Isnin, 20 Disember 2010

Kemalangan Bas Di Simpang Pulai

Tragedi Disember 2010, Seramai 28 Maut


Seramai 28 penumpang, kebanyakannya pelancong dari Thailand, terbunuh selepas sebuah bas pesiaran membawa pelancong negara itu terlibat dalam satu kemalangan di Km15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai pukul 11.40 pagi tadi.

Timbalan Ketua Polis Perak Datuk Zakaria Yusof berkata 22 orang mati di tempat kejadian manakala empat lagi meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital di sini.

Katanya bas dua tingkat itu milik syarikat San Express Holiday yang beribu pejabat di Jitra, Kedah, membawa 37 pelancong Thai manakala pemandu, pembantu pemandu dan pemandu pelancong adalah rakyat Malaysia.

Zakaria memberitahu pemberita di tempat kejadian bahawa polis dan Jabatan Bomba dan Penyelamat yang menerima panggilan tengah hari telah mengerakkan 100 anggota penyelamat dalam operasi menyelamat.

Katanya, ketika kejadian, bas itu sedang dalam perjalanan turun dari Cameron Highlands ke Kuala Lumpur kerana pelancong itu dipercayai akan mengambil penerbangan pulang ke Bangkok.

Zakaria berkata siasatan awal mendapati pemandu bas itu hilang kawalan dan melanggar pembahagi jalan sebelum bas terbabas ke laluan bertentangan dan terbalik di longkang.

Menurutnya, identiti dan jantina mangsa yang terbunuh belum dikenal pasti.

Pihak polis setakat ini mengeluarkan senarai nama dua rakyat Malaysia dan 22 rakyat Thailand daripada 28 orang semuannya yang terbunuh dalam kemalangan di Kilometer 15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai, 11.40 pagi tadi.

1. Omar Shahidan, 48, pemandu, rakyat Malaysia
2. Soontorn a/l Kian, 38, (pemandu pelancong lelaki keturunan Siam Malaysia)
3. Charcart Knagsuwan, 48, (lelaki)
4. Thanvaraj Poolsang, 36, (perempuan)
5. Nutthiya Inyyim, 50, (perempuan)
6. Poonporn poolsaene, 41, (lelaki)
7. Sumruay Swatphet, 48, (lelaki)
8. Putharee Akkrarachaw Wanont, 42, (perempuan)
9. Ponethanest Akkrarachaw Wanont, 45, (lelaki)
10. Suchanchida Chaiaueai, 40, (perempuan)
11. Sriwai Swatphet, 42, (perempuan)
12. Prinya Prassakulchai, 48, (perempuan)
13. Chutima Throukool, 25, (perempuan)
14. Thitisak Pongtanarat, 51, (lelaki)
15. Junpen Pongtanarat, 50, (perempuan)
16. Phayong Kruanjinli, 59, (lelaki)
17. Ekachai Na Bangxang, 64, (perempuan)
18. Mantana Phromduag, 51, (perempuan)
19. Rung Da (perempuan)
20. Darunee Songserm (perempuan)
21. Isariya Thiangtham, 25, (perempuan)
22. Ampaiwan Thiangtham, 50 (perempuan)
23. Malinan Mekmahaprom, 53, (perempuan)
24. Achara Wiwat, 36, (perempuan)


ADA PIHAK DIKATAKAN TABUR MINYAK DI KAWASAN KEMALANGAN BAS

AHLI Parlimen Cameron Highlands, S K Devamany, yakin ada pihak tertentu mencurah minyak di beberapa kawasan di KM 15 menuruni pusat peranginan itu termasuk di kawasan yang menyebabkan sebuah bas pesiaran dua tingkat, remuk teruk mengorbankan 28 nyawa hari ini.

"Saya berani mengatakan memang ada pihak mencurahkan minyak di beberapa kawasan jalan berkenaan sehingga menyebabkan kemalangan" katanya ketika ditemuramah TV3.

Malah Devamany sendiri pernah terbabit dalam kemalangan di kawasan berkenaan dan terlihat kesan curahan minyak, dipercayai dilakukan pihak tertentu yang mempunyai tujuan mencari keuntungan!

Berdasarkan keadaan teruk menimpa bas itu, pelbagai pihak menggelengkan kepala bagaikan tidak percaya ia boleh berlaku sedemikian sehingga mencatat titik hitamd alam sejarah pengangkutan di negara ini.

Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Azisman Alias, juga mengakui bas berkenaan dikatakan berpusing beberapa kali tetapi turut melahirkan kehairanan dengan impak kerosakan yang berlaku. Katanya, impak kerosakannya teramat teruk dan sukar dibayangkan.

Devamany pula mengesa pihak berkuasa segera menyiasat dakwaan kemungkinan pihak tidak bertanggungjawab mencurahkan minyak bagi mengelakkan lebih banyak kemalangan meragut nyawa berlaku di sepanjang jalan itu.
Related Posts with Thumbnails