam.

Walaubagaimanapun, Shamsul tidak dapat mengesahkan samada lampu isyarat sememangnya berada pada kedudukan merah semasa arwah memandu lalu.

Shamsul juga tidak dapat mengagak kelajuan kereta yang dipandu oleh Aminulrasyid pada malam itu yang didakwa dipandu laju.

Koperal Jenain Subi, 48, didakwa menyebabkan kematian Aminulrasyid di Jalan Tarian 11/2 di Seksyen 11, antara 1.10 pagi dan 2 pagi pada 26 April lalu.

Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 304 (a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 30 tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Tertuduh Guna Pacuan Empat Roda Angkut Abu Mayat Sosilawati dan 3 Yang Lain Untuk Dibuang Ke Sg Pancau


Sebuah kenderaan pacuan empat roda yang digunakan untuk melupuskan bukti pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain dekat Ladang Gadong telah dibawa ke Mahkamah Majestret Telok Datuk, Banting, hari ini.

Ketika prosiding itu, Majistret Hurman Hussain, pasukan pendakwaan dan pembelaan turut keluar sebentar daripada mahkamah untuk melihat salah satu eksibit yang dibawa oleh pihak polis iaitu sebuah kenderaan Isuzu D-Max berwarna kelabu yang digunakan mengangkut abu mayat keempat-empat mangsa untuk dibuang ke dalam Sungai Panchau.

K Sarawanan, 19, dan U Suresh, 26, yang masing-masing menghadapi empat pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 201 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tujuh tahun dan boleh didenda.

Majistret Hurman menjatuhkan hukuman penjara tujuh tahun bagi setiap pertuduhan dan memerintahkan hukuman penjara itu berjalan serentak bermula dari tarikh tangkap pada 9 September lalu.

Mereka adalah antara lapan orang yang ditahan di antara 9 dan 12 September lalu bagi membantu siasatan polis berikutan laporan kehilangan Sosilawati pada 30 Ogos lalu.

Sarawanan dituduh menghilangkan bukti itu dengan membakar mayat Sosilawati, 47, pegawai bank CIMB Cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38, peguam

Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pemandu Sosilawati, Kamaruddin Shamsuddin, 44.

Bekas mekanik itu didakwa membakar mayat keempat-empat mangsa itu di Lot No 2001, Jalan Tanjung Layang, Tanjung Sepat Banting pada 30 Ogos lepas antara 9.45 malam dan 12.00 tengah malam.

Suresh yang tidak mempunyai pekerjaan tetap pula didakwa menghilangkan bahan bukti itu dengan membuang abu mayat Sosilawati, Noorhisham, Ahmad Kamil dan Kamaruddin di Sungai Panchau, Jalan Morib Banting pada 31 Ogos lalu antara 8 pagi hingga 10 pagi.

Mereka berdua didakwa melakukan perbuatan itu bagi mengelakkan empat-empat tertuduh di dalam kes pembunuhan Sosilawati dan tiga yang lain daripada tindakan undang-undang.

Rabu lalu, peguam N Patmanabhan, 41; pekerja ladang T Thilaiyalagan, 19; R Matan, 20; dan R Khatavarayan, 30, didakwa di Mahkamah Majistret yang sama mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama Seksyen 34 kanun yang sama atas tuduhan membunuh Sosilawati, Noorhisham, Ahmad Kamil dan Kamaruddin.

Pada proseding mahkamah yang bermula pada 11.15 pagi tadi, Sarawanan dan Suresh diwakili oleh peguam M Puravelan, Mohd Naguib Abdul Malik dan Roslie Sulie, manakala pendakwaan diketuai oleh Timbalan Pendakwaraya Ishak Mohd Yusoff dan dibantu oleh Saiful Edris Zainuddin dan Idham Abdul Ghani.

Pertuduhan ke atas kedua-duanya dibacakan di dalam Bahasa Tamil oleh jurubahasa di dalam mahkamah yang dipenuhi wartawan dan orang ramai termasuk adik perempuan Suresh berusia 25 tahun.

Sementara itu, dalam rayuannya, Puravelan memohon mahkamah mengambil kira faktor latar belakang dan kebolehan tertuduh apabila menjatuhkan hukuman.

"Kedua-dua tertuduh memohon maaf di atas kesalahan yang mereka lakukan," katanya.

Roslie berkata, Sarawanan yang bekerja sebagai mekanik motosikal sebelum ini
adalah tempat keluarganya bergantung hidup dengan pendapatan RM800 sebulan bagi menyara bapanya yang mengidap sakit jantung dan ibunya seorang suri rumah.

"Tertuduh yang juga anak bongsu daripada empat beradik telah kematian abang dan dua lagi kakaknya sudah berkahwin dan kini menetap di Ipoh," kata Roslie.

Katanya, beliau percaya Sarawanan tidak mempunyai kesalahan lampau dan pengakuan tertuduh perlu diambil kira kerana menjimatkan masa dan kos perbicaraan serta perlu dipertimbangkan untuk hukuman yang lebih ringan.

Mohd Naguib pula berkata, anak guamnya, Suresh tidak mempunyai pekerjaan
tetap dan mempunyai pendapatan RM700 sebulan bagi menyara adiknya yang sudah bertunang dan ibunya pula bekerja sebagai seorang tukang cuci dengan pendapatan RM800 sebulan.

Bapanya sudah meninggal dunia dan ibunya memerlukan lebih RM300 bagi mendapatkan rawatan penyakit kencing manis, darah tinggi dan alahan kepada
ubat-ubatan, katanya.

"Anak guam saya mohon diberikan peluang kedua dalam situasi ini," kata Mohd
Naguib.

Roslie dan Mohd Naguib memohon supaya Sarawanan dan Suresh dikenakan hukuman penjara serentak bagi kesalahan mereka.

Bagaimanapun, Ishak berkata di bawah Seksyen 201 Kanun Keseksaan mereka berdua boleh dikenakan penjara maksimum tujuh tahun bagi setiap pertuduhan dan juga boleh didenda.

Beliau memohon kepada mahkamah supaya tidak memberikan sebarang diskaun hukuman kepada kedua-dua pesalah dan perlu dikenakan hukuman maksimum yang dijalankan secara berasingan bagi memberikan peringatan kepada yang lain daripada melakukan jenayah yang sama.

"Perbuatan mereka menghapuskan bahan bukti dalam kes pembunuhan Sosilawati dan tiga yang lain serta kesan tindakan mereka terhadap mangsa dan keluarga mereka yang terbabit juga perlu diambil kira," katanya.

Hurman ketika menjatuhkan hukuman itu berkata, beliau mengambil kira tindakan tertuduh memusnahkan bahan bukti kes perbicaraan pembunuhan, kesan tindakan mereka terhadap keluarga simati dan kepada masyarakat selain daripada latar belakang tertuduh yang mempengaruhi mereka melakukan jenayah itu.

Selepas Hurman menjatuhkan hukuman, Sarawanan dan Suresh memberitahu mahkamah bahawa mereka memohon maaf kepada keluarga mangsa dan masyarakat di atas perbuatan yang mereka lakukan dan telah insaf.

Kedua-dua tertuduh bercakap dalam Bahasa Tamil dan diterjemahkan ke Bahasa Malaysia oleh jurubahasa mahkamah.


Jumaat, 15 Oktober 2010

Lihat Isteri Rentung Terbakar


HMetro | KUALA LUMPUR: Seorang suami hanya mampu melihat isterinya terbakar di dalam kereta selepas kenderaan dinaiki mereka terbabit kemalangan ngeri di Kilometer 5.2, Jalan Taman Connaught, awal pagi semalam.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi itu, pemandu kereta berusia 40-an itu sempat ditarik keluar oleh orang ramai yang cuba membantu sebaik menyedari kereta dinaiki mangsa mula terbakar.
Bagaimanapun, isteri mangsa yang tidak sedarkan diri dan tersepit di tempat duduk hadapan tidak dapat ditarik keluar sebelum kereta itu terbakar dan meletup beberapa kali.

Pegawai Turus Siasatan dan Perundangan Trafik Kuala Lumpur, Deputi Superintendan Abdullah Roning, berkata siasatan awal mendapati kemalangan berlaku apabila kereta Honda City yang dinaiki mangsa bersama suaminya dirempuh dari belakang oleh sebuah kenderaan pelbagai guna Honda CRV.

“Rempuhan kuat itu menyebabkan kereta mangsa diheret kira-kira 100 meter. Pelanggaran itu menyebabkan kedua-dua kenderaan terbabit berpusing dan merempuh pembahagi besi di tengah jalan sebelum terbakar,” katanya.

Menurutnya, beberapa pemandu kereta yang melihat kejadian itu membantu mengeluarkan mangsa sebaik menyedari api mula marak membakar kereta mangsa.

“Bagaimanapun, hanya suami mangsa berjaya dikeluarkan manakala isterinya, Loo Chooi Wen, 42, gagal diselamatkan. Identiti suami mangsa belum dikenal pasti.

Pilihan raya kecil Batu Sapi serentak DUN GalasMInsider | PUTRAJAYA, 15 Okt — Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 4 November sebagai hari pengundian bagi pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi, Sabah manakala 26 Oktober sebagai hari penamaan calon.

Dengan keputusan itu, pilihan raya kecil kerusi DUN Galas di Kelantan dan Parlimen Batu Sapi, Sabah akan diadakan serentak sebagaimana diamalkan awal tahun lalu membabitkan tiga kawasan.

Pada minggu lalu, SPR menetapkan pilihan raya kecil kerusi Galas akan diadakan 4 November.

Tarikh pilihan raya kecil yang ke-13 ini diumumkan oleh Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof selepas mesyuarat khas hari ini.

Mengenai pilihan raya serentak, Aziz berkata keputusan itu berdasarkan faktor undang-undang tidak melarang berbuat demikian dan pengalaman SPR sebelum ini yang mengadakan pilihan raya kecil secara serentak di tiga tempat iaitu di Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai tahun lalu.

Beliau berkata jika dijalankan serentak, tempoh untuk mengadakan pilihan raya kecil itu menjadi pendek berbanding secara berasingan, sekali gus menjimatkan masa, perbelanjaan SPR dan mengurangkan ketegangan.

Katanya selain itu, SPR melihat tarikh berkenaan sebagai yang terbaik memandangkan faktor ruang yang terhad berikutan banyak peristiwa berlaku menjelang hujung tahun seperti sambutan perayaan Deepavali, Hari Raya Aidiladha, sidang DUN Sabah, awal Muharram, peperiksaan SPM.

“Dan yang paling penting, Sabah telah menyatakan kesediaannya untuk menghadapi pilihan raya kecil,” katanya selepas mengadakan mesyuarat khas berhubung pilihan raya kecil itu di sini.

Kerusi Batu Sapi kosong ekoran kematian penyandangnya, Datuk Edmund Chong Ket Wah pada Sabtu lalu.

Chong yang juga Bendahari Agung PBS meninggal dunia selepas motosikal berkuasa tinggi yang ditungganginya terlibat dalam nahas jalan raya dengan sebuah kereta di Jalan Coastal, Tanjung Aru, Kota Kinabalu.

Parlimen Batu Sapi mempunyai dua DUN iaitu Sekong diwakili Datuk Samsudin Yahya daripada BN dan DUN Karamunting oleh Timbalan Ketua Menteri Datuk Peter Pang En Yin yang kini wakil rakyat Bebas menyokong BN selepas keluar daripada Parti Liberal Demokratik bulan lepas.

Pada pilihan raya umum 2008, Chong memenangi kerusi tersebut setelah menewaskan calon Bebas Chung Kwong Wing dengan majoriti 3,708. Mendiang memperoleh 9,479 undi manakala Chung meraih 5,771 undi.

Cicak Tokay Gecko: Berat 500 gram = RM1juta


The Tokay Gecko (Gekko gecko) adalah (cicak tokek) yang aktif pada waktu malam dan tidur di siang hari,Tokek boleh di temui bermula dari timur laut India dan Bangladesh, di seluruh Asia Tenggara, Filipina untuk Indonesia dan barat New Guinea. habitat asli adalah pokok hutan tropika dan tebing-tebing, dan juga sering menyesuaikan dengan rumah-rumah yang berada di kawasan kampung dan di tempat tinggal manusia, tokek menjadi kan celah-celah dinding,pokok,buluh celah batu sebagai tempat bermain dan hidup.

pembangunan yang pesat menjadikan tokek susah untuk di temui dan menjadikan harga dia mahal.Tokay Gecko dikenali sebagai tuko atau di Di Filipina orang yang paling menghormatinya dan menghargainya kerana makan hama berbahaya seperti kalaj engking dan lipan raksasa.jangka hayat tokek ini dalam lingkungan 7 – 10 tahun.

Saya merupakan pemborong yang memborong tokek dan menjualnye kepada funder2 yang berada di Eropah.Berikut merupakan harga2 yang saya tawarkan dalam jual beli tokek.

1) 400 gram = RM500K
2) 500 gram = RM1juta
3) 600 gram = RM2juta
4) 700 gram = RM3juta
5) 800 gram = RM4juta
6) 900 gram = RM5juta
7) 1000 gram = You Offer (6 juta dan ke atas)

~Sumber

Lubang Jubur Saiful Penyelamat Umno Barisan Nasional

2 makhluk ALAH Mangsa dendam politik UMNGOK BN

Politik JUBUR untuk menabur dendam

Untuk tidak dilihat naif dalam politik, saya menerima babak ini sebagai sebahagian daripada pergelutan kuasa antara pemerintah dengan pembangkang, atau dalam realitinya, antara Barisan Nasional dengan Pakatan Rakyat. Dalam konteks Malaysia, serangan politik yang menyentuh keperibadian kadang-kala tidak dapat dielakkan, meskipun pendekatan ini amat dipertikaikan. Kita masih jauh dari persaingan politik yang sihat - perdebatan politik yang diangkat martabatnya untuk membicarakan soal struktur dan sistem.

Berbalik kepada persoalan, apakah keperluannya untuk mengaibkan musuh politik dan keluarganya dengan cara sebegitu rupa? Untuk ramai warga Malaysia yang prihatin terhadap politik, babak perebutan kuasa yang paling dahsyat dalam sejarah Malaysia melabuh tirai pada 2 September 2004 - apabila Anwar Ibrahim dibebaskan dari penjara. Ianya bukan soal sama ada benar Anwar Ibrahim terlibat dalam kelakuan sodomi, tetapi pengaiban dan penghinaan secara terbuka yang melampaui batas.

Pengaiban secara terbuka terhadap Anwar dan keluarganya telah menyemai benih dendam di kalangan penyokongnya. Ia amat berbeza dengan persaingan politik "siapa lebih Islam atau siapa lebih Melayu", antara UMNO dengan PAS, atau Semangat 46 pada zaman 1990-an. Penghinaan secara terbuka untuk mengaibkan seorang isteri bernama Wan Azizah Ismail, tanpa mempertimbangkan perasaan anak-anaknya - dengan aksi-aksi lucah, gambar-gambar yang diubahsuai, kata-kata yang kasar lagi kesat seperti "kaki buntut" dan sebagainya ketika berkempen, terlalu biadap namanya.

Usaha Abdullah Ahmad Badawi untuk membubuh noktah kepada babak politik yang menabur dendam ini disia-siakan begitu sahaja apabila UMNO-BN semakin terdesak di ambang hilang kuasa. Kita tidak lupa bagaimana doktor Hospital Pusrawi, Mohamed Osman Abdul Hamid membuat akuan bersumpah untuk mempertahankan laporannya (berbunyi Saiful tidak diliwat) selepas memeriksa dubur Saiful, dan kemudian menghilangkan diri kerana tidak tahan dengan gangguan dan tekanan daripada pihak berkuasa.

Dan drama ini dipentaskan semula, selepas satu dekad. Anak-cucu yang melanggan Utusan Malaysia atau Berita Harian kerana sisipan DIDIK, SKOR dan sebagainya, pada masa yang sama ditayangkan adegan bagaimana kelakuan liwat boleh berlaku - dalam bentuk bertulis... Satu generasi membesar dalam suasana media yang sarat dengan istilah "liwat", "sodomi" - imaginasi masyarakat awam digarap dengan tilam yang naik turun di mahkamah pada akhir tahun 1990-an; kini kita pula menyaksikan satu generasi lagi yang membesar dalam suasana media yang tidak banyak berbeza, mungkin cuma tilam digantikan dengan KY jelly untuk mencungkil imaginasi...

Khamis, 14 Oktober 2010

Majlis Raja-Raja Mengalu-Alukan Keberangkatan Sultan Muhammad VKUALA LUMPUR: Majlis Raja-Raja yang bermesyuarat selama dua hari di Istana Negara di sini bermula Rabu mengalu-alukan keberangkatan hadir Sultan Kelantan Sultan Muhammad V sebagai anggota penuh Majlis itu.

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, yang mempengerusikan mesyuarat ke-222 itu, bertitah bahawa Majlis itu mendoakan agar Kelantan Darul Naim terus aman dan tenteram serta Sultan Muhammad V dapat memerintah dengan adil dan saksama, agar negeri itu menuju kejayaan, dan baginda sentiasa dikasihi rakyat.


"Paduka Ayahanda bagi pihak diri sendiri dan juga Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu dan Tuan-Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua-Yang di-Pertua Negeri mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Yang Maha Mulia Seri Paduka Anakanda atas pemasyhuran Anakanda," titah Sultan Sharafuddin dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Khamis.

Sultan Muhammad V dimasyhurkan sebagai Sultan Kelantan ke-29 yang baru di Istana Balai Besar, Kelantan bulan lepas bagi menggantikan ayahanda baginda Sultan Ismail Petra yang sedang gering sejak lebih dari setahun.

Titah Sultan Sharafuddin, sebagai seorang berpendidikan tinggi dan berpengalaman luas dalam bidang pentadbiran dan pernah dilantik sebagai Pemangku Sultan Kelantan, serta berjiwa rakyat, Majlis Raja-Raja berkeyakinan penuh bahawa Sultan Muhammad V dapat memberi bantuan, input serta idea-idea baru kepada Majlis Mesyuarat Raja-Raja.

Sultan Sharafuddin turut bertitah, baginda dan semua Raja Melayu serta Yang di-Pertua Negeri turut dukacita atas kegeringan Sultan Ismail Petra dan mendoakan semoga kesihatan baginda bertambah baik.

Sementara itu, Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abdidin, Khamis berkenan berangkat menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja yang berakhir di sini.

Seri Paduka diiiringi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Mesyuarat itu dihadiri semua Raja Melayu kecuali Pahang, yang diwakili Tengku Mahkota Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah; Perak, oleh Pemangku Sultan Raja Dr Nazrin Shah Sultan Azlan Shah, dan Terengganu, oleh Tengku Sri Bendahara Raja Tengku Mustaffa Kamel.

Menurut kenyataan itu, mesyuarat, antara lain, membincangkan perkara berkaitan pertahanan, keselamatan, agama Islam, pelantikan-pelantikan dan Biasiswa Pengajian Tinggi Raja-Raja dan Yang di-Pertua Negeri serta Biasiswa Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.
-Bernama-

'Gadis misteri' dapat batu permata dari langit

BUKTI...Norizan menunjukkan batu permata yang jatuh di rumahnya, semalam.
Lima daripada batu itu berwarna putih manakala dua lagi masing-masing berwarna biru dan hijau sebesar kira-kira duit syiling 20 sen.

JERTIH: Kisah gadis misteri yang semakin menarik perhatian orang ramai, Siti Balqis Mohd Nor, 22, bertambah unik apabila tujuh batu permata dipercayai delima, nilam dan zamrud tiba-tiba jatuh dari siling rumahnya, semalam.

Kejadian pertama berlaku kira-kira jam 1 tengah hari ketika Siti Balqis dan ahli keluarganya berada di ruang tamu dan mereka terdengar bunyi benda jatuh dalam biliknya.

Selepas membuat pemeriksaan, mereka menemui sebiji batu delima di atas katil.

Manakala batu kedua pula jatuh jam 2.45 petang di ruang tamu, diikuti batu ketiga pada jam 3 petang.

Kira-kira 20 minit kemudian, sebiji lagi batu delima jatuh di hadapan seorang jurukamera TV3 yang sedang minum bersama kru rancangan Misteri Nusantara di ruang tamu dan terpelanting pada kameranya.

Dua biji batu lagi jatuh kira-kira jam 6 petang di ruang tamu dengan salah satu daripadanya berwarna biru dipercayai nilam. Kira-kira sejam kemudian, sebiji batu berwarna hijau dipercayai zamrud pula jatuh di ruang tamu.

Ibu Siti Balqis, Norizan Said, 47, berkata, dia menyifatkan penemuan batu terbabit sesuatu yang luar biasa dan mungkin ada hikmahnya.
Katanya, semua batu berkenaan kini disimpan dalam bekas khas yang direndam dengan air Zam-Zam. -hmetro-

Berkaitan: Makhluk ghaib 'marah' tidak dapat larikan Siti

Makhluk ghaib 'marah' tidak dapat larikan Siti


BESUT – Misteri seorang gadis dikatakan sentiasa ghaib sejak dua bulan lalu semakin menggemparkan orang ramai apabila dia dibaling sekeping objek berupa besi magnet mengenai belakangnya di Kampung Gong Nangka, di sini, Ahad lalu.

Kejadian berlaku kira-kira jam 12 malam ketika Siti Balkis Mohd Nor, 22, berada di ruang tamu rumah bersama anggota keluarganya, sebelum besi magnet di atas mesin jahit di ruang tamu rumah secara tiba-tiba melayang dari bahagian atas siling dan jatuh pada belakang gadis tersebut yang ketika itu ingin bangun untuk berbaring.

Ibunya, Norizan Said, 47, berkata, apa yang mengejutkan besi itu kemudian jatuh di atas lantai dengan mengeluarkan bunyi kuat tidak setanding dengan saiznya yang kecil.

"Susulan itu, Siti Balkis terus menangis kerana kesakitan dan memberitahu besi itu amat panas," katanya.

Kejadian aneh tetapi benar itu turut disaksikan isteri Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jabi, Zaipah Hussein yang berada di dalam rumah berkenaan.

Menurut Norizan, dia cuba membantu anaknya, namun tiba-tiba dia seperti dimasuki makhluk ghaib dalam badannya, sebelum makhluk berkenaan mengatakan tindakan itu disebabkan kerana marah tidak dapat melarikan Siti Balkis sejak dua hari lalu.

"Aku tak takut apa-apa, aku tak takut ditembak dan aku tidak boleh bawa keluar dia (Siti Balkis) kerana orang ramai," itulah antara suara aneh yang keluar dari mulut Norizan ketika membantu merawat belakang anaknya yang turut dirakam wartawan Sinar Harian.

Menurutnya, pelbagai kejadian aneh lain berlaku kelmarin seperti kunci rumah jiran yang berkunjung ke rumahnya turut ghaib dan ditemui di atas almari di dalam salah satu bilik tidur dalam rumah itu.

"Bukan itu sahaja, petang kelmarin lampu suluh kepala yang berada di atas lantai di ruang tamu bergerak sendiri sejauh kira-kira satu meter ke arah tandas dan ia disaksikan semua orang yang berada di dalam rumah," katanya.

Norizan berkata, dia percaya pelbagai kejadian aneh berlaku kelmarin disebabkan makhluk yang sering menyorok Siti Balkis terlalu marah kerana tidak dapat berbuat demikian.

Katanya, kejadian ini memang aneh namun, orang yang tidak mengalami dan melihat sendiri memang sukar mempercayainya, tetapi yang pasti keluarga dan Siti Balkis begitu derita serta tertekan dengan kejadian aneh yang berlaku sejak lebih dua bulan lalu.

Menurutnya, keadaan itu terkawal selepas Siti Balkis menjalani rawatan dengan tiga tokoh pengamal rawatan Islam dari Yayasan Islam Terengganu (YIT) pada Ahad lalu dan sehingga malam kelmarin, anaknya tidak lagi ghaib seperti malam-malam sebelumnya.

Bagaimanapun katanya, walaupun anaknya tidak lagi disorok dan dilarikan sejak dua malam lalu, kejadian yang dialami itu benar-benar menggemparkan.

Norizan yang bersyukur dengan perkembangan itu berkata, setakat ini ada perubahan selepas menjalani rawatan dengan tiga ustaz itu dan dia berharap keadaan ini berterusan sampai bila-bila.

"Keadaannya sekarang letih sedikit dan pada malam pertama selepas menjalani rawatan itu, dia mengadu badannya lenguh-lenguh dan terpaksa diurut," katanya.

Berkaitan: Jin Yang Mengganggu Siti Ditangkap Di Besut

GAMIS Bantah Konsert Gay Adam LambertKUALA LUMPUR, 13 Okt: Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (Gamis) hari ini menyuarakan bantahan keras terhadap tindakan kerajaan meluluskan konsert artis luar negara, Adam Lambert yang dijadual malam esok.

Bantahan itu disuarakan dalam satu memorandum kepada Agensi Pusat Permohonan Penggambaran Filem dan Persembahan Artis Luar Negara (Puspal) siang tadi.

Memorandum berkenaan diserahkan kepada Pengerusi Jawatankuasa Puspal di bawah bahagian perlesenan dan penguatkuasaan, Ramlah Amir di pejabatnya di bangunan Kementerian Penerangan dan Kebudayaan Malaysia, dekat sini.

Presiden Gamis, Ahmad Syazwan Muhammad Hasan berkata, penganjuran konsert yang akan berlangsung di stadium Putra Bukit Jalil itu akan menambahkan barah gejala sosial terutamanya di kalangan anak muda di negara ini.

Ini kerana ujarnya, Adam Lambert memang sudah diketahui umum bahawa seorang remaja yang membawa ikon 'gay' di Amerika.

"Gamis menyatakan kekesalan kami di atas kelulusan konsert ini yang ternyata bakal membawa kesan negatif kepada anak muda.

"Dalam pada Datin Seri Rosmah (Mansor) dikatakan sibuk mencari formula untuk mengatasi gejala sosial, dalam masa yang sama satu konsert artis tidak bermoral diluluskan," kata Syazwan kepada pemberita sebelum penyerahan tersebut.

Beliau turut mempersoal tindakan kerajaan memberi kelulusan kepada pihak penganjur mengundang artis itu.

"Apa sebab yang mendesak kerajaan untuk meluluskan kehadiran Adam Lambert sedangkan ramai lagi artis luar negara yang lain yang boleh dipanggil," katanya lagi.

Sementara itu, Setiausaha Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) Ridhuan Othman berkata, SMM mendesak kerajaan khususnya kementerian terbabit mengkaji balik garis panduan konsert melibatkan artis luar negara serta membatalkan konsert tersebut.

"Kerajaan ada masa lebih kurang sehari lagi untuk membatalkan konsert Adam Lambert.

"Kalau konsert ini diteruskan, kami akan mengerahkan mahasiswa untuk turun beramai-ramai ke stadium esok untuk membuat bantahan dengan mengedarkan risalah dan sebagainya," katanya.

Kira-kira 20 aktivis mahasiswa berhimpun di hadapan bangunan kementerian itu sambil memegang kain rentang bantahan dan dikawal oleh pihak polis.

Sementara itu, dalam pertemuan kira-kira 20 minit dengan Ramlah di pejabatnya, mereka meminta Puspal menjelaskan sebab konsert berkenaan diluluskan di samping menyuarakan kembimbangan terhadap gejala hedonisme yang semakin membarah di kalangan anak muda.

Ramlah bagaimanapun berkata, Puspal tidak mempunyai kuasa untuk membuat keputusan kerana ia melibatkan kementerian lain juga.

Namun beliau mengucapkan terima kasih kepada Gamis di atas inisiatif mereka mengadakan pertemuan dengan pihaknya.

Rabu, 13 Oktober 2010

Pesara Ditembak Penyamun, Ajal Dalam Keadaan Bersujud

Hulu Selangor: “Saya tergamam sebaik mendapat berita bapa saudara mati ditembak dalam rumahnya. Sungguh kejam penjenayah yang sanggup mengambil nyawanya selepas gagal menyamun mangsa,” kata Zainuddin Mohd Shuhaimi, 40, anak saudara kepada bekas tentera, Saad Johari Yamin, 73, yang mati ditembak di rumahnya, di Kampung Keliang, Kalumpang, dekat sini, malam kelmarin.

Kejadian berlaku pada jam 11.58 malam apabila mangsa cuba menjerit meminta pertolongan setelah rumahnya dimasuki penjenayah ketika dia dan isteri, Enson Rashid, 65, sedang tidur.

Menurut Zainuddin, bapa saudaranya ditembak daripada jarak hanya satu meter di ruang tamu rumah apabila seorang penjenayah menyedari kehadirannya di situ.

Katanya, isteri mangsa yang tidur dalam bilik tersedar selepas tembakan itu, namun mendapati suaminya jatuh dan mati di hadapannya.

“Ketika itu, saya berada di rumah di Shah Alam, dan menerima panggilan telefon daripada isteri mangsa memaklumkan khabar buruk itu.

“Apabila tiba di sini, saya mendapat maklumat lanjut kejadian menyayat hati itu,” katanya ketika ditemui di sini, semalam.

Menurut Zainuddin, dua anak mangsa iaitu Salmah, 48, dan Abd Aziz, 47, yang tinggal di Keramat dan Wangsa Maju, Kuala Lumpur dimaklumkan kejadian itu turut bergegas ke kampung mereka, jam 2 pagi semalam.

Katanya, lebih memilukan apabila mangsa rebah dengan keadaan bersujud di tempat kejadian itu.

Isteri mangsa yang sukar menerima berita itu masih trauma dan pengsan beberapa kali ketika menatap jenazah suaminya sebelum dikebumikan semalam.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Norel Azmi Yahya Affandi, berkata suspek mengumpil pintu belakang rumah mangsa.

Katanya, seorang penjenayah menggunakan pistol menembak tepat bahagian dada kiri mangsa sebelum dia rebah dan mati di tempat kejadian.

“Penjenayah bagaimanapun, gagal melarikan harta benda dan wang setelah melepaskan satu das tembakan kepada mangsa,” katanya.

Menurutnya, kes disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan.

Katanya, jenazah mangsa dibawa ke Hospital Kuala Kubu Bharu (HKKB), jam 12 tengah malam semalam untuk dibedah siasat.

Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Keliang, jam 2.30 petang semalam.

Pegawai Khas Ahli Parlimen Hulu Selangor, S Yogendran dan Pegawai Tugas-Tugas Khasnya, Anwar Ridhawi Abd Rahim yang melawat keluarga mangsa petang semalam turut menyampaikan sumbangan. -hmetro

Proton Waja 2010 Berwajah Mitsubishi Lancer

Penantian satu penyeksaan terutama bagi peminat Proton Waja Lancer yang bakal dilancarkan tidak lama lagi. Dikhabarkan daripada sumber-sumber yang boleh dipercayai yang mana pra-pelancarannya bagi Proton Waja Lancer bakal jatuh pada tarikh, 16 Oktober 2010. Kalau muktamad tarikh tersebut, maka pra-pelancaran Proton Waja Lancer diadakan pada hari Sabtu minggu hadapan. Walaubagaimanapun, nantikan pengumuman rasmi daripada Proton sedikit masa sahaja lagi.

Koleksi yang anda lihat gambar yang berjaya ditangkap ketika Proton Waja Lancer ini berada di sekitar Genting Highland. Pastinya mereka menggunakan kesempatan yang ada terutamanya lokasi di Genting Highland untuk memandu uji buat kali-kali yang terakhir sebelum Proton Waja Lancer ini mula dilancarkan tidak lama lagi. Setakat ini, berdasarkan gambar-gambar Proton Waja Lancer yang berjaya hanya terdapat dua warna sahaja yang mungkin ditawarkan ketika ini iaitu warna merah dan putih. Mungkin…….

Berdasarkan cakap-cakap kakitangan Proton yang selesai memandu uji di sekitar lokasi tersebut, Proton Waja Lancer ini mempunyai dua varian (1.8 dan 2.0). Paling menarik adalah model 2.0, mempunyai paddle-shift, auto cruise dan spoiler kecil yang sporty seperti model Persona. Versi 2.0 juga mempunyai kusyen berbalut kulit. Proton mengambil model Mitsubishi Lancer EX untuk menggantikan Waja, dengan enjinnya masih sama cuma mereka menggantikannya dengan suspensi baru dan rim bersaiz 16 inci.Tambahan info terbaru datang dari kakitangan Proton sendiri yang mana division permotoran Proton iaitu R3 juga sedang membina model Waja Lancer R3. Mungkin sebab-sebab untuk memastikan pelancaran Proton Waja Lancer ini berada dalam keadaan terbaik dan sempurnan sebelum dibuka untuk jualan, akhirnya berlaku penangguhan Proton Waja baru ini.

Dijangka Proton Waja Lancer yang dikilangkan di Shah Alam dan akan mula dijual bermula Disember 2010. Harganya dalam lingkungan RM60,000-RM70,000 untuk versi 1.8 dan versi 2.0 berharga antara RM80,000-RM90,000. Ini maklumat terbaru berkenaan dengan harga Proton Waja Lancer baru ini. Tetapi kalau mereka sendiri yang terdiri daripada kakitangan Proton berkata begitu, ada asasnya. Walaubagaimanapun, kepada peminat Proton Waja Lancer yang bakal dilancarkan tidak lama lagi, nanti tarikhnya.....


sungguhka

8 Tapak Dikenalpasti Untuk Loji Nuklear


KUALA LUMPUR 13 OKT :Kerajaan sudah mengenal pasti lapan lokasi di Semenanjung Malaysia untuk membina loji janakuasa nuklear pertama negara yang dijangka beroperasi menjelang tahun 2021.

Ketua Pengarah Agensi Nuklear Malaysia Datuk Dr Daud Mohamad berkata lokasi itu bagaimanapun masih lagi dalam kajian untuk dipilih sebagai lokasi sesuai yang memenuhi kriteria sebelum diumumkan oleh kerajaan.

"Antara kriteria yang mesti ada untuk membina loji janakuasa nuklear ini ialah kita memerlukan kawasan yang berhampiran dengan sumber air, mempunyai struktur tanah yang berbatu keras dan kawasan yang tidak mudah banjir.

"Jika ada penduduk di kawasan yang dipilih itu, mereka harus berpindah manakala kawasan yang sudah dibangunkan pula kita perlu pindahkan tetapi kosnya sangat mahal.

"Apa-apa pun segala keputusan akhir akan dibuat oleh kerajaan dan dijangka ditetapkan dalam tahun 2012," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Simposium Pengurusan Kualiti 2010 di Kuala Lumpur hari ini.

Mengenai aspek keselamatan loji janakuasa nuklear itu, Daud berkata rakyat Malaysia tidak perlu bimbang kerana pelbagai proses penambahbaikan telah dilakukan mengikut peredaran teknologi pada masa kini.

Menurutnya pihak agensi turut mengadakan pelbagai program untuk menghebahkan maklumat kepada orang ramai mengenai kebaikan dan keburukan pembinaan loji janakuasa itu. Beliau berkata semua pihak termasuk Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO), ahli politik termasuk pembangkang, dan pihak swasta bolh memberi pandangan mengenai pembinaan pusat janakuasa itu.

"Kita perlukan maklum balas daripada mereka, jadi adalah penting untuk mereka tahu mengenainya (loji janakuasa nuklear) sebelum keputusan dibuat," katanya.

Mengenai simposium itu, Daud berkata ia menyentuh tentang budaya kualiti dan pengurusan pengetahuan, penanda aras kualiti dan penjenamaan, perkhidmatan pelanggan, standard dan akreditasi, pengurusan kualiti menyeluruh, penambahbaikan kualiti berterusan dan persaingan pasaran. Seramai 120 peserta dari agensi-agensi kerajaan, NGO dan swasta menghadiri simposium dua hari itu.

Petronas Dipaksa Beli Tanah KLCC, Kroni UMNO/BN Untung RM600 Juta

Oleh Dzulkarnain Taib

BINTULU 13 Okt - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia didesak supaya menjalankan siasatan segera berhubung urusan jualbeli tanah KLCC yang didakwa mengakibatkan Petronas terpaksa membeli tanah tersebut pada harga RM900 juta sekaligus memberikan keuntungan amat lumayan kepada salah seorang kroni Umno-Barisan Nasional terkaya di Malaysia.

Mantan Timbalan Menteri Tanah dan Pembangunan Koperasi, Datuk Dr Tan Kee Kwong mendakwa Petronas dipaksa membeli tanah di mana terletaknya menara berkembar Petronas kini daripada kroni tersebut pada harga berlipat kali ganda.

"Kerajaan tidak meminta Kelab Kuda untuk menyerahkan atau menjual tanah tersebut kepada Petronas. Apa yang dilakukan ialah memaksa Kelab Kuda tersebut menjual tanah yang bernilai tinggi itu kepada kroni teristimewa Mahathir.

"Kroni tersebut kemudiannya mendapat keuntungan yang amat besar dengan menjualkan tanah itu kepada Petronas. Pengurusan atasan Petronas diarahkan supaya membayar pada harga itu tanpa dibenarkan langsung merunding harga tersebut," kata Dr Tan ketika menyampaikan penerangan kepada anggota Parti Keadilan Rakyat d sini semalam.


Suara Keadilan difahamkan daripada sumber dalaman Petronas, Lembaga Pengarah syarikat petroliam itu sememangnya telah 'dipulas tangan' oleh bekas Perdana Menteri itu supaya membeli pada harga tersebut.

"Beberapa ketika dahulu syarikat minyak Shell dan Esso telah mengeluarkan satu kenyataan menyatakan bahawa Petronas adalah salah sebuah syarikat petroliam yang amat sukar dalam rundingan urusniaga dengan mana-mana pihak pun di dunia. Ini menunjukkan Petronas akan berusaha sedaya upaya dalam setiap urusan perniagaan untuk mendapatkan rundingan harga terbaik dan perjanjian yang menguntungkan syarikat itu.

"Tetapi dalam kes tanah KLCC, Lembaga Pengarah KLCC dipaksa membayar harga yang telah ditetapkan 'harga mati' tanpa dibenarkan untuk merundingkan harga walau sesen pun. Bagaimana sebuah syarikat bertaraf antarabangsa yang diiktiraf dan dihormati pesaing sebagai rakan kongsi yang sangat sukar dalam rundingan perniagaannya dipaksa sebegitu rupa untuk tunduk kepada kuasa politik dan ketamakan bekas Perdana Menteri dan kroninya yang begitu rakus. Urusan jualbeli tersebut benar-benar satu malapetaka yang menimpa Petronas dan mulai saat itu kroni Dr Mahathir mula meletakkan tangan mereka pada kantong Petronas," kata sumber itu.

Tanah seluas ekar yang terletak dalam kawasan tiga segi emas atau 'golden triangle' dikatakan bertaraf pertanian pada awalnya sebelum ditukar statusnya kepada tanah komersial setelah dibeli kroni Dr Mahathir pada harga RM300 juta.

Hanya setelah taraf tanah tersebut ditukar kepada komersial baru ianya dijual kepada Petronas pada harga RM900 juta.

Ini bermakna kroni tersebut telah mendapat keuntungan atas angin dengan senang sebanyak RM600 juta padahal persoalan yang timbul mengapakah Petronas tidak dibenarkan berunding terus dengan pemilik tanah gelanggang lumba kuda tersebut?

"Ini jelas menunjukkan bagaimana mantan Perdana Menteri menyalahgunakan kuasanya sebagai menteri yang dipertanggungjawab untuk menjaga Petronas untuk mengkayakan kroninya dengan menggunakan dana awam.

"Malah apa yang mengejutkan kroni tersebut berjaya mengaut keuntungan dengan begitu besar sebanyak RM600 dalam masa beberapa bulan sahaja tanah tersebut ditukar status daripada tanah pertanian kepada komersial," tegas Dr Tan lagi.

Dr Tan menjelaskan pada asalnya pembinaan ibu pejabat baru Petronas dicadangkan di Jalan Tun Razak berhadapan dengan Kelab Golf DiRaja Selangor di mana terletaknya Hospital Prince Court sekarang.

"Ini perlu dilakukan memandangkan ibu pejabat di Bangunan Dayabumi ketika itu sudah sesak dan tidak lagi mampu menampung perkembangan pesat Petronas.

"Bagaimana pun pembinaan ibu pejabat baru tersebut tidak dapat dilaksanakan kerana mendapat bantahan daripada Jabatan Penerbangan Awam kerana ia terletak di laluan udara Lapangan Terbang TUDM Sg Besi," jelas beliau lagi.

Dr Tan berkata Petronas kemudiannya membeli sebidang tanah di Jalan Ampang, dibelakang dahulunya Plaza Yow Chuan dengan harga RM30 juta.

"Tiba-tiba Mahathir masuk campur dan mengumumkan rancangan liciknya untuk merompak wang daripada khazanah Petronas dengan tujuan mengkayakan kroni beliau.

"Sebahagian daripada rancangan beliau ialah dengan mencipta isu di dalam media dengan mengatakan kelab lumba kuda di Jalan Pinang menyebabkan kesesakan trafik yang teruk setiap hujung minggu.

"Selepas isu itu disensasikan, Kerajaan Pusat dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur memutuskan gelanggang lumba kuda itu mesti dipindahkan ke Sg Besi di mana ia terletak sekarang.

Dalam ucapan pengulungan perbahasan Rancangan Malaysia Keenam di Dewan Rakyat pada 18 Julai 1991, Dr Mahathir mengakui kelab lumba kuda itu telah diarahkan berpindah oleh kerajaan.

"Tanah Kelab Lumba Kuda dijual berikutan arahan kerajaan kepada kelab tersebut supaya keluar dari pusat Kuala Lumpur kerana lokasinya meyebabkan kesesakan lalulintas. Oleh kerana Kelab tersebut memerlukan wang untuk membina padang lumba kuda baru, kelab itu memutus untuk menjual tanahnya di Jalan Ampang.

"Mengikut laporan sebuah majalah asing, Encik (Ananda) Krishnan membeli tanah ini pada masa resesi di waktu mana harga tanah jatuh dengan teruk dan ramai yang bankrap dan tidak ramai yang berminat atau mampu membeli hartanah.

"Tanah seluas 96 ekar ini terletak dalam kawasan tiga segi emas atau dengan izin "golden triangle" yang amat diminati oleh pemaju-pemaju. Sekarang apabila ekonomi telah pulih dan terdapat dengan izin "building boom", tanah di kawasan tiga segi emas biasa dijual dengan harga yang amat tinggi," kata Dr Mahathir.

Dalam ucapan beliau, Dr Mahathir berkata Petronas telah diarahkan untuk membeli 50 peratus saham Seri Kuda, sebuah syarikat yang dimiliki oleh Ananda.

"Kerajaan telah mensyaratkan kepada Sri Kuda bahawa lebih dari 50 peratus tanah kelab hendaklah dijadikan 'public park'. Ini bermakna bahawa harga belian satu kaki persegi tanah boleh meningkat 100 peratus. Walau bagaimanapun, Petronas yang memerlukan ruang pejabat yang besar hanya bersetuju secara prinsip untuk mengambil 51 peratus dari saham Seri Kuda. Sebuah firma penilai bebas telah ditugas oleh Petronas untuk menilai tanah tersebut. Jika harga yang ditawarkan kepada Petronas menguntungkannya, baharulah Petronas akan membeli saham Sri Kuda.

"Jika harganya akan merugikan Petronas, maka Petronas tidak akan membelinya. Jika Petronas tidak mengambil saham ini, berpuluh syarikat lain akan berebut-rebut membelinya," kata beliau.


Suara Keadilan

Piala Malaysia: Seorang Penyokong Kelantan Mati Akibat Sesak Nafas

Mstar | Seorang penyokong pasukan Kelantan mati dipercayai akibat sesak nafas ketika bersesak keluar dari Stadium Shah Alam selepas tamat perlawanan suku akhir pertama Piala Malaysia antara Selangor dan Kelantan, malam Selasa.

Ketua Polis Daerah Shah Alam ACP Noor Azam Jamaluddin berkata mangsa yang dikenali sebagai Che Karma Sulaiman, 39, dari Bachok dan bekerja sebagai pegawai keselamatan, telah dibawa ke Hospital Tuanku Ampuan Rahimah, Klang untuk pemeriksaan lanjut.

Beliau berkata mangsa yang duduk di Aras 5 stadium berkenaan, ditemui pasukan paramedik ketika mula mengalami sesak nafas, bagaimanapun mengatakan dia okay ketika ditanya mengenai keadaannya.

"Menurut rakannya, si mati pada mulanya mengalami sesak nafas ketika perlawanan berlangsung, namun, ketika ditanya sama ada okay atau tidak, dia kata okay.

"Namun keadaan mangsa semakin teruk ketika mahu keluar dari stadium selepas tamat perlawanan dan dia rebah ketika menghampiri gerai menjual cenderamata sebelum meninggal dunia," katanya kepada Bernama, Selasa.

Ketika itu, berlaku sedikit kekecohan di luar stadium sejurus tamat perlawanan selepas penyokong kedua-dua pasukan melakukan provokasi terhadap lawan masing-masing, namun berjaya disuraikan oleh Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU).

Noor Azam berkata setakat ini, polis belum menerima sebarang laporan mengenai angkara vandalism terhadap kereta.

Sementara itu, beliau berkata seorang penyokong Selangor cedera di kepala dipercayai dibaling dengan objek.

Katanya, mangsa kini dirawat di Hospital Tuanku Ampuan Rahimah.

Pada perlawanan suku akhir pertama itu, tuan rumah terikat tanpa jaringan dengan Kelantan, dan perlawanan suku akhir kedua akan berlangsung di Stadium Sultan Muhammad ke 1V di Kota Baru, Sabtu ini. - BERNAMA

Kelibat Wanita Kendong Anak Di Lebuhraya

PEMANDU bas mendakwa pernah ternampak kelibat wanita mengendong anak dekat plaza tol Simpang Ampat, Alor Gajah, Melaka.


Kelibat wanita berpakaian putih sambil mengendong anak melintas secara tiba-tiba di Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran Tol Simpang Ampat, Alor Gajah di Melaka kini dikaitkan dengan kemalangan maut yang berlaku Ahad lalu.
Tinjauan mendapati ada antara pemandu bas ekspres dan pengguna jalan raya yang selalu menggunakan laluan itu mendakwa kawasan berkenaan 'keras' dan kerap dikaitkan dengan elemen-elemen mistik.
Ada yang mendakwa melihat kelibat wanita itu melintas jalan dan ada yang melihatnya duduk di tepi jalan terutama pada waktu malam.
Ia menyebabkan ramai pengguna jalan raya terpaksa membrek mengejut sehingga ada yang gagal mengawal kenderaan yang dipandu.
Pemandu bas Konsortium Bas Ekspres Semenanjung, Rafi Bahari, 38, mendakwa, dia pernah ternampak kelibat wanita tersebut beberapa tahun lalu ketika dalam perjalanan dari Taiping ke Singapura.
"Ketika melalui kawasan itu pada pukul 4 pagi, saya ternampak kelibat wanita baju putih melintas.
"Saya sempat brek secara mengejut tetapi tidak berlaku kemalangan," ujarnya.

GPMS disalah-gunakan bagi kepentingan peribadi

WarkahDaily – GPMS dah mula ikut jejak ‘bapa angkatnya’, Umno apabila pimpinannya dah mula bercakaran sesama sendiri di samping perletakan jawatan Naib Pengerusi GPMS Kedah Lukman Moidin semalam.

‘Bapak borek, anak rintik’. ‘Bapak kencing berdiri, anak kencing berlari’. Hehehe..apa-apalah..

NGO yang berselindung di sebalik Umno itu sudah sedia maklum merupakan agen penyebaran dakyah Umno kepada anak-anak muda (pelajar-pelajar). Walaupun perjuangan asalnya adalah untuk memajukan pendidikan anak-anak orang Melayu dalam pendidikan, namun sekarang sudah dijadikan platform Umno untuk mengrekrut pelajar-pelajar menjadi pejuang Umno. Dalam isu kaum, GPMS dilihat senada dengan parti perkauman, Umno.

Umno gunakan GPMS sebagai jaringan untuk memasuki pusat-pusat pengajian tinggi dan sekolah-sekolah bagi meresapkan perjuangan Umno di kalangan pelajar. Padahal pihak pembangkang pula dilarang melakukan benda yang sama dengan bermacam-macam akta yang menyusahkan.


Malaysiakini - 'GPMS disalah-gunakan bagi kepentingan peribadi' - Lukman Moidin

Naib Pengerusi Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Kedah Lukman Moidin semalam mengumumkan peletakan jawatannya berkuatkuasa serta-merta.

Dalam satu kenyatan yang dikeluarkan hari ini, Lukman berkata peletakan jawatannya disebabkan oleh beliau hilang keyakinan terhadap persatuan itu ditambah pula dengan usaha-usaha pihak tertentu yang menggunakan GPMS Kedah untuk agenda kepentingan peribadi secara keterlaluan.

"Sebagai sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang tertua dan pernah bertanggungjawab untuk mendaftar semula GPMS Kedah, saya amat kesal apabila pimpinan GPMS Kedah gagal untuk menghalang usaha-usaha 'nakal' beberapa individu yang menggunakan nama GPMS untuk menjayakan kehendak peribadi yang semakin keterlaluan," katanya.

Beliau yang memegang jawatan itu bermula pada 2009 berkata usaha untuk membetulkan keadaan itu juga sukar dan tidak mendapat sokongan kepimpinan GPMS Kedah menyebabkannya mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan.

"Saya juga kesal kerana beberapa individu yang baru menyertai GPMS didapati telah menggunakan nama GPMS untuk menaikan populariti diri. Saya juga bimbang melihat senario NGO Melayu yang semakin lalai dan 'syok sendiri' tanpa mempedulikan kehendak sebenar dan menentukan agenda telus dalam memperkasa pendidikan anak bangsa," katanya.

Beliau berharap agar pihak-pihak yang terlibat boleh bermuhasabah diri untuk meletakkan kepentingan agenda pendidikan sesuai dengan dasar dan penubuhan GPMS itu sendiri.

Lukman yang juga bekas Setiausaha GPMS Kedah sesi 2006 hingga 2009 telah menghantar surat peletakan jawatannya kepada Presiden GPMS Pusat Jais Abdul Karim.

MISTERI PEROSAK MAHKAMAH DIBONGKAR DATUK MAT ZAIN ISMAIL


KUALA LUMPUR 12 OKT: Bekas Ketua Polis Negara Musa Hassan dan peguam negara Gani Patail dituduh menjadi punca kehancuran sistem keadilan dalam negara ini dengan memalsukan bukti terhadap Ketua Umum Keadilan, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 1998 lalu.

Mereka juga didakwa kemudiannya telah berbohong dalam satu siasatan terhadap tuduhan penyalahanguna kuasa oleh Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir.

Dalam satu surat terbuka yang disiarkan oleh portal Malaysia Today, bekas Ketua Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Mat Zain Ismail mendedahkan bahawa beliau telah menulis surat kepada Timbalan Ketua Polis Negara ketika itu, Tan Sri Ismail Omar pada Mei lalu dan juga kepada Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishamuddin Hussein supaya mengkaji semula siasatan terhadap bukti palsu yang digunakan dalam kes 'mata lebam' Anwar 1998 lalu.

Mat Zain mengetuai siasatan kes tersebut dan setelah mengesyorkan supaya Ketua Polis ketika itu, Tan Sri Rahim Noor didakwa atas tuduhan jenayah mencederakan Anwar ketika beliau berada dalam tahanan lokap di ibu pejabat polis di Bukit Aman.

Belia berkata, Musa dan Gani dalam laporan akhbar telah mendakwa bahawa kertas siasatan terhadap Mahathir telah diserahkan kepada peguam negara ketika itu Mokhtar Abdullah pada Februari 2000 lalu yang kemudiannya telah membuat keputusan tiada kes untuk disiasat.

Mat Zain berkata kenyataan yang dibuat kedua-dua mereka adalah tidak berasas kerana menurutnya kertas siasatan tersebut hanya dibuka pada Jun 2000 dan dihantar ke pejabat peguam negara pada November tahun yang sama.

Dalam suratnya bertarikh 8 Oktober, Mat Zain menuduh Musa, yang baru bersara sebagai Ketua Polis Negara dan juga Gani telah berbohong mengenai siasatan terhadap Mahathir yang dituduh menyalahgunakan kuasa.

Beliau (Mahathir) dituduh telah menyalahguna kuasa dengan mengarahkan siasatan rasuah terhadap Ketua Unit Perancang Ekonomi, Ali Abul Hassan bin Sulaiman.

Dalam serbuan yang dilakukan, pegawai Badan Pencegah Rasuah (BPR) menemui wang tunai sejumlah RM100,000 dalam laci mejanya.

Mat Zain membuat pendedahan ini dalam suratnya kepada Datin Kalsom Taib, isteri kepada bekas Ketua Pengarah Badan Pencegah Rasuah, Datuk Shafee Yahya, merujuk kepada buku tulisan Kalsom yang mengutarakan soalan,

"Apa jadi dengan siasatan terhadap Dr Mahathir?" Mat Zain berkata kenyataan akhbar kedua-dua Musa dan Gani tidak masuk akal dan palsu kerana adalah mustahil kertas siasatan tersebut dihantar ke kamar peguam negara pada 15 Februari 2000.
Katanya lagi, Gani dan Musa Hassan telah menghancurkan sistem keadilan jenayah kerana berbohong dan memalsukan bukti memandangkan siasatan kes berdasarkan laporan polis yang dibuat oleh Anwar hanya dimulakan pada 13 Jun 2000.

“Malah, kertas siasatan bersama dengan kertas siasatan BPR yang dirampas dari badan tersebut hanya dihantar kepada peguam negara pada 9 November 2000," katanya dalam surat tersebut. Beliau juga tidak menolak kemungkinan bekas ketua polis dan peguam negara terbabit bermaksudkan tarikh 15 Februari 2001.

Namun katanya lagi, walaupun Musa Hassan dan Gani sememangnya berkata 15 Februari 2001, ia menjadi lebih tidak muasabah kerana Tan Sri Mokhtar tidak mungkin memeriksa dan menghentikan kes berkenaan pada tarikh tersebut kerana beliau bukan lagi peguam negara pada masa itu. Beliau menambah , jawatan peguam negara telah diambil alih oleh Datuk Ainum Mohammad Said pada 1 Januari , 2001.

Mat Zain juga mengandaikan bahawa Musa Hassan dan Gani Patail langsung tidak berusaha untuk mengubah tarikh berkenaan kerana individu yang dimaksudkan sudah pun meninggal dunia.

“Jika Tan Sri Musa Hassan and Tan Sri Gani Patail tidak membuat kenyataan yang tidak masuk akal itu, sekaligus kes ini tidak akan berterusan."

Hakikatnya ialah mereka telah membuka laluan mengenai persoalan tentang integriti penyiasatan yang dijalankan polis," tulis beliau lagi dalam surat tersebut.

Kedua-dua mereka, katanya lagi telah menjejaskan penyiasatan terhadap kes tersebut dan juga membiarkan bukti yang dipalsukan dalam kes 'mata lebam' Anwar ketika beliau dipukul dalam lokap oleh Rahim Noor. ~TVSelangor

Rosmah Pancong Permaisuri Agong


SuaraKeadilan | Tindakan Bahagian Protokol Jabatan Perdana Menteri yang membenarkan Datin Seri Rosmah Mansor menganjurkan Sidang Kemuncak Wanita Pertama bermula hari amat dikesali walaupun sudah terbukti dari segi Perlembagaan beliau bukan Wanita Pertam Malaysia dan tidak berhak menggunakan gelaran itu.

Malah menurut pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Prof Dr Abdul Aziz Bari Perkara 32 (2) Perlembagaan Persekutuan dalam Bab 1 berkaitan jelas menyatakan hak gelaran Wanita Pertama Malaysia adalah kepunyaan Raja Permaisuri Agong, Tunaku Nur Zahirah.

Perkara 32 (2) berbunyi, "Ketua Utama Negara bagi Persekutuan, dan Isteri Yang di-Pertuan Agong (digelar Raja Permaisuri Agong) hendaklah diberi keutamaan daripada segala orang lain di dalam Persekutuan selepas Yang di-Pertuan Agong".

"Nampaknya isu penting ini tidak dipedulikan walaupun telah mendapat pandangan banyak pihak termasuk pakar Perlembagaan, pengamal undang-undang dan sebagainya.

"Bahagian Protokol adalah di bawah Jabatan Perdana Menteri, tidakkah Bahagian Protokol menasihatkan Rosmah mengenai penggunaan gelaran 'First Lady'. Sepatutnya bahagian ini menjalankan tanggungjawabnya dan memberi garis panduan kepada isteri Perdana Menteri mengenai isu ini.

"Perlembagaan amat jelas siapa sepatutnya menggunakan gelaran Wanita Pertama iaitu dalam perkara ini Raja Permaisuri Agong," tegas Dr Abdul Aziz yang juga pakar Perlembagaan.

Sidang kemuncak tiga hari itu berakhir 13 Oktober dan mengumpulkan 37 delegasi termasuk 16 Wanita Pertama.

Rosmah akan mempengerusikan sidang kemuncak bertemakan ‘Anak Hari Ini, Pemimpin Hari Esok’ yang bertujuan memperkasakan kanak-kanak yang bakal menjadi pemimpin negara pada masa depan.

Selasa, 12 Oktober 2010

Najib dan Chua dah mula gila dan berani ‘meludah’ ke muka Tun Mahathir

WarkahDaily – Memang sah, MCA dan Umno takut dengan PAS. Bukan rakyat Malaysia (Melayu, Cina dan India) yang takut dengan PAS tapi BN sendiri yang secara terang-terangan cuba meluahkan perasaan takut mereka kepada PAS dengan membuat ugutan jahat dan tidak bermaruah kepada pengundi Cina ketika Perhimpunan Agung Tahunan Ke-57 beberapa hari yang lepas.

Yang mendukacitakan, Najib yang mengaku Islam juga senada dan mengiyakan apa yang diungkap Chua yang memburuk-burukkan Islam dan sistem Islam.

Hangpa nampak macam bidas PAS tapi dalam diam-diam, hangpa duk buruk-burukkan sistem Islam dan cuba menakut-nakutkan orang bukan Islam mendekati keharmonian dan keadilan Islam.

Ini kenyataan dua pemimpin BN yang cuba menghina Islam secara sinis. Chua biarlah dia sebab dia kafir (wei puak-puak Umno, kalau hang nak kenal, ini dia kafir Harbi. Bukan Islam yang bersama-sama dengan kepimpinan Islam tu bukan Harbi. Hangpa kena reti sikit!)

Kenyataan Chua Soi Lek:

“Kami merasakan jika Pakatan berkuasa, PAS akan berada di tempat kapten...PAS tidak akan melupakan dasar autokratik Islam dan jangan terkejut jika PAS memperoleh kuasa, ia akan kembali keterbelakang.”


Kenyataan Najib:

“Dr Chua betul dalam memperingatkan anda bahawa mereka (PAS) tidak menyerah dalam pendirian negara Islam mereka. Dan, saya pasti jika ia dilaksanakan, ia akan mengubah cara hidup anda dan memberi kesan ke atas masyarakat Cina."Tempelak Mahathir

Presiden kontroversi MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek telah membuat ugutan terhadap kaumnya sendiri kononnya bila PR menguasai Putrajaya, PAS yang akan mendominasi kerajaan persekutuan. Dengan kata lain, beliau cuba menakutkan pengundi Cina bahawa kaum itu dalam bahaya jika PAS menjadi ketua.

Sebenarnya telahan bodoh itu hanyalah pandangan songsang yang memperlihatkan ketakutan pemimpin-pemimpin kehilangan kuasa mereka di PRU 13 akan datang.

PRU 13 sudah semakin hampir, maka sudah sampai masanya Umno dan sekutunya termasuk MCA akan menjalankan provokasi jahat bagi menakutkan bukan Islam supaya menjauhi PAS. Kebimbangan itu timbul selepas PAS semakin mendapat sokongan bukan Islam sehingga tertubuhnya DHPP yang disertai hampir 20,000 bukan Islam.

Presiden BN, Datuk Seri Najib juga senada dengan presiden MCA yang terpalit dengan aksi hubungan seks dengan perempuan yang tidak dikenali.

Namun sebenarnya mereka ini tidak sedar, secara diam-diam telah menempelak dan ‘meludah’ ke muka mantan PM, Tun Mahathir yang sebelum ini mengeluarkan kenyataan jika PR menang dalam PRU 13 dan menguasai Putrajaya, maka kuasa Melayu akan hilang.

Sekarang jelas taktik bodoh tanpa berfikir panjang untuk membuat provokasi murahan pemimpin BN bakal memakan diri sendiri dan menambahkan kebencian lagi rakyat terhadap mereka.

Mahathir kata jika PR kuasa Putrajaya, Melayu akan hilang kuasa tapi Najib dan Chua kata kalau PR kuasa Putrajaya, PAS akan kuasai kerajaan pusat.

Memang sah mereka tak study dulu cara provokasi Mahathir yang lebih licik. Amat jelas perbezaan ilmu politik Mahathir berbanding Najib. Najib memang tersangat lemah dan daya pemikiran singkat dalam politik.

PAS memang sah Melayu, sudah pasti Melayu akan merasa selamat jika betul dakwaan Najib dan Chua walaupun sebenarnya PAS lebih dari apa yang disangka mereka. PAS bukan seperti Umno yang memperjuangkan perkauman dan menafikan hak kaum lain.

PAS memperjuangkan keadilan dan kebajikan untuk semua tidak kira mereka itu Islam atau tidak sebab Islam mengajar berlaku adil kepada semua termasuk bukan Islam.

Sebenarnya Najib yang mengaku Islam perlu mengajar pemimpin MCA yang bergelumang dengan seks itu tentang keadilan Islam untuk semua.

Mana usaha Najib untuk bantu Amerika atasi Islamofobia?

Bukan ke Najib mahu mengajar Amerika untuk atasi Islamofobia (prasangka buruk dengan Islam). Jangan pergi jauhlah wahai Najib. Atasi dulu Islamofobia dalam BN dulu tu.

Bagitahu dulu kat Chua Soi Lek tu Islam tidak ganas, Islam tidak menindas bukan Islam dan Islam itu adil kepada semua. Jangan pulak kamu lagi menambahkan ‘api dalam sekam’ supaya orang bukan Islam semakin menjauhi Islam dan orang Islam.

Tapi sekarang kamu sedana dengan Chua yang cuba memberi gambaran buruk terhadap perjuangan PAS yang membawa keadilan Islam. Usah berlakonlah wahai Najib. Nanti makin lama makin terbongkar tembelang kamu.

Chua seiras Perkasa

Selama ini MCA melabelkan Perkasa adalah ekstem Melayu, tapi apa kurangnya anda? Anda adalah ekstrem Cina. Cuba mengapi-apikan kaum Cina supaya membenci Islam.

Sebenarnya Chua telah meludah ke mukanya sendiri apabila beliau cuba menakutkan orang Cina dengan PAS sama dengan Perkasa cuba menakutkan Melayu dengan DAP. Dua kali lima, lima kali dua. Kalau Perkasa ‘brutal’ Melayu, MCA pulak ‘mafia’ Cina.

Memang parti-parti dalam BN memperjuangkan perkauman dan tidak ke arah 1 Malaysia yang diwar-warkan Najib yang turut serta dengan aksi perkauman MCA. Sah 1 Malaysia hanyalah retorik semata-mata.

Memberi kredit kepada PAS

Kenyataan berbaur perkauman yang dibuat Chua dan Najib itu dilihat seperti memberi promosi percuma terhadap PAS.

Kenapa penulis WarkahDaily berhujah sedemikian?

Sebenarnya selama ini, Umno-BN bertungkus-lumus cuba memberi gambaran buruk kononnya teras politik Melayu akan hilang apabila PR memerintah. PAS akan menggadaikan Melayu dan Islam apabila PR menguasai Putrajaya.

Lebih dahsyat lagi mereka cuba membuat provokasi kononnya PAS menjadi tunggangan DAP dan PKR semata-mata dan perjuangan Islam dalam PAS sudah pun tergadai.

Tapi sekarang sebaliknya pulak mereka ini keluarkan kenyataan. Nak kata bodoh, memanglah tersangat bodoh. Memang lidah bercabang bercakap berbelit-belit. Kejap kata Islam dan Melayu akan tergadai jika PR menang, kejap kata PAS akan kuasai kerajaan pusat bila PR menang.

Najib ‘ludah’ kat muka sendiri dan pemimpin Umno dan Perkasa

Penulis WarkahDaily menganggap kenyataan Najib dan Chua itu diibaratkan meludah kat muka sendiri dan pemimpin-pemimpin Umno yang lain. Tak terlepas juga menempelak ‘pekikan’ Perkasa yang mendakwa PAS sudah meninggalkan perjuangannya terhadap Islam.

Konco-konco Umno sibuk menuduh PAS akan menggadai dasar perjuangannya bila PR menang. Konon PAS dah mula longgar dengan dasar perjuangan Islamnya.

Tapi Najib dan Chua kata semalam, jika PR menang, PAS akan menguasai kerajaan pusat dan PAS tidak akan lupa akan cita-citanya dengan dasar Islam iaitu melaksanakan pentadbiran dan hukum Islam. Hangpa dah hilang ingatan ke apa?

Semakin gila rupanya pemimpin Umno ni. Semakin tak keruan lagi ucapan mereka bila mengetahui kuasa mereka bakal berakhir.

Jadi ucapan pemimpin Umno sebelum ini adalah karut semata-mata dan hanya berkepentingan politik murahan sahaja.

Dalam masa yang singkat, otak puak-puak Umno berputar berlawanan arah dengan kenyataan mereka sebelum ini. Dulu kata PAS dah longgarkan perjuangan Islamnya ketika bekerjasama dengan PR. Sekarang lain pulak dah, depa kata jika PR kuasai kerajaan pusat, PAS akan jadi ketua dan PAS akan meneruskan cita-citanya dengan dasar Islam. Chua turut menuduh, kerjasama dalam PR, DAP telah memberi momentum percuma untuk kekuatan dan sokongan bukan Islam terhadap PAS.

Mana satu betul ni wahai juak-juak Umno. Hangpa dah mabuk ke dah gila? Maklumlah, riwayat parti hangpa dah nak tamat. Kalau tak, kenapa Najib takut sangat sampai dilihat seolah-olah merayu dengan Cina mintak menang dalam PRU 13 nanti. “Kalau boleh saya nak menang dalam PRU 13, “rayu Najib dengan Cina.

Pakatan Rakyat diiktiraf

Sebenarnya juak-juak Umno-BN tak sedar, depa dah iktiraf kerjasama dalam Pakatan Rakyat (PR). Cuba bayangkan apa yang dikatakan Chua, DAP telah beri momentum kepada PAS untuk kuatkan PAS. Alangkah bagusnya kerjasama dan perpaduan dalam PR. PAS pulak bantu DAP ubah persepsi buruk Melayu terhadap parti itu.

Dalam BN, mana mungkin benda seperti ini boleh berlaku. Lagi menyemarak isu perkauman ada lah. Penulis WarkahDaily belum lupa bagaimana Umno Pulau Pinang mengoyak gambar bekas Ketua Menteri Pulau Pinang dari Gerakan, Koh Tsu Koon.
Related Posts with Thumbnails