Rabu, 17 Februari 2010

HISHAMUDDIN RAIS: TIGA PULUH JUTA BERGANTUNG PADA SATU LUBANG


Akhirnnya perbicaraan Anwar Ibrahim bermula. Ini kes ulang buat. Dalam dunia filem ulang buat ini bukan satu yang pelik dan menghairankan. Banyak filem yang diulang buat. Pengulangan ini kerana pembuatan pertama dianggap berjaya dari hasil jualan tiket.

King Kong - pertama kali dibuat pada tahun 1933. Filem ini diulang buat pada tahun 1976 dengan Minah cun Jassica Lange sebagai kekasih King Kong. Apabila teknoloji komputer berkembang sekali lagi King Kong diulang buat pada tahun 2005.

Psycho – klasik seram - dari kerja seni Alfred Hitchcock dibuat hitam puteh pada tahun 1960. Kemudian pengarah Belanda Gus Van Sant mengulang buat pada tahun 1998. Ulang buat dari kerja Mamat Belanda ini cukup rapi. Dia meniru bingkai demi bingkai kerja seni Mamat Gemok Alfred Hitchcok. Malah dari filem hitam puteh - Psycho telah menjadi berwarna berwarni.

Sayangnya kebanyakan filem diulang buat ini menjadi kantoi dan gagal. Psycho yang diulang buat dilihat sebagai lawak bodoh. Nasib baik pengarah Mamat Belanda itu tidak membunuh diri kerana malu. Jassica Lange menyesal tetapi ketika itu dia belum ada pilihan. King Kong 2005 juga menjadi lawak yang dipenuhi dengan kerja komputer dan bukan kerja membuat filem.

Malah, apabila ada sahaja desas desus sesebuah filem ingin diulang buat akan muncul lawak-lawak mengatakan betapa kurangnya idea dan cerita baru dari Hollywood. Ada pengarah yang akan menyurokkan muka ke bawah bantal kerana malu tidak ingin terbabit dalam kes ulang buat ini.

Warga Malaysia kembali belabon, bersembang dan berbincang apabila mendengar tuduhan terhadap Anwar. Akhirnya satu Malaysia ketawa dan tersenyum. Ini juga satu kes kerja ulang buat.

Tema sandiwara ulang buat ini cukup senang untuk difahami:

Anwar Ibrahim wajib dimasukkan kembali ke dalam penjara. Ini kerana Anwar telah berjaya membawa satu politik baru untuk Malaysia. Politik baru ini telah mengikat satu setiakawan diantara Parti Keadilan Rakyat, Demokratic Action Party dan Parti Islam.

Gabungan setiakawan tiga parti ini dipanggil Pakatan Rakyat. Pakatan Rakyat adalah satu ikatan politik baru yang akan menggantikan United Malays National Organisations dan Barisan Nasional untuk mentabir Malaysia.

Pilihanraya 8hb March 2008 yang lalu telah membuktikan bahawa rakyat Malaysia telah berani dan sanggup menerima satu perubahan budaya politik baru. Dari nisbah kiraaan undi, terbukti majoriti rakyat Malaysia telah memilih Pakatan Rakyat. Ini menjadikan para gerombolan dalam Barisan Nasional terpaksa menahan kentut marah.

Justeru, Pakatan Rakyat wajib ditumpaskan. Satu konspirasi wajib diwujudkan sekali lagi. Konspirassi ini bertujuan untuk menumpaskan Pakatan Rakyat. Jalan pintas untuk memecahkan Pakatan Rakyat ialah dengan memenjarakan Anwar Ibrahim. Khalas. Period. Finito. The End. Fin.

Jika Pakatan Rakyat tidak ditumpaskan maka segala malaon dan pelesit yang selama berpuluh-puluh tahun ini menghisap darah rakyat akan menghadapi masa depan yang amat gelap. Apabila Pakatan Rakyat mengambil alih pentabiran Malaysia maka segala kerja-kerja jahat mereka - harta-harta rasuah mereka - kes samun dan kes bunuh mereka – semuanya akan diadili oleh rakyat.

Justeru kerana takutkan balasan ini - tidak dapat tidak - Anwar Ibrahim wajib dipenjarakan sekali lagi. Apa sahaja yang wajib dilakukan akan dilakukan untuk memastikan Anwar Ibrahim masuk ke dalam sel sekali lagi. Inilah sebenarnya tema ulang buat sandiwara yang sedang kita lihat sekarang.

Kes ulang buat sama seperti kes dalam tahun 1998 dahulu. Seorang protoganis baru telah ditemui. Lokasi baru telah dikenali. Tetapi ulang buat ini masih menggunakan skrip lama. Apa yang telah diubah hanya dailok/kata bual. Dialok kali ini dilihat agak gempaq. Banyak dialok telah diubah suai dan diperbaiki dari kelam kelabut pengucapan kata bual seorang supir yang daya fikirnya sama seperti Zulkifli Nordin. Yang baru datang hanya si Pereka set, si Tukang lampu dan para Pak Pacak.

Manakala yang dibelakang kamera pun masih orang-orang jahat yang lama. Ramai orang-orang jahat ini hampir pencen tetapi mendapat talian hayat untuk membuat ‘the last bottom show’. Jika kerja jahat ini gagal mereka juga akan turut mati oleh serangan bom kentut berjuta-berjuta rakyat Malaysia yang pada hari ini sedang menyimpan gas setelah lama memakan petai jeruk dan pengat labu.

Awas – warga Malaysia wajib sedar – dibelakang semua ini ialah Mahafiraun. Mahafiraun amat sedar jika Anwar tidak dipenjara maka yang akan masuk ke dalam penjara ialah Mahafiraun sendiri. Kes jahat Mahafiraun ini sudah berkepok-kepok. Kalau hendak dihitung tidak cukup pasir dan batu di Telok Kemang. Kalau hendak ditulis – dakwat seluas Laut China Selatan akan kering.

Kalau Anwar tidak dipenjara, Mahafiraun sedar dia sendiri akan tenggelam lemas dalam air ludah rakyat Malaysia. Justeru hari ini Mahafiraun akan melakukan apa sahaja termasuk mencari rambut palsu baru untuk bininya. Semua kerja-kerja jahat Mahafiraun ini bertujuan untuk memastikan Pakatan Rakyat tidak akan dapat mentabir Malaysia.

Apabila Psycho keluar untuk pertama kali pada tahun 1960 dahulu – dunia filem gempar. Berpusu-pusu dan berbaris orang ramai dan kaki wayang datang untuk mengintai buah dada Janet Leigh yang basah dan mongel dalam babak mandi sebelum dia dibunuh oleh Mister Bates - Anthony Perkins.

Apabila Psycho diulang buat tak ada sesiapa yang percaya lagi tentang keupayaan pengarah barunya. Ianya dilihat sebagai lawak seram yang tidak menyeramkan. Pekara yang sama sedang berlaku kepada kes Anwar Ibrahim. Apabila kes Anwar diulang sekali lagi di Mahkamah Jalan Duta kelihatan tidak ada satu babak pun yang akan memeranjatkan warga Malaysia lagi.

Sebenarnya warga Malaysia merasa hiba dan pilu bukan untuk Anwar Ibrahim tetapi untuk pakar konspirasi yang dilihat amat bodoh dan bangang. Warga Malaysia terpaksa bersimpati sedih diatas kebodohan pihak yang merancang konpirasi ini.

Bayangkan betapa sedihnya tanah air kita hari ini. Sebuah negara yang penduduknya berjumlah 30 juta sedang terumbang ambing. Masa depan negara dengan 30 juta warga sedang bergantung kepada satu lubung - lubang jubur si Saifol.

Sedih lagi pilu. Ratap lagi meraung. Lubang sedap Saiful adalah talian hayat untuk Najib Razak. Lubang sedap si Saiful adalah perancang garis eknomi negara kita. Naik turunya Bursa Saham Kuala Lumpur sama seirama dengan tekanan taik dalam lubang jubur Saifol. Sistem pertahanan negara kita ini juga bergantung kuat dengan berapa lamanya taik si Saifol dapat berkumpul dalam lubang juburnya.

Dalam sejarah tamadun dunia pekara ini tidak pernah berlaku. Tiongkok dipertahankan dari serangan Mongol bukan melalui lubang jubur tetapi melalui Tembok Besar China. Alhambra dipertahankan dan berkembang sebagai tamadun bukan melalui lubang jubur tetapi melalui ilmu dan falsafah.

Inilah hakikat yang sedang berlaku ke atas negara kita hari ini. Tidak ada tangisan yang akan dapat mengalihkan hakikat ini. Memang betul - bunyinya amat lucah dan meloyakan. Loya lagi meloyakan. Malu lagi memualkan. Porno lagi menjijikan.

Lucah dan meloyakan terjadi kerana pada ketika ini United Malays National Organisation sedang cuba menarik nafas untuk mendapat talian hayat dengan menghidu rapat kepada lubang jubur si Saiful. Udara dari sebiji lubang ini diharapkan akan menyambung kembali nyawa United Malays National Organisation.

Kita tunggu dan lihat apabila lubang jubur si Saifol ini terbarai setelah tidak terberak selama 52 tahun. Tiga puluh juta warga Malaysia wajib bersedia. Isi-isi dari lubang jubur ini akan bertaburan. Ketawa salah hendak menangis pun kita tidak berair mata lagi.
~TukarTiub

nota:
tulisan ini bebas untuk diambil
jika ianya akan membawa kebaikan

Zulkifli Noordin bidas kenyataan Mursyidul Am PAS

Firaun Kecil Yang Celupar Terhadap TGNA

Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini membidas kenyataan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana menyifatkan wakil rakyat yang keluar atau melompat parti sebagai pengkhianat rakyat dan negara.

Beliau berkata, Nik Aziz sepatutnya melihat kembali sejarah politik partinya sendiri yang pernah menyertai Barisan Nasional (BN) tanpa seorangpun daripada wakil mereka meletakkan jawatan.

"Saya menghormati Datuk Nik Aziz, tapi semasa PAS menyertai BN, tak ada seorangpun daripada PAS yang keluar daripada PAS.

"Tok Guru (Nik Abdul Aziz) elok tengok sejarah beliau semula, Tok Guru tak letak jawatanpun... itupun pengkhianatan juga," katanya di sini hari ini.

Media hari ini melaporkan Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, mereka yang dipilih sebagai wakil rakyat harus menjadi orang yang bertanggungjawab dengan menyedari bahawa undi yang diberikan itu adalah amanah.

Katanya, kalau wakil rakyat itu tidak mahu tanggungjawab yang diberi oleh rakyat, elok saja mereka letak jawatan, biar diadakan pilihan raya kecil.

Terkini Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Mohamed Zahrain bertindak keluar daripada PKR kerana kecewa dengan kepimpinan kerajaan negeri Pulau Pinang serta hilang keyakinan terhadap gabungan pakatan pembangkang.

Mengulas lanjut Zulkifli berkata, pada ketika ini seseorang wakil rakyat itu perlu mempunyai prinsip politik yang kuat tanpa mengikut telunjuk perjuangan parti politik dengan membabi buta.

"Sekarang ini zaman politik yang lebih terbuka, kita sepatutnya mengambil pendirian berdasarkan prinsip kita sendiri serta tidak mengikut parti dengan membabi buta.

"Kenyataan (Nik Abdul Aziz) ini tak wajar, sepatutnya melihat dulu sejarah beliau sendiri dan melihat kepada politik sekarang yang tidak terlalu mengikut parti," katanya. -MSTAR

Ulasan GB

Firaun Kecil itu terus menampakkan keceluparannya selepas merasakan dirinya begitu hebat kerana mendapat liputan meluas dari media massa pro-UMNO kerana tindak-tanduknya yang membelasahkan DAP, PKR, PAS dan Pakatan Rakyat amnya.

Apakah beliau tidak menyedari bahawa sewaktu PAS menyertai BN adalah keputusan yang dibuat secara berjemaah dan bukan dilakukan secara individu.

Pada waktu itu PAS di bawah kepimpinan Datuk Mohd Asri Hj Muda telah membuat keputusan menyertai BN selepas tragedi berdarah 13 Mei 1969, yang mana usia Firaun Kecil itu baru 7 tahun yang masih tidak tahu apa-apa bab politik.

Oleh kerana pada waktu itu, keputusan Muktamar Khas PAS di Dewan Bahasa Dan Pustaka melulusan usul penyertaan PAS dalam kerajaan campuran PAS-PERIKATAN.

Justeru itu tidak ada apa yang disifatkan sebagai "pengkhianatan" seperti yang dituduh oleh Firaun Kecil itu terhadap TGNA. Kalau ada sebutkan pengkhianatan apa? Pengkhianatan yang bagaimana? Pengkhianatan terhadap siapa?

Sikap TGNA pada waktu itu mengikut keputusan jemaah. Bukan sendiri-sendiri seperti yang dilakukan oleh Firaun Kecil yang biadab itu.


Dan PAS menerima pengajaran besar daripada pengalaman berada di dalam BN. PAS tidak mungkin mengulangi sejarah pahitnya seperti seseorang yang tidak mungkin jatuh ke lubang biawak dua kali.

~Kelab Greenboc

Selasa, 16 Februari 2010

KEPERCAYAAN RAKYAT:BOLEHKAH PR BERUBAH DEMI RAKYAT

Raja Petra Kamarudin

Kalau anda tak begitu faham tentang perkara yang sedang berlaku di Malaysia, izinkan saya menjelaskannya kepada anda. Malaysia kini dilanda perang saudara. Ya, perang saudara. Tapi sementara perang saudara di lain-lain negara membabitkan senjata, perang saudara di sini membabitkan persepsi. Namun ia tetap perang saudara. Bezanya adalah tiada pertumpahan darah di jalanan.

Katakanlah apa yang anda nak kata, tetapi suatu revolusi memang sedang berlaku. Rakyat kini memberontak terhadap kerajaan. Tapi penduduk telah dengan bijak memilih peti undi dan bukannya peluru. "Pilihan raya dan bukan pilihan jalan raya," seperti kata Hishamuddin Rais.

British mengajar kita cara berjuang dalam perang semacam ni. Peluru takkan mengalahkan komunis, kata penjajah British. Kita perlu mengalahkan komunis dengan memenangi hati dan fikiran rakyat. Kita perlu mendorong rakyat menolak komunisme. Pihak British menjayakannya (strategi ni). Ia adalah strategi yang hebat. Akhirnya, komunisme tewas kerana rakyat menolaknya, dan bukan kerana British memiliki lebih banyak senjata daripada pengganas komunis.

Inilah perang saudara yang sedang berlaku di Malaysia, iaitu sebagaimana perang saudara yang berlaku semasa Darurat (Malayan Emergency).

Oh ya, ia dipanggil Darurat dan bukannya Perang Saudara Malaya kerana jika mereka menggelarkannya dengan nama “perang” (bukan “darurat”), maka syarikat insurans takkan membayar bagi kerugian yang ditanggung oleh syarikat-syarikat British. Pada masa tu, pengganas komunis mengebom pejabat kerajaan dan hartanah British. Tapi jika kerugian tu dialami akibat peperangan, maka syarikat insurans takkan menanggungnya. Itulah sebabnya keadaan gawat itu dipanggil darurat dan bukannya perang.

Jadi, Malaysia kini dalam suasana perang.Tapi tiada senjata digunakan ataupun bangunan dibom. Ia adalah perang persepsi, yakni persepsi lawan persepsi. Pihak yang terlibat dalam peperangan ni adalah parti pemerintah yang dikenali sebagai Barisan Nasional dan parti pembangkang yang dikenali sebagai Pakatan Rakyat.

Perang terdiri daripada banyak pertempuran. Ia tidak hanya melibatkan satu pertempuran besar. Bahkan penaklukan Normandy melibatkan banyak pertempuran yang tercetus di merata tempat. Anda mungkin memenangi beberapa pertempuran dan mungkin kalah dalam beberapa pertempuran yang lain. Tetapi akhir sekali, gabungan pertempuran yang anda menangi menentukan jagoan peperangan itu.

Dalam perang persepsi, anda perlu menimbulkan banyak isu pada masa yang sama. Ia adalah seperti terlibat dalam banyak pertempuran secara serentak, dan anda perlu terus-menerus menyerang setiap sasaran hingga sasaran tu tumbang.

Mari kita kaitkan perkara ni dengan perkembangan semasa.

Sasaran pertama sudah semestinya Perdana Menteri Najib Tun Razak (seperti Abdullah Ahmad Badawi dan Dr. Mahathir Mohamad sebelumnya). Persepsi mengenai Najib adalah bahawa dia secara langsung terbabit ataupun mempunyai kaitan dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu. Persepsi ni dah pun wujud. Sangat sedikit rakyat Malaysia, termasuklah ahli UMNO yang akan mengatakan bahawa dia tiada kaitan langsung dengan pembunuhan Altantuya, ataupun setidak-tidaknya pernah menjalin hubungan dengan wanita tu.

Malah ramai yang percaya bahawa dia bukan saja mengenali Altantuya secara peribadi, tetapi juga pernah mengadakan hubungan seksual dengan wanita tu. Mereka juga percaya bahawa gambar Najib, Altantuya dan Razak Baginda memang wujud, dan bahawa Konsul Kehormat Mongolia ke Malaysia, Syed Abdul Rahman Alhabshi memberikan foto tu kepada polis.

Kita perlu ingat bahawa pada peringkat awal insiden pembunuhan tu, Syed Rahman sering mengadakan sidang akhbar, dan menghentam polis dan menuduh bahawa mereka tidak melakukan siasatan secara yang sepatutnya. Syed Rahman memberitahu mengenai banyak perkara berhubung dengan kes tu kepada ramai orang. Sekarang ni, mesti dia menyesali tindakannya tu.

Hakikat bahawa Syed Rahman telah mendapat projek bernilai RM500 juta menguatkan keyakinan bahawa dia telah dibeli. Inilah persepsinya dan walau apa pun yang dia kata ataupun buat, persepsi ni takkan berubah.

Akuan Bersumpah Razak Baginda yang diterima mahkamah, dan yang membolehkannya dilepaskan dari tuduhan membunuh (Altantuya) menyatakan dengan jelas bahawa dia tak pernah mengenali Sirul ataupun Azilah, sehinggalah ADC Najib, Musa Safri mengatur pertemuan antaranya dan kedua-dua individu tu. Mahkamah menerima akuan tu. Disebabkan itulah maka mahkamah membebaskan Razak dari tuduhan membunuh Altantuya.

Jadi ADC Najib, Musa Safri adalah orang yang menetapkan segala-galanya, yang kemudiannya mengakibatkan Altantuya dibunuh.

Kemudian timbul pula nama Pegawai Khas Najib, Nasir Safar yang berada di tempat kejadian ketika Sirul dan Azilah menangkap Altantuya di depan rumah Razak. Penyiasat persendirian Bala mengesahkan perkara ni dan memberitahu polis tentangnya. Tapi tanpa melakukan siasatan lanjut, polis terus menafikannya dan sebaliknya mengatakan bahawa orang tu (Nasir Safar) adalah penduduk kawasan tersebut.

Jadi, Pegawai Khas Najib, Nasir Safar juga terlibat. Ini bermakna bahawa dua pembantu rapat Najib terlibat secara langsung dengan pembunuhan tu.

Dari segi persepsi, Najib dah pun tewas dalam peperangan. Kalau anda mahu, lakukanlah tinjauan bebas. Tanyalah rakyat Malaysia secara rawak dan majoriti daripada mereka akan memberitahu anda bahawa mereka percaya bahawa Najib sama ada mengenali Altantuya, pernah menidurinya, ataupun terlibat secara langsung ataupun tidak langsung dalam pembunuhannya.

Dalam perang persepsi, Najib telah pun kalah. Tiada apa yang dapat dia kata ataupun buat bagi memulihkan imejnya.

Okey, sasaran berikutnya adalah isteri Najib, Rosmah Mansor. Dalam ruang lingkup persepsi, Rosmah dianggap sebagai perempuan yang menjengkelkan. Namun begitu, ini adalah suatu ironi kerana persepsi tu diakibatkan oleh kelakuannya sendiri dan bukannya berpunca dari serangan pembangkang ke atas imejnya.

Ada begitu banyak cerita yang tersebar mengenainya. Salah satunya adalah mengenai empat jeneral bersara yang pergi ke rumahnya untuk bertemu dengan Najib. Dia bertanya kepada mereka sama ada mereka ingin bertemu dengan Najib bagi membincangkan mengenai politik ataupun perniagaan. Mereka bertanyakan apakah natijahnya dan dia menjawab bahawa jika politik yang akan dibincangkan, maka Najib akan bertemu dengan mereka sebentar lagi. Tapi jika mereka ingin berbincang mengenai perniagaan, maka dialah orangnya dan bukan Najib.

Cerita ni tersebar luas di kalangan warga tentera.

Cerita seterusnya adalah tentang aktiviti beli-belahnya di Paris, di mana dia menghabiskan RM200,000 dalam sehari. Yang ‘menariknya’ adalah Altantuya juga ada bersamanya pada hari itu dan dia membantu mengangkat barang-barang Rosmah, termasuklah kad kredit dan lain-lain lagi.

Pada masa tu, ramai juga kakitangan Kedutaan Malaysia yang membantu mengangkat barang-barang Rosmah (yalah, kalau dah belanja RM200,000, mesti banyak benar barangnya, kan?). Jadi, cerita ni dah tersebar di kalangan komuniti diplomatik.

Pada tahun 2008 pula, dia berada di Indonesia bagi menghadiri majlis yang dianjurkan oleh sebuah bank. Ketika dia melangkah ke meja utama seperti ratu, ‘dayangnya’ berjalan di belakangnya sambil memegang kusyen. Si dayang kemudiannya meletakkan kusyen tu di atas kerusi sebelum Rosmah melabuhkan punggungnya. Ewah, Raja Permaisuri Agong pun tak dapat layanan macam tu.

Oleh sebab majlis tu dianjurkan oleh sebuah bank Malaysia, maka ramailah orang Malaysia di situ. Mereka rasa macam nak muntah. Mereka bukan hanya berasa sangat malu tetapi juga berasa mual bagai nak rak.

Ha, ingat lagi tak temubual yang diberikannya berkenaan pemergiannya ke China? Dalam temubual tu, dia merungut bahawa Najib meninggalkannya sendirian di dalam biliknya, sementara dia (Najib) melakukan tugas rasmi. Dia naik angin hinggakan dia menyuruh Najib menghantarnya pulang ke Malaysia. Ah, kalau kau tu sibuk sangat, hantar saja aku balik ke Malaysia.

Inilah yang dinyatakannya dalam temubual akhbar tu.

Baru-baru ni pula, dia mengikut Najib ke India. Sebenarnya, mereka telah merancang pelbagai program untuknya selama dia di Chennai. Tapi dia enggan keluar dari biliknya. Katanya, kenapalah Chennai kotor sangat. Jadi, dia enggan meninggalkan biliknya. "Kenapalah orang India pengotor betul?” dia mengeluh kepada para pembantunya.

Kisah terbaru ni sedang hangat diperkatakan di kalangan warga diplomatik. Jadi, seperti yang saya katakan, sebahagian besar kerosakan terhadap imej Rosmah berpunca dari kelakuannya sendiri. Pembangkang tak perlu menimbulkan sebarang isu pun kerana dia sendiri membekalkan peluru yang diperlukan bagi pembangkang memenangi perang persepsi.

Maka Najib dan Rosmah sebenarnya dah pun kalah dalam perang persepsi. Sasaran berikutnya adalah UMNO dan Barisan Nasional. Dalam hal ni, persepsi terhadap mereka terjejas teruk akibat perbuatan mereka sendiri. Pembangkang tak perlu strategi yang bijak pun bagi mengalahkan UMNO dan Barisan Nasional. Pembangkang hanya perlu mengelak dari melakukan kesilapan. Sekarang ni pun, UMNO dan Barisan Nasional sedang memusnahkan diri mereka sendiri. Mereka takkan mampu memenangi perang persepsi.

Bagaimana pula dengan persepsi terhadap Anwar Ibrahim dan pembangkang? Sebenarnya, ini juga satu masalah. Kerajaan berusaha mewujudkan persepsi bahawa Anwar bersalah atas jenayah liwat. Usaha mereka tu tak berjaya langsung. Sangat sedikit orang yang mempercayainya. Bahkan mereka percaya bahawa Anwar adalah mangsa konspirasi politik. Tak kisahlah apa yang mahkamah nak kata. Bagi kebanyakan rakyat Malaysia, Anwar tak bersalah.

Namun demikian, ramai yang percaya bahawa Anwar bukan pengurus yang baik. Anwar yang dikatakan kurang bertindak pantas dipersalahkan atas segala rencam masalah yang timbul dalam pembangkang, khususnya PKR. Mereka yakin bahawa jika Anwar lebih tegas, maka banyak masalah dapat diatasi. Jadi, Anwar secara tak langsung adalah punca semua masalah tu lantaran tidak melakukan apa-apa bagi mencegahnya dari berlaku.

Pembangkang pula tidak sependapat tentang masalah sebenar yang mereka hadapi. Ada yang menerima hakikat bahawa pembangkang tak menyangka bahawa mereka akan menang besar pada pilihanraya 8 Mac 2008. Disebabkan itulah pembangkang tidak memilih calon mereka dengan berhati-hati. Kini, calon berkualiti rendah, terutamanya bekas ahli UMNO dan calon yang meletakkan kepentingan peribadi mengatasi kepentingan para pengundi telah menunjukkan belang mereka.

Para pengundi memahami hakikat bahawa adalah sangat sukar bagi pembangkang menarik calon yang baik, terutama sekali apabila tiada seorang pun yang menyangka bahawa mereka akan menang besar dalam pilihanraya. Jadi, para pengundi bersedia memberikan peluang kedua kepada pembangkang. Jika pembangkang meletakkan calon-calon yang lebih baik pada pilihanraya yang seterusnya, maka para pengundi akan sekali lagi mengundi pembangkang. Tapi kali ni, mereka akan mengundi pembangkang bukan kerana mereka membenci parti pemerintah, tetapi kerana mereka yakin bahawa pembangkang boleh memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada rakyat.

Sebenarnya, peluang kedua ni adalah peluang terakhir bagi pembangkang. Kalau mereka gagal sekali lagi, maka mereka takkan lagi berjaya dalam generasi ini. Jika pembangkang gagal memenangi hati dan fikiran rakyat dalam pilihanraya akan datang, maka segala punahlah segala harapan untuk membentuk kerajaan baru. Tiada peluang ketiga buat mereka. Kita terpaksa menunggu 30 tahun ataupun lebih, iaitu generasi yang seterusnya sebelum pengundi sekali lagi berani menukar kerajaan.

Seperti yang telah saya katakan, kesilapan demi kesilapan yang dilakukan UMNO dan Barisan Nasional sebenarnya membantu perjuangan pembangkang, malah mereka terus-menerus melakukan kesilapan. Jadi, pembangkang tak perlu berusaha terlalu keras. Pembangkang sememangnya sedang memenangi perang persepsi. Pembangkang hanya perlu mengelak dari melakukan terlalu banyak kesalahan.

Tapi apakah kesalahan yang dilakukan pembangkang dan apakah yang harus mereka lakukan bagi menanganinya? Mmm… saya dah banyak menulis tentang tu. Jadi, saya tak nak mengulangi benda yang sama. Anwar tahu apa yang saya maksudkan. Semua pemimpin pembangkang tahu apa yang saya maksudkan. Anda dan saya juga tahu mengenainya. Kami hanya meminta pembangkang agar berhenti melakukan kesalahan-kesalahan tu. Kalau itu dapat dilakukan, maka pada pilihanraya akan datang, kita akan sama-sama berarak ke Putrajaya.

Tapi jangan sangka bahawa UMNO tidak melakukan apa-apa bagi menangani kekalahan mereka dalam perang persepsi. Mereka sedar bahawa mereka telah kalah dalam perang persepsi dan mereka kini merangka rancangan tertentu bagi meneruskan kemaraan mereka. Saya tahu apa rancangan mereka, namun masih terlalu awal bagi saya mendedahkan segala-galanya.

Biar saya beri pembayang. 'Senjata rahsia' yang sedang UMNO gunakan adalah JASA yang diketuai oleh Fuad Hassan, iaitu adik KPN Musa Hassan. Saya harap pembangkang meneliti perkara ni. Yalah, takkan semua benda awak nak suruh Malaysia Today buat untuk awak?

Sehingga kita berbual lagi, marilah kita terus menghentam UMNO dan Barisan Nasional ke ambang kehancuran.
Related Posts with Thumbnails